HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 05:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Uzgoj smilja u Hercegovini: Na jesen će se posaditi milijuni sadnica
PostPostano: 01 srp 2017, 08:07 
Offline

Pridružen/a: 03 lip 2009, 14:13
Postovi: 1747
Bobovac je napisao/la:
Žetva može početi: Klaster smiljara otkrio detalje o analizi i zagarantirao otkup

Nakon što je u četvrtak Klaster Udruženje malih proizvođača smilja Hercegovina putem Facebook stranice objavio rezultate dosadašnjih dogovora, za smiljare u Hercegovini stigle su i detaljnije smjernice i upute za djelovanje ukoliko se želi surađivati s Klasterom.

Naime, u četvrtak je Klaster izvijestio da je s otkupljivačem postignut dogovor o otkupljivanju kilograma ulja po cijeni od 1.000 eura, ali uz prethodnu analizu i potvrdu ispravnosti ulja na Institutu dr. Josip Pančić u Beogradu.

Zbog brojnih upita hercegovačkih smiljara o analizi i otkupu, iz Klastera su objavili detaljnije informacije.

Iz Klastera su pojasnili da se analiza temelji na tome da je ulje čisto od kemikalija. Analizu će svi članovi Klastera poslati zajedno zbog jeftinijega postupka. Cijena analize ulja navodno ne bi trebala koštati više od 30 eura.

Ulje će se na analizu slati kada se obavi određeni broj destilacija, a o mjestu predaje ulja za analizu članovi će biti naknadno obaviješteni.

Kako navode smiljari, na analizu je potrebno poslati 5 ml ulja, a vlasnicima ulja koje se analizom pokaže ispravnim zagarantirana je cijena od najmanje 1.000 eura. Cijena ulja svim članovima biti će jednaka, a otkup garantira Klaster, koji je sklopio dogovor s otkupljivačem.

Ako ovo klaster realizira do kraja bit će idealno za mala gospodarstva, a onda se može planirati na duži period, otkupom ulja direktno od uzgajivača po ovoj cjeni, kilogram zelene mase sa troškovima destiliranja je 3-4 KM.

_________________
https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Uzgoj smilja u Hercegovini: Na jesen će se posaditi milijuni sadnica
PostPostano: 01 srp 2017, 10:48 
Offline

Pridružen/a: 09 vel 2014, 19:07
Postovi: 3022
Koliko vidim ljudi su dosta skeptični prema tom klasteru. Stvari ne mogu niže, moguće da će doći do male stabilizacije, ali mnogi će otpast.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Uzgoj smilja u Hercegovini: Na jesen će se posaditi milijuni sadnica
PostPostano: 05 srp 2017, 18:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
DR. PAPPAS: Poboljšati načine proizvodnje aromatičnog ulja u Hercegovini
Objavljeno 04.07. - 17:24

U sklopu Info dana ljekovitog i aromatičnog bilja, koje organizira Gospodarska komora Federacije BiH i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović, u utorak je u Mostaru predavanje održao dr. Robert Pappas iz SAD-a koji drži da treba poboljšati načine proizvodnje aromatičnog ulja u Hercegovini, prenosi Večernji list.

Doktor znanosti u oblasti kemije i redoviti profesor na Indiana University koji je, uz ostalo, govorio o zaštiti kvalitete eteričnih ulja proizvedenih u BiH, kazao je kako je došao istražiti proizvodne mogućnosti BiH kada su u pitanju esencijalna ulja te pomoći u plasiranju proizvoda na inozemna tržišta. Po njegovom mišljenju, treba poboljšati načine proizvodnje aromatičnog ulja u Hercegovini, kako bi ovdašnji proizvodi bili konkurentni s proizvodnima sa npr. Korzike u industriji aromaterapije. O tome kolike su svjetske potrebe za uljem smilja, Pappas navodi kako je do prije nekoliko godina potražnja na svjetskoj razini bila oko tonu godišnje, a onda se dogodio rast velikih kompanija te je s time porasla i potražnja za uljem smilja pa sada potražnja iznosi oko 4 tone godišnje.

Upitan kakva je kvaliteta hercegovačkog ulja od smilja i postoje li razlike, Pappas je istaknuo kako postoje velike razlike između hercegovačkog i korzikanskog ulja.

– No, korzikanskog ulja nema dovoljno, tako da se hercegovačko ulje miješa s korzikanskim uljem i koristi u aromaterapiji – istaknuo je američki stručnjak.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović kazao je kako će im dr. Pappas svojim velikim iskustvom i znanjem vezanim za eterična ulja uvelike pomoći kako bi proizvodnju same svježe mase i eteričnih ulja doveli na jednu veću razinu. Navodi kako u Hercegovini imaju prednost u odnosu na korzikanska ulja u smislu komponenti koje su za aromaterapiju i antiage industriju jako važni.

– Korzikanska ulja primjerenija su za parfumerijsku industriju. No, mješavina tih ulja je najbolje rješenje i najbolji izbor – smatra Dujumović. Ocjenjuje kako cijene ulja variraju, ali kada se sve zbroji ta bi cijena u konačnici bila od 2 do 2,50 marke.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić istaknuo je kako trenutno u Federaciji BiH postoje dva goruća problema, i to problem jagodičastog i bobičastog voća u Bosni i problem smilja u Hercegovini koje, kako kaže, vlasti uopće ne prate. /HMS/

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Uzgoj smilja u Hercegovini: Na jesen će se posaditi milijuni sadnica
PostPostano: 05 srp 2017, 18:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
De spojite ove dvije teme o smilju ? Samo nas vozate okolo bezveze.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO