|
|
Stranica: 8/14.
|
[ 335 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
dudu
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 10:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64444 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Ne mislim na anegdotalne primjere iz Hrvatske nego iz naših krajeva, ima li primjera da se vrati mladi čovjek koji je rođen u Njemačkoj, a starci mu otišli prije rata.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 10:17 |
|
|
dudu je napisao/la: Ne mislim na anegdotalne primjere iz Hrvatske nego iz naših krajeva, ima li primjera da se vrati mladi čovjek koji je rođen u Njemačkoj, a starci mu otišli prije rata. Maksimalan postotak dijaspore koji se može vratiti je 15% Rekao Tado Jurić
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 10:37 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 4884 Lokacija: Dridska Župa
|
estoyAqui je napisao/la: dudu je napisao/la: Ne mislim na anegdotalne primjere iz Hrvatske nego iz naših krajeva, ima li primjera da se vrati mladi čovjek koji je rođen u Njemačkoj, a starci mu otišli prije rata. Maksimalan postotak dijaspore koji se može vratiti je 15% Rekao Tado Jurić Može i više, da nam baš krene, a u Njemačkoj malo štucne vratili bi se više manje svi osim onih koji su baš uspili u DE, znači imaju svoju nekretninu među švabama.
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Roko987
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 10:53 |
|
Pridružen/a: 25 stu 2024, 14:26 Postovi: 1292 Lokacija: Herceg-Bosna
|
dudu je napisao/la: Ne mislim na anegdotalne primjere iz Hrvatske nego iz naših krajeva, ima li primjera da se vrati mladi čovjek koji je rođen u Njemačkoj, a starci mu otišli prije rata. Ja znam 4 osobe koje su se doselile, rođene vani. Svima je zajedničko da su svako ljeto dolazili ovamo. 3/4 doseljenika koje znam zapošljavaju ljude. Njima smo dobili više nego od većine dijaspore. Nije socijalna nego ekonomska korist. Donjeli novac i znanje s vana.
_________________ Sred je srca moga Hercegovina, kolijevka je Srednja Bosna i Posavina ponosna
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Roko987
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 10:55 |
|
|
|
Realno, tko se rodi u Njemačkoj, on je Nijemac. Rijetki su ovakvi slučajevi da se toliko voli djedovina jer nemaju emocionalnu vezu.
Nevjerojatno mi je kako izgledaju kao Nijemci a roditelji od Hrvatica i Hrvat.
Razmišljanje da ne pričam.
Nego ako vas ima vani, djecu svaki raspust u babe i djeda da unuk ne bi bio Hans
_________________ Sred je srca moga Hercegovina, kolijevka je Srednja Bosna i Posavina ponosna
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Roko987
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 10:57 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Maksimalan postotak dijaspore koji se može vratiti je 15% Rekao Tado Jurić
Može i više, da nam baš krene, a u Njemačkoj malo štucne vratili bi se više manje svi osim onih koji su baš uspili u DE, znači imaju svoju nekretninu među švabama. 70% ih je otišlo iz potrebe, svi bi se vratili da bude prilika, kao što se mnogi i vraćaju. Jedan dio iz kompleksa, oni se ne bi vratili.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
LeTdoS
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 11:05 |
|
Pridružen/a: 23 lip 2025, 18:42 Postovi: 810 Lokacija: cvit mediterana
|
dudu je napisao/la: Ne mislim na anegdotalne primjere iz Hrvatske nego iz naših krajeva, ima li primjera da se vrati mladi čovjek koji je rođen u Njemačkoj, a starci mu otišli prije rata. Pričao sam neki dan sa čovjekom rodenim u Austriji, a njegovi su iz Bosne. Roditelji su mu odselili 70ih. Svake godine je u RH i BiH, a jos mladja generacija od njega, znači druga generacija u AU. Ima želju vratit se u Hrvatsku. I oni isto jako dobro pričaju jezik. Tko je želio sačuvat kulturu, obicaje i jezik, sacuvao je.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 11:20 |
|
|
Roko987 je napisao/la: Realno, tko se rodi u Njemačkoj, on je Nijemac. Rijetki su ovakvi slučajevi da se toliko voli djedovina jer nemaju emocionalnu vezu.
Nego ako vas ima vani, djecu svaki raspust u babe i djeda da unuk ne bi bio Hans Dobar dio Hrvata se ne trudi ni naučiti djecu hrvatski jezik. Nevjerojatno je kad imaš čovjeka koji slabo priča hrvatski, a oba su roditelja Hrvati. Takvih primjera ima. Btw kako misliš izgledaju kao Nijemci? Nisam nikad živio u Njemačkoj pa ne znam kako tamo ljudi razmišljau.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
LeTdoS
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 12:03 |
|
|
Na pitanje u grupi za povratke: ,,Zašto ljudi napuštaju Njemačku?’’ Ovo su neki od odgovora Citat: Zato sto je ovdje doslo vrijeme, sto si veci neradnik bolje zivis, radimo za arapske teroriste i ukrajinske dezertere! Citat: Ako ću raditi i ponašati se u svojoj domovini onako kako radim danas u Njemačkoj nevidim nikakva razloga da ostanem u Njemačkoj. Citat: Pretjerana propaganda gay-bolesti, nekontroliran rast Arapa i Crnaca, a i sve više ruganje kršćanskim vrijednostima. Citat: Ostvarila sam svoje ciljeve i više nego što sam mislila u sedam g.,a vidim i poznajem neke starije gastarbajtere koji su cijeli život ovdje,a duševno jako pate za svojom domovinom,ali ni sad se ne odriču njemačkog zdravstva, tj.Njemačke jer je kao tu sve bolje! Ja ne želim tako završiti.....Poznajem tri žene,neke su tu 55 g.,a jedna 35 g.,nit su šta ušparale,nit gradile,nit se imaju kuda vratiti,a pate....ne znam šta su skoro cijeli život radile...eto,svatko zna šta je došao ovdje i po šta! 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Roko987
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 12:38 |
|
|
Novdan je napisao/la: Btw kako misliš izgledaju kao Nijemci? Nisam nikad živio u Njemačkoj pa ne znam kako tamo ljudi razmišljau.
Imaju facijalne ekspresije, frizure, “nježniju facu”, tipično za prosječan izgled Nijemca. U Njemačkoj sam radio sezonu kao srednjoškolac, na ulici na kilometar primjetiš Hrvata. Općenito kad je toliko multi kulti odmah znaš po glavi ko je ko i onda ovdje na odmor dođu ne bi nikad rekao da su Hrvati. Možda je to samo moja vizija, nije uzorak Bog zna šta velik.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 kol 2025, 13:32 |
|
|
LeTdoS je napisao/la: Na pitanje u grupi za povratke: ,,Zašto ljudi napuštaju Njemačku?’’ Ovo su neki od odgovora Citat: Zato sto je ovdje doslo vrijeme, sto si veci neradnik bolje zivis, radimo za arapske teroriste i ukrajinske dezertere! Citat: Ako ću raditi i ponašati se u svojoj domovini onako kako radim danas u Njemačkoj nevidim nikakva razloga da ostanem u Njemačkoj. Citat: Pretjerana propaganda gay-bolesti, nekontroliran rast Arapa i Crnaca, a i sve više ruganje kršćanskim vrijednostima. Citat: Ostvarila sam svoje ciljeve i više nego što sam mislila u sedam g.,a vidim i poznajem neke starije gastarbajtere koji su cijeli život ovdje,a duševno jako pate za svojom domovinom,ali ni sad se ne odriču njemačkog zdravstva, tj.Njemačke jer je kao tu sve bolje! Ja ne želim tako završiti.....Poznajem tri žene,neke su tu 55 g.,a jedna 35 g.,nit su šta ušparale,nit gradile,nit se imaju kuda vratiti,a pate....ne znam šta su skoro cijeli život radile...eto,svatko zna šta je došao ovdje i po šta!  Ovo zadnje je najgore, znam ih dosta, čitav život tamo, duhovno i materijalno siromašni, hodajući mrtvaci. Mene sama pomisao da se nađem u takvoj situaciji u stranoj zemlji stegne oko srca i ne da mi disat. Nekakav život di rintaš za 3000 eura i ne možeš si ništa smisleno priuštiti.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
LeTdoS
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 kol 2025, 01:38 |
|
|
Noname01 je napisao/la:
Bučići, Novi Travnik
Hm, taman gledam prilog. Čudo ako se tamo gradi toliko kuća. Možda ta konstantna liberalizacija i u drugu stranu islamizacija zapada stvarno vrati Hrvate na stoljetna ognjišta. Svakako interesantan trend. Bit će zanimljivo pratit hoće li doći do intenzivnijeg povratka u Središnju Bosnu. Zasad trend pokazuje da je iseljavanje usporeno ili negdje čak zaustavljeno. Vidit ćemo hoće li takva politika zapada pomoći nama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Srednji Prst
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 kol 2025, 03:12 |
|
|
Novdan je napisao/la: Roko987 je napisao/la: Realno, tko se rodi u Njemačkoj, on je Nijemac. Rijetki su ovakvi slučajevi da se toliko voli djedovina jer nemaju emocionalnu vezu.
Nego ako vas ima vani, djecu svaki raspust u babe i djeda da unuk ne bi bio Hans Dobar dio Hrvata se ne trudi ni naučiti djecu hrvatski jezik. Nevjerojatno je kad imaš čovjeka koji slabo priča hrvatski, a oba su roditelja Hrvati. Takvih primjera ima. Btw kako misliš izgledaju kao Nijemci? Nisam nikad živio u Njemačkoj pa ne znam kako tamo ljudi razmišljau. Iman strica majmuna . I on i žena iz Bosne Hrvati . Dezerter ratni u njemačku . Obe rodice neznaju beknit hrvatski zovu se Jolina i Melina ej . Opće ne pričam s njim nit iman želju . Mrš majmune prvo nisi doša kad je moj ćaća i moji rođaci krvarili po derventi 92 po srednjoj bosni 93 i 94 a onda izdaš svoju krv hrvatsku ma marš .
_________________ DAJ POLETI SOKOLE KROZ BRDA I DOLINE KRŠNE HERCEGOVINE , SREDNJE BOSNE PONOSNE PONESI NA KRILIMA PORUKU DEBILIMA OVO JE ZEMLJA HRVATSKA !
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Srednji Prst
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 kol 2025, 03:14 |
|
|
|
Jedino di bi oša van domovine je Švicarska ili naftne platforme na svjetskim morima . 5 godina šta uštedin uštedin i vratit se .
_________________ DAJ POLETI SOKOLE KROZ BRDA I DOLINE KRŠNE HERCEGOVINE , SREDNJE BOSNE PONOSNE PONESI NA KRILIMA PORUKU DEBILIMA OVO JE ZEMLJA HRVATSKA !
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 kol 2025, 14:58 |
|
|
Srednji Prst je napisao/la: Jedino di bi oša van domovine je Švicarska ili naftne platforme na svjetskim morima . 5 godina šta uštedin uštedin i vratit se . Nemoraš na naftna postrojenja, evo montaža vjetroelektrana je podjednako ispljatljiva a daleko manje prljav i opasan posao.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 kol 2025, 20:45 |
|
|
Srednji Prst je napisao/la: Jedino di bi oša van domovine je Švicarska ili naftne platforme na svjetskim morima . 5 godina šta uštedin uštedin i vratit se . Svaka tebi čast legendo. Da nam je više takvih, bilo bi sjajno 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kotlina
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 kol 2025, 22:41 |
|
|
|
Sto se tiče povratka u Hrvatsku ima napretka, ali kod nas u Hercegovinu, daleko od toga da ima. Iz moje generacije znam 1 cijeli razred da je otisao i nitko se ne namjerava vracati... Vratili su se samo oni koji se nisu snasli, jer ovdje i tamo nisu znali nista raditi (realno), ali to je samo moje poznavanje tako da ne treba generalizirati.
Politika Hrvata u BiH ne radi nista po tom pitanju. U Zapadnoj Hercegovini jesu povećali broj novorođene djece na racun djecijih doplataka, ali i dalje svaka jaca firma voli dovesti strance i plaćati kirije po Mostaru, da se po Širokom ne priča i ne diže pobuna (to znam iz prve ruke od ovog što one iz TT kablova razvoza Mostar-Široki)
90% mladi bračni parova nije u mogućnosti kupiti stan dovoljne veličine za jednu obitelj. Prvi ja kada sam kupovao stan, predavao sam u Union Bank, koja sa državom daje kredite sa 1% kamate za mlade obitelji i naravno ništa od toga, a znam da je dobio sin ministra iz ZHŽ čij ćaća već ima 2 stana u Mostaru za rentanje... smiješno i bolesno.
Ovdje se ljudi smiju favelama ispod fortice u istočnom Mostaru, a oni politički daju zemljišta Bosancima i muslimanima iz manjih sela u Hercegovini, koje naseljavaju u Mostar i time dižu brojke njihovih stanovnika. Dvojicu znam iz bivše firme koji su iz Bosne i dobili su zemljište za male ili nikakve novce i svi su dovukli 2-4 djece sa sobom, tako da pametno rade dok sam ja dizao kredit da platim porez... Pa sada uveli neku pizdariju kao mlade obitelji se oslobađaju poreza... To jeste ti plati, pa kada platis predaj, pa nekada ce se to vratiti (smijeh), treba ljude osloboditi odmah.
U Australiji i Italiji, da sačuvaju mlade obitelji općina daje državno zemljište samo da izgradiš kuću pod uvjetom da si u braku + imaš djecu i da ćeš ostati tu. Znam da je australija davala svojim ljudima i izbjeglicama iz EXYU zemlju i poticaje samo da se bave poljoprivredom i poboljšaju proizvodnju, a kod nas litar Lede i Jane košta skuplje nego otkup litra mlijeka...
DA JE CILJ OČUVANJA MLADIH HRVATSKIH OBITELJI, pogotovo danas kada imamo problem sa stambenim pitanjima, hrvatske općine čak i Mostar na primjer zašto ne odrade sljedeće: - zašto državnu/općinsku zemlju koja je realno krš ne daju mladim obiteljima, barem 150 kvadrata. - ljudi naprave kuću jedno-katnicu od 100 kvadrata i imaju 50 kvadrata dvorišta - odmah mladim ljudima daješ šansu, da podignu temelj i naprave malo kuće koja košta 3 puta manje nego stan po današnjim cijenama (barem ona osnovna za život), pa kasnije neka polako nadograđuju - evo samo u Mostaru imaš krš iznad žovnice, prema humu, pa gore kada prođeš žovnicu... zamisli da su to sve nova mlada naselja sa mladim obiteljima. - 90% mladih nema prilike da digne kredit preko 70 tisuća maraka, a za te pare ja tvrdim da nešto možeš započeti samo ako imaš zemlju. - Ja imam 2 djece, a da imam prostora napravio bi još dvoje. - ZNATE kod nas je problem i smiješno ovo što sam napisao da se daje zemlja mladim obiteljima, ali nije problem Mamiću dati dulume i hektre drzavne zemlje za izgradnju solara... jer tu se pare lako mogu prati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 kol 2025, 22:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 25437 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
LeTdoS je napisao/la: Noname01 je napisao/la:
Bučići, Novi Travnik
Hm, taman gledam prilog. Čudo ako se tamo gradi toliko kuća. Možda ta konstantna liberalizacija i u drugu stranu islamizacija zapada stvarno vrati Hrvate na stoljetna ognjišta. Svakako interesantan trend. Bit će zanimljivo pratit hoće li doći do intenzivnijeg povratka u Središnju Bosnu. Zasad trend pokazuje da je iseljavanje usporeno ili negdje čak zaustavljeno. Vidit ćemo hoće li takva politika zapada pomoći nama. Po svim informacijama ljudi s terena izgleda da je totalno obustavljeno iseljavanje zadnjih mjeseci.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Banya
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 kol 2025, 23:01 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 kol 2025, 23:51 |
|
|
Banya je napisao/la: MiB je napisao/la: Broj Hrvata u Njemačkoj se smanjuje iz mjeseca u mjesec. Srba povećava.  2023. u Austriju: Hrvata ušlo 7.917, izašlo 4.042 BH ušlo 4.405, izašlo 2.196 Srba ušlo 5.362, izašlo 4.314 https://www.integrationsfonds.at/filead ... 24_Web.pdf2024. u Austriju: Hrvata ušlo 6.064, izašlo 4.463 BH ušlo 3.827, izašlo 2.158 https://www.statistik.at/fileadmin/anno ... ie2024.pdfDivno, za tri godine ćemo svugdje bit pozitivni. A Austrija nam je praktički susjedstvo
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 25 kol 2025, 09:08 |
|
|
Banya je napisao/la: MiB je napisao/la: Broj Hrvata u Njemačkoj se smanjuje iz mjeseca u mjesec. Srba povećava.  2023. u Austriju: Hrvata ušlo 7.917, izašlo 4.042 BH ušlo 4.405, izašlo 2.196 Srba ušlo 5.362, izašlo 4.314 https://www.integrationsfonds.at/filead ... 24_Web.pdf2024. u Austriju: Hrvata ušlo 6.064, izašlo 4.463 BH ušlo 3.827, izašlo 2.158 https://www.statistik.at/fileadmin/anno ... ie2024.pdfOvo su samo informacije vezano za državljane, ne nužno migracije između država, ne bih se čudio da Austrija raste i na račun hrvatskih državljana iz Njemačke.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 25 kol 2025, 10:04 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48099 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Nije to još toliko masovno ali ima slučajeva.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 07 ruj 2025, 09:38 |
|
|
https://www.reddit.com/r/askcroatia/com ... takili_ne/Evo tema o povratku na jalnom redditu, teške frustracije u komentarima. Napisao bih neki savjet da se vrate ali sam banovan pa... Doduše vesele komentari par ljudi koji imaju dobre poslove i najavljuju povratak.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 07 ruj 2025, 09:42 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39464 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Postaje masovno. Ljudi su razočarani Njemačkom.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
LeTdoS
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 07 ruj 2025, 09:47 |
|
|
Taj reddit je postao fašistički. Čisto jednoumlje. Jbt ljudi doslovno mrze pojam Hrvatska. Za svaki njihov neuspjeh u životu krive HDZ i to je kraj priče. Ljudi kao da su po robotu programirani i tako pišu. Neda Bog da im udreš kontru ili kažeš nešto protiv Možemo jer ide ban  .
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: Vukan i 38 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|