HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 ožu 2026, 03:27.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 708 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH
PostPostano: 06 srp 2024, 18:45 

Efekt izbacivanja korumpirane SDA ima spori, makroekonomski učinak na ekonomiju.

Nešto kao kamatne stope. Ne može odmah.

Ali radi se o suštinskoj promjeni, ako hoćete reformi.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2024, 05:36 

Robbie MO je napisao/la:
Efekt izbacivanja korumpirane SDA ima spori, makroekonomski učinak na ekonomiju.

Nešto kao kamatne stope. Ne može odmah.

Ali radi se o suštinskoj promjeni, ako hoćete reformi.

Zanimljiv zaključak, o kojem nemam sud. Ni jeste tako, niti nije.

Obrazložl, pliz, taj reformski makroekonomski učinak u barem nekoliko crta ako imaš vremena.

Na taj način postaje i mjerliv, što je samo za dobro.

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 07 srp 2024, 21:31 

ČUDO peha i izdaje protiv države, t j protiv epbih

Nije more krivo
niti rudari
niti on
niti neradnici
niti cijeli svijet koji ih mrzi samo zbog toga što su pripadnici sunitske vjere
čak NITI HRVATI nisu krivi! Grom ga ubio i koji je to tek ŠIRK pa eheto kao to ustanovio???

već

Buljubašić: “kriv je leptir

https://biznis.ba/vijesti/bih/buljubasic-nasi-projekti-produ-sve-nivoe-vlasti-a-onda-ih-neki-ekolog-zaustavi-zbog-leptira/88787

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 22:57 

ČUDO zdravlja radnika

Ima se, more se, dobro je…platiti će netko drugi.

”važeće zakonsko rješenje, prema kojem ukupan teret od 42 dana bolovanja u FBiH pada isključivo na teret poslodavaca”

”evropski prosjek bolovanja je 6,5 dana godišnje, a za Federaciju BiH 25, odnosno u Kantonu Sarajevo taj prosjek iznosi 22 dana godišnje”

” poslodavci nerijetko susreću sa slučajevima gdje se bolovanja otvore na manje od 42 dana, da se radnici vrate na posao prije isteka 42 dana, a onda opet kroz nekoliko dana po istom osnovu odu na bolovanje”

https://biznis.ba/vijesti/bih/ogroman-problem-privrede-u-fbih-milioni-baceni-na-lazna-bolovanja/88830

Vrh

PostPostano: 10 srp 2024, 15:23 

Gospodarsko ČUDO otpora u ZDŽ

Broj zaposlenih: 87 730
Broj nezaposlenih: 47 298
Broj radno sposobnih: 135 028
% nezaposlenih: 35%

Nezaposleni po općinama ZDŽ
Zenica 15.796
Visoko 5.433
Kakanj 5.132
Zavidovići 5.113
Tešanj 5.104
Žepče 3.521
Maglaj 3.061
Breza 1.334
Olovo 1.094
Vareš 610
Doboj Jug 567
Usora 533

Što je sunitska borba dala?

Deutschland…

https://biznis.ba/vijesti/bih/zdk-na-kraju-prvog-kvartala-nezaposleno-preko-47-hiljada-osoba/88884

Vrh

PostPostano: 10 srp 2024, 16:05 

Miroslav Mišković zvanično uputio ponudu za potpuno preuzimanje sarajevske kompanije Standard Nekretnine

slika
https://www.klix.ba/biznis/privreda/mir ... /240710131

Eto, nije sve tako crno. Stižu investicije. :001_cool

Vrh

PostPostano: 11 srp 2024, 11:22 

Citat:
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH godišnjicu spaljivanja obilježava trajnim zatvaranjem

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
U aprilu ove godine Biblioteka je obustavila rad s korisnicima zbog finansijske situacije, koji je nakon lažnih obećanja Vlade KS ponovo uspostavljen. Nažalost, dovedeni smo do ruba...

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH oglasili su se saopćenjem u kojem najavlju zatvaranje ove ustanove na dan kada je Vijećnjica, u kojoj je bila smještena Biblioteka, zapaljena 1992. - 25. avgust.

"Obraćamo vam se kao radnici jedne od sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, radnici koji već četvrti mjesec ne primaju platu iako redovno dolaze na posao. Radnici koji su izigrani i odbačeni od svih nivoa vlasti, radnici državotvorne institucije koja već 79 godina baštini kulturno blago svih naroda Bosne i Hercegovine.

U aprilu ove godine Biblioteka je obustavila rad s korisnicima zbog finansijske situacije, koji je nakon lažnih obećanja Vlade KS ponovo uspostavljen. Nažalost, dovedeni smo do ruba i primorani smo zatvoriti svoja vrata jer 42 porodice zaposlenika NUBBiH ne mogu ovako preživljavati.

Primjera radi, do jeseni treba da preživimo od dvjestotinjak maraka nakanade za topli obrok. Kako? Da kupimo kantu farbe, zelene, ofarbamo se u zeleno i živimo od fotosinteze?? Svoja vrata ćemo nažalost morati zatvoriti na simboličan datum, 25. augusta, dana kada su 1992. godine gorjele knjige, dan kada je zapaljena biblioteka u zgradi Vijećnice. Neka se gospoda koja organizuje prijem u zgradi Vijećnice na dan paljena Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH zapita da li su završili ono što je tog nesretnog dana započeto", stoji u saopćenju.

Povodom situacije u kojoj su se našli, Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika, i Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, uputili su pismo na adrese Predsjedništva BiH, Ministarstva civilnih poslova, Vlade FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade KS-a, Ministarstva kulture i sporta KS, te Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

1500 of 2558 - 58.64%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2024, 09:36 

Sindikalno ČUDO potrošačkog otpora!

Sindikat opetovano, desetljećima, po svojem poimanju svijeta objavljuje kako se za minimalnu osnovnu potrošnju nisu dovoljne plaće niti mirovine.

Ali/Međutim

Nikada isti Sindikat samog sebe ne upita kako to ljudi preživljavaju sa tako - po sindikatu - nedostatnim primanjima?

Je li to zbog
- ogromnog rada na crno? Svi sindikati svijeta se bore rada na crno, samo ne ovi iz Protektorata. Manje rada na crno znači i bolja tržišna konkurencija s pratećim višim plaćama kao i jačem poreznom punjenju raznih proračuna
- lažnog izračunjavanja “korpe”? Drugim riječima uobičajeni “daj Sadaka sindrom”.
- neprijavljena primanja dolaze iz drugih izvora? Kao: prodaja droge, šverca svega i svačega, rodbina šalje novca iz Hamerike, ima se para ima se šćim jastuka itd.
- ili, nešto četvrto?

Kako god, kmeeeeeeeeee gospodarskog otpora na djelu. Opetovanog. Bez nikakvog učinka. Ni jučer, ni danas, ni sutra. Bezze sunitsko uobičajeno trovanje u svrhu sadake mentatliteta.

“Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec juni 2024. godine iznosi 2.964,10 KM.
Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april 2024. iznosila je 1.364 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,02 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,88 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): prehrana - 43,76 posto, stanovanje i komunalne usluge - 13,20 posto, higijena i održavanje zdravlja - 8,69 posto, obrazovanje i kultura - 10,79 posto, odjeća i obuća - 12,15 posto, prijevoz - 4,66 posto, održavanje domaćinstva - 6,75 posto, prenosi Fena.“

https://biznis.ba/vijesti/bih/sindikalna-potrosacka-korpa-za-juni-2024-iznosi-skoro-tri-hiljade-km/88928

Vrh

PostPostano: 13 srp 2024, 04:41 

ČUDO tržišne ekonomije, t j gospodarskog i infrastrukturnog otpora.

Pitanje: “Koliko je teško biti poduzetnik u BiH?”

- Graniči s ludom idejom prodaje hladnjaka Eskimima. Mi, zapravo, nemamo tržišnu ekonomiju, a tzv. razdoblje tranzicije postaje, čini se, trajna kategorija. Glede uvjeta poslovanja, realni sektor u odnosu na javni izgleda kao neželjeno dijete koje se svim silama samo bori za svoj opstanak.

“Područje koje je iznimno važno, a najsporije se mijenja, prometna je infrastruktura. Godinama zagovaramo kvalitetno rješenje sjevernog (Zalik) i južnog (Bišće polje) pristupa Mostaru s M17, a tek se nedavno nešto pokrenulo na sjeveru.

Slično smo očekivali i od izgradnje drugih prometnih žila kucavica, posebice koridora Vc u južnome dijelu, ali očito je da i dalje nemamo izravan spoj prema hrvatskoj granici, a o dionici prema sjeveru da se i ne govori.”

Zanimljiv intervju skroz, vrijedi ga pročitati: https://www.vecernji.ba/vijesti/bih-nema-trzisnu-ekonomiju-razdoblje-tranzicije-postaje-trajna-kategorija-ali-poduzetnici-nastavljaju-svoj-let-1784470

Vrh

PostPostano: 13 srp 2024, 16:14 

Sunitsko gospodarsko ČUDO dobitka, riješili se bihaćke pivovare, i to kjafiru, pa barem tu više nisu širk.

https://www.biznisinfo.ba/jedan-od-najbogatijih-bh-poduzetnika-kupio-bihacku-pivovaru/

Vrh

PostPostano: 14 srp 2024, 09:53 

Sunitsko ČUDO turističkogospodarskog razvitka na Bjelašnici u južnom zapadnom Sarajevu, najavljen i ostvaren najveći turistički grad u jugoistočnoj Europi!!!

Početno, opet, početno ulaganje - kako je najavljeno 2016g - je bilo 930 000 000 Eura.

Usporedbe radi, proračun fbih ove 2024g tek iznosi manje od 780 000 000 Eura.

A tek sada ovih nadolazećih mjeseci koliko će se još - dok se jede kaviar i pije gin - dodatnog novca ulagati u razvoj miliunljetne!!!

Predvodniku investitora, Ismail Ahmad, predloženo je dodjela velike lente “čudo otpora MB” u Protektoratu. Zasluženo!!!

Ako je ovo - od mnogih - taj Ismail Ahmad: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ismail_Ahmed_(businessman)

Vrh

PostPostano: 14 srp 2024, 10:08 

Čuda se događaju i na Bjelašnici i na Jahorini. Već sad je ponuda ljetnog turizma fantastična. Gradi se, vageri na sve strane...

Da budem iskren, i meni nije jasno ali imamo svi koristi od toga, zato, zašto ne.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2024, 10:11 

Kao što vidiš na filmu, sve što je izgrađeno tijekom ovih punih 8 godina se vidi u njemu.

6 polugotovih kućica, i to je to.

Ne bi se baš složio sa “svi imamo koristi od toga”.

ČUDO je to.

I nitkom ništa.

Pa čak niti ni lenta mala.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2024, 12:17 

Ma na stranu Arapi, radi se.

Rade se Kotlovi na Bjeloj. To je meni top. To je kao glečer. Ide žica na 2 k a to znači 6 mjeseci skijanja.

Vrh

PostPostano: 16 srp 2024, 04:27 

Grad Zenica provodi ČUDO tržišne ekonomije!!!

Prodaje se objekat koji je po odluci suda zabranjeno prodati, raspolagati, pristupiti, staviti pod hipoteku…!!!

A što se to (još?) neraspoloživo konkretno prodaje? Odmaralište u Duće, RH.

I to obznanuju minimalnu cijenu za kupnju objekta.

https://www.biznisinfo.ba/prodaje-se-bh-odmaraliste-na-carobnom-dijelu-hrvatske-obale/

Pitanje: Ovdje se radi o “profesionalcima” ili netko nešto zna što se još ne zna…?

Vrh

PostPostano: 16 srp 2024, 06:22 

Svi smo mi kao osnovci ljetovali u navedenim objektima. Bio sam par puta, to su neke limene kutije gdje nas je bilo po 20 ali bilo je super.

Sad doslovno drveće raste iz tih objekata, plaža i igralište ispod magistrale se koriste.

Bilo bi dobro da se nešto napravi s tim jer je baš ruglo. A netko će se dobro oparit ali bolje i to nego da stoji ovako.

Vrh

PostPostano: 16 srp 2024, 13:39 

Razumijem ja Zeničane i tvoje memorije, i mišljenja i stavove oko objekta.

Ali zar je o tome riječ u članku?

Vrh

PostPostano: 16 srp 2024, 14:25 

Naš RH stav je kako je to dio sukcesije a grada Zenice da je njihovo.

Znam samo da je ružno i da treba nešto riješit.

Vrh

PostPostano: 16 srp 2024, 19:23 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Naš RH stav je kako je to dio sukcesije a grada Zenice da je njihovo.

Znam samo da je ružno i da treba nešto riješit.

Možemo li se mi sa foruma utaliti da uzmemo ovo? :)

Naravno, ponudit ćemo 6 milijuna, sa garantiranim radnim mjestima za stanovnike BiH. Hrvate.

Boom, problem solved.

Oslobodi se

Vrh

PostPostano: 16 srp 2024, 22:52 

Malo mi je ta cifra prevelika, nije to baš tako veliko.

https://maps.app.goo.gl/ZGcHjohg64LEZoev7?g_st=ac

Vrh

PostPostano: 17 srp 2024, 17:24 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore o ralozima import/export ČUDA u The Protektorat, t j vanjskotrgovinski robni deficit koji iznosi
5 042 000 000 KM za prvih 5 mjeseci.

Dešava se zbog

“A. Tukupnih ekonomskih kretanja u Evropskoj uniji u koju mi najviše izvozimo.

B. pad izvoza električne energije. Dakle, nemamo industriju dovoljno razvijenu koja će apsorbirati našu proizvodnju električne energije. Sad smo za šest mjeseci u padu 380 miliona KM samo kod izvoza struje”

https://www.biznisinfo.ba/vukovic-za-biznisinfo-ba-o-padu-bh-izvoza-dva-su-razloga/

Vrh

PostPostano: 19 srp 2024, 03:26 

https://www.vecernji.hr/showbiz/bosna-i-hercegovina-otkrila-natjece-li-se-sljedece-godine-na-euroviziji-duzni-su-vise-od-8-milijuna-eura-1785750

Citat:
sljedeće godine u Švicarskoj neće sudjelovati BiH na 69. izboru za pjesmu Eurovizije, a inače nisu mogli sudjelovati u natjecanju zbog sankcija i financijskih problema.

Europska radiodifuzna unija prvi je put sankcionirala BHRT u prosincu 2016. kada je EBU prekinuo pristup BHRT-u Eurovision News Exchangeu. BHRT-u je tada bio ograničen pristup događanjima i nije mogla sudjelovati na Euroviziji od 2018, iako je BHRT pokazao interes da se vrati na Euroviziju 2025. godine.

Početkom ovog mjeseca Općinski sud u Sarajevu naložio je BHRT-u da rasproda nekretnine zbog otplate dugova prema Europskoj radiodifuznoj uniji. BHRT Europskoj radiodifuznoj uniji duguje oko 8,1 milijun švicarskih franaka (8,36 milijuna eura). Podmirenje duga otvorilo bi članstvo u EBU-u, međutim, BHRT je i dalje u značajnom financijskom stresu, a Lejla Babović iz BHRT-a za N1 je ranije ove godine kazala: - Nažalost, u posljednjih pola godine svjedoci smo da ne postoji način da se regulira naplata RTV takse, što bi BHRT-u omogućilo normalan rad, a onda i sudjelovanje na Euroviziji

Osvetilo se je muslobošnjaciman šta su opstruirali uvođenje kanala na hrvatskon jeziku. Eno in ga sad na.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2024, 17:00 

”Ide zastupničko pitanje ministru Bojanu Bošnjak, kada će građani Sarajeva imati vodu bez prekida u kontinuitetu bar 10 dana? Da li je vrijeme da se počnu ljudi baviti svojim, a ne tuđim poslom. Do kada nestašice vode? Do kada obavještenja minut do 12? Do kada da cure potoci niz ulice? Stalno je priča 'gubimo vodu'. Pa počnite raditi da ne gubite gospodine Saliću. Hrabra je ona vlada koja smijeni i ljude koje je postavila onda kada ne rade posao za koji su plaćeni! Želimo vodu!"

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kritika-za-sarajevski-vik-stigla-i-od-vlasti-hrabra-je-vlada-koja-smijeni-ljude-koje-je-postavila-kada-ne-rade/240719143

prekida snabdijevanja vodom u ulicama:

”Koševo, Reisa Fehima Spahe čikma, Drinska, Hasana Bibera, Alipašina, Muhameda ef. Pandže, Zije Dizdarevića, Betanija, Obhodža, Dejzina Bikića, Jukićeva, Humska, Abdurahmana Muharemije, Patriotske lige, Bolnička, Koševo, Braće Begić, Muhameda Hadžijahića, Sulejmana ef. Musića, Rakovička cesta, Grabovine, Rukodol, Bardakčije.
Do prekida vodosnabdijevanja bi moglo doći i u naseljima Velešići, Pofalići, Koševsko brdo, Ciglane i Šip sa pripadajućim ulicama.”

Pjesma, obrada, je ne samo odlična već i prikladna
It’s gettin hot in here, so take of all your robes

Vrh

PostPostano: 20 srp 2024, 00:43 

https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... vXcGBeb5UQ

Vrh

PostPostano: 22 srp 2024, 16:26 

Javne službe uvode red poslije 10 godina.

Nad Romima…

Živković Jr, Dino, Nerka, Željkudin, Edin, BenDŽa, Šemso, Emir, Reuf… svi na INHALATORIMA.

“U sarajevskom naselju Gorica, ulica Dajanli Ibrahim-bega, korisnici romske populacije imaju dugovanje, po osnovu obračuna utroška i odvođenja otpadnih voda na dan 22.07.2024. godine, u iznosu od 272.023,79 KM.”

https://www.vijesti.ba/clanak/651370/vik-iskljucio-vodu-u-naselju-gorica-zbog-dugovanja-od-272-000km

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 708 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Majestic-12 [Bot] i 23 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: