|
|
Stranica: 16/30.
|
[ 747 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 05 lis 2016, 17:29 |
|
|
|
zbrajajuci ovako na brzinu glasove za opcinsko vijece za samo naselje Vares, odprilike je 50-50 odnos dva naroda
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 05 lis 2016, 17:54 |
|
|
vin09mon je napisao/la: zbrajajuci ovako na brzinu glasove za opcinsko vijece za samo naselje Vares, odprilike je 50-50 odnos dva naroda Da, tako nekako bi trebalo biti tu....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 06 lis 2016, 07:24 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42 Postovi: 9074 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
HDZ BiH Vareš je napisao/la: Nakon što su obrađena sva biračka mjesta. Konačni izborni rezultat možete pogledati na slici u prilogu :) Gospodin Zdravko Marošević je dobio povjerenje gotovo 2000 glasača ili 46,30% Jedna zanimljivost ovih rezultata je ta da niti jednom kandidatu koji se kandidirao za načelnika Općine Vareš od uvođenja ovoga sustava glasovanja građani nisu dali ovoliko povjerenje. Naime, najviše glasova do sada je dobio Hamdo Fatić ispred SDP-a na lokalnim izborima 2004. godine, gdje mu je povjerenje dalo 1806 građana. 
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 06 lis 2016, 08:13 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108291 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Komšić ih opet koštao.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 06 lis 2016, 08:25 |
|
|
BBC je napisao/la: Komšić ih opet koštao. U kojem smislu? Stranke poput SDP-a ili DF-a su uzele svakako dio kolača HDZ-u u utrci za OV. U OV-u se može donekle procijeniti odnos snaga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 06 lis 2016, 08:29 |
|
|
|
Sa ta 772 glasa bi SDA-ovac dobio načelničko mjesto.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 06 lis 2016, 08:53 |
|
|
BBC je napisao/la: Sa ta 772 glasa bi SDA-ovac dobio načelničko mjesto. Sto mislis da su svi ti glasaci iz DFa muslimani i da bi glasali za SDA? Ja vjerujem da pola njih nebi ni glasalo da nema kandidata DFa, a mali dio i za HDZ.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 06 lis 2016, 09:06 |
|
|
BBC je napisao/la: Sa ta 772 glasa bi SDA-ovac dobio načelničko mjesto. Koliko sam ja shvatio Avdiju Kovačevića ,njemu su krivi SBB birači. Bio je kandidat te dvije stranke, a SBB glasači su dali povjerenje HDZ-ovcu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 06 lis 2016, 09:14 |
|
|
|
To su nagađanja. Izbori su tajni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sandalj
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 09 lis 2016, 10:57 |
|
Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04 Postovi: 1877 Lokacija: Stara Hercegovina
|
Graničar Jozo je napisao/la: Koliko sam ja shvatio Avdiju Kovačevića ,njemu su krivi SBB birači. Bio je kandidat te dvije stranke, a SBB glasači su dali povjerenje HDZ-ovcu. Pokušava samo sa sebe saprati krivicu poraza. Ne znam samo kako onda objašnjava da na dva izborna mjesta gdje su SDA i BPS buklavno odnijeli 98% glasova, kandidat HDZ-a ima 1/3 glasova. Ili su BPS-ovci listom glasali za HDZ - što je s obzirom na ratnu prošlost malo vjerovatno - ili je što je vjerovatnije 1/3 glasača SDA u Vareše glasalo protiv njega.
_________________ Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)
Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 10 lis 2016, 14:10 |
|
|
Sandalj je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: Koliko sam ja shvatio Avdiju Kovačevića ,njemu su krivi SBB birači. Bio je kandidat te dvije stranke, a SBB glasači su dali povjerenje HDZ-ovcu. Pokušava samo sa sebe saprati krivicu poraza. Ne znam samo kako onda objašnjava da na dva izborna mjesta gdje su SDA i BPS buklavno odnijeli 98% glasova, kandidat HDZ-a ima 1/3 glasova. Ili su BPS-ovci listom glasali za HDZ - što je s obzirom na ratnu prošlost malo vjerovatno - ili je što je vjerovatnije 1/3 glasača SDA u Vareše glasalo protiv njega. Ne slažem se s tom tvrdjnom, jer je osim HDZ-ovog kandidata bio još jedan. Ima tu različitih motiva. Ali nekako mi se čini da, kad je Vareš u pitanju, M-H odnosi na državnoj i federalnoj razini ne mogu u cijelosti biti preslikani.  Ovo se nalazi na ulazu u Općinu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 lis 2016, 21:37 |
|
|
Citat: Održan molitveni dan za Domovinu i hodočašće na Bobovac  Objavljeno 22.10. - 21:35 Danas, 22. listopada 2016. godine na kraljevskom gradu Bobovcu upriličen je XV. molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i XIII. hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga. Sve je počelo molitvenom procesijom od rijeke Bukovice prema Bobovcu, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U pozdravnoj riječi kardinal Puljić zahvalio je svima koji su došli na Bobovac na zajedničku molitvu za domovinu, a poseban pozdrav uputio je vojnom ordinariju iz Republike Hrvatske mons. Juri Bogdanu, kapelane, časnike i dočasnike koji su ga dopratili. Pozdrav je uputio policijskim redarstvenicima, hodočasnicima iz svih krajeva, svećenicima, bogoslovima, sjemeništarcima, časnim sestrama i članove zbora koji su pjesmom uveličali misno slavlje. Kardinal je uputio pozdrav predstavnicima svih društvenih i političkih struktura na čelu sa članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda dr. Draganom Čovićem, te predstavnicima medija, posebno spomenuvši naš radio Bobovac koji je izravno prenosio ovo misno slavlje, a preuzimali su ga Radio Herceg Bosne i radio Marija BiH. Naveo je da se vjernici na Bobovcu okupljaju zbog naše povijesti i zbog papine prošlogodišnje poruke iz Sarajeva da ne smijemo zaboraviti svoju povijest. “Zbog toga se okupljamo na korijenima naše povijesti i želimo moliti za mir i za našu domovinu, za jednakopravnost, da se svaka zloća ukloni,a dobrota raste”, kazao je kardinal Puljić. Nadahnutu propovijed imao je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić, koji je sve vjernike podsjetio na obilježavanje godine milosrđa i na njezinu važnost. Na kraju misnog slavlja uručeni su i prigodni darovi – tako je član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović uručio sliku, rad pripadnika Treće bojne iz Orašja, vojnom biskupu u RH mons. Juri Bogdanu. Vojni kapelan fra Mate Ogara uručio je sliku ministrici obrane BiH Marini Pendeš u znak zahvalnosti za sve što je Ministarstvo obrane dosada činilo i što će činiti u budućnosti za ovaj molitveni pohod. U ime uposlenika Kazneno popravnog zavoda Zenica sliku Posljednje večera uzoritom kardinalu Vinku Puljiću uručio je zamjenik direktora KPZ-a Ivica Dujmović. Na kraju je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić uručio umjetničku sliku Domenika Gonzija gvardijanu Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Željku Brkiću. Ovogodišnji molitveni pohod okupio je veliki broj vjernika, unatoč prilično lošim vremenskim uvjetima. Nakon završetku molitvenoga pohoda svi vjernici okupljeni na Bobovcu bili su pozvani na već tradicionalni ručak – vojnički grah./Fena/HMS/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 22 lis 2016, 23:09 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Po prvi put tu je i hrvatski načelnik opčine Vareš :) Sad je dojam kompletan. :)
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 28 lis 2016, 14:15 |
|
|
Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja domovinskog rata općine Vareš u koordinaciji s drugim braniteljskim udrugama proisteklim iz domovinskog rata općine Vareš obilježit će 23. obljetnicu stradanja i egzodusa Hrvata Vareša. Program obilježavanja trajat će od 02. do 06. studenog 2016. godine. Donosimo i raspored: Srijeda 02.11. - Dušni dan 10 sati - odavanje počasti poginulim braniteljima i mještanima sela Kopijari, paljenje svijeća i polaganje cvijeća na spomen obilježje u Kopijarima, 11 sati Borovica - sv. misa zadušnica u župnoj crkvi Preobraženja Gospodinovog u Borovici, potom polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježje u Borovici 13 sati Pogar - sv. misa i polaganje vijenaca na spomen obilježje 16 sati i 30 minuta Vareš - polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred središnjeg spomen obilježja u dvorištu župne crkve Sv. Mihovila 17 sati misa zadušnica u župnoj crkvi u Varešu i potom opijelo. Dan sjećanja, dan najmasovnijeg stradanja pripadnika HVO brigade Bobovac Vareš, ove godine obilježiti će se u nedjelju 06. studenog 2016. godine, po sljedećem rasporedu: 13 sati groblje Višnjići - sv. misa zadušnica, obilazak spomen kapele, polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen ploče uz prigodan program. 15 sati - druženje na planinarskom domu Mekuše i ručak za sve sudionike. Pozivamo sve suborce, prijatelje i zainteresirane građane Vareša da nam se pridruže u obilježavanju Dana sjećanja i svojom nazočnošću uveličaju ovu tužnu obljetnicu. Također obavještavamo sve zainteresirane da će biti osiguran prijevoz za Višnjiće, a autobus polazi ispred općine Vareš u 12 sati. http://radiobobovac.com/portal/index.ph ... kih-hrvata
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 30 lis 2016, 22:49 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39461 Lokacija: Gl. grad regije
|
Bobovac je napisao/la: Po prvi put tu je i hrvatski načelnik opčine Vareš :) Sad je dojam kompletan. :) Pa, nije loša ideja Kraljevu Sutjesku pripojiti Varešu. Uopće mi nije jasno što je ikad i radila u Kaknju.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 31 lis 2016, 00:39 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Po prvi put tu je i hrvatski načelnik opčine Vareš :) Sad je dojam kompletan. :) Pa, nije loša ideja Kraljevu Sutjesku pripojiti Varešu. Uopće mi nije jasno što je ikad i radila u Kaknju. E moj Junuze, brigo moja...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 31 lis 2016, 10:59 |
|
|
|
Zato sto je tek 93 HVO probio cestu od Kraljeve Sutjeske do Varesa i to je sad neka makadamska, losa cesta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 31 lis 2016, 14:26 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Zato sto je tek 93 HVO probio cestu od Kraljeve Sutjeske do Varesa i to je sad neka makadamska, losa cesta. Ejej ej, nemojmo banalizirati. Kraljeva Sutjeska je dugo bila samostalna općina. Varešu nikada nije pripadala. Neki dijelovi općine Vareš su gravitirali Sutjesci (Borovica) a ne obrnuto. Ljudi ne shvaćaju da je su prirodnu granicu između tih dvaju općina činila visoka brda i da prije rata uopće nije bilo puta Vareš-K.Sutjeska. Sama Sutjeska je središte jednog kraja, doline rijeke Trstionice koja se proteže od rijeke Bosne kao jedne prirodne granice, tj praktički do grada Kaknja pa do granice sa općinom Vareš kao druge prirodne granice. Taj jedan trstionički kraj, uz manje dijelove općine Visoko, je bila jedna cjelina koja je do 1960 i neke bila jedna jedinstvena općina. Svako izdvajanje Kraljeve Sutjeske Varešu bi bilo neprirodno i nepotrebno, jer bi se tako razbila jedna jedinstvena hrvatska zajednica doline Trstionice. Zamislite da se Podmilačje pripojilo Travniku? Nigdje veze.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 31 lis 2016, 15:46 |
|
|
Imao si ideje da se Dobretići 91 pripoje Travniku. Pa da se riješi grad i Hrvati postanu većina tu  Sutjeska je odvojena, da, ta se granica trebala modificirati. Iako Hrvati Sutjeske (a i muslimani) pričaju (odnosno pričali su) starošćakavskom jekavicom, kao i ovi u Varešu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici (ima negdje i prijelaz). Hrvati (a i Muslimani) Zenice, Travnike i Lašvanske doline pričaju (odnosno pričali su) novoštokavskom ikavicom, dakle postoji razlika. Sutjeska i Vareš bi se trebali više povezati, a i priča o općini (samo je pitanje tko bi danas tu bio većina) bi imala smisla.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 31 lis 2016, 19:41 |
|
|
Ceha je napisao/la: Imao si ideje da se Dobretići 91 pripoje Travniku. Pa da se riješi grad i Hrvati postanu većina tu  Sutjeska je odvojena, da, ta se granica trebala modificirati. Iako Hrvati Sutjeske (a i muslimani) pričaju (odnosno pričali su) starošćakavskom jekavicom, kao i ovi u Varešu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici (ima negdje i prijelaz). Hrvati (a i Muslimani) Zenice, Travnike i Lašvanske doline pričaju (odnosno pričali su) novoštokavskom ikavicom, dakle postoji razlika. Sutjeska i Vareš bi se trebali više povezati, a i priča o općini (samo je pitanje tko bi danas tu bio većina) bi imala smisla. Varešani bi u takvoj općini bili većina. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 01 stu 2016, 10:09 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
|
Za određivanje granica teritorijalno-administrativnih cjelina na svim razinama (pa tako i općinama) u složenim višenacionalnim državnim zajednicama i podijeljenim društvima ključni su kriteriji etničke rasprostranjenosti (što se dodatno može utvrditi i plebiscitima), a ne zemljopisne, prometne ili ekonomske odrednice, jer jedino etnoteritorijalizacija jamči mogućnost dugoročne stabilnosti takve državne zajednice, kao što nas ranija europska iskustva uče.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 01 stu 2016, 13:02 |
|
|
Bobovac je napisao/la: VUKsaJUGA je napisao/la: Zato sto je tek 93 HVO probio cestu od Kraljeve Sutjeske do Varesa i to je sad neka makadamska, losa cesta. Ejej ej, nemojmo banalizirati. Kraljeva Sutjeska je dugo bila samostalna općina. Varešu nikada nije pripadala. Neki dijelovi općine Vareš su gravitirali Sutjesci (Borovica) a ne obrnuto. Ljudi ne shvaćaju da je su prirodnu granicu između tih dvaju općina činila visoka brda i da prije rata uopće nije bilo puta Vareš-K.Sutjeska. Sama Sutjeska je središte jednog kraja, doline rijeke Trstionice koja se proteže od rijeke Bosne kao jedne prirodne granice, tj praktički do grada Kaknja pa do granice sa općinom Vareš kao druge prirodne granice. Taj jedan trstionički kraj, uz manje dijelove općine Visoko, je bila jedna cjelina koja je do 1960 i neke bila jedna jedinstvena općina. Svako izdvajanje Kraljeve Sutjeske Varešu bi bilo neprirodno i nepotrebno, jer bi se tako razbila jedna jedinstvena hrvatska zajednica doline Trstionice. Zamislite da se Podmilačje pripojilo Travniku? Nigdje veze. Dobro ja sam kratko htjeo samo da pokazem da su opcine kompletno odvojeno, i danasvecinom ljudi iz Kaknja za Vares idu preko Sarajeva. Barem ja, jer tako su mi savjetovali "da ne lomim auto onim "putem"". Ti si mnogo bolje to objasnio. Sad da se uspostave te stare granice Kraljeve Sutjeske i da se napravi opcina, ja nevjerujem da bi Hrvati bili vecina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pravnik95
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 01 stu 2016, 18:37 |
|
Pridružen/a: 18 lis 2016, 06:43 Postovi: 878 Lokacija: Zadar / Bihac
|
Nevezano za tijek razgovora, Opcina VAREŠ, 2013: Hrvati - 2.820 (31.7%) Bosnjaci - 5.447 (61.3%) Srbi - 189 (2.1%) Ostali - 439 (4.9%) Racunam muslimane i ostale (uglavnom Hrvati, pa cu ih oznacavati s H)ROĐENI 1.10.2014. - 31.1.2015.http://www.vares.info/sites/default/fil ... 4%8Dad.pdfHrvati: 2 Bosnjaci: 15 Mjesani: 2 ROĐENI 1.2.2015. - 31.12.2015.Hrvati: 4 Bosnjaci: 20 Mjesani: 4 ROĐENI 1.1.2016. - 31.9.2016.Hrvati: 4 Bosnjaci: 23 Mjesani: 2 Ukupno:Hrvati: 10 Bosnjaci: 58 Mjesani: 8 U sekciji umrlih smo apsolutni pobjednici. A neka, radja nas se po Kanadi, Americi, Njemackoj, Norveskoj itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 02 stu 2016, 10:44 |
|
|
pravnik95 je napisao/la: ROĐENI 1.10.2014. - 31.1.2015.http://www.vares.info/sites/default/fil ... 4%8Dad.pdfHrvati: 2 Bosnjaci: 15 Mjesani: 2 3 ; 15 ; 1 Divković Niko (Zorana i Maje) ovo ti nije mijesani brak. U nasem kraju ti je Maja cesto hrvatsko zensko ime. Mijesani su jedino na toj listi Mirnes i Ana, ali fino da i njihovo dijete nosi Hrvatsko ime "Vedrana".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zec
|
Naslov: Re: Vareš Postano: 02 stu 2016, 11:25 |
|
Pridružen/a: 14 ruj 2012, 23:31 Postovi: 1373 Lokacija: Hercegovina
|
VUKsaJUGA je napisao/la: U nasem kraju ti je Maja cesto hrvatsko zensko ime.
A gdje nije? 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|