|
|
Stranica: 2/9.
|
[ 211 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 16:40 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: bumbar92 je napisao/la: trebaš biti jako mudo da iz prvog metka pogodiš ravno u zacrtani cilj na ovolikim daljinama, bez korekcije ili dojave izviđača. jel prethodila koja granata prije nego je pogodilo Kapiju? jeste jedna i to baš na korzo civilni cilj, onda jedino da "slučajno" pogodi, a i to da ispale samo jednu nije bio njihov običaj, nego bar 5-6 kao što Ratko reče "da im se pamet razvuče". ostaje diverzantska akcija ili nešto treće...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 16:47 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Treba razumjeti definiciju navođenja, ne mora to biti GPS ili laseri.
Jesi li kada vidio pad granate na beton, meni se desilo da sam trčao u zgradu i da padne pet sekundi nakon ulaska, doslovno ispred ulaza. Stotine i stotine gelerana sve strane, kažu da je minobacačka bila? Točno, tako, evo moja dva primjera kako sam navodio granate na posavskom ratištu. 1. Ispred nas se prostirala njiva 'ničija zemlja' nekih 50-100m, sa druge strane došao četnik i počeo pucati mitraljezom po nama. Ja poljskim telefonom javim minobacačlijama što se dešava, da smo prikovani za zemlju. Kažem liku na 60mm, znaš li gdje se nalazimo, on potvrdi, udri 50 m ispred u živicu, čovjek uputi jednu koja pade na njivu, ja mu kažem još malo naprijed, i on je spusti pravo gdje je trebalo. 2. isti položaj, drugi dan, počeli pucati po nama iz trocijevca, ja potražim pomoć mb 82mm, frajer spusti jednu opet u njivu, ja mu kažem desno toliko i toliko, ima put, stup dalekovoda, oni to nadju na karti i druga-treća i četvrta granata precizno pogode mjesto gdje je bio trocijevac i naravno ušutkaju ga. Momci na mb su zapisali parameter, te su poslije mogli brže i preciznije udarati po srpskim položajima.. To je navođenje granata u ratu 92-95
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 16:53 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: ManInBlack je napisao/la:
jeste jedna
i to baš na korzo civilni cilj, onda jedino da "slučajno" pogodi, a i to da ispale samo jednu nije bio njihov običaj, nego bar 5-6 kao što Ratko reče "da im se pamet razvuče". ostaje diverzantska akcija ili nešto treće... Nije to bila ni prva ni posljednja koja je pala na korzo. Ovoj 25 maja je prethodila jedna i onda druga u vremenskom razmaku koji je dovoljan za korekciju cilja.. Ipak je to 95 godina, ni srbi nisu više mogli tući koliko su htjeli, jer su ovi u abih imali čime uzvratiti po tim topničkim položajima.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:04 |
|
|
Prema sudskoj presudi generalu Djukicu, granata kalibra 130 mm je ispaljena sa lokacije sela Panjik iz topa M46. Panjik je udaljen nesto ispod 30 km od Tuzle i taj top nije mogao toliko dobaciti. Cak iako bi dobacio, morao bi pasti pod velikim uglom (cijev se mora podignuti da bi toliko dobacila), a tuzilastvo kaze da je projektil pao pod malim uglom. Citat: Balističar je u sudnici pojasnio i to kako je na fotografijama s lica mjesta vidljivo da je brazda upaljača granate “dosta duga”, što ukazuje na to da je projektil “pao pod malim uglom u odnosu na tlo”. Dalje, trag projektila na mjestu eksplozije pokazuje drugaciji smjer ispaljenja i iskljucuje Panjik kao lokaciju. Na mjestu eksplozije nema vodeceg prstena i postoje dvije rupe od eksplozije jedne granate.Ostecenja na mjestu eksplozije nelogicna: Citat: Savić je primijetio da su stakla na vozilu, te u izlogu pored mjesta pada granate, čitava. “Da je ovdje pala granata, ovo vozilo bi bilo prevrnuto i uništeno – izrešetano kao sito, kao sir. Lutke u ovom izlogu stoje uspravno – ovaj udarni talas obara čovjeka, a ne lutku. Sve mi je ovo neshvatljivo. Zvuk ispaljenja granate sa daljine od 27 km je nemoguce cuti, valjda se mozemo sloziti oko toga. Ima toga joos puno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:04 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
ManInBlack je napisao/la: Ma daj o čemu pričaš, na taj uži dio grada redovito su padale granate, nema tu puno mudrosti, iskusni topnici znaju gdje i kako uputiti projektil. Granata je mogla pasti 30-40 metara dalje u park i nikom ništa, bila bi zaboravljena kao i masu drugih. Ova je slučajno bila 'efikasna' jer je pala na prostor 'kapije', gdje je veće proširenje omeđeno zgradama, tako da je vjerojatno došlo i do odbijanja gelera od fasade jer je bilo ranjenih iza ćoška... Mogla je past 30-40m dalje i nikom niš kako kažeš ,to nažalost tako ne ide ,zna se kako se tuče artiljerijom , sva sreća pa sam imao prilike upoznat ljude i sa srpske i sa hrvatske strane koji su se borili u ratu i znam da to nema veze s vezom,da li ti je poznato kako je HV navodila artiljeriju 1995 na poligon Crvena Zemlja gdje se nalazila artiljerija dugog dometa Kninskog korpusa? Preko BPL-a (bespilotne letjelice) što je predstavljalo tehnološki vrhunac u preciznom navođenju u ovom zadnjem ratu. Ja jednostavno nemogu vjerovat da je neki usamljeni lucky shot baš pogodio masu ljudi, i još pritom se ne zna ništa o tipu granate osim da je "fašistička", nikakvi dokazi nisu priloženi, pitam se zašto.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:12 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: Prema sudskoj presudi generalu Djukicu, granata kalibra 130 mm je ispaljena sa lokacije sela Panjik iz topa M46. Panjik je udaljen nesto ispod 30 km od Tuzle i taj top nije mogao toliko dobaciti. Cak iako bi dobacio, morao bi pasti pod velikim uglom (cijev se mora podignuti da bi toliko dobacila), a tuzilastvo kaze da je projektil pao pod malim uglom. Citat: Balističar je u sudnici pojasnio i to kako je na fotografijama s lica mjesta vidljivo da je brazda upaljača granate “dosta duga”, što ukazuje na to da je projektil “pao pod malim uglom u odnosu na tlo”. Dalje, trag projektila na mjestu eksplozije pokazuje drugaciji smjer ispaljenja i iskljucuje Panjik kao lokaciju. Na mjestu eksplozije nema vodeceg prstena i postoje dvije rupe od eksplozije jedne granate.Ostecenja na mjestu eksplozije nelogicna: Citat: Savić je primijetio da su stakla na vozilu, te u izlogu pored mjesta pada granate, čitava. “Da je ovdje pala granata, ovo vozilo bi bilo prevrnuto i uništeno – izrešetano kao sito, kao sir. Lutke u ovom izlogu stoje uspravno – ovaj udarni talas obara čovjeka, a ne lutku. Sve mi je ovo neshvatljivo. Zvuk ispaljenja granate sa daljine od 27 km je nemoguce cuti, valjda se mozemo sloziti oko toga. Ima toga joos puno. Ako znaju što nije što onda ne kažu što jest- odakle je došla granata, ako se balističar i Savić mogu usaglasiti oko toga. Zašto spominješ zvuk ispaljenja granate, ne mogu skužiti iz posta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:14 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mijo
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:21 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: Prema sudskoj presudi generalu Djukicu, granata kalibra 130 mm je ispaljena sa lokacije sela Panjik iz topa M46. Panjik je udaljen nesto ispod 30 km od Tuzle i taj top nije mogao toliko dobaciti. Cak iako bi dobacio, morao bi pasti pod velikim uglom (cijev se mora podignuti da bi toliko dobacila), a tuzilastvo kaze da je projektil pao pod malim uglom. Citat: Balističar je u sudnici pojasnio i to kako je na fotografijama s lica mjesta vidljivo da je brazda upaljača granate “dosta duga”, što ukazuje na to da je projektil “pao pod malim uglom u odnosu na tlo”. Dalje, trag projektila na mjestu eksplozije pokazuje drugaciji smjer ispaljenja i iskljucuje Panjik kao lokaciju. Na mjestu eksplozije nema vodeceg prstena i postoje dvije rupe od eksplozije jedne granate.Ostecenja na mjestu eksplozije nelogicna: Citat: Savić je primijetio da su stakla na vozilu, te u izlogu pored mjesta pada granate, čitava. “Da je ovdje pala granata, ovo vozilo bi bilo prevrnuto i uništeno – izrešetano kao sito, kao sir. Lutke u ovom izlogu stoje uspravno – ovaj udarni talas obara čovjeka, a ne lutku. Sve mi je ovo neshvatljivo. Zvuk ispaljenja granate sa daljine od 27 km je nemoguce cuti, valjda se mozemo sloziti oko toga. Ima toga joos puno. granata je ispaljena iz NORE koja je doskora UPRAVO TA ZAROBLJENA SA OZRENA (kada je oslobađan Ozren ljeta 95) bila ispred opštine Tuzla, ne znam zašto su je degenirici sklonili !!!! Top-haubica M84 Nora (SFRJ,BiH) – Nora je projektovana na osnovu ruskog vucnog topa D-20, sa odredjenim modifikacijama i poboljsanjima, kako cijevi tako i municije. Maksimalni domet standardnog razornog projektila je 23.990 m, a projektil M84 sa generatorom gasa ima domet 28.000 m. Kalibar orudja je 152 mm,  
_________________ http://www.facebook.com/pages/Istorija- ... 9181871318
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:25 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108291 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Ono što je najčudnije u svoj toj priči je da bi projektil ispucan sa te daljine morao zakačiti krov kuća okolo. Nisu pucali minobacačima.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:27 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Ako znaju što nije što onda ne kažu što jest- odakle je došla granata, ako se balističar i Savić mogu usaglasiti oko toga.
Zašto spominješ zvuk ispaljenja granate, ne mogu skužiti iz posta. Haubica M-46 ima domet do 27.5km kakav je VRS imala , ako je granata ispaljena malo ispod 30km ,to znači izvan ili na rubu zone maksimalnog efektivnog dometa tog oruđa što je van svake pameti.Čak je Staljin bolje fabricirao dokaze.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:32 |
|
|
BBC je napisao/la: Ono što je najčudnije u svoj toj priči je da bi projektil ispucan sa te daljine morao zakačiti krov kuća okolo. Nisu pucali minobacačima. Jebiga, da si bio na tom mjestu vidio bi da može. bezimeni12 je napisao/la: Snimak sa uvidjaja gdje oni sto vrse uvidjaj utvrdjuju da je eksplozija bila ispod auta: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lOPiJX1y0D4I. šta kaže čovjek na snimku?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:38 |
|
|
|
Možda se provukla jednom od onih otvorenih ulica.
Oprosti ali moramo propitkivati. Ne tako davno su Bošnjaci postavljali bombe u auta hrvatskih političara, bombu u Mostaru, pa ste na medijima okrivljivali Hrvate da su to uradili.
Sami ste krivi što vam više nitko ništa ne vjeruje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:43 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Ma daj o čemu pričaš, na taj uži dio grada redovito su padale granate, nema tu puno mudrosti, iskusni topnici znaju gdje i kako uputiti projektil. Granata je mogla pasti 30-40 metara dalje u park i nikom ništa, bila bi zaboravljena kao i masu drugih. Ova je slučajno bila 'efikasna' jer je pala na prostor 'kapije', gdje je veće proširenje omeđeno zgradama, tako da je vjerojatno došlo i do odbijanja gelera od fasade jer je bilo ranjenih iza ćoška... Mogla je past 30-40m dalje i nikom niš kako kažeš ,to nažalost tako ne ide ,zna se kako se tuče artiljerijom , sva sreća pa sam imao prilike upoznat ljude i sa srpske i sa hrvatske strane koji su se borili u ratu i znam da to nema veze s vezom,da li ti je poznato kako je HV navodila artiljeriju 1995 na poligon Crvena Zemlja gdje se nalazila artiljerija dugog dometa Kninskog korpusa? Preko BPL-a (bespilotne letjelice) što je predstavljalo tehnološki vrhunac u preciznom navođenju u ovom zadnjem ratu. Ja jednostavno nemogu vjerovat da je neki usamljeni lucky shot baš pogodio masu ljudi, i još pritom se ne zna ništa o tipu granate osim da je "fašistička", nikakvi dokazi nisu priloženi, pitam se zašto. Tvoji upisi nemaju veze sa vezom. Lokacija pada granate mi je dobro poznata, jer pored nje svakodnevno prolazim. Ostajem pri svome da su topnici imali 'sreću' sa tim pogotkom, granata jest upućena na taj dio grada sa ciljem ubijanja civila, ali da će to imati takve razmjere, vjerujem da ni sami počinitelji toga nisu bili svjesni, tj premašilo je njihova očekivanja...
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:44 |
|
|
Mijo je napisao/la: granata je ispaljena iz NORE koja je doskora UPRAVO TA ZAROBLJENA SA OZRENA (kada je oslobađan Ozren ljeta 95) bila ispred opštine Tuzla, ne znam zašto su je degenirici sklonili !!!!
Top-haubica M84 Nora (SFRJ,BiH) – Nora je projektovana na osnovu ruskog vucnog topa D-20, sa odredjenim modifikacijama i poboljsanjima, kako cijevi tako i municije. Maksimalni domet standardnog razornog projektila je 23.990 m, a projektil M84 sa generatorom gasa ima domet 28.000 m. U presudi stoji top haubica M-46 130mm a ne NORA 152mm , morat će u tužilaštvu promijenit oruđe iz presude kad vide ovaj post.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:44 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: bumbar92 je napisao/la:
i to baš na korzo civilni cilj, onda jedino da "slučajno" pogodi, a i to da ispale samo jednu nije bio njihov običaj, nego bar 5-6 kao što Ratko reče "da im se pamet razvuče".
ostaje diverzantska akcija ili nešto treće...
Nije to bila ni prva ni posljednja koja je pala na korzo. Ovoj 25 maja je prethodila jedna i onda druga u vremenskom razmaku koji je dovoljan za korekciju cilja.. Ipak je to 95 godina, ni srbi nisu više mogli tući koliko su htjeli, jer su ovi u abih imali čime uzvratiti po tim topničkim položajima. šanse za "slučajan pogodak" se smanju ako su već gađali taj cilj i imaju elemente nakon korekcije. glede dometa, tenk je tu najjači, otprilike koliki kut cijevi postaviš toliki domet imaš, tako da domet može ići teoretski 45km, ali onda preciznost dolazi u veliko pitanje. Naravno, ovo je improvizacija sa podizanjem kuta ravni tenka penjanjem na npr. rov da bi se dobio osnovni "nulti" kut na koji se dodaje kut topa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 17:50 |
|
|
|
Pa čekaj sad? Jel' M46 ili M84?
Aha, Zlatko je odgovorio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 18:06 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Tvoji upisi nemaju veze sa vezom.
Lokacija pada granate mi je dobro poznata, jer pored nje svakodnevno prolazim. Ostajem pri svome da su topnici imali 'sreću' sa tim pogotkom, granata jest upućena na taj dio grada sa ciljem ubijanja civila, ali da će to imati takve razmjere, vjerujem da ni sami počinitelji toga nisu bili svjesni, tj premašilo je njihova očekivanja...
Ma sve mi je jasno ,kad nemožeš dokazat prepiši sve "sreći". Top M-46 kakav je imala VRS je kupljen polovni u 70-ima iz CCCP-a koji tamo uveden u 50-ima, izrauban top tog tipa nije mogao dobacit do Tuzle sa tog položaja u presudi ,jedino oruđe koje je moglo je top haubica M-84 NORA sa poboljšanom granatom ali ona ne stoji u presudi a vidim da ni Bošnjacima nije baš sasvim jasno pa evo onaj klon ubacuje sliku NORA-e kad je jasno da priča "smrdi". Kažem i Staljin je bolje fabricirao dokaze.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 18:09 |
|
|
BBC je napisao/la: Ono što je najčudnije u svoj toj priči je da bi projektil ispucan sa te daljine morao zakačiti krov kuća okolo. Nisu pucali minobacačima. Ne znam kako vi doživljavate putanje tih granata, no granata iz ovog slučaja je doletjela iz ovog pravca  S obzirom da netko napisa da auto izlozi nisu bili taknuti, evo vam par slika pomenutih auta i izloga     
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 18:21 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Tvoji upisi nemaju veze sa vezom.
Lokacija pada granate mi je dobro poznata, jer pored nje svakodnevno prolazim. Ostajem pri svome da su topnici imali 'sreću' sa tim pogotkom, granata jest upućena na taj dio grada sa ciljem ubijanja civila, ali da će to imati takve razmjere, vjerujem da ni sami počinitelji toga nisu bili svjesni, tj premašilo je njihova očekivanja...
Ma sve mi je jasno ,kad nemožeš dokazat prepiši sve "sreći". Top M-46 kakav je imala VRS je kupljen polovni u 70-ima iz CCCP-a koji tamo uveden u 50-ima, izrauban top tog tipa nije mogao dobacit do Tuzle sa tog položaja u presudi ,jedino oruđe koje je moglo je top haubica M-84 NORA sa poboljšanom granatom ali ona ne stoji u presudi a vidim da ni Bošnjacima nije baš sasvim jasno pa evo onaj klon ubacuje sliku NORA-e kad je jasno da priča "smrdi". Kažem i Staljin je bolje fabricirao dokaze. Treba dokazivati zločinačku nakanu VRS i četnika? Gdje ti živiš, ustvari koliko imaš godina? Jesi li ikada bio u Tuzli, jesi li bio tu za vrijeme rata? Na prethodnoj strani sam postavio kartu sa približnim lokacijama od kuda su srbi gađali Tuzlu i okolna mjesta. I sad treba izmišljati toplu vodu i vjerovati u teorije zavjera i sl.. Te veceri poginuli su i ranjeni moji poznanici, ako prezivjeli kazu da se čula granata, onda tu nema više dvojbe. Pogotovo ako to kaže tuzlanski srbin, koji je sjedio u obližnjem kafiću...
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 18:42 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Treba dokazivati zločinačku nakanu VRS i četnika? Gdje ti živiš, ustvari koliko imaš godina? Jesi li ikada bio u Tuzli, jesi li bio tu za vrijeme rata?
Na prethodnoj strani sam postavio kartu sa približnim lokacijama od kuda su srbi gađali Tuzlu i okolna mjesta. I sad treba izmišljati toplu vodu i vjerovati u teorije zavjera i sl..
Te veceri poginuli su i ranjeni moji poznanici, ako prezivjeli kazu da se čula granata, onda tu nema više dvojbe. Pogotovo ako to kaže tuzlanski srbin, koji je sjedio u obližnjem kafiću... Čekaj ,emocije sa strane. U presudi jasno stoji iz kojeg je mjesta pucano i kojim oruđem , a ne približne lokacije iz koje je gađana Tuzla. Niko ne spori da je Tuzla gađana ali u ovom specifičnom slučaju se čovjeku stavlja na teret da je naredio granatiranje ,da je odgovoran za Tuzlansku kapiju sve ostalo je za taj slučaj irelevantno. Apsolutno je jasno da je slučaj nategnut i da nebi prošlo na sudu niti jedne civilizirane zemlje ali ovdje je riječ o generalu VRS ,Četniku i osuđen je prije nego što je sjeo u sudnicu ,tu čak više i debata koje kriv za taj pokolj VRS ili su muslimani podmetnuli gube svaki smisao , prava debata bi trebala o prirodi tog Suda BiH gdje se očigledno provode dvostruki standardi u najmanju ruku.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 18:43 |
|
|
|
Taj tip je osuđen zbog svog Srbina. Taj svjedok je na sudu rekao da mu je ovaj rekao da je taj dan izdao zapovijed za tući grad.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 18:52 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Treba dokazivati zločinačku nakanu VRS i četnika? Gdje ti živiš, ustvari koliko imaš godina? Jesi li ikada bio u Tuzli, jesi li bio tu za vrijeme rata?
Na prethodnoj strani sam postavio kartu sa približnim lokacijama od kuda su srbi gađali Tuzlu i okolna mjesta. I sad treba izmišljati toplu vodu i vjerovati u teorije zavjera i sl..
Te veceri poginuli su i ranjeni moji poznanici, ako prezivjeli kazu da se čula granata, onda tu nema više dvojbe. Pogotovo ako to kaže tuzlanski srbin, koji je sjedio u obližnjem kafiću... Čekaj ,emocije sa strane. U presudi jasno stoji iz kojeg je mjesta pucano i kojim oruđem , a ne približne lokacije iz koje je gađana Tuzla. Niko ne spori da je Tuzla gađana ali u ovom specifičnom slučaju se čovjeku stavlja na teret da je naredio granatiranje ,da je odgovoran za Tuzlansku kapiju sve ostalo je za taj slučaj irelevantno. Apsolutno je jasno da je slučaj nategnut i da nebi prošlo na sudu niti jedne civilizirane zemlje ali ovdje je riječ o generalu VRS ,Četniku i osuđen je prije nego što je sjeo u sudnicu ,tu čak više i debata koje kriv za taj pokolj VRS ili su muslimani podmetnuli gube svaki smisao , prava debata bi trebala o prirodi tog Suda BiH gdje se očigledno provode dvostruki standardi u najmanju ruku. Za ispravan rad suda se brinu dobro plaćeni odvjetnici obrane. I u prethodnim se postovima ovdje pokušava proturati teza koju su plasirali srpski obavještajci, da su muslimani sami sebe pobili. Pun mi je k te srpske mitologije i propagande. Pucali su BRE ZLATKO sa čim su stigli, čak su 93 u par navrata koristili Volhov rakete kako bi pogodili termoelektranu Tuzla, da su imali nuklearno oružje upotrijebili bi ga bez razmišljanja.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 18:58 |
|
|
BBC je napisao/la: Taj tip je osuđen zbog svog Srbina. Taj svjedok je na sudu rekao da mu je ovaj rekao da je taj dan izdao zapovijed za tući grad. Nebi bio prvi svjedok koji je lažno svjedočio, i ostaje pitanje lokacije i oruđa koje je u najmanju ruku nategnuto i nedostatak dokaza koje je u suštini krucijalno za taj slučaj a ne "moja riječ protiv tvoje" bez potkrijepljujućih dokaza ,to ne prolazi u nijednoj civilizarnoj zemlji osim u BiH ako si Srbin na optuženičkoj klupi i tu i tamo Hrvat da bi se potvrdio zločinački karakter Herceg-Bosne.Skoro kopija Haaškog suda,s obzirom da su im osnivači isti ništa me ne čudi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 19:04 |
|
|
|
Kako znaš da je lažno svjedočio ? Previše ti to samouvjereno. Bilo je i ostalih dokaza i svjedočenja. Osudio ga je i sudac Srbin.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
foofighter
|
Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika Postano: 30 svi 2012, 19:10 |
|
|
|
Vidim da ste zaintrigirani Kapijom. Da probam prosvijetliti pojedine. Na jednom drugom forumu ova prica je podobrano ispricana, ali nije uzgred neke stvari ponoviti. 1. U presudi ne postoji nijedan dokaz koji ukazuje da je granata dosla sa Ozrena, izuzev vjestacenja Zecevica. 2. Top 130 mm je okarakterisan momentalno, isto vece 25.05.95. i da je granata dosla sa Ozrena iz Vrbaka, jer je sve bilo unaprijed pripremljeno za tu pricu. Medjutim, tuzlaci su imali pogresnu informaciju da su topovi na Vrbaku koji je od Tuzle oko 22 kilometra. Tek nakon rata su saznali da su topovi bili na Panjiku, koji je vise od 27 km udaljen od Tuzle, pa je Zecevic morao da nateze slucaj, prepravlja izvjestaje UN-a, mijenja lice mjesta i negira skice i izvjestaje svojih kolega koje su iste nacrtali i ispricali to kobno vece (i o njima imaju cinjenice da su radili smisljeno i unaprijed pripremljeno). 3. Nijedan svjedok koji je prezivio nije rekao da je bilo sta fijukalo ni da se culo ispaljenje i sl. price. 4. Nijedan svjedok nije bio taj dan na Ozrenu niti je ijedan rekao da je pucao ikad na Tuzlu. 5. Rekonstrukcijom je dokazano da lice mjesta nije moglo biti onakvo kakvo jeste, da je tu pala granata 130mm. 6. 130mm NE MOZE nanijeti tolike ljudske zrtve. 7. Rane na lesevima pokazuju da je bilo nekarakteristicno kretanje gelera, u odnosu kako djeluju geleri 130mm. 8. Lice mjesta je ocisceno u roku od pola sata. Zalim, ali nije rat americki film. 9. 2 rupe ne mogu nastati od jedne eksplozije. Naknadno kopanje ocigledno u pitanju. 10. Jedan od uvidjajaca izjavio da je eksplozija bila ispod auta (ima klip na youtube). Nije to rekao zli cetnik sa Ozrena.
Da ne smaram za pocetak vise. Za sve ovo sto sam rekao postoje fotke i video snimci.
A ManInBlack ako je ikad bio u Tuzlu, trebao bi da zna gdje se nalazio Nik i koje je auto parkirano bilo ispred Nika.
Nazalost djeca su izginula. Ali njih je pobio neko drugi, a ne onaj sto robija za druge. Roditelji djece mi nisu jasna. Ja bi za svoje dijete zemlju prevrnuo da znam ko mu naudi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|