|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hrvat
|
Naslov: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 04 ožu 2010, 19:55 |
|
|
evo, trčim malo po netu i naletim na ovaj članak... http://www.matis.hr/zbornici/2004/hr/dij11.htmCitat: Želja za povratkom
Tamošnji Hrvati su jednom nogom u Hrvatskoj, djecu upućuju u Hrvatsku, u njoj kupuju nekretnine i njima Hrvatska postaje druga baza. Nekretnine podjednako imaju i u jednoj i u drugoj zemlji. Pokazuju pametan pristup. Vidi se, kao i tijekom boravka svih tih godina, da su pragmatični i vrlo prilagodljivi uvjetima u kojima se nalaze.
_________________ Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 04 ožu 2010, 20:13 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25525 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ovaj zemljotres u Čileu je prava prigoda da se i Čileanski Hrvati vrate u svoju prapostojbinu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 04 ožu 2010, 20:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23886 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Imam dolje u Južnoafričkoj Republici daljnjeg rođaka.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 04 ožu 2010, 20:35 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25525 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Je li crnac ili bjelac?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 04 ožu 2010, 20:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23886 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Bobovac je napisao/la: Je li crnac ili bjelac? Možda je u međuvremenu potamnio. Tko zna.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 05 ožu 2010, 10:54 |
|
|
Citat: Stanovništvo Južnoafričke Republike čine četiri velike populacijske grupacije: Afrikaneri (76,7%), bijelci (10,9%), zatim mješanci ili "obojeni" (Coloureds) (8,9%) i Azijci (2,6% pardon..ali koliko moraš biti neobrazovan pa da se napiše ovaj podatak. afrikaneri su nitko drugi osim bijelaca i to isključivo germanskog, burskog porijekla. čak ni englezi, škoti.. a pogotovo ne crnci. ako je članak baziran na činjenicama poput ove.....
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 05 ožu 2010, 14:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59518 Lokacija: DAZP HQ
|
Bobovac je napisao/la: Ovaj zemljotres u Čileu je prava prigoda da se i Čileanski Hrvati vrate u svoju prapostojbinu. imam ja prijatelja i dalekih rođaka u Čileu, baš sam u kontaktu s njima zadnjih dana. pravo da ti kažem, osim što znaju da su iz naših krajeva, ništa drugo ne znaju, a bome i fizički ne sliče nama, pogotovo treća i četvrta generacija. više su mestici, nego bijelci
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Hrvat
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 05 ožu 2010, 17:21 |
|
|
caporegime je napisao/la: afrikaneri su nitko drugi osim bijelaca i to isključivo germanskog, burskog porijekla. čak ni englezi, škoti.. Među Burima ima i dosta potomaka francuskih hugenota...
_________________ Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.
|
|
Vrh |
|
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 05 ožu 2010, 17:23 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ovaj zemljotres u Čileu je prava prigoda da se i Čileanski Hrvati vrate u svoju prapostojbinu. Ne samo zemljotres, već i ekonomija. Nekoć davno su j.američke zemlje bile bogatija od Hrvatske(jugoslavija i 90te). Ali sada Hrvatska je postala bogatija, Argentina proglasila bankrot, ostale zemlje nestabilne sa jakim utjecajem organiziranog kriminala. Ja stvarno neznam šta ti hrv. emigranti čekaju. Čim se vrate u Hrvatsku imaju toliko privilegija(besplatno školovanje, bez prijemnih ispita, lakše zaposlenje, poticaji pri kupnji i izgradnji nekretnina...) Nažalost naša područja kao Lika, Posavina, srednja bosna, istočna hercegovina su nenaseljena te umjesto da za kojih 20 godina se ovdje naseljavaju arapi ili pravoslavci(rumunji, bugari, servi...) bolje da se emigracija vrati.
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=X22yhleS ... re=related
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 05 ožu 2010, 17:28 |
|
|
stvar je u tome da se oni uopće ne osjećaju Hrvatima, tj. vrlo malo njih. tu i tamo netko uzme državljanstvo, ipak će uskoro vrijediti da je iz EU. možda jedino tad se u većoj mjeri zainteresiraju.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 05 ožu 2010, 19:51 |
|
|
dudu je napisao/la: stvar je u tome da se oni uopće ne osjećaju Hrvatima, tj. vrlo malo njih. tu i tamo netko uzme državljanstvo, ipak će uskoro vrijediti da je iz EU. možda jedino tad se u većoj mjeri zainteresiraju. Osjećaju se domoljubno ti naši emigranti. Samo kada ih se pita jesi dovoljno domoljuban da se vratiš na svoje ognjište, eh tada 9999999999999999999x zapreka. Prvo nisu htjeli zbog Jugoslavije, onda zbog rata, zatim zbog ekonomske situacije, sada jer nismo u EU. Vječno će ti naši ''domoljubi'' van zemlje tražiti izlike. A prvi se bune kada u Hrvatsku uđe 20 000 muslimana radnika. Eh pa gospoda neka se vrate lika jedva ima 50 000 stanovnika, o HB da i negovorim.
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=X22yhleS ... re=related
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 05 ožu 2010, 20:54 |
|
|
mislio sam na južnoameričku emigraciju, koja je stara već preko 100 godina, a u drugom valu preko 60 godina. ti su se ljudi uvelike integrirali u zemlje u kojima žive i poprilično su patriotski naklonjeni svojim zemljama. tek starija generacija je još hrvatska, a mlađi više folklorno, iako na jugu Argentine Hrvati se jako dobro drže, imaju svoju TV, radije... u Južnoj Americi ljudi s hrvatskim podrijetlom ima oko milijun, najvećim dijelom u Čileu i Argentini.
|
|
Vrh |
|
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 08 ožu 2010, 13:05 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 21:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
dudu je napisao/la: mislio sam na južnoameričku emigraciju, koja je stara već preko 100 godina, a u drugom valu preko 60 godina. ti su se ljudi uvelike integrirali u zemlje u kojima žive i poprilično su patriotski naklonjeni svojim zemljama. tek starija generacija je još hrvatska, a mlađi više folklorno, iako na jugu Argentine Hrvati se jako dobro drže, imaju svoju TV, radije... u Južnoj Americi ljudi s hrvatskim podrijetlom ima oko milijun, najvećim dijelom u Čileu i Argentini. Cuo sam od jedne uciteljice hrvatskog koja je radila u Cileu da su tamosnji Hrvati veliki Jugoslaveni i protivnici hrvatske neovisnosti. Uglavnom potomci otocana koji su se odselili jos prije stvaraja Jugoslavije.
|
|
Vrh |
|
|
goLLe
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 08 ožu 2010, 16:37 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 15:21 Postovi: 552 Lokacija: na rijeci
|
divlja svinja je napisao/la: dudu je napisao/la: mislio sam na južnoameričku emigraciju, koja je stara već preko 100 godina, a u drugom valu preko 60 godina. ti su se ljudi uvelike integrirali u zemlje u kojima žive i poprilično su patriotski naklonjeni svojim zemljama. tek starija generacija je još hrvatska, a mlađi više folklorno, iako na jugu Argentine Hrvati se jako dobro drže, imaju svoju TV, radije... u Južnoj Americi ljudi s hrvatskim podrijetlom ima oko milijun, najvećim dijelom u Čileu i Argentini. Cuo sam od jedne uciteljice hrvatskog koja je radila u Cileu da su tamosnji Hrvati veliki Jugoslaveni i protivnici hrvatske neovisnosti. Uglavnom potomci otocana koji su se odselili jos prije stvaraja Jugoslavije. Pogrešno si čuo, vjerovatno ima i takvih ali velika većina tih ljudi je pro hrvatski orijentirano al to je sve starija generacija. Mladi su se dobrim dijelom asimilirali u čileansko društvo i uglavnom znaju da su podrijetlom iz HR, al nije to kao dijaspora u Australiji ili Kanadi. Govorim ti iz iskustva jer imam rodbinu dole
_________________ "Teško domu bez ljubavi bratske, ko i Bosni bez zemlje Hrvatske" Tiocfaidh ár lá
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Povratak Hrvata iz Južnoafričke Republike Postano: 08 ožu 2010, 16:49 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: dudu je napisao/la: mislio sam na južnoameričku emigraciju, koja je stara već preko 100 godina, a u drugom valu preko 60 godina. ti su se ljudi uvelike integrirali u zemlje u kojima žive i poprilično su patriotski naklonjeni svojim zemljama. tek starija generacija je još hrvatska, a mlađi više folklorno, iako na jugu Argentine Hrvati se jako dobro drže, imaju svoju TV, radije... u Južnoj Americi ljudi s hrvatskim podrijetlom ima oko milijun, najvećim dijelom u Čileu i Argentini. Cuo sam od jedne uciteljice hrvatskog koja je radila u Cileu da su tamosnji Hrvati veliki Jugoslaveni i protivnici hrvatske neovisnosti. Uglavnom potomci otocana koji su se odselili jos prije stvaraja Jugoslavije. ti stari su pomrli. jako puno je mlađih generacija (ne nužno i po godinama mladih), koji zapravo kurca ne kuže, osim da znaju reći otok s kojeg potječu. jedan moj prezimenjak iz Čilea me našao na facebooku prije dvije godine i imao je takva pitanja da u čudu nisam znao šta bi odgovorio. moguće da je bio i pod srpskom propagandom. danas je ok, evo neki dan me pita jel može dobiti hr državljanstvo.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|