|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 39 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 14:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Koje su konstante i aksiomi? - Dolaze ustavne promjene, jedino se ne zna hoće li one nastupiti prije ili poslije izbora - Stranci su par puta naglasili da nema promjene "dvoentitetskog" ustroja BiH - Država je ipak pred socijalnim i gospodarskim kolapsom koji će zahtijevati štednju pri administraciji Ovo predstavlja povijesnu šansu i za nas i Muslimane. Nema nikakve sumnje da će oni zahtijevati ukidanje svih kantona i unitarizaciju Federacije (prebacivanje apsolutno svih ovlasti sa razine kantona na federalnu vlast). Nama je pak ovo šansa da pametnim pristupom inzistiramo na smanjenju broja kantona, odnosno ujedinjenju određenih kantona, iz istih "ekonomskih" pobuda. Mislim da u tom slučaju svi vidimo HNŽ, ZHŽ, HBŽ, SBŽ i PŽ kao jednu županiju/kanton (uz neki autonomni status za Žepče i Usoru - ili mogućnost da određene općine mogu glasati za priključivanje ovom ili onom kantonu, kao u Švicarskoj)...uz mogućnost ubacivanja i USK - o tome je već bilo riječi. To je moja prognoza, i mislim da će procesi ići tim putem - dakle sprema se svojevrsni showdown u kojem bi mogli izgubiti apsolutno sve, ili dobiti nešto skoro bolje od hrvatskog entiteta, jer bi u mojoj navedenoj opciji obuhvatili najveći mogući broj Hrvata, iako takva super-županija ne bi imala hrvatska obilježja, ali sve je bolje od Federacije... Evo o čemu se radi, a vjerujte da ovo zapadnjacima zvuči itekako "racionalno" i "ekonomski". Nadam se da naši imaju spreman odgovor. Citat: JASMIN IMAMOVIĆ: Vrijeme je da se ukinu kantoni! Četvrtak | 18.03.2010.
Znate li da bi, za slučaj ukidanja ovih država u državi, budžeti svih općina u Federaciji bili najmanje duplo veći i da bi budžet Federacije BiH bio više nego duplo veći, stoji, između ostalog, u saopćenju načelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, povodom pisma ministra zdravlja Tuzlanskog kantona
U povodu saopštenja Ministra zdravlja Tuzlanskog kantona, obavezan sam javnost obavijestiti o slijedećem:
Drago mi je da je Tuzlanski kanton napokon odustao od namjere preuzimanja javne ustanove koju je osnovala i izgradila Općina Tuzla, tj Doma zdravlja. Jer, sve ove godine kanton preuzima imovinu koju su izgradili građani Tuzle i građani drugih općina ili vrši privatizaciju državne imovine i tako vlasništvo svih nas pretvara u privatnu imovinu pojedinaca i grupa. Građani Tuzle su izgradili i osnovali sve čime kanton danas upravlja, pa čak i zgrade u kojima su danas smješteni Skupština, Vlada i drugi organi kantona.
Pismo ministra zdravlja bilo je samo povod. Nemam ništa protiv tog čovjeka. Uzroci za moju oštru reakciju, daleko su dublji. Znate li, da je Tuzlanski kanton za poslednjih deset godina, iz budžeta potrošio preko tri milijarde KM? Znate li da je od ovog iznosa, najveći dio prihoda tj. preko 1,5 mijarde prikupljeno od poreskih obveznika i građana Tuzle? Kada bi se ovom dodala sredstva fondova kojim raspolaže kanton, iznos bi bio daleko veći. Šta je kanton za toliki naš novac izgradio u Tuzli? Po nama ništa ili skoro ništa.
Postavljam pitanje, kako bi građanima Federacije bilo kada ne bi bilo tih deset kantona. Samo u Federaciji BiH mi imamo 11 država sa ustavima, 11 premijera, preko 150 ministara, skoro 500 pomoćnika ministara, skoro 500 poslanika. Znate li da bi, za slučaj ukidanja ovih država u državi, budžeti svih općina u Federaciji bili najmanje duplo veći i da bi budžet Federacije BiH bio više nego duplo veći? Znate li da bismo u očima međunarodne zajednice prestali biti predmetom omalovažavanja jer smo zemlja sa najviše premijera, ministara, pomoćnika i poslanika na svijetu i zemlja sa najtežom ekonomskom i socijalnom situacijom u Evropi.
Znate li da je krajnje vrijeme da se ukinu kantoni i uspostavi puna ekonomska, nacionalna i socijalna ravnopravnost svih. Građane Federacije treba, dakle, hitno, u prvoj fazi, osloboditi od kantona, kako bismo svi bili bliže vremenu u kojem će se naša država riješiti i entiteta.
Općinski načelnik
Jasmin Imamović
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 14:57 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 90830 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Podjela Federacije na 2 dijela je optimalno rješenje.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 14:58 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39464 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Mora se reći da preusmjerena lova od kantona u korist općina ide na ruku Hrvatima, no nikad se ne zna hoće li Sarajevu past na pamet preglasavanjem kasnije preusmjerit te pare Federaciji, i onda smo donji.
Zato je bitno da Federacija ostane samo mrtvo slovo na papiru, a da se pare od nje preusmjeravaju na općinsku i kantonalnu razinu (uz redukciju njihovog broja i ujedinjenje).
Stoga je Imamović komotno mogao poželit i takav scenarij. Ista mu je reza.
U proračunu Federacije je najveća omča oko vrata građanima Federacije a ne u kantonima, Federacija je ta koja višestruko troši više nego što može. Izigrava državu umjesto prave države.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:01 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Podjela Federacije na 2 dijela je optimalno rješenje. I novca po zadanim kriterijima...Možemo dijeliti Federaciju na 100 dijelova,ako pare odoše u Sarajevo,ništa opet nemamo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:02 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Stoga je Imamović komotno mogao poželit i takav scenarij. Ista mu je reza.
A sasvim slučajno mu nije palo na pamet smanjenje broja kantona, nego baš ide na full ukidanje svih? Ko ih ne zna, skupo bi ih platio 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 90830 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Ministre jeli znaš kako se mijenja Ustav Federacije?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:05 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ministre jeli znaš kako se mijenja Ustav Federacije? Telefonski poziv iz Brisela visokom veziru u Sarajevu?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:12 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ministre jeli znaš kako se mijenja Ustav Federacije? Telefonski poziv iz Brisela visokom veziru u Sarajevu? Ne. Visoki predstavnik nema ovlast da mijenja ustav. Prije su mogli nametati zakone, a sada s Inzkom više niti to. Ustav može mijenjat samo Parlament. Znači, dolazi u obzir telefonski poziv u Sarajevo i Mostar da skupe preko 50% ruku jednog i drugog naroda, u Domu Naroda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:16 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Telefonski poziv iz Brisela visokom veziru u Sarajevu?
Ne. Visoki predstavnik nema ovlast da mijenja ustav. Prije su mogli nametati zakone, a sada s Inzkom više niti to. Ustav može mijenjat samo Parlament. Znači, dolazi u obzir telefonski poziv u Sarajevo i Mostar da skupe 50% ruku jednog i drugog naroda, u Domu Naroda. Mislim da i dalje postoje mehanizmi da proguraju ono što žele...kako su uopće progurali sve negativne zakone po nas u zadnjih 10-ak godina? Isključivo kroz bonske ovlasti, ili kroz pulene, ustavni sud i sl?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:25 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ne. Visoki predstavnik nema ovlast da mijenja ustav. Prije su mogli nametati zakone, a sada s Inzkom više niti to. Ustav može mijenjat samo Parlament. Znači, dolazi u obzir telefonski poziv u Sarajevo i Mostar da skupe preko 50% ruku jednog i drugog naroda, u Domu Naroda. Koja je to platforma koja bi mogla to postići? Bojim se da jednostavno ujedinjenje kantona po nacionalnom ključu i ne bi prošlo, odnosno bar ne zadovoljavajuće po nas.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:27 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ne. Visoki predstavnik nema ovlast da mijenja ustav. Prije su mogli nametati zakone, a sada s Inzkom više niti to. Ustav može mijenjat samo Parlament. Znači, dolazi u obzir telefonski poziv u Sarajevo i Mostar da skupe preko 50% ruku jednog i drugog naroda, u Domu Naroda. Koja je to platforma koja bi mogla to postići? Bojim se da jednostavno ujedinjenje kantona po nacionalnom ključu i ne bi prošlo, odnosno bar ne zadovoljavajuće po nas. Kakav bolan nacionalni ključ...jednostavno "ekonomsko" rezanje sa 10 na 2.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:45 |
|
|
|
Meni nešto draže sa 10 na 4 uz pokop Federacije. Inače su nam federalna bratija i MZ alergični na broj 3... Dva kantona + RS je opet broj tri...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:50 |
|
|
|
Evo kad smo Kantona, PALA VLADA USK, SDA ide u opoziciju.
|
 |
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 15:51 |
|
|
4 regije EU po NUTS 2 standardima Europske unije. Ovako ustrojene regije ulaze u EU i nema svađe ni pametovanja. Svi nešto daju, ali poštuju se ratne granice. Detaljnije o ovoj narandžastoj regiji: Hrvati bi u ovoj mješanoj regiji imali oko 40% vlasti što je maksimum što možemo izvući. ZAštita svih manjina i jednakopravnost svih naroda u svakom kutu pojedine regije. Pravo na jezik, vjeru i školovanje na jeziku kojega se odabere. Kako Bošnjaka u Livnu, tako Hrvata u Travniku, Srba u Mostaru i bilo gdje drugo. Glavni grad JAJCE (povjesni grad). JEdini grad gdje se nisu sukobili Hrvati i Muslimani - pošteno. Veća autonomija općinama i vraćanje novca u iste. Zastava i grb kantona nebiti (meni svejedno). Neki povjesni srednjovjekovni grb vladara Bosne (ne ljiljani zbog Armije i svega) ili staviti i ljiljane i šahovnicu. U svakom slučaju okretanje ekonomiji. Gradnja AC Bihać - Jajce - Vitez - Vc. Gradnja AC Mostar- Livno Gradnja AC Split-Livno- Jajce- B. Luka Sve u svemu euro regije za 5 
| Privitak/ci: |

4 kantona.png [ 123.73 KiB | Pogledano 4927 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 16:19 |
|
|
|
Ovo crveno i zeleno nosite i da se razilazimo. Sivo nama, da ne bude neke zabune.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Asgard Hermiod
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 16:50 |
|
|
Mozda bolje da to sivo ide pod ovo narancasto ..red bi bia 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 17:04 |
|
|
|
Inače već vidim u zapadnom kantonu SDP na vlasti, sad će Haćbi stavit palacgore smiley...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 18:48 |
|
|
teranova je napisao/la: Ovo crveno i zeleno nosite i da se razilazimo. Sivo nama, da ne bude neke zabune. Nigdje nećemo ni mi ni vi, tu smo kako god okreneš. Neće Doboj biti ni bliži ni dalji Tešnju nego sada. Što prije to shvatimo to je bolje po nas i vas i njih. Napraviti 4 regije i u Europu skupa. Izvući od stranaca lovu na račun pomirenja i dogovora balkanskih naroda i na konju uhvatiti korak za zapadnim svijetom. Praviti AC, uz njih poduzetničke zone, okaniti se preglasavanja ostalih naroda i mirna Bosna (a i Hercegovina).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 20:17 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Inače već vidim u zapadnom kantonu SDP na vlasti, sad će Haćbi stavit palacgore smiley... 
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 20:31 |
|
|
Ultras1986 je napisao/la: 4 regije EU po NUTS 2 standardima Europske unije. Ovako ustrojene regije ulaze u EU i nema svađe ni pametovanja. Svi nešto daju, ali poštuju se ratne granice. Detaljnije o ovoj narandžastoj regiji: Hrvati bi u ovoj mješanoj regiji imali oko 40% vlasti što je maksimum što možemo izvući. ZAštita svih manjina i jednakopravnost svih naroda u svakom kutu pojedine regije. Pravo na jezik, vjeru i školovanje na jeziku kojega se odabere. Kako Bošnjaka u Livnu, tako Hrvata u Travniku, Srba u Mostaru i bilo gdje drugo. Glavni grad JAJCE (povjesni grad). JEdini grad gdje se nisu sukobili Hrvati i Muslimani - pošteno. Veća autonomija općinama i vraćanje novca u iste. Zastava i grb kantona nebiti (meni svejedno). Neki povjesni srednjovjekovni grb vladara Bosne (ne ljiljani zbog Armije i svega) ili staviti i ljiljane i šahovnicu. U svakom slučaju okretanje ekonomiji. Gradnja AC Bihać - Jajce - Vitez - Vc. Gradnja AC Mostar- Livno Gradnja AC Split-Livno- Jajce- B. Luka Sve u svemu euro regije za 5  U ovoj tvojoj jedinici će Muslimani preglasavati Hrvate, a općine će imati manje ovlasti nego kantoni danas. Preglasavanjem će Muslimani smanjiti ovlasti općinama i lovu preusmjeriti na razinu regije. Ne budimo naivni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 20:35 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 20:50 |
|
|
mateb je napisao/la: U ovoj tvojoj jedinici će Muslimani preglasavati Hrvate, a općine će imati manje ovlasti nego kantoni danas. Preglasavanjem će Muslimani smanjiti ovlasti općinama i lovu preusmjeriti na razinu regije. Ne budimo naivni.
I ja mislim da ovo nema sanse, iz vise razloga. Srbi ce se sigurno protiviti podjeli RS a glede Muslimana, oni ce se protiviti ako su manjina u narancastom dijelu (jer bi ovo bilo katastrofalno po njih) ali ce sigurno biti za ako ce biti vecina. No ako su oni vecina ovo bi bilo katastrofalno za Hrvate, tako da kako god okrenes 2 od 3 naroda ce biti protiv. Bruxelles i/ili Washington bi se mozda mogli upustati u avanturu nametanja necega 2 narodima, ali je cinjenica da im je trenutacno mrsko pokusavati ista nametati i samo jednom, sto sve govori. Uz to, BiH im jednostavno nije na listi prioriteta, imaju oni pun *** drugih problema. Na koncu, moze BiH i strunuti a da njih puno ne zaboli, ter im je zato i stav "dogovorite se." A to onda znaci da se mora traziti rjesenje koje bi bilo boje od ovoga sto imamo sa stanovista sva tri naroda. Druga alternativa je da se stvari mjenjaju stihijno i na bazi toga sto tko dograbi, sto ja mislim da ce nazalost biti vjerojatnije. A to ce po svoj prilici biti jacanje i povezivanje zupanija sa hrvatskom vecinom, nezadovoljnih time koliko novca salju u Sarajevo.
_________________ Dum spiro spero.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 20:54 |
|
|
Pete_US je napisao/la: mateb je napisao/la: U ovoj tvojoj jedinici će Muslimani preglasavati Hrvate, a općine će imati manje ovlasti nego kantoni danas. Preglasavanjem će Muslimani smanjiti ovlasti općinama i lovu preusmjeriti na razinu regije. Ne budimo naivni.
I ja mislim da ovo nema sanse, iz vise razloga. Srbi ce se sigurno protiviti podjeli RS a glede Muslimana, oni ce se protiviti ako su manjina u narancastom dijelu (jer bi ovo bilo katastrofalno po njih) ali ce sigurno biti za ako ce biti vecina. No ako su oni vecina ovo bi bilo katastrofalno za Hrvate, tako da kako god okrenes 2 od 3 naroda ce biti protiv. Bruxelles i/ili Washington bi se mozda mogli upustati u avanturu nametanja necega 2 narodima, ali je cinjenica da im je trenutacno mrsko pokusavati ista nametati i samo jednom, sto sve govori. Uz to, BiH im jednostavno nije na listi prioriteta, imaju oni pun *** drugih problema. Na koncu, moze BiH i strunuti a da njih puno ne zaboli, ter im je zato i stav "dogovorite se." A to onda znaci da se mora traziti rjesenje koje bi bilo boje od ovoga sto imamo sa stanovista sva tri naroda. Druga alternativa je da se stvari mjenjaju stihijno i na bazi toga sto tko dograbi, sto ja mislim da ce nazalost biti vjerojatnije. A to ce po svoj prilici biti jacanje i povezivanje zupanija sa hrvatskom vecinom, nezadovoljnih time koliko novca salju u Sarajevo. Točno. Hrvatima je bolje da prestanu fantazirati o konačnim rješenjima i prime se svakodnevnog grebanja korak po korak. Izbor gradonačelnika Mostara je bio takav potez. Blokiranje kredita za autoceste također. To je jedini način da se zaštite interesi Hrvata BiH, a ne šuplje priče o "samo što nisu" ustavnim promjenama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 20:58 |
|
|
|
I tražit saveznike za povezivanje kantona, a ne čini mi se baš da su i drugi kantoni TZK i ZDK a pogotovo USK sretni slanjem love u Sarajevo...
Mogli bi više i u okviru Federacije, da se okanemo mantranja o...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Kako izvući korist od "ekonomskih" napada na kantone u FBiH? Postano: 20 ožu 2010, 21:13 |
|
|
mateb je napisao/la: Ultras1986 je napisao/la: 4 regije EU po NUTS 2 standardima Europske unije. Ovako ustrojene regije ulaze u EU i nema svađe ni pametovanja. Svi nešto daju, ali poštuju se ratne granice. Detaljnije o ovoj narandžastoj regiji: Hrvati bi u ovoj mješanoj regiji imali oko 40% vlasti što je maksimum što možemo izvući. ZAštita svih manjina i jednakopravnost svih naroda u svakom kutu pojedine regije. Pravo na jezik, vjeru i školovanje na jeziku kojega se odabere. Kako Bošnjaka u Livnu, tako Hrvata u Travniku, Srba u Mostaru i bilo gdje drugo. Glavni grad JAJCE (povjesni grad). JEdini grad gdje se nisu sukobili Hrvati i Muslimani - pošteno. Veća autonomija općinama i vraćanje novca u iste. Zastava i grb kantona nebiti (meni svejedno). Neki povjesni srednjovjekovni grb vladara Bosne (ne ljiljani zbog Armije i svega) ili staviti i ljiljane i šahovnicu. U svakom slučaju okretanje ekonomiji. Gradnja AC Bihać - Jajce - Vitez - Vc. Gradnja AC Mostar- Livno Gradnja AC Split-Livno- Jajce- B. Luka Sve u svemu euro regije za 5  U ovoj tvojoj jedinici će Muslimani preglasavati Hrvate, a općine će imati manje ovlasti nego kantoni danas. Preglasavanjem će Muslimani smanjiti ovlasti općinama i lovu preusmjeriti na razinu regije. Ne budimo naivni. Zaboravio sam jednu bitnu stvar. Vlast nije 50%+1, nego 66%+1 (takav je sustav sada u HNŽ-u i SBŽ-u). 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|