|
|
Stranica: 10/12.
|
[ 286 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
LeTdoS
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 18 stu 2025, 11:12 |
|
Pridružen/a: 23 lip 2025, 17:42 Postovi: 802 Lokacija: cvit mediterana
|
pomocnik kuhara je napisao/la: Gledam našu statistiku i molim pojašnjenje https://podaci.dzs.hr/2025/hr/97255Po njemačkoj statistici se više Hrvata odseljava iz Njemačke, nego doseljava. A po našoj statistici, cca 2000 Hrvata se doseljava u Njemačku više nego se doseljava iz Njemačke. I jedna zanimljivost: prosječno 3,18 Nijemaca netto se svaki dan doseli u Hrvatsku (tablica 4). Odjave iz RH. Ne sele svi u RH iz Njemačke, kasnije prijave u RH. Neko dode u BiH itd… Ovo sa 3,18 sigurno je jedan dio Hrvata sa Njem. državljanstvom, a drugi dio su jednostavno Njemci koji idu u mirovinu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mrnjav
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 18 stu 2025, 11:30 |
|
|
|
"Posebice nas raduje što samo ove godine u osnovnim školama imamo tridesetero djece povratničkih obitelji koje su otišle prije 10 godina u zapadnoeuropske zemlje, a ipak se vratile i žele budućnost graditi u svom gradu", rekao je Pavliček.
Vukovar. Hrvati se polako vracaju kuci i ovaj trend ce trajat bar jos 5 godina, a nakon toga je na nama. Hocemo li uspjet napravit ekonomski liberalno poduzetno drustvo ili cemo i dalje gurat nakaradni socijalizam pa ce ljudi na prvi znak neke nove krize opet ispalit na zapad.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 18 stu 2025, 12:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63165 Lokacija: DAZP HQ
|
Perun_Velež je napisao/la: Znam neke koji samo iz Njemačke prebace se za Austriju a koliko čujem, Slovenija postaje zanimljivija, kao navodno, bliže Hrvatskoj a Austrija sad bolja od Njemačke. Ne znam tko bi u Sloveniju, stigli smo ih po plaćama. Kod mene su bruto plaće kod Slovenaca samo na papiru veće od hrvatskih jer njima službeni auto ulazi u bruto plaću, a u Hrvatskoj je to plaća u naravi, neto iznos je približan, govorim o istim pozicijama, Zagreb i Ljubljana.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 18 stu 2025, 13:36 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Znam neke koji samo iz Njemačke prebace se za Austriju a koliko čujem, Slovenija postaje zanimljivija, kao navodno, bliže Hrvatskoj a Austrija sad bolja od Njemačke. Ima li išta gluplje od selidbe u Sloveniju sada kad je po zadnjoj statistici razlika u plaćama 8%?
_________________ lifetime ignore: 3 members (reason: personal insults). Since 24.11.2021. one less, since 30.10.2024. one more less
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 18 stu 2025, 16:11 |
|
|
mrnjav je napisao/la: Hocemo li uspjet napravit ekonomski liberalno poduzetno drustvo ili cemo i dalje gurat nakaradni socijalizam pa ce ljudi na prvi znak neke nove krize opet ispalit na zapad. Neće zapad biti privlačan ni za 5 godina. Stvar s povratkom u Hrvatsku nije samo do rasta Hrvatske, nego uvelike do suicidalne ekonomske politike Zapada. Britanija, Njemačka, Fracuska,Italija su se ekonomski samoubile i biti će samo gore.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 18 stu 2025, 16:19 |
|
|
|
Neki koji su blizu slovenske granice, išli su primjerice u Akrapovića radit, je li tako i danas ne bih znao. Ako je nekom blizu a u svojoj struci lakše nađu u Sloveniji nego kod nas, ali to je dnevna migracija, kao da recimo od Delnica putuješ do Rijeke ili iz Ogulina do Karlovca.
Nekad je teško naći nešto u svojoj struci, pogotovu u manjim mjestima, znam neke dečke završili za CNC operatere, dobili bolje uvjete u slovenskim firmama, ali to kad rade u Sloveniji, žive ovdje, praktički nisu otišli nigdje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hercegovac91
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 21 stu 2025, 00:40 |
|
|
_________________ Ljubi mi Te svaki kucaj srca I duše mi svaki topli dah, I pod hladnim ljubit će Te grobom Moj mrtvački pepeo i prah!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 22 stu 2025, 20:03 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 86791 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 22 stu 2025, 23:25 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Neki koji su blizu slovenske granice, išli su primjerice u Akrapovića radit, je li tako i danas ne bih znao. Ako je nekom blizu a u svojoj struci lakše nađu u Sloveniji nego kod nas, ali to je dnevna migracija, kao da recimo od Delnica putuješ do Rijeke ili iz Ogulina do Karlovca.
Nekad je teško naći nešto u svojoj struci, pogotovu u manjim mjestima, znam neke dečke završili za CNC operatere, dobili bolje uvjete u slovenskim firmama, ali to kad rade u Sloveniji, žive ovdje, praktički nisu otišli nigdje. Ide se i dalje u Sloveniju, u industriji su i dalje veće plaće, rast plaća u industriji kod nas je dosta manji nego u ekonomiji u cjelini. Vjerojatno ima i obrnutih slučajeva, gdje netko iz Brežica radi u korporativnom okruženju u Zagrebu jer je bliže od Ljubljane, a i ponuda poslova veća. Plaće u Sloveniji su dosta više zgusnute oko prosjeka, pa je nekome tko bi u Hrvatskoj radio posao za 1000 eura neto(radnik u trgovini, nekoj tvornici koja nije Končar) Slovenija i dalje opcija koja uprosječeno (zbog obvezne božićnice i regresa) donosi 250-300 eura više. Drugi je problem što je kraj uz samu granicu generalno slabo razvijen, osim kod Samobora. Dakle ti ljudi ionako voze na posao 20km, bilo na zapad ili istok.
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 stu 2025, 08:35 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63165 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Obvezna božićnica je doslovno uvedena neki dan, 673 eura.
Prednost Slovenaca je obvezna 13. plaća, tu nas šiju.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 23 stu 2025, 09:42 |
|
|
volvoks je napisao/la: Ide se i dalje u Sloveniju, . prema podatcima DZSa, ne ide. Prošle godine je doseljeno 1500 osoba iz Slovenija, a odseljeno svega 500 Jedine države s kojima imamo ozbiljni minus u Europi su Austrija i Švicarska. Čak smo s Njemačkom skoro na nuli, kao i skoro čitavom EU: https://podaci.dzs.hr/2025/hr/97255
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 stu 2025, 08:00 |
|
|
novosve je napisao/la: volvoks je napisao/la: Ide se i dalje u Sloveniju, . prema podatcima DZSa, ne ide. Prošle godine je doseljeno 1500 osoba iz Slovenija, a odseljeno svega 500 Jedine države s kojima imamo ozbiljni minus u Europi su Austrija i Švicarska. Čak smo s Njemačkom skoro na nuli, kao i skoro čitavom EU: https://podaci.dzs.hr/2025/hr/97255U pravu si što se tiče komentara, ali brojke su drugačije: Slovenija: ukupno doseljeno iz Slovenije 1140Hrvata doseljeno iz Slovenije 162 Slovenaca (stranaca) doseljeno iz Slovenije 977 + 1 nepoznati se doselio iz Slovenije ukupno iseljeno u Sloveniju 450Hrvata iseljeno u Sloveniju 378 Slovenaca (stranaca) iseljeno u Sloveniju 72 Dakle, više se Hrvata iseljava u Sloveniju nego što ih se doseljava iz Slovenije, ali se puno veći broj Slovenaca doseljava u Hrvatsku nego što se vraća u Sloveniju.
_________________ lifetime ignore: 3 members (reason: personal insults). Since 24.11.2021. one less, since 30.10.2024. one more less
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zet
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 stu 2025, 11:46 |
|
|
|
Covjek je napomenuo "ozbiljniji minus" i naveo Svicu i Austriju. Hrvatska s Europom ima minus od 6200, od toga na Njemacku, Austriju i Svicu otpada 4500. Ostale drzave su "kikiriki". Dvjesto ljudi amo-tamo godisnje nije ozbiljni minus.
_________________ "...to work together to pursue local solutions that have the support of all constituent peoples." - Sincerely, Donald J. Trump.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 stu 2025, 15:45 |
|
|
zet je napisao/la: Covjek je napomenuo "ozbiljniji minus" i naveo Svicu i Austriju. Hrvatska s Europom ima minus od 6200, od toga na Njemacku, Austriju i Svicu otpada 4500. Ostale drzave su "kikiriki". Dvjesto ljudi amo-tamo godisnje nije ozbiljni minus. To je minus za hrvatske državljane, ali imamo plus od skoro 5000 europskih državljana. Ove godine ćemo sa EU i EEA imati plus definitivno
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 stu 2025, 15:46 |
|
|
pomocnik kuhara je napisao/la: Dakle, više se Hrvata iseljava u Sloveniju nego što ih se doseljava iz Slovenije, ali se puno veći broj Slovenaca doseljava u Hrvatsku nego što se vraća u Sloveniju. Dakle, Hrvatska je privlačnija slovencima nego Slovenija Hrvatima. Ko bi moga zamisliti lani?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 stu 2025, 15:48 |
|
|
|
Pa dnevne migracije nisu vidljive u ovoj statistici
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 stu 2025, 15:54 |
|
|
volvoks je napisao/la: Pa dnevne migracije nisu vidljive u ovoj statistici Nisu ni bitne, ne mijenjaju mjesto boravka
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 stu 2025, 16:51 |
|
|
novosve je napisao/la: pomocnik kuhara je napisao/la: Dakle, više se Hrvata iseljava u Sloveniju nego što ih se doseljava iz Slovenije, ali se puno veći broj Slovenaca doseljava u Hrvatsku nego što se vraća u Sloveniju. Dakle, Hrvatska je privlačnija slovencima nego Slovenija Hrvatima. Ko bi moga zamisliti lani? Po ovom linku kojeg je dao kolega, takvo stanje je još od 2020 i kontinuirano se Slovenci više doseljavaju nama, nego mi kod njih.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 24 stu 2025, 17:36 |
|
|
pomocnik kuhara je napisao/la: novosve je napisao/la: Dakle, Hrvatska je privlačnija slovencima nego Slovenija Hrvatima.
Ko bi moga zamisliti lani?
Po ovom linku kojeg je dao kolega, takvo stanje je još od 2020 i kontinuirano se Slovenci više doseljavaju nama, nego mi kod njih. Situcaija sa Slovenijom je specifična, postoji izrazita asimetrija između broja Slovenaca koi imaju nekretninu u Hrvatskoj i broja Hrvata koji imaju nekretninu u Slovenijii. Oko 100 tisuća Slovenaca ima nekretnine u Hrvatskoj + njihovi članovi obitelji. Dobar dio doseljenih su umirovljenici.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Josip Filipović
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 27 stu 2025, 16:52 |
|
|
|
Zapad postaje sve gore mjesto za život, razlika u standardu se smanjuje, a demografska, kulturna i socijalna transformacija čini nekada najbolja mjesta za život nepodnošljivima...U takvom scenariju, hrpa naših gastarbajtera se vraća doma...Call me crazy, ali bismo li im trebali nametnuti nekakav porez na povratak, naknadu za dezerterstvo, odštetu za sve one pokajničke intervjue za 24sata u kojima su za 150 kuna ocrnjivali Hrvatsku kao životnu sredinu...Treba li inače u životu uvijek nekome ostaviti vrata otvorenima? Hoćemo li im jednostavno reći: Pa sad ste Švabe, pa se bakćite sa Sirijcima po Offenbachu, Vinkovcima ste rekli zauvijek zbogom?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 27 stu 2025, 17:53 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 3962 Lokacija: Dridska Župa
|
Josip Filipović je napisao/la: Zapad postaje sve gore mjesto za život, razlika u standardu se smanjuje, a demografska, kulturna i socijalna transformacija čini nekada najbolja mjesta za život nepodnošljivima...U takvom scenariju, hrpa naših gastarbajtera se vraća doma...Call me crazy, ali bismo li im trebali nametnuti nekakav porez na povratak, naknadu za dezerterstvo, odštetu za sve one pokajničke intervjue za 24sata u kojima su za 150 kuna ocrnjivali Hrvatsku kao životnu sredinu...Treba li inače u životu uvijek nekome ostaviti vrata otvorenima? Hoćemo li im jednostavno reći: Pa sad ste Švabe, pa se bakćite sa Sirijcima po Offenbachu, Vinkovcima ste rekli zauvijek zbogom? Ovo je još luđe od one Rikina da treba svima koji se neće vratit konfiscirat imovinu. Doslovno sebi činit loše da bi napakostia dijasporašima.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 27 stu 2025, 18:04 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Josip Filipović je napisao/la: Zapad postaje sve gore mjesto za život, razlika u standardu se smanjuje, a demografska, kulturna i socijalna transformacija čini nekada najbolja mjesta za život nepodnošljivima...U takvom scenariju, hrpa naših gastarbajtera se vraća doma...Call me crazy, ali bismo li im trebali nametnuti nekakav porez na povratak, naknadu za dezerterstvo, odštetu za sve one pokajničke intervjue za 24sata u kojima su za 150 kuna ocrnjivali Hrvatsku kao životnu sredinu...Treba li inače u životu uvijek nekome ostaviti vrata otvorenima? Hoćemo li im jednostavno reći: Pa sad ste Švabe, pa se bakćite sa Sirijcima po Offenbachu, Vinkovcima ste rekli zauvijek zbogom? Ovo je još luđe od one Rikina da treba svima koji se neće vratit konfiscirat imovinu. Doslovno sebi činit loše da bi napakostia dijasporašima. Tko jedno zdimi van bude i drugi put čim malo zapne i dođe kriza. Ovo jest hc, ali nagrađivati one koji su bili vani, a nama konstantno uvaljivati kajlu koji smo ostali isto nema smisla.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 27 stu 2025, 18:09 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Ovo je još luđe od one Rikina da treba svima koji se neće vratit konfiscirat imovinu. Doslovno sebi činit loše da bi napakostia dijasporašima.
Tko jedno zdimi van bude i drugi put čim malo zapne i dođe kriza. Ovo jest hc, ali nagrađivati one koji su bili vani, a nama konstantno uvaljivati kajlu koji smo ostali isto nema smisla. A čuj puno je i onih koji su branili državu zdimilo vani, treba potaknut vracanje prvenstveno jer to svima nama koji smo ostali koristi, razumijem ljude koji su otišli iako mi to često ide na živce, moj otac je tamo oko 2008e nakon krize dobia dobru ponudu u Nizozemskoj, ali je odbia jer nije tia selit, da je život bio malo drukčiji i da moja mater nije imala posla možda bi ja danas šprehao Nizozemski.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 27 stu 2025, 19:01 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Tko jedno zdimi van bude i drugi put čim malo zapne i dođe kriza. Ovo jest hc, ali nagrađivati one koji su bili vani, a nama konstantno uvaljivati kajlu koji smo ostali isto nema smisla.
A čuj puno je i onih koji su branili državu zdimilo vani, treba potaknut vracanje prvenstveno jer to svima nama koji smo ostali koristi, razumijem ljude koji su otišli iako mi to često ide na živce, moj otac je tamo oko 2008e nakon krize dobia dobru ponudu u Nizozemskoj, ali je odbia jer nije tia selit, da je život bio malo drukčiji i da moja mater nije imala posla možda bi ja danas šprehao Nizozemski. Tko živi u Hrvatskoj ima sva prava, tko ne živi u Hrvatskoj pajdo snalazi se.
_________________ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ ⠀⠀⬜🟥⬜
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna? Postano: 27 stu 2025, 19:50 |
|
|
weasel je napisao/la: Li Zongren je napisao/la: A čuj puno je i onih koji su branili državu zdimilo vani, treba potaknut vracanje prvenstveno jer to svima nama koji smo ostali koristi, razumijem ljude koji su otišli iako mi to često ide na živce, moj otac je tamo oko 2008e nakon krize dobia dobru ponudu u Nizozemskoj, ali je odbia jer nije tia selit, da je život bio malo drukčiji i da moja mater nije imala posla možda bi ja danas šprehao Nizozemski.
Tko živi u Hrvatskoj ima sva prava, tko ne živi u Hrvatskoj pajdo snalazi se. Valjda nam je u interesu potaknuti što više ljudi da se vrati.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, pakovic i 110 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|