HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 pro 2024, 23:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8084 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 324  Sljedeća

Koga podržavate u sirijskom konfliktu?
Assada i vladine snage 64%  64%  [ 127 ]
Pobunjenike 2%  2%  [ 4 ]
Nikoga, nijedni mi nisu simpatični i ne pratim 15%  15%  [ 29 ]
Samo gledam, da se Kurdi odvoje od Sirije 9%  9%  [ 17 ]
Sirija se treba raspasti na više država 12%  12%  [ 23 ]
Ukupno glasova : 200
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rat u Siriji
PostPostano: 11 lis 2016, 12:02 

U tim geopolitičkim igrama bolje će u budućnosti proći države koje ne ovise o jednom čovjeku, kao naprimjer USA ili Kina. Tko od vas zna kako se zove kineski predsjednik bez googlea ili kako se zvao onaj prije njega. Niti USA nije samo Obama ili Clinton ili Trump.

Dok s druge strane Turska i Rusija potpisuju neke ugovore sada , a kad se promijeni jedan od njih dvojice te ugovore će vrijediti manje od papira na kojem je napisan.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 12:15 

To ne funkcioniše tako kako ti zamišljaš.. Ako jednom prekršiš međudržavni sporazum, sve druge države to vide i postaješ nekredibilan i niko više neće praviti nikakve kombinacije sa tobom. Na to sve države jako paze, nebitno od društvenog uređenja.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 12:30 

Da, svjetska geopolitika je kao Crvenkapica gdje na kraju lovac ubije zločestog vuka i spasi baku.

Pa Austrija i Mađarska su potpisale da grade Južni tok prije par godina pa gdje ti je sad taj Južni tok? U svijetu ima samo par država koje donose odluke, ostali samo slušaju.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 12:45 

Ništa nije potpisano. Dogovorili su se da će se u nekoj budućnosti dogovoriti.
I John Kerry je to isto radio do nedavno sa ruskim ministrom vanjskih poslova. Doduše oni su nešto i potpisali bili, za razliku od Erdogana i Putina.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 12:49 

Kaftanzoglio je napisao/la:
U svijetu ima samo par država koje donose odluke, ostali samo slušaju.

To je skroz šesnaesta tema.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 12:54 

BBC je napisao/la:
Ništa nije potpisano. Dogovorili su se da će se u nekoj budućnosti dogovoriti.
I John Kerry je to isto radio do nedavno sa ruskim ministrom vanjskih poslova. Doduše oni su nešto i potpisali bili, za razliku od Erdogana i Putina.

Ministri energetike, u prisustvu Putina i Erdogana, potpisali izgradnju gasovoda "Tuski tok" na sastanku u Istanbulu pre neki dan. Potpisali i gradnju nuklearnih elektrana, Putin izjavio da je u Rusiji već 5000 turskih stručnjaka na obuci kako da upravljaju tim elektranama. Imaš sve to na youtube. Pominjali su i saradnju u vojnoj sferi, ali o tome nisu iznošeni nikakvi detalji.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 13:05 

Nije to pravi ugovor, samo "razumijevanje". Ali nebitno, Turci će dobiti ruski plin ako to žele. Alternativa im Kurdi i nitko više, o Kurdima ovise. Cijevi iz Irana isto prolaze krod kurdski teritorij. Ili tekući plin brodovima iz Katara što je jako skupo.

Nitko tu nije naivan i nikad neće biti pravog saveza i prijateljstva. Interesi u regionu i Siriji su im drastično različiti. A obe strane imaju dobre tajne službe pa tu nema iznenađenja, jasno im kako stvari stoje. Iako nisam posve siguran za Erdogana, on zna iskakati i napraviti svoju tajnu službu da moraju začepiti, držati mišljenje za sebe.

Rusi mogu biti u jednoj stvari mirni. Te cijevi i projekt im štite međunarodni ugovori. Pa kad se zvanično potpiše Turci više ne mogu odstupiti ili prestati plaćati Rusima za plin, jer su odštete astronomske. To je razlog zašto se niko u Turskoj nije usudio ni spomenuti stari plinovod kad se kačili sa Rusima.

Nešto slično kao kad Nijemci Rusima uvedu skancije a Rusi im ne smiju plin zatvoriti da ih nauče pameti bar jednu zimu.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 14:43 

Carmello Šešelj je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:
Glup je ko misli da Russija i Turska ista suraduju. Kao da im je Putin oprostio onaj Avion?!
Rusi koriste Turke za svoje stvari i da ponize Ameriku (NATO), kad im nebudu trebali bacit ce in kao koristen kondom.
Mnogo Rusa sam upoznao i jako su zlopamtljivi, znam ja da je ovo velika politika i da je nesto drugo ali mentalitet im je takav.

Ali gasovod i nuklearne elektrane u Turskoj im ipak grade. A i ukinuli su im i sve sankcije. Tajib pokušava da sedi na dve stolice, koliko će mu to uspeti, videćemo. Inače, meni se ovo zbližavanje Rusije i Turske nimalo ne sviđa. Ako Volođa možda misli da će Turci jednog dana da napuste NATO i izbace američku vojsku sa svoje teritorije, mislim da je u velikoj zabludi.

Kazem ja tebi koristi Putin Tursku za svoju stvar. Taj gasovod je ipak vaznij rusiji nego turskoj, da moze svoj plin prodavat. Nevjerujem ja da je Putin tako glup da vjeruje Erdoganu ista. Ili mislis da Putin mu djeli poklone sad kad mu je Erdogan srusio avion?

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 14:47 

VUKsaJUGA je napisao/la:
Kazem ja tebi koristi Putin Tursku za svoju stvar. Taj gasovod je ipak vaznij rusiji nego turskoj, da moze svoj plin prodavat. Nevjerujem ja da je Putin tako glup da vjeruje Erdoganu ista. Ili mislis da Putin mu djeli poklone sad kad mu je Erdogan srusio avion?

Budimo malo realni, Erdi, u trenutku kad se krenuo za*ebavat s Amerima je postao pokojni.
Sada je samo pitanje trenutka kad će presuda postati i stvarnost.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 16:58 

VUKsaJUGA je napisao/la:
Ali gasovod i nuklearne elektrane u Turskoj im ipak grade. A i ukinuli su im i sve sankcije. Tajib pokušava da sedi na dve stolice, koliko će mu to uspeti, videćemo. Inače, meni se ovo zbližavanje Rusije i Turske nimalo ne sviđa. Ako Volođa možda misli da će Turci jednog dana da napuste NATO i izbace američku vojsku sa svoje teritorije, mislim da je u velikoj zabludi.

Odgovaraš mi kao da se ja ne slažem sa onim što si rekao. I moje i tvoje mišljenje o ovome je tačno i naši postovi nisu u kontradikciji. Putin radi na principu Realpolitik, dok je Erdogan trenutno u paranoji jer misli da Zapad hoće da ga makne, pa se približava Rusiji i pokušava da sedi na dve stolice i da pokaže Amerima da ima alternativu. Videćemo šta će biti, ali samo u jedno sam 100% siguran, Turska ostaje u NATO.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 18:01 

Tuta je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Isto razmišljam i navijam da im ovo za sto godina bude poznato kao početak stoljetnog sunitsko-šijitskog rata. Odavno nemam favorita tamo, osim što mi je želja da Turska čim više zaglavi u to blato.

Ja bih najviše volio kad bi se Sirija raspala na više država. Kršćani bi živjeli zajedno s Alavitima uz Sredozemlje, Suniti bi bili u pustinji, Kurdi na sjeveru. Izrael bi bio siguraniji, imao bi Golansku visoravan. Egipat je već pod pravim vodstvom. Utjecaj Irana bi bio blokiran sunitskom državom. Sve pet.

Sirija je slična Bih. Ludjacka država 3 dominantne etnije.

Rusi ne daju raspad zbog konkurencijskog plinovoda i naftovoda iz Katara ka EU. i Iran. Zbog šija spone Lebanon nekad Sirija koju su Fr raskomadali i vladali sa krscanskim milicijama. Sirija šije aleviti Irak većinski šije sa Bagdadom gde sunije preteruju i Iranom. Osovina koja razdvaja suni države.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 21:45 

Sirijski suniti su ugrožena vrska, isto kao i irački.
No za to su si sami krivi.
Tko zna koliko će ih biti nakon rata.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2016, 23:23 

VUKsaJUGA je napisao/la:

Odgovaraš mi kao da se ja ne slažem sa onim što si rekao. I moje i tvoje mišljenje o ovome je tačno i naši postovi nisu u kontradikciji. Putin radi na principu Realpolitik, dok je Erdogan trenutno u paranoji jer misli da Zapad hoće da ga makne, pa se približava Rusiji i pokušava da sedi na dve stolice i da pokaže Amerima da ima alternativu. Videćemo šta će biti, ali samo u jedno sam 100% siguran, Turska ostaje u NATO.

Ono tvoje "ALI, grade im..." na pocetku me navelo da pogresno interpretiram tvoj post. Ja licno mislim da je sad bolje da Erdo ostane sto duze na vrhu Turske jer in vodi ka dnu i dok ga Putin drzi na lancu Erdo nece vise spominjat Balkan i BiH. Bas jedva cekam da vidim na koji nacin ce ga maknit ?!

Vrh

PostPostano: 12 lis 2016, 14:23 

Turci i njihovi džepni džihadisti se gadno kače sa ISIL džihadistima u Dabiq.

Ako vam nije poznato to je mjesto u kojem su ISIL-ovci čekali Amerikance i križare. Jer im neko islamsko proročanstvo kaže da će to biti bitka smaka svijeta. I vidi vraga, dočekaše Turke i njihove i sad se s njima kolju. Baš ih taj "allah" zahebava pravo.

Vrh

PostPostano: 17 lis 2016, 11:38 

Turski džepni džihadisti im uzeli Dabiq. A tamo su čekali križare za konačnu pobjedu islama u svijetu. Koji majmuni, oni i njihov izmišljeni "allah".

Vrh

PostPostano: 18 lis 2016, 15:12 

Da nece pobunjenici pokusati s Turcima sa sjevera, na Alepo?

Turska ima inicijativu onemoguciti Kurde da se spoje, plus mogucnost podrske za pobunjenicki Alepo, sa sjevera.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 18 lis 2016, 15:21 

Nemoguće bez turskih zrakoplova. A to Rusi dozvoliti ne mogu.
Nema šanse da bi turski džepni džihadisti i ovo osvojili bez zrakoplova (USA najviše pa i turskih). Oni su pravi diletanti za rat u poređenju sa ISIL-ovcima.

Vrh

PostPostano: 18 lis 2016, 16:31 

Nejdu Turci prema Aleppu, tamo bi ih Rusi nagazili.
Ide prema Al Babu, možda i južnije uz Eufrat prema Raqqi. Ali to će se još vidjeti.
Općenito, Turci svima smetaju. Bit će zanimljivo kaj će i biti nakon pada Mosula koji uskoro slijedi.

Vrh

PostPostano: 18 lis 2016, 16:54 

Dominacija na nebu fakat bitna u ratovanju, ali samo kad se ima dovoljno avijacije. Dobra pokazna lekcija za RH.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 20 lis 2016, 16:33 

Tuta je napisao/la:
Ja bih najviše volio kad bi se Sirija raspala na više država. Kršćani bi živjeli zajedno s Alavitima uz Sredozemlje, Suniti bi bili u pustinji, Kurdi na sjeveru. Izrael bi bio siguraniji, imao bi Golansku visoravan. Egipat je već pod pravim vodstvom. Utjecaj Irana bi bio blokiran sunitskom državom. Sve pet.

Na to se ide. Po mogućnosti očuvanje Sirije, ali visoko federalizirane. To je stav SAD-a otkako je propao plan total pobjede pobunjenika nad Assadom. Sunni žele izlaz na more i zadovoljila bi ih federalizacija. Assad na nju neće pristati ako ga Rusi ne uvjere. A čini se da Rusi nemaju ništa protiv. To će vjerojatno biti neki konsenzus. Rusija želi stati nakon Alepa. Turska također sada želi mir. A i SAD. Vjerojatno će biti neki Dayton, možda čak i ove godine.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2016, 16:43 

Federalizirana Sirija po uzoru na federalizirani Irak, mada je Irak nedovrsen, tek je Kurdistan uspostavljen.

Sigurno je da se na to ide. Raduje me ako Kurdi dobiju jos jednu drzavu, ova je jos vaznija je ima jos dulju granicu s Turskom. Turci sada napadaju Kurde u Siriji jer znaju da se crtaju granice kurdske drzave.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2016, 16:47 

otkrit ću ti tajnu je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Na to se ide. Po mogućnosti očuvanje Sirije, ali visoko federalizirane. To je stav SAD-a otkako je propao plan total pobjede pobunjenika nad Assadom. Sunni žele izlaz na more i zadovoljila bi ih federalizacija. Assad na nju neće pristati ako ga Rusi ne uvjere. A čini se da Rusi nemaju ništa protiv. To će vjerojatno biti neki konsenzus. Rusija želi stati nakon Alepa. Turska također sada želi mir. A i SAD. Vjerojatno će biti neki Dayton, možda čak i ove godine.

Sve će ovisit o tome kakve poluge moći zadrži Asad kad se bude stavljao potpis na papir. Ako padne Alep, dobit će većinu stvari što bude tražio, al uz ruski amanet.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2016, 16:49 

Ne mogu vjerovat da je Turska dopustila stvaranje jos jednog nezavisnog Kurdistana preko granice te da osvoje citavu granicu s Turskom.
Ovo sada je zakasnjela reakcija gdje pokusavaju bar onemoguciti teritorijalni kontinuitet na jednom mjestu, sto i nije nega ogromna geostrateska pobjeda.
Stvaranje sirijskog kurdistana 100 bodova, prekidanje malog Afrin kantona od cjeline, 5 bodova.

Pokusavaju izbjeci bas totalnu geostratesku sramotu i kapitulaciju. Kemalisti su bijesni na Erdogana, oni bi uletili u Siriju daleko prije.
U svemu je najsmjesnija uloga SAD, koja je Tursku najvise zajebala. Zbog SAD nisu smjeli napasti Kurde, a sada smiju samo malo cackati oko Eufrata.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2016, 16:51 

Robbie MO je napisao/la:
Ne mogu vjerovat da je Turska dopustila stvaranje jos jednog nezavisnog Kurdistana preko granice te da osvoje citavu granicu s Turskom.
Ovo sada je zakasnjela reakcija gdje pokusavaju bar onemoguciti teritorijalni kontinuitet na jednom mjestu, sto i nije nega ogromna geostrateska pobjeda.
Stvaranje sirijskog kurdistana 100 bodova, prekidanje malog Afrin kantona od cjeline, 5 bodova.

Pokusavaju izbjeci bas totalnu geostratesku sramotu i kapitulaciju. Kemalisti su bijesni na Erdogana, oni bi uletili u Siriju daleko prije.
U svemu je najsmjesnija uloga SAD, koja je Tursku najvise zajebala. Zbog SAD nisu smjeli napasti Kurde, a sada smiju samo malo cackati oko Eufrata.

Ako Rusi budu imali završnu riječ, a stvari su takve da će imat, Kurdi imaju male šanse sve dok je Erdoan na strani Putina. A i Asadu je draže da Kurdi nemaju autonomiju.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2016, 16:52 

Inace danas SAD avionima daje zracnu podrsku Kurdima iz kantona Afrin koji se probijaju prema Manbiju (veci dio sirijskog Kurdistana), na nacin da bombardira isil 5 km ispred napredujucih kurdskih snaga, a iste te napredujuce kurdske snage Turska zasipa bombama iz aviona!

syriancivilwarmap.com

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8084 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 324  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: