|
|
Stranica: 2/5.
|
[ 101 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Partisan of Amur
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 01 srp 2012, 23:13 |
|
|
Mislim da je to vijest koja svakog veseli. Nisam pojma imao, iskreno. Treba se držat gospodarskog napretka i sve će bit ok. Čito sam u Večernjem davno, ima mjesec dana, pop, predsjednik Napretka veli - nestalo je i Hrvata u vrijeme Turaka, pa se broj udvostručio u vrijeme Franz Josepha, pa je dodao, možda opet bude tako pa nas bude 1 000 000.
_________________ Этих лет не смолкнет слава, Не померкнет никогда!
|
|
Vrh |
|
|
lostcase
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 02:32 |
|
|
Kakva je gospodarska situacija u RH, jos bi se moglo desiti da se Hrvati ne-Bh porijekla doseljavaju u BH ( karikiram , afkors da ce radje zbrisat u zapadnu europu ), ali ako nista ta situacija potice BH studente da se vise vracaju kuci.....
|
|
Vrh |
|
|
bullmastiff
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 08:29 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: dudu je napisao/la: da su ovi podaci na pravom tragu jasno je i iz podataka crkve. http://www.vecernji.ba/vijesti/katolika ... nak-391069ovo je prvi put od poslijeratnih godina, kad je bilo određenog povratka, da broj katolika nije pao u jednoj godini, nego je i neznatno porastao. Bit će da su Bošnjo i Jack poludili kada su ovo vidjeli . netacno..ja kao sarajlija najradije bi stavio oglas :" mijenjam 10 komsija sndzaklija za jednog starosarajevskog hrvata "...najvise bi volio da se sto vise hrvata vrati u sarajevo..da umjesto 100 000 sandzaklija ima 100 000 hrvata i srba starosarajevskih.. i svi mi gradski tako mislimo... kako god vam ovo zvucalo, istina je..
|
|
Vrh |
|
|
bullmastiff
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 08:30 |
|
|
lijepi nasi starosarajevki hrvati i srbi.. ovo sad sto je naselilo grad katastrofa ziva..
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 08:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59952 Lokacija: DAZP HQ
|
Ministre, vrati se u Sarajevo, sve ti je oprošteno.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 11:08 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
dudu je napisao/la: Ministre, vrati se u Sarajevo, sve ti je oprošteno. Je. Samo bi morao razmišljati slično kao Komšić. Ako na izborima daje glas HDZ-u nije više dobri Hrvat.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
bullmastiff je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Bit će da su Bošnjo i Jack poludili kada su ovo vidjeli . netacno..ja kao sarajlija najradije bi stavio oglas :" mijenjam 10 komsija sndzaklija za jednog starosarajevskog hrvata "...najvise bi volio da se sto vise hrvata vrati u sarajevo..da umjesto 100 000 sandzaklija ima 100 000 hrvata i srba starosarajevskih.. i svi mi gradski tako mislimo... kako god vam ovo zvucalo, istina je.. Nije baš tema ali eto nek se odgovori. Ovo je malograđanska ksenofobija. Isto kao što me je pogađala zagrebačka netrepeljivost prema Hercegovcima, isto tako mislim i ovim napadima na Sandžaklije u Sarajevu, pogotovo ako se koristi kao način da se nađe neka "zajednička" nit sa bivšim stanovnicima Hrvatima ili Srbima. Uostalom, u Sarajevu skoro da nema poznate prijeratne osobe koja nije doseljenik ili dijete doseljenika. Ontopic, sumnjam da se doseljavaju u Sarajevo ovi "povratnici". Vjerujem da se u 90% slučajeva ljudi vraćaju u matične općine iz kojih su otišli u Hrvatsku tražeći posao i sl.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Dragica88
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:17 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: bullmastiff je napisao/la: netacno..ja kao sarajlija najradije bi stavio oglas :" mijenjam 10 komsija sndzaklija za jednog starosarajevskog hrvata "...najvise bi volio da se sto vise hrvata vrati u sarajevo..da umjesto 100 000 sandzaklija ima 100 000 hrvata i srba starosarajevskih.. i svi mi gradski tako mislimo... kako god vam ovo zvucalo, istina je..
Nije baš tema ali eto nek se odgovori. Ovo je malograđanska ksenofobija. Isto kao što me je pogađala zagrebačka netrepeljivost prema Hercegovcima, isto tako mislim i ovim napadima na Sandžaklije u Sarajevu, pogotovo ako se koristi kao način da se nađe neka "zajednička" nit sa bivšim stanovnicima Hrvatima ili Srbima. Uostalom, u Sarajevu skoro da nema poznate prijeratne osobe koja nije doseljenik ili dijete doseljenika. Ontopic, sumnjam da se doseljavaju u Sarajevo ovi "povratnici". Vjerujem da se u 90% slučajeva ljudi vraćaju u matične općine iz kojih su otišli u Hrvatsku tražeći posao i sl. Upravo tako. Pod maskom nekakve otvorenosti ili multietničnosti krije se zapravo teška ksenofobija. Bljak,
|
|
Vrh |
|
|
bullmastiff
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:24 |
|
|
nemam je predrasue prema sandzaklijama..ali dosta su losih stvari donijeli i nisu se uklopili, dok su starogradski hrvati i srbi gospoda samo takva... a da Bogdo rata nije bilo..
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:25 |
|
|
Sandžakliju Radončića ste Bome dobro izglasali na izborima. Hajde nemoj nam muljati.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
bullmastiff je napisao/la: nemam je predrasue prema sandzaklijama..ali dosta su losih stvari donijeli i nisu se uklopili, dok su starogradski hrvati i srbi gospoda samo takva... a da Bogdo rata nije bilo.. Šta se dogodilo sa tobom, od nekakvog velikobosanskog tipa od prije 3 godine si se pretvorio u nekog kvazi-jugića?!
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:30 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Uskoro će nas bit još više, zapadnih Jugoslavena, počinjemo sa Sarajevom a nastavljamo s BL.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Dragica88
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:30 |
|
|
bullmastiff je napisao/la: netacno..ja kao sarajlija najradije bi stavio oglas :" mijenjam 10 komsija sndzaklija za jednog starosarajevskog hrvata "...najvise bi volio da se sto vise hrvata vrati u sarajevo..da umjesto 100 000 sandzaklija ima 100 000 hrvata i srba starosarajevskih.. i svi mi gradski tako mislimo... kako god vam ovo zvucalo, istina je..
Bilo bi vam onda malo neobično kada igra BiH-Hrvatska ili BiH -Srbija. Nema smisla da većina Sarajlija navija protiv zmajeva! A po Ferhadiji masa kockastih navijača - neprocjenjivo!
|
|
Vrh |
|
|
bullmastiff
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:43 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: bullmastiff je napisao/la: nemam je predrasue prema sandzaklijama..ali dosta su losih stvari donijeli i nisu se uklopili, dok su starogradski hrvati i srbi gospoda samo takva... a da Bogdo rata nije bilo.. Šta se dogodilo sa tobom, od nekakvog velikobosanskog tipa od prije 3 godine si se pretvorio u nekog kvazi-jugića?! greska ...ja sam uvijek na strani izvornih bosanaca i hercegovaca koji BiH vide i njeguju kao svoju drzavu... a sto se tice glasanja za Fahra...nevjerovatno je kako neki ljudi ne razmisljaju i zaokruzuju svasta.... uglavnom, svjestan sam da vam sljedece nije jasno, ali u Sarajevu jos uvijek postoji taj sklop da nije bitno koje si vjere ako si pozitivan...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:45 |
|
|
bullmastiff je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Šta se dogodilo sa tobom, od nekakvog velikobosanskog tipa od prije 3 godine si se pretvorio u nekog kvazi-jugića?!
greska ...ja sam uvijek na strani izvornih bosanaca i hercegovaca koji BiH vide i njeguju kao svoju drzavu... a sto se tice glasanja za Fahra...nevjerovatno je kako neki ljudi ne razmisljaju i zaokruzuju svasta.... uglavnom, svjestan sam da vam sljedece nije jasno, ali u Sarajevu jos uvijek postoji taj sklop da nije bitno koje si vjere ako si pozitivan... Da, znamo to sve već. Ako razmišljaš kao prosječan nacionalno osviješćen Bošnjak onda si dobrodošao u Sarajevo.
|
|
Vrh |
|
|
Dragica88
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 15:45 |
|
|
bullmastiff je napisao/la: uglavnom, svjestan sam da vam sljedece nije jasno, ali u Sarajevu jos uvijek postoji taj sklop da nije bitno koje si vjere ako si pozitivan... A tko određuje tko je pozitivan a tko je negativan? Tko može suditi i po čemu sudi? Po tomu što je blizak muslimanskoj ideologiji pa se zalaže za jednu jedinstvenu i nedjeljivu ili što??
|
|
Vrh |
|
|
Partisan of Amur
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 17:01 |
|
|
Zanimljivo, sve se to događalo dok je Platforma bila na vlasti...
_________________ Этих лет не смолкнет слава, Не померкнет никогда!
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 17:06 |
|
|
Jel to zastava Lagumdžijine "zapadne Njemačke" ? Lijepa je, ponosno je biti siromašan i gladan ispod nje.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 18:31 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Dobar je, nije došao sa: "Ja sam Ivan, bosanski Hrvat, Posavina je prodana..."
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 02 srp 2012, 18:34 |
|
|
bullmastiff je napisao/la: netacno..ja kao sarajlija najradije bi stavio oglas :" mijenjam 10 komsija sndzaklija za jednog starosarajevskog hrvata "...najvise bi volio da se sto vise hrvata vrati u sarajevo..da umjesto 100 000 sandzaklija ima 100 000 hrvata i srba starosarajevskih.. i svi mi gradski tako mislimo... kako god vam ovo zvucalo, istina je.. Starosarajevski Srbi i Hrvati... više ima starosarajevskih Jevreja i subotara, Sarajevo je grad koji je rastao posle 2sr, masa tih Srba i Hrvata su došljaci kao i Sandžaklije
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 03 srp 2012, 10:53 |
|
|
Metemma je napisao/la: Starosarajevski Srbi i Hrvati... više ima starosarajevskih Jevreja i subotara, Sarajevo je grad koji je rastao posle 2sr, masa tih Srba i Hrvata su došljaci kao i Sandžaklije Da, zato se i sada zovu ulica i potok u Sarajevu - Hrvatin (a prije i cijeli kvart).
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 03 srp 2012, 15:15 |
|
|
pjosip je napisao/la: Metemma je napisao/la: Starosarajevski Srbi i Hrvati... više ima starosarajevskih Jevreja i subotara, Sarajevo je grad koji je rastao posle 2sr, masa tih Srba i Hrvata su došljaci kao i Sandžaklije Da, zato se i sada zovu ulica i potok u Sarajevu - Hrvatin (a prije i cijeli kvart). Ili Latinluk
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 04 srp 2012, 13:13 |
|
|
Mozda ce ovakve stvari pomoci da se iseljavanje nastavi: Citat: TRAVNIK - Tri maskirana lica izvršili su tokom protekle noći razbojništvo nad Stipom Filipovićem (66) u mjestu Veliki Mošunj kod Trvanika, saznaje Srna u policiji. Razbojnici su oko 3.00 časa upali u porodičnu kuću Filipovića, u kojoj živi sam, tukli ga i tražili novac. Udarali su ga trvdim predmetom po glavi, a potom i mučili, te potom izvršili premetačinu po kući, ali novac nisu našli. Povrijeđenom Filipoviću prva pomoć je ukazana u bolnici Nova Bila, gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede. Slučaj je policiji prijavio jedan od članova njegove porodice. Uviđaj su obavili službenici Odjeljenja krim-policije Policijske uprave Travnik. http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Starca-tukli-i-mucili-148204.html
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 09 vel 2013, 13:52 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5907 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Zadar1993 je napisao/la: Da se podsjetimo kako je to išlo za vrijeme Cara Franje : Godina Hrvati u % 1879 18.08 1885 19.89 1895 21.31 1910 22.87 Zanimljivo je da s obzirom na porast broja i postotka katolika u BiH imamo dojam da je A-U uprava u BiH pogodovala prvenstveno Hrvatima. Nakon toga, podatci službenog austro-ugarskog Popisa žiteljstva u BiH iz 1895.g. dođu kao otriježnjenje. Naime, među rezultatima tog popisa je objavljen i broj prisutnih pripadnika A-U monarhije po zemljama podrijetla. I kad pogledamo sastav doseljenika iz ostatka hrvatskih zemalja u BiH dolazimo do sljedećih podataka: Zemlja podrijetla - rimokatolici : istočno-pravoslavniHrvatska-Slavonija - 11 834 : 20 126 Dalmacija - 4 519 : 1 911 Rijeka - 45 : 0 Istra - 204 : 1 Ukupno hrv. zemlje - 16 602 : 22 038 Doseljenici rimokatoličke konfesije iz hrv. zemalja, koji nisu nužno svi bili Hrvati, činili su 16 602 od 37 445 rimokatoličkih doseljenika iz A-U ili 44,34%. Doseljenici istočno-pravoslavne konfesije iz hrv. zemalja, praktično sve Srbi, činili su 22 038 od 22 901 istočno-pravoslavnih doseljenika iz A-U ili 96,23%. Srećom, legendarni hrvatski asimilacijski potencijal urodio je kroatizacijom mnogih nehrvatskih rimokatoličkih useljenika u BiH.
|
|
Vrh |
|
|
Pantagana
|
Naslov: Re: Zaustavljeno iseljavanje Hrvata iz BIH Postano: 09 vel 2013, 17:24 |
|
|
Večernji.hr je napisao/la: Hrvati Odlaze Broj Hrvata - katolika opasno se u BiH smanjuje. Nestaje jedan narod
Posljednji podaci o stanju katoličkih župa u BiH, a riječ je o podacima objavljenim nakon posvećenja kuća početkom prošle godine, pokazali su da se trend nestajanja Hrvata - katolika iz BiH iz godine u godinu nastavlja. Hrvati odlaze. Nestanak naroda
Važno je podsjetiti na podatke koji su objavljeni u monografiji “Stanje katoličkih župa u BiH” prema kojima je od njih 835 tisuća, koliko ih je u BiH živjelo uoči rata, danas ostalo tek nešto više od 440 tisuća. Pri tom je prava katastrofa zadesila katolike koji su živjeli na području današnje Republike Srpske, jer ih je s toga teritorija nestalo čak 92 posto, dok u Federaciji BiH katolika je manje za 34 posto. Posebice zabrinjava podatak da je, unatoč ratu, katolika u BiH, koji su uglavnom Hrvati, bilo više 2001. nego deset godina kasnije. Prije nekoliko dana kardinal Vinko Puljić ponovno je istaknuo problem smanjenja broja Hrvata - katolika iz BiH. Cijeli jedan narod je nestao pred očima svijeta. Naime, prema crkvenim statistikama, krajem 2007. i početkom 2008. prigodom blagoslova obitelji u BiH je bilo 465.000 Hrvata - katolika. Broj katolika krajem 2008. i početkom 2009. godine iznosio je 459.102, dok je početkom 2010. u BiH živjelo 454.921 Hrvata - katolika. Prema posljednjim podacima objavljenim početkom prošle godine, u biskupijama čija su sjedišta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Trebinju na kraju 2011. bilo je ukupno 443.084 Hrvata - katolika. Kada je u pitanju Sarajevska županija, prema statistikama iz 1991. živjelo je 34.741 Hrvata - katolika, a prema posljednjim statistikama, trenutno živi 16.793. Međutim, ovo nije podatak koji se odnosi na blagoslov obitelji. Naime, početkom prošle godine, prema crkvenim podacima, riječ je o 12.200 Hrvata - katolika. U Vrhbosanskoj nadbiskupiji drže kako uz taj broj treba dodati još oko 3500 Hrvata koji nisu vjernici te katolike koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati. No, evidentno je da se broj Hrvata - katolika u glavnom gradu tijekom i nakon rata prepolovio. Manjina je ugrožena Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije BiH, pak ističe kako su u BiH ugroženi svi oni koji žive kao manjina u odnosu na većinu, bez obzira o kojem je prostoru je riječ. S druge strane, on ističe kako je općenito došlo do pada nataliteta u BiH, a to najviše pogađa Hrvate. Što se pak tiče statističkih podatka vezanih uz broj katolika u tri biskupije, najveći pad u odnosu na godinu dana ranije ima Banjolučka biskupija koja, uz današnja većinska područja u RS-u, uključuje i dio Hercegbosanske županije i općinu Livno. Tamo je 710 Hrvata - katolika manje po popisu s kraja 2011. godine. Naime, Banjolučka biskupija je imala 35.924 na kraju 2010., a dvije godine ranije 36.513 katolika. U odnosu na godinu dana ranije najveći porast svećenici su zabilježili u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u kojoj je na kraju 2011. bilo 195.522, a krajem 2010. 194.812 katolika. U odnosu na tu biskupiju, gdje se bilježi porast od 710 osoba, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji se bilježi također pozitivni trend prema ovim podacima. Prema popisu misijskih kolektiva iz mjesečnika “Crkva na kamenu” na kraju 2011. bilo je 190.861 Hrvata - katolika, a godinu dana ranije 190.730. Radi se o porastu od 131 katolika. http://www.vecernji.hr/vijesti/broj-hrv ... nak-508110
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: mrnjav i 34 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|