HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 lip 2026, 11:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1260 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 51  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Donald J. Trump, predsjednik SAD-a
PostPostano: 26 vel 2017, 18:50 

Amiđa je napisao/la:
I da, slažem se. Arapi jesu bili brutalni prema crncima robovima. Meni je samo smiješan odnos Amerikanaca a naposlijetku i samoproklamiranih nositelja europskih vrijednosti prema crnačkoj populaciji. They brought it on themselves.

I šta je onda kolonizacija iz tvoje perspektive? To su Arapi zaslužili zbog odnosa prema crncima, je li tako?

Američki crnci imaju najbolji životni standard od svih crnaca u svijetu, najpismeniji su, itd.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2017, 18:52 

master_mind_ je napisao/la:
Amiđa je napisao/la:
Nisu jadni crnci došli na američko tlo svojom voljom, već su njihovi gospodari otišli po njih. Neka se sada nadjebavaju s njima. Isto kao i Europljani, dugogodišnjim rovarenjem po Africi i Aziji.

Ako ćemo već tako onda Turska mora ljudima iz bivše Jugoslavije platiti reparacije zbog 500 godišnjeg maltretiranja, ropstva i plačanja danka. Druga alternativa je da sada svi odemo u Tursku, tamo živimo od socijale, a domaćim Turcima istovremeno nabijamo komplekse.

Ja sam suprotnost pk:i. Riješenje je jednostavno prestanak miješanja Zapada u interne stvari arapskog svijeta i prestanak rovarenja od Maroka do krajnijeg istoka azijskog kontinenta. Ne tražiti guzici çepa.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..

Vrh

PostPostano: 26 vel 2017, 18:52 

Amiđa je napisao/la:
Nisu jadni crnci došli na američko tlo svojom voljom, već su njihovi gospodari otišli po njih. Neka se sada nadjebavaju s njima. Isto kao i Europljani, dugogodišnjim rovarenjem po Africi i Aziji.

Ako ćemo već tako onda Turska mora ljudima iz bivše Jugoslavije platiti reparacije zbog 500 godišnjeg maltretiranja, ropstva i plačanja danka. Druga alternativa je da sada svi odemo u Tursku, tamo živimo od socijale, a domaćim Turcima istovremeno nabijamo komplekse.

Ma ide mi na kurac ta samoviktimizacija. Meni Turci ne moraju ništa vraćat niti kompenzirat niti ja to tražim. Živim ko lord (po riječima Munire Subašić) i jako mi je dobro. Međutim, ide mi na kurac, kako rekoh, ta samoviktimizacija i karakteriziranje zlih Europljana koji su "unesrćili" jadne crnce i Arape, a u stvari Arapi bili najbrutalnija govna koja su izvršila genocid nad kršćanima sjeverne Afrike, provodili najbrutalnije ropstvo itd. To što su mentalno i genetski zaostali u glavi i nesposobni da naprave urednu državu nije krivnja Europljana.

Arapski svijet nije proizveo niti jednu ideju univerzalnih razmjera, izuzev islama, koji nije u stanju generirati nove ideje. Europljani su stvorili grčku filozofiju, kršćanstvo, koje je stvorilo najnapredniju civilizaciju u čovječanstvu, koje je mater širokoj lapezi univerzalnih ideja - od liberalizma, marksizma, do konzervativizma, nacizma, kapitalizma itd. Europljanin je od Boga stvoren da vlada, a drugi da mu se pokoravaju. Zato je vladao i vladat će, ovako ili onako. Ko gubi ima pravo da se ljuti.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2017, 18:58 

Tuta je napisao/la:
Ovo što govoriš se događalo sve na državnoj razini. U isto vrijeme na američkim sveučilištima ljevičari su indoktrinirali studente sa političkom korektnošću. Tadašnji studenti su sadašnja elita pa svoju revoluciju izvoze danas po cijelom svijetu.

Pa konzervativci nikad nisu uspjeli vratit sveučilišta koja su izgubili već u prvoj polivici 20. stoljeća, a naročito nakon 1968. Ja pretjerano ne žalim za tim, iako bih naravno, volio da je drugačije. Intelektualci su prirodno skloni dokolici i stvaranju bespotrebnih ideja koje važe samo u njihovoj glavi.

Nažalost, lako meni što Ameri sami sebe uništavaju već to što svoju ljevičarsku dekadenciju izvoze i ovdje. Pederluk upravo zahvaljujući tome postao i ovdje mainstream. Nacionalizam i ostale pozitivne vrijednosti sada su negativne. Ili će ova civilizacija propasti, ili će se to morati promjeniti.

Sociologiju i ostale humanističke "znanosti" (s iznikom prava i povijesti) treba ukinuti.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2017, 19:02 

Tuta je napisao/la:

Pa konzervativci nikad nisu uspjeli vratit sveučilišta koja su izgubili već u prvoj polivici 20. stoljeća, a naročito nakon 1968. Ja pretjerano ne žalim za tim, iako bih naravno, volio da je drugačije. Intelektualci su prirodno skloni dokolici i stvaranju bespotrebnih ideja koje važe samo u njihovoj glavi.

Nažalost, lako meni što Ameri sami sebe uništavaju već to što svoju ljevičarsku dekadenciju izvoze i ovdje. Pederluk upravo zahvaljujući tome postao i ovdje mainstream. Nacionalizam i ostale pozitivne vrijednosti sada su negativne. Ili će ova civilizacija propasti, ili će se to morati promjeniti.

Sociologiju i ostale humanističke "znanosti" (s iznikom prava i povijesti) treba ukinuti.

Ma to je sve produkt proklete 1968. Baby boomeri su generacija koja je, u uvjetima općeg ekonomskog napretka, imala najlagodniji život. Lijepa vremena stvaraju loše ljude, i to ti je to. U tegobnom vremenu stvaraju se dobri ljudi. To je ciklus.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2017, 19:05 

Slažem se s mišljenjem da sociologiju treba ukinuti. Potpuno je besmislena uzme li se u obzir da postoji nešto što se zove evolucijska psihologija.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2017, 19:07 

Tuta je napisao/la:
Ma ide mi na kurac ta samoviktimizacija. Meni Turci ne moraju ništa vraćat niti kompenzirat niti ja to tražim. Živim ko lord (po riječima Munire Subašić) i jako mi je dobro. Međutim, ide mi na kurac, kako rekoh, ta samoviktimizacija i karakteriziranje zlih Europljana koji su "unesrćili" jadne crnce i Arape, a u stvari Arapi bili najbrutalnija govna koja su izvršila genocid nad kršćanima sjeverne Afrike, provodili najbrutalnije ropstvo itd. To što su mentalno i genetski zaostali u glavi i nesposobni da naprave urednu državu nije krivnja Europljana.

Arapski svijet nije proizveo niti jednu ideju univerzalnih razmjera, izuzev islama, koji nije u stanju generirati nove ideje. Europljani su stvorili grčku filozofiju, kršćanstvo, koje je stvorilo najnapredniju civilizaciju u čovječanstvu, koje je mater širokoj lapezi univerzalnih ideja - od liberalizma, marksizma, do konzervativizma, nacizma, kapitalizma itd. Europljanin je od Boga stvoren da vlada, a drugi da mu se pokoravaju. Zato je vladao i vladat će, ovako ili onako. Ko gubi ima pravo da se ljuti.

Ma slažem se s tobom, samo pokušavam Amidži pokazati apsurd njegove izjave. Kada bi svi radili to što on želi (da se Arapi naseljavaju zbog tobože grijeha kolonijalizma) ne bi bilo kraja.

A na zapadu biti samoviktimizirajuća manjina je zapravo vrlo profitabilno. Ne bi bilo nikada na štetu barem pokušati pri pregovorima sa Europom.

Amiđa je napisao/la:

Ja sam suprotnost pk:i. Riješenje je jednostavno prestanak miješanja Zapada u interne stvari arapskog svijeta i prestanak rovarenja od Maroka do krajnijeg istoka azijskog kontinenta. Ne tražiti guzici çepa.

Pa eto slažem se s time. Neka se Arapi kolju koliko žele, a svijet ih treba pustiti da socijalni darvinizam uradi svoje. I naravno, to podrazumijeva da se neće tolerirati uvoz njihovih izbjeglica. Prestanak slanje humanitarnih pomoći Africi. Ne treba se Zapad miješati tamo gdje mu nije mjesto.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2017, 19:12 

Gdje sam ja rekao da želim naseljavanje Arapa? Nemoj biti kao bbc i drugima stavljati rijeci u usta. Iznio sam samo mišljenje da bi Arapa i ostalih neeuropljana bilo mnogo manje u slučaju nemješanja u arapska posla na BI.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2017, 19:16 

Tuta je napisao/la:
Ma to je sve produkt proklete 1968. Baby boomeri su generacija koja je, u uvjetima općeg ekonomskog napretka, imala najlagodniji život. Lijepa vremena stvaraju loše ljude, i to ti je to. U tegobnom vremenu stvaraju se dobri ljudi. To je ciklus.

A znaš li kako se zove taj filozofski smjer koji je pokrenuo 68aše? To je bila Frankfurtska škola i njihova Kritična teorija. Oni su stvorili frazu "politička korektnost". pošto su baby boomeri živjeli bolje nego što se danas živi, kako nisu imali probleme lako ih je bilo indokrtinizirati.

https://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_School

Kritična teorija govori kako se zapadno društvo inheretno nepravedno i nemoralno. Kao rekaciju toga nastali su svi ti subverzivni pokreti kao što su LGTB ili feminizam.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2017, 19:23 

Amiđa je napisao/la:
Gdje sam ja rekao da želim naseljavanje Arapa? Nemoj biti kao bbc i drugima stavljati rijeci u usta. Iznio sam samo mišljenje da bi Arapa i ostalih neeuropljana bilo mnogo manje u slučaju nemješanja u arapska posla na BI.

Samo to je vrlo kriva premisa. Čak i da je sada mir na Bliskom Istoku i dalje bi se naseljavali u Europu. To je počelo još prije Iračkog rata. Problem je u samom Zapadu jer je dekadentan. Zapadna civilizacija ili se mora samouništiti, ili se reformirati. Druge solucije nema.

I dalje meni ne bi bio problem da oni sami sebe ne uništavaju već što izvoze revoluciju po Istočnoj Europi i Balkanu. Upravo zbog toga želja bi mi bila da Hrvatska primjerice raskine sa Zapadom za sva vremena i okrene nekome drugome, može i Rusima.

Meni na kurac da mi stanje u zemlji ovisi o nekim jebenim američkim izborima.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2017, 12:03 

Vi u svemu tražite uzroke i posljedice u nekim ideologijama i povijesnim događanjima. A sve je zapravo puno jednostavnije. 60-ih i 70-ih su Europljani bili sretni da dolaze imigranti da im uvale prljave i slabo plaćene poslove. Jer bi se jedan Nijemac ili Talijan sramotio u društvu da mu sin radi na benzinskoj pumpi, a kćer konobari u kafiću. Kolonije samo znače utoliko da je Francuzima lakše bilo dovoditi iz kolonija jer već znaju jezik.

I onda su ovi došli svidjelo im se , pravili djecu, doveli rodbinu i sad kad ih ima malo previše, sad su svi zabrinuti kako , zašto, odakle.

Sad nije samo tako potjerati imigrante jer bi onda na zapadu svi ekonomski krahirali i mirovinski sustav i industrija sve bi stalo iste sekunde.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2017, 12:10 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Vi u svemu tražite uzroke i posljedice u nekim ideologijama i povijesnim događanjima. A sve je zapravo puno jednostavnije. 60-ih i 70-ih su Europljani bili sretni da dolaze imigranti da im uvale prljave i slabo plaćene poslove. Jer bi se jedan Nijemac ili Talijan sramotio u društvu da mu sin radi na benzinskoj pumpi, a kćer konobari u kafiću. Kolonije samo znače utoliko da je Francuzima lakše bilo dovoditi iz kolonija jer već znaju jezik.

I onda su ovi došli svidjelo im se , pravili djecu, doveli rodbinu i sad kad ih ima malo previše, sad su svi zabrinuti kako , zašto, odakle.

Sad nije samo tako potjerati imigrante jer bi onda na zapadu svi ekonomski krahirali i mirovinski sustav i industrija sve bi stalo iste sekunde.

Naravno da je sve uvijek pitanje novca i moci. Ali kolega master_mind_ je u pravu kada pise o tome da bi migracija sa Istoka (Bliskog ili bilo kojeg) naseljavala Zapadnu Europu i da nije bilo ratova na tom podrucju. Svjetska populacija je ogromna, a prostora suvise malo.

– Bridget of Sweden (1303-1373)

Vrh

PostPostano: 27 vel 2017, 13:01 

Sto se vise mešaju rase i kulture djeca su lepša i jača. Dna struktura bolja.podrzavam.
Sw Amerika Njemačka su najnaprednije inovativno tehnološki.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 27 vel 2017, 14:10 

Nakon što je kompanija STARBUCKS najavila zapošljavanje 10.000 izbjeglica, desilo se nešto "čudno." Amerikanci su počeli bojkotirati njihove proizvode i usluge. Prodaja im je pala za više od 1/2. Propast.

slika

http://tribun.hr/satrbucks-ozbiljnim-pr ... zbjeglica/

http://www.zerohedge.com/news/2017-02-2 ... 0000-refug

Vrh

PostPostano: 27 vel 2017, 14:22 

:laugh :D

Vrh

PostPostano: 28 vel 2017, 00:58 

:biceovodobro

Vrh

PostPostano: 28 vel 2017, 02:32 

Najjače od svega je kad samozaljubljeni mainstream mediji počnu priče o tome kako Trump ulazi u rat s novinarima koji ne može dobiti. Ne kretenčići, Trump nadmoćno vlada na najjačem mediju ikad, na internetu koji je vas idiote pretvorio u nešto zastarjelo, dosadno, sporo i nepotrebno. Kako bi liberalčići rekli - it's the current year!

slika

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2017, 12:10 

Čini mi se da je bivši Obamin savjetnik kao Zoran Milanović bez posla pa traži novo radno mjesto.
Kakvi su to ljudi koji odlučuju doslovce o stotinama tisuća ubijenih i razorenim gradovima, da mijenjaju mišljenja za tren. I to ne bilo kakva mišljenja.

Citat:
OBRAĆANJEM UDOVICI VOJNIKA, TRUMP ODUŠEVIO KRITIČARE: ‘Sad je postao predsjednik. Točka.’

Autor: S. V.Srijeda, 01. Ožujak 2017. u 10:22

Ono čime je Trump potpuno zadobio sve prisutne bilo je njegovo obraćanje udovici Ryana Owensa, pripadnika specijalne vojne jedinice Navy Seals, koji je poginuo u misiji u Jemenu

Američki predsjednik Donald Trump, od velikog dijela svijeta, pa i samih Amerikanaca, prozvan je kontroverznim i ekscentričnim.

No, svojim je posljednjim govorom ulio nadu i svojim najžešćim kritičarima i neistomišljenicima.

Nakon nešto više od mjesec dana svog mandata, obratio se Kongresu kako bi izvijestio naciju o učinjenom, ali i o onome što tek kani učiniti za dobrobit Amerike.

Tako je, između ostalog, oštro osudio napade na židovsku zajednicu koji su učestali nakon što je on postao predsjednikom. Osvrnuo se i na nedopustivo devastiranje židovskih groblja:

“Ovo nas podsjeća da smo zajedno ujedinjeni u osudi zla u svim njegovim groznim oblicima”, kazao je i dodao kako upravo započinje “novo poglavlje američke veličanstvenosti”.

Jednako tako, najavio je žestok obračun s islamskim terorizmom:

“Kao što sam obećao, naredio sam Ministarstvu obrane da izradi plan za uništenje ISIS-a, koji kolje ljude svih vjera i uvjerenja, i muslimane i kršćane i ateiste. Istrijebit ćemo te zlikovce s lica Zemlje zajedno s našim saveznicima, uključujući i one iz muslimanskog svijeta”, kazao je.

No, ono čime je Trump u potpunosti zadobio sve prisutne, bilo je njegovo obraćanje udovici Ryana Owensa, pripadnika specijalne vojne jedinice Navy Seals, koji je poginuo u misiji u Jemenu:

“Blagoslovljeni smo što je večeras s nama Carryn Owens. Ryan je umro baš kao što je i živio – kao ratnik i kao heroj. Borio se protiv terorizma i štitio je našu državu. Upravo sam razgovarao s generalom Mattisom (ministrom obrane), koji mi je isto to rekao: ‘Ryan je sudjelovao u izrazito uspješnom napadu koji je proizveo veliku količinu korisnih podataka koji će nas odvesti u još mnogo pobjeda u budućnosti’. To što je Ryan učinio ostat će zapisano u vječnosti. Kao što nas Biblija uči, nema većeg ljubavnog čina od polaganja života za prijatelja. Ryan je dao svoj život za prijatelje, za svoju zemlju i za našu slobodu. Nikad ga nećemo zaboraviti”, kazao je Trump izravno gledajući u uplakanu Carryn.

Nakon ovih riječi, aplauz je trajao 2 minute i 11 sekundi, a američki predsjednik je to komentirao riječima:

“Ryan nas sada sve gleda i mislim da je jako sretan jer mislim da je upravo oboren rekord”…

Bivši Obamin savjetnik i veliki Trumpov kritičar rekao je da je to bio ‘trenutak kada je Trump zapravo postao predsjednik Amerike, točka’.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2017, 15:26 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Gledam sinoćnje obraćanje Trumpa američkom kongresu, koja je fora u stalnom ustajanju zastupnika i pljeskanju. Skužio sam da svi ne ustaju, pa pretpostavljam, da ustaju i plješću oni koji se slažu.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2017, 16:05 

Ima ih koji ne ustaju ali to su koliko vidjeh većinom predstavnici US ARMY, AIRFORCE i NAVY, Vrhovni sud, kao i neki drugi koji su u prvim redovima, tj koji su gosti, valjda je njima zabranjeno aplaudirati.

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2017, 19:18 

Russia: Putin, Trump could meet before July

slika

Russian President Vladimir Putin could meet face-to-face with President Trump before July, after the two leaders held an hour-long phone conversation over the weekend, a presidential spokesman said.

Dmitry Peskov, Putin’s spokesman, told Russian news agency TASS that the two could “quite likely” meet before a Group of 20 summit in Hamburg, Germany on July 7-8. He said he hoped the leaders’ aides will "waste no time" in preparing.

Trump and Putin spoke Saturday in their first phone call since Trump became president. Peskov said was a “good, constructive conversation.”

In a statement after the call, the Kremlin said the two “had a detailed discussion of pressing international issues.”

They included fighting terrorism, the situation in the Middle East, the Arab-Israeli conflict, Iran’s nuclear program and the Korean Peninsula, the Russian government said.

“The discussion also touched upon the main aspects of the Ukrainian crisis. The sides agreed to build up partner cooperation in these and other areas,” the statement said.

“During the conversation, both sides expressed their readiness to make active joint efforts to stabilise and develop Russia-US cooperation on a constructive, equitable and mutually beneficial basis,” the Kremlin added.

Peskov said that Putin and Trump did not discuss sanctions. He added: "We have seen a readiness to solve difficult problems through dialogue, which President Putin has long been calling for and unfortunately in previous years did not find a response (to)," Reuters reported.

Putin and Trump have expressed a desire to have a closer relationship, after the Obama administration imposed sanctions against Russian businesses and individuals for Russia’s alleged attempts to interfere in the U.S. presidential election to Trump's advantage, backing of separatist forces in Ukraine and illegal annexation of Crimea.

:biceovodobro

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2017, 21:33 

Trump zaposlio novog savjetnika. Pladimir Vutin.

slika

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2017, 19:43 

Citat:
Trump ukida milijarde za USAID – Nevladine udruge i političari pred iskušenjima

slika

Američka administracija je najavila oštro smanjenje proračuna za državnu Američku agenciju za međunarodnih razvoj, poznatiju pod imenom agenciju USAID. Ujedno će se smanjiti i potpora ove agencije drugim državama.

Predsjednik Donald Trump ovim ispunjava svoje predizborna obećanja i rješava se nepotrebnog tereta. Novac iz američkog proračuna bit će trošen na Amerikance, a paraziti će se morati naviknuti na život bez potpora State Departmenta.

Washington je to vrlo jednostavno objasnio

“To je prilično jednostavno. Naime, što manje novca trošite u inozemstvu, više nam ostaje ovdje”, komentirao je najnoviju vijest ravnatelja Ureda za proračun Bijele kuće Mick Mulvaney.

Međutim, vijest se tumači i kao drastično rezanje sredstva od strane Trumpa za vanjsku politiku. Prije svega financijske pomoći drugim državama, koja je bila namijenjena za “promicanje demokracije”, a nikada za stvarnu pomoć siromašnima.

Radikalno će se smanjiti proračun agencije USAID. Na službenoj internetskoj stranici ove američke vladine agencije stoji da je pod predsjednikom Obamom godišnji proračun agencije iznosio 1% američkog BDP-a, koji iznosi preko 18 000 milijardi dolara, prenosi

Tim su se novcem financirali različiti programi USAID-a i State Departmenta, na koje je trošeno 50 milijardi dolara godišnje. No, osim State Departmenta i USAID-a, preko drugih agencija u Washingtonu i bezbroj saveznika, satelita i parazita diljem svijeta se svake godine trošilo dodatnih 36 milijardi dolara.

Rezultat su bile astronomske svote. Taj novac je bio više nego dovoljan za spasiti Detroit od bankrota ili rekonstruirati “Pojas hrđe” (Rust Belt).

Umjesto toga, novac je iz Amerike odlazio na račune svih mogućih vrsta parazita koji su po svijetu širili priče o “promicanju demokracije” i “transatlantskoj solidarnosti”.

Promjena ove situacije je dio obećanja kampanje Donalda Trumpa, koji je insistirao da novac Amerikanaca treba ostati u Americi.

“America First” – “Amerika na prvom mjestu“. Globalna dominacija je preskupo za naše građane. Ona guta prihode američkih poreznih obveznika i živote američkih vojnika. Potrebno je ukinuti džeparac parazitima američkog “izvoza demokracije”. Ne dati im potporu, povući s njihovih teritorija američke vojne baze. Neka gradite demokraciju u svojoj kući, ako im je potrebna i neka se sami zaštitite. Amerika se treba baviti svojim granicama, a ne tuđim”, dijelovi su govora Donalda Trumpa.

Međutim, ovaj potez ne iznenađuje, jer se za bezbroj hordi odobravaju programi i bezbroj nevladinih udruga je dobivalo novac iz Washingtona, a svi su na predsjedničkim izborima navijali za Hillary Clinton, dok su republikanskog kandidata opisivali najpogrdnijim riječima, ne trudeći se da se drže za njih toliko ljubljene “političke korektnosti”.

Trump je pobijedio i obećao da će ih lišiti “džeparca”. I što je najgore od svega za njih, on ispunjava svoja obećanja.

Točan iznos smanjenja financiranja State Departmenta, USAID-a i drugih instrumenata vanjske politike, prije svega vladinih agencija, bit će objavljen sredinom mjeseca, ali su u Bijeloj kući već naglasili da je smanjenje biti oštro i američka klijentela u Europi i drugim dijelovima svijeta će ostati bez sredstava za život.

Na prvom mjestu će se rezati sredstva za USAID i druge “izvoznike demokracije”, što znači da će bez novca ostati strani agenti politike u bivšim sovjetskim republikama, gdje ih ima posebno puno, ali i na našim prostorima. Na mnogim su mjestima prešli crtu bojišnice i ušli u razdoblje “Novog hladnog rata”.

Kako je nehotice priznala bivša pomoćnica američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Victoria Nuland, samo na “razvoj demokracije i civilnog društva” je u Ukrajini potrošeno 5 milijardi dolara. Isto tako je izravno iz američkog proračuna dodijeljeno Mihailu Saakašviliju da Gruziji nametne atlantistički “izbor”.

Novac namijenjen krajem prošle godine za danas govori da je USAID povećao financijsku “pomoć” Gruziji, a riječ je o 22,5 milijuna dolara za “demokratsku kontrolu ravnoteže i odgovornosti vlade”.

U istom položaju kao i bivši predsjednik Gruzije su i lideri baltičkih zemalja. Oni također lete privatno u Washington u privatnom i penju se na ogradu Bijele kuće mašući rukama njihovom američkom vođi. Svaka sličnost s nedavnom snimkom hrvatske predsjednice koja pozira ispred ograde Bijele kuće je “slučajna”.

Naime, čak i ako su savjetnici tijekom ovih mjeseci pokazali Trumpu gdje se a političkoj karti svijeta nalaze Litva, Latvija i Estonija, on još se uvijek ne može sjetiti da ga je itko od njegovih kolega pozvao na ove prostore.

Dakle, američko financiranje baltičkih političara će proći kroz škare, kao i svi ostali. No, sredstva su bila impresivna, čak i ako u obzir uzmemo samo State Department i USAID. Malo je baltičkih političara koji nikada nisu ili ne bi sudjelovali na raznim tečajevima za proizvodnju mladih lidera i usmjerenih na “profesionalni razvoj”.

Mnogi su prošli kroz sve to, letjeli u inozemstvo i putovali po Americi na račun američkih poreznih obveznika. Predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite, dobitnica je Fulbright stipendije i diplomirala je na Sveučilištu Georgetown. Edgar Rinkevich je diplomirao na američkom Nacionalnom sveučilištu za obranu. Nisu li za novac kojim su studirali u Americi uspostavili korisne kontakte u američkom elitom?

Lista je predugačka, ali podsjetimo da je i aktualna hrvatska predsjednica kao Fulbright stipendistica pohađala Sveučilište George Washington.

No, tečajevi i stažiranje za obećavajući vladajući kadar iz istočne Europe su za Trumpa trošenje novca i gluposti.

Ako žele, dovoljno je učiniti kao Litvanski konzervativci, koji su osnovali demokršćansku “Domovinska unija” i prepisali program američke Republikanske stranke. Stranka “Jedinstvo” je sklepala nekoliko nacionalno-liberalnih projekata pod izravnim nadzorom američkog veleposlanstva. Istaknuti predstavnici stranke su obvezni surađivati s Amerikancima.

Na primjer, eurozastupnik Litve i bivši ministar obrane i vanjskih poslova, Artis Pabriks, godina prima potporu Zaklade Soros u Latviji, nevladinih udruga Providus i Delna.

Ali sada udobno izležavanje na američkom proračunu dolazi kraju. Trumpu su pokazali debelu knjigu troškova u inozemstvu i on odbija plaćati te usluge.

No, čak i smanjenje sredstava za političare nije toliko loše kao nedostatak američke pažnje, što će im donijeti daleko veće, političke gubitke.

Tekući proračunski rezovi u Washingtonu u dodjeli financijskih potpora organizacijama je samo prvi znak predstojeće tragedije za američku klijentelu.

U posljednjoj godinu dana predsjedništva Obame, proračun američkih oružanih snaga u Europi je povećan četiri puta, na 3,4 milijarde eura, a Trump je izjavio da je to previše. SAD mora smanjiti financiranje i američku vojnu prisutnost u Europi. Amerika ne bi trebala osiguravati 80% proračuna NATO pakta, općenito stare organizacije i relikta Hladnog rata.

Ako su europski saveznici žele NATO, neka ga sami financiraju i brane ga. Zašto bi Amerika trebala trošiti novac na rotacijske bojne u baltičkim zemljama i na europski sustav obrane od “iranskih projektila”. Što će ili gdje će raditi predsjednica Litve Dalia Grybauskaite? U centru NATO-a za cyber sigurnost u Tallinnu? U Centru za strateške komunikacije NATO-a u Rigi? Da ih pitate, za obične Amerikance si Tallinn i Riga vjerojatno negdje u Arkansasu.

I što je najvažnije, nova američka administracija, barem za sada, nije zainteresirana za “obuzdavanje Rusije”. Koncept se promijenio. Glavni američki konkurent je Kina, a ne Rusija, no to je tema za širu raspravu.

Ali ono što se da naslutiti, SAD neće plaćati “sanitarni kordon” prema Rusiji, jer joj nije potreban. Poručeno je da za istok Europe novca vas više nema, barem ne u vrtoglavim iznosima kao ranije, a neka se paraziti USAID-a snalaze kako znaju.

Logicno.ba

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2017, 20:35 

Shit, tko će sada organizirati prosvjede po Sarajevu, tko će paliti zgrade institucija??? Ljudi će to morati činiti samoincijativno i besplatno???!

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2017, 20:38 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Tuta je napisao/la:
Citat:
Trump ukida milijarde za USAID – Nevladine udruge i političari pred iskušenjima

slika

Američka administracija je najavila oštro smanjenje proračuna za državnu Američku agenciju za međunarodnih razvoj, poznatiju pod imenom agenciju USAID. Ujedno će se smanjiti i potpora ove agencije drugim državama.

Predsjednik Donald Trump ovim ispunjava svoje predizborna obećanja i rješava se nepotrebnog tereta. Novac iz američkog proračuna bit će trošen na Amerikance, a paraziti će se morati naviknuti na život bez potpora State Departmenta.

Washington je to vrlo jednostavno objasnio

“To je prilično jednostavno. Naime, što manje novca trošite u inozemstvu, više nam ostaje ovdje”, komentirao je najnoviju vijest ravnatelja Ureda za proračun Bijele kuće Mick Mulvaney.

Međutim, vijest se tumači i kao drastično rezanje sredstva od strane Trumpa za vanjsku politiku. Prije svega financijske pomoći drugim državama, koja je bila namijenjena za “promicanje demokracije”, a nikada za stvarnu pomoć siromašnima.

Radikalno će se smanjiti proračun agencije USAID. Na službenoj internetskoj stranici ove američke vladine agencije stoji da je pod predsjednikom Obamom godišnji proračun agencije iznosio 1% američkog BDP-a, koji iznosi preko 18 000 milijardi dolara, prenosi

Tim su se novcem financirali različiti programi USAID-a i State Departmenta, na koje je trošeno 50 milijardi dolara godišnje. No, osim State Departmenta i USAID-a, preko drugih agencija u Washingtonu i bezbroj saveznika, satelita i parazita diljem svijeta se svake godine trošilo dodatnih 36 milijardi dolara.

Rezultat su bile astronomske svote. Taj novac je bio više nego dovoljan za spasiti Detroit od bankrota ili rekonstruirati “Pojas hrđe” (Rust Belt).

Umjesto toga, novac je iz Amerike odlazio na račune svih mogućih vrsta parazita koji su po svijetu širili priče o “promicanju demokracije” i “transatlantskoj solidarnosti”.

Promjena ove situacije je dio obećanja kampanje Donalda Trumpa, koji je insistirao da novac Amerikanaca treba ostati u Americi.

“America First” – “Amerika na prvom mjestu“. Globalna dominacija je preskupo za naše građane. Ona guta prihode američkih poreznih obveznika i živote američkih vojnika. Potrebno je ukinuti džeparac parazitima američkog “izvoza demokracije”. Ne dati im potporu, povući s njihovih teritorija američke vojne baze. Neka gradite demokraciju u svojoj kući, ako im je potrebna i neka se sami zaštitite. Amerika se treba baviti svojim granicama, a ne tuđim”, dijelovi su govora Donalda Trumpa.

Međutim, ovaj potez ne iznenađuje, jer se za bezbroj hordi odobravaju programi i bezbroj nevladinih udruga je dobivalo novac iz Washingtona, a svi su na predsjedničkim izborima navijali za Hillary Clinton, dok su republikanskog kandidata opisivali najpogrdnijim riječima, ne trudeći se da se drže za njih toliko ljubljene “političke korektnosti”.

Trump je pobijedio i obećao da će ih lišiti “džeparca”. I što je najgore od svega za njih, on ispunjava svoja obećanja.

Točan iznos smanjenja financiranja State Departmenta, USAID-a i drugih instrumenata vanjske politike, prije svega vladinih agencija, bit će objavljen sredinom mjeseca, ali su u Bijeloj kući već naglasili da je smanjenje biti oštro i američka klijentela u Europi i drugim dijelovima svijeta će ostati bez sredstava za život.

Na prvom mjestu će se rezati sredstva za USAID i druge “izvoznike demokracije”, što znači da će bez novca ostati strani agenti politike u bivšim sovjetskim republikama, gdje ih ima posebno puno, ali i na našim prostorima. Na mnogim su mjestima prešli crtu bojišnice i ušli u razdoblje “Novog hladnog rata”.

Kako je nehotice priznala bivša pomoćnica američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Victoria Nuland, samo na “razvoj demokracije i civilnog društva” je u Ukrajini potrošeno 5 milijardi dolara. Isto tako je izravno iz američkog proračuna dodijeljeno Mihailu Saakašviliju da Gruziji nametne atlantistički “izbor”.

Novac namijenjen krajem prošle godine za danas govori da je USAID povećao financijsku “pomoć” Gruziji, a riječ je o 22,5 milijuna dolara za “demokratsku kontrolu ravnoteže i odgovornosti vlade”.

U istom položaju kao i bivši predsjednik Gruzije su i lideri baltičkih zemalja. Oni također lete privatno u Washington u privatnom i penju se na ogradu Bijele kuće mašući rukama njihovom američkom vođi. Svaka sličnost s nedavnom snimkom hrvatske predsjednice koja pozira ispred ograde Bijele kuće je “slučajna”.

Naime, čak i ako su savjetnici tijekom ovih mjeseci pokazali Trumpu gdje se a političkoj karti svijeta nalaze Litva, Latvija i Estonija, on još se uvijek ne može sjetiti da ga je itko od njegovih kolega pozvao na ove prostore.

Dakle, američko financiranje baltičkih političara će proći kroz škare, kao i svi ostali. No, sredstva su bila impresivna, čak i ako u obzir uzmemo samo State Department i USAID. Malo je baltičkih političara koji nikada nisu ili ne bi sudjelovali na raznim tečajevima za proizvodnju mladih lidera i usmjerenih na “profesionalni razvoj”.

Mnogi su prošli kroz sve to, letjeli u inozemstvo i putovali po Americi na račun američkih poreznih obveznika. Predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite, dobitnica je Fulbright stipendije i diplomirala je na Sveučilištu Georgetown. Edgar Rinkevich je diplomirao na američkom Nacionalnom sveučilištu za obranu. Nisu li za novac kojim su studirali u Americi uspostavili korisne kontakte u američkom elitom?

Lista je predugačka, ali podsjetimo da je i aktualna hrvatska predsjednica kao Fulbright stipendistica pohađala Sveučilište George Washington.

No, tečajevi i stažiranje za obećavajući vladajući kadar iz istočne Europe su za Trumpa trošenje novca i gluposti.

Ako žele, dovoljno je učiniti kao Litvanski konzervativci, koji su osnovali demokršćansku “Domovinska unija” i prepisali program američke Republikanske stranke. Stranka “Jedinstvo” je sklepala nekoliko nacionalno-liberalnih projekata pod izravnim nadzorom američkog veleposlanstva. Istaknuti predstavnici stranke su obvezni surađivati s Amerikancima.

Na primjer, eurozastupnik Litve i bivši ministar obrane i vanjskih poslova, Artis Pabriks, godina prima potporu Zaklade Soros u Latviji, nevladinih udruga Providus i Delna.

Ali sada udobno izležavanje na američkom proračunu dolazi kraju. Trumpu su pokazali debelu knjigu troškova u inozemstvu i on odbija plaćati te usluge.

No, čak i smanjenje sredstava za političare nije toliko loše kao nedostatak američke pažnje, što će im donijeti daleko veće, političke gubitke.

Tekući proračunski rezovi u Washingtonu u dodjeli financijskih potpora organizacijama je samo prvi znak predstojeće tragedije za američku klijentelu.

U posljednjoj godinu dana predsjedništva Obame, proračun američkih oružanih snaga u Europi je povećan četiri puta, na 3,4 milijarde eura, a Trump je izjavio da je to previše. SAD mora smanjiti financiranje i američku vojnu prisutnost u Europi. Amerika ne bi trebala osiguravati 80% proračuna NATO pakta, općenito stare organizacije i relikta Hladnog rata.

Ako su europski saveznici žele NATO, neka ga sami financiraju i brane ga. Zašto bi Amerika trebala trošiti novac na rotacijske bojne u baltičkim zemljama i na europski sustav obrane od “iranskih projektila”. Što će ili gdje će raditi predsjednica Litve Dalia Grybauskaite? U centru NATO-a za cyber sigurnost u Tallinnu? U Centru za strateške komunikacije NATO-a u Rigi? Da ih pitate, za obične Amerikance si Tallinn i Riga vjerojatno negdje u Arkansasu.

I što je najvažnije, nova američka administracija, barem za sada, nije zainteresirana za “obuzdavanje Rusije”. Koncept se promijenio. Glavni američki konkurent je Kina, a ne Rusija, no to je tema za širu raspravu.

Ali ono što se da naslutiti, SAD neće plaćati “sanitarni kordon” prema Rusiji, jer joj nije potreban. Poručeno je da za istok Europe novca vas više nema, barem ne u vrtoglavim iznosima kao ranije, a neka se paraziti USAID-a snalaze kako znaju.

Logicno.ba

Svaka mu dala. :klanjam :klanjam

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1260 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 51  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: