|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 65 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
saskia
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 21:59 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 15:42 Postovi: 2722 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
|
Svugdje je lijepo, ali bi dao prednost Posušju, geografska pozicija, blizina mora i planine, zdrava poduzetnička sredina i međuljuski odnosi kao i klimatske karakteristike, odličan miks mediterana i planine. Da ne pričam koliki je razvitak doživjelo Posušje u zadnjih 20ak godina
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 22:31 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Croative je napisao/la: STEM diploma. Malo je zahtjevniji proces priznavanja kad je M u pitanju. Traje po skoro godinu dana u Njemačkoj, koja je još najotvorenija za bh. diplome. Zašto ti treba priznavanje diplome, želiš raditi u školi? Za poslove u privatnom sektoru nitko ne pita za priznavanje diplome. Nepametan sam, S S S, odnio me M na moj S. 
_________________ RH + HR-HB
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 22:55 |
|
|
saskia je napisao/la: Svugdje je lijepo, ali bi dao prednost Posušju, geografska pozicija, blizina mora i planine, zdrava poduzetnička sredina i međuljuski odnosi kao i klimatske karakteristike, odličan miks mediterana i planine. Da ne pričam koliki je razvitak doživjelo Posušje u zadnjih 20ak godina Posušje se razvilo, al ne želim imat posla s bekijom. Znam ih u'srž sve do Gruda. Ista raca ljudi k'o i moji kući. Već sa Širokim kreće neka, ipak malo druga priča. Rođen sam i odrastao u velikom gradu za hr. prilike. Potrebna mi je blizina urbanog grada poput Sarajeva, Banja Luke ili Mostara (tu sam velikodušan prema Mostaru, nije 1/1 pa imam osjećaj da se radi o dva prekogranična gradića, umjesto jednom gradu). Čapljina, Kiseljak mi za sada najviše igraju ulogu. Široki nakon njih.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 22:59 |
|
|
Flamel je napisao/la: Croative je napisao/la: STEM diploma. Malo je zahtjevniji proces priznavanja kad je M u pitanju. Traje po skoro godinu dana u Njemačkoj, koja je još najotvorenija za bh. diplome.
U Mostaru je sve prepunjeno lokalnom zlatnom mladeži, ja to nisam. Nema mjesta za mene u glavnom gradu Hrvata BiH.
Zato tražim manji hrvatski grad blizu Mostara, Sarajeva ili Splita.(a da je u BiH), a da nije zadrt.
Čapljina mi je najbliža tom opisu, no Kiseljak kao grad me privlači jer vidim da postoji neka ekonomija tamo, grade se zgrade, Sarajevo je jako blizu.
Nisam u toj struci, ali ovako, u prvu ruku...cijenim tvoj entuzijazam oko hrvatskih krajeva u BIH, ali poprilično riskiraš sa startom u BiH kao netko bez ikakve društvene i materijalne pozadine tamo, no ako baš želiš, pokušaj naći nešto u Sarajevu-to je ipak glavni grad, tamo je hrpetina stranih predstavništava pa se može nešto ubosti (a možeš biti stacioniran u Kiseljaku), no s druge strane, pokušaj uhvatiti neku stipendiju za diplomski/postdiplomski negdje vani, strana veleposlanstva stalno raspisuju natječaje... Ako i direktno odeš u Austriju/Njemačku, mislim da priznavanje neće biti tako dugo ako si državljanin RH... Ja sam likar. Mene fali u svakom selu, a višak sam u svakom ozbiljnom gradu (Mostar) kao netko bez društveno-materijalne pozadine da me gura. Urbani centar u blizini mi treba da ne poludim od baba i male sredine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 23:02 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Zavisi jel imaš škutorski ili hrvatski mentalitet. Ako je ovo drugo, Sarajevo je grad za tebe. Imam oba, palim ih po potrebi, ovisi s kim sam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 23:06 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Od naših gradova u Bosni niti jedan ne pokazuje znakove urbanosti ali mi se čini Kiseljak potencijalno plodno tlo za takvo što.
Ako ne možeš u gradić gdje svatko svakog poznaje onda iz Bosne za ići je logičan samo Zagreb. Ma i u Zagrebu se svi poznaju u svojim krugovima. Stisne se Zagreb nakon koje godine života tamo. Mogu živjeti u gradićima gdje svatko svakoga poznaje dok god sam blizu velikog urbanog centra.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 23:08 |
|
|
Croative je napisao/la: Flamel je napisao/la:
Nisam u toj struci, ali ovako, u prvu ruku...cijenim tvoj entuzijazam oko hrvatskih krajeva u BIH, ali poprilično riskiraš sa startom u BiH kao netko bez ikakve društvene i materijalne pozadine tamo, no ako baš želiš, pokušaj naći nešto u Sarajevu-to je ipak glavni grad, tamo je hrpetina stranih predstavništava pa se može nešto ubosti (a možeš biti stacioniran u Kiseljaku), no s druge strane, pokušaj uhvatiti neku stipendiju za diplomski/postdiplomski negdje vani, strana veleposlanstva stalno raspisuju natječaje...
Ako i direktno odeš u Austriju/Njemačku, mislim da priznavanje neće biti tako dugo ako si državljanin RH...
Ja sam likar. Mene fali u svakom selu, a višak sam u svakom ozbiljnom gradu (Mostar) kao netko bez društveno-materijalne pozadine da me gura. Urbani centar u blizini mi treba da ne poludim od baba i male sredine. M u STEM je matematika, ne medicina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 23:08 |
|
|
weasel je napisao/la: Croative je napisao/la: STEM diploma. Malo je zahtjevniji proces priznavanja kad je M u pitanju. Traje po skoro godinu dana u Njemačkoj, koja je još najotvorenija za bh. diplome.
U Mostaru je sve prepunjeno lokalnom zlatnom mladeži, ja to nisam. Nema mjesta za mene u glavnom gradu Hrvata BiH.
Zato tražim manji hrvatski grad blizu Mostara, Sarajeva ili Splita.(a da je u BiH), a da nije zadrt.
Čapljina mi je najbliža tom opisu, no Kiseljak kao grad me privlači jer vidim da postoji neka ekonomija tamo, grade se zgrade, Sarajevo je jako blizu.
Nema ti tu baš previše izbora, zapadna Hercegovina ili Mostar , sve ostalo su pasivni krajevi ili su pod tursko/šizmatičkom kontrolom. A čemu živjet pod kalifatom ili slušat Srbe kako guslaju  Je li Kiseljak uistinu pasivan kraj pod turskom kontrolom? Selim li se u kalifat odlaskom Hrvatima Srednje Bosne?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 23:09 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Croative je napisao/la: Ja sam likar. Mene fali u svakom selu, a višak sam u svakom ozbiljnom gradu (Mostar) kao netko bez društveno-materijalne pozadine da me gura.
Urbani centar u blizini mi treba da ne poludim od baba i male sredine.
M u STEM je matematika, ne medicina. Je, već sam ti napisao Citat: Nepametan sam, S S S, odnio me M na moj S.  Uglavnom, zar je Kiseljak pasivan kraj pod kalifatom? Selim li se u kalifat odlaskom Hrvatima Srednje Bosne?Ne zanima me HDZ BiH hrvatstvo, naprotiv, samo da su Hrvati HB. Što pošteniji. Želim fine ljude, ne galamdžije, inače ću i ja galamit, a tako ne želim živjeti. Bosna mi izgleda pitomija od Hercegovine, ali ako je to iz straha od muslimana, ne treba mi pitomost takve etiologije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
travnikk
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 23:22 |
|
|
Croative je napisao/la: Ne zanima me HDZ BiH hrvatstvo, naprotiv, samo da su Hrvati HB. Što pošteniji. 100% smo pošteniji od hercegovaca, dodji u Kiseljak
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 23:26 |
|
|
travnikk je napisao/la: Croative je napisao/la: Ne zanima me HDZ BiH hrvatstvo, naprotiv, samo da su Hrvati HB. Što pošteniji. 100% smo pošteniji od hercegovaca, dodji u Kiseljak Vidio sam da se gradi najveći dom zdravlja u BiH u Kiseljaku? Dosta novogradnje vidim. Izgleda kao Istočno Sarajevo. Je li Kiseljak postaje spavaonica ili ima tu ozbiljne lokalne ekonomije (osim mineralne vode) koja zadržava Hrvate? Ne bih želio biti u sredini gdje je gazda Hrvat, a radnici većinom muslimani.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
travnikk
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 07 ruj 2023, 23:48 |
|
|
Croative je napisao/la: travnikk je napisao/la: 100% smo pošteniji od hercegovaca, dodji u Kiseljak Vidio sam da se gradi najveći dom zdravlja u BiH u Kiseljaku? Dosta novogradnje vidim. Izgleda kao Istočno Sarajevo. Je li Kiseljak postaje spavaonica ili ima tu ozbiljne lokalne ekonomije (osim mineralne vode) koja zadržava Hrvate? Ne bih želio biti u sredini gdje je gazda Hrvat, a radnici većinom muslimani. Npr. u Vitezu ima ekonomije koja zadržava Hrvate, imamo nešto novogradnje trenutno u Vitezu; lijepo je ovdje a možda bude i bolje s obzirom da je Vitezit je kupljen i trebalo bi se nešto nastaviti tu .. Za Kiseljak ne znam ali s obzirom da ima toliko novogradnje, spomenuti dom zdravlja je koliko ja znam pri kraju i radi se Lidl centar za BiH i CG će biti tu, vjerovatno ima budućnosti ali možda ima forumaša iz Kiseljaka da nam bolje objasne situaciju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 08 ruj 2023, 07:19 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ne trebaš bit opterećen tim 'kalifatom'. Ima muslića i u Zagrebu puno. I Vitez i Kiseljak, pa i NT i Jajce nisu problem. Možeš bit okružen većinom Hrvatima ako želis. Muslići su u Kiseljaku mahom u Bilalovcu, sam Kiseljak je hrvatskiji od npr. Livna i Duvna, kao Ljubuški. 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 08 ruj 2023, 08:53 |
|
|
Croative je napisao/la: saskia je napisao/la: Svugdje je lijepo, ali bi dao prednost Posušju, geografska pozicija, blizina mora i planine, zdrava poduzetnička sredina i međuljuski odnosi kao i klimatske karakteristike, odličan miks mediterana i planine. Da ne pričam koliki je razvitak doživjelo Posušje u zadnjih 20ak godina Posušje se razvilo, al ne želim imat posla s bekijom. Znam ih u'srž sve do Gruda. Ista raca ljudi k'o i moji kući. Već sa Širokim kreće neka, ipak malo druga priča. Rođen sam i odrastao u velikom gradu za hr. prilike. Potrebna mi je blizina urbanog grada poput Sarajeva, Banja Luke ili Mostara (tu sam velikodušan prema Mostaru, nije 1/1 pa imam osjećaj da se radi o dva prekogranična gradića, umjesto jednom gradu). Čapljina, Kiseljak mi za sada najviše igraju ulogu. Široki nakon njih. Citajuci tvoje komentare da se zakljuciti kako je Kiseljak najbolja sredina za tebe. To je doslovno "zdrav" gradić sa ekspanzijom (pogotovo u budućnosti). Također , nas nacionalni interes je da ides gore jer smo pomalo u deficitu sa stanovnistvom 
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Harezm
|
Naslov: Re: Najbolje mjesto za život mladog Hrvata u BiH? Postano: 08 ruj 2023, 09:20 |
|
|
Croative je napisao/la: Ne zanima me HDZ BiH hrvatstvo, naprotiv, samo da su Hrvati HB. Što pošteniji. Ako nećeš HDZ, ostaje ti Duvno, Rama i Dobretići. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|