HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 vel 2025, 07:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8209 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 329  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 25 ruj 2017, 19:26 

Danas je u RH švedski ministar obrane, sutra izraelski, a u idući mjesec dana se redaju ministri obrane Poljske, Ukrajine, Njemačke i Makedonije.

Zna se tko kosi, a tko vodu nosi.

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2017, 19:53 

Nitko nije zabrinut zbog HV-a a svi govore o njemu. Čudno.

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2017, 19:57 

mirv je napisao/la:
Nitko nije zabrinut zbog HV-a a svi govore o njemu. Čudno.

Sasvim logicno =))

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2017, 21:48 

Citat:
Krstičević je podsjetio da se ponude otvaraju 3. listopada abecednim redom, nakon čega će svi ponuđači imati priliku predstaviti svoju ponudu projektnom timu koji će potom, prema zadanim kriterijima, tijekom postupka evaluacije izabrati ono što je najbolje za Hrvatsku. Švedskog ministra primila je i predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Andrej Plenković. Sutra u Zagreb stiže Avigdor Lieberman, ministar obrane Izraela koji Hrvatskoj nudi dorađenu verziju američkog zrakoplova F-16 Barak.

To je prvi posjet nekog izraelskog ministra obrane Hrvatskoj.

http://www.dnevnik.ba/vijesti/krsticevi ... vima-ali-i

slika

slika

kakav stroj, još kad jednog ofarbamo u crveno-bijele kvadrate... :kava

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2017, 22:19 

Nema farbanja u kvadratiće, vojska mora izgledati ozbiljno i profesionalno.

S obzirom na uvjete natječaja, Šveđani i Izraelci su u dvoboju.blagu prednost imaju Šveđani, jer izraelci ipak prodaju američki proizvod.

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2017, 22:24 

Prije bih rekao da su Izraelci u značajno prednosti. F-16 Barak je borbeno testiran te postoji značajan broj zemalja od kojih se može nabavljati rezervne dijelove.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2017, 22:30 

Ima ko info kako se cijene krecu ?

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2017, 22:40 

Znat ćemo vjerojatno objavom odabira zrakoplova - RH je već odvojila 350 milijuna kuna proračunskih sredstava ove godine za prvu ratu za borbene zrakoplove.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2017, 23:00 

Zadar1993 je napisao/la:
Prije bih rekao da su Izraelci u značajno prednosti. F-16 Barak je borbeno testiran te postoji značajan broj zemalja od kojih se može nabavljati rezervne dijelove.

Minus je značajan broj sati naleta, naprezanje stroja itd. Gripen je ispod čekića, nov stroj, puno veći vijek eksploatacije pred njim.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2017, 13:45 

Što znači da je borbeno dokazan.? Sposoban je baciti bombe, ispaliti rakete, izvoditi manevre? Isto može svaki suvremeni avion, uključujući gripen.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2017, 18:55 

prednost Gripena je što je nov i tu otprilike završava sva priča jer mi za neke najnaprednije verzije i naoružanje novca nemamo. to bi bio klasični air policing avion s vrlo ograničenim mogućnostima djelovanja.

F-16 Barak iako star 30-tak godina, pogotovo u verziji Barak 2020 koja je upgrejdana 2014. godine, je monstruozan avion, udarna snaga izraelskih zračnih snaga, upravo ono što želimo, pravi višenamjenski vojni avion. dodatna prednost je što se nabavkom F-16 praktički upisujemo za kasniju nabavu F-35.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2017, 20:09 

F16, Izrael :kava

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2017, 20:31 

dudu je napisao/la:
prednost Gripena je što je nov i tu otprilike završava sva priča jer mi za neke najnaprednije verzije i naoružanje novca nemamo. to bi bio klasični air policing avion s vrlo ograničenim mogućnostima djelovanja.

F-16 Barak iako star 30-tak godina, pogotovo u verziji Barak 2020 koja je upgrejdana 2014. godine, je monstruozan avion, udarna snaga izraelskih zračnih snaga, upravo ono što želimo, pravi višenamjenski vojni avion. dodatna prednost je što se nabavkom F-16 praktički upisujemo za kasniju nabavu F-35.

Samo ovo povećano je dovoljno za izbor Gripena.Kako misliš ograničene mogućnosti djelovanja?
Ovi F16 su na zalasku karijere, servisni intervali se skraćuju, stari brate mili, stari...

Imaš odlične pokazatelje uporabe Gripena u Češkoj. Moguće da kupe još par odjeljenja.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2017, 23:14 

Dilema između novog Gripena i 30 godina starog F-16 Baraka je kao da si 1991. u dilemi izabrati novi G-4 Super Galeb ili 30 godina stari MiG-21, dakle jedan je punokrvni borbeni avion, drugi praktično igračka za avio-škole.

A na ministarstvu obrane je da odabere avion u skladu sa prioritetima, borbena spremnost ili obrazovni karakter HRZ-a (također treba i razmotriti sa kime nam je bitnije razvijati nekakvu buduću vojno-političku suradnju), uz napomenu kako je cijena i jednog, i drugog aviona tu negdje.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2017, 23:19 

Nešto je i u cijeni, parsto milijuna eura. :D Volio bih da Ameri ponude nove F-16 V čisto radi reda veličine, a Grci svoje F-16 Block 30, pa da onda imaš između čega birati.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2017, 23:48 

Crni Božo je napisao/la:
Dilema između novog Gripena i 30 godina starog F-16 Baraka je kao da si 1991. u dilemi izabrati novi G-4 Super Galeb ili 30 godina stari MiG-21, dakle jedan je punokrvni borbeni avion, drugi praktično igračka za avio-škole.

A na ministarstvu obrane je da odabere avion u skladu sa prioritetima, borbena spremnost ili obrazovni karakter HRZ-a (također treba i razmotriti sa kime nam je bitnije razvijati nekakvu buduću vojno-političku suradnju), uz napomenu kako je cijena i jednog, i drugog aviona tu negdje.

Ne može se tako porediti, G4 je školski, pa tek onda sve ostalo avion.MiG je sasvim druga klasa aparata, drugačije namjene.
Gripen je tehnološki napredan i moderan borbeni avion, i zahtijeva puno veće pilotske vještine nego npr. G4.

Cijene uopće nisu tu negdje, to i jeste problem jer održavanje i operativni troškovi naleta strahovito rastu sa starošću aparata, da su to novi aparati, ok, ali nisu.

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2017, 06:58 

Zadar1993 je napisao/la:

molim da me netko prosvijetli.

ako već imamo onaj remontni zavod, imamo i neke fakultete koji se time bave, imamo i neke pametne ljude u hrz, zašto nije moguće u vlastitom aranžmanu napraviti rezervni dio za neki avion? OK, jasno mi je da to nije odljev lafeta, ali japanci nakon II SR i kinezi sada su izgradili ekonomije na kopijama.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2017, 11:33 

Graničar Jozo je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

ako već imamo onaj remontni zavod, imamo i neke fakultete koji se time bave, imamo i neke pametne ljude u hrz, zašto nije moguće u vlastitom aranžmanu napraviti rezervni dio za neki avion? OK, jasno mi je da to nije odljev lafeta, ali japanci nakon II SR i kinezi sada su izgradili ekonomije na kopijama.

Zato sta ti istiskuje ogromne investicije za koje mi nemamo novca, uostalom mi cemo napravit prijelaz s lovca druge generacije na cetvrtu. Trebat ce nam minimalno pet godina za uvjezbat pilote i mehanicare, to su nevjerojatno kompleksni strojevi s tonama dokumentacije.

E da, kad neko pita zasto F-16, dovoljno je pogledat kill ratio naspram sovjetskih aparata i sve je jasno. S tim da s Barakom dobivamo mogucnost dodatnog djelovanja po zemlji. Zadnje i ne manje vazno LM ce produziti vijek trajanja s 8000 na 12000 sati leta na istima, sto nam daje mir do 2035.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2017, 20:24 

Graničar Jozo je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Mislim da je to stvar ugovora, SAD jednostavno ne dozvoljava izradu takvih dijelova, mislim da i Saab npr. ima xx klauzula oko dijelova motora koji se ugrađuje u Gripene, a koji je američke proizvodnje, tj. baza mu je General Electric F-404-400, tako da ne mogu da proizvode dijelove, nego kupuju od amera direktno.

Ronaldinho je napisao/la:
Trebat ce nam minimalno pet godina za uvjezbat pilote i mehanicare, to su nevjerojatno kompleksni strojevi s tonama dokumentacije.

E da, kad neko pita zasto F-16, dovoljno je pogledat kill ratio naspram sovjetskih aparata i sve je jasno. S tim da s Barakom dobivamo mogucnost dodatnog djelovanja po zemlji. Zadnje i ne manje vazno LM ce produziti vijek trajanja s 8000 na 12000 sati leta na istima, sto nam daje mir do 2035.

Preobuka je oko 6 mjeseci, nastavnik letenja malo duže. Inicijalna i operativna sposobnost ovise o nivou i kvalitetu pilota i osoblja koje HRZ ima u datom trenutku, tj. period potreban da se te sposobnosti dostignu. Gripen također "puca" i po zemaljskim ciljevima :zubati

Odnos pobjeda nije uopće bitan kada se radi izbor aparata. Barak nije u ponudi, ali i da jeste, vrijede ista pravila-star avion, svi ga se rješavaju, operativni troškovi ogromni, za max 15 godina isti problem nabavke novog aviona. I gdje si to pročitao da mu daju vijek trajanja 8000 sati, toliko nude za nov Gripen.

Koga zanima, evo troškovnik sa ostalim podacima za rabljene bahreinske F-16, koje su kupili u dva navrata....

https://calhoun.nps.edu/bitstream/handl ... sequence=1

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2017, 20:52 

IZRAEL ŽELI DA HRVATSKA BUDE CENTAR VOJNE INDUSTRIJE U REGIJI :zubati

Izrelski ministar obrane Avigdor Lieberman prekjučer je doputovao u Zagreb. za razliku od švedskog kolege Petera Hultqvista kojem je Hrvatska samo stanica na putu od Slovenije do Mađarske. Lieberman se u Zagrebu zadržao tri dana i, najvažnije od svega, došao je u pratnji predstavnika vojne industrije koji su se sastali s hrvatskim proizvođačima vojne opreme u HGK-u.

Kako ističe portal Obris, govori se o obuci hrvatskih časnika u Izraelu, kao i o vanjskoj politici.

No svakako je najvažnije jačanje gospodarske suradnje. Na sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori, dok su se hrvatski predstavnici hvalili pištoljima HS ili jurišnom puškom VHS2, Izraelci su odgovorili prilično jasno opisujući što oni mogu ponuditi hrvatskoj vojsci.

“Trebao bi mi cijeli dan da vam predstavim što sve nudimo”, rekao je Mishel Ben Baruch, direktor izraelske vojne agencije Sibat.

I ne pretjeruje – Izrael ima 700 tvrtki koje se bave proizvodnjom vojne i sigurnosne opreme. Samo za potrebe mornarice u Izraelu radi 31 tvornica, 82 tvrtke opslužuju tenkovske, samohodne i artiljerijske potrebe vojske, a sigurnosno-komunikacijskim uređajima i tehnologijom bavi se šezdeset poduzeća. Ili, ako se govori u brojkama, samo ured izraelskog ministarstva obrane u New Yorku u SAD-u raspolaže s dvije milijarde dolara, što je nekoliko puta više od kompletnog hrvatskog vojnog proračuna. A koliko je poznato javnosti, proračun cijele vojske penje se na vrtoglavih 15 milijardi. Nešto od tih 15 milijardi možda završi i u Hrvatskoj.

Govoreći o mogućoj vojnoj suradnji s Hrvatskom, direktor Sibata je pošao od ocjene da “Hrvatska može biti strateška fronta na Balkanu”.

“Možemo od Hrvatske napraviti središte vojne industrije na Balkanu. Naš cilj je povećati investicije u Hrvatskoj”, naznačio je Baruch.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2017, 21:15 

To je tema za drugi topic, vojna proizvodnja u rh

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2017, 22:05 

Izraelci mame na nabavu njihovih aviona, ne znam koliko su realna neka daljna ulaganja i ova obećanja.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2017, 22:10 

već u utorak ćemo znati prve bitne informacije. Izrael će ponuditi koješta, šuška se o mnogočemu. :D

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2017, 22:16 

daramo je napisao/la:
Izraelci mame na nabavu njihovih aviona, ne znam koliko su realna neka daljna ulaganja i ova obećanja.

Struka kaže Gripen, a ostalo može sa Izraelom.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2017, 22:17 

Mar-kan je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Struka kaže Gripen, a ostalo može sa Izraelom.

koji Gripen? C ili E?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8209 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 329  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: