|
|
Stranica: 4/20.
|
[ 496 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Imota
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:02 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Imota je napisao/la: Akrep škorpion?
Ja san mislio da je to izraz za ružnu gadnu žensku, ko šta šta se kaže Raža. skorpion ali moze biti i izraz za zahebanu zenu odnosno sinonim za zenu zmiju Aha odatle mi to, negdi san čuo da to kažu za žensku pa san mislio kao neka gadna ružna 
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:02 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 43473 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Možda si pogrešno povezao, prije u smislu da je otrovna da ubada jezikom, u smislu jezičara.
Što se tiče ove rasprave oko cukra ako se ne varam i standardna riječ šećer je u biti turcizam.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:04 |
|
|
sad je i logičnije zašto se neka muslimanska jedinica zvala Akrepi. Ja se čudio zašto bi se neko nazva po gadnim ženskama računam možda neka interna zajebancija 
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:06 |
|
|
Ima i prezime Akrep, Akrap, Akrapovic izvedenice od akrepa Uglavnom ako zele napraviti grb nije im problem, jednostavno uzmu skorpiona
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:11 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 43473 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
krstjanin je napisao/la: Eminencija je napisao/la: Nafaka je sreca, kakoto nisi sam skuzio banalno je Nafaka je vise obilje Nafaka izvorno u turskom znači alimentacija ali u bošnjačkom govoru ima totalno promijenjeno značenje, u biti suđen dobitak nečega.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:14 |
|
|
daramo je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Nafaka je vise obilje
Nafaka izvorno u turskom znači alimentacija ali u bošnjačkom govoru ima totalno promijenjeno značenje, u biti suđen dobitak nečega. To sam govorio da kod nas nekad rijeci imaju skorz drugo znacenje ili vise znacenja od izvorne Znaci svasta pomalo. cesto se kaze bit ce nafake kad se predvidja dobar rod u polju znaci moze biti obilje, dobitak itd...
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:17 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 27404 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Nafaka bi u najkraćem bila "sudbina" ili pak "sreća".
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:19 |
|
|
Eminencija je napisao/la: Salivator je napisao/la: Još da odgonetnem nafaku i rahat sam. Nafaka je sreca, kakoto nisi sam skuzio banalno je Nisam, mislio sam hajr da je sreća, šta ću kad sam neuki kjafir :)
_________________ jubito/DARTHNEWS
|
|
Vrh |
|
 |
Haso
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:25 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Nafaka bi u najkraćem bila "sudbina" ili pak "sreća". Arapi ne znaju za taj termin a tome najbliži termin za koji oni znaju je - bereket
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:27 |
|
|
Haso je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Nafaka bi u najkraćem bila "sudbina" ili pak "sreća". Arapi ne znaju za taj termin a tome najbliži termin za koji oni znaju je - bereket Odnosno berićet kod nas. Nafaka nije sreca vec puno opsirniji odnosno nejasniji pojam
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:28 |
|
|
Sjećam se jedne babe kad je bosom nogom satrala akrapa. Tad sam prvi put i čuo tu riječ, nisam mislim ni znao da ima u nas škorpiona dok ga nije dokrajčila.
_________________ jubito/DARTHNEWS
|
|
Vrh |
|
 |
kiler
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:34 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7916 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
krstjanin je napisao/la: izmetovati - nekome služiti, odnosno cesce nekoga njegovati Ovo mi zvuči dvosmisleno. 
_________________ Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:36 |
|
|
Da ruzna rijec u kontekstu naseg jezika ali se upotrebljavala konstantno
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:47 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Haso je napisao/la: Arapi ne znaju za taj termin a tome najbliži termin za koji oni znaju je - bereket Odnosno berićet kod nas. Nafaka nije sreca vec puno opsirniji odnosno nejasniji pojam Ne znaju niti Turci, kod njih to jednostavno znači alimentacija.
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar18
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:52 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ja sam prije rata mislio da znam sve turcizme ali kasnije kada sam dolazio u kontakt sa ljudima iz drugih krajeva Bosne vidio sam da za mnogi nisam čuo. Junuz reče da je doktor za turcizme, a njega doista počesto ne mogu razumjeti tj neke njegove izraze koje koristi. Za Junuza ne čudi,njemu maternji jezik nije hrvatski. 
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:54 |
|
|
daramo je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Odnosno berićet kod nas. Nafaka nije sreca vec puno opsirniji odnosno nejasniji pojam
Ne znaju niti Turci, kod njih to jednostavno znači alimentacija. Ne mora znaciti da je kod nas dosla iz turskog vec iz arapskog. U arapskom znaci jelo, hrana odnosno nuzna sredstva koja muz mora obezbjediti zeni i djeci u braku Vjerovatno se i u turski otuda udomacila kao alimentacija jer znaci doslovno nuzno sredstvo, odnosno nuzno za zivot
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:58 |
|
|
Ma iz turskog je, jasna poveznica, alimentacija su sigurna primanja, odnosno dužnost uzdržavanja. Tako da je u govoru povezano s općenitim sigurnim dobitkom.
|
|
Vrh |
|
 |
Eminencija
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:58 |
|
|
Salivator je napisao/la: Eminencija je napisao/la: Nafaka je sreca, kakoto nisi sam skuzio banalno je Nisam, mislio sam hajr da je sreća, šta ću kad sam neuki kjafir :) Selam kjafire samo ne ćifute!
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
 |
Eminencija
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 11:59 |
|
|
Nafaka je dokaz da bosnje nisu nijednu rijec turskoga razumili.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 12:07 |
|
|
Otprilike kao što su i devedesetih mislili da je merhaba vjerski pozdrav pa kad su postale popularne turske sapunice tek onda saznali da je to na turskom obični sekularni pozdrav u rangu s našim zdravo.
|
|
Vrh |
|
 |
Eminencija
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 12:09 |
|
|
Lol results I imami vikali merhaba?
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 12:12 |
|
|
daramo je napisao/la: Otprilike kao što su i devedesetih mislili da je merhaba vjerski pozdrav pa kad su postale popularne turske sapunice tek onda saznali da je to na turskom obični sekularni pozdrav u rangu s našim zdravo. Daj zezaš 
|
|
Vrh |
|
 |
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 12:17 |
|
|
Da uvijek je merhaba sluzio kao vjerski pozdrav, a nije jedina rijec koja je potpuno pogresno shvacena.
Postoje i imena koja bh muslimani rado daju djeci, a u originalnom prevodu imaju uzasno znacenje. No, bitno je samo da zvuci arapski ili turski, a prevod nije bitan.
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 12:21 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8834 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
kiler je napisao/la: Od kolegice sam naučio što znači riječ 'protabiriti'. Do prije par godina nisam čuo za taj izraz, niti pročitao nigdje, čak niti kod Bošnjaka. Kutariši zadatak. Možda i kotariši. Dakle, riješi zadatak.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Takija, sabur i sevap. Kakvi ste sa okupatorskim izrazima? Postano: 24 svi 2024, 12:23 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8834 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Salivator je napisao/la: Molio bih raju da pojasne izraze usput.
Tapija, protabiriti? tapija dolazi od značenja javne isprave, a u slangu ima značenje da od toga nema dalje. to je kraj. sve je potvrđeno i sve se zna. Protabiriti bi značilo nešto ispitati, misaono. Možda griješim, ali mislim da je to to.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|