|
|
Stranica: 9/27.
|
[ 656 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 23 srp 2024, 07:13 |
|
|
Sutra službena objava: Renault će povjeriti Revozu u Novo Mesto Slovenija proizvodnju obnovljene verzije električnog Twinga.Sirovine, ljudski i prirodni resursi = ProtektoratDodatne vrijednosti t j oplemenjivanje prirodnih i ljudskih resursa ≠ ProtektoratPitanje: zbog čega preostali u Protektoratu žele ovo, ostati ≠ ?https://biznis.ba/auto/slovenci-ce-praviti-novi-elektricni-twingo/89203
_________________ "Ne funkcionira BiH zato sto je podjeljena, već je podjeljeljena zato sto ne funkcionira"
Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Salivator
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 24 srp 2024, 07:23 |
|
|
Citat: Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 92.329,84 KM ( 4.436,80 KM redovne berzanske trgovine i 87.893,04 KM prijavljene trgovine). U sklopu 6 transakcija ukupno je prometovano 93.670 vrijednosnih papira. Citat: Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 4.095.036,11 KM, kroz 83 transakcije.
_________________ Step by step, heart to heart Left, right, theft We all fall down...like toy soldiers
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 25 srp 2024, 10:36 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 25 srp 2024, 14:45 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Shchepo
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 25 srp 2024, 17:36 |
|
Pridružen/a: 04 lip 2019, 21:36 Postovi: 642 Lokacija: Heronville
|
Pad izvoza od 8,18 posto, odnosno pad za 729 milijuna KM se na prvi pogled čini da je mnogo, što zapravo i jeste. Međutim, ukoliko se malo dublje analizira, vidi se da taj pad, skoro 90 posto, čine tri proizvoda, odnosno tri tarife. To su električna energija, u iznosu 382 milijuna KM pada u odnosu na isti period predhodne godine. Zatim, proizvodi željezo i čelik gdje je pad više od 200 milijuna KM, te proizvodi tekstilne industrije, pad više od 70 milijuna KM'' - istaknuo je Ćeranić. - Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/flash/pao-nam-izvoz-8/461866Ekonomija kojeg BiH naroda se temelji na izvozu struje, celika i tekstila?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 26 srp 2024, 10:25 |
|
|
ČUDO od generatora za trajno iseljenje. Profesionalni vozači kamiona iz Bosne i Hercegovine dugo vremena imaju problem s vožnjom u Evropsku uniju. Prema zakonu oni, kao i ostali građani, ne mogu biti u zemljama EU duže od tri mjeseca u šest mjeseci što im predstavlja problem zbog kojih napuštaju BiH.https://www.klix.ba/biznis/privreda/vozaci-kamiona-iz-bih-zbog-problema-boravka-u-eu-zele-napustiti-drzavu-ima-li-rjesenja/240726029Komentari su zakon. Ako eventualno netko ima primjedbu na činjenično stanje kontaktiraj SDF3A-koaliciju.
_________________ "Ne funkcionira BiH zato sto je podjeljena, već je podjeljeljena zato sto ne funkcionira"
Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 26 srp 2024, 10:41 |
|
|
ČUDO potrebe sunčanih cvika zbog presvijetlu budućnost. State Department kaže; “Prosječna stopa inflacije u BiH smanjena je sa 14,0 posto u 2022. na 6,1 posto u 2023. godini, ali i dalje utječe na potrošačku korpu. Očekivano ekonomsko usporavanje u 2024. godini na izvoznim tržištima EU također predstavlja ozbiljne rizike, jer je BiH usko povezana s evropskim vrijednosnim lancima i primarno izvozi robu, a ne usluge. To bi negativno utjecalo na domaću potražnju i doznake iz velike dijaspore zemlje" “Unatoč blizini EU, napretku na putu ka EU i tradicionalnim trgovinskim vezama s EU zemljama, nivo stranih direktnih ulaganja je vrlo nizak. Političke frikcije i nestabilnost, slab pravosudni sistem, endemska korupcija i složen i fragmentiran pravni i regulatorni okvir istaknuti su kao primarni razlozi. Frakturirana vlada BiH nema ni kapacitet ni političku volju da se obaveže na pružanje adekvatnih podsticaja ili zdravog okruženja za investitore. Preduzeća koja žele poslovati širom cijele ekonomije suočavaju se s tehničkim i administrativnim preprekama i često moraju pribaviti iste licence ili dozvole u svakom entitetu i plaćati različite poreze i naknade” “Previše složen proces registracije preduzeća i licenciranja u BiH posebno je osjetljiv na korupciju. Plaćanje mita za dobijanje potrebnih poslovnih dozvola i građevinskih dozvola, ili jednostavno za ubrzavanje procesa odobravanja, dešava se redovno. Digitalizacija javnih usluga kao što su izdavanje dozvola i registracija preduzeća može pojednostaviti procese i smanjiti dodirne tačke za korupciju, ali je uvođenje digitalnih usluga sporadično i gotovo isključivo finansirano od strane međunarodnih donatora. Strani investitori kritikovali su vladine tendere i tendere za javne nabavke zbog nedostatka otvorenosti i transparentnosti" https://www.vijesti.ba/clanak/651927/sad-o-poslovnom-okruzenju-u-bih-placanje-mita-redovno
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 28 srp 2024, 20:19 |
|
|
ČUDO gospodarskog export sustava Pad izvoza električne energija težak je 382 miliona KM, proizvoda od željeza i čelika oko 200 miliona KM te roba iz tekstilne industrije 70 miliona KM. BiH je oslonjena na tržište EU i sva dešavanja u Uniji reflektuju se na ekonomiju BiH. Takva je situacija i sa strujom, čija je cijena sada mnogo manja nego u vrijeme energetske krize i drastičnih poskupljenja. Plus, tu je i sušni period – kazao je Ćeranić. Prezentujući osnovne pokazatelje spoljnotrgovinske razmjene BiH za šest mjeseci Ćeranić je rekao da je plasman robe na ino-tržište bio težak oko 8,2 milijarde KM, što je za 729 miliona KM manje u odnosu na lani, navodeći da je zabilježen pad izvoza na sva vodeća tržištima. https://www.biznisinfo.ba/izvozna-preduzeca-na-udaru-krize/Protektorat ima svijetlu budućnost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 30 srp 2024, 08:48 |
|
|
Bakir Izetbegovic- EP BiH pravi gubitke od milijun maraka na dnevnoj bazi dok je industrijska proizvodnja propala za 9% https://www.jabuka.tv/izetbegovic-krivi ... je-naorao/
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 30 srp 2024, 12:20 |
|
|
Diablo je napisao/la: Bakir Izetbegovic- EP BiH pravi gubitke od milijun maraka na dnevnoj bazi dok je industrijska proizvodnja propala za 9% https://www.jabuka.tv/izetbegovic-krivi ... je-naorao/Sjećam se Jugoslavija je pred raspad trošila milijun dnevno na Kosovo. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1448 of 2558 - 56.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 30 srp 2024, 12:53 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Diablo je napisao/la: Bakir Izetbegovic- EP BiH pravi gubitke od milijun maraka na dnevnoj bazi dok je industrijska proizvodnja propala za 9% https://www.jabuka.tv/izetbegovic-krivi ... je-naorao/Sjećam se Jugoslavija je pred raspad trošila milijun dnevno na Kosovo.  Koliko dugo EPBiH može podnosit ovakve gubitke ? Ajmo eksperti , da čujem kakve su kratkoročne i dugoročne prognoze ?
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 31 srp 2024, 12:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24887 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 31 srp 2024, 12:35 |
|
|
Rudničko ČUDO sunitskog gospodarskog otporaRMU Zenica:Trenutno je radno angažirano oko 190, od ukupno oko 600 zaposlenih, koji rade bez plaće. 400 radnika koji su na prekidu rada trebaju primaju mjesečnu naknadu od 619 KM.300 do 350 visokoproduktivnih proletera će biti umirovljeno. Dio će se poslati u Kakanj ili Bilu gdje će nastaviti svoje udarničko rudarenje. 100 do 150 će se redovno sastančiti pred biro. https://stav.ba/vijest/ne-rade-nemaju-platu-nisu-otpusteni-a-ni-penzionisani-oni-su-rudari-ni-na-nebu-ni-na-zemlji/27518Pitanje: koliko od njih pretpostavljate ne će nastaviti put za Švabiju? Moje mišljenje: Oni koji su pre stari. The Protektorat future is bright.
Soooooooooooooo bright
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 01 kol 2024, 06:00 |
|
|
ČUDO energetskog sunitskog godpodarskog otpora Od danas poskupljenje struje od Elektroprivrede bih sa 10,29% Od 1 Srpnja prijedlog federalnog ministarstva - znači retroaktivno a ne proaktivno - za (samo i jedino?) treći kvartal smanjenje cijena plina Elektrodistribucije d.d. za 3,69% https://biznis.ba/vijesti/bih/smanjenje-cijena-gasa-u-federaciji-bih/89446Puka slučajnost? Ovako pred izbore? Naravno. Još treba prijedlog proći, ali o tom po tom. Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaniiiiikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 01 kol 2024, 06:25 |
|
|
Prvo polugodište ekonomskog import/export stanja sektora metalske i elektroindustrije: Izvoz: + 3 400 000 000 KM Uvoz: - 5 400 000 000 KM Stanje: - 2 000 000 000 KM Potom: “U tom periodu, zabilježeno je povećanje deficita u robnoj razmjeni u skoro svim sektorima privrede, https://biznis.ba/vijesti/bih/metalska-i-elektro-industrija-bih-ostvarile-88-milijardi-km-razmjene/89343The Protektorat future is so bright, it gotta wear shades
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 01 kol 2024, 08:14 |
|
|
lider30 je napisao/la: Cijena za domaćinstva je uvećana za 10% dok za privredu ide čak i do 20%. Ovo bi moglo izazvati lancanu reakciju krenuvsi od željezare Zenica pa na dalje https://www.klix.ba/biznis/finansije/gr ... /240801030
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 03 kol 2024, 17:24 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 05 kol 2024, 21:48 |
|
|
Gdje je novac???Veleposlanstvo USA: Od 1995. godine vlada SAD-a uložila je više od dvije milijarde dolara u inicijative koje podržavaju građane BiH, a od toga je otprilike 638 miliona direktno usmjereno u korist ljudi koji žive u RSZnači RS = 683 000 000$$$$$$ fbih + distrikt NAJMANJE piše = 1 317 000 000$$$$$$ https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/aktuelno/ambasada-sad-a-odgovorila-na-optuzbe-od-kraja-rata-638-miliona-dolara-ulozili-smo-u-rs/194738Sve u strateške investicije naravno. Jede se kaviar pije se gin.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 05 kol 2024, 21:55 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44726 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Je uložili u nvo, ljudi baš imaju koristi od tih inicijativa.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 08 kol 2024, 19:23 |
|
|
Elektrorudarsko sunitsko gospodarsko ČUDO za ponos i ubrzanu rasprodaju. Eheto nije da manjka neperspektivne imovine…. “Uprava Elektroprivrede BiH zbirnula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budžeta” “Vlada je tu da pruži pomoć, ali za isplatu narednih plaća u tekućoj godini uprave EP BiH i RMU Zenica moraće riješiti iz drugih izvora finansiranja kao što su prodaja neperspektivne, nepokretne i pokretne imovine i slično" https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/369711/pronasli_zakonsku_osnovu_vlada_fbih_obezbijedila_novac_za_isplatu_plata_rudarima_rmu_zenica.html
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 09 kol 2024, 21:32 |
|
|
|
Cestovno sunitsko gospodarsko ČUDO otpora zvano koridor Vc.
Koliko je izgrađeno od ovog koridora?
- Mađarska je ove godine završila svoj dio. - Hrvatska dovršava posljednju dionicu koja bi trebala biti u prometu naredne godine. - The Protektorat je izgradio okruglo trećinu.
Treba na Vlašiću izgraditi golem spomenik ovom sunitskom cestovnom ČUDU otpora.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 10 kol 2024, 14:51 |
|
|
Tomba17 je napisao/la: Cestovno sunitsko gospodarsko ČUDO otpora zvano koridor Vc.
Koliko je izgrađeno od ovog koridora?
- Mađarska je ove godine završila svoj dio. - Hrvatska dovršava posljednju dionicu koja bi trebala biti u prometu naredne godine. - The Protektorat je izgradio okruglo trećinu.
Treba na Vlašiću izgraditi golem spomenik ovom sunitskom cestovnom ČUDU otpora.
Ja sam odvozio nekih 8km na tom čudu između zenice i kaknja za 2 marke... Koja lakrdija. Uspjeli su napraviti nekih 30km ukupno u 7 godina, makar EU većinu financira. Neviđena nesposobnost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 10 kol 2024, 19:20 |
|
|
|
Dok u svijetu - iznimke su Japan, Rusija i Turska - predviđeno je opadanju kamate.
A kamatno “razumno” ČUDO otpora nema namjeru pratiti svijet, već ide uhodanim stazama revolucije
Direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Mahmuzić ustanovljuje, a miša mu ”očigledno” i “vjeruje”
Razumno je očekivati da će kamatne stope na depozite blago rasti, što će imati umjerene efekte i na aktivne kamatne stope na kredite. Naše tržište je slobodno, otvoreno i dinamično. Prema sadašnjem stanju, ne treba očekivati dramatičan rast kamata. Radikalna promjena može nastupiti samo u slučaju eskalacija domaćih nestabilnosti ili neželjenih prelijevanja iz drugih okruženja. Rizici su očigledni, ali vjerujem da se mogu izbjeći
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NSOS
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 15 kol 2024, 17:18 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Negativne ekonomske vijesti iz BIH Postano: 16 kol 2024, 11:25 |
|
|
ČUDO morbidnog križarskog nasilja nad sunitskim elektroopskrbnim sustavom, istovjetan križarskocionističkog nad palestincima, i vaskolikom ummetom, a posebno Rudarima Basne, nikad kraja. Dok svijet šuti. Dokle više???!!! “BiH na putu da izgubi 300 miliona KM” “Planirani namet je nazvan Mehanizam prekograničnog usklađivanja (cijene) ugljika (CBAM), a njime će se oporezovati uvoz dobara, u čijoj proizvodnji se emituje ugljik.” https://www.klix.ba/biznis/privreda/bih-na-putu-da-za-nekoliko-godina-izgubi-cak-300-miliona-km-novac-koji-moze-ostati-u-zemlji/240813066
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|