|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 62 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:26 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Hrvati su uvijek percipirali kao kulturni ,dok su Srbende imali epitet gedzana ljaksetina,ali uz kulturu naravno ide i pederluk dok smo mi shatro uvijek bili glupi i primitivni...
Bosanski muslimani su uvek bili blizi Srbima nego Hrvatima u kulturnom smislu, u istim govnima se to valjalo 400 godina, dosta smo stvari pokupili od brkate brace, i ma kakva mrznja bila, to se tesko moze osporiti. Da izbrises ljudima versku opredeljenost i neko kolektivno secanje, ne bi tu bilo razlike, sa istim zarom ce da zavrti guza na zvuke harmonike i u Cacku i u Gorazdu...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:27 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Opreka čisti:prljavi
Za Hrvate: Hrvati 70,3%:1,3% Bošnjaci 44,4%:11,2% Srbi 38,4%:2,2%
Za Bošnjake: Hrvati 24,1%:3,7% Bošnjaci 73,3%:1,9% Srbi 12,4%:6,2%
Za Srbe: Hrvati 32,9%:1,7% Bošnjaci 17,5%:10,7% Srbi 47,2%:0,7% da, kao sto rekoh, prljavim bosnjaci smatraju srbe a ne hrvate, sto nema veze s krscanstvom. mozda se radi o nekoj tradiciji iz proslosti jer su pravoslavci, barem u bosni, vecim dijelom potomci stocarske populacije, pa su se i ti stereotipi o srbima kao "prljavim stocarima" transformirali i zadrzali do danasnjeg dana. inace se da zakljuciti da bosnjaci o hrvatima imaju pretezno pozitivnije misljenje nego hrvati o bosnjacima..fakat bi me interesovalo zbog cega (pogotovo jer su ova misljenja uglavnom formirana na osnovu iskustava iz rata).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:28 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: Hrvati su uvijek percipirali kao kulturni ,dok su Srbende imali epitet gedzana ljaksetina,ali uz kulturu naravno ide i pederluk dok smo mi shatro uvijek bili glupi i primitivni...
Bosanski muslimani su uvek bili blizi Srbima nego Hrvatima u kulturnom smislu, u istim govnima se to valjalo 400 godina, dosta smo stvari pokupili od brkate brace, i ma kakva mrznja bila, to se tesko moze osporiti. Da izbrises ljudima versku opredeljenost i neko kolektivno secanje, ne bi tu bilo razlike, sa istim zarom ce da zavrti guza na zvuke harmonike i u Cacku i u Gorazdu... to i ja mislim..samo za krajisnike nisam bas siguran..ne znam, mislim da su oni "vlastita rasa". 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:31 |
|
|
dudu je napisao/la: teskera je napisao/la:
e fakat stari!
sto jes, jes..za hrvate jos to da su dosadni kao i sve hrvatsko, kultura, tv, sve..ratni dnevnik tarika sarajlica, gorazde..tip u vojnoj policiji pa ima struje, pise nesto u smislu: dan taj i taj smo gledali HRT, neka muzicka emisija, bilo je dosadno ko i sve hrvatsko. (ali ovdje se ocigledno misli na "prave hrvate", tj. na ono sto dolazi iz hrvatske..ko i ovo da su pederi jer ovi "nasi hrvati", bosanski, pricaju ko i mi i imaju slican mentalitet)
to vi, a i svi zaostali narodi u okruženju misle o Zagrebu, kao što neki "Zagrepčani" misle o Beču. radi se o kompleksu manje vrijednosti. nije stari, matere mi, to je nesto "genetsko"..nekidan bila manifestacija migranata, srpski, bosnjacki, hrvatski, turski, latino-americki, itd., klubovi..svi nastupaju, jela, muzika, pizde materine, i fakat, ali bas fakat, gledam kako i srbi i bosnjaci okrecu mahinalno (bez zlobe) glave pri nastupu hrvatskog folklornog kluba (neke tamburice ovo ono)..dok su i jedni i drugi itekako pratili nastupe bosnjackih i srpskih grupa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64487 Lokacija: DAZP HQ
|
teskera je napisao/la: dudu je napisao/la:
to vi, a i svi zaostali narodi u okruženju misle o Zagrebu, kao što neki "Zagrepčani" misle o Beču. radi se o kompleksu manje vrijednosti.
nije stari, matere mi, to je nesto "genetsko"..nekidan bila manifestacija migranata, srpski, bosnjacki, hrvatski, turski, latino-americki, itd., klubovi..svi nastupaju, jela, muzika, pizde materine, i fakat, ali bas fakat, gledam kako i srbi i bosnjaci okrecu mahinalno (bez zlobe) glave pri nastupu hrvatskog folklornog kluba (neke tamburice ovo ono)..dok su i jedni i drugi itekako pratili nastupe bosnjackih i srpskih grupa. ajde Bošnje, ali da Srbi okreću glavu od tamburice, to mi nećeš prodati. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:36 |
|
|
teskera je napisao/la:
mislim da se varas..ja licno reagujem jer su takve tvrdnje historijski neodrzive (ipak sam historicar) a vecini muslimana, dakle govorim o vjernicima, je potpuno svejedno koje je vjere bio neki od dalekih predaka, i to iz dva razloga:
prvi, muslimani konverziju u islam smatraju "vracanjem islamu" jer je svaki covjek kad se rodi musliman ali ga odgoj, pogresan, pravi ne-muslimanom..tako da se, kad isti predje u islam, radi samo o vracanju islamu. imas na islambosni forumu nekoliko srba, srpkinja, koji su presli u islam, dakle konvertirali ali i dalje zadrzali srpska imena..njima je u potpunosti svejedno sta je bilo prije njihovog vracanja islamu. jedino sto se kod istih da primjetiti je pomalo jace izrazeno antihrvatstvo..
drugi, nasi preci nisu samo krscani vec su prjie toga bili pagani (a budemo li se vracali jos dalje onda cemo ustanoviti da su bili i majmuni).
Teskera lafe, ovo su supljaci... Sta bi bilo da nisu dosli Turci, da su ih Balkanci slistili na Marici i Kosovu i vratili u Anadoliju, sta bi ti danas bio... koje "vracanje islamu", ne bi cuo za islam, krstio bi se kao papa ili patrijarh. Ja sam pravoslavac(hriscanin) jer su moji preci to bili, i zato sto u toj religiji ima neke stvari koje smatram da su univerzalno dobre poruke... da sam se rodio negde drugde, bio bi neke druge religije, ali ne bi bio bolji ili losiji covek. To je samo jedan siroki okvir u kome svako moze oformiti svoju viziju duhovnosti, i zato je glupo tvrdjenje da je samo jedna religija ispravna, a da su ostali neznabosci. Ima fanatizma u svakoj religiji, ali primecujem u Islamu najveci stepen ubedjenosti da je to jedina prava stvar, ko se radja u islamu kao sto ti kazes, ko se radjao kao musliman pre 1432 godine, jel svi ljudi koji su ziveli pre toga nisu ni mogli da se priblize Bogu?! To su sve price za laku noc, budi ono sto zelis, ali nemoj drugima da solis pamet sta oni trebaju biti, ili koja je prava religija, to stvara jos veci odijum.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glazbenik
|
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 6194 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
|
Opreka kulturni:nekulturni
Za Hrvate: Hrvati 60,8:4,7 Bošnjaci 28,4:12,9 Srbi 10,0:11,6
Za Bošnjake: Hrvati 41,6:3,9 Bošnjaci 39,6:5,3 Srbi 10,0:17,9
Za Srbe: Hrvati 34,9:8,6 Bošnjaci 7,0:24,3 Srbi 32,0:7,0
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:39 |
|
|
Negativni stereotipi su posljedica nagomilane mržnje i prezira, posebno oni o higijeni pojedinih naroda jer higijena je stvar pojedinca i njegovog odnosa prema njoj a ne odnosa naroda. Na osnovu ovog bismo mogli zaključiti da Hrvati smrde, ali zapravo smrde pojedinci kojima je do lične higijene kao do lanjskog snijega Doktori složni: Hrvati su prljavi i smrde24SI - Doktori su priznali kako su često tokom dana prisiljeni prekinuti rad da bi prozračili ambulantu nakon posjete nekog pacijenta. U Hrvatskoj se, naime, za elementarnu higijenu koja uključuje kupanje, pranje kose i zuba, prosječno mjesečno troši tek desetak kuna.
U anketi provedenoj o temi "šta biste rado rekli svojim pacijentima" hrvatski doktori jednoglasno su odgovorili da bi im preporučili da više brinu o higijeni tijela, piše Slobodna Dalmacija.
Poneka medicinska sestra napiše na komad papira upozorenje pacijentima da se prije pregleda ili terapijskog postupka moraju oprati i istakne ga na vidljivo mjesto u radnom prostoru ili širom otvori prozor. Doktori, ipak, nisu bili spremni govoriti otvoreno o problemu, ali su priznali kako su često tokom dana prisiljeni prekinuti rad da bi prozračili ambulantu nakon posjete nekog pacijenta.
Osim splitskih jednako govore riječki, šibenski, osječki, pulski i zagrebački doktori sa kojima su novinari Slobodne razgovarali, ali misle da nisu baš oni pozvani izreći svojima pacijentima grubu istinu u lice.
(24sata.info) http://www.24sata.info/lifestyle/zdravl ... smrde.html
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:40 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 20:48 Postovi: 2925 Lokacija: predvorje dzeneta
|
teskera je napisao/la: DzoniBG je napisao/la:
Bosanski muslimani su uvek bili blizi Srbima nego Hrvatima u kulturnom smislu, u istim govnima se to valjalo 400 godina, dosta smo stvari pokupili od brkate brace, i ma kakva mrznja bila, to se tesko moze osporiti.
Da izbrises ljudima versku opredeljenost i neko kolektivno secanje, ne bi tu bilo razlike, sa istim zarom ce da zavrti guza na zvuke harmonike i u Cacku i u Gorazdu...
to i ja mislim..samo za krajisnike nisam bas siguran..ne znam, mislim da su oni "vlastita rasa".  Jes ovo istina ,mi i Srbi imamo taj orjentalni smek ,i dan danas je prestiz u prosjecnog Bosnje jebati Srpkinju i prosjecnom Srbendi Bosnjakinju,to je neki mazohizam sta li jebem li ga...
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:43 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: teskera je napisao/la:
mislim da se varas..ja licno reagujem jer su takve tvrdnje historijski neodrzive (ipak sam historicar) a vecini muslimana, dakle govorim o vjernicima, je potpuno svejedno koje je vjere bio neki od dalekih predaka, i to iz dva razloga:
prvi, muslimani konverziju u islam smatraju "vracanjem islamu" jer je svaki covjek kad se rodi musliman ali ga odgoj, pogresan, pravi ne-muslimanom..tako da se, kad isti predje u islam, radi samo o vracanju islamu. imas na islambosni forumu nekoliko srba, srpkinja, koji su presli u islam, dakle konvertirali ali i dalje zadrzali srpska imena..njima je u potpunosti svejedno sta je bilo prije njihovog vracanja islamu. jedino sto se kod istih da primjetiti je pomalo jace izrazeno antihrvatstvo..
drugi, nasi preci nisu samo krscani vec su prjie toga bili pagani (a budemo li se vracali jos dalje onda cemo ustanoviti da su bili i majmuni).
Teskera lafe, ovo su supljaci... Sta bi bilo da nisu dosli Turci, da su ih Balkanci slistili na Marici i Kosovu i vratili u Anadoliju, sta bi ti danas bio... koje "vracanje islamu", ne bi cuo za islam, krstio bi se kao papa ili patrijarh. Ja sam pravoslavac(hriscanin) jer su moji preci to bili, i zato sto u toj religiji ima neke stvari koje smatram da su univerzalno dobre poruke... da sam se rodio negde drugde, bio bi neke druge religije, ali ne bi bio bolji ili losiji covek. To je samo jedan siroki okvir u kome svako moze oformiti svoju viziju duhovnosti, i zato je glupo tvrdjenje da je samo jedna religija ispravna, a da su ostali neznabosci. Ima fanatizma u svakoj religiji, ali primecujem u Islamu najveci stepen ubedjenosti da je to jedina prava stvar, ko se radja u islamu kao sto ti kazes, ko se radjao kao musliman pre 1432 godine, jel svi ljudi koji su ziveli pre toga nisu ni mogli da se priblize Bogu?! To su sve price za laku noc, budi ono sto zelis, ali nemoj drugima da solis pamet sta oni trebaju biti, ili koja je prava religija, to stvara jos veci odijum. nisi me shvatio..govorim ti o ideologiji islama u kojoj je govor o "vracanju islamu"..radi se dakle o samoshvatanju jednog vjerskog kolektiva koji kao takav zasigurno ne moze imati komplekse zbog proslosti jer proslost u tom svijetlu postaje nevazna pa tako i ne-muslimanski preci, dal krscani ili pagani. tvoji preci su bili i pagani pa opet ne kazes "ja sam paganin jer su moji preci bili pagani"..ti si pravoslavac jer si rodjen u tom kulturoloskom okruzenju, miljeu, a ne zbog kojekakvih predaka koji su bili i ovo i ono..i otkud znas da medju precima nemas katolika, pa i muslimana, itd., a ne samo pagana?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:44 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Negativni stereotipi su posljedica nagomilane mržnje i prezira, posebno oni o higijeni pojedinih naroda jer higijena je stvar pojedinca i njegovog odnosa prema njoj a ne odnosa naroda. Na osnovu ovog bismo mogli zaključiti da Hrvati smrde, ali zapravo smrde pojedinci kojima je do lične higijene kao do lanjskog snijega Doktori složni: Hrvati su prljavi i smrde24SI - Doktori su priznali kako su često tokom dana prisiljeni prekinuti rad da bi prozračili ambulantu nakon posjete nekog pacijenta. U Hrvatskoj se, naime, za elementarnu higijenu koja uključuje kupanje, pranje kose i zuba, prosječno mjesečno troši tek desetak kuna.
U anketi provedenoj o temi "šta biste rado rekli svojim pacijentima" hrvatski doktori jednoglasno su odgovorili da bi im preporučili da više brinu o higijeni tijela, piše Slobodna Dalmacija.
Poneka medicinska sestra napiše na komad papira upozorenje pacijentima da se prije pregleda ili terapijskog postupka moraju oprati i istakne ga na vidljivo mjesto u radnom prostoru ili širom otvori prozor. Doktori, ipak, nisu bili spremni govoriti otvoreno o problemu, ali su priznali kako su često tokom dana prisiljeni prekinuti rad da bi prozračili ambulantu nakon posjete nekog pacijenta.
Osim splitskih jednako govore riječki, šibenski, osječki, pulski i zagrebački doktori sa kojima su novinari Slobodne razgovarali, ali misle da nisu baš oni pozvani izreći svojima pacijentima grubu istinu u lice.
(24sata.info) http://www.24sata.info/lifestyle/zdravl ... smrde.html 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:46 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 6194 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
teskera je napisao/la: inace se da zakljuciti da bosnjaci o hrvatima imaju pretezno pozitivnije misljenje nego hrvati o bosnjacima..fakat bi me interesovalo zbog cega (pogotovo jer su ova misljenja uglavnom formirana na osnovu iskustava iz rata).
Ovo je mišljenje Srđana Puhala, autora istraživanja o uzrocima smanjenja jaza između Hrvata i Srba. Istom logikom, isti uzroci utječu na povećanje jaza između Hrvata i Bošnjaka: Citat: Izgleda da su politička dešavanja u Bosni i Hercegovini uticala na smanjenje jaza između Srba i Hrvata. Moramo imati u vidu da najveći broj Srba i njihovih političkih lidera ima razumijevanja za političke zahtjeve koji dolaze od Hrvata i njihovih političara (entitet ili poseban TV kanal na hrvatskom jeziku u okviru javnog servisa). Takođe u proteklom periodu nije bilo značajnijih konfl ikata između Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je svakako uticalo na smanjenje etničke distance između njih. Nisam primijetio da je Puhalo direktno adresirao rastući jaz između Hrvata i Bošnjaka, pa nam onda preostaje njegov gornji citat.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:46 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Opreka kulturni:nekulturni
Za Hrvate: Hrvati 60,8:4,7 Bošnjaci 28,4:12,9 Srbi 10,0:11,6
Za Bošnjake: Hrvati 41,6:3,9 Bošnjaci 39,6:5,3 Srbi 10,0:17,9
Za Srbe: Hrvati 34,9:8,6 Bošnjaci 7,0:24,3 Srbi 32,0:7,0 srbe izgleda svi, pa i sami srbi, smatraju nekulturnim. hm..da li se radi o hrvatima i srbima iskljucivo iz BiH ili su se pitanja odnosila na sve srbe i hrvate uopsteno?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:48 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: teskera je napisao/la: inace se da zakljuciti da bosnjaci o hrvatima imaju pretezno pozitivnije misljenje nego hrvati o bosnjacima..fakat bi me interesovalo zbog cega (pogotovo jer su ova misljenja uglavnom formirana na osnovu iskustava iz rata).
Ovo je mišljenje Srđana Puhala, autora istraživanja o uzrocima smanjenja jaza između Hrvata i Srba. Istom logikom, isti uzroci utječu na povećanje jaza između Hrvata i Bošnjaka: Citat: Izgleda da su politička dešavanja u Bosni i Hercegovini uticala na smanjenje jaza između Srba i Hrvata. Moramo imati u vidu da najveći broj Srba i njihovih političkih lidera ima razumijevanja za političke zahtjeve koji dolaze od Hrvata i njihovih političara (entitet ili poseban TV kanal na hrvatskom jeziku u okviru javnog servisa). Takođe u proteklom periodu nije bilo značajnijih konfl ikata između Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je svakako uticalo na smanjenje etničke distance između njih. Nisam primijetio da je Puhalo direktno adresirao rastući jaz između Hrvata i Bošnjaka, pa nam onda preostaje njegov gornji citat. ali zasto bosnjaci i dalje imaju bolje misljenje o hrvatima? da li moze biti da bosnjaci ovu politicku polarizaciju zadnjih godina i ne shvataju kao nesto ozbiljno, vrijedno paznje?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:49 |
|
|
teskera je napisao/la: hm..da li se radi o hrvatima i srbima iskljucivo iz BiH ili su se pitanja odnosila na sve srbe i hrvate uopsteno?
Naslov istraživanja je: Etnička distanca i (auto)stereotipi građana Bosne i HercegovinePitanja su bila o sugrađanima, dakle Hrvatima u BiH i Srbima u BiH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:51 |
|
|
teskera je napisao/la: ali zasto bosnjaci i dalje imaju bolje misljenje o hrvatima? da li moze biti da bosnjaci ovu politicku polarizaciju zadnjih godina i ne shvataju kao nesto ozbiljno, vrijedno paznje?
Vjerojatno. Bošnjaci majoriziraju, pa se ne osjećaju diskriminiranima. Za razliku od Hrvata koji podnose majorizaciju. Preporučujem pročitati cijeli dokument, ima poveznica u mom prvom postu na ovoj temi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 19:53 |
|
|
teskera je napisao/la:
nisi me shvatio..govorim ti o ideologiji islama u kojoj je govor o "vracanju islamu"..radi se dakle o samoshvatanju jednog vjerskog kolektiva koji kao takav zasigurno ne moze imati komplekse zbog proslosti jer proslost u tom svijetlu postaje nevazna pa tako i ne-muslimanski preci, dal krscani ili pagani.
tvoji preci su bili i pagani pa opet ne kazes "ja sam paganin jer su moji preci bili pagani"..ti si pravoslavac jer si rodjen u tom kulturoloskom okruzenju, miljeu, a ne zbog kojekakvih predaka koji su bili i ovo i ono..i otkud znas da medju precima nemas katolika, pa i muslimana, itd., a ne samo pagana?
A sto je nevazna proslost u islamu... zato sto je neko procenio da prihvatanjem islama ti treba da izbrises proslost svojih predaka, nacin na koji si se molio Bogu, da se ponovo rodis, i da ne postavljas tako nezgodna pitanja. Ja sam pravoslavac i zbog predaka, jer su oni opstajali stotinama godina u neprijateljskom okruzenju druge imperije i religije, lakse bi im bilo da su postali muslimani, ali nisu... ostali su dosledni tome, i ja to postujem. Ima u daljoj proslosti sigurno svega u porodicnom stablu, ali glava porodice, a to je crkva u koju su isli, nije se menjala jedan milenijum. Pre toga su bili pagani, pre toga pecinski ljudi, neandertalci, i tako do amebe...al to nije vazno. Vazno je da ne shvatis svoje versko opredelenje kao neku ekskluzivnost, muslimani su ubedjeni da je samo njihova religija cista, a ostale iskvarene...a da zakopas malo u proslost video bi da je to sve poteklo od jevrejskih spisa, koje su posle prihvatili Hriscani, a doradili muslimani... znaci jevrejske knjige i mitovi, to je onaj narod koji muslimani sirom sveta ne mogu da smisle, kao i mnogi hriscani, zaboravljajuci da je Isus bio Jevrejin, cak i u islamu je prorok Isa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 20:01 |
|
|
teskera je napisao/la: imas na islambosni forumu nekoliko srba, srpkinja, koji su presli u islam, dakle konvertirali ali i dalje zadrzali srpska imena..njima je u potpunosti svejedno sta je bilo prije njihovog vracanja islamu. jedino sto se kod istih da primjetiti je pomalo jace izrazeno antihrvatstvo..
Da, ima ona moderatorka, navodna Dragana iz Srbije Ne vjerujem u te baklave sa IslamBosna jer bi to isto bilo kao kad bi na nekom zilotskom pravoslavnom forumu, moderator bio neki Miralem iz Zenice koji je otkrio sve čari Pravoslavlja te prešao na njega, odnosno, opet mu se vratio  To je samo propaganda i služi za navlačenje potencijalnih konvertita, gospodine Recht 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 20:05 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: teskera je napisao/la:
nisi me shvatio..govorim ti o ideologiji islama u kojoj je govor o "vracanju islamu"..radi se dakle o samoshvatanju jednog vjerskog kolektiva koji kao takav zasigurno ne moze imati komplekse zbog proslosti jer proslost u tom svijetlu postaje nevazna pa tako i ne-muslimanski preci, dal krscani ili pagani.
tvoji preci su bili i pagani pa opet ne kazes "ja sam paganin jer su moji preci bili pagani"..ti si pravoslavac jer si rodjen u tom kulturoloskom okruzenju, miljeu, a ne zbog kojekakvih predaka koji su bili i ovo i ono..i otkud znas da medju precima nemas katolika, pa i muslimana, itd., a ne samo pagana?
A sto je nevazna proslost u islamu... zato sto je neko procenio da prihvatanjem islama ti treba da izbrises proslost svojih predaka, nacin na koji si se molio Bogu, da se ponovo rodis, i da ne postavljas tako nezgodna pitanja. Ja sam pravoslavac i zbog predaka, jer su oni opstajali stotinama godina u neprijateljskom okruzenju druge imperije i religije, lakse bi im bilo da su postali muslimani, ali nisu... ostali su dosledni tome, i ja to postujem. Ima u daljoj proslosti sigurno svega u porodicnom stablu, ali glava porodice, a to je crkva u koju su isli, nije se menjala jedan milenijum. Pre toga su bili pagani, pre toga pecinski ljudi, neandertalci, i tako do amebe...al to nije vazno. Vazno je da ne shvatis svoje versko opredelenje kao neku ekskluzivnost, muslimani su ubedjeni da je samo njihova religija cista, a ostale iskvarene...a da zakopas malo u proslost video bi da je to sve poteklo od jevrejskih spisa, koje su posle prihvatili Hriscani, a doradili muslimani... znaci jevrejske knjige i mitovi, to je onaj narod koji muslimani sirom sveta ne mogu da smisle, kao i mnogi hriscani, zaboravljajuci da je Isus bio Jevrejin, cak i u islamu je prorok Isa. Citat: A sto je nevazna proslost u islamu... zato sto je neko procenio da prihvatanjem islama ti treba da izbrises proslost svojih predaka, nacin na koji si se molio Bogu, da se ponovo rodis, i da ne postavljas tako nezgodna pitanja.
islam je u to doba bila nova, moderna religija, sklop judaizma i krscanstva, tako da su - kao novi - sebe smatrali najispravnijima..prihvatali su druge, dakle priznavali ih za razliku od pagana, ali ih nisu smatrali sebi jednakim. slican odnos je i krscanstvo imalo prema jevrejima..krscanstvo je pak nastalo iz judaizma. Citat: Ja sam pravoslavac i zbog predaka, jer su oni opstajali stotinama godina u neprijateljskom okruzenju druge imperije i religije, lakse bi im bilo da su postali muslimani, ali nisu... ostali su dosledni tome, i ja to postujem.
ma da..nemre srbek bez srbske mitologije pa makar bio clan anarhisticke partije (ovo je moj osobni stereotip o srbima: svi ste zatrovani kosovskim mitom) da li si se ikada zapitao zbog cega harac? cega su to oni koji su placali harac (placao se po muskoj glavi porodice) bili oslobodjeni? sta to oni nisu morali ciniti dobrih petstotinjak godina? Citat: Pre toga su bili pagani, pre toga pecinski ljudi, neandertalci, i tako do amebe...al to nije vazno.
amebe, neandertalci, pecinski ljudi, pagani, krscani, muslimani = vrh piramide!  salu na stranu, vazno je itekako, za bosanskog muslimana je krscansko porijeklo tamo nekih predaka isto toliko vazno koliko i pagansko porijeklo tamo nekih predaka. Citat: Vazno je da ne shvatis svoje versko opredelenje kao neku ekskluzivnost, muslimani su ubedjeni da je samo njihova religija cista, a ostale iskvarene... opisao si otprilike stav svih monoteistickih religija..muslimani su barem priznavali druge "narode knjige" dok se u vrijeme kada su tvoji preci "trpili" 500-godisnju tursku vlast muslimanska vjera u krscanskim zemljama nije uopste tolerirala..il su ubijani, nasilno pokrstavani ili protjerivani. ali dobro, to je vise stvar politike, cinjenica je da sve religije sebe smatraju ekskluzivnim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 20:08 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: teskera je napisao/la: imas na islambosni forumu nekoliko srba, srpkinja, koji su presli u islam, dakle konvertirali ali i dalje zadrzali srpska imena..njima je u potpunosti svejedno sta je bilo prije njihovog vracanja islamu. jedino sto se kod istih da primjetiti je pomalo jace izrazeno antihrvatstvo..
Da, ima ona moderatorka, navodna Dragana iz Srbije Ne vjerujem u te baklave sa IslamBosna jer bi to isto bilo kao kad bi na nekom zilotskom pravoslavnom forumu, moderator bio neki Miralem iz Zenice koji je otkrio sve čari Pravoslavlja te prešao na njega, odnosno, opet mu se vratio  To je samo propaganda i služi za navlačenje potencijalnih konvertita, gospodine Recht  varas se stari, s tom trebom sam imo zescih rasprava dok me nisu sutirali zato sto kriticnim pitanjima "unosim razdor medju muslimane"..i mene su pokusali "preobratiti", mala je zaista srpkinja..i ona i ona druga (sad joj zaboravih ime)...znam to jer sam se uspio "sprijateljiti" s jednom drugom trebom s tog foruma, pm, ovo ono, reko da vidim, mozda ubodem, slatka mala (ali nista od toga), ime, prezime, adrese, picke materine..e tatreba licno poznaje draganu iz sombora.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 20:18 |
|
|
teskera je napisao/la: islam je u to doba bila nova, moderna religija, sklop judaizma i krscanstva, tako da su - kao novi - sebe smatrali najispravnijima..prihvatali su druge, dakle priznavali ih za razliku od pagana, ali ih nisu smatrali sebi jednakim. slican odnos je i krscanstvo imalo prema jevrejima..krscanstvo je pak nastalo iz judaizma. ma da..nemre srbek bez srbske mitologije pa makar bio clan anarhisticke partije (ovo je moj osobni stereotip o srbima: svi ste zatrovani kosovskim mitom) da li si se ikada zapitao zbog cega harac? cega su to oni koji su placali harac (placao se po muskoj glavi porodice) bili oslobodjeni? sta to oni nisu morali ciniti dobrih petstotinjak godina? amebe, neandertalci, pecinski ljudi, pagani, krscani, muslimani = vrh piramide!  salu na stranu, vazno je itekako, za bosanskog muslimana je krscansko porijeklo tamo nekih predaka isto toliko vazno koliko i pagansko porijeklo tamo nekih predaka. opisao si otprilike stav svih monoteistickih religija..muslimani su barem priznavali druge "narode knjige" dok se u vrijeme kada su tvoji preci "trpili" 500-godisnju tursku vlast muslimanska vjera u krscanskim zemljama nije uopste tolerirala..il su ubijani, nasilno pokrstavani ili protjerivani. ali dobro, to je vise stvar politike, cinjenica je da sve religije sebe smatraju ekskluzivnim. Pa to je bilo normalno, kao kad hoces da prodas neki nov proizvod, ubedi ljude da je to prava stvar, mnogo bolje od predhodnih, bez obzira dal je to stvarno tako... Niz je istorijskih okolnosti koje su doprinele da bac hriscanstvo i islam nadjacaju, mnogo je bilo scenarija u kojima bi te frakcije bile potpuno potisnute, sve to ima veze i sa slabljenjem rimskog carstva, i sa slabom Evropom u srednjem veku. Danas iz ove perspektive gledajuci, da si ti ubedjen da je islam jedina prava stvar...znaci da si pao na propagandu nekih pustinjskih lisaca koji su smisljali kako da naprave nesto ekskluzivno, da okupe te arape na gomilu, i tako pokore ostale narode... to je ogoljena istina, ma kako mi sad filozofirali o svetim knjigama. Isto je i sa hriscanima, malo drugaciji istorijski tok, ali sustina se ne menja. Ja ne mislim da je hriscanstvo lose, ima jako dobrih zivotnih putokaza, ali ima i u drugim religijama, u mnogim stvarima ti teoloski i filozofski principi su jako slicni. U tom smislu ne razumem zagrizenost samo jednom religijom, to znaci da ne znas o ostalima skoro nista, kad neko kaze da mu je zivotno opredeljenje da bude dobar musliman...a dosta je takvih, znaci da je frajer zalutao, u 21. veku tako nesto izabrati i hvaliti se time, promasio si stolece u kom si se rodio...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 20:22 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: teskera je napisao/la: islam je u to doba bila nova, moderna religija, sklop judaizma i krscanstva, tako da su - kao novi - sebe smatrali najispravnijima..prihvatali su druge, dakle priznavali ih za razliku od pagana, ali ih nisu smatrali sebi jednakim. slican odnos je i krscanstvo imalo prema jevrejima..krscanstvo je pak nastalo iz judaizma. ma da..nemre srbek bez srbske mitologije pa makar bio clan anarhisticke partije (ovo je moj osobni stereotip o srbima: svi ste zatrovani kosovskim mitom) da li si se ikada zapitao zbog cega harac? cega su to oni koji su placali harac (placao se po muskoj glavi porodice) bili oslobodjeni? sta to oni nisu morali ciniti dobrih petstotinjak godina? amebe, neandertalci, pecinski ljudi, pagani, krscani, muslimani = vrh piramide!  salu na stranu, vazno je itekako, za bosanskog muslimana je krscansko porijeklo tamo nekih predaka isto toliko vazno koliko i pagansko porijeklo tamo nekih predaka. opisao si otprilike stav svih monoteistickih religija..muslimani su barem priznavali druge "narode knjige" dok se u vrijeme kada su tvoji preci "trpili" 500-godisnju tursku vlast muslimanska vjera u krscanskim zemljama nije uopste tolerirala..il su ubijani, nasilno pokrstavani ili protjerivani. ali dobro, to je vise stvar politike, cinjenica je da sve religije sebe smatraju ekskluzivnim. Pa to je bilo normalno, kao kad hoces da prodas neki nov proizvod, ubedi ljude da je to prava stvar, mnogo bolje od predhodnih, bez obzira dal je to stvarno tako... Niz je istorijskih okolnosti koje su doprinele da bac hriscanstvo i islam nadjacaju, mnogo je bilo scenarija u kojima bi te frakcije bile potpuno potisnute, sve to ima veze i sa slabljenjem rimskog carstva, i sa slabom Evropom u srednjem veku. Danas iz ove perspektive gledajuci, da si ti ubedjen da je islam jedina prava stvar...znaci da si pao na propagandu nekih pustinjskih lisaca koji su smisljali kako da naprave nesto ekskluzivno, da okupe te arape na gomilu, i tako pokore ostale narode... to je ogoljena istina, ma kako mi sad filozofirali o svetim knjigama. Isto je i sa hriscanima, malo drugaciji istorijski tok, ali sustina se ne menja. Ja ne mislim da je hriscanstvo lose, ima jako dobrih zivotnih putokaza, ali ima i u drugim religijama, u mnogim stvarima ti teoloski i filozofski principi su jako slicni. U tom smislu ne razumem zagrizenost samo jednom religijom, to znaci da ne znas o ostalima skoro nista, kad neko kaze da mu je zivotno opredeljenje da bude dobar musliman...a dosta je takvih, znaci da je frajer zalutao, u 21. veku tako nesto izabrati i hvaliti se time, promasio si stolece u kom si se rodio... cekaj, ja mislim da je islam jedina prava stvar?  puh, jebo majku sad si me izbacio iz konteksta, nije mi jasno na osnovu cega donosis ovaj zakljucak? smatram sve religije stetocinskim (nadam se da sam sad dovoljno jasan) i nisi mi odgovorio na pitanje iz proslog posta u vezi haraca..ovo..ono..de ako moze.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 20:23 |
|
|
teskera je napisao/la: varas se stari, s tom trebom sam imo zescih rasprava dok me nisu sutirali zato sto kriticnim pitanjima "unosim razdor medju muslimane"..i mene su pokusali "preobratiti", mala je zaista srpkinja..i ona i ona druga (sad joj zaboravih ime)...znam to jer sam se uspio "sprijateljiti" s jednom drugom trebom s tog foruma, pm, ovo ono, reko da vidim, mozda ubodem, slatka mala (ali nista od toga), ime, prezime, adrese, picke materine..e tatreba licno poznaje draganu iz sombora. A šta ako ona lično poznaje neku Zuhru iz Tutina koja nosi nik Dragana Gosn Recht, to je tipični muslimanski fundamentalistički forum a takvi ne biraju načine da dođu do novih vjernika s posebnim akcentom na inovjerne a nik Dragana im je izgleda glavni hit 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 20:29 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2010, 20:45 Postovi: 4605 Lokacija: Kamenjarski krš
|
Agathonikos je napisao/la: teskera je napisao/la: varas se stari, s tom trebom sam imo zescih rasprava dok me nisu sutirali zato sto kriticnim pitanjima "unosim razdor medju muslimane"..i mene su pokusali "preobratiti", mala je zaista srpkinja..i ona i ona druga (sad joj zaboravih ime)...znam to jer sam se uspio "sprijateljiti" s jednom drugom trebom s tog foruma, pm, ovo ono, reko da vidim, mozda ubodem, slatka mala (ali nista od toga), ime, prezime, adrese, picke materine..e tatreba licno poznaje draganu iz sombora. A šta ako ona lično poznaje neku Zuhru iz Tutina koja nosi nik Dragana Gosn Recht, to je tipični muslimanski fundamentalistički forum a takvi ne biraju načine da dođu do novih vjernika s posebnim akcentom na inovjerne a nik Dragana im je izgleda glavni hit  Aga, imali kod vas osim Banjaluka.foruma još koji vrijedan spomena?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi Postano: 21 pro 2010, 20:32 |
|
|
vipera ammodytes je napisao/la: Aga, imali kod vas osim Banjaluka.foruma još koji vrijedan spomena?
Ne znam gospodine Vipera, ne pratim forumsku scenu u Srpskoj jer sam odavno skoncentrisan na onu u Srbiji. A kod vas, osim HB foruma, ima li još koji vrijedan spomena 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 94 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|