|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 65 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
burpee
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 18:06 |
|
|
|
Livno... za područje južno od Kupresa... Prije svega zbog blizine Splita i Hrvatske.... Do Splita vozilom 1.5 ura i 0,5 ure do Sinja.... kao da živiš u Sesvetama... otprilike... još bolja bi bila situacija da postoji brza 4 tračna brza cesta.... split - sinj - livno...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 18:08 |
|
|
|
Kiseljak za razliku od ostalih enklava ima stabilan postotak rodene hrvatske djece naspram muslimanske. Ako citas forum onda ces znat U Zepcu, Lasvi ili Jajcu je postotak skoro pa prepolovljen od rata( nek me netko ispravi ako sam u krivu s data)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 18:29 |
|
|
burpee je napisao/la: Livno... za područje južno od Kupresa... Prije svega zbog blizine Splita i Hrvatske.... Do Splita vozilom 1.5 ura i 0,5 ure do Sinja.... kao da živiš u Sesvetama... otprilike... još bolja bi bila situacija da postoji brza 4 tračna brza cesta.... split - sinj - livno... Je li bolji život u Livnu ili Tomislavgradu i zašto? Jako mi se pust čini taj kraj, što i nije problem, samo ne znam može li se tamo čovjek socijalizirati kao samac.
_________________ RH + HR-HB
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 18:34 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Kiseljak za razliku od ostalih enklava ima stabilan postotak rodene hrvatske djece naspram muslimanske. Ako citas forum onda ces znat U Zepcu, Lasvi ili Jajcu je postotak skoro pa prepolovljen od rata( nek me netko ispravi ako sam u krivu s data) Raste li hrvatski udio u Kiseljaku naspram muslimana? Odseljavaju li muslimani od tamo? Vidim da ga nazivaju "hrvatskim Sarajevom", primjećujem novogradnju. Ima li ekonomije tamo osim mineralne vode? Nešto tipa Grude/Široki/lokalni tajkuni koji rade nešto od grada?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 18:34 |
|
|
Croative je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Na kraju je odluka spala na Čapljinu, Kiseljak ili Vitez? Čapljinu si rekao da diskvalificira vrućina i nedovoljna sadržajnost Mostara Vitez je dobar, samo je dosta propao u zadnje vrijeme i imaš Zenicu i Travnik blizu, što mislim da nije bolja alternativa Mostaru Td mi se Kiseljak čini najbolja opcija. Grad je živahan, dosta toga se gradi, Sarajevo je odmah do, klima je dobra... Mostar mi diskvalificira nesnošljiva vrućina ljeti, a loša povezanost s morem (brza cesta bi promijenila priču), previše nabrijanih muslimana na drugoj strani i to što tamo neću dobiti posao. Čapljina mi je najljepši grad u Hercegovini, blizu je more, sa Splitom povezan za sat vremena i 40 minuta normalnom vožnjom autocestom, željeznička povezanost sa Mostarom i Sarajevom, a i mogu dobiti posao. Bosna mi je nepoznato područje, vuče me biti kraj većeg grada poput Sarajeva, nema veze što je muslimanski, dok god ima gradskog sadržaja (Golden Cube i Del Rio mi nisu neka široka ponuda), samo ne znam kako Hrvati u Kiseljaku dišu, jesu li opušteno Hrvati, ima li zastava Herceg-Bosne, osjeća li se hrvatstvo? Koji posao ćeš dobiti u Čapljini a nećeš u Mostaru? 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1406 of 2558 - 54.96%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nesorta
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 18:38 |
|
|
Croative je napisao/la: burpee je napisao/la: Livno... za područje južno od Kupresa... Prije svega zbog blizine Splita i Hrvatske.... Do Splita vozilom 1.5 ura i 0,5 ure do Sinja.... kao da živiš u Sesvetama... otprilike... još bolja bi bila situacija da postoji brza 4 tračna brza cesta.... split - sinj - livno... Je li bolji život u Livnu ili Tomislavgradu i zašto? Jako mi se pust čini taj kraj, što i nije problem, samo ne znam može li se tamo čovjek socijalizirati kao samac. Normalni gradići su oba. U Livnu malo više naroda i time i sadržaja. Duvno je na 900 m nad. visine, zime su oštre. Split podjednako udaljen, Mostar za 40 km bliži Duvnu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 19:07 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Croative je napisao/la: Mostar mi diskvalificira nesnošljiva vrućina ljeti, a loša povezanost s morem (brza cesta bi promijenila priču), previše nabrijanih muslimana na drugoj strani i to što tamo neću dobiti posao.
Čapljina mi je najljepši grad u Hercegovini, blizu je more, sa Splitom povezan za sat vremena i 40 minuta normalnom vožnjom autocestom, željeznička povezanost sa Mostarom i Sarajevom, a i mogu dobiti posao.
Bosna mi je nepoznato područje, vuče me biti kraj većeg grada poput Sarajeva, nema veze što je muslimanski, dok god ima gradskog sadržaja (Golden Cube i Del Rio mi nisu neka široka ponuda), samo ne znam kako Hrvati u Kiseljaku dišu, jesu li opušteno Hrvati, ima li zastava Herceg-Bosne, osjeća li se hrvatstvo?
Koji posao ćeš dobiti u Čapljini a nećeš u Mostaru?  Jedan deficitarni. U Mostaru su vrući stolci već rezervirani. Ljudi vozare iz Mostara okolo da rade. Čapljina mi se čini jako lijepom. Kiseljak mi se ipak doima nacionalno uškopljen, no ne mogu tvrditi dok ne odem tamo. Ne želim biti okružen krkanima, no isto ne želim živjeti bez ozračja transparentnog hrvatstva, ali da nije nadmetanje kao u Mostaru.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aspirin
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 19:26 |
|
|
|
Ma piši propalo. Hrvatska je propala zemlja siromaštva, kriminala i korupcije, pa moš mislit kako je u malim HDZ sredinama. Budala je bilo i bit će vazda, ali ako ti ne odeš, otići će ti dijete u Irsku i SAD.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nesorta
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 19:39 |
|
|
Croative je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Koji posao ćeš dobiti u Čapljini a nećeš u Mostaru?  Jedan deficitarni. U Mostaru su vrući stolci već rezervirani. Ljudi vozare iz Mostara okolo da rade. Čapljina mi se čini jako lijepom. Kiseljak mi se ipak doima nacionalno uškopljen, no ne mogu tvrditi dok ne odem tamo. Ne želim biti okružen krkanima, no isto ne želim živjeti bez ozračja transparentnog hrvatstva, ali da nije nadmetanje kao u Mostaru. Ma to hrvatstvo ti je za medije i šuplju priču. U stvarnom životu toga nema, svako gleda svoju malu guzicu i ono od čega živi-profitira. Nisam upoznao gazdu Hrvata koji je radnika Hrvata istog kvaliteta spreman platiti više nego muslimana, niti u javnim firmama imaš ikakvu prednost samom činjenicom da si Hrvat. Znam to pouzdano jer gledam svakodnevno. A krkane ne možeš izbjeći gdje god budeš.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 19:41 |
|
|
Aspirin je napisao/la: Ma piši propalo. Hrvatska je propala zemlja siromaštva, kriminala i korupcije, pa moš mislit kako je u malim HDZ sredinama. Budala je bilo i bit će vazda, ali ako ti ne odeš, otići će ti dijete u Irsku i SAD. Došao sam u BiH, završio studij, čekam diplomu, planirao sam se vratiti u Hrvatsku ili učiti jezik i za Njemačku. Hrvatska je preskupa zemlja, novac mi daleko manje daje stvari u odnosu na BiH, cijene najma abnormalno visoke. Ne želim prolaziti kroz muke administracije, priznavanja diplome u Njemačkoj, daljnje teroriziranje kao sami studij jer nije EU diploma. Mog posla nedostaje u svakom selu, a gradovi (Mostar) su previše tražene lokacije za rad i život. Sa svojim poslom mogu ugodno živjeti u BiH, jednog dana i moja obitelj, pa nek mi dijete jednog dana ode gdje želi. Tražim urbanu, (većinski) hrvatsku sredinu donekle blizu većeg grada tipa Mostar/Sarajevo/Banja Luka, ali da nije ekonomski mrtva te da je donekle i liberalna, a nacionalna (mogu imati HR tablice, nositi HR dres, staviti zastavu HR/HB) što je možda paradoksalno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Flamel
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 19:45 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 16:40 Postovi: 2285 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
Croative je napisao/la: Došao sam u BiH, završio studij, čekam diplomu, planirao sam se vratiti u Hrvatsku ili učiti jezik i za Njemačku.
Hrvatska je preskupa zemlja, novac mi daleko manje daje stvari u odnosu na BiH, cijene najma abnmormalno visoke.
Ne želim prolaziti kroz muke administracije, priznavanja diplome u Njemačkoj, daljnje teroriziranje kao sami studij jer nije EU diploma.
Mog posla nedostaje u svakom selu, a gradovi (Mostar) su previše tražene lokacije za rad i život.
Sa svojim poslom mogu ugodno živjeti u BiH, jednog dana i moja obitelj, pa nek mi dijete jednog dana ode gdje želi.
Tražim urbanu, (većinski) hrvatsku sredinu donekle blizu većeg grada tipa Mostar/Sarajevo/Banja Luka, ali da nije ekonomski mrtva te da je donekle i liberalna, a nacionalna, što je paradoksalno.
Je li diploma barem iz STEM područja? Ako jest, nećeš imati problema s priznavanjem nigdje, pa u tom slučaju- go to West...nemoj se petljati s BiH.
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 19:53 |
|
|
Flamel je napisao/la: Croative je napisao/la: Došao sam u BiH, završio studij, čekam diplomu, planirao sam se vratiti u Hrvatsku ili učiti jezik i za Njemačku.
Hrvatska je preskupa zemlja, novac mi daleko manje daje stvari u odnosu na BiH, cijene najma abnmormalno visoke.
Ne želim prolaziti kroz muke administracije, priznavanja diplome u Njemačkoj, daljnje teroriziranje kao sami studij jer nije EU diploma.
Mog posla nedostaje u svakom selu, a gradovi (Mostar) su previše tražene lokacije za rad i život.
Sa svojim poslom mogu ugodno živjeti u BiH, jednog dana i moja obitelj, pa nek mi dijete jednog dana ode gdje želi.
Tražim urbanu, (većinski) hrvatsku sredinu donekle blizu većeg grada tipa Mostar/Sarajevo/Banja Luka, ali da nije ekonomski mrtva te da je donekle i liberalna, a nacionalna, što je paradoksalno.
Je li diploma barem iz STEM područja? Ako jest, nećeš imati problema s priznavanjem nigdje, pa u tom slučaju- go to West...nemoj se petljati s BiH. STE M diploma. Malo je zahtjevniji proces priznavanja kad je M u pitanju. Traje po skoro godinu dana u Njemačkoj, koja je još najotvorenija za bh. diplome. U Mostaru je sve prepunjeno lokalnom zlatnom mladeži, ja to nisam. Nema mjesta za mene u glavnom gradu Hrvata BiH. Zato tražim manji hrvatski grad blizu Mostara, Sarajeva ili Splita.(a da je u BiH), a da nije zadrt. Čapljina mi je najbliža tom opisu, no Kiseljak kao grad me privlači jer vidim da postoji neka ekonomija tamo, grade se zgrade, Sarajevo je jako blizu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Flamel
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:12 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 16:40 Postovi: 2285 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
Croative je napisao/la: STEM diploma. Malo je zahtjevniji proces priznavanja kad je M u pitanju. Traje po skoro godinu dana u Njemačkoj, koja je još najotvorenija za bh. diplome.
U Mostaru je sve prepunjeno lokalnom zlatnom mladeži, ja to nisam. Nema mjesta za mene u glavnom gradu Hrvata BiH.
Zato tražim manji hrvatski grad blizu Mostara, Sarajeva ili Splita.(a da je u BiH), a da nije zadrt.
Čapljina mi je najbliža tom opisu, no Kiseljak kao grad me privlači jer vidim da postoji neka ekonomija tamo, grade se zgrade, Sarajevo je jako blizu.
Nisam u toj struci, ali ovako, u prvu ruku...cijenim tvoj entuzijazam oko hrvatskih krajeva u BIH, ali poprilično riskiraš sa startom u BiH kao netko bez ikakve društvene i materijalne pozadine tamo, no ako baš želiš, pokušaj naći nešto u Sarajevu-to je ipak glavni grad, tamo je hrpetina stranih predstavništava pa se može nešto ubosti (a možeš biti stacioniran u Kiseljaku), no s druge strane, pokušaj uhvatiti neku stipendiju za diplomski/postdiplomski negdje vani, strana veleposlanstva stalno raspisuju natječaje... Ako i direktno odeš u Austriju/Njemačku, mislim da priznavanje neće biti tako dugo ako si državljanin RH...
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:27 |
|
|
|
Zavisi jel imaš škutorski ili hrvatski mentalitet. Ako je ovo drugo, Sarajevo je grad za tebe.
_________________ Right-wing lives don't matter
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:28 |
|
|
Aspirin je napisao/la: Ma piši propalo. Hrvatska je propala zemlja siromaštva, kriminala i korupcije, pa moš mislit kako je u malim HDZ sredinama. Budala je bilo i bit će vazda, ali ako ti ne odeš, otići će ti dijete u Irsku i SAD. Šta je tek onda tvoj bošnjački dio BiH?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:34 |
|
|
Croative je napisao/la: Flamel je napisao/la:
Je li diploma barem iz STEM područja? Ako jest, nećeš imati problema s priznavanjem nigdje, pa u tom slučaju- go to West...nemoj se petljati s BiH.
STE M diploma. Malo je zahtjevniji proces priznavanja kad je M u pitanju. Traje po skoro godinu dana u Njemačkoj, koja je još najotvorenija za bh. diplome. U Mostaru je sve prepunjeno lokalnom zlatnom mladeži, ja to nisam. Nema mjesta za mene u glavnom gradu Hrvata BiH. Zato tražim manji hrvatski grad blizu Mostara, Sarajeva ili Splita.(a da je u BiH), a da nije zadrt. Čapljina mi je najbliža tom opisu, no Kiseljak kao grad me privlači jer vidim da postoji neka ekonomija tamo, grade se zgrade, Sarajevo je jako blizu. Nema ti tu baš previše izbora, zapadna Hercegovina ili Mostar , sve ostalo su pasivni krajevi ili su pod tursko/šizmatičkom kontrolom. A čemu živjet pod kalifatom ili slušat Srbe kako guslaju 
_________________ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ ⠀⠀⬜🟥⬜
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:47 |
|
|
Aspirin je napisao/la: Ma piši propalo. Hrvatska je propala zemlja siromaštva, kriminala i korupcije, pa moš mislit kako je u malim HDZ sredinama. Budala je bilo i bit će vazda, ali ako ti ne odeš, otići će ti dijete u Irsku i SAD. Aj ćao. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1406 of 2558 - 54.96%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:54 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Propala zemlja koja je napravila AC Zg Split 2005. A BiH do danas ima 120 km koridora Vc od 320, ista je duljina i isti početak gradnje, samo su muslići hendlali drugi. Pola love pokrali. Tunel Hranjen treći put se pare ulupavaju u njega.
Ovo je najbolji primjer za usporedbu. Nije RH idealna ali je za Bošnjakistan posebno svemirski brod.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:54 |
|
|
|
Propala zemlja koja je napravila AC Zg Split 2005. A BiH do danas ima 120 km koridora Vc od 320, ista je duljina i isti početak gradnje, samo su muslići hendlali drugi. Pola love pokrali. Tunel Hranjen treći put se pare ulupavaju u njega.
Ovo je najbolji primjer za usporedbu. Nije RH idealna ali je za Bošnjakistan posebno svemirski brod.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:55 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:55 |
|
|
|
Prosječne plaće Hrvatska 1150 € BiH 652 €
|
|
| Vrh |
|
 |
|
travnikk
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 20:57 |
|
|
|
Za mene Vitez/Novi Travnik pa Kiseljak pa Mostar, a šta fali Posavini, di su oni na listi? Naravno nije situacija dobra kao što bi bila npr. u Mostaru ali trebamo se sačuvati u svakom dijelu HB.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 21:13 |
|
|
Croative je napisao/la: STEM diploma. Malo je zahtjevniji proces priznavanja kad je M u pitanju. Traje po skoro godinu dana u Njemačkoj, koja je još najotvorenija za bh. diplome. Zašto ti treba priznavanje diplome, želiš raditi u školi? Za poslove u privatnom sektoru nitko ne pita za priznavanje diplome.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 21:18 |
|
|
|
Od naših gradova u Bosni niti jedan ne pokazuje znakove urbanosti ali mi se čini Kiseljak potencijalno plodno tlo za takvo što.
Ako ne možeš u gradić gdje svatko svakog poznaje onda iz Bosne za ići je logičan samo Zagreb.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 21:29 |
|
|
|
Da je to što tražiš nekretnina, BiH bi bila trosoban stan na dobroj lokaciji ali kojem je potrebna komplet obnova.
Tebi treba lijepo sređenih 30m2.
_________________ IQ based discrimination ftw
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: Tomba17 i 38 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|