|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 21 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 18:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76165 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Dakle, Ustav BiH ne poznaje nazive jezika, niti definira koji narod prica kojim jezikom, ali iz ravnopravnosti tri naroda moze se izvuci ravnopravnost jezika.
Ipak, nigdje ne pise da neki narod moze svojim smatrati dva ili vise jezika, kao i da dva ili vise naroda mogu dijeliti isti jezik.
Posebno, nije definiran naziv.
Vidim ove rasprave oko "bosanskog" jezika. U pravnom smislu se mora primjetiti da Ustav BiH ne poznaje taj jezik. Ustav BiH nije = Dejtonski sporazum. Ustav BiH je jedno poglavlje Dejtonskog sporazuma.
Sami sporazum spominje "bosanski" jezik van Ustava BiH (Aneksa 7), i to na mjestu gdje se navodi da je dokument napisan na 4 razlicita jezika, medju njima i engleski.
Dakle, argument da ta recenica definira bosanski kao jedan od sluzbenih jezika u BiH, otprilike je jednako argumentu da uvodi i engleski jezik kao sluzbeni.
Engleski - sluzbeni jezik BiH?
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 18:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76165 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Zasto se ne prizna, da su tvorci Dejtona jednostavno zaboravili nabrojati jezike?
Ja bih zakljucio da BiH u striktno pravnom smislu nema sluzbene jezike, kao sto nema ni USA.
Engleski nije sluzbeni jezik USA, ali je zakonima definiran kao jezik koji se koristi.
Hrvatski, srpski i bosanski nisu sluzbeni jezici BiH, ali su zakonima nizim od Ustava BiH definirani kao jezici koji se koriste. Takodjer su lokalno sluzbeni (Ustav Federacije, kantona, RS itd. poznaju sluzbene jezike na prostoru svoje jurisdikcije).
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Nebitan lik
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 18:40 |
|
|
Ne verujem da su zaboravili da ih nabroje i navedu.
Prosto: izbegli su da to učine.
Želeli su apsolutni minimum pominjanja nacionalnih obeležja i odrednica... otud onakva "zastava", "himna" i sl... prosto su hteli jedan najširi okvir u koji će ugurati sve sa nadom da će se upumpavanjem para možda stvoriti neko zajedništvo u bilo čemu...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 18:44 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ti baš dobro znaš što su "oni" "verovali". Idi prdi na klislam, ne vrijedi ti se ovdje pretvarati.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 18:54 |
|
|
Je li "probosanski SDS" za priznanje bosanskog jezika u RS? Sto kaze Karadzic?
|
|
Vrh |
|
|
Nebitan lik
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 19:24 |
|
|
BBC je napisao/la: Ti baš dobro znaš što su "oni" "verovali". Idi prdi na klislam, ne vrijedi ti se ovdje pretvarati. A zašto misliš da se pretvaram da sam nešto što nisam? Da bih bio član ovog foruma? Ali dobro-što se mene tiče ti i dalje veruj da sam Muhamedanac... jer ko si ti da se ja tebi dokazujem i pokazujem? Idi ti na Klislam i puni se negativne energije i mržnje-vi takvi na sve 3 strane dopunjavate "baterije" mržnje, pizme i safre jedni drugima... i širite je na ostale...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 19:26 |
|
|
"Bosanski" jezik može. Kad se istočna Hercegovina pripoji Srbiji, a zapadna Hercegovina Hrvatskoj.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 19:28 |
|
|
Nebitan lik je napisao/la: BBC je napisao/la: Ti baš dobro znaš što su "oni" "verovali". Idi prdi na klislam, ne vrijedi ti se ovdje pretvarati. A zašto misliš da se pretvaram da sam nešto što nisam? Da bih bio član ovog foruma? Ali dobro-što se mene tiče ti i dalje veruj da sam Muhamedanac... jer ko si ti da se ja tebi dokazujem i pokazujem? Idi ti na Klislam i puni se negativne energije i mržnje-vi takvi na sve 3 strane dopunjavate "baterije" mržnje, pizme i safre jedni drugima... i širite je na ostale... Zato što trolaš kao musliman. Od 10 tema 9 komentara na njima ti je offtopic i spam. Ako rokće kao krme, ako izgleda kao krme, ako hoda kao krme....onda je vjerojatno musliman.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 19:37 |
|
|
Bosnjaci svoj jezik mogu zvati kako god hoce. Njihova stvar. Ali tjerati Srbe i Hrvate da njihov jezik zovu "bosanskim" umjesto kako ga mi zovemo bosnjackim bi bilo isto kao kad bi nas Njemci tjerali da njihov jezik zovemo Deutsche Sprache umjesto njemacki jezik. To je samo jos jedan pokazatelj da su Bosnjaci obicni bolesnici i kompleksasi.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
Nebitan lik
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 19:46 |
|
|
BBC,
ja ne trolujem i pišem na temu - kao i ovde što sam iznad. Ponekad me Ceha odvede astray svojim fantazijama bez uporišta u realnosti...
A ti, koliko sam primetio, pišeš postove koji kipte od mržnje i uvreda... što je jako ružno i ni malo ne doprinosi ičem lepom, uzvišenom i dobrom na ovom svetu (koji je i bez tvog dodatka ionako dovoljno upropašten i usran). Plus što sebe negativno naelektrišeš.
No, meni si dragocen iz nekih razloga inspiracije o kojima ćemo možda pričati nekad u budućnosti...
Kraj OFFa
BiH je kao tzv. "Kosova" - nominalno važi jedno ali Realnost nameće svoje (jezik, nacija, zastava, simboli)...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 19:51 |
|
|
Nisam ni mislio na ovu temu, već inače forum. Hrvati naime za razliku od vas muslimana pamte duže od jučer.
Za ostale forumaše poruka: Samo jedan musliman može biti u stanju na temi o turbo fašizmu protiv Srba (da izuzmemo Hrvate za tren) srati "svi smo isti".
|
|
Vrh |
|
|
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 21:41 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7131 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
Robbie MO je napisao/la: Dakle, Ustav BiH ne poznaje nazive jezika, niti definira koji narod prica kojim jezikom, ali iz ravnopravnosti tri naroda moze se izvuci ravnopravnost jezika.
Ipak, nigdje ne pise da neki narod moze svojim smatrati dva ili vise jezika, kao i da dva ili vise naroda mogu dijeliti isti jezik.
Posebno, nije definiran naziv.
Vidim ove rasprave oko "bosanskog" jezika. U pravnom smislu se mora primjetiti da Ustav BiH ne poznaje taj jezik. Ustav BiH nije = Dejtonski sporazum. Ustav BiH je jedno poglavlje Dejtonskog sporazuma.
Sami sporazum spominje "bosanski" jezik van Ustava BiH (Aneksa 7), i to na mjestu gdje se navodi da je dokument napisan na 4 razlicita jezika, medju njima i engleski.
Dakle, argument da ta recenica definira bosanski kao jedan od sluzbenih jezika u BiH, otprilike je jednako argumentu da uvodi i engleski jezik kao sluzbeni.
Engleski - sluzbeni jezik BiH? Zato što nije bilo moguće postići saglasnost oko te velikomuslimanske provokacije.
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
|
Baron
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 23:02 |
|
Pridružen/a: 19 kol 2016, 03:44 Postovi: 1440 Lokacija: Velika župa Vrhbosna
|
Mi smo neki jako bogati i prosperitetni ljudi, kad su nam nazivi jezika problem. Sve riješili, pa onako dokono se bavimo jezicima ... Nebitno pitanje. Kao da je to važno danas ... ovdje se bije bitka da li će nas svih biti za 100 do 200 godina, a oni navalili na jezike ... Smrdi na ublehara Dodika i ekipu. Kako je lijepo biti seljak i imati seljačko glasačko tijelo ... Vozaš ih ko mulce ...
_________________ Ljubi sestre Hrvatice ! Poštuj braću Hrvate !
Brat je mio, koje vjere bio, kada bratski čini i postupa ...
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 01 kol 2017, 23:29 |
|
|
Baron je napisao/la: Smrdi na ublehara Dodika i ekipu. Kako je lijepo biti seljak i imati seljačko glasačko tijelo ... Vozaš ih ko mulce ... Pa ne mogu svi biti graDZani
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 02 kol 2017, 00:14 |
|
|
Nebitan lik je napisao/la: BBC je napisao/la: Ti baš dobro znaš što su "oni" "verovali". Idi prdi na klislam, ne vrijedi ti se ovdje pretvarati. A zašto misliš da se pretvaram da sam nešto što nisam? Da bih bio član ovog foruma? Ali dobro-što se mene tiče ti i dalje veruj da sam Muhamedanac... jer ko si ti da se ja tebi dokazujem i pokazujem? Idi ti na Klislam i puni se negativne energije i mržnje-vi takvi na sve 3 strane dopunjavate "baterije" mržnje, pizme i safre jedni drugima... i širite je na ostale... Što se ne zakuneš u Alaha da nisi musliman?
_________________ Na nama koplja se lome i vatra se gasi jer mi smo jaki,rodjeni sa vukovima.
|
|
Vrh |
|
|
kolubara
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 02 kol 2017, 10:00 |
|
|
mislim da moraju vise da debilizuju jezik da bi ga nazvali nekim svojim drugacijim... poput kroasana... prvo umereno kava umesto kafa, kat sprat, a ond do zrakoplova i okolokucnog popisala... naravno uz primese kebab lengvidza...
|
|
Vrh |
|
|
Blitz
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 02 kol 2017, 10:33 |
|
|
Ja se plašim da se bosanski muslimani u Austriji previše ne integrišu, pa jednog dana zatraže austrijski jezik, jer ipak ima dovoljno različitosti da bude autohtoni jezik.
Zato će austrijska nacija nestati, jer nemaju svoj jezik kao Bošnjaci i Crnogorci.
_________________ Република Српска & Herceg Bosna against Mordor.
|
|
Vrh |
|
|
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 02 kol 2017, 21:06 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7131 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
Gledam juce na muslimanskoj televiziji FTV Jonathan Moore šef Misije OSCE,kaže :mora bosanski jezik da bude priznat" jer kako kaže "bosanski jezik nije novotarija nego traje vijekovima.Ima u manastiru Fojnica pomen bosanskog jezika iz 1700 i neke":zubati
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 02 kol 2017, 21:43 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39227 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Da baš čudno da spomen bosanskog postoji jedino u hrvatskom samostanu i da su ga zapisali tamošnji Hrvati franjevci. To stoji oni imaju demokrstsko pravo da svoj jezik zovu kako hoće ali ne mogu nametnuti Hrvatima i Srbima da ga zovu kako oni hoće.
Hrvatski jezik je standardiziran i postoje jasna pravila. Jezik hrvatskog naroda je hrvatski Jezik srpskog naroda je srpski Jezik bošnjačkog naroda je bošnjački
Nije ovo Juga da nama netko nameće gramatiku i jezik. Grci napustiše prvenstvo u Makedoniji zbog natpisa Makedonija jer ih vrijeđa a mi šutimo na otimanje i prisvajanje jezika, jos bi i nam određivali kako ćemo govoriti.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 02 kol 2017, 22:36 |
|
|
Moor očigledno vjeruje da može a pošto u pravnim propisima nema uporista za ono što trazi poziva se na "istoriju".S druge strane oni koji tvrde da "bosanski jezik" ne postoji a to su Dodik iostali srpski političari,idu na ruku i Mooru i velikomuslimanima koje Moor zastupa.Umjesto što govore da "bosanski jezik" ne postojii treba da kažu da u srpskom jeziku pojam bosanski jezik ne postoji i da se taj pojam iz bošnjačkog jezika u srpskom prevodi kao bošnjački jezik a da Ustav RS koji je oktroisan od strane velikomuslianskog lobiste Volganga Petriča takođe ne poznaje taj pojam.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Dejtonski sporazum: ili BiH nema sluzbene jezike, ili ima 4 sluzbena jezika Postano: 02 kol 2017, 22:47 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 21 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 42 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|