|
|
Stranica: 5/5.
|
[ 122 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 10:48 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Volio bih ovo auto imati i probati. Sigurno je jako poseban osjećaj kad nema mini eksplozija od izgorijevanja krutog goriva. Samo koliko dugo se "tank puni" ? 12 sati ? Citat: Tvrtka Ramac automobili proizvela najbrži elektični automobil Objavljeno 25.02. - 9:32
Foto: Screenshot, FAH Tvrtka Rimac Automobili tvrdi da je proizvela najbrži električni automobil na svijetu, piše Mashable u članku pod naslovom “Sorry, Tesla: najbrži električni automobil proizveden je u ….Hrvatskoj?”
Riječ je o modelu Concept_One koji kako piše Mashable, više nije koncept jer će ga tvrtka Mate Rimca uskoro predstaviti na automobilskom sajmu Geneva Motor Show u Švicarskoj.
Rimac oduševio strane medije: “To je superauto budućnosti!”
“Automobil posjeduje 1.088 konjskih snaga koje opskrbljuje baterijsko pakiranje od 8.450 ćelija. Navodno, ovom superautomobilu od 0 do 100 kilometara po satu je potrebno samo 2,6 sekundi, a maksimalna brzina koju može doseći je vrtoglavih 355 na sat. Concept_One je brz i jak po svim standardima vožnje i svjetske automobilske industrije. Auto nudi komfor, vozač se lako adaptira na okruženje i dok ste za volanom Concept_Onea, ne morate brinuti ni o čemu”, piše Mashable.
Portal piše kako na žalost mnogih, Rimac planira proizvesti samo osam ovakvih automobila./HMS/
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 11:22 |
|
|
A s razlogom ne govore o trajanju jednog punjenja i koliko dugo treba bit na "benzinskoj". Evo sličnog auta:
Domet normalne vožnje manji od 300 km, 20 sati ga puni. Ako ga izvedeš na test traku i razvališ do kraja baterija ti traje 15ak, 20min. Ovo je ipak samo igračka za one s viškom para.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 11:34 |
|
|
useless je napisao/la: A s razlogom ne govore o trajanju jednog punjenja i koliko dugo treba bit na "benzinskoj". Evo sličnog auta:
Domet normalne vožnje manji od 300 km, 20 sati ga puni. Ako ga izvedeš na test traku i razvališ do kraja baterija ti traje 15ak, 20min. Ovo je ipak samo igračka za one s viškom para. Ako razvališ do kraja benzinski motor u svojoj limuzini, on sigurno neće trajati onoliko dugo koliko je napisano u deklaraciji, također brže ćeš potrošiti gorivo iz rezervoara. Rimac concept_one po deklaraciji domet 600km normalne vožnje. Nakon 300-400 km vožnje, vozač i putnici trebaju odmor, idealno za brzinsko punjenje (dopuna) baterije (max 30 min).
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 12:11 |
|
|
Onda moram na autu napraviti root i pogasiti pozadinske procese koje troše bateriju.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 12:54 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Ako razvališ do kraja benzinski motor u svojoj limuzini, on sigurno neće trajati onoliko dugo koliko je napisano u deklaraciji, također brže ćeš potrošiti gorivo iz rezervoara. Istina, ali rezervoar lako napuniš. ManInBlack je napisao/la: Rimac concept_one po deklaraciji domet 600km normalne vožnje. Nakon 300-400 km vožnje, vozač i putnici trebaju odmor, idealno za brzinsko punjenje (dopuna) baterije (max 30 min). To bi bilo idealno da je to stvarno tako, 400 kilometara domet, pola sata punjenje. Jedno je deklaracija proizvođača, drugo su stvarni testovi. Po svemu šta sam čitao i gledao za Teslu koji se ozbiljnije bavi dometom i brzinom punjenja njihovo auto može možda 200-230 kilometara pažljive vožnje tako da mislim da ti je 400 kilometara sa Rimčevim dobro nategnuto. Rimac ne može stavit puno više baterija u svog, a sumnjam da ima neku daleko napredniju baterijsku tehnologiju od ostalih. Punjenje definitivno ne traje 30 min. Mali domet je i razlog što Tesla gradi svoje stanice po cijeloj Americi tzv. superchargere koji ti napune aute za sat i pol, u suprotnom ako ovisiš o kućnoj utičnici, kao što ovisiš bilo di van Amerike, to ti traje cijelu noć i jače. Možda po Europi tu i tamo imaš specijalizirane punionice za hibride koji ti napune valjda za 4-5 sati. Znam da ih je Bandić stavio par. Uglavnom nije ta tehnologija još na razini da se možeš npr. bez brige i gnjavaže zaputit od Zagreba do Splita. Ali ko što reko nije to za toga ni namijenjeno zasad. Zato Rimac i nije išao sa nekom standardnom limuzinom za običan puk nego sa superautom za bogate ekscentrike. Da bi to sve bilo upotrebljivo potrebno je još pojačat domet tih auta i izgradit cijelu infrastrukturu punionica i poboljšat im tehnologiju punjenja. Ima do toga još i u Americi di se Tesla kojeg subvencionira vlada ozbiljnije bavi time, kamo li u Europi di se na tome baš i ne radi.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 13:05 |
|
|
useless je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Ako razvališ do kraja benzinski motor u svojoj limuzini, on sigurno neće trajati onoliko dugo koliko je napisano u deklaraciji, također brže ćeš potrošiti gorivo iz rezervoara. Istina, ali rezervoar lako napuniš. ManInBlack je napisao/la: Rimac concept_one po deklaraciji domet 600km normalne vožnje. Nakon 300-400 km vožnje, vozač i putnici trebaju odmor, idealno za brzinsko punjenje (dopuna) baterije (max 30 min). To bi bilo idealno da je to stvarno tako, 400 kilometara domet, pola sata punjenje. Jedno je deklaracija proizvođača, drugo su stvarni testovi. Po svemu šta sam čitao i gledao za Teslu koji se ozbiljnije bavi dometom i brzinom punjenja njihovo auto može možda 200-230 kilometara pažljive vožnje tako da mislim da ti je 400 kilometara sa Rimčevim dobro nategnuto. Rimac ne može stavit puno više baterija u svog, a sumnjam da ima neku daleko napredniju baterijsku tehnologiju od ostalih. Punjenje definitivno ne traje 30 min. Mali domet je i razlog što Tesla gradi svoje stanice po cijeloj Americi tzv. superchargere koji ti napune aute za sat i pol, u suprotnom ako ovisiš o kućnoj utičnici, kao što ovisiš bilo di van Amerike, to ti traje cijelu noć i jače. Možda po Europi tu i tamo imaš specijalizirane punionice za hibride koji ti napune valjda za 4-5 sati. Znam da ih je Bandić stavio par. Uglavnom nije ta tehnologija još na razini da se možeš npr. bez brige i gnjavaže zaputit od Zagreba do Splita. Ali ko što reko nije to za toga ni namijenjeno zasad. Zato Rimac i nije išao sa nekom standardnom limuzinom za običan puk nego sa superautom za bogate ekscentrike. Da bi to sve bilo upotrebljivo potrebno je još pojačat domet tih auta i izgradit cijelu infrastrukturu punionica i poboljšat im tehnologiju punjenja. Ima do toga još i u Americi di se Tesla kojeg subvencionira vlada ozbiljnije bavi time, kamo li u Europi di se na tome baš i ne radi. Fulao si nogomet. - Punjenje prazne baterije i one koja ima 50% energije nije isto. - Rimčeve baterije su trenutno najkvalitetnije na tržištu električnih automobila. - Tesla i druga vozila na baterije su namijenjena za gradsku vožnju. - vožnja nizbrdo ne troši baterije, nego ih puni. - Tesla punjači u Europi: Link
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 13:10 |
|
|
Zašto ne stavljaju na krov solarne ćelije ? To je neiskorišten prostor a dosta bi značilo. Ne samo krov, čitava šasija.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 13:14 |
|
|
BBC je napisao/la: Zašto ne stavljaju na krov solarne ćelije ? To je neiskorišten prostor a dosta bi značilo. Ne samo krov, čitava šasija. Slab je to izvor energije koji bi povećao masu vozila i time uticao na brže trošenje baterija.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 13:24 |
|
|
Nešto tu ima jer još uvijek nije bankrotirao. Ali mislim da je to 3 desetljeća daleko od masovne uporabe. Možda mi sa foruma to i ne doživimo, ali nikad ne znaš.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 13:30 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Fulao si nogomet. - Punjenje prazne baterije i one koja ima 50% energije nije isto. - Rimčeve baterije su trenutno najkvalitetnije na tržištu električnih automobila. - Tesla i druga vozila na baterije su namijenjena za gradsku vožnju. - vožnja nizbrdo ne troši baterije, nego ih puni. - Tesla punjači u Europi: LinkA šta sam točno fulao? Postoji li relevantan test dometa Rimčeva auta i baterije? Tesla ima bateriju 85kWh, Rimac 82kWh. Rimčevo auto bi moralo bit hebeno efikasnije od Teslina da bi postiglo neki bitno veći domet. Frend Cvetojević mu ima Teslu, da sam na Rimčevom mjestu pokazao bi koliko sam efikasniji, a ne koliko brzo mogu od 0-100. Osim naravno ako mi nisu cilj likovi kojima je to jedino i bitno. Što se tiče punjača izuzev Njemačke ostalo je slabo skroz, i pogledaj koje su distance od jednog do drugog punjača. Teško ćeš se nać u situaciji da na dugom putu negdje staneš i puniš sa 50% baterije. Vožnja nizbrdo, odnosno "kočenje motora" ti ne puni auto u nekoj bitnijoj mjeri.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 13:32 |
|
|
BBC je napisao/la: Zašto ne stavljaju na krov solarne ćelije ? To je neiskorišten prostor a dosta bi značilo. Ne samo krov, čitava šasija. Na krov možda možeš stavit 100 - 150 Watta solarnih panela, to ti ne znači ništa.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 13:37 |
|
|
BBC je napisao/la: Nešto tu ima jer još uvijek nije bankrotirao. Ali mislim da je to 3 desetljeća daleko od masovne uporabe. Možda mi sa foruma to i ne doživimo, ali nikad ne znaš. Nije to Rimcu core biznis, koliko ja znam, proizvodnja auta. To je više ko sa strane nešto. Prodaje sklopove i baterije, mislim da je netko spominjao nešto za električna invalidska kolica. Možda nekom neke električne sustave za auta i slično.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 14:18 |
|
|
useless je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Fulao si nogomet. - Punjenje prazne baterije i one koja ima 50% energije nije isto. - Rimčeve baterije su trenutno najkvalitetnije na tržištu električnih automobila. - Tesla i druga vozila na baterije su namijenjena za gradsku vožnju. - vožnja nizbrdo ne troši baterije, nego ih puni. - Tesla punjači u Europi: LinkA šta sam točno fulao? Postoji li relevantan test dometa Rimčeva auta i baterije? Tesla ima bateriju 85kWh, Rimac 82kWh. Rimčevo auto bi moralo bit hebeno efikasnije od Teslina da bi postiglo neki bitno veći domet. Frend Cvetojević mu ima Teslu, da sam na Rimčevom mjestu pokazao bi koliko sam efikasniji, a ne koliko brzo mogu od 0-100. Osim naravno ako mi nisu cilj likovi kojima je to jedino i bitno. Što se tiče punjača izuzev Njemačke ostalo je slabo skroz, i pogledaj koje su distance od jednog do drugog punjača. Teško ćeš se nać u situaciji da na dugom putu negdje staneš i puniš sa 50% baterije. Vožnja nizbrdo, odnosno "kočenje motora" ti ne puni auto u nekoj bitnijoj mjeri. Napisao sam Tesla je auto namijenjen za gradsku vožnju, od kuće do posla i natrag, to trgovine, vrtića i sl, a ne putovanje preko kontinenta. No onaj tko želi tu avanturu, sigurno je upoznat što ga čeka. Rimac je pak sve lijepo objasnio nama i svom drugu u gore postavljenom video. Rimac razvija tehnologije koje namjerava prodavati drugim auto industrijama. Concept_One je demonstrator te tehnologije za kupce koji imaju viška dolara, nešto kao MacBook u svijetu računara, prevedeno na bosanski "Prestiž"
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 14:33 |
|
|
Pa to ti i govorim, luksuz. Ma nije Tesla gradsko auto, pa ima 700 konja, limuzina s pet vrata. Da su htjeli radit gradsko napravili bi nekog superlakog smartića s manjim motorićima.
Moja poanta je da se ni jedno električno auto zasad ne može ni blizu mjerit sa konvencionalnim autima po pitanju dometa i brzine punjenja. To je sve. Kad to bude stvarno domet 400 kilometara normalne vožnje i pola sata punjenja to će bit druga priča ali daleko je to. Zasad ti je najbolje šta imaš 200-250 kilometara i onda sat i pol punjenja. Ako je Rimac bolji od toga, svaka mu čast.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 22:19 |
|
|
Sjedio sam nedavno 10tak min u Tesla Model S i čačkao po monitoru, fantističan osjećaj. Veliki displej s desne strane i sve ide preko njega.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 22:29 |
|
|
Čitam realističan test jednog auto časopisa s Tesla Model S, moglo bi se reći. 906 km od Amsterdama do Minhena za 11:39 min. Od toga točno 120 min je bio na (brzom)punjenju. Potrošnja 211,4 kWh ili 63,5 eura. Benzin bi bio oko 130 eur, kako navode, tj. manje jer je iz 2013.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 25 vel 2016, 23:01 |
|
|
Kako može toliko struje u valuti potrošiti ?
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 26 vel 2016, 10:47 |
|
|
novem je napisao/la: Sjedio sam nedavno 10tak min u Tesla Model S i čačkao po monitoru, fantističan osjećaj. Veliki displej s desne strane i sve ide preko njega. Ma auto izgleda ko da je iz SF-a. Sad imaju i autopilot. Izađeš na autocestu i uključiš ga, samo mu kažeš da prati promet i automatski radi šta radi auto isprid. Prati sve oko sebe, zna di su mu trake, kako priticat... S tim autima je zanimljivo što za svaku novu posebnost koja dođe dovoljan je samo download. Ako je sav potreban hardver unutra samo ažuriraš softver i bum, imaš nešto novo.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 26 vel 2016, 10:58 |
|
|
BBC je napisao/la: Kako može toliko struje u valuti potrošiti ? Kontaj da ima bateriju od 85 kWh, novem piše da je potrošio sve skupa 211 kWh, znači punio se bar dva puta ako je pošao pun. Jednostavno električni motori za pokretanje tolike mase troše toliko. kWh struje po Njemačkoj je 0.30€ sudeći po novemoj računici. 211kWh * 0,3€ ~ 65€ Inače, cijene tog auta u Europi:
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 13 ožu 2016, 19:57 |
|
|
Ipak to netko prati, zna se za njega po svijetu. Citat: VELIKI USPJEH RIMCA: Policija Cape Towna kupila njegove električne bicikle – za borbu protiv kriminala!
Autor: Marcel HoljevacSubota, 12. Ožujak 2016. u 14:42
Grad Cape Town kupit će flotu električnih bicikala za borbu protiv prave bujice kriminala na planini Table Mountain. Ta planina ravnog vrha, po kojem je dobila ime, zaštitni je znak grada i vrlo popularno turističko odredište do kojeg vodi žičara, a kako u Južnoj Africi buja kriminal, nedavno je postala i popularno odredište kriminalaca koji ne samo pljačkaju, nego i ubijaju turiste.
Mountain bike rider piše kako se policija Cape Towna u Južnoafričkoj Republici odlučila protiv epidemije ubojstava i silovanja na dotičnoj planini boriti koristeći Greyp G12 e-bicikle, proizvod tvrtke Rimac iz Svete Nedjelje, koji na struju postižu brzinu od 70km/h. Motocikli, čak i oni električni, bi na planinskim puteljcima bili ilegalni za upotrebu, ali kako se tehnički radi o biciklu, za Rimčev Greyp nema problema. Zašto električni? Iz ekoloških razloga, naravno: vozila s motorom s unutarnjim sagorijevanjem se inače u pravilu ne mogu koristiti u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima, i tu je područje gdje za Rimčev proizvod ima puno prostora.
Bicikli imaju specifikacije poput onih za “World Cup downhill”, s RockShox Boxxer prednjim vilicama, RockShox Vivid ovjesom i Shimano Saint kočnicama, koje se kod spuštanja koriste za regeneraciju, odnosno punjenje baterija, čime se produljuje doseg. “Nadamo se da kotači Rimčeve vlastite proizvodnje mogu izdržati udarce pri tako velikim brzinama”, pišu u MBR-u, specijaliziranom časopisu koji se bavi brdskim biciklizmom. Okvir Rimčevog bicikla je čelični, a vanjski paneli su od karbonskih vlakana. Vrijeme punjenja je kratkih 80 minuta, a doseg popriličnih 120 kilometara. Baterije su vrlo lagane i velikog kapaciteta, po čemu je Greyp trenutno vodeći na tržištu. Cijena svakog bicikla je popriličnih 8.440 eura, bez prijevoza i davanja. Točan broj bicikala koji namjeravaju kupiti nije objavljen, no to je svakako dobra vijest.
Policija Cape Towna trenutno koristi flotu terenskih motocikala i drugih terenskih vozila kako bi patrolirala tim prostorom, no ta vozila, kažu, nemaju svestranost i univerzalnost te ne mogu doći do svih skrovitih mjesta na planini, koja se prostire na ogromnoj površini. Robbie Roberts, šef policije grada Cape Towna, rekao je za lokalni medij “Cape Talk”: “Možete ga prebaciti na struju i njime obići cijelu planinu. Ono što je također jako dobro je da se otključava otiskom prsta, pa ga samo vlasnik može pokrenuti.” U policiji Cape Towna se nadaju da će se upotreba tih bicikala također, zbog ekoloških i praktičnih razloga, proširiti na plaže i ostale dijelove grada, te smatraju da će time i znatno uštedjeti u odnosu na uobičajena patrolna vozila, zbog niskih troškova održavanja i korištenja. “Bicikli zvani Greyp su uvozni, i kombinacija su motocikla i normalnog bicikla”, rekao je Robberts. Šteta da niti jedan od medija koji je prenio pisanje gradskog dnevnika “Cape Talk“, kao ni šef policije, nije naveo odakle su uvezeni…
|
|
Vrh |
|
|
G90
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 12 kol 2020, 16:20 |
|
|
Znate li za još neke uspješne lokalne priče hercegovačke zlatne mladeži od novijih generacija, uz Matu Rimca i Igora Krezića?
Prvenstveno mislim na neke pozitivne-konkretne business priče, ne bogate nasljednike tatine sinove i kćeri koji se rasipaju po noćnim klubovima i luksuznim hotelima.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Zlatna hercegovačka mladež - tko su najpoznatiji i najbogatiji mladi Hercegovci? Postano: 12 kol 2020, 16:23 |
|
|
Tko od njih nije otvorio dobroplacena radna mjesta u svom rodnom kraju nije nikakav ''zlatni'' bez obzira na bilo kakvo bogatstvo
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Tomba17 i 27 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|