HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 kol 2026, 02:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 207 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Pupovac: Hrvati i Srbi narušili su povijesno bratstvo koje se stvaralo stoljećima
PostPostano: 16 sij 2010, 18:57 

teranova je napisao/la:

Znam ja da si ti njemu replicirao, ali odgovaram tebi.
Što se mene tiče, kulturno-trgovinsko-sportska razmena je sasvim dovoljna. A ona se već događa. Istina asimetrično, ali se događa.

Kad si već uletila, točno tako, proces je tu i iz asimetrije treba prijeći u simetriju.

Zašto mi trebamo čekat ulazak u EU da ukinemo granice, carine možemo riješit i dotad a na osbnu se uglavnom ide već. Ovo je samo primjer, suradnja policija protiv kriminalna, intenzivna. Valute su nam ionako vezane za EUR. Zašto čekati? Itd.

A mi Hrvati BiH bi mogli taj proces i pogurat, jer mi imamo koristi od istog, i od promjene situacije kakva je u sadašnjosti.

I inače ne mogu Hrvati sa Srbima i Bošnjacima bit kao sa svima drugima ipak je tu previše sličnosti, prošlosti, ne samo negativne, da ne pričam o jeziku i kulturi.

Mi smo u ovim državama Skandinavija ili Benelux i to nije gubitak suvereniteta.

P.S. Što se autonomije Srba tiče, lud je ko god pomisli na Z4. Mislilo se recimo na ovo http://www.pula.hr/index.php?id=99 što Talijani u Istri imaju a Srbi ni u većinski srpskih par općina nemaju, barem ne u praksi. Kad dokažeš da si za manjine napravio apsolutno sve, onda se možeš okomit na one koji diraju "tvoje" u drugim zemljama a to HDZ nije radio, nit je pomagao Srbe i a nit se borio za Hrvate izvan Hr, upravo radi "utega".

Vrh

Naslov: Re: Pupovac: Hrvati i Srbi narušili su povijesno bratstvo koje se stvaralo stoljećima
PostPostano: 16 sij 2010, 19:01 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Mislilo se recimo na ovo http://www.pula.hr/index.php?id=99 što Talijani u Istri imaju a Srbi ni u većinski srpskih par općina nemaju, barem ne u praksi.

Što od toga Srbi već sada nemaju? :neznam

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:04 

teranova je napisao/la:

Znam ja da si ti njemu replicirao, ali odgovaram tebi.
Što se mene tiče, kulturno-trgovinsko-sportska razmena je sasvim dovoljna. A ona se već događa. Istina asimetrično, ali se događa.

Kad si već uletila, točno tako, proces je tu i iz asimetrije treba prijeći u simetriju.

Zašto mi trebamo čekat ulazak u EU da ukinemo granice, carine možemo riješit i dotad a na osbnu se uglavnom ide već
. Ovo je samo primjer, suradnja policija protiv kriminalna, intenzivna. Valute su nam ionako vezane za EUR. Zašto čekati? Itd.

A mi Hrvati BiH bi mogli taj proces i pogurat, jer mi imamo koristi od istog, i od promjene situacije kakva je u sadašnjosti.

I inače ne mogu Hrvati sa Srbima i Bošnjacima bit kao sa svima drugima ipak je tu previše sličnosti, prošlosti, ne samo negativne, da ne pričam o jeziku i kulturi.

Mi smo u ovim državama Skandinavija ili Benelux i to nije gubitak suvereniteta.

P.S. Što se autonomije Srba tiče, lud je ko god pomisli na Z4. Mislilo se recimo na ovo http://www.pula.hr/index.php?id=99 što Talijani u Istri imaju a Srbi ni u većinski srpskih par općina nemaju, barem ne u praksi. Kad dokažeš da si za manjine napravio apsolutno sve, onda se možeš okomit na one koji diraju "tvoje" u drugim zemljama a to HDZ nije radio, nit je pomagao Srbe i a nit se borio za Hrvate izvan Hr, upravo radi "utega".

nije li ti ljubavno približavanje naroda ispraksirano u federacji dovoljan signal da od beneluksizacije nema ničega?
gdje si samo našao korelaciju između statusnog povezivanja država i bolpjeg tretmana hrvata?
koji su to primjeri koje si naveo kako je sudbina hrvata u bih vezana sa sudbinom srba u hrvatskoj?
o čemu ti pričaš?
je li vama ljudi dosadno pa izmišljate najčudnije situacije i kombinacije pa se ljutite ako ih netko ne prepozna kao sudbinsko rješenje?
više treba raditi na približavanju hrvata međusobno a ne naroda koji bi se sad pobili da im netko garantira da nitko neće uletiti i da neće poslije biti nekog novog haaga.
neki ovdje približavali države i narode koje nipošto ne treba silom u zagrljaj jedni drugima a na drugom mjestu bi pokazivali zube "pičkama iz hrvatske".
nije cilj ovog foruma ispasti pametan pod svaku cijenu i imati rješenje za sve.
ponekad je dovoljno sjesti i čekati pravu priliku.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:13 

Ne bi me začudilo da te ispljuvaju zbog prava Srba ali ja
se u potpunosti slažem s tobom u vezi gore napisanog.
I još nešto, zemlje Benluxa poput Belgije nemaju potpuno riješeno nacionalno pitanje
a mi bi mogli imati ukoliko bi se pitalo nas i Srbe. Očito treba lobirati za to a
koliko smo jaki ovisiti će i o Hrvatskoj koja može potegnuti na našu stranu ili stati iza bošnjačke BiH.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:22 

caporegime je napisao/la:

više treba raditi na približavanju hrvata međusobno

Pa gdje je problem, jeli problem u Hrvatima BiH?
Dali ne pokazuju ljubav i razumijevanje prema RH?

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:33 

i_jopet je napisao/la:

Problem je u svima koji šire razdor unutar hrvatskog naroda, bez obzira odakle oni bili.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:38 

Starfucker226 je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

Problem je u svima koji šire razdor unutar hrvatskog naroda, bez obzira odakle oni bili.

To je točno, ali ja ne vidim da dolazi taj razdor iz HB-e, čak mislim da se
održi referendum u Hrvatskoj o pripajanju HB-e Hrvatskoj nisam siguran da bi bio pozitivan.
Razdor je nastao u RH i tamo treba riješavati problem ako je uopće riješiv.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:43 

i_jopet je napisao/la:
caporegime je napisao/la:

više treba raditi na približavanju hrvata međusobno

hrvati u rh nisu homogena skupina.
pogrešno je sve stavljati na relaciji hrvati iz bih i hrvati iz rh.
misao mi bila da treba raditi na rušenju predrasuda i nerazunijevanja između hrvata koji spadaju u onaj dio političkog spektra koji spada kolokvijalno nazvano udesno a između kojih postoje razne razlike i neshvaćanja. i to nije samo između hrvata iz herceg bosne i hrvatske.
tako treba raditi i kad se gleda na odnos hrvata iz slavonije i zagorja npr.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:46 

capo me podsjeća na našu verziju Tita, bori se za bratstvo i jedinstvo svih hrvatskih regija ko lav! Ali, iako mi je to teško priznati, mislim da se otvaraju velike pukotine, iako bih volio sve svaliti na medije, to bi bila samo jedna vrsta samoobmane...

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:51 

Ministry of Sound je napisao/la:
capo me podsjeća na našu verziju Tita, bori se za bratstvo i jedinstvo svih hrvatskih regija ko lav! Ali, iako mi je to teško priznati, mislim da se otvaraju velike pukotine, iako bih volio sve svaliti na medije, to bi bila samo jedna vrsta samoobmane...

pukotine se ne otvaraju nego se zatvaraju.
misliš li da bi do ovakve medijske ofanzive moralo doći zato jer su pukotine velike?
što je manje razmišljanja o hrvatima iz bih kao remetilačkom faktoru lijevi mediji se sve više trude potencirati tu situaciju.
uostalomj, kad je na thompsonove koncerte dolazilo 2000 ljudi nikome nije bilo bitno što je 1000 ljudi imalo ustaška obilježja.
ali kad je počelo dolaziti 30000,40000,5000o i više, e onda je počelo prebrojavanje i što je manje ljudi s ustaškim obilježjima i više posjetilaca medijska hobotnica sve glasnije vrišti i traži ustaše povećalom.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:51 

i_jopet je napisao/la:
To je točno, ali ja ne vidim da dolazi taj razdor iz HB-e

Naravno da ne dolazi iz Herceg-Bosne, niti će uspjeti oni koji pokušavaju kod Hrvata Herceg-Bosne izazvati netrpeljivost prema Hrvatima iz RH.

Citat:

Mislim da previše dramatiziraš, Hrvati su kroz povijest bili mnogo više razjedinjeni nego danas, nema nikakve koristi od pesimizma, ne bismo imali ni ovo što imamo danas da smo samo jadikovali i za sve optuživali druge Hrvate. Previše čitaš ljevičarske medije, pa si stekao krivi dojam o odnosu Hrvata iz RH prema Hrvatima Herceg-Bosne. Recimo, prema istraživanjima Gallupa, najuglednije svjetske organizacije koja provodi ankete, u RH samo 2.8% ljudi ima neprijateljski odnos prema zapadnoj Hercegovini, dok 71.1% ima prijateljski odnos. Sa druge strane, prema Federaciji kao cjelini 25% ljudi ima neprijateljski odnos.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 19:52 

Jeste, tako je, za sve su krivi mediji i par pojedinaca. Eto, sada možemo mirnije spavati.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:02 

Starfucker226 je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:
To je točno, ali ja ne vidim da dolazi taj razdor iz HB-e

Naravno da ne dolazi iz Herceg-Bosne, niti će uspjeti oni koji pokušavaju kod Hrvata Herceg-Bosne izazvati netrpeljivost prema Hrvatima iz RH.

Citat:

Mislim da previše dramatiziraš, Hrvati su kroz povijest bili mnogo više razjedinjeni nego danas, nema nikakve koristi od pesimizma, ne bismo imali ni ovo što imamo danas da smo samo jadikovali i za sve optuživali druge Hrvate. Previše čitaš ljevičarske medije, pa si stekao krivi dojam o odnosu Hrvata iz RH prema Hrvatima Herceg-Bosne. Recimo, prema istraživanjima Gallupa, najuglednije svjetske organizacije koja provodi ankete, u RH samo 2.8% ljudi ima neprijateljski odnos prema zapadnoj Hercegovini, dok 71.1% ima prijateljski odnos. Sa druge strane, prema Federaciji kao cjelini 25% ljudi ima neprijateljski odnos.

Jeli se to tješimo nekakvim podacima ili se stvarno ukida biračko, prebivališno pravo i pomoć u finacijama,

ustvari nemam što da vjerujem ljevičarima kada "desničari" donose ovakve odluke, ja se jedino nadam da većina
građana koji nisu izišli na izbore ne mogu vjerovati svojim očima i ušima što se događa i da će oni ispraviti kurs plovidbe.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:02 

Trebaju nam bit puna usta europskih demokratskih procesa, jednakopravnosti Hrvata u BiH, prava Srba u Hrvatskoj, približavanja Hrvatske zemljama "regije", ionako će se sve to i dogodit osim onog prvog ako ne uletimo u vlakić. A prava Srba u Hr i približavanje zemlje regiji je u praksi ionako floskula jer nit Srba ima puno u Hr u ex Krajini a EU će nas svakako ujedinit. Tako da to vidim kao žrtvovanje nečega što ne postoji a dobivamo za razliku od dosadašnjeg stanja epitet najnaprednijeg dijela hrvatskog naroda koji je na europskom putu.

I tu prvi put vidim priliku za jasnu i transparentnu politiku Hrvata BiH još od stvaranja HercegBosne. Zahtjev za treći entitet je, priznat ćete, samo nastavak iste. Teško je očekivat nove države poput Kosova, to je završilo u 20. stoljeću, veće su šanse da će doći do transformacije entiteta u nešto normalnije i mi to moramo dočekat na broju što ne bi bio slučaj da je se nastavila politika iseljavanja od strane HDZ-a, isto tako trebamo je dočekat i sa podrškom i napravit kantone (koji će opstat ako Hrvatska i Srbija budu jarani) po našem ukusu i bez granica sa Hrvatskom i bez neke razlike živio ti u hr kantonu u BiH ili Hrvatskoj.

I sve što nas vodi k tome podržavam. A ne relikte 20. stoljeća koji ne donose ništa iako dobro zvuče.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:07 

Junuze,
vidim da previše vjere polažeš u EU, a istina je bolnija,
nije EU nikoga primila ako nije tu vidjela svoj interes. I tko
nam garantira da će još nestvorena zajednica bez ustava i
parlamenta koji ništa ne odlučuje biti nešto pozitivno.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:14 

Pa o tome se i radi, draže im je tržište od 16 milijuna ljudi, stabilno i puno potrošača nego balkanskih državica nalik na Trinidad i Tobago. A i na karti brate ružno izgleda ova "rupa" od Austrije do Grčke.

Ima tu i puno pozitivnih stvari , puno više od negativnih...

Za EU!

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:17 

BiH u EU? Odavno nisam čuo bolji vic!

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:24 

Ima u Beogradu jedan grafit, verovatno reakcija na govnjivu Evropu

OĆEMO U AZIJU!

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:34 

teranova je napisao/la:

OĆEMO U AZIJU!

Ma da,najbolje vam odgovara,Bliski Istok,recimo?Imate krvopija i akcije gdje god se okrenete,a ovako zaglavili u dosadnoj Evropi.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:46 

Čudan smo mi svijet europski kršćani hoće u Aziju a azijski muslimani u Europu.

I kad neko kaže da nismo isto govno drugo pakiranje.

Da, u EU. A BiH nije daleko, čak već je u EU jer je njihov protektorat, nisu ekonomski parametri najvažniji uvijek, više smeta nepriznavanje Kosova od strane Srbije za rješenje ovog prostora.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:49 

Da, u EU. A BiH nije daleko, čak već je u EU jer je njihov protektorat, nisu ekonomski parametri najvažniji uvijek, više smeta nepriznavanje Kosova od strane Srbije za rješenje ovog prostora.

Nek nam daju sever KiM i eksteritorijalnost manastira - sutra ćemo ih priznati. Nama Šiptari zaista ne trebaju. Ko želi celo Kosovo, taj je totalno lud.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 20:57 

I ja sam se čudio tolikom zavijanju za Kosovom, ja doista ne znam što bi Srbija sa 2 milijuna Albanaca na relativno malom i turbo ekonomski zaostalom prostoru, ajde da je Kuvajt.

Ma razmjena teritorija i to je to...

Koliko se sjećam vjerski objekti osim u Vatikanu nisu eksteritorijalni. Ne kužim čemu to, dovoljno je da Kosovo što prije i što više profunkcionira kao država i nećete imati problema sa manastirima ovako je učinak suprotan.

Inače sam nedavno imao poslovni sastanak s ljudima s Kosova i mogu ti reći da nisu nimalo slični onim nekadašnjim, normalni ljudi s ne previše djece, Europljani, biznismeni, obrazovani.

S takvima se da živjet a ne sa onom neobrazovanom sirotinjom što je imala po 20 djece a koje ste baš vi Srbi svojom politikom stvarali.

Sličnu stvar sad griješe Ameri u Afganistanu. Tamo treba se borit olovkom a ne oružjem.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 21:05 

teranova je napisao/la:

OĆEMO U AZIJU!

:wacko Šta reći..ni grafiti nisu više ono što su nekad bili.

slika

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 21:10 

I ja sam se čudio tolikom zavijanju za Kosovom, ja doista ne znam što bi Srbija sa 2 milijuna Albanaca na relativno malom i turbo ekonomski zaostalom prostoru, ajde da je Kuvajt.

Ma razmjena teritorija i to je to...

Lako je to reći kad nije tvoje. :001_smile

Inače se slažem sa teranovinim prethodnim postom o KiM, ali razumem i ljude koji misle drugačije.
Dovoljno je pročitati apele gen-seka UN, Ban Ki Muna, i njegove izveštaje o stanju ljudskih prava na Kosovu, kao i o nesaradnji Albanaca sa UN-om tamo, pa videti koliko je tzv. medjunarodno pravo vrlo relativan pojam.

slika

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 21:32 

teranova je napisao/la:

Nek nam daju sever KiM i eksteritorijalnost manastira - sutra ćemo ih priznati. Nama Šiptari zaista ne trebaju. Ko želi celo Kosovo, taj je totalno lud.

To bi bilo pravedno.
Ili nekakva federalna jedinica s teritorijalnim diskontinuitetom za Srbe na Kosovu, ili otcjepljenje sjevernog dijela i pripajanje Srbiji.
U svakom slučaju mislim da ste u globalu dugoročno profitirali s nezavisnošću Kosova jer tko zna gdje bi vam se sve Albanci proširili po Srbiji za 50-60 godina i koliko bi povećali udio u ukupnom stanovništvu Srbije, s obzirom na njegov trajni rast...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 207 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 33 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: