HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 ruj 2025, 14:04.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 737 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Obilježavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva
PostPostano: 07 tra 2012, 23:13 

DzoniBG je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

Prvi odlomak je djelom tako. Muslimani nemaju nikakvu temu vezanu uz buducnost. Jedina tema je rat i dzeko.

Dobro dzoni a sto je sa patetikom i performansima kada se radi o dodavanjima 0 srpskim zrtvama iz WWII il izmisljanjem pojedinih zlocina i napuhavanjem istih ?

Dzoni i ti ja znamo da Srbi u HR i BiH su radili po jedno te istom scenariju i koliko god ti to pokusao opravdati nista zivo nemoze opravdati ubijanja, mucenja i silovanja koje je mocni agresor tada primijenio nad nesrpskim narodima koji su bili u daleko slabijoj poziciji. BiH je medunarodno priznata drzava postala bas kao i Hrvatska i tu nema nazad sva ova prica o nelegalnosti odcjepljenja od Juge pada u vodu. Gotovo je stim. A da Muslimani imaju svog putra naglavi i da ih je ovaj bezobrazni nastup prema Hrvatima zadnjih godina doveo u jos podredeniji polozaj prema Srbima to je tocno, ali stvarno nakaradno je vise opravdati ono sto se opravdati nemoze. Opsada Vukovara, Osijeka, Dubrovnika, Sarajeva. To su Civilizacijske sramote. Srpske, Velikosrpske, Jugoslavenske, komunističke, četničke... ali prije svega ljudske.. svih onih koji su okrvavili i okaljali svoje ruke i duse o zivote tisuca i tisuca nevinih.

Ovo ovdje napisano receno Irmino i tvoje je cisti dokaz zasto izmedu Muslimana i Srba jednostavno nemoze biti mira. Na istu stvar gledate posve drugacije i niti jedna strana nezeli pokazati suosjecanje za zrtve onih drugih, za covjeka, jedno ljudsko lice.. nema ga nema ubijenih ljudi, nema silovanih zena, nema ubijene djece, nema pijeteta.. postoje samo ubijeni nasi i njihovi ( zasluzili su gamad fasisticka). postoje ubijeni, silovani muceni srbi tj bosnjaci i oni tamo oni zlikovci. nema tu naprijed, jer covjeka nema..

Majstore, ti sa HSP znakovljem u avu koji si zamenio sa pravoslavnim pesmama...nemoj da mi drzis moralne lekcije...

Ja sam prvi ovde od Srba osudjivao mnoge stvari u ratu sa srpske strane, nabrajao zlocine i logore, svesno sebe doveo izmedju cekica i nakovanja da me sunarodnjaci pljuju, a drugi misle da je to maska...nema veze, nosio sam se sa time, jer nemam prava da osudjujem druge ako to isto pravdam u vezi mog naroda.

Radilo se svasta lose, ali to ne moze u isti kos za najvaznijom odlukom - nece Srbi da budu deo Alijine drzave...i to je aksiom, ako to usvojimo kao neminovnost i neupitnost, onda cemo mnoge dogadjaje gledati iz drugacijeg ugla.

Vrlo je to jasno i jednostavno, posle katastrofalnih Alijinih odluka da se krene u nezavisnost bez Srba, jedini nacin da se osigura buducnost buducim pokolenjima je da najjacim udarom napravis deo zemlje koji ce posle dobiti politicko priznanje i imati svoju suverenost... jer bez toga bi Srbi ostali u situaciji u kojoj su danas Hrvati, bez mnogih mehanizama da sami odlucuju o sebi kao politickom bicu.

Nemoj da se pravimo naivci, Bosnjaci kao politicki narod nisu zreli da imaju vecinski paket akcija sa kojim bi onda upravljali na dobrobit svih... nema to ovde iko, a pogotovo oni koji svoju drzavu nikad nisu imali, i krenuli su da se vezbaju zadnjih 20 godina...prepustiti se toj najblaze receno stihiji, a ozbiljno receno ambiciji da zaokruze svoj zivotni prostor u kome su drugi nepotrebni element je potpis samoubistvu.

Sta ti imas protiv HSP-a il pravoslanog znakovlja? I jedno i drugo je ok.

Kolko god to izgledalo pojednostavljeno al i da nema RS-a il da je i drugacija situacija svejedno Muslimani koji cine 48 % stanovnistva i vecina su na jednom omanjem teritoriju nebi mogli krojit sudbinu svima ostalima jer BiH nikad ne bi bila drzava poput Srbije, Hrvatske ili Slovenije već malo drugacija u najmanju ruku. Opet se vracamo na pocetak. Dakle Hrvati i Muslimani su glasali za izlazak iz Juge, Srbi se smatraju preglasanim uzimaju oruzje u ruke i napadaju i ubijaju svoje susjede. Kojim pravom? Pa nisu to bili sporadicni zlocini sustavno je istrijebljen sav nesrpski element sa 50 posto drzavnog teritorija, spaljene sve bogomolje i stvoreni svi preduvjeti da se Hrvatima i Muslimana sa tog prostora zatre svaki spomen. To niti ti, niti niko drugi nikada nece uspjeti opravdati. To samo lud covjek moze ocito.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:14 

Dođe i taj dan, kada ću se ja pozvati na govor Radovana Karadžića. Inače čoveka koga ne cenim previše (blago rečeno).

Sećate se onog famoznog govora, jesen 1991. Tu je sve rečeno i sve se nažalost obistinilo. A vi zahvalite gospodinu Aliji.

Sam govor kreće od 1.00.

@Irma

Reci ti meni, koliko puta možeš tužiti nekoga za istu stvar?

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:14 

Irma je napisao/la:
Vrbosna HR je napisao/la:
Monstruozna laž draga irma, sjećaš li se ti sela Ravno? Možda bi se i sjećala da su u njemu prebivali Muslimani.
Nego reci ti meni što Hrvati skriviša da onako najebaše od vaše ruke?
ps. Meni srce žali za svakom nevinom žrtvom makar crni cigo bio, ali razum predvladava pa kaže da svojim riječima i djelima niste zaslužili sućut.

Ja sam napisala na na drugoj temi da smatram da se pocetak agresije trebao obiljezavati na nivou drzave, a ne samo u Sarajevu. Dalje necemo se pravit ludi pa da ne smijemo spomenuti politiku herceg-bosne, i sta je ta vasa politika napravila.

HercegBosna vam je spasila ovu nakaznu bih a Hrvati vam odblokirali sarajevo, spasili bihać i primili tisuće izbjeglica. Svaki dan moli boga za Hrvate jer da njih nije bilo *nestalo bi muslimanskog uva sa leve strane drine*.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:15 

Irma je napisao/la:

Niko vise nije zainteresovan za vase lazi, a pogotovo za nekakve ucjene i prijetnje. Dovoljno je samo naci snimke na youtube kako cetnici na okolnim brdima Sarajeva, mnogo prije zvanicnog pocetka rata, rostiljaju i pjevaju vec snimljen hit "muslimani bolje da vas nema, sve se srpsko na Sarajevo sprema". Kako to da je taj "hit" vec bio snimljen, par mjeseci prije rata, ako se po tebi druga strana kao vec pripremala toliko za rat. Navodim ti tu pjesmu, jer je to dokaz koji mozes vidjeti i cuti, a ne nesto ko sto navodi onaj ZlatkoZG nekakvi "misaoni zlocini muslimana", i nekakvi imagirani "spreceni" zlocini, za koje nikad niko nije cuo, niti piostoje ikakvi dokazi.
Objasni molim te kako ta pjesma moze tek tako "slucajno" nastati, vec biti snimljena, dok su se u to vrijeme u Sarajevu organizovali veliki koncerti za mir, imas snimke i za tih koncerata. Dakle cetnici na brdu pjevaju "mislimani bolje da vas nema, sve se srpsko na Sarajevo sprema",a u Sarajevu se odrzavaju koncert za mir. Eto tako se spremala tkz "banda u patikama"

Irmice, svedsko sunce iz Malmea...

Znamo se mi odavno, bilo koji dijalog sa tobom je nepotreban, ti imas svoju pricu koju furas i nikakve argumente ne slusas, odrasla si u takvom okruzenju, i barem si iskrena u tome, ne foliras kao neki.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:18 

Sayuri je napisao/la:
ogledaj taj red stolica i zamisli da u njima sjede ljudi. Zamisli da u malim stoličicama sjede djeca.

Zamišljajte vi Bošnjaci srpske i hrvatske žrtve i djecu. Ovako samo propagandu širite. U vječitoj ste svađi sa ostala dva naroda.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:18 

DzoniBG je napisao/la:
Bosnjacka elita je doktorirala sve moguce nacine da se svako malo, bio to pocetak godine, 1. Mart, sad i april, posle juli, ima nesto i na kraju godine...pravi grupna morbidna festa... Tri meseca bez grozomornih slika rata i uzasa, raspaljivanja mrznje i boli, ceprkanje po nikad zaraslim ranama...to je nemoguce, jer se tim putem najlakse daje anestezija i morfijum za svu nesposobnost i necinjenje u realnom zivotu.

Sve je bilo sjajno, multi-kulti za anale, med i mleko po Seheru...a onda banda cetnika i velikosrba usvinjila drugi Jerusalim...kad bi se zezali. :kava

Bande ulicara u patikama su godinu dana pre toga jos dobijale formu, organizaciju, oruzje, pravili planove, plasili ljude...Patriotska liga, to su one zamlate koji dan danas zatrpavaju youtube svojim "istinama".

Sta se ocekivalo, da ce nekaznjeno proci dobro planirana akcija nelegalnog odvajanja zemlje i zaobilazenje naroda koji je po svakom pisanom i nepisanom pravilu morao biti pitan jel se on slaze sa time... jel trebalo da se pusti glavni grad i odatle razmile po svim frontovima desetine hiljada ljudi, i da posle oni Srbe zavijaju u crno?! Ne treba biti vojni mag pa shvatiti koliko je bila vazna odluka o opsadi sa strateskog stanovista...dal se tu lupalo i previse...jeste, al to je rat...

Kad vec stavis prst u oko narodu koji je 50 godina pre toga bio osudjen na istrebljenje od predaka danasnjih laznih antifasista, bezobrazno prejebes sve dogovore i mirovne planove u pocetku rata...skupi muda pa nosi tezinu tih odluka, nemoj da slazes crvene stolice iz Stare Pazove...

Dzoni, koji ste vi ku*ac(mislim na Srbe koji su to radili) da kaznjavate nekog? Po tvojoj logici BiH, jedna od ravnopravnih saveznih republika nekadašnje SFRJ, je zauvijek trebala ostati taoc srpske politike i ponašati se onako kako Srbi žele ma kakve prilike na terenu bile, bez obzira na pravo na referendum o odvajanju od SFRJ.
Vi ste bili ti koji ste se pripremali za rat jer ste(barem vaši analitičari i vođe) pretpostavili šta će se desiti nakon Slovenije, Hrvatske i sa stanjem na političkom planu, sa jačanjem nacionalnih stranaka. Vi ste počeli sa ukopavanjima na brdima, ne samo oko Sarajeva, vi ste ti koji ste proglašavali paralelne institucije.
Jedan dan vam je razlog za rat vaše dalekovidno viđenje budućnosti i strah od Muslimana i njihovog majoriziranja, drugi dan je ubistvo svata, treći referendum.
Kada vam odgovara onda se ponosite svojom vojnom snagom u tom ratu i hvalite se time(u ratu je sve dopušteno), drugi dan izigravate žrtve muslimanskog terora i ismijavate tuđe praveći od njih zločince, samo ste branili svoje živote, treći dan slavite RS kao jedinu srpsku vojnu pobjedu, četvrti se svetite Turcima i muslimanima za 500 godina, peti dan "oslobađate" gradove po Podrinju i Posavini od stanovnika koji tu žive godinama.
Prozivate Sarajevo za za etničko čišćenje a više od četiri mjeseca nakon prestanka sukoba tjerate 120 000 Srba iz glavnog grada.

Patriotska liga je postojala i ludost bi bila da nije, samo je šteta što nije bila toliko jaka.

Kada je Sarajevo u opsadi i pod svakodnevnim granatiranjem onda je to normalno, jebiga rat je to, malo se lupalo, šta ćeš. Kada NATO baci koju bombicu na Srbiju onda je to zločin, nepravda, belosvetska agresija, i šta sve ne. Kada se Kosovo, koje realno ima 5 puta više "podloge" za odvajanje, otcijepi onda niko ne pita Albance šta oni žele.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:23 

Lebowski je napisao/la:
Dzoni, koji ste vi ku*ac(mislim na Srbe koji su to radili) da kaznjavate nekog, po tvojoj logici BiH, jedna od ravnopravnih saveznih republika nekadašnje SFRJ, je zauvijek trebala ostati taoc srpske politike i ponašati se onako kako Srbi žele ma kakve prilike na terenu bile, bez obzira na pravo na referendum o odvajanju od SFRJ.

Majku mi, koliko puta se vama mora ponoviti da BiH nije Srbija, nije Slovenija, nije Makedonija... BiH je republika 3 konstitutivna naroda. To znači da dva naroda ne mogu preglasati treći. Onog momenta kad to uradiše, zemlja više ne postoji.

I isto to radite i danas. I nakon rata i nakon svega. Isto je BiH zemlja tri konstitutivna naroda (a sada i dva entiteta), ali opet se trudite da ra****ete situaciju.

Svaku nevinu žrtvu rata sa bilo koje strane treba žaliti, ali vama niko ne treba da se izvinjava kao narodu ili političkom subjektu, jer ste sami gurnuli zemlju u pakao. Iako su svi živi upozoravali šta će da se desi.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:24 

Sayuri je napisao/la:
Zar je bitno otkud su stolice, koliko je bilo civila, a koliko vojnika, koliko djece, a koliko onih starijih od 18g (sramota šta onaj lik bezimeni napisa).
Činjenica je da su ti ljudi poginuli i da zaslužuju da ih se spomene barem jednom godišnje.
Džoni zašto pretjeruju? Nešto imam osjećaj da bi većina vas voljela da se sve zataška jel?
Ja sam uvijek bila i biću za suživot i ne živim u prošlosti kao većina, ali mislim da su žrtve rata zaslužile ovakvo nešto. Pogledaj taj red stolica i zamisli da u njima sjede ljudi. Zamisli da u malim stoličicama sjede djeca. Mislim da se oni koji su juče bili tu ni u jednom djeliću sekunde nisu sjetili da su stolice naručene iz Srbije.
Samo mi nije jasno zar je toliko teško strpiti se dva dana u godini (6.4. i 11.7.) i okaniti se prepucavanja tipa ko je žrtva, ko agresor, koliko se lažiraju cifre poginulih itd. Među hiljadama Sarajlija ima i Hrvata i Srba koji su ostali u tom gradu. Barem iskažite poštovanje zbog njih, ako već nećete zbog Bošnjaka.

Da su normalne okolnosti, naravno da rec ne bi rekao da neko obelezava godisnjicu stradanja... to je civilizacijski cin, ako se radi bez bilo kakve zadnje misli.

Stradali su u tom Sarajevu mnogi nevini, stradali su i Srbi od srpskih granata, i u ulici Vase Miskina bar 30% zrtava su bili Srbi... Bosnjaci civili su trpeli 3 godine uzas...

Problem koji neki ne vide, a neki nece da vide, ove proslave se pakuju u politiku, od toga homogenizuje javno mnenje, pustaju slike rata a rane nisu zarasle, opet ce se jebati srpska majka iz mnogo usta, opet ce narodi ostati dalje nego sto su bili... nema tu mere i ukusa, sve je jebena politika...

A onda kad neko dodje i kaze - a sta je sa srpskim zrtvama... vec vidim neizgovorene reci - ma 'ta vi ocete...to ste i zasluzili, boli nas kurac za cetnicke zrtve, ionako ste svi isti... (nemoj sad ono-ja tako ne mislim, govorim uopsteno).

Dokle god i srpske zrtve ne dobiju dignitet, neko se ne izvini za njih, zlocinci osude... necu imati mnogo empatije za bosnjacke zrtve, moze da me samo gane neka pojedinacna sudbina. To se ne radi da bi svi bili podjednako krivi, vec zato sto postoje hiljade srpskih majki koje su jos u crnini...a one nisu vazne ni CNN-u, ni svetskim politicarima...niti onima koji hoce jedinstvenu Bosnu, ali bez Srba ako je ikako moguce.

E to tako ne moze :neznam

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:25 

U BIH je naprosto moralo doći do rata kako god ga okreneš ... "Nepomirljive razlike" rekli bi odvjetnici supružnika.
Dobra stvar u svemu tome jeste činjenica da (nadam se) nove generacije neće morati ratovati.

MZ će pokušat sa svojim eksperimentima (metoda pokušaja i pogreške) održati BIH na životu. Onog trena kada im to dopizdi i eksperimenti propadnu, disolucija je spremna i to je to.

Mržnja i trpanje nekih bivših škakljivih tema pod tepih u komunizmu su se pokazali kao katalizator rata i zločina. Rat je za posljedicu pored mrtvih i razaranja imao i današnju političku sliku u kojoj je evidentno da Hrvati i Srbi žele imati međusobno što manje veze, a s Bošnjacima još manje , jedino Bošnjacima to nikako ne ulazi u glavu ... Al ući će i to kad tad.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:27 

BBC je napisao/la:
Sayuri je napisao/la:
ogledaj taj red stolica i zamisli da u njima sjede ljudi. Zamisli da u malim stoličicama sjede djeca.

Zamišljajte vi Bošnjaci srpske i hrvatske žrtve i djecu. Ovako samo propagandu širite. U vječitoj ste svađi sa ostala dva naroda.

Najlakše je tako BBC. Braniti se onom poznatom "i vi ste nas."
Ja sam neki dan plakala kad sam gledala neki prilog o Trusini.
Za mene je žrtva žrtva bez obzira na nacionalnost.
Kako god, nastavite i izvinite na mojoj "upadici".

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:30 

Sayuri je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Shvati da od Hrvata u ovakvoj političkoj situaciji gdje koristite svaku mogućnost da nas jebete i opstruirate, empatiju i nećeš baš lako dočekat. Pogotovo od nekog tko nema veze sa SA.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:32 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:
Dzoni, koji ste vi ku*ac(mislim na Srbe koji su to radili) da kaznjavate nekog, po tvojoj logici BiH, jedna od ravnopravnih saveznih republika nekadašnje SFRJ, je zauvijek trebala ostati taoc srpske politike i ponašati se onako kako Srbi žele ma kakve prilike na terenu bile, bez obzira na pravo na referendum o odvajanju od SFRJ.

Majku mi, koliko puta se vama mora ponoviti da BiH nije Srbija, nije Slovenija, nije Makedonija... BiH je republika 3 konstitutivna naroda. To znači da dva naroda ne mogu preglasati treći. Onog momenta kad to uradiše, zemlja više ne postoji.

I isto to radite i danas. I nakon rata i nakon svega. Isto je BiH zemlja tri konstitutivna naroda (a sada i dva entiteta), ali opet se trudite da ra****ete situaciju.

Svaku nevinu žrtvu rata sa bilo koje strane treba žaliti, ali vama niko ne treba da se izvinjava kao narodu ili političkom subjektu, jer ste sami gurnuli zemlji u pakao. Iako su svi živi upozoravali šta će da se desi.

Znači, tvoja je logika da jedan narod može preglasavati druga dva u slučaju tako bitnog pitanja kao što je odvajanje od raspadnute Jugoslavije? Vi ste imali samo dvije opcije u vidu, ili uzeti dio BiH ili sačuvati Jugoslaviju i Srbu u BiH u njoj pa to uraditi nekad kasnije.
Nikakvu vi demokratiju i poštovanje konstitutivnosti niste htjeli.

Je li trebamo zahvaliti Karadziću što je bio vizionar i što je ispalo tako. Je li ga to čini nekim humanistom, je li to on brinuo za nas?

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:36 

Možda će ovo biti šok za tebe... ali to je smisao konstitutivnosti. Da se zaštite konstitutivna prava svih naroda bez obzira na trenutnu političku i demografsku situaciju.

Šta je tvoj narod uneo u Jugoslaviju ili RBiH. Da li je značajno učestvovao u stvaranju prve Jugoslavije? Da li je postojao antifašistički pokret velikih razmera? Da li je stvorio drugu Jugoslaviju? Da li je bio najbrojniji narod kada je sve to rađeno u BiH?

A ipak je dobio konstitutivnost i sva prava. I sad zbog nešto žešćeg razmnožavanja 60ih, 70ih i 80ih, dajete sebi za pravo da izbacite nekog drugog iz odlučivanja?

I Karadžić nije bio nikakav humanista, ali je dao upozorenje koje tvrdo jezgro muslimanskih vođa nije htelo čuti. Ili je Alija stvarno računao da će bilo kakve ljudske gubitke lako nadoknaditi. Čak je i sve mirovne planove sa početka rata odbio. 100% BiH ili ništa. Eto sad imate 20 i nešto posto, pa berite plodove svog slepila.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:37 

Sayuri je napisao/la:
BBC je napisao/la:

To je zato što živiš kao nacionalna manjina među Hrvatima. Ali nisi reprezentativna za stvarnu situaciju na terenu.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:39 

DzoniBG je napisao/la:
Sayuri je napisao/la:
Zar je bitno otkud su stolice, koliko je bilo civila, a koliko vojnika, koliko djece, a koliko onih starijih od 18g (sramota šta onaj lik bezimeni napisa).
Činjenica je da su ti ljudi poginuli i da zaslužuju da ih se spomene barem jednom godišnje.
Džoni zašto pretjeruju? Nešto imam osjećaj da bi većina vas voljela da se sve zataška jel?
Ja sam uvijek bila i biću za suživot i ne živim u prošlosti kao većina, ali mislim da su žrtve rata zaslužile ovakvo nešto. Pogledaj taj red stolica i zamisli da u njima sjede ljudi. Zamisli da u malim stoličicama sjede djeca. Mislim da se oni koji su juče bili tu ni u jednom djeliću sekunde nisu sjetili da su stolice naručene iz Srbije.
Samo mi nije jasno zar je toliko teško strpiti se dva dana u godini (6.4. i 11.7.) i okaniti se prepucavanja tipa ko je žrtva, ko agresor, koliko se lažiraju cifre poginulih itd. Među hiljadama Sarajlija ima i Hrvata i Srba koji su ostali u tom gradu. Barem iskažite poštovanje zbog njih, ako već nećete zbog Bošnjaka.

Da su normalne okolnosti, naravno da rec ne bi rekao da neko obelezava godisnjicu stradanja... to je civilizacijski cin, ako se radi bez bilo kakve zadnje misli.

Stradali su u tom Sarajevu mnogi nevini, stradali su i Srbi od srpskih granata, i u ulici Vase Miskina bar 30% zrtava su bili Srbi... Bosnjaci civili su trpeli 3 godine uzas...

Problem koji neki ne vide, a neki nece da vide, ove proslave se pakuju u politiku, od toga homogenizuje javno mnenje, pustaju slike rata a rane nisu zarasle, opet ce se jebati srpska majka iz mnogo usta, opet ce narodi ostati dalje nego sto su bili... nema tu mere i ukusa, sve je jebena politika...

A onda kad neko dodje i kaze - a sta je sa srpskim zrtvama... vec vidim neizgovorene reci - ma 'ta vi ocete...to ste i zasluzili, boli nas kurac za cetnicke zrtve, ionako ste svi isti... (nemoj sad ono-ja tako ne mislim, govorim uopsteno).

Dokle god i srpske zrtve ne dobiju dignitet, neko se ne izvini za njih, zlocinci osude... necu imati mnogo empatije za bosnjacke zrtve, moze da me samo gane neka pojedinacna sudbina. To se ne radi da bi svi bili podjednako krivi, vec zato sto postoje hiljade srpskih majki koje su jos u crnini...a one nisu vazne ni CNN-u, ni svetskim politicarima...niti onima koji hoce jedinstvenu Bosnu, ali bez Srba ako je ikako moguce.

E to tako ne moze :neznam

Zar ne bi Srbi trebali biti pioniri u tim stvarima jer su nanijeli najveći broj žrtava, zar ne bi oni trebali na neki način odati počast žrtvama. Zašto očekivati da Bošnjaci prvi žale za srspkim žrtvama kada se svakodnevno ismijavaju naše; ismijava se država, narod, jezik, običaji, veličaju se oni koji su radili zle stvari.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:40 

Lebowski je napisao/la:

Dzoni, koji ste vi ku*ac(mislim na Srbe koji su to radili) da kaznjavate nekog? Po tvojoj logici BiH, jedna od ravnopravnih saveznih republika nekadašnje SFRJ, je zauvijek trebala ostati taoc srpske politike i ponašati se onako kako Srbi žele ma kakve prilike na terenu bile, bez obzira na pravo na referendum o odvajanju od SFRJ.
Vi ste bili ti koji ste se pripremali za rat jer ste(barem vaši analitičari i vođe) pretpostavili šta će se desiti nakon Slovenije, Hrvatske i sa stanjem na političkom planu, sa jačanjem nacionalnih stranaka. Vi ste počeli sa ukopavanjima na brdima, ne samo oko Sarajeva, vi ste ti koji ste proglašavali paralelne institucije.
Jedan dan vam je razlog za rat vaše dalekovidno viđenje budućnosti i strah od Muslimana i njihovog majoriziranja, drugi dan je ubistvo svata, treći referendum.
Kada vam odgovara onda se ponosite svojom vojnom snagom u tom ratu i hvalite se time(u ratu je sve dopušteno), drugi dan izigravate žrtve muslimanskog terora i ismijavate tuđe praveći od njih zločince, samo ste branili svoje živote, treći dan slavite RS kao jedinu srpsku vojnu pobjedu, četvrti se svetite Turcima i muslimanima za 500 godina, peti dan "oslobađate" gradove po Podrinju i Posavini od stanovnika koji tu žive godinama.
Prozivate Sarajevo za za etničko čišćenje a više od četiri mjeseca nakon prestanka sukoba tjerate 120 000 Srba iz glavnog grada.

Patriotska liga je postojala i ludost bi bila da nije, samo je šteta što nije bila toliko jaka.

Kada je Sarajevo u opsadi i pod svakodnevnim granatiranjem onda je to normalno, jebiga rat je to, malo se lupalo, šta ćeš. Kada NATO baci koju bombicu na Srbiju onda je to zločin, nepravda, belosvetska agresija, i šta sve ne. Kada se Kosovo, koje realno ima 5 puta više "podloge" za odvajanje, otcijepi onda niko ne pita Albance šta oni žele.

Ta prica moze da prodje kod ljudi koji se ne razumeju u to, prate povrsno, pa im ti prodas sarenu bombobonicu...

Imali smo vec ovde posebnu temu o tome, Ustav SFRJ ne poznaje instituciju referenduma za odvajanje republika, ako ona pre svega nije prihvacena od saveznih organa, i svake republike pojedinacno. Striktno po pravu odvajanje i Slovenije, i Hrvatske, i BiH je nelegalno... nije tacna ni tvrdnja da ako su se Slovenija i Hrvatska odvojile nelegalno, da onda to moze i BiH. Tako je pisalo u ustavu, i ako cemo da se pozivamo na to, odmah gubite tlo pod nogama.

Znaci mozes da budes nezavisan mimo ustava, ako se oruzjem izboris za to, ili napravis kompromis, na koji niko nije bio spreman tad.

Nudili su vam i Milosevic i Karadzic ostanak u Jugi sa nizom pogodnosti, i o tome smo pricali ovde, prihvatili ste pa ste odbili, nudio vam je Kutiljer plan koji za vas mnogo bolji nego Dejton, Srbi su prihvatili...i to ste odbili..."zrtvovacemo mir" rece Alija, a pre toga je dobio vecinsku podrsku na izborima od svog naroda...

E kad je vec tako, onda nemoj da te cudi sto Srbi to nisu zeleli, i na svaki nacin, tj ratom krenuli u ostvarivanje svojih prava koje ste pocetno pregazili, jer BiH nije ni Slovenija ni Hrvatska, to su bile jednonacionalne republike(da ne ulazim sad u Ustav SR Hrvatske i isticanje Srba tamo sto je ukinuto 1990), a BiH to nije, vec republika koju cine 3 naroda, i takva je zapisana jos od ZAVNOBIH-a, a to znaci da ce pasti svako ko izmakne jedan stub...ili nece, ali ce morati taj stub da pobedi u ratu...

Vi niste Srbe pobedili na frontu, usli ste u kavgu golog dupeta, svesno, i izasli ste kratkih rukava... da ste pobedili, oterali Srbe...imali bi drzavu, zasnovanu na zlocinu, ali drzavu...

Niste to uradili, i sad ce vam trebati dosta vremena da objasnite ko i zasto vas je gurnuo u fajt u kome niste mogli da pobedite...

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:40 

PCM je napisao/la:

Shvati da od Hrvata u ovakvoj političkoj situaciji gdje koristite svaku mogućnost da nas jebete i opstruirate, empatiju i nećeš baš lako dočekat. Pogotovo od nekog tko nema veze sa SA.

Sasvim normalno. Mislim da većina Hrvata žali što se onaj red crvenih stolica nije pružio do kraja Sarajeva.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:44 

Sayuri je napisao/la:
BBC je napisao/la:

da vidis i ostale "trusine" isplakala bi rijeku. samo to naravno neces vidit na televiziji

ne trebas se izvinjavat

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:45 

Lebowski je napisao/la:

Zar ne bi Srbi trebali biti pioniri u tim stvarima jer su nanijeli najveći broj žrtava, zar ne bi oni trebali na neki način odati počast žrtvama. Zašto očekivati da Bošnjaci prvi žale za srspkim žrtvama kada se svakodnevno ismijavaju naše; ismijava se država, narod, jezik, običaji, veličaju se oni koji su radili zle stvari.

Obelezava se...

ALi kad napravimo komemoraciju zrtvama u Bratuncu, Kravicama, tamo gde je Oric zavodio teror 3 godine... nema sarajevskog medija koji ce reci - majku mu, zasto se to radilo...

Nego se ismevaju sa time, price o relativizaciji, miniranju Srebrenice...

Ni za Jasenovac se ne prave nedolicna obelezavanja, nema marseva, mitingovanja, bljuvotina... ima samo pumpanja broja zrtava, i to je lose, i to svaki put kazem, to ne treba raditi...

Zamisli sad da u Gradisci ili preko Save postavimo stolica koliko je tamo pobijeno...na sta to lici?! Meni to nije simbolika, to mi je neukusno zajebavanje.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:46 

Zanimljivo mi je da Srbi i na ovom i na mnogim forumima pitanje Srba u tadašnjoj SRH i SRBiH gledaju kao na nešto drugačije, makar se u ono vrijeme na to pitanje gledalo sasvim jednako iz srpskih krugova. Danas ipak postoji odmak da je situacija Srba u Hrvatskoj i u BiH nešto sasvim drugo pa da ni srpsko pitanje ne bi trebalo biti rješavano na isti način.

I kod Hrvata se primjećuje razlika u pristupu - dok je većina smatrala da su Srbi a priori u krivu gdje god dignu glas, danas dosta ljudi razumije da je Republika Srpska nešto na što Srbi imaju pravo. Pitanje je načina i granica, to može biti sporno, ali Srbi su uvijek na autonomiju u sklopu BiH imali pravo, baš kao i Hrvati i Bošnjaci.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:47 

DzoniBG je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:

Ta prica moze da prodje kod ljudi koji se ne razumeju u to, prate povrsno, pa im ti prodas sarenu bombobonicu...

Imali smo vec ovde posebnu temu o tome, Ustav SFRJ ne poznaje instituciju referenduma za odvajanje republika, ako ona pre svega nije prihvacena od saveznih organa, i svake republike pojedinacno. Striktno po pravu odvajanje i Slovenije, i Hrvatske, i BiH je nelegalno... nije tacna ni tvrdnja da ako su se Slovenija i Hrvatska odvojile nelegalno, da onda to moze i BiH. Tako je pisalo u ustavu, i ako cemo da se pozivamo na to, odmah gubite tlo pod nogama.

Znaci mozes da budes nezavisan mimo ustava, ako se oruzjem izboris za to, ili napravis kompromis, na koji niko nije bio spreman tad.

Nudili su vam i Milosevic i Karadzic ostanak u Jugi sa nizom pogodnosti, i o tome smo pricali ovde, prihvatili ste pa ste odbili, nudio vam je Kutiljer plan koji za vas mnogo bolji nego Dejton, Srbi su prihvatili...i to ste odbili..."zrtvovacemo mir" rece Alija, a pre toga je dobio vecinsku podrsku na izborima od svog naroda...

E kad je vec tako, onda nemoj da te cudi sto Srbi to nisu zeleli, i na svaki nacin, tj ratom krenuli u ostvarivanje svojih prava koje ste pocetno pregazili, jer BiH nije ni Slovenija ni Hrvatska, to su bile jednonacionalne republike(da ne ulazim sad u Ustav SR Hrvatske i isticanje Srba tamo sto je ukinuto 1990), a BiH to nije, vec republika koju cine 3 naroda, i takva je zapisana jos od ZAVNOBIH-a, a to znaci da ce pasti svako ko izmakne jedan stub...ili nece, ali ce morati taj stub da pobedi u ratu...

Vi niste Srbe pobedili na frontu, usli ste u kavgu golog dupeta, svesno, i izasli ste kratkih rukava... da ste pobedili, oterali Srbe...imali bi drzavu, zasnovanu na zlocinu, ali drzavu...

Niste to uradili, i sad ce vam trebati dosta vremena da objasnite ko i zasto vas je gurnuo u fajt u kome niste mogli da pobedite...

najlakse je golorukog zhuzit.....mnogo herojski mora se priznat. cojstvo do neba

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:47 

Ja nisam spominjao H. Inn. I sam se izvukao iz Sehera 01.04.92. A bio sam na faksu.

Radi se politicki marketing od zrtava, ne da bi se opomenulo nego da bi se Ganic i sl. mogli nastavit slobodno setkat.

To mi je je problem. Problem mi je i sto se taj datum uzima za pocetak rata u BiH, valjda je morao bit Musliman ubijen da pocne.

Naravno da svako osjeca sucut, ako ne prema Muslimanima tadasnjim, onda prema svojima. Bas me zanima koliko sucuti ima za zrtve na drugoj strani kod vas curke, pa i djeci. Nesto ne bih rekao da su ih ubrojali.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:48 

DzoniBG je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:

Obelezava se...

ALi kad napravimo komemoraciju zrtvama u Bratuncu, Kravicama, tamo gde je Oric zavodio teror 3 godine... nema sarajevskog medija koji ce reci - majku mu, zasto se to radilo...

Nego se ismevaju sa time, price o relativizaciji, miniranju Srebrenice...

Ni za Jasenovac se ne prave nedolicna obelezavanja, nema marseva, mitingovanja, bljuvotina... ima samo pumpanja broja zrtava, i to je lose, i to svaki put kazem, to ne treba raditi...

Zamisli sad da u Gradisci ili preko Save postavimo stolica koliko je tamo pobijeno...na sta to lici?! Meni to nije simbolika, to mi je neukusno zajebavanje.

Radili ste i vi identične stvari koje danas rade Muslimani, samo mi se čini da se to zaboravlja. Mitingovanje po Hrvatskoj od sredine 80-ih nadalje, mošti cara Lazara itd.

Oni su danas zamijenili vas u takvom ponašanju - mitingovanju i kovanju mitova. Čak bi rekao da su vas i nadmašili.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:51 

Ajme ovih nadjebavanja pravnim začkoljicama...

Srbi su vidjeli raspad Jugoslavije (koji naravno nisu željeli) kao priliku da maximalno prošire teritorij i homogeniziraju ga. Metode koje su koristili za to su u mnogočemu sramotne al to prepuštam njima, na kraju krajeva i u drugim ratovima je slično bilo/jeste.
Što se same BIH tiče osuđena je bila na rat. I to je jasno ko dan. Rat se nije mogao izbjeći i to je prva i osnovna stvar. To ne treba biti sporno.
Tu su Srbi jasno zbog svoje vojne snage također htjeli ugrabiti i očistiti što veći dio kolača, Hrvati su zapravo samo htjeli svoje (Treći) jer kapacitete za nešto više niti nisu imali (da jesu možda bi i mi kao Srbi više zagrizli nego možemo progutati), a Bošnjaci su posebna priče oni zapravo nisu ni znali što hoće, a tek im je u glavu došlo da se moraju sami za sebe pobrinut kad su ih Srbi pomeli u prvom valu, e onda su Bošnjaci odlučili oštrit kurac na slabijem tj Hrvatima al ni to nije do kraja prošlo, pa su onda opet okrenuli ploču sa Hrvatima protiv Srba pa je došao Dayton. Za njih se može samo reći da kad ne znaš kud ideš, najčešće završiš nigdje ... Zato i jesu gdje jesu ... Jedino što su konkretno odradili u ratu i post ratno je čišćenje gradova od Hrvata i Srba ... Bilo u ratu slanjem na kopanje rovova ili post ratno opstrukcijom povratka na sve moguće načine i diskriminacijom.

Uglavnom kako su posijali tako i žanju ... Imaju 3 velika grada i to je to od "Bosne".

Vrh

PostPostano: 07 tra 2012, 23:56 

pagan je napisao/la:

najlakse je golorukog zhuzit.....mnogo herojski mora se priznat. cojstvo do neba

Trivijalizujes smisao metafore...

Sta je alternativa, da ti Alija, Ganic, Cengic vode drzavu, i da po tadasnjem ustavu na svakim mogucim izborima Muslimani glasaju za svoje, i da nemas mogucnost nikako tome da se odupres, jer nisu prihvatili niti ponudili bilo koji plan za preuredjenje drzave.

Ne samo da bi Srbi najebali u tome, nego i Hrvati, ali o tome se ne prica, ne fituje, jer ste i vi glasali za nezavisnost...ne da bi ostali u takvoj drzavi, nego da bi zastitili Hrvatsku jer se otvorio front Srba i Muslimana, tako da je pitanje Hrvatske bilo lakse resivo, a i videli sto prostor da napravite Herceg-Bosnu, i da je kao takvu nekako inkorporirate u Hrvatsku, time bi dostigli granice Banovine, i zaokruzili hrvatsku drzavnost.

Nije islo, Muslimani su vas pritisli u Srednjoj Bosni, sa zapada uterali u Federaciju, i licemerno je pravdati bitku za nezavisnost od Sarajeva, jer ste vi danas upravo u toj istoj borbi...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 737 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Diablo, GmbH, pakovic i 27 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: