HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 tra 2026, 05:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 106 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Srbi prestali koristit naziv "Bosnjaci"?
PostPostano: 06 lis 2016, 15:14 

otkrit ću ti tajnu je napisao/la:
Je li još tko čuo naziv Srbovi?

Taj naziv i Srbi koriste, oni stariji.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2016, 16:45 

Jesam ja,koristi se na Forumu B 92 za Srbe,alternativno sa Svrbovi što je meni takođe simpa ali ovde govorimo o narodnom imenu bosanskohercegovačkih muhamedanaca odnosno žitelja BiH pripadnika islamskog kulturnopovijesnog kruga.Našim sugrađanima suprotno njihovoj izraženoj volji da se zovu Muslimani u nacionalnom smislu natura se ime "Bošnjaci".Sve dok to radi samo muslimanska elita,po prirodi stvari oni koji nisu Muslimani ne bi trebalo da se u to miješaju međutim abnormalmo je to što političke elite druga dva naroda i same učestvuju u naturanju tog imena bosanskohercegovačkim muhamedancima neprezno koristeći ime Bošnjaci kao narodno ime za muhemadance u BiH.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2016, 18:03 

Srpsčanin je napisao/la:

Jesam ja,koristi se na Forumu B 92 za Srbe,alternativno sa Svrbovi što je meni takođe simpa ali ovde govorimo o narodnom imenu bosanskohercegovačkih muhamedanaca odnosno žitelja BiH pripadnika islamskog kulturnopovijesnog kruga.Našim sugrađanima suprotno njihovoj izraženoj volji da se zovu Muslimani u nacionalnom smislu natura se ime "Bošnjaci".Sve dok to radi samo muslimanska elita,po prirodi stvari oni koji nisu Muslimani ne bi trebalo da se u to miješaju međutim abnormalmo je to što političke elite druga dva naroda i same učestvuju u naturanju tog imena bosanskohercegovačkim muhamedancima neprezno koristeći ime Bošnjaci kao narodno ime za muhemadance u BiH.

I Arapi u Palestini su počeli da se zovu Palestincima 1940-ih. Šta su dobili od toga? Ništa. Tako isto i Bošnjaci.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2016, 18:05 

Da su bili pametniji uzeli bi ponovno ime koje smo im zabranili - Turci. Tako su im se pretci izjašnjavali i tako se i osjećaju. Turska bi im puno više pomogla. Ovako su njihova kopilad, onako bi im bili braća i sunarodnjaci. Razlika je.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2016, 18:49 

Da su bili pametniji uzeli bi ponovno ime koje smo im zabranili - Turci. Tako su im se pretci izjašnjavali i tako se i osjećaju. Turska bi im puno više pomogla. Ovako su njihova kopilad, onako bi im bili braća i sunarodnjaci. Razlika je.

Bolje bi im Poturice pristajalo :D

Vrh

PostPostano: 06 lis 2016, 19:52 

Imam problem da to ime Bosnjak prevalim preko usta... ta kombinacija sh, nj i k kao da mi je vruc krompir u ustima...

Na forumu uglavnom pisem Bosnjak, cisto radi minimalnog bontona, jer ono sto vezujem uz to ime u nastavku je uglavnom negativno, toliko da ako jos i ne ispostujem bonton, zvucao bi kao hejter ;) U normalnom razgovoru zovem ih Muslimani... nista uvredljivo, tako su sebe zvali do skoro...

Vrlo je to indikativan naziv Bosnjak... nije potekao iz naroda, nije domaca rec... to je turcizam, turski naziv za stanovnike Bosne... ljudi u tim krajevima su sebe izvorno zvali Bosnjani, kasnije Bosanci... od kad pamtim za sebe, nikad nisam cuo rec Bosnjak, do posle rata... i tad kad sam cuo, bilo mi je skroz neprirodno, kao neka zajebancija...

Razvojni put - prvo si bio Bosnjanin, pa si sebe nazivao Turcinom, pa Muslimanom...pa Bosancem(kao regionalna pripadnost), pa Bosnjakom... dal neko zna jos jedan primer ovakve zbrke kod nekog naroda?!

Zavrsis tako da prihvatis turski naziv za svoj narod... zavrsis tako sto i prihvatis njihovu veru... pored Srba i Hrvata u Bosni, ironija je da su oni jedini zeljni da promovisu bosansko nasledje, ali ne drevno istorijsko, nego pomesano sa turskim nasledjem, koje im je oformilo identitet...

Znaci nasledje turske kulture, islamska religija i zadnji rat... to im je stub identiteta... zato je toliko tesko oformiti politicki narod, zato je i dalje to sve u tribalno-religijskim relacijama... sta god da uzmes od toga kao sastojak, nekompatibilno je sa tokovima evropske kulture... Islam ih uci da im je blizi neki znojavi Palestinac iz arabijske pustinje, nego brat po krvi sa kojim je sad neprijatelj... zato naziv Musliman uopste nije ni danas pogresan...

Vrh

PostPostano: 06 lis 2016, 20:03 

Nije ni naziv Turčin pogrešan. Ali je neprikladan, što bi ti rekao hejterski. Bošnjak je druga krajnost. Politički korektan, umjetni, isforsirani naziv. Musliman je tu negdje na pola puta. Nije uvredljiv naziv, a ne treba ga posebno ni objašnjavati. Zna se na koga se misli i oni se i sami tako zovu. A pod tim imenom ih zna i cijeli svijet tj. onaj tko je ikad čuo za BiH.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2016, 20:14 

Nije ni naziv Turčin pogrešan. Ali je neprikladan, što bi ti rekao hejterski. Bošnjak je druga krajnost. Politički korektan, umjetni, isforsirani naziv. Musliman je tu negdje na pola puta. Nije uvredljiv naziv, a ne treba ga posebno ni objašnjavati. Zna se na koga se misli i oni se i sami tako zovu. A pod tim imenom ih zna i cijeli svijet tj. onaj tko je ikad čuo za BiH.

Mislim da je i naziv Turcin pogresan... bez obzira sto im je reis porucio da im je to majka...

Osnovni deo identiteta jednog naroda je njegov jezik... oni turski ne znaju, nesto su malo pohvatali sad iz sapunjara, ali 99% tog naroda nikad turski beknulo nije... ostale su neke reci u ovim krajevima, ali daleko je to od razumljivosti... na silu ubacuju turcizme, slovo H i gde treba i ne treba... kad cujem onaj carsijski bandoglavi sleng, treba mi minut da se resetujem i shvatim o cemu se radi...

To je ta protivrecnost i unutrasnja agonija... ides u dzamije koje su ti oni sazidali, molis se bogu koga su oni doneli, oblacio si se stolecima kao oni... a nisi naucio njihov jezik... ostao ti je taj vlaski, slovenski... kultura koja ti je strano telo... kad se pogledas u ogledalo, ne vidis malog garavog azijata Seldzuka iz utrobe Azije, vidis belog evropljanina koji je postao sve ono sto je negacija kontinenta na kom zivis...

Vrh

PostPostano: 08 lis 2016, 11:46 

DzoniBG je napisao/la:
Znaci nasledje turske kulture, islamska religija i zadnji rat... to im je stub identiteta... zato je toliko tesko oformiti politicki narod, zato je i dalje to sve u tribalno-religijskim relacijama... sta god da uzmes od toga kao sastojak, nekompatibilno je sa tokovima evropske kulture... Islam ih uci da im je blizi neki znojavi Palestinac iz arabijske pustinje, nego brat po krvi sa kojim je sad neprijatelj... zato naziv Musliman uopste nije ni danas pogresan...

Ovo.
Naravno da mi je bliži prosječni ''znojavi Palestinac'' nego neki srbočetnik iz Han Pijeska ili srbokatolik iz Posušja, koji nikakve veze nemaju sa ''tokovima evropske kulture''.
Zatucani, ksenofobični, netolerantni, isključivi i radikalni- europski isilovci kršćansko-hrišćanske vjeroispovijesti.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2016, 11:58 

Zaboravio si "đikanski", "ustaški", "kamenjarski" i "fašistički". Budi dobar musliman iz Bosne i takijaj kako allah zapovijeda.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2016, 12:02 

[quote="mirusvijetu"

Naravno da mi je bliži prosječni ''znojavi Palestinac'' nego neki srbočetnik iz Han Pijeska ili srbokatolik iz Posušja, koji nikakve veze nemaju sa ''tokovima evropske kulture''.
Zatucani, ksenofobični, netolerantni, isključivi i radikalni- europski isilovci kršćansko-hrišćanske vjeroispovijesti.[/quote]

Europski isolovci zar tako ne opisuju tvoje džamijski obrazovane, tolerantne, otvorene i dobre Bošnjane borce za slobodu Sirije?
Normalno da ti je bliži mrljavi bradati "prosječni" bliskoistočni islamist nego susjed, ti nisi zutacan kao mi.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2016, 12:41 

Nemojte tako.Mir u Svetu je glavni čuvar Hrvatske spram strašnih dvoglavih Srba sa iskeženim čeljustima ....aždaje?...

Vrh

PostPostano: 08 lis 2016, 17:27 

Nekada u Crnoj Gori , tačnije u Vasojevićkom kraju u varošima(Bijelo Polje,Berane,...) su živeli pokoji pravoslavci koji su se smatrali starosedeocima u samim varošima , a njih su pežurativno zvali Srbljacima.
Oni su bili zanatlije,trgovci i popovi , i oni su bilii ona spona između vlasti i đikansk-vlaške bagre iz planina , iliti bolje rečeno oni su bili ti koji su bili u službi naplaćivanja poreza i trgovine sa đikanima.

Po drugim delovima CG ima istih slučajeva gde takve nazivaju Srbljacima , i kad im ljudi i dan danas pomenu prezime i rod vele da su svi mali crni i gadni i da niko sa njima nije hteo da se ženi , i za njihove pretke se kaže da su svi živi sa Kosova vratili posle bitke. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 lis 2016, 08:42 

Evo juče Dodik opet govori o Srbima,Hrvatima i Muslimanima.Muslimane kao nacionalno,narodno ime treba što prije vratiti u pravni poredak.Ako to nije moguće na nivou BiH zbog opstrukcije velikobošnjaka,moguće je u ustavima RS i kantona sa dominantnim hrvatskim uticajem.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2016, 22:29 

Da damo možda novu tematiku ovoj temi.
Stalno se priča kako je granica Republike Srpske predugačka i neodbranjiva.
Hajde da to pogledamo malo iz srpskog ugla.Možda će i drugima neke stvari biti jasnije.
slika

Vrh

PostPostano: 16 lis 2016, 22:32 

Pošto se uglavnom priča o nekom napadu na Republiku Srpsku da vidimo šta je sa odbranom federacije? :D
Da vidimo,gde je mekano? :zubati

Vrh

PostPostano: 16 lis 2016, 23:20 

Kad gledas tu mapu gore, mozemo spojit vares preko zavidovica sa zepcom bez da diramo u muslimansko

Vrh

PostPostano: 16 lis 2016, 23:25 

Bistrik šta ti kažeš?Bil moglo pasti Goražde,onako prvo za početak?Meščini bi.
Šta ćemo sa ovim pipcima?Hoćemo li to seći?Ja bi reko da hoćemo.Eto onako.Provizorno.Doćiće Ceha da to malo sagleda na svoj način.On voli to sa selima zaseocima kuda ide seoski put i čija je šuma iza druge okuke. :D
Gde je mekano?Znaš da mi četnici imamo taj običaj.. :kava
A lepo je Sarajvo sa Trebevića.Ko na dlanu.
Samo polako.To je daleko.Da vidimo prvo. :D
Ide maca oko tebe pazi da te ne ogre-be,Goražde.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2016, 23:28 

s one strane dinare je napisao/la:
Kad gledas tu mapu gore, mozemo spojit vares preko zavidovica sa zepcom bez da diramo u muslimansko

Eeeee pa neće moći.Ti bi to tek tako.Da ne diraš.
To si mogao do slučaja Stolac recimo..Sad priča dobija neku drugu dimenziju.I mi smo do juče hteli samo da se otcepimo MIRNIM putem.
Ti bi ko Dodik...pa kako? :smajl034

Vrh

PostPostano: 16 lis 2016, 23:40 

Ili odseći Tuzlu tamo gde je najtanje preko Banovića.I naravno držati to u hermetičkom okruženju. :kava
One pipke i selendre po njima to sečemo automatski.Tunema ništa.Hrvatska neće napadati na nas.Imaju svoj deo pa neka se jebavaju po Bihaću i spajaju enklave.A možda ni neće.(Čuj neće :cool )

Vrh

PostPostano: 16 lis 2016, 23:46 

Kačamak je napisao/la:
Hajde da to pogledamo malo iz srpskog ugla.Možda će i drugima neke stvari biti jasnije.
slika

Kačamak, da prvo sječemo preko Glamoča ili preko Trnova?

Vrh

PostPostano: 16 lis 2016, 23:49 

Tuta je napisao/la:
Kačamak je napisao/la:
slika

Šta ti predlažeš?

Vrh

PostPostano: 17 lis 2016, 02:35 

DzoniBG je napisao/la:
Imam problem da to ime Bosnjak prevalim preko usta... ta kombinacija sh, nj i k kao da mi je vruc krompir u ustima...

Na forumu uglavnom pisem Bosnjak, cisto radi minimalnog bontona, jer ono sto vezujem uz to ime u nastavku je uglavnom negativno, toliko da ako jos i ne ispostujem bonton, zvucao bi kao hejter ;) U normalnom razgovoru zovem ih Muslimani... nista uvredljivo, tako su sebe zvali do skoro...

Vrlo je to indikativan naziv Bosnjak... nije potekao iz naroda, nije domaca rec... to je turcizam, turski naziv za stanovnike Bosne... ljudi u tim krajevima su sebe izvorno zvali Bosnjani, kasnije Bosanci... od kad pamtim za sebe, nikad nisam cuo rec Bosnjak, do posle rata... i tad kad sam cuo, bilo mi je skroz neprirodno, kao neka zajebancija...

Razvojni put - prvo si bio Bosnjanin, pa si sebe nazivao Turcinom, pa Muslimanom...pa Bosancem(kao regionalna pripadnost), pa Bosnjakom... dal neko zna jos jedan primer ovakve zbrke kod nekog naroda?!

Zavrsis tako da prihvatis turski naziv za svoj narod... zavrsis tako sto i prihvatis njihovu veru... pored Srba i Hrvata u Bosni, ironija je da su oni jedini zeljni da promovisu bosansko nasledje, ali ne drevno istorijsko, nego pomesano sa turskim nasledjem, koje im je oformilo identitet...

Za početak pročitaj Načertanije Ilije Garašanina, tamo vam je sve lijepo objasnio ko su Bošnjaci i gdje žive, nego mi reci kako su tvoji i braći po genetici i krvi pomogli Turcima da unište Viznatiju i
ko su ovi Servi i Servija https://archive.org/details/reportofinternat00inteuoft

Vrh

PostPostano: 17 lis 2016, 03:46 

Kačamak je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Šta ti predlažeš?

Ja bih prvo Trnovo da im Goražde odcaparimo. Preko Glamoča bih poslije.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2016, 14:22 

Kačamak je napisao/la:
slika

Je, ovisi kontra koga ideš.
Ako uzmeš RH u obzir, RS je enklava.
Ako ne...
Plava područja na karti su puste šume...

Samostalno gledajući, USK je muslimanima def. problem, Goražde isto, kao i rogovi oko Tuzle.

@sOneStraneDinare, bilo je takvih ideja u ratu, pa su Varešaci odbili. Da nisu...
Bila bi drugačija priča.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 106 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 28 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: