HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 15:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 153 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Forum.hr u egzilu
PostPostano: 16 lip 2009, 16:14 

jationo je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:

Ovo zvuči logično, neutralno ali teorija ima ozbiljnih problema.

Pod prvo, lociranje vještog snajpera je jedan vrlo nezahvalan zadatak, pogotovo kada se govori o nekome ko operira obučen kao civil i koristi sve moguće pogodnosti zaklona koje pruža jedna urbana cjelina. Kada se tome doda kaos, zamračenja, puste ulice i prostori, ne vidim zašto jedan dobro obučen snajper ne bi mogao operirati mjesecima.

Sjeti se samo snajpera koji je terorizirao Washington i koliko im je dugo trebalo da njega lociraju.

Što se tiče malo manje vještih, dovoljan je i dobar prigušivač i možeš dejstvovati po gradu maltene iz svoje fotelje.

Osim toga, govoriš iz današnjeg, racionalnog kuta, dok je u ono doba vladala mržnja, indoktrinacija i strah - dakle stvari koje su pojedince mogle pretvoriti u petu kolonu.

Što se tiče zločina kojih je valjda i bilo, je li moguće da su i zločine napravljene zbog pljačke ili koristoljublja upakovali u zločine sa ciljem etničkog čišćenja?

Naravno da je mogao djelovati neki snajperist, ali treba malo razmisliti. Prvo, početkom rata su oficiri JNA, za koje bi se moglo pretpostavit da su neki od njih bili vješti na snajperu, uglavnom otišli u Srbiju, ili obukli hrvatsku uniformu, pošto se na njih nije gledalo blagonaklono i glava im je praktički bila u torbi. Izuzmimo odmah tu i neke obučene UDBA-ine agente, jer oni sigurno nisu gubili vrijeme na nasumično pucanje po gradu. Dakle ostaju nam "amateri", neki poštari, liječnici, taksisti, koji bi trebali sa svojih balkona pucati po prolaznicima. Time bi taj potencijalni snajperist direktno ugrozio ne samo svoj, već i živote svoje djece i drugih članova obitelji. Sad, koliko je ljudi spremno to učiniti? Znači, ne uzeti pušku i otići u rat, gdje možeš poginut, već direktno živote svoje djece staviti u torbu, kako bi ubio slučajnog prolaznika..

Sad, koliko dugo bi netko mogao operirati kao snajperist? Ako je vješt, kao što i sam kažeš, vjerojatno bi proteklo dosta vremena dok bi ga našli. Ali pitanje je koliko bi građanin srpske navcionalnosti, koji je primio dobru vojnu obuku može ostati neprimijećen. I zaboravio si u teoriji napomenuti jednu stvar. Da je to bio sukob između Hrvata različitih viđenja, mogao bi biti bilo tko i snajperista bi bilo teško naći. Ali, nije se radilo o takvom slučaju, već o pripadniku manjine. Dakle, kad netko padne od snajpera u tom kvartu, što će se uraditi? Jednostavno, pošto se zna tko je koje nacionalnosti, pretražit će se srpski stanovi, a ne svi mogući u kvartu. To jako sužava izbor i nekakvo dugoročno skrivanje snajperista čini nemogućim. Dakle, nasumično pucanje iz vlastitog stana moglo bi se okarakterizirati kao samoubilački napad. A koliko Srba je spremno na takav čin, čak i u uvjetima brutalne propagandne indoktrinacije, posebno ako uzmemo u obzir da time ne ubijaju samo sebe već i vlastitu djecu?

Što se tiče motiva zločina i prikladnih termina za njih, to je teže za odredit, ali po meni nije ni toliko bitno. Netko dakle ubije Srbina i uspuit ga i opljačka. Možemo onda reći da je motiv koristoljublje, ali ima i puno veze s etničkom pripadnošću, jer je izabrao Srbina zato što je u tom slučaju šansa da bude sankcioniran neznatna.. Po meni to niti nije toliko bitno, jer imamo žrtvu i imamo ubojicu, a ubojica treba biti kažnjen...

Ovo što ti je Rajvosa napisao manje -više ono što trebao shvatiti u svezi snajperista, najznačajnija osobina pravog snajperiste je psihološki profil vuka samotnjaka

Vrh

PostPostano: 16 lip 2009, 19:52 

jationo je napisao/la:
Ma jes, ti znaš da je bilo snajperista, vjerojatno i znaš tko su oni bili... Ajde probaj načas ostavit po strani činjenicu da si Hrvat, domoljub, ponosan na svaki metak ispaljen u DR i razmisli malo. Svrha HTV-a s početka devedesetih nije bilo informiranje, već indoktriniranje, kao i drugih medija na ovim prostorima. To je donekle razumljivo u samom razdoblju rata, zbog jačanja morala u narodu, ali mora se priznati da su zbog te vrste indoktrinacije stradavali nevini ljudi. Jer neki je nadobudni momak na tabletama, malo slabijih živaca, u svom susjedu Milivoju s trećeg kata vidio opakog snajperista. U slučaju da je to privuklo pažnju medija, siroti je Milivoje uistinu posthumno postao snajperist, jer HRT u to vrijeme nije imao kao opciju nevinog Srbina...

Točno, ja znam da je bilo snajperista u Osijeku, znam da postoje i žrtve istih tih snajperista, a to sve znaju i moji sugrađani. Bez ljutnje, ali ti to očito ne znaš. Tu je kraj priče oko toga. S ovim dijelom o hipotetičkoj mogućnosti ubojstva nekog nevinog Srbina u tom razdoblju mogu se složiti, ali s ocjenama o HRT-u u tom razdoblju baš i ne mogu.
jationo je napisao/la:
Osvrnut ću se nakratko i na ovo četničenje i sastančenje... To je bilo vrijeme "stvaranja demokracije", samo su vladajuće strukture imale neko svoje , pomalo čudno viđenje demokracije... Tako da su svi Srbi koji su iskoristili svoje demokratsko pravo na neku vrstu udruživanja ili izražavanje mišljenja bili proglašeni četnicima i teroristima, što je istovremeno značilo i poziv na linč tih ljudi. Epitet "četnik" se dijelio šakom i kapom, kao i onaj "ustaša" s druge strane. Srbi su tada svakog Hrvata što je mislio kako Hrvatska treba biti samostalna smatrali ustašom, a Hrvati svakog Srbina što je smatrao da bi bilo dobro da na ulazu u njegovo (97% srpsko) selo stoji i natpis na ćirilici, shvaćali kao četnika. Takav potpuni nedostatak bilo kakvog nijansiranja na kraju je i doveo do shvaćanja da je svaki Srbin u Osijeku potencijalni terorist i snajperist, jer u medijima su potpuno isto prikazivani uglavnom racionalni Rašković i potpuni psihički bolesnik Šešelj... Za Srbe u Hrvatskoj to nije predstavljalo nikakvu demokraciju, jer u Titovo je vrijeme, zbog izražavanja mišljenja koje vlasti nije po volji dobio par mjeseci na Golom, dak je u Tuđmanovo, zbog istog delikta postojala realna opasnost da ga proguta mrak...

Opet neke nebuloze o demokraciji, Raškoviću, Titu, Tuđmanu, režimima, blabla itd. U to ne ću dublje ulaziti, iako imam svoje stajalište o tome, koje se ne podudara s tvojim. Ovdje se radi o konkretnom slučaju sastančenja navedenog doktora koji sam već naveo. Kamo sreće da je to bio jedini takav kružok. Dovoljno mi govori o takvim sastančenjima da je u kući jedne starije gospođe (inače fine i mirne "komšinice") koja je pobjegla, ugrožena od "ustaša", pronađen spisak nepoćudnih u susjedstvu kojima bi trebala presuditi vlast nakon što Osijek postane Ocek.
jationo je napisao/la:
Što se tiče bacanja ljage na DR, to je radio upravo Glavaš i njemu slični sa svojim "ratnim" djelatnostima. Čak i da nije Glavaš kriv, netko jest. Civili su ubijani i nitko za to nije kažnjen. Raščišćavanje takvih slučajeva i njihovo sankcioniranje skida ljagu s ukupnog ratnog djelovanja. Jednostavno ne kužim onog dobrovoljca iz rata, što je najveći dio rata pretrpio na svojoj koži u prvim redovima, a za to na kraju nije dobio apsolutno ništa, kad brani nekog profitera i zločinca i poistovjećuje se s njim. Njemu je u interesu da se krivica raščisti i skine kolektivna krivnja. Naravno da je zločincu u interesu zamagljivanje i kolektiviziranje krivnje, jer za zločine koje je počinio neće odgovarati, a u kolektivu će zadržati titulu heroja. Ali ne kužim kako oni koji zločine nisu radili pristaju na tu vrstu manipulacija i stavljanje heroja i zločinaca u isti koš...

O tome radi li se o civilima ili teroristima dovoljno sam rekao, a što se tiče ostatka, ponovit ću još jednom. Za mene je Branimir Glavaš heroj Domovinskog rata jer je organizirao, te se nalazio na čelu herojske obrane Nepokorenog grada i takav će i ostati, bez obzira na ovu presudu. Dakle, za 1991. skidam mu kapu. Što se tiče njegovog političkog angažmana 90-ih i sudjelovanju u raznim neuspješnim privatizacijama ponosa osječkog gospodarstva, te privrednim aktivnostima istih godina, tu imam debele zamjerke na njegovo djelovanje, no to nije tema.

Vrh

PostPostano: 16 lip 2009, 22:43 

jationo je napisao/la:
Što se tiče bacanja ljage na DR, to je radio upravo Glavaš i njemu slični sa svojim "ratnim" djelatnostima. Čak i da nije Glavaš kriv, netko jest. Civili su ubijani i nitko za to nije kažnjen. Raščišćavanje takvih slučajeva i njihovo sankcioniranje skida ljagu s ukupnog ratnog djelovanja.

Dok ubojice 404 osječka civila ne budu kažnjene, nema razloga da hrvatski zapovjednici budu kažnjavani zbog ratnih zločina nad nekolicinom osječkih Srba.

Prosto ko pasulj, logično, univerzalno pravedno. Jel tako. 8-)

Vrh

PostPostano: 17 lip 2009, 00:01 

bonislav je napisao/la:
jationo je napisao/la:
Što se tiče bacanja ljage na DR, to je radio upravo Glavaš i njemu slični sa svojim "ratnim" djelatnostima. Čak i da nije Glavaš kriv, netko jest. Civili su ubijani i nitko za to nije kažnjen. Raščišćavanje takvih slučajeva i njihovo sankcioniranje skida ljagu s ukupnog ratnog djelovanja.

Dok ubojice 404 osječka civila ne budu kažnjene, nema razloga da hrvatski zapovjednici budu kažnjavani zbog ratnih zločina nad nekolicinom osječkih Srba.

nemre to tako, nije to civilizirano i u europskom duhu... blah blah... :roll:

Vrh

PostPostano: 17 lip 2009, 14:55 

jationo je napisao/la:

Naravno da je mogao djelovati neki snajperist, ali treba malo razmisliti. Prvo, početkom rata su oficiri JNA, za koje bi se moglo pretpostavit da su neki od njih bili vješti na snajperu, uglavnom otišli u Srbiju, ili obukli hrvatsku uniformu, pošto se na njih nije gledalo blagonaklono i glava im je praktički bila u torbi. Izuzmimo odmah tu i neke obučene UDBA-ine agente, jer oni sigurno nisu gubili vrijeme na nasumično pucanje po gradu. Dakle ostaju nam "amateri", neki poštari, liječnici, taksisti, koji bi trebali sa svojih balkona pucati po prolaznicima. Time bi taj potencijalni snajperist direktno ugrozio ne samo svoj, već i živote svoje djece i drugih članova obitelji. Sad, koliko je ljudi spremno to učiniti? Znači, ne uzeti pušku i otići u rat, gdje možeš poginut, već direktno živote svoje djece staviti u torbu, kako bi ubio slučajnog prolaznika..

Sad, koliko dugo bi netko mogao operirati kao snajperist? Ako je vješt, kao što i sam kažeš, vjerojatno bi proteklo dosta vremena dok bi ga našli. Ali pitanje je koliko bi građanin srpske navcionalnosti, koji je primio dobru vojnu obuku može ostati neprimijećen. I zaboravio si u teoriji napomenuti jednu stvar. Da je to bio sukob između Hrvata različitih viđenja, mogao bi biti bilo tko i snajperista bi bilo teško naći. Ali, nije se radilo o takvom slučaju, već o pripadniku manjine. Dakle, kad netko padne od snajpera u tom kvartu, što će se uraditi? Jednostavno, pošto se zna tko je koje nacionalnosti, pretražit će se srpski stanovi, a ne svi mogući u kvartu. To jako sužava izbor i nekakvo dugoročno skrivanje snajperista čini nemogućim. Dakle, nasumično pucanje iz vlastitog stana moglo bi se okarakterizirati kao samoubilački napad. A koliko Srba je spremno na takav čin, čak i u uvjetima brutalne propagandne indoktrinacije, posebno ako uzmemo u obzir da time ne ubijaju samo sebe već i vlastitu djecu?

Što se tiče motiva zločina i prikladnih termina za njih, to je teže za odredit, ali po meni nije ni toliko bitno. Netko dakle ubije Srbina i uspuit ga i opljačka. Možemo onda reći da je motiv koristoljublje, ali ima i puno veze s etničkom pripadnošću, jer je izabrao Srbina zato što je u tom slučaju šansa da bude sankcioniran neznatna.. Po meni to niti nije toliko bitno, jer imamo žrtvu i imamo ubojicu, a ubojica treba biti kažnjen...

Slažem se da se nije moglo raditi o nekom većem broju školovanih snajperista. Radi se o mogućoj petoj koloni u punom smislu te riječi. Snajperisti, slobodni strijelci, ljudi koji su održavali radio vezu ili na neki način signalirali, ljudi koji su imali skriveno oružje u slučaju "oslobođenja" grada, operativci KOS-a i sl. Ponašanje vukovarskih Srba (oni koji su opsadu proveli među Hrvatima) nakon osvajanja Vukovara, definitivno potvrđuje hipotezu o petokolonašima.

Osim toga, ako je stvarno nemoguće rovariti u neprijateljskoj pozadini, možeš li mi objasniti kako je KOS uspio izvesti Operaciju Labrador i Opera?

http://www.domagojmargetic.cro.net/radojcic.pdf

Inače da privedemo i ovo kraju. Moj je stav da je definitivno bilo petokolonaša u raznim oblicima, ali da svaki likvidirani Srbin definitivno nije bio petokolonaš i da bi sumnjivo gledao u Hrvate koji ama baš svaku likvidaciju objašnjavaju ili opravdavaju na taj način.

Mislim da se u dosta slučaja radilo o korištenju ratnog kaosa za poravnavanje starih dugova, koristoljublje, mržnja i sl. Počinitelje tih djela svakako treba izvesti na sud.

Ja imam problem sa konstrukcijama kojim se zločini tog tipa grupiraju u jednu vrstu, te proglašuju etničkim čišćenjem i eto povodom za srpske napade - ako je narod bio "ugrožen" onda su i napadi na Osijek, Vukovar bili samo "obrambene" prirode.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 17 lip 2009, 15:19 

RajvoSa je napisao/la:
Slažem se da se nije moglo raditi o nekom većem broju školovanih snajperista. Radi se o mogućoj petoj koloni u punom smislu te riječi. Snajperisti, slobodni strijelci, ljudi koji su održavali radio vezu ili na neki način signalirali, ljudi koji su imali skriveno oružje u slučaju "oslobođenja" grada, operativci KOS-a i sl. Ponašanje vukovarskih Srba (oni koji su opsadu proveli među Hrvatima) nakon osvajanja Vukovara, definitivno potvrđuje hipotezu o petokolonašima.

Osim toga, ako je stvarno nemoguće rovariti u neprijateljskoj pozadini, možeš li mi objasniti kako je KOS uspio izvesti Operaciju Labrador i Opera?

Inače da privedemo i ovo kraju. Moj je stav da je definitivno bilo petokolonaša u raznim oblicima, ali da svaki likvidirani Srbin definitivno nije bio petokolonaš i da bi sumnjivo gledao u Hrvate koji ama baš svaku likvidaciju objašnjavaju ili opravdavaju na taj način.

Mislim da se u dosta slučaja radilo o korištenju ratnog kaosa za poravnavanje starih dugova, koristoljublje, mržnja i sl. Počinitelje tih djela svakako treba izvesti na sud.

:-top Apsolutno, ali tu se onda ne može raditi kvalifikaciji "ratni zločin" za ta zlodjela.

Vrh

PostPostano: 17 lip 2009, 15:31 

RajvoSa je napisao/la:

Pitanje je u takvom slucaju dal je to ratni zlocin ili samo zlocin pocinjen u ratu!
Posto je lakse tak sta danas natovariti politicki nepodobnima, od takvih slucajeva se efikasno konstruira ratni zlocin.
Dal je to jos negdje u svijetu moguce? Nije!

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

Naslov: Re: Seciranje Hrvata
PostPostano: 18 lip 2009, 07:52 

Glavaš nije kriv i točka.

A druga je stvar da je Hrvatska zaglavila u novu vrstu jednoumlja s HDZom i koalicijskim partnerima.Kojima???

Mislim da se Franjo :-klanjam okreće u grobu kad vidi Sanaderovsku prčiju od države :-pistolj

Vrh

PostPostano: 18 lip 2009, 16:35 

stožerni brigadir je napisao/la:

A druga je stvar da je Hrvatska zaglavila u novu vrstu jednoumlja s HDZom i koalicijskim partnerima.Kojima???

Mislim da se Franjo :-klanjam okreće u grobu kad vidi Sanaderovsku prčiju od države :-pistolj

:ymapplause: :ymapplause: :ymapplause:

.......evo vidite!....to je desničar po mojen ukusu!.....

Vrh

PostPostano: 18 lip 2009, 16:38 

Kako znaš :-kava Bio osobno tamo sa njim ili znaš važne ljude i važne informacije koje mi ne znamo :-kava

Vrh

PostPostano: 18 lip 2009, 17:19 

Meni se ne sviđa ovo što je Glavaš izveo . Morao je ostat u Hrvatskoj , pa makar i otići u zatvor. Jasno mi je da je to lako meni reć , jer se ne radi o mojoj guzici , al činjenica je da je Glavaš izgubio na vjerodostojnosti ovim potezom . Nisam upućen niti sam pratio suđenje da bi mogao decidirano tvrditi da je on nevin ili kriv .
No , bez obzira na eventualnu krivnju , sud ga je proglasio krivim (makar bio i politički montiran proces kao što sam Glavaš tvrdi , a ja mislim da je to vrlo blizu istine) i morao je ostati u RH i otići u zatvor . Otamo se boriti svim silama ulagati žalbe , i na sve moguće način vršit pritisak.

Kao što rekoh ne radi se o mojoj guzici pa je meni lako "laprdat" , al eto , to je moje mišljenje, makar ne bio u pravu.

Norac je ostao i leži u zatvoru čovjek . On je vjerodostojan, da se tako izrazim.
Glavaš je pobjegao tu kod vas , pa sad tu još dijeli neke lekcije ... Meni to malo , onako ... :?

Inače a propos samih događanja u tadašnjem ratnom Osijeku . Zar nije jednostavnije bilo te "nepoćudne" Srbe odnosno sve ove kojima se ne vjeruje - zatvorit ili protjerat , nego bacat u Dravu i sl. . Znam da je to naknadna pamet , al logika mi kaže uvijek je bolje protjerat ili zatvorit , nego ubit i time si navalit golem teret na leđa ... Sad koliko je takvo što uopće moguće u ratnom kaosu , ja svakako ne mogu znat .

To vjerovatno vi stariji koji ste i sudjelovali u ratu znate ... :-top

Vrh

PostPostano: 18 lip 2009, 17:55 

@PCM-Norac je HEROJ koji vjeruje u ono za što se borio.Da ne velim mlad i naivan.Znao je da nije kriv i odlučio ostati.Tko je od nas vjerovao da se u samostalnoj Hrvatskoj ponavlja mračna strana jednoumlja i da se ljudima sudi na montiranim procesima.U to je vjerovao Glavaš jer je i sam političar i poznaje tu bandu.Zna na što su sve spremni i nije pobjegao,nego zauzeo rezervni položaj.Ja vjerujem u bolje sutra kad će branitelji izvesti ovu državu na pravi put.Samo onda će drugi bježat iz države.

@ovoj dvojici ''pljevičarskih trolova''-mrš :-evotigana

Vrh

PostPostano: 18 lip 2009, 18:32 

@PCM-Norac je HEROJ koji vjeruje u ono za što se borio.Da ne velim mlad i naivan.Znao je da nije kriv i odlučio ostati.Tko je od nas vjerovao da se u samostalnoj Hrvatskoj ponavlja mračna strana jednoumlja i da se ljudima sudi na montiranim procesima.U to je vjerovao Glavaš jer je i sam političar i poznaje tu bandu.Zna na što su sve spremni i nije pobjegao,nego zauzeo rezervni položaj.Ja vjerujem u bolje sutra kad će branitelji izvesti ovu državu na pravi put.Samo onda će drugi bježat iz države.

@ovoj dvojici ''pljevičarskih trolova''-mrš :-evotigana

.......molim da se ovo zabilježi!!!
Naizgled jednostavno i površno,a opet tako....toplo.... :-zubati

Vrh

PostPostano: 18 lip 2009, 18:37 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
PCM je napisao/la:
Meni se ne sviđa ovo što je Glavaš izveo . Morao je ostat u Hrvatskoj , pa makar i otići u zatvor. Jasno mi je da je to lako meni reć , jer se ne radi o mojoj guzici , al činjenica je da je Glavaš izgubio na vjerodostojnosti ovim potezom . Nisam upućen niti sam pratio suđenje da bi mogao decidirano tvrditi da je on nevin ili kriv .
No , bez obzira na eventualnu krivnju , sud ga je proglasio krivim (makar bio i politički montiran proces kao što sam Glavaš tvrdi , a ja mislim da je to vrlo blizu istine) i morao je ostati u RH i otići u zatvor . Otamo se boriti svim silama ulagati žalbe , i na sve moguće način vršit pritisak.

Kao što rekoh ne radi se o mojoj guzici pa je meni lako "laprdat" , al eto , to je moje mišljenje, makar ne bio u pravu.

Norac je ostao i leži u zatvoru čovjek . On je vjerodostojan, da se tako izrazim.
Glavaš je pobjegao tu kod vas , pa sad tu još dijeli neke lekcije ... Meni to malo , onako ... :?

Inače a propos samih događanja u tadašnjem ratnom Osijeku . Zar nije jednostavnije bilo te "nepoćudne" Srbe odnosno sve ove kojima se ne vjeruje - zatvorit ili protjerat , nego bacat u Dravu i sl. . Znam da je to naknadna pamet , al logika mi kaže uvijek je bolje protjerat ili zatvorit , nego ubit i time si navalit golem teret na leđa ... Sad koliko je takvo što uopće moguće u ratnom kaosu , ja svakako ne mogu znat .

To vjerovatno vi stariji koji ste i sudjelovali u ratu znate ... :-top

Bili bi Hrvati optuženi za otvaranje konc logora.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2009, 12:44 

puntar je napisao/la:
"I feel responsible because I made the preparations for this war, even if not the military preparations. If I hadn’t created this emotional strain in the Serbian people, nothing would have happened.
"My party and I lit the fuse of Serbian nationalism not only in Croatia but everywhere else in Bosnia-Herzegovina. It's impossible to imagine an SDP (Serbian Democratic Party) in Bosnia-Herzegovina or a Mr. Karadzic in power without our influence.
"We have driven this people and we have given it an identity. I have repeated again and again to this people that it comes from heaven, not earth." - Jovan Rašković

IU šta si konkretno s ovim dokazao? Da je Rašković bio nacionalist? Pa to nije potrebno posebno dokazivati...
Ali ako si htio pokazati da se ne razlikuje od Šešelja, tu si se zajebunio.. Jer, već prva rečenica pokazuje jasnu razliku. Kao prvo, vidi se da za razliku od Šešelja, Rašković nije htio rat. A kao drugo, on prihvaća određenu odgovornost za to što se dogodilo, dok su Šešelju isključivi krivci Vatikan, CIA, Njemačka...

Vrh

PostPostano: 20 lip 2009, 13:23 

Pessimus dux je napisao/la:
.
Točno, ja znam da je bilo snajperista u Osijeku, znam da postoje i žrtve istih tih snajperista, a to sve znaju i moji sugrađani. Bez ljutnje, ali ti to očito ne znaš. Tu je kraj priče oko toga. S ovim dijelom o hipotetičkoj mogućnosti ubojstva nekog nevinog Srbina u tom razdoblju mogu se složiti, ali s ocjenama o HRT-u u tom razdoblju baš i ne mogu.

[/quote]

Jesi li ti vidio te snajperiste, ili si samo čuo priče izmišljene za opravdavanje ubojstava? A ovdje ne govorimo o hipotetičkoj, već vrlo realnoj, čak štoviše, već ostvarenom akcijom, zbog koje je Glavaš i dobio 10 godina...

Opet neke nebuloze o demokraciji, Raškoviću, Titu, Tuđmanu, režimima, blabla itd. U to ne ću dublje ulaziti, iako imam svoje stajalište o tome, koje se ne podudara s tvojim. Ovdje se radi o konkretnom slučaju sastančenja navedenog doktora koji sam već naveo. Kamo sreće da je to bio jedini takav kružok. Dovoljno mi govori o takvim sastančenjima da je u kući jedne starije gospođe (inače fine i mirne "komšinice") koja je pobjegla, ugrožena od "ustaša", pronađen spisak nepoćudnih u susjedstvu kojima bi trebala presuditi vlast nakon što Osijek postane Ocek.

Dakle, odlazak na sastanak je dovoljno jak razlog da se nekog likvidira? Stvarno zanimljivo poimanje demokracije.
Ova (vjerujem izmišljena) priča s popisima je zanimljiva. Jer cilj joj nije pokazati da je među Srbima bilo fašista, pošto je zo inoanko više-manje poznato. Već joj je cilj prikazati svaku srpsku babu kao monstruma željnog nevine krvi što s motornom pilom trči ulicom koljući slučajne prolaznike. A onog momka koji je babuskaru-četnikušu nadasve junački preventivno izmasakrirao, kao heroja, spasioca nevinih života i slično. Nije mi jasno kako netko može baš u sve povjerovat..

O tome radi li se o civilima ili teroristima dovoljno sam rekao, a što se tiče ostatka, ponovit ću još jednom. Za mene je Branimir Glavaš heroj Domovinskog rata jer je organizirao, te se nalazio na čelu herojske obrane Nepokorenog grada i takav će i ostati, bez obzira na ovu presudu. Dakle, za 1991. skidam mu kapu. Što se tiče njegovog političkog angažmana 90-ih i sudjelovanju u raznim neuspješnim privatizacijama ponosa osječkog gospodarstva, te privrednim aktivnostima istih godina, tu imam debele zamjerke na njegovo djelovanje, no to nije tema.

OK, već smo saznali da svakog likvidiranog civila smatraš zločincem, jer si unaprijed zaključio da je njegov likvidator predstanik Apsolutnog dobra.. :-kava

Vrh

PostPostano: 20 lip 2009, 14:06 

RajvoSa je napisao/la:
jationo je napisao/la:

Ja imam problem sa konstrukcijama kojim se zločini tog tipa grupiraju u jednu vrstu, te proglašuju etničkim čišćenjem i eto povodom za srpske napade - ako je narod bio "ugrožen" onda su i napadi na Osijek, Vukovar bili samo "obrambene" prirode.

Nitko ne kaže da nije bilo nekih ubačenih agenata, ali ne vjerujem da su onmi trošili vrijeme na pucanje iz stanova. To je besmisleno. Agentu bi mogao biti cilj da likvidira nekog političara ili sličnog glavonju, a pucanje po slučajnim prolaznicima, baš i ne doprinosi tom cilju... Na kraju, čak i da pretpoistavimo da ubačenog agenta treba likvidirati, tko su bili ti agenti, svi Srbi, većina, neki od njih ili neznatna manjina? Ja vjerujem da je u pitanju ovo zadnje...

I šta se radi s tim agentima? Onemogući ih se u djelovanju, bez potrebe za nekom pompom oko toga. Ali zar nije malo sumnjivo kad se odjednom pojave stotine priča o agentima, a onda ih se počne pronalazit u doktorima, penzionerima, inženjerima ili cvjećarima iz susjedstva?

S ovim na kraju se ne slažem. Eventualno opravdanje za divljačke napade JNA bio bi totalni genocid nad Srbima, a znamo da se to nije dogodilo. Slučajevi likvidacija s etničkim predznakom ne mogu biti opravdanje za ono što je JNA radila, posebno ako se uzme u obzir da njihovo djelovanje nije sprijačavalo zločine, već dovodilo do njih. Općenito ne volim kad se žrtve pokušavaju iskoristiti za političke svrhe. Je li Jasenovac pokazatelj da Hrvatska ne treba postojati kao država? Je li Srebrenica razlog za ukidanje RS? Jesu li ove neo-naci parade s potenciranjem žrtava na strani fašizma razlog da se anti-fašizam proglasi zlom? Naravno da ne!

Vrh

PostPostano: 20 lip 2009, 14:15 

bonislav je napisao/la:
jationo je napisao/la:

Potpuna glupost. Kakve to jedno s drugim ima veze. Ko da pljačkaš banke traži da ne bude procesuiran, jer je siguran da su neka ubojstva ostala nerazjašnjena, a ubojstvo je, jelte, teži zločin. To je besmislica. Ako si počinio zločin, trebaš odgovarat, bez obzira na neki sasvim drugi zločin.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2009, 14:35 

jationo je napisao/la:
Jesi li ti vidio te snajperiste, ili si samo čuo priče izmišljene za opravdavanje ubojstava? A ovdje ne govorimo o hipotetičkoj, već vrlo realnoj, čak štoviše, već ostvarenom akcijom, zbog koje je Glavaš i dobio 10 godina...

A jesi li ti vidio kisik ili si samo čuo izmišljene priče da ga udišemo? Šalu na stranu, ovim upisom u potpunosti si diskreditirao sam sebe kao sugovornika, budući da je očigledno kako uopće ne poznaješ ratnu situaciju u Osijeku 1991. Ponavljam posljednji puta da je u Osijeku 1991. bilo i snajperista i žrtava stradalih od snajperskih metaka (o čemu govore i policijski zapisnici), a takvima poput tebe poručujem da se ne uključuju u raspravu ako ne poznaju elementarne činjenice onoga o čemu pokušavaju raspravljati.

jationo je napisao/la:
Dakle, odlazak na sastanak je dovoljno jak razlog da se nekog likvidira? Stvarno zanimljivo poimanje demokracije.
Ova (vjerujem izmišljena) priča s popisima je zanimljiva. Jer cilj joj nije pokazati da je među Srbima bilo fašista, pošto je zo inoanko više-manje poznato. Već joj je cilj prikazati svaku srpsku babu kao monstruma željnog nevine krvi što s motornom pilom trči ulicom koljući slučajne prolaznike. A onog momka koji je babuskaru-četnikušu nadasve junački preventivno izmasakrirao, kao heroja, spasioca nevinih života i slično. Nije mi jasno kako netko može baš u sve povjerovat..

Ne, bitno je ono što se na tim sastancima radilo i govorilo. I dalje to nije razlog za nečiju likvidaciju, ali u svakom slučaju jest dovoljan razlog da se one koji organiziraju takve sastanke sudski goni, te da im se sudi za terorističku djelatnost i veleizdaju. S obzirom na specifične ratne okolnosti, nije čudno što su neki od tih organizatora nažalost i fizički likvidirani bez suđenja. Nadalje, nisi kompetentan govoriti o onome što ti nije poznato, stoga prestani trolati i prihvati činjenice te nemoj nastavljati mlatiti praznu slamu. Te su stvari o kojima sam govorio ljudi na svoje oči vidjeli.

jationo je napisao/la:
OK, već smo saznali da svakog likvidiranog civila smatraš zločincem, jer si unaprijed zaključio da je njegov likvidator predstanik Apsolutnog dobra.. :-kava

Aha, a ti si taj predstavnik. :-klanjam2 :-kava
S tobom sam završio, a ti mlati i dalje.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2009, 17:58 

jationo je napisao/la:

A jesi li ti vidio kisik ili si samo čuo izmišljene priče da ga udišemo? Šalu na stranu, ovim upisom u potpunosti si diskreditirao sam sebe kao sugovornika, budući da je očigledno kako uopće ne poznaješ ratnu situaciju u Osijeku 1991. Ponavljam posljednji puta da je u Osijeku 1991. bilo i snajperista i žrtava stradalih od snajperskih metaka (o čemu govore i policijski zapisnici), a takvima poput tebe poručujem da se ne uključuju u raspravu ako ne poznaju elementarne činjenice onoga o čemu pokušavaju raspravljati.

jationo je napisao/la:

jationo je napisao/la:

Aha, a ti si taj predstavnik. :-klanjam2 :-kava
S tobom sam završio, a ti mlati i dalje.

Dakle, ako ne vjerujem u Goebels-Srzić HRT propagandu devedesetih nekompetentan sam za razgovor? Ako se ovo može zvati razgovorom pošto mi dođe isto ko da razgovaram s TV aparatom. Ako ti pod činjenice smatraš ratnu propagandu te ako osuđenog zločinca smatraš primjerom apsolutnog dobra, onda da, nemamo šta razgovarati...

Ne, bitno je ono što se na tim sastancima radilo i govorilo. I dalje to nije razlog za nečiju likvidaciju, ali u svakom slučaju jest dovoljan razlog da se one koji organiziraju takve sastanke sudski goni, te da im se sudi za terorističku djelatnost i veleizdaju. S obzirom na specifične ratne okolnosti, nije čudno što su neki od tih organizatora nažalost i fizički likvidirani bez suđenja. Nadalje, nisi kompetentan govoriti o onome što ti nije poznato, stoga prestani trolati i prihvati činjenice te nemoj nastavljati mlatiti praznu slamu. Te su stvari o kojima sam govorio ljudi na svoje oči vidjeli.Ne, bitno je ono što se na tim sastancima radilo i govorilo. I dalje to nije razlog za nečiju likvidaciju, ali u svakom slučaju jest dovoljan razlog da se one koji organiziraju takve sastanke sudski goni, te da im se sudi za terorističku djelatnost i veleizdaju. S obzirom na specifične ratne okolnosti, nije čudno što su neki od tih organizatora nažalost i fizički likvidirani bez suđenja. Nadalje, nisi kompetentan govoriti o onome što ti nije poznato, stoga prestani trolati i prihvati činjenice te nemoj nastavljati mlatiti praznu slamu. Te su stvari o kojima sam govorio ljudi na svoje oči vidjeli.

Aha. Znači našli se na sastanku Jovo, Rade i Milovan, inače sva trojica strasni pčelari i uz dobru čašicu do dugo u noć razgovarali o upotrebi bagremovog meda u zdravstvene svrhe. Negdje nakon šeste čašice u razgovoru su se dotakli pitanja srpske autonomije. Srećom, Tomo toga dana nije mogao spavati pa je primijetio svjetlo u srboĆetniĆkom brlogu, pozvao ekipu, koja je državu lišila potrebe da se sudski obračunava s ovim oblikom terora...

Nego, je li u to vrijeme postojao neki zakon u Hrvatskoj koji je građanima srpske nacionalnosti zabranjivao okupljanje? Jer, u suprotnom, zbog kojeg bi im delikta država sudila? Jel tebi jasno da u dvadeset prvom stoljeću ne možeš suditi pripadnicima nacionalne manjine zbog političkog okupljanja? Treba postojat jasan dokaz da je to okupljanje rađeno s ciljem terorističkog akta. I ne, traženje autonomije ne može se smatrati terorističkim aktom, ma koliko neki mislili da ne postoji razlika između Raškovića i Šešelja...

Vrh

PostPostano: 20 lip 2009, 20:40 

jationo je napisao/la:
Dakle, ako ne vjerujem u Goebels-Srzić HRT propagandu devedesetih nekompetentan sam za razgovor? Ako se ovo može zvati razgovorom pošto mi dođe isto ko da razgovaram s TV aparatom. Ako ti pod činjenice smatraš ratnu propagandu te ako osuđenog zločinca smatraš primjerom apsolutnog dobra, onda da, nemamo šta razgovarati...

Da. :-kava Pretpostavljam da imaš TV aparat pa u tom slučaju razgovaraj s njime, nemoj trošiti struju paljenjem računala. Kao sugovornik si nekompetentan jer ne poznaješ situaciju u ratnom Osijeku 1991., niti si bio u njemu. Mozak ti je ispran HHO-SDSS-haško-mesićevskom propagandom.
Jationo propaganda :-top2

jationo je napisao/la:
Aha. Znači našli se na sastanku Jovo, Rade i Milovan, inače sva trojica strasni pčelari i uz dobru čašicu do dugo u noć razgovarali o upotrebi bagremovog meda u zdravstvene svrhe. Negdje nakon šeste čašice u razgovoru su se dotakli pitanja srpske autonomije. Srećom, Tomo toga dana nije mogao spavati pa je primijetio svjetlo u srboĆetniĆkom brlogu, pozvao ekipu, koja je državu lišila potrebe da se sudski obračunava s ovim oblikom terora...

Nego, je li u to vrijeme postojao neki zakon u Hrvatskoj koji je građanima srpske nacionalnosti zabranjivao okupljanje? Jer, u suprotnom, zbog kojeg bi im delikta država sudila? Jel tebi jasno da u dvadeset prvom stoljeću ne možeš suditi pripadnicima nacionalne manjine zbog političkog okupljanja? Treba postojat jasan dokaz da je to okupljanje rađeno s ciljem terorističkog akta. I ne, traženje autonomije ne može se smatrati terorističkim aktom, ma koliko neki mislili da ne postoji razlika između Raškovića i Šešelja...

Idi bre nahrani krave, ne računam na tebe ko na ovaj sneg što je otišo iz mog dvorišta... :-kava

Vrh

PostPostano: 20 lip 2009, 21:14 

jationo je napisao/la:

Da. :-kava Pretpostavljam da imaš TV aparat pa u tom slučaju razgovaraj s njime, nemoj trošiti struju paljenjem računala. Kao sugovornik si nekompetentan jer ne poznaješ situaciju u ratnom Osijeku 1991., niti si bio u njemu. Mozak ti je ispran HHO-SDSS-haško-mesićevskom propagandom.
Jationo propaganda :-top2

Zanimljivo viđenje. Sve što se ne poklapa s HRT bajkama iz devedesetih je propaganda. A masovne ubilačke horde srpskih amatera-snajperista su istina... Svaki Srbin, pa bio on i polusenilna 83 -godišnja baba imao je barem zolju na balkonu i imao hobi da ubija slučajne prolaznike. Svaka je baba pobila minimalno devedesetak ljudi.. Časna pijunirska, reko mi ovaj, ko je čuo od onog da sestra od susjedove punice zna sve o tome... :-kava

jationo je napisao/la:

Idi bre nahrani krave, ne računam na tebe ko na ovaj sneg što je otišo iz mog dvorišta... :-kava[/quote]

:(( Ne znam kako ću živjeti uz saznanje da ti ne računaš na mene.. Što se tiče krava, morat ću te razočarat jerbo se ne bavim stočarstvom..

Vrh

PostPostano: 21 lip 2009, 11:44 

jationo je napisao/la:
puntar je napisao/la:
"I feel responsible because I made the preparations for this war, even if not the military preparations. If I hadn’t created this emotional strain in the Serbian people, nothing would have happened.
"My party and I lit the fuse of Serbian nationalism not only in Croatia but everywhere else in Bosnia-Herzegovina. It's impossible to imagine an SDP (Serbian Democratic Party) in Bosnia-Herzegovina or a Mr. Karadzic in power without our influence.
"We have driven this people and we have given it an identity. I have repeated again and again to this people that it comes from heaven, not earth." - Jovan Rašković

IU šta si konkretno s ovim dokazao? Da je Rašković bio nacionalist? Pa to nije potrebno posebno dokazivati...
Ali ako si htio pokazati da se ne razlikuje od Šešelja, tu si se zajebunio.. Jer, već prva rečenica pokazuje jasnu razliku. Kao prvo, vidi se da za razliku od Šešelja, Rašković nije htio rat. A kao drugo, on prihvaća određenu odgovornost za to što se dogodilo, dok su Šešelju isključivi krivci Vatikan, CIA, Njemačka...

raskovic prihvaca svu krivnju za taj rat.jer tocno zna da su on i srbijanska intelektualna elita kriva za taj rat.ponavljan,nije to zbog toga jer je on covik dobre duse,nego zbog toga sto tocno zna kakva ce biti sudbina "krajsnika bre"ako se pocme oruzani sukob.to ga je dotuklo,da su zapravo ON i njegovi krivi za sve ono sto ce se dogoditi.ON je mentor karadzica,ON je mentor milosevica koji ce ga kasnije odjebati.ON je tocno reka kako je stvara psiholosko izvanredno stanje u srbima,ponavljajuci im kako su nebeski narod.ON je onaj koji je razpira strah medju srbima.pa taj raskovic je cisti dokaz srpske politike devedesetih.na pocetku samouvjereno,"ko ce nama sto bre","mi smo nebeski narod",a na kraju sve u kurcu,pa veliko oplakivanje.

http://www.youtube.com/watch?v=XW1ICWXU ... re=related

Vrh

PostPostano: 21 lip 2009, 17:16 

puntar je napisao/la:
jationo je napisao/la:

raskovic prihvaca svu krivnju za taj rat.jer tocno zna da su on i srbijanska intelektualna elita kriva za taj rat.ponavljan,nije to zbog toga jer je on covik dobre duse,nego zbog toga sto tocno zna kakva ce biti sudbina "krajsnika bre"ako se pocme oruzani sukob.to ga je dotuklo,da su zapravo ON i njegovi krivi za sve ono sto ce se dogoditi.ON je mentor karadzica,ON je mentor milosevica koji ce ga kasnije odjebati.ON je tocno reka kako je stvara psiholosko izvanredno stanje u srbima,ponavljajuci im kako su nebeski narod.ON je onaj koji je razpira strah medju srbima.pa taj raskovic je cisti dokaz srpske politike devedesetih.na pocetku samouvjereno,"ko ce nama sto bre","mi smo nebeski narod",a na kraju sve u kurcu,pa veliko oplakivanje.

Ne razumijem koji je cilj ovog posta, da mi dokažeš da je Rašković nacionalist? Da dokažeš da je često koristio bajkovitu retoriku (nebeski narod)? Pa to znam. Kao i to da je njegovo djelovanje utjecalo na Karadžićevo. Ali ovo da je on mentor Miloševiću? Pa to je bezumno, pošto on s Miloševićem nema gotovo nikakvih dodirnih točaka (Miloševićev se mentor zvao Stambolić i njega je ovaj odjebo). Evo, prva je razlika u tome što Raškoviću nije bilo potpuno svejedno što će biti sa Srbima u Hrvatskoj, jer je on za razliku od Miloševića bio nacionalist (Milošević je samo povremeno koristio nacionalizam, pošto je Njegova omiljena ideologija drastično gubila na popularnosti u vrijeme dok je djelovao). Druga i jako bitna je što je Milošević htio rat i radio sve da do njega dođe, pošto se na vlasti njegov režim mogao održati samo proizvodnjom neprijatelja, dok je Rašković rat htio izbjeći pod svaku cijenu (ima li dokaza da je to zato što je tobože znao kako će završit, pošto je 1992., kad je Rašković umro, Hrvatska u Knin mogla ući samo na video-igrici). Raškovićeva krivica za rat, naravno postoji, jer je u to vrijeme svako dizanje nacionalnih tenzija dolijevalo ulje na vatru. Ali glupo bi bilo Raškovića smatrat jedinim, ili čak najvećim krivcem. Jer Srbi bi se u Hrvatskoj organizirali na ovaj ili onaj način nakon HDZ-ove ekstremne retorike s Raškovićem ili bez njega. Ali, možda je bolje (kako za koga, ovisno o ciljevima) da je to bio Rašković, a ne oni kninski jajoglavci (Martić i Babić), pošto je njihov izbor na čelo Srba u Hrvatskoj (mada ih nitko nije izabrao, već su sami zasjeli na klade i balvane) ratnu opciju činio neminovnom. Što misliš zašto su se i Milošević i Tuđman (svako iz svojih razloga, a Tuđman s onim snimanjem izjave kako su Srbi lud narod) trudili skinut Raškovića? Ne valjda zato što su mislili da je isti kao i svi ostali.. :-neznam
Ako ti imaš mišljenje da su pojedini političari isti zato što su Srbi, kako da razgovaramo dalje? Da li uistinu misliš da je recimo Pupovac identičan Draškoviću zato što su obojica Srbi? Ako da, savjetujem ti da malo proučiš materiju...

Vrh

PostPostano: 21 lip 2009, 17:24 

nisu se Srbi "organizirali" nakon HDZ-ove retorike nego zato što su imali Srbiju iza sebe, JNA iza sebe i kontali su da je ovo povijesni trenutak koji se ne smije propustiti ako se želi stvoriti Srbija od Skadra do Zadra.

Čuj nakon ekstremne HDZ-ove retorike. Odsad takvi postovi idu na podforum "vicevi"

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 153 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: pakovic, Patriota, Tomba17, Vukota i 39 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: