Mislim da nema potrebe da kopiramo ruski stil. Njihove kupole su takvog oblika iz tehničkih razloga, da se ne zadržava sneg na njima. S obzirom da Bijeljina nije u Moskvi ili Peterburgu, ne vidim potrebu za takvim kupolama. Iako se slažem da crkva lepo izgleda.
Carmello Šešelj je napisao/la:
Agathonikos je napisao/la:
Da, očigledno.
Mislim da nema potrebe da kopiramo ruski stil. Njihove kupole su takvog oblika iz tehničkih razloga, da se ne zadržava sneg na njima. S obzirom da Bijeljina nije u Moskvi ili Peterburgu, ne vidim potrebu za takvim kupolama. Iako se slažem da crkva lepo izgleda.
Zašto da ne? Širom sveta imate crkve u baroknom, renesansnom, ovom onom stilu a ruski je samo jedan od njih. Meni je taj stil izuzetno lep, ima svoje ukorenjenje u pravoslavlju i nemam ništa protiv da ga i SPC koristi.
Nemam ni ja ništa protiv. Ali imamo i mi svoj stil i mislim da treba što više da ga forsiramo. I da ponovim, crkva u Bijeljini mi je prelepa. Ali dosta je ta jedna u ruskom stilu. Ostale teba da gradimo u srpsko-vizantijskom stilu.
Jedna, pet ili deset crkava u ruskom stilu neće ugroziti naš tradicionalni stil koji je ionako dominantan a s druge strane, bolje je da neku crkvu koja već nije u našem stilu napravimo u ruskom, nego da od crkava pravimo hangare i športske dvorane.
Jedna, pet ili deset crkava u ruskom stilu neće ugroziti naš tradicionalni stil koji je ionako dominantan a s druge strane, bolje je da neku crkvu koja već nije u našem stilu napravimo u ruskom, nego da od crkava pravimo hangare i športske dvorane.
Ok, slažem se da pet ili deset crkava neće ugroziti naš stil, ali s druge strane, smatram nemogućim da će SPC graditi tržne centre, košarkaške dvorane ili brutalističke betonjare i osveštavati ih kao crkve, tako da ne bih brinuo oko toga na vašem mestu.
Crkva u Derventi
Crkva u Beočinu
Po mom uvaženom mišljenju, to je taj plafon u modernom izrazu koji nebismo trebali probijati. Kombinacija lepih oblika i boja u potpunosti može zadovoljiti potrebe za modernim, dok suština ostaje nepromenjena.
Patrijaršija u Peći je pravi primjer srpske tradicionalne arhitekture i kako "treba" izgledat srpska crkva. Ruska arhitektura je isto tako tradicionalna i na oko lijepa. Nemam ništa protiv ni da se grade kao ruske crkve, ali bi mi bilo draže da se grade kao srpske.
Kod Hrvata je drugačije, u nas su svi stilovi došli sa zapada i nema neke istaknuto "hrvatske" arhitekture. Crkve u Zapadnoj Hercegovini, ove starije (19. i rano 20. st.) su uglavnom građene u romaničkom, rijeđe u gotičkom stilu. Moderne se nažalost grade u funkcionalističkom i izgledaju kao zgrade u radničkim naseljima.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.