HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 svi 2026, 17:21.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 103 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Novi zakon o Južnoj interkonekciji
PostPostano: 20 stu 2025, 19:39 

Naša Kvačica je napisao/la:
dreamteam je napisao/la:
Da, Kabiri gura plinsku elektranu, to je zapravo jedina stvar koja mi pada napamet zbog čega je Čoviću ipak u interesu da se ne oteže više sa JIKom.

Plinska elektrana za Aluminij se spominje minimalno 20 godina, to je što ja znam, a vjerojatno i dulje.

Budući plinovod bi imao minimum četiri puta više kapacitet nego što se sada uopće troši u komplet državi.
Znači Mostar i aluminijum i zapadna Hercegovina komplet.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2025, 18:39 

Lidija Bradara (HDZ) uputila je Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o južnoj interkonekciji FBiH

Vrh

PostPostano: 20 pro 2025, 21:00 

Prije 4 mjeseca. Taj zakon je ionako mrtav.

Vrh

PostPostano: 23 pro 2025, 13:36 

Baba Zornić o Južnoj interkonekciji: "Otvoreno pismo Ambasadi SAD"

Azra Zornić, apelantica koja je pred Europskim sudom za ljudska prava dobila presudu protiv Bosne i Hercegovine, uputila je Ambasadi SAD u BIH, otvoreno pismo.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Ginkel,

S ponosom i uz veliko očekivanje pratimo snažnu podršku koju Sjedinjene Američke Države pružaju reformama i evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. U tom duhu, obraćamo Vam se sa zabrinutošću, ali i sa nadom, povodom jedne od ključnih strategijskih odluka za budućnost naše zemlje – izgradnje Južne plinske interkonekcije (JPI).

Iza fasade tehničkih rasprava i navodnih nedoumica krije se mračna pozadina borbe za moć koja prijeti da učini ovaj životno važan projekt oružjem u rukama korumpiranih političara i sredstvom za jačanje ruskog uticaja. Mi, građani koji smo svjesni opasnosti, smatramo da je Vaša uloga u prevenciji takvog scenarija presudna.

Južna plinska interkonekcija: Ventil za ucjenu i krunski dodvoravanje Rusiji
Puno se priča o važnosti JPI, ali se rijetko govori o pravoj namjeri blokada i opstrukcija koje dolaze iz redova HDZ-a. Nisu one slučajne, već su hladno izračunati politički manevri čiji je krajnji cilj jednostavan, ali zastrašujući: da se glavni ventil, srce nove energetske arterije, postavi u Hercegovini. I to u regiji koja, usput budi rečeno, gotovo da i nema industriju koja bi taj plin masovno koristila. To nam odmah govori da ovdje nije riječ o ekonomskoj logici, već o čistoj, nekamufiranoj moći.

Dvostruka namjera: Ucjena nad Federacijom i lojalnost Rusiji
Da bismo razumjeli prave namjere, moramo ih gledati kroz dvostruki prizmu ove priče.

1. Priprema za ucjenu: Prvi, i najvidljiviji cilj, je stvaranje alata za ucjenu. Zamislite situaciju u kojoj svaki megavat sat plina koji putuje ka Sarajevu, Tuzli, Zenici ili Bihaću mora proći kroz mjerno-regulacionu stanicu pod kontrolom HDZ-a. Time bi politički krug oko Dragana Čovića dobio moć da parališe ekonomiju cijelog entiteta. Jednostavnim "zavrtanjem ventila" mogli bi ugroziti proizvodnju u najvećim bosanskohercegovačkim kompanijama, ostaviti građane bez grijanja zimi, a sve to samo da bi izvukli političke koncesije. To bi bio konačni argument u svakoj političkoj raspravi – "ako nam ne date ono što hoćemo, ugasit ćemo vam plin". To nije teorija zavjere, to je logičan slijed događaja ako se dopusti da ključna infrastruktura postane oružje u rukama jedne stranke.

2. Geopolitičko dodvoravanje Rusiji: Drugi, možda i opasniji pravac, je krunsko dodvoravanje Ruskoj Federaciji. Ova dva pravca nisu odvojena; oni se savršeno nadopunjuju. Dok se jednom rukom gradi infrastruktura za plin sa Zapada, drugom se potpisuju sporazumi sa ruskim "Gazpromom" koji nas vezuju za Rusiju. Cilj je stvoriti zbrku i zadržati BiH u energetskoj zavisnosti od Moskve. Ako HDZ kontrolira ulaz plina iz Hrvatske, a ruski "Gazprom" preuzme distribuciju unutar Federacije (kroz već potpisani sporazum), tada Rusija dobija potpunu kontrolu. JPI postaje beskoristan, a mi ostajemo priključeni na ruski "crveni plin". Čovićeva namjera je, dakle, da igra na dvije table: da zadovolji svoje zapadne partnere pričom o "projektu evropskih integracija", a istovremeno osigura dugoročni ruski uticaj koji ga čini važnim faktoru na regionalnoj mapi.

Posljedica: Bez alternative osim ruskom plinu
Ako se ovaj scenario ostvari, mi iz većeg dijela Federacije BiH nemamo drugog izbora. Suočeni s mogućnošću da nam HDZ zatvori ventil za zapadni plin, bićemo prisiljeni da se i dalje oslanjamo na skup i nestabilan plin koji dolazi preko Srbije i Mađarske. Naša će energetska bezbjednost biti u rukama stranih sila koje nemaju naš interes na umu, a naša politička sloboda biti će dodatno ugrožena. Cijene energije će eksplodirati, a investicije će nestati.

Jedino rješenje: Depolitizacija kroz američke partnere
Zbog svega navedenog, najbolje i jedino ispravno rješenje za sve nas jest da se potpuno isključi domaća politika iz ove priče. Projekt južne interkonekcije moraju izgraditi i upravljati njim isključivo američke kompanije. Samo tako možemo imati sigurnost da ventil neće biti alat za ucjenu, a plinovod neće postati sredstvo za ostvarivanje ruskih geopolitičkih ciljeva.

Uključivanje jakih međunarodnih partnera nije predaja suvereniteta, već njegova zaštita. To je jedini način da se osigura da će plinovod služiti narodu, a ne političarima. To je jedini način da se osigura energetska nezavisnost, stabilnost i budućnost za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo za one koji misle da ventil može da im pripada.

Građani Bosne i Hercegovine koji brinu o svojoj budućnosti", navodi se u otvorenom pismu.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... sad/619138

Vrh

PostPostano: 23 pro 2025, 17:11 

baba Zornić.... član komunističke partije...stara komunjara.... treba to svaki put spomenuti u javnosti.... baba koja misli da komitet još uvijek treba vladati....

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 09:26 

Izgleda sve je jasno oko Južne interkonekcije. :biceovodobro

Citat:
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je kako projekat južne interkonekcije ulazi u završnu fazu i da više nema otvorenih pitanja.
"Prema mom mišljenju, priča je vrlo kvalitetno usmjerena ka završetku i implementaciji južne plinske interkonekcije. Riječ je o strateškom energetskom projektu za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, pa čak i širu regiju", rekao je Cvitanović gostujući u dnevniku Federalne TV.

Posebno naglašava ulogu američke administracije.

"Da se nije uključila američka administracija, ovaj projekat se nikada ne bi počeo graditi. Kada se Amerika uključi, stvari se potpuno drugačije poslože – ono što je djelovalo nemoguće, odjednom postaje dogovorivo", rekao je.

Cvitanović odbacuje tvrdnje o ulozi BH Gasa ili eventualnom osnivanju nove kompanije.

"Na oba sastanka u američkoj ambasadi bilo je pet predsjednika stranaka, uključujući i Dragana Čovića. Niko nijednom riječju nije doveo u pitanje ono što je predložila američka administracija", kazao je.

Ističe da je model jasno definisan od početka.

"Rečeno je vrlo jasno: nema BH Gasa, nema domaćih operatera. Koncesija je američka, investitor je američki, operater sistema, distribucija i dobava plina – sve je američko", dodaje.

Kaže da je riječ o koncesiji na 30 godina.

"Američka firma je vlasnik projekta 30 godina, a tek nakon toga će se definirati daljnji status", rekao je.

1554 of 2558 - 60.75%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 09:45 

Uglavnom BH Gas totalno izbačen, tako to završi kad si pohlepan.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 10:12 

https://bljesak.info/vijesti/politika/c ... tvo/547135

Odbacio je tvrdnje o ulozi BH Gasa ili mogućem osnivanju nove domaće tvrtke, navodeći kako je model projekta od početka jasno definiran.

''Na oba sastanka u američkom veleposlanstvu bilo je pet predsjednika stranaka, uključujući i Dragana Čovića. Nitko nijednom riječju nije doveo u pitanje ono što je predložila američka administracija'', kazao je Cvitanović.

Istaknuo je kako je koncesija u potpunosti američka.

''Rečeno je vrlo jasno: nema BH Gasa, nema domaćih operatera. Koncesija je američka, investitor je američki, operater sustava, distribucija i dobava plina – sve je američko'', rekao je, dodajući kako se radi o koncesiji na razdoblje od 30 godina.

Izgleda da na kraju nema novih mjesta za uhljebe ni za jedne ni za druge, ameri će svoje uhljebit :oops

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 11:12 

Bošnjak...007 je napisao/la:
Sta ce Hrvatima preduzece kad vi nemate niti jedan grad da stanovnici se griju na plin. Niti neke industrije?

To je istina nama plin ne treba za grijanje, što se tiče industrije kako kome od firme do firme.

Međutim ja to gledam drugačije, ja mislim da vi takijate zajedno sa amerima...

1.) Plin namjeravate koristit za grijanje
- tako da ne ovisite o srbima i rusima

2.) Plin namjeravate koristit za proizvodnju struje gradnjom plinski centrala
- na taj način ne želite ovisit o Hrvatima

3.) Plin i plinske centrale bi vam omogućile jeftiniju struju
- jeftinom strujom želite preuzet kontrolu nad srbskim i hrvatskim energetskim sektorom u BH

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 11:54 

Hagresor 2.0 je napisao/la:
Baba Zornić o Južnoj interkonekciji: "Otvoreno pismo Ambasadi SAD"

Azra Zornić, apelantica koja je pred Europskim sudom za ljudska prava dobila presudu protiv Bosne i Hercegovine, uputila je Ambasadi SAD u BIH, otvoreno pismo.

"....

Iza fasade tehničkih rasprava i navodnih nedoumica krije se mračna pozadina borbe za moć koja prijeti da učini ovaj životno važan projekt oružjem u rukama korumpiranih političara i sredstvom za jačanje ruskog uticaja. Mi, građani koji smo svjesni opasnosti, smatramo da je Vaša uloga u prevenciji takvog scenarija presudna.

...

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... sad/619138

Znači baba jednom nekog tužila, dobila na sudu, i sada će ju se do kraja života, a i poslije smrti označavati kao "apelantica koja je dobila na sudu..." A tema nešto što nema veze s njenom tužbom.

Jel to znači da svatko tko je nekoga tužio i dobio na sudu treba biti predstavljan kao "tužitelj koji je dobio na sudu" bez obzira o čem se radi?

Da se eto i ja poslužim muslimanskom logikom, Kovačevića onda trebaju i moraju predstavljati kao "apelant koji je izgubio na sudu protiv BiH" svaki puta kada ga se negdje spomene :D

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 12:45 

Bošnjak...007 je napisao/la:
Sta ce Hrvatima preduzece kad vi nemate niti jedan grad da stanovnici se griju na plin. Niti neke industrije?

Treba nam jer nemamo povjerenja u naše prijatelje Bošnjake.

Stalno radite protiv nas, ponašate se neprijateljski, birate Komšića i pokušavate isto uraditi i na ostalim razinama vlasti, ukinuti konstitutivnost, ovlasti kantona, obespraviti Hrvate itd.

To je sve stvorilo nepovjerenje. Da ste se lijepo ponašali prema nama nakon 1995. vjerojatno nam ne bi ni smetalo da BH gas upravlja plinom. Na žalost, ovako znamo da bi takvo popuštanje samo iskoristili da dodatno negdje napakostite i zbog toga nema nikakve šanse da dobijete utjecaj po ovom pitanju.

1554 of 2558 - 60.75%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 13:56 

Muslimanci se pitaju zašto Goražde i Brčko nisu uključeni u projekt. :biceovodobro

slika

1554 of 2558 - 60.75%

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 14:05 

Upada u oko i odsustvo turske Hrvatske. Muslimani iz službene Baščaršije su zaboravili na njih

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 14:46 

Muslimanci se pitaju zašto Goražde i Brčko nisu uključeni u projekt. :biceovodobro

slika

klix baš dobro crta granice buduće Herceg-Bosne

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 14:53 

slika

Hagresor 2.0 je napisao/la:
Upada u oko i odsustvo turske Hrvatske. Muslimani iz službene Baščaršije su zaboravili na njih

Da fakat.

To je možda i najjeftiniji potez Karlovac > Bihać plinska konekcija jer je Bihać i velik grad za pojmove Bosne i plin bi mu došo ko budali šamar.

Hrvatska bi mogla sa svojom firmom Plinacro potegnut plin bez Sarajeva i tako još više napravit pritisak za južnu interkonekciju.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 15:12 

Usk je voćka koju samo treba čekati da padne u hrvatsku ruku. Izolirani i nepovezani sa sarajevom pritom polako postaju pustara. Ovdje neće trebati nikakva agresija samo kemijska da se to dogovori i potpiše.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 15:37 

Po meni je ovo poraz, manji nego što je mogao biti, ali ipak poraz.
Da u nečemu čemu je partner Hrvatska i što prolazi kroz većinski hrvatska područja u BiH Hrvati ne mogu imati barem polovični udio, jest poraz.
Naime, ne bi trebao biti cilj da se sprečava napredak Bošnjaka, neka napreduju što se mene tiče ako usklade svoj napredak s našim.
U BiH je ovo utopija.
Ali, cilj nam treba biti napredak na svim poljima jer nijedan narod nije pobjednik ako ne napreduje.

Mi kažemo da je super što ćemo imati 0 posto u "joint venture" jer će i oni imati toliko, e pa nije.
Samo u kolonijama stranci upravljaju osnovnom infrastrukturom.
Ceste i tuneli u RH su u najgorem slučaju dani u koncesiju.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 15:45 

Mi smo im lijepo nudili da BH Gas upravlja plinovodom kroz bošnjačka područja, a firma u Mostaru kroz hrvatska, Bošnjaci odbili.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 17:07 

Ne vidim kako poraz, Amerikanci ce upravljati svime 30 godina, hadezenjare se nece uhljebljavati, Kotlinski BH Gas izbacen, ovo je savrseno.

Kolonija? pa eto nismo znali do danas da je BiH najobicniji kolonijalni protektorat

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 21:44 

snowflake je napisao/la:
Da u nečemu čemu je partner Hrvatska i što prolazi kroz većinski hrvatska područja u BiH Hrvati ne mogu imati barem polovični udio, jest poraz.
Naime, ne bi trebao biti cilj da se sprečava napredak Bošnjaka, neka napreduju što se mene tiče ako usklade svoj napredak s našim.
U BiH je ovo utopija.
Ali, cilj nam treba biti napredak na svim poljima jer nijedan narod nije pobjednik ako ne napreduje.

Mi kažemo da je super što ćemo imati 0 posto u "joint venture" jer će i oni imati toliko, e pa nije.
Samo u kolonijama stranci upravljaju osnovnom infrastrukturom.
Ceste i tuneli u RH su u najgorem slučaju dani u koncesiju.

Trebaš gledati sa šireg aspekta. Sa Muslimanima u Federaciji i u BiH se teško išta može dogovoriti.
To se već 30 godina razvlači. A ovo sve što kako-tako funkcionira napravili su stranci. Svaki dan
s njima je gnjavaža koja košta mnogo resursa, energije i novca. Mi smo davno mogli biti u EU,
imati otvorene granice, fondove i razvijati se. Ali oni su glavni blokaderi. Vidiš, radije su pristali
da im se uništava BHGas i Energoinvest koji je sada glavni uvoznik, a koji će to prestati da bude,
nego da zajedno upravljamo. Koji to normalni ljudi mogu tako odlučiti??? Godišnje je to nekoliko
stotina milijuna eura već sada, a plinska mreža će se širiti i imati ćemo vjerojatno i dvije plinske
elektrane. Sve to znaju, ali njihov inat je teška bolest. U njih postoji samo nametanje ili
propadanje. Zato jesmo tu gdje jesmo. Za donošenje takvih odluka potreban je konsezus.
Naravno da smo i mi u gubitku ako su oni odlučili, a jesu, da ide propadanje. Povlače nas za rukav.
To jeste istina. Nemamo izbora jer smo zatočeni u Federaciji, a svi troje u BiH. I jesmo neka vrsta
kolonije. Ostaje da vidimo, jeli Čović ima neki as o kojem cijelo vrijeme priča.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 22:05 

novem je napisao/la:

Trebaš gledati sa šireg aspekta. Sa Muslimanima u Federaciji i u BiH se teško išta može dogovoriti.
To se već 30 godina razvlači. A ovo sve što kako-tako funkcionira napravili su stranci. Svaki dan
s njima je gnjavaža koja košta mnogo resursa, energije i novca. Mi smo davno mogli biti u EU,
imati otvorene granice, fondove i razvijati se. Ali oni su glavni blokaderi. Vidiš, radije su pristali
da im se uništava BHGas i Energoinvest koji je sada glavni uvoznik, a koji će to prestati da bude,
nego da zajedno upravljamo. Koji to normalni ljudi mogu tako odlučiti??? Godišnje je to nekoliko
stotina milijuna eura već sada, a plinska mreža će se širiti i imati ćemo vjerojatno i dvije plinske
elektrane. Sve to znaju, ali njihov inat je teška bolest. U njih postoji samo nametanje ili
propadanje. Zato jesmo tu gdje jesmo. Za donošenje takvih odluka potreban je konsezus.
Naravno da smo i mi u gubitku ako su oni odlučili, a jesu, da ide propadanje. Povlače nas za rukav.
To jeste istina. Nemamo izbora jer smo zatočeni u Federaciji, a svi troje u BiH. I jesmo neka vrsta
kolonije. Ostaje da vidimo, jeli Čović ima neki as o kojem cijelo vrijeme priča.

Postoje li ikakvi planovi o termoelektranama? Bit će pod EPHB ili? Zna li se išta uopće?

Ceterum censeo XXIII centesimam partem territorii Bosniae et Hercegovinae esse delendam.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 22:12 

Nema više TE.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 22:12 

Dobro je rekao Čović. Federacija troši plina kao pola Zagreba.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 22:14 

snowflake je napisao/la:
U BiH je ovo utopija.

Teško nepoznavanje muslimanske struje u BiH.

1554 of 2558 - 60.75%

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 22:23 

Kućanstva u cijeloj Federaciji potroše godišnje plina samo 18% koliko kućanstva Zagreba.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 103 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown i 47 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: