HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 ruj 2025, 14:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 211 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tuzla 1995, srpska granata ubila 71 maloljetnika
PostPostano: 30 svi 2012, 23:06 

slika

Ovo je sve iz Zecevicevog nalaza.

Gore lijevo je slika golfa iz 95 i lijepo se vidi da se nalazi pored trotoara, a onda posto nema teorije da dobije uglove, izmislja neku svoju skicu i on u svojoj "ekspertizi" pomjera auto skroz prema zidu. Klasicna namjestaljka. I on na osnovu ovoga dolazi do upadnog ugla, a ne na osnovu prizemnih tragova, kako se to radi u struci. Nema blage veze sa zivotom.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2012, 23:18 

slika

I evo slika kako izgleda kad eksplodira granata od 130mm. I sad mi reci kako lutke ostadose u izlogu?!

Vrh

PostPostano: 30 svi 2012, 23:25 

Sa ovim je ispaljeno

slika

Vrh

PostPostano: 30 svi 2012, 23:32 

Nemoj Zenicanin molim te. Bez uvrede, ali ja ne znam da li si ti uopste i vojsku sluzio, kad si u stanju da ovu sliku postavis.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 00:14 

@
Zeničanin, reci da nas zezaš, molim te.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 00:28 

Ma nemam pojma ne pratim uposte temu

Mozda je ispaljeno sa ovim

slika

ili sa ovim

slika

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 00:32 

Nisam strucnjak za oruzje, ali ajde malo logicki...

Kakva to mora biti granata koja ubije 71 coveka :confused1

Koja cev ispaljuje to kljuse, koliko to mora da je tesko, od kog materijala je punjenje...

Kapiram npr - 15 mrtvih, 78 ranjenih... tu gde padne, raznese meso, ostale isprase geleri... al 70 mrtvih...

Ako negde gresim, nek me neko koriguje, jel to bila salva granata, ili je samo jedna?!

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 00:48 

Na ovom snimku dole u Vase Miskina, nekoliko granata je palo, bilans - 26 poginulo, 108 ranjeno... bombe su padale u sred guzve ljudi, u najprometnijoj ulici... i brojke imaju nekog smisla...

Ovo - jedna granata - 71 poginuo...to moze kad se isere onaj specijalni bombarder sto dolece iz Amerike...

p.s 12 od 26 poginulih su bili Srbi :yawn

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 01:25 

ManInBlack je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Ono što je najčudnije u svoj toj priči je broj žrtava i ranjenih. Islamski teroristi napune u kombi po desetke kilograma eksploziva pa jedva uspiju ubiti 10 ljudi.

Na ovom trgu je puno ljudi ostalo bez udova, što znači da je jedan dobar dio oklopa granate otišao na velike gelere. Otkud toliko ranjenih i poginulih ? Nije bila kazetna bomba.

Ja tih rekoh, a imas i slike, granata je pala u prostor omeđen zidovima zgrada, logična posljedica je rikošet tj odbijanje gelera od zidova. Na tom mjestu su i dan danas kafići, to je i usko pješačko grlo, tko hoće pješke iz istočnog u zapadni dio grada 90% su šanse da će proći tim dijelom.

Da slikovito docaram upis Tuzlaka.slika
[img].%20http://www.dnevniavaz.ba/files.php?file=maj2012/kapija_25maj_331186354.jpg[/img]

Nadam se da slika i mjesto tacno potvrdjuju upis covjeka koji se borio, a sigurna sam da se za razliku od pojedinaca razumije i u oruzje, polozaje gdje su bili smjesteni vojnici VJ i kojekakve paravojne formacije.Inace kapija je bila dobro poznato okupljaliste tuzlanske omladine.Te je bilo lako i pretpostaviti gdje ce ucinak ovog nedjela biti najveci.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 01:31 

emt je napisao/la:
sigurna sam da se za razliku od pojedinaca razumije i u oruzje, polozaje gdje su bili smjesteni vojnici VJ

Teško da ovo zna.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 01:40 

DzoniBG je napisao/la:

Koja cev ispaljuje to kljuse, koliko to mora da je tesko, od kog materijala je punjenje...

Kapiram npr - 15 mrtvih, 78 ranjenih... tu gde padne, raznese meso, ostale isprase geleri... al 70 mrtvih...

Ako negde gresim, nek me neko koriguje, jel to bila salva granata, ili je samo jedna?!

Dzoni, metalna, mješavina više vrsta metala, tj legura, koja je napravljena da se rasprši u što više dijelova. Ono dijete i još neke ubio je geler velik par milimetara, oni veći sijeku i kidaju dijelove tijela, jedan geler može ubiti više ljudi. Ubiti može geler i par stotina metara daleko od mjesta eksplozije, jer kada te udaru u glavu komad metala koji je oštar sa svih strana, probije ti odmah lubanju, nema ti spasa, to su oni što odlete u visinu nakon detonacije.

Vezano za rekonstrukciju, auto je možda i bilo parkirano na nogostupu, jeste li o tome razmišljali da ga je mogla pomjeriti detonacija sa istoga?? Tu je bila opća frka nakon eksplozije, spašavalo se ljude , nitko se nije obazirao na dokaze.

Krivac mora postojati. Ostajem uvjeren da je granata doletjela sa srpskih položaja, vjerujem prijateljima koji su tu u blizini bili i koji su čuli kako sam već rekao dolet granate i detonaciju..

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 01:51 

DzoniBG je napisao/la:

Dzoni, metalna, mješavina više vrsta metala, tj legura, koja je napravljena da se rasprši u što više dijelova. Ono dijete i još neke ubio je geler velik par milimetara, oni veći sijeku i kidaju dijelove tijela, jedan geler može ubiti više ljudi. Ubiti može geler i par stotina metara daleko od mjesta eksplozije, jer kada te udaru u glavu komad metala koji je oštar sa svih strana, probije ti odmah lubanju, nema ti spasa, to su oni što odlete u visinu nakon detonacije.

Dobro, to je klasika... ima unutra ekploziv, i kad to udari delovi metala se razlete, svaka "obicna" granata je to... ima i onih sa posebnim punjenjima, protivtenkovske, protivoklopne, napalm...

Moje pitanje je kako od jedne granate pogine 71 covek... evo ti snimak gore postavljen, ljudi su bili u grupi ispred pekare, tamo je nekoliko bombi palo, i "samo" 26 mrtvih...

Kapiram i skucen prostor, i silinu detonacije, i gelere, i rikoshete... ali opet je mnogo...

..osim ako se ne radi o nekoj posebnoj bombi...

Ja u ratu nisam bio, odmah se u startu ogradjujem da sam laik... ali ovako nesto nisam cuo...ima onih slucajeva kad frajer dodje sa punim kamionom eksploziva i sve posalje u 3 lepe...ili padne u neko skloniste pa zatrpa ljude...ali na otvorenom da pobije toliko sveta...nesto mi tu ne stima.

Necu da ulazim u price o propagandi... cisto tehnicki, sta to padne da ima toliki smrtonosni efekat...

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 02:05 

Dzoni, nekoliko faktora je tu presudilo, prvo prvo tu je bilo par kafića ispred jednog ljetna bašta, sa svih strana je muzika treštala, od nje nisu čuli fijuk i nisu imali vremena za zalijeganje, kao na drugim mjestima. Bilo je masu ljudi u blizini.

evo slikica gdje je obilježena zona smrti i ranjavanja..

slika

Kažeš možda je bila posebna granata, moguće je, sve je moguće..

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 02:12 

Svašta je moguće. Samo su neke stvari malo verovatne.

Pogledajte samo ovu temu, od samog naslova, pa do četvrte strane je ispunjena nelogičnostima.

Od 71 maloletnika, do toga gde nam se servira sve od minobacača 120mm, topa 130mm, do haubice 152mm. Konfuzija oko položaja, navođenja, rastojanja, stanja na licu mesta, dejstva granate itd.

Valjda, ako postoji osuda, sve okolnosti su poznate i dobro objašnjene (ili makar dovoljno dobro). Čemu onda ovo?

Dakle, najlogičniji zaključak jeste da je granata došla sa srpskih položaja (ne bi bila ni prva ni poslednja) ali ćemo se valjda složiti da postoje mnogo nejasne stvari u ovom slučaju.

edit:

MiB je postavio korisnu sliku. Možeš li nam dati neku skalu, da imamo ideju koje su razdaljine u pitanju.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 02:16 

Dzoni, nekoliko faktora je tu presudilo, prvo prvo tu je bilo par kafića ispred jednog ljetna bašta, sa svih strana je muzika treštala, od nje nisu čuli fijuk i nisu imali vremena za zalijeganje, kao na drugim mjestima. Bilo je masu ljudi u blizini.

evo slikica gdje je obilježena zona smrti i ranjavanja..

slika

Kažeš možda je bila posebna granata, moguće je, sve je moguće..

Sad listam i gledam snimke... bio je "buket" ljudi...

Sve decurlija neka...strasno...

NIsam cuo da je jedna topovska granata toliko ljudi oljustila... ali ne bi dalje vise oko toga bushio...

Pitam se samo kako je bilo dozvoljeno toliko okupljanje ljudi na jednom mestu...a znas da si u dometu topova... ko je to dozvolio, taj je idiot...

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 02:23 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Svašta je moguće. Samo su neke stvari malo verovatne.

Pogledajte samo ovu temu, od samog naslova, pa do četvrte strane je ispunjena nelogičnostima.

Od 71 maloletnika, do toga gde nam se servira sve od minobacača 120mm, topa 130mm, do haubice 152mm. Konfuzija oko položaja, navođenja, rastojanja, stanja na licu mesta, dejstva granate itd.

Valjda, ako postoji osuda, sve okolnosti su poznate i dobro objašnjene (ili makar dovoljno dobro). Čemu onda ovo?

Dakle, najlogičniji zaključak jeste da je granata došla sa srpskih položaja (ne bi bila ni prva ni poslednja) ali ćemo se valjda složiti da postoje mnogo nejasne stvari u ovom slučaju.

edit:

MiB je postavio korisnu sliku. Možeš li nam dati neku skalu, da imamo ideju koje su razdaljine u pitanju.

Evo na wikiju imaju neki odgovori i podaci...

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%B0 ... 1%98%D0%B8

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 02:31 

Ovaj Berko Zečević je baš neka cvećka, a?

Tek sad vidim, 71 ubijeno lice, 240 ranjenih?

Znači imamo jedan jedini projektil, ispaljen iz M46 130mm (dizajn star 40+ godina, primerak star verovatno 25 godina, u rukama neprofesionalne vojske), koji pogađa metu na samoj ivici dometa oruđa i ubija ili ranjava preko 310 osoba?

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 02:41 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Ovaj Berko Zečević je baš neka cvećka, a?

Tek sad vidim, 71 ubijeno lice, 240 ranjenih?

Znači imamo jedan jedini projektil, ispaljen iz M46 130mm, koji pogađa metu na samoj ivici dometa oruđa i ubija ili ranjava preko 310 osoba?

Од једне гранате немогуће је да страда 71 особа и да још више од 240 буде рањено. У вештачењу Зечевића на два места се наводи да је из Клиничког центра Тузла добијено 25 група парчади пројектила, наводно извађених из тела настрадалих. Према принципима судске медицине, ово не може да значи ништа друго до да су поменута парчад извађена из тела 25 особа.
— Влада Костић (судски вјештак балистичар)

Znaci na tako malom prostoru je bilo najmanje 310 ljudi... :confused1

To je ono sto ja pitam od pocetka, smrtonosnost jedne granate je neshvatljivo velika...koliko kapiram, to je bio manji prostor, sa kaficima i bastama...sigurno je i bilo prolaznika...i po ovoj fotografiji MiB vidi se gde je palo, gde je radnja, gde su kafici...

Necu da sudim konacno, jer o tome ne znam mnogo... koliko god da je poginulo, premnogo je... ali samo da ne ispadne neka podmetacina...

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 02:55 

Ne znam, sad će da nas optuže za negiranje i sve ostalo, ali stvarno je situacija blago rečeno čudna.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 08:50 

slika

Koliko ljdui ovdje ima, otprilike?

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 09:40 

Lebowski je napisao/la:
slika

40-50, mogu i da se prebroje, sa greskom -+ 5...

Ovde se spominju cifre od 250-300 pogodjenih ljudi...da nije malo mnogo?!

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 11:24 

slika

Evo vam jos jedna nebuloza Berka Zecevica. Napominjem, obe fotografije su iz njegovog nalaza.

Zasto pomjera u svojoj rekonstrukciji krater za metar? da bi dobio uglove kako bi ispalo da je doslo sa Ozrena.

Sve je ovo klasicna namjestaljka.

A da odgovorim ManInBlack-u. Prvo, odluci se jesi ti cuo da je zvizdala granata jer si bio u blizini ili su ti rekli prijatelji. Drzi se makar jedne price. Drugo, eksplozija nema privlacnu silu pa da je golfa sa trotoara privukla pored trotoara, ne budi smjesan. Jedini ko je vozao tog golfa je bio Zecevic u svojoj rekonstrukciji, jer je morao da bi ista napravio.

A pokazacu ti na jednoj slici da vidis kako bi golf trebao da leti da je tu stvarno pala granata.

Nema ovo blage veze sa granatom.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 15:24 

Zenicanin je napisao/la:
Ma nemam pojma ne pratim uposte temu

Mozda je ispaljeno sa ovim

slika

ili sa ovim

slika

kojisi ti konj majke mi, neznam sta rec preporucujem ti jedino da isreno i iz cjelog srca zelim da se i tvojoj djeci vako budu sprdali da bog da i ti za njim aplako a drugi se smijali.
Jedna je stvar sto se ovde ozbiljno diskutira "trazi krivac" a nesto sasvim drugo je tvoje zajebavanje.
Ja sam bio na tom mjestu 2-3 puta u Tuzli i na groblju poginule omladine. Upozno sam cak malo neke rodbine te omladine i stvarno iz cjelog srca ti zelim da se i tebi vako budu sprdali kao sto se ti sprdas sa drugim.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 17:41 

DzoniBG je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:
slika

40-50, mogu i da se prebroje, sa greskom -+ 5...

Ovde se spominju cifre od 250-300 pogodjenih ljudi...da nije malo mnogo?!

Nije mnogo, jer se na tom mjestu tada moglo jedino izaći i popiti kava / piće, to mjesto je jednako udaljeno od istočnih i zapadnih kvartova, logično mjesto za okupljanje ljudi željnih druženja.

slika

Ljudi okupljeni na tom mjestu nisu poštivali znak svirene i druge tada važeće propise.. Trebao bi odgovarati onaj tko je dozvolio okupljanje..

Vrh

PostPostano: 31 svi 2012, 17:52 

foofighter je napisao/la:
A da odgovorim ManInBlack-u. Prvo, odluci se jesi ti cuo da je zvizdala granata jer si bio u blizini ili su ti rekli prijatelji. Drzi se makar jedne price. Drugo, eksplozija nema privlacnu silu pa da je golfa sa trotoara privukla pored trotoara, ne budi smjesan. Jedini ko je vozao tog golfa je bio Zecevic u svojoj rekonstrukciji, jer je morao da bi ista napravio.

A pokazacu ti na jednoj slici da vidis kako bi golf trebao da leti da je tu stvarno pala granata.

Nema ovo blage veze sa granatom.

Mislim da sam u nekoliko postova vezanih za ovaj slučaj napisao što su mi prijatelji rekli koji su se tu zadesili??? Tako da se držim jedne priče, vezane za ovaj slučaj, nemam ja što izmišljati, dodavati i oduzimati, nije mi to cilj. Bio sam vojnik ratnik, znam dobro kako to izgleda kada padne granata i odbije nekom ruku, nogu, pola glave.. znas li ti imas li to iskustvo?

Vezano za pomjeranje auta, što misliš gdje je nestala udarna sila koja je udarila od zid, jeli se možda u njega upila? Radi se o metar dva odstojanja??? Hajde malo uključi taj mozak.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 211 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Li Zongren i 42 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: