|
|
Stranica: 47/48.
|
[ 1196 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 20:22 |
|
|
Nebula je napisao/la: Šporet je napisao/la: To je netočno i laž.
Ne postoje vjerodostojni izvori da je Boutros Boutros-Ghali ikada izjavio da bi “bošnjački/muslimanski dio BiH iznosio 33,33%” ili da je zagovarao nekakav model Bosne i Hercegovine s točno jednom trećinom teritorija za Muslimane/Bošnjake.
Takva tvrdnja se povremeno pojavljuje u političkim raspravama, forumima i nacionalističkoj publicistici vezanoj uz rat u BiH, ali bez provjerljivog izvora (govora, intervjua, UN dokumenta, memoara ili diplomatskog zapisnika). Pretragom dostupnih arhiva, UN transkripata i medijskih izvora nema potvrde da je Boutros-Ghali dao takvu izjavu
Pismo Butros Butros Galija (generalnog sekretara UN-a) prema predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti UN-a od 28.12.1993. godine. U njemu između ostalog piše i sljedeće: -dogovoreno je da republika sa muslimanskom većinim ima 33,3% teritorije a Hrvati 17,5% teritorije. Znači fulio sam koliki je hrvatski dio. Nije 17,7% već 17,5% Đaba je što si ti začepio uši, zatvorio oči i vičeš NANANANA kad bude potrebno ovaj dokument će biti na stolu. Zvanični dokument UN-a sa zaglavljem, potpisom i pečatom. Vjerovatno će da svijetli ko glava kneza Lazara  Butros je Kopt. Takijao je malo, a neke stvari i zaokružio 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 20:25 |
|
|
Nebula je napisao/la: Nakon Daytona Armija BiH je kontrolisala 31% a HVO 20%
A i to ako u HVO dio računamo dijelove Brčko Distrikta, Bihaća, Usore i Žepča.
Sve gore navedene nije više uopšte opcija za hrvatski dio. Cijeli USK i ZDK su bošnjački kantoni i to uopšte nije na stolu.
Kada se gleda koliko je HVO kontrolisao na području ZHK, PK, K10, SBK i HNK to je samo 19% BiH. To je maksimun koji možete tražiti. Ali niko nije lud da vam to da. Pa rahmetli Alija je u ratu govorio da je cijela srednja Bosna naša. A kamoli sada kada ste spali na 20% rođenih u SBK.
Pa jel vi mislite da se mi đaba jebemo sa ovakvom državom 30 godina? Radimo to da popravimo tih 33,3% koji su svakako sigurnica. I popravljamo demografskom dominacijom u SBK a da smo pri tom zadržali omjer u HNK.
Nema dileme da će u slučaju podjele BiH Bošnjaci dobiti između 33% i 34%. Ptoblem je samo što je to iz dva dijela. Manje ste držali. Samo tri hrvatske županije su 13% Ti ozbiljno misliš da je HVO od 15% u HNŽu i SBŽu, držao samo 6%? Malo realnosti, može?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 20:25 |
|
|
Hm, zanimljivo. Nekad prije negdje sam čitao raspravu između Srba gdje jedni druge optužuju za izdaju, te da je navodno još od Kupresa sve dogovoreno koje teritorije Srbi moraju prepustit a da su ovi iz Kupresa, Glamoča i dalje optuživali Pale kako su prodani. Također negdje sam davno čitao o trosmjernoj humanoj razmjeni stanovništva. Navodno, Srbi iz Knina i RSK trebali su bit naseljeni u hrvatske kuće i zapadnu Republiku Srpsku a Hrvati iz Republike Srpske trebali su u njihove domove u Kninu, Gračacu itd. Srbi iz zapadnih općina DGG, trebali su bit naseljeni u Podrinje u muslimanske kuće a u njihove kuće u DGG trebali su bit naseljeni Hrvati iz Srednje BiH, dok bi u hrvatske kuće u Srednjoj BiH, trebali bit naseljeni Muslimani iz Podrinja i istočne BiH. Uglavnom, tako nekako, u prilog onoj tezi o stvaranju kompaktnih teritorija sve tri etničke zajednice.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 20:40 |
|
|
potocnj je napisao/la: Tko želi gurati stvaranje takvih država? A vi bi jednu takvu iz dva dijela  Ma njih jebe zemljopis. USK im je enklava, ali to im je jedini dio koji ima dodir s granicom. Njima je centar oko Sarajeva, a tamo im Srbi drže sve ćuke, ni prdnut ne mogu. Ovo što je Nebula crtao, Srbi će im dati Pale  Njih pale ta istočnobosanska mjesta za razmnožavanje vukova. A po nesreću za njih, iste Srbija vidi kao svoje... Oni bi trebali potući Srbe i Srbiju u otvorenom ratu, a za to nisu sposobni. Da stvar bude bolja, budale su se išli još kačiti s nama, na djelovima koji im uopće ne trebaju i gdje bi mogli žešće po piksi dobiti. Zato kažem, iselit će ih i to je to.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 20:41 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Iskreno, dobro je BiH i poživjela. Po meni nije trebala nikad. I RS i Federacija su fine godine nakupile. I Distrikt. Pa nadživjeli su prvu jugu 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 20:44 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Šporet je napisao/la: Ovo je kao da Hitler u travnju 1945 iz berlinskog bunkera kaže Rusima "potpisali ste Pakt Ribbentrop-Molotov, da ste se odmah vratli do iza Varšave", a Englezima "odobrili ste mi aneksiju Austrije i Sudeta, da ste se odmah maknuli iz Njemačke i pustili naciste u Austriju i Sudete" Bespomoćno kreveljenje poraženog lažljivog muslimana. Pati i pij tablete.  Mislim ipak da je u muslimanskom slučaju još gore od toga, jer ove postotke Butros Butrosa nitko nije potpisao. Rusi i Englezi su barem prihvatili sporazume sa Njemačkom. U ovom slučaju je maksimalno bio prijedlog a ne potpisan sporazum. Usporedba kako reče @nemabosne, kao da Srbi sada traže Z4.  Prijedlog, koji su oni odbili. On se poziva na "muslimanski Z4".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 20:51 |
|
|
Nebula je napisao/la: AI te slagao. Ne radi se o OS planu koji je bio puno ranije. Po njemu su Bošnjaci dobijali 30%, Hrvati 17% a Srbi 53%.
Bošnjaci su ovaj plan odbili na Bošnjačkom Saboru 1993. i u svom zaključku su rekli da ga odbijaju jer žele više teritorije (a ne jer ne žele podjelu BiH, što je činjenica koja se danas krije od Bošnjaka)
Nakon toga UN (preko svojih posrednika) traži od Srba i Hrvata da nacrtaju novi plan koji će Bošnjacima obezbjediti 33,3% i izlaz na more. U decembru Srbi i Hrvati postižu ono što se od njih tražilo s tim što su Hrvati tražili da njihov dio mora biti 17,5% jer Hrvatska + 17,5% BiH = Banovima Hrvatska a to je drugu Franji bilo važno.
Kada su se svi dogovorili da će Bošnjaci imati 33,3% i izlaz na more a Hrvati 17,5% te time naravno Srbi 49% Butros Butros Gali piše to pismo gdje konstatuje da je to dogovoreno. Nije on Butros Butros Gali lično to dogovorio naravno ali jesu ljudi koje je on (to jest UN) poslao da budu medijatori u postizanju dogovora. I Butros Butros pobjedonosno 28.12.1993. zaključuje "USPJELI SMO"
Bošnjaci nikada nisu odbili tih 33,3% i izlaz na more. Ali je napravljena FBIH kao zajednički entitet Bošnjaka i Hrvata koji će imati objedinjeno sve što je dogovoreno za Bošnake i Hrvate. 51% teritorije (33,3% za Bošnjake i 17,5% za Hrvate) i izlaz na more (koji naravno pripada Bošnjacima jer ga oni unose u FBIH kao svoj plijen z UN pregovora).
Kontakt skupina će 1994-te samo potvrditi dogovoreno iz decembra 1993-će a Dayton će biti konačna potvrda onog što je UN dogovorio u decembru 1993-će. Barem što se tiče procenata jer procenti su dogovoreni u decembru 1993. Sve nakon toga je bila samo borba prije svega Srba gdje će biti ti njihovih 49% to jest šta da vrate (tobože kao gubitke u ratu).
Procenti 51% (33,3% za Bošnjake i 17,5% za Hrvate) + 49% za Srbe su dogovoreni u decembru 1993. I važe do današnjeg dana. I što je najvažnije imamo UN dokumente koji to potvrđuju. Ali jesu. Bošnjački Sabor/Holliday Inn je 27. i 28. rujna 1993. Owen-Stoltenbergov plan (u njemu je Bugojno hrvatsko, kao i Jajce i Lašva, Travnik je muslimanski, a Uskoplje podijeljeno, u Mostaru je EZ protektorat) je 30. srpnja 1993. Propao je dan kasnije, jer je Alija povukao potpis. 28. kolovoza (skoro mjesec dana poslije) je Hercegbosna proglašena republikom. Mjesec dana kasnije je Holiday Inn. Plan kontaktne grupe je lipanj 1994. Tri mjeseca nakon Washingtona.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 20:52 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Rika sv Vida je napisao/la: Kakav izlaz na more? Idi se liječit Kad stave prst u jablaničko jezero povezani su preko Neretve sa morem a ujedno i sa cijelim svijetom. Isto tako i Mađari Slovaci i Austrijanci preko Dunava su povezani sa morem. Možda i Česima osvane jednog dana more nikad se ne zna. ps Nije za svakoga more. Jablanica im je već otišla "u more". Bolje im je da idu Bosnom na Savu pa na Dunav.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 20:59 |
|
|
Nebula je napisao/la: Evo opet je čitam (logično, jer ako se razmatra smanjenje uloge visokog predstavnika, rat i konačna podjela je blizu čime ovakve knjige dobijaju na važnosti).
Odmah napočetku: -svako će morati ponešto da popusti i ponešto da žrtvuje, ukoliko zaista želimo da se mirno raziđemo -junak je onaj koji shvati da se mora povući sa neodrživih pozicija (ovo shvatam: Bošnjaci u USK i Hrvati u SBK na primjer)
Ma fantastična knjiga :) Imaš onaj vic. Voze se Amer, Rus, Francuz, Hrvat i Mujo u avionu. Mali avionac. Na početku, Amer uzme čašu, dolije viskija, pa baci ostatak kroz prozor. I veli, tako mi to u Americi radimo. Dođe Rus. Uzme votku, natanka nešto u sebe iz flaše, pa fljas ostatak kroz prozor. Veli, tako mi to u Rusiji radimo. Dođe Francuz. Uzme konjak, uzme čašu, malo dolije, baci ostatak van. To tako radimo u Francuskoj. Dođe red na Hrvata... Odma na početku ga upozori Mujo, da me ni slučajno nisi bacio kroz prozor  Bojim se da ta priča u kojoj "svatko nešto žrtvuje" je gotova. To je bila priča demokrata iz SADa. Sada ste vi konačna žrtva, realno više nikom ne trebate tu... Sve adute ste ispucali :/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sirokibrig
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 21:03 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Nebula je napisao/la: Nekada prije nekih 40 godina čitao sam stripove (mi govorili romane) a među mnogima volio sam i Texa Willera. Često bi se dešavalo da neki kauboj ili indijanac na samrti nešto kaže a onda bi se Tex i društvo, onako dok pale cigare, pitali da li im je rekao istinu. Zaključak je bio da osoba koja zna da će umrijet nema razlog da laže.
Ovoga se često sjetim kad razmišljam o knjizi samoubice Nikole Koljevića koja je tako značajna za utvrđivanje istine o tome šta se ovdje dešavalo. Već sam stavljao puno interesantnih dijelova ovdje na forumu. Bukvalno prozor u svijet tajni 1992-1995. Svima bih preporučio prije bilo koje druge knjige. Dva toma se progutaju za dan. Fantastična knjiga. Koja knjiga, ima li gdje na internetu ? https://annas-archive.gl/md5/890be328f1 ... 22ee9e99f0
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Begovska sablja
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 21:10 |
|
|
Ceha ne brini se bit ce onako kako ti kazes 
_________________ Američka takija “domaći dogovor”=manje više kako Bošnjaci hoće
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 21:11 |
|
|
Nebula je napisao/la: Ima puno toga. Evo da ponovim šta sam ranije pisao:
Strana 133-02 mart 1993 (razgovori Srba sa Vensom I Owenom o mapama) “Bilo je govora o tome da se dijelovi uz Cazinsku Krajinu prema Prijedoru, koji su duboko ušli u srpsku teritoriju, postave drugačije, prema Ključu a ne prema Prijedoru, da bi to bio neki naš zahtjev kojeg je moguće ispuniti” *Već početkom 1993-će Srbi sa medijatorima razgovaraju o tome da bi radije dali da taj Bošnjački krak ide prema Ključu nego prema Prijedoru. I na kraju u Daytonu je zaista prema Ključu.
Samo što ste za to vi krivi. HV je u Uni htio osloboditi Prijedor. I prije toga, u Maestralu smo krenuli prema njemu, pa ste vi upali u Petrovac. MZ je crtala svašta, od Z4, pa nadalje. Na kraju je realno bilo bitno samo stanje na terenu. Nebula je napisao/la: Strana 154 i 155-13 Ii 18 mart 1993 (sastanak sa Miloševićem) “Milošević traži da u Njujorku predložimo predaju Sarajeva. U zamjenu bi tražili Podrinje i muslimanski dio Posavine. Bili smo iznenađeni, ali Karadžić nije odbio, bar ne direktno. Pitam se kako to objasniti ljudima koji se 11 mjeseci bore za svoja ognjišta oko Sarajeva? Ali Milošević predlaže I da se Muslimanima omogući veza sa Goraždem. U tom slučaju oni bi se praktično povezali sa Sandžakom, a mi bismo dobili koridor u Posavini. Međutim, sada posle ovolikih stradanja I žrtava, prosto je nemoguće zamisliti kako bi čevek došao pred ljude iz Ilijaša, Rajlovca, Vogošće, Hađića, Lukavice ili sa Iliđe I rekao im da će oni živjeti pod muslimanskom vlašću. Ali Karadžić je rekao da bi trebalo isprobati tu ideju pa vidjeti šta bi se dobilo u Podrinju” *Dokaz da su Srbi planirali razmjeniti okolinu Sarajeva za Podrinje još u martu 1993-će. I ne samo planirali već to I predložili na konferenciji u Njujorku. A danas nas ubjeđuju da je to šokantna Slobina ideja nastala u Daytonu u novembru 1995-te  Fakat ste Srbi suniti. Teorije zavjera na najjače  Btw. kakva muslimanska Posavina? Nebula je napisao/la: Strana 216-Pale 27 maj 1993 “Ali to je naš najveći problem u završavanju ovog rata. U njemu ljudi u 90% slučajeva brane svoje selo, svoju opštinu, I ne mogu da zamisle da bi na kraju morali napustiti svoje ognjište koje su odbranili. Taj lokalistički interes ima svoje duboko I psihološko I akciono opravdanje ali to za nas globalno gledajući nije neka sreća. Bio je on sreća u odbrani srpskih domova ali postaje problem u gradnji srpske države. Lokalni interesi se moraju podredit opštim, a to je ono što je sada našim ljudima, posebno oko Sarajeva, najteže. Osim toga, neke teritorije će se morati žrtvovati iz prostog razloga da bi Muslimani imali određeni životni prostor. A to su prije svega teritorije oko Sarajeva. Nama su strateški puno važniji Podrinje I Posavina.”
Strana 222-1 juni 1993 “Milošević je odlučio da otvori karte: Mora se žrtvovati Sarajevo I sve to oko njega”
Strana 256-2 juli 1993 “Morijon je na odlasku izjavio da će Žepa I Srebrenica biti vjerovatno teritorija Republike Srpske”
Strana 289-28 juli 1993, Ženeva “Tuđman je insistirao da Posavina ne može biti podjeljena, odnosno da je Sava prirodna granica. Osećajući politički trenutak, odnosno drugi čin koji će tek doći na red, a to je RS Krajina, Tuđman je rekao da pitanje Posavine treba ostaviti za naknadna globalna rješenja. Očigledno je hteo da trguje Posavinom za Krajinu” Kasnije na istoj stranici: “Hrvatima kao da je više stalo do kompaktne teritorije nego do one teritorije na kojoj su većina I na koju imaju etničko pravo”
I opet, postoji PŽ s dvije enklave, zar ne? Nebula je napisao/la: Strana 395-6 januar 1994 “Rekao sam da imam informaciju na osnovu mojih razgovora sa Muratovićem, da su Muslimani zainteresovani za Goražde ali ne I za Srebrenicu I Žepu od kojih su spremni da odustanu”
Strana 397-isti datum 6 januar 1994 “Od Owena smo saznali da Hrvati imaju varijantne mape za odustajanje od enklava u Srednjoj Bosni (odustaju i od Novog Travnika, i Viteza i Busovače) u zamjenu za Mostar.”
A isti taj Tuđman je odbio Alijinu ponudu razmjene Srednje za cijelu Hercegovinu. Hm.... Lažu ili Srbi, ili Owen, tko od njih?  Nebula je napisao/la: Strana 447-1 mart 1994, Moskva, sastanak srpske delagacije sa Kozirjevim i Čurkinom “Pripremili su nam ručak ali uz tvrde zalogaje. Odmah su nastupili pragmatički: treba prihvatiti 49% za Srbe (znači priznati onih 33,3% za Muslimane I 17,5% za Hrvate) I prekinuti rat. Kozirjev je rekao: Na kraju ćete doći na potpuno isto, moraćete da ustupite upravo toliko teritorije, ali posle ratovanja, a ovako to možete da uradite elegantno pregovorima. Čurkin nam je predložio da značajne delove Sarajeva zamenimo za Srebrenicu I Žepu”
Zapravo, OS i kontaknta grupa predviđaju Distrikt Sarajevo, od 3%. U ta 3% ulazi 2% federacijskih i 1% srpskih. Danas je isti podijeljen tako da je 2,5% pripalo federaciji, a 0,5 RS-u. Toliko o postocima.Nebula je napisao/la: Stranica 462-18 mart 1994-razgovor sa Čurkinom u Beogradu “Čurkin kaže da će rješenje Posavine biti jako teško I da bi trebalo insistirati na zameni Zapadne Slavonije za Posavinu. “
 Nebula je napisao/la: Strana 478-31 mart 1994-Redman objašnjava zašto su amerikanci insistirali na stvaranju FBiH “Objasnio je da Bosna podjeljena na 3 dijela ne bi Muslimanima nikako mogla obezbjediti “viable state”. Ali podjeljena na 2 dijela može bilo da ta 2 dijela budu u nekoj vrsti unije ili da budu samostalni”
Uglavnom BiH se dijeli između RH i Srbije. Nebula je napisao/la: Strana 546-19 maj 1994, Zvornik, sastanak sa Owenom “Owen je sa sobom donio 3 mape od kojih je jedna bila naročito zanimljiva, da ne kažem nemoguča po svojoj zanimljivosti. Ona je podrazumjevala vezu između Cazinske Krajine , duž granice sa Hrvatskom preko Drvara I Grahova, sa Centralnom Bosnom, tako da bi Muslimani imali kompaktnu teritoriju. Lord se vjerovatno nije upitao šta bi značilo zahvatiti muslimanskom teritorijom takva područja kao što su Drvar I Grahovo, koje je I prije rata imalo 99% srpskog stanovništva. Je li to lord računa na neko etničko čišćenje? Možda je tu ipak još važnije pitanje-ne podrazumjeva li se time I neko, za Srbe svakako nepovoljno, rješenje za Republiku Srpsku Krajinu?" Podrazumjeva  Ovako. OS je rekao da će bilo kakve manjkove teritorija Hrvatima nadoknaditi Srbi u području (pustih planina) Grahova i Glamoča. A ovo s Drvarom u svibnju... I pazi, po kojoj logici bi to išlo - muslimanima? Nebula je napisao/la: Strana-ista strana I sljedeća, isti razgovori u Zvorniku “U tom razgovoru bila je zanimljiva, za mene bar, Owenova ideja na samom početku: -Ukoliko ne dođe do dogovora pametno bi bilo da se vi sami povučete na odbranjive granice.-O tim “odbranjivim granicama” mi smo često međusobno raspravljali. Da se mi sami povučemo na granice koje bi obezbjedile postotke koje Evropa traži a koje bi zadovoljile naše vitalne interese. Međutim, kako našem narodu objasniti da se mi povlačimo bez borbe sa teritorija koje smo odbranili krvlju?
Strana 670-27 sepembar 1994-tajni sastanak Rouz-Karadžić “Karadžić: za mene je veoma teško, kao I za Izetbegovića, da kažem da ovo ili ono selo mora biti napušteno. Ali ako tajno kažem Kontakt grupi, da sam to progutao onda to može tako da funkcioniše. Mape koje smo ponudili Britancima I Francuzima tajno, pokazuju šta možemo da progutamo ako nam bude nametnuto. Izetbegović isto ne bi mogao da zameni istočne enklave ukoliko ne bi bio primoran na to. Morate razumjeti psihologiju ovdje. Nama je potreban izgovor da bi napustili bilo šta”
Nekih dogovora je bilo. Pogledaj kako se evakuirala Žepa. Ali... Srbi "malo" lažu u tome. Priče o dogovorenom ratu su ....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 21:20 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Hm, zanimljivo. Nekad prije negdje sam čitao raspravu između Srba gdje jedni druge optužuju za izdaju, te da je navodno još od Kupresa sve dogovoreno koje teritorije Srbi moraju prepustit a da su ovi iz Kupresa, Glamoča i dalje optuživali Pale kako su prodani. Također negdje sam davno čitao o trosmjernoj humanoj razmjeni stanovništva. Navodno, Srbi iz Knina i RSK trebali su bit naseljeni u hrvatske kuće i zapadnu Republiku Srpsku a Hrvati iz Republike Srpske trebali su u njihove domove u Kninu, Gračacu itd. Srbi iz zapadnih općina DGG, trebali su bit naseljeni u Podrinje u muslimanske kuće a u njihove kuće u DGG trebali su bit naseljeni Hrvati iz Srednje BiH, dok bi u hrvatske kuće u Srednjoj BiH, trebali bit naseljeni Muslimani iz Podrinja i istočne BiH. Uglavnom, tako nekako, u prilog onoj tezi o stvaranju kompaktnih teritorija sve tri etničke zajednice. Tuđman je bio povjesničar. Često je citirao primjere grčko-turskog rata, gdje su se ljudi preselili i svima je bilo ok nakon toga. Ali Srbi lažu. Oni svoje poraze pravdaju dogovorima. Slično rade i muslimani. Oni imaju priče da su ovi u Mostaru trebali biti prodani HVOu, ali da su se obranili  Imaju priče o Hagresiji HVa  Itd. Postoci za Srbe su bili dogovoreni za vrijeme kontakt grupe. Za muslimane nisu, jer je bio zaključak da oni ne mogu dobiti državu. S time da je danas RS na 48%, ne 49, kako je dogovoreno. Ovo ti je usporedba OS-a i Daytona.  A ovo ti je usporedba Kontaktne i Daytona. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 21:20 |
|
|
Begovska sablja je napisao/la: Ceha ne brini se bit ce onako kako ti kazes  Pa ne brinem. Sam ne volim kad ljudi lažu 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 21:21 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 21:22 |
|
|
Nebula je napisao/la: AI te slagao. Ne radi se o OS planu koji je bio puno ranije. Po njemu su Bošnjaci dobijali 30%, Hrvati 17% a Srbi 53%.
Bošnjaci su ovaj plan odbili na Bošnjačkom Saboru 1993. i u svom zaključku su rekli da ga odbijaju jer žele više teritorije (a ne jer ne žele podjelu BiH, što je činjenica koja se danas krije od Bošnjaka)
Nakon toga UN (preko svojih posrednika) traži od Srba i Hrvata da nacrtaju novi plan koji će Bošnjacima obezbjediti 33,3% i izlaz na more. U decembru Srbi i Hrvati postižu ono što se od njih tražilo s tim što su Hrvati tražili da njihov dio mora biti 17,5% jer Hrvatska + 17,5% BiH = Banovima Hrvatska a to je drugu Franji bilo važno.
Kada su se svi dogovorili da će Bošnjaci imati 33,3% i izlaz na more a Hrvati 17,5% te time naravno Srbi 49% Butros Butros Gali piše to pismo gdje konstatuje da je to dogovoreno. Nije on Butros Butros Gali lično to dogovorio naravno ali jesu ljudi koje je on (to jest UN) poslao da budu medijatori u postizanju dogovora. I Butros Butros pobjedonosno 28.12.1993. zaključuje "USPJELI SMO"
Bošnjaci nikada nisu odbili tih 33,3% i izlaz na more. Ali je napravljena FBIH kao zajednički entitet Bošnjaka i Hrvata koji će imati objedinjeno sve što je dogovoreno za Bošnake i Hrvate. 51% teritorije (33,3% za Bošnjake i 17,5% za Hrvate) i izlaz na more (koji naravno pripada Bošnjacima jer ga oni unose u FBIH kao svoj plijen z UN pregovora).
Kontakt skupina će 1994-te samo potvrditi dogovoreno iz decembra 1993-će a Dayton će biti konačna potvrda onog što je UN dogovorio u decembru 1993-će. Barem što se tiče procenata jer procenti su dogovoreni u decembru 1993. Sve nakon toga je bila samo borba prije svega Srba gdje će biti ti njihovih 49% to jest šta da vrate (tobože kao gubitke u ratu).
Procenti 51% (33,3% za Bošnjake i 17,5% za Hrvate) + 49% za Srbe su dogovoreni u decembru 1993. I važe do današnjeg dana. I što je najvažnije imamo UN dokumente koji to potvrđuju. Lažljivi muslimani nastavlja lagati bez srama i obraza, zato je AI tako fantastičan ubojica islama. Sve ovo napisano je fikcija i laž. Čuj lažova "OS plan bio puno ranije", OS plan predstavljen 4 mjeseca ranije i bio u apsolutnoj žiži javnosti krajem 1993 kao plan koji će svaki čas biti potpisan i da će baš to biti plan koji će zaustaviti rat u BiH. Glupi đihadist Alija je potpisao plan 31.7.1993 ali onda povukao potpis i dao uvjet da muslimani moraju dobiti još malo teritorija u istočnoj Bosni, (što su Hrvati i Srbi načelno prihvatili) i onda krenuo par tjedana vrtiti u krug i napravio genocid u Bugojnu i Varešu (čime je sporazum praktično pokopan jer je Bugojno trebalo biti u hrvatskoj republici). Nakon toga je Tuđmanu prekipilo, krajem 1993. i 1994. HVO okreće stanje na bojišnici u svoju korist i prvi put u godinu dana rata s Muslimanima prelazi u ofenzivu. Početkom 1994 Aliji je javljeno da ako do proljeća ne potpiše kapitulaciju da se sprema velika akcija HVO-a (a vjerojatno i dijela hrvatskih snaga) kojom će biti spojene sve hrvatske enklave u srednjoj Bosni te muslimanska vojska biti eliminirana jugozapadno od Ivan Sedla i Zenice. Isto djelovanje bi vrlo vjerojatno bilo popraćeno i srpskom ofenzivom. Također u isto vrijeme je izvršena reorganizacija HVO-a u gardijske brigade. Tada u priču upadaju Amerikanci na mig Zagreba sa idejom federacije i konfederacije (inače Zagrebu je OS plan bio izrazito nepovoljan jer bi njime krajina dobila ogromnu polugu u pregovorima i vrlo vjerojatno opstala kao entitet u Hrvatskoj) Suočen s činjenicom da ima izgladnjelu vojsku bez streljiva, hrane i vode, Alija na pritisak Amerikanaca i Zagreba u ožujku potpisuje kapitulaciju Washingtonskim sporazumom, Amerika trijumfira i nitko se više nikad nije sjetio propalog OS plana dva europska blesana. Zato danas imamo potpisane i od najvećih sila svijeta ovjerene i u Ustav Federacije i BiH uklesane sporazume kojima se uređuje razgraničenje Hrvata i Muslimana u centimetar (na internetu imaš neke videozapise potpisivanja tih sporazuma o razgraničenju tako da su i u videomaterijalu ovjekovječeni za sva vremena) i vojni sporazum po kojem od kraja H-M rata, koja god vojska od Srba osvoji neki teritorij taj teritorij pripada toj vojsci. Sve ovjereno i zapečaćeno za sva vremena. Diši duboko dok liješ suze nad izgubljenim ratom koji priznaješ da si izgubio jer se hvataš propalih sporazuma kojima nije završio rat, jer one po kojima jest završio rat ne možeš podnijeti. Pati 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 23 svi 2026, 21:24 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Koja knjiga, ima li gdje na internetu ? Ma bajke i basne nekog Srbina, a sve babske priče "ja čuo, ja vidio, meni ovaj rekao, meni onaj rekao, ja sam to tako razumio, ja sam to tako mislio" bez ikakvog dokumenta, ičega. Nebitno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 24 svi 2026, 01:53 |
|
|
Alija je bio lažov. On je u rujnu 93. u koordinacija sa Srbima pokrenuo Neretvu '93. kojom je htio skršiti Hercegbosnu. Nije uspio, njegove trupe su samo počinile niz zločina, i nakon te ofenzive istjerale Hrvate iz Vareša. Washintonski sporazum mu je spasio kožu. Inače, ovdje su stvari o kojima se pregovaralo. https://slobodanpraljak.com/knjige/isti ... 1_1995.pdfMKBJ: Sporazum o miru i o Uniji repubika BiH koji nije potpisan (Geneva, 1. 9. 1993.)* Citat: VI Pristup moru
a) Postignut je odvojeni dogovor između muslimanske i hrvatske strane o uspostavljanju izlaza na more za republiku s muslimanskom većinom kroz republiku s hrvatskom većinom kroz koridor od Poplata do Neuma i da će republika s muslimanskom većinom dobiti komad zemljišta na obali Jadranskog mora oko Neuma ili na prevlaci Klek gdje bi, bude li tehnički i ekološki moguće, razvila taj teren kao komercijalnu luku.
b) Također su se sve tri strane dogovorile da bi republika sa srpskom većinom mogla sklopiti sporazum s Republikom Hrvatskom o zamjeni teritorija u istočnoj Hercegovini s ciljem uspostavljanja izlaza na Jadran. malo nakon toga je: MKBJ: Zajednička deklaracija predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića (Ženeva, 14. 9. 1993.)∗ Zajednička deklaracija Tuđmana i Izetbegovića Tada je sklopljena (14.9.1993.) i konfederacija: MKBJ: Tajni sporazum o konfederaciji predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića (Ženeva, 14. 9. 1993.)∗ Tajni sporazum o konfederaciji Koju je Alija skršio dva dana kasnije: MKBJ: Zajednička srpsko-muslimanska deklaracija Alije Izetbegovića, i Momčila Krajišnika (Ženeva, 16. 9. 1993.)∗ A ovo je plan s Invincivlea (nikad potpisan): Owen-Stoltenbergov plan s „Invinciblea“: Sporazum o Bosni i Hercegovini (Jadransko more, 20. 9. 1993.)* Sporazum koji nije potpisan na nosaču “Invincible” Citat: 6) Pristup moru Posebni su sporazumi postignuti: a) Između muslimanske i hrvatske strane o uspostavi izlaza na more za republiku s muslimanskom većinom, kroz republiku s hrvatskom većinom cestom pod upravom posebnog tijela od Poplata do Neuma, i da republika s muslimanskom većinom zadržava zemljište na obali Jadrana, na poluotoku-prevlaci Kosa (Klek), te o uspostavi zajedničke uprave dviju republika za razvoj turističke privrede u tom području.
b) Između hrvatske i muslimanske strane dogovoreno je da će lučki objekti za republiku s muslimankom većinom biti između Višića i Čeljeva na Neretvi i sposobni za preuzimanje plovila koja bi plovila iz Ploča i također izravno iz ostalih luka na Jadranu, te da će se južna granica republike s muslimanskom većinom pomaknuti naniže od Rečica do neposredno iznad Višića. Za početak tamo će postojati cesta pod posebnom upravom cestovnim pravcem od Rečica do Tasovčića i do izlaza kod Čeljeva. Zemljište za luku odredit će se južno od kuća duž ceste za Čeljevo, zapadno od kuća uz cestu za Vesiće, na sjeveru do izgrađenog područja Višića, zatim istočnom obalom Neretve. Ako se luka izgradi, od republike s muslimanskom većinom očekuje se da izgradi nadvožnjak na križanju Čeljevo i novu cestu dogovorenom trasom do Rećica, kloneći se koliko je god moguće postojećih naselja, a ta će cesta, sa zemljištem po pola kilometra sa svake strane i područjem luke biti dijelom republike s muslimanskom većinom.
c) Republika Hrvatska pristaje na 99-godišnji najam za posebne lučke objekte u luci Ploče za republiku s muslimanskom većinom, a detalji o upravi nad tim lučkim uređajima uredit će se u sporazumu između Republike Hrvatske i Unije republika Bosne i Hercegovine, kako je izloženo u Prilogu VII
Dalje, imamo ovo: Owen-Stoltenbergov plan: Mirovni paket o Bosni i Hercegovini – nova izmijenjena verzija (Ženeva, kraj rujna 1993)* Citat: Postignuti su odvojeni sporazumi:
(a) Između muslimanske i hrvatske strane o uspostavi izlaza na more republike u kojoj živi muslimanska većina kroz republiku u kojoj živi hrvatska većina, prolazom od Poplata do Neuma, te da muslimanska republika drži dio jadranske obale na prevlaci Kosa (Klek) i da uspostavi zajedničko upravljačko tijelo dviju republika kako bi se na tome području mogla razvijati turistička privreda.
(b) Između hrvatske i muslimanske strane da luka za muslimansku republiku bude između Višića i Čeljeva na Neretvi, te da bude u mogućnosti prihvaćati brodove koji dolaze iz Ploča ili izravno iz Ploča ili izravno iz drugih jadranskih luka. Također, da južna granica muslimanske republike bude pomaknuta s Rečice do područja iznad Višića. U početku postojat će prolaz koji će ići cestom od Rečice do Tasovčića i do skretanja za čeljevo. Zemljište za gradnju luke smješteno je južno od kuća uz cestu za Celjevo, zapadno od kuća na cesti za Višiće, sjeverno od sagrađenog područja u višićima, a zatim će slijediti istočnu obalu Neretve. Ako se luka sagradi, od muslimanske republike očekuje se da sagradi nadvožnjak na križanju cesta kod Čeljeva, novu cestu, duž ugovorene rute, prema Rečici, izbjegavajući pri tome da ta cesta prođe kroz ijedno naselje. Ova cesta, područje uz nju širine pola kilometra sa svake strane i područje luke bit će teritorij muslimanske republike.
(c) Republika Hrvatska pristala je na 99-godišnji najam posebnog dijela luke Ploče muslimanskoj republici, a detalji oko upravljanja ovim dijelom luke bit će dogovoreni između Republike Hrvatske i Saveza republika Bosne i Hercegovine.
(d) čim se normaliziraju odnosi između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora), počet će pregovori koji će obuhvaćati zamjenu teritorija, uključujući također i Savez republika Bosne i Hercegovine, a u kojima će se voditi računa o potrebama strateškog osiguravanja Dubrovnika i strateške važnosti rta Prevlake za Bokokotorski zaljev, a također i o potrebi srpske republike za pristupom moru u području između Oštrog rta i Molunata, te o potrebi da se Republici Hrvatskoj kompenzira teritorij tako da na kraju Republika Hrvatska nema nikakvih teritorijalnih gubitaka.
To je sve muslimanima nuđeno, pa su odbili. Ovdje je onaj dio o "distriktu Neum". Citat: Prostori dodijeljeni Savezu Republika Bosne i Hercegovine 1. Prostor opisan kao sadašnja općina Neum i onaj dio sadašnje općine Stolac koji lezi ispod južne granice konstitutivne republike koja se širi gore kroz Sarajevo do Brčkogana Savi. 2. Onaj dio željezničke pruge od Tuzle koji prolazi preko Brčkog do željezničkog mosta na Savi. 3. One javne zgrade u području Sarajeva i na okolnom prostoru koje su određene od Predsjedništva da ih koriste savezni parlament, Ministarsko vijeće, Vrhovni i Ustavni sud i Sud za ljudska prava i administrativne ustanove Saveza. Također, zanimljivo je i ovo: Citat: Koliko je god moguće grada Gornjeg Vakufa bit će u muslimanskoj većinskoj republici, podložno hrvatskoj većinskoj republici koja zadržava cestovni pristup Prozoru sjeverno od Gornjeg Vakufa, i Novom Travniku duž ceste koja prolazi sjeverno od sela Ploče prema cestovnom spoju sjeverno od Bistrice. Gradnja novih cesta može biti nužna, a posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a će, nakon odgovarajućeg vijećanja, arbitrirati u slučaju prepirke.
Ovdje se vidi ta Ploče-Bistrica veza: https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 3/17.57735Hrvatska sela: http://www.statistika.ba/?show=12&id=10375Ovdje je bila priča s uključivanjem Kiseljaka i Kreševa u Distrikt Sarajevo. Citat: U razdoblju specificiranom u odjeljku 2.(dolje), bit će uspostavljena oblast Sarajeva čija će vanjska granica biti naznačena na priloženom zemljovidu. Ta granica bit će podložna promjenama od Komisije za.granicu, u skladu s Člankom II. 1(b) Ustavnog sporazuma. Komisija bi na prvom mjestu trebala razmotriti pitanja uključenja u oblast Sarajeva mjesta Čekrčića, Ratkovaca, Ćatića i Draževića, a zatim bi trebali razmotriti i uključivanje općina Kiseljak i Kreševo. Općenito, ima ovdje zanimljivog štiva.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 24 svi 2026, 07:18 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39464 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ako je to tako, onda je ovo gore od krajiškog odbijanja Z4. Na kraju dobiše k. Na drugoj temi Tuzla, rođenih u prva 3 mj. 130.  Poklapat će k.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 24 svi 2026, 08:04 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ako je to tako, onda je ovo gore od krajiškog odbijanja Z4. Na kraju dobiše k. Na drugoj temi Tuzla, rođenih u prva 3 mj. 130.  Poklapat će k. A Muje iz viceva  Sve im je davano. Baš sve. I odbili su. A danas bi to natrag. E sorry, prošao vlak 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 24 svi 2026, 09:42 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 12:39 Postovi: 10433 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Nebula je napisao/la: Evo opet je čitam (logično, jer ako se razmatra smanjenje uloge visokog predstavnika, rat i konačna podjela je blizu čime ovakve knjige dobijaju na važnosti).
Odmah napočetku: -svako će morati ponešto da popusti i ponešto da žrtvuje, ukoliko zaista želimo da se mirno raziđemo -junak je onaj koji shvati da se mora povući sa neodrživih pozicija (ovo shvatam: Bošnjaci u USK i Hrvati u SBK na primjer)
Ma fantastična knjiga :) Neznam o kojoj knjigi govoriš jer nisam pročitao sve, ali samo da ti kažem, ako je osnovna premisa knjige ikakva logika možeš sve zaključke iz knjige odmah prekrižiti jer muslimani neće razmišljati logički. Čak i ovoj tvoje "popuštanje" bi značilo da se jači hrvati i srbi svojevoljno povuku iz većinski svojih mjesta da bi vi imali zaokruženu državicu koja vam donekle odgovara. Zašto da mi tražimo od ijedne hrvatske ili srpske općine da pristane na to da bude unutar muslimanske države? Koja sila nas na to tjera? A da ne kažem, da bošnjački radikali i dalje misle zavladati cjelokupnim prostorom BiH. Muslimani neće htjeti pregovarati, ili će pokušati izigrati svaki dogovor a to može dovesti samo do tog rješenja da se drugi dogovore i njima isporuče rezultate. Dobar primjer, iako banalan, je ovaj granični prelaz. Musliman blokirao, hrvati i srbi se dogovorili, pa dali priliku tzv. "umjerenijim" muslimanima da sudjeluju u odblokiranju. Oni odbili. Dogovor hrvata i srba je opet proveden, samo na veću sramotu muslimana. Tako otprilike bi djelovala i podjela BiH, muslimani odbiju svaki razuman prijedlog, tjeraju svoje, vrte ukrug, i dobiju isporučeno i dogovoreno rješenje. A što će biti dogovoreno je stvar nas i srba, nikako vas, jer nećete biti dio pregovaranja, kužiš?
_________________ OHR = mirnodobska sigurnosna zona za bošnjake
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 24 svi 2026, 09:51 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39464 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Čuj bošnjački radikali, ja još nisam sreo iskrenog Bošnju da ne misli kako će kad-tad zavladat 'Bosnom'. Svi su radikali.
Ovo Nebula malo trola, ne misli ni on drukčije.
Problem, za njih je što su toliko visoko ljestvicu postavili. Treba samo dočekat da Srba bude više od njih u BiH opet i onda će promijenit ploču, samo bojim se kasno. Narativ o 2 hagresora je došao na naplatu.
Grebući se uz nas su postizali solidne pomake, kad smo mi na suprotnoj strani nikad im ništa ne ide.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 24 svi 2026, 10:08 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48142 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Nema tu povratka, to je ona spirala kao kod Palestinaca, poput narkomana.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 24 svi 2026, 10:25 |
|
|
|
Ima jedan, JEDAN, s kojim je moguć razgovor.
Možda ima i još neki izdajnički slučajni prolaznik i izadajica islama, ali beznadežno je takvo razmišljanje.
Vrijedno je poslušati po sata ovog jednog jedinog među njima, ako ništa drugo znak je zapadne civilizacije i vrijednosti što saslušaš svakog, iako što u stvarnom svijetu ne će imati nikakvog uticaja.
_________________ "Ne funkcionira BiH zato sto je podjeljena, već je podjeljeljena zato sto ne funkcionira"
Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: U Zagrebu konferencija na temu "trećeg hrvatskog entiteta i BiH kao neuspjele države" Postano: 24 svi 2026, 12:43 |
|
|
|
Jedan ko nijedan.
Ja zbilja ne vidim razloga zašto bi mi njima radili državu. Nakon 30+ godina blokada i takijanja... Treba ih prepustiti Srbima, pa nek onda kmeče.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: BingBot i 50 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|