HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 kol 2026, 11:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Stereotipi triju nacija u BiH - jednih o drugima, ali i o sebi
PostPostano: 21 pro 2010, 20:34 

Agathonikos je napisao/la:
vipera ammodytes je napisao/la:

Aga, imali kod vas osim Banjaluka.foruma još koji vrijedan spomena?

Ne znam gospodine Vipera, ne pratim forumsku scenu u Srpskoj jer sam odavno skoncentrisan na onu u Srbiji.

A kod vas, osim HB foruma, ima li još koji vrijedan spomena :D

Ozbiljno sam pitao.

Znači Banjaluka.forum, HB-forum i Kandahar-x i ?

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 20:34 

vipera ammodytes je napisao/la:

Aga, imali kod vas osim Banjaluka.foruma još koji vrijedan spomena?

http://www.nezavisne.com/forum/index.php

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 20:35 

teskera je napisao/la:

cekaj, ja mislim da je islam jedina prava stvar? :zubati puh, jebo majku sad si me izbacio iz konteksta, nije mi jasno na osnovu cega donosis ovaj zakljucak? smatram sve religije stetocinskim (nadam se da sam sad dovoljno jasan)

i nisi mi odgovorio na pitanje iz proslog posta u vezi haraca..ovo..ono..de ako moze.

Pa ne obracam se tebi, nisi ti takav, nego mnogim onim koji na takav nacin percipiraju islam, tako ga prenose drugima, nesto je jako napadno u tome sto stvara animozitet medju drugim vernicima... fundamentalizam u kome jedino ti znas pravi put do Boga, a ostali se mole iskvarenim knjigama je uzrok i mnogih ratova... hriscanstvo je divergiralo u raznim pravcima, protestantizam zastupljen kod americke elite, kalvinizam kao njegova materijalisticka frakcija je takodje zlo u drugom ruhu... sve to do krajnosti odstupa od umerenosti koje krase verujuce ljude.

Ovo sto pitas, placali su harac svi nemuslimanski narodi, u prvo vreme je bio relativo podnosljiv, posle kako je propadalo carstvo bio je sve veci i veci, i zato su izbijale pobune... iako je to zamisljeno kao obaveza jer uglavnom nisu uzimali nemuslimanske narode u vojsku, na Balkanu je vazio i danak u krvi, pa su decu prevaspitavali od malih nogu da budu Turci, i to elitna vojska...

Sta hoces ovim pitanjem?! Pominjes Kosovski mit, kakve to veze ima, ovde pricamo o bednom polozaju hriscana pod turcima, ako je uspeh sto ih nisu sve pobili...hvala im, diskutovao bi sada samo na islambosna :wink

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 00:32 

teskera je napisao/la:

cekaj, ja mislim da je islam jedina prava stvar? :zubati puh, jebo majku sad si me izbacio iz konteksta, nije mi jasno na osnovu cega donosis ovaj zakljucak? smatram sve religije stetocinskim (nadam se da sam sad dovoljno jasan)

i nisi mi odgovorio na pitanje iz proslog posta u vezi haraca..ovo..ono..de ako moze.

De se, za početak, obračunaj sa Sultanom... :zubati

Sviđa mi se to...

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 01:29 

teskera je napisao/la:

npr. ne cudi me da srbi o bosnjacima misle da su "podanicki" jer i srpska nacionalna svijest, njihovo samoshvatanje kao kolektiv, bazira na onome sto bi danas nazvali "kosovksim mitom" a isti se sastoji uglavnom od price o "srbima koji su bili jaki, pa uprkos svim 500-godisnjim torturama nisu presli na islam" i "srbima, slabim i prevrtljivim koji su konvertirali"..ovo je u biti jako fasistoidna misao, slicna onoj o arijevskoj rasi, rasi u kojoj su ostali samo oni jaki..izabrani..takoreci.

Stereotip je misljenje da neki Halid u Tesnju mozda pere prdaru, ovo boldirano je cinjenica.Ti je mozes zvati fasistoidnom koga briga :kava

Naravno da imate podanicki mentalitet, od dolaska osmanlija na ove prostore pokazali ste ga nebrojeno puta, da ne nabrajam.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 02:12 

RuKa RuCi je napisao/la:
teskera je napisao/la:

npr. ne cudi me da srbi o bosnjacima misle da su "podanicki" jer i srpska nacionalna svijest, njihovo samoshvatanje kao kolektiv, bazira na onome sto bi danas nazvali "kosovksim mitom" a isti se sastoji uglavnom od price o "srbima koji su bili jaki, pa uprkos svim 500-godisnjim torturama nisu presli na islam" i "srbima, slabim i prevrtljivim koji su konvertirali"..ovo je u biti jako fasistoidna misao, slicna onoj o arijevskoj rasi, rasi u kojoj su ostali samo oni jaki..izabrani..takoreci.

Stereotip je misljenje da neki Halid u Tesnju mozda pere prdaru, ovo boldirano je cinjenica.Ti je mozes zvati fasistoidnom koga briga :kava

Naravno da imate podanicki mentalitet, od dolaska osmanlija na ove prostore pokazali ste ga nebrojeno puta, da ne nabrajam.

evo ga, upeco se, sa naucnog stanovista interesantan egzemplar, primjerak koji dokazuje moje tvrdnje !!!
:palacgore1

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 02:16 

DzoniBG je napisao/la:
teskera je napisao/la:

Pa ne obracam se tebi, nisi ti takav, nego mnogim onim koji na takav nacin percipiraju islam, tako ga prenose drugima, nesto je jako napadno u tome sto stvara animozitet medju drugim vernicima... fundamentalizam u kome jedino ti znas pravi put do Boga, a ostali se mole iskvarenim knjigama je uzrok i mnogih ratova... hriscanstvo je divergiralo u raznim pravcima, protestantizam zastupljen kod americke elite, kalvinizam kao njegova materijalisticka frakcija je takodje zlo u drugom ruhu... sve to do krajnosti odstupa od umerenosti koje krase verujuce ljude.

Ovo sto pitas, placali su harac svi nemuslimanski narodi, u prvo vreme je bio relativo podnosljiv, posle kako je propadalo carstvo bio je sve veci i veci, i zato su izbijale pobune... iako je to zamisljeno kao obaveza jer uglavnom nisu uzimali nemuslimanske narode u vojsku, na Balkanu je vazio i danak u krvi, pa su decu prevaspitavali od malih nogu da budu Turci, i to elitna vojska...

Sta hoces ovim pitanjem?! Pominjes Kosovski mit, kakve to veze ima, ovde pricamo o bednom polozaju hriscana pod turcima, ako je uspeh sto ih nisu sve pobili...hvala im, diskutovao bi sada samo na islambosna :wink

htio sam samo da ti skrenem paznju da je harac placan kao neka vrsta zamjene za vojnu sluzbu..mnogo je znacilo maltene 500 godina ne morati ici na daleka ratista i ratovati "za boga i gospodara", ma koje vjere da isti bio...to su bila burna vremena, puna ratova.
Citat:

Ipak je muslimansko stanovnistvo snosilo najveci dio tereta ratnih napora - ne samo u odbrani Bosne nego i u gotovo neprekidnom ratovanju Osmanlija u drugim krajevima carevine. Vaznost bosanskih jedinica vidi se i po popisu 1553 bosanskih spahija koji su sluzili u ratu protiv Rusije 1711. godine: svaki je od tih spahija imao u svojoj pratnji po nekoliko vojnika.8 Mnoge tisuce bosanskih muslimana izginule su na tim dalekim bojistima. Od njih 5200 poslanih u Perziju da se bore u ratu od 1723. do 1727. godine, na primjer, vratilo ih se kuci svega 500.9

Malcolm, Povijest Bosne, Zagreb 2000.

slazem se s tobom u potpunosti u vezi religija..i sam se ne mogu ponekad nacuditi odredjenim stvarima koje sam u prilici procitati kad uz caj i croissant svratim na forum islambosna..smatram ih, doista, veoma stetocinskim i iskljucivim osobama - prije cu se s tobom dogovoriti oko neceg nego s takvima.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 03:23 

Dok je vijeka i svijeta bice uvijek onih koji ce na osnovu "necega" podrzavati ili minimizirati nesto sto se desilo.. POBJEDNICI POVIJEST PISU i tu je "FORA"...
Zasto se vracati u proslost a nije nam ni sadasnjost regulisana (da ne pricam o buducnosti)...Par osoba me ovdje podsjeca na onu "plainvanila" sa sa-x .
Lijep pozdrav i
CESTIT BOZIC SVIM HRVATIMA SIROM SVIJETA!!!!!

:zastava_Hrvata :zastava_Hrvata

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 12:39 

teskera je napisao/la:

evo ga, upeco se, sa naucnog stanovista interesantan egzemplar, primjerak koji dokazuje moje tvrdnje !!!

Sine svoju "nauku" prosipaj petogodisnjacima u kalesijskom mektebu, jos samo tamo vjeruju u takve budalastine :neznam

Ono gore ti je fakt, razumjem gorak za pripadnika bogumilsko-osmansko-bosnjacko-zlajine neobosansko gradjanske skole.

Stereotipi tu ne stanuju :neznam

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 13:43 

RuKa RuCi je napisao/la:
teskera je napisao/la:

Sine svoju "nauku" prosipaj petogodisnjacima u kalesijskom mektebu, jos samo tamo vjeruju u takve budalastine :neznam

Ono gore ti je fakt, razumjem gorak za pripadnika bogumilsko-osmansko-bosnjacko-zlajine neobosansko gradjanske skole.

rekoh vec, pratim te i biljezim, untermensch-u moj. :yes

u tom smislu: jel jos i tajo cuvo svinje ili je ta stocarsko-vlaska tradicija u tvom plemenu prekinuta u djedovo vrijeme?

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 13:48 

teskera je napisao/la:
RuKa RuCi je napisao/la:

rekoh vec, pratim te i biljezim, untermensch-u moj. :yes

Znaš ono kada mangupi na fasadi napišu: Džabe ste krečili :zubati
Eto i ja tebi kažem: Džabe pišeš ovdje, svaki tvoj post je vjetar u leđa ljudima koji rade na uspostavljanju HercegBosne.
Kontaš?

Vrh

PostPostano: 20 srp 2025, 12:25 

Video: https://www.tiktok.com/@sneky927/video/ ... 0271176962

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: daramo, iprodano, Jean Luc Picard i 33 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: