HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 stu 2024, 13:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1628 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 66  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska - makroekonomski pokazatelji
PostPostano: 24 sij 2018, 15:30 

Graničar Jozo je napisao/la:
iJozo je napisao/la:

Znaci sve ono sto ne valja, sto koci razvoj i povecanje standarda podize zemlju na toj inovativnoj socijalistickoj ljestvici.

Kako nece Hrvatska biti u vrhu ako tako poslozis kriterije? Jos da su potpuno izbacili objektivne kriterije razvoja i ostavili samo ove inovativne, Hrvatska bi bila prvak ili barem viceprvak, odmah iza Venezuele.

jesi se to i ti pretplatio na onog "mesiju" bakića?

Nisam odavno citao Bakica. Zasto pitas?

Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2018, 23:10 

Pita zato sto si zesci fanatik s tim 100% kapitalizmom.. pa nije valjda da su cijela vlada zaludjene komunjare koje odbijaju te tvoje magicne reforme. Ukinit tj. Privatizirat sve zivo i mrtvo.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2018, 23:14 

to bi imalo smisla, da recimo prosječan Hrvat ima 27 godina, ali nema nego ima 45. to znači da za sobom vučemo gotovo pola stanovništva koje ima više od 50 godina. što možeš s njima? oni su jedini za koje si siguran da će ostati.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2018, 00:58 

s one strane dinare je napisao/la:
Pita zato sto si zesci fanatik s tim 100% kapitalizmom.. pa nije valjda da su cijela vlada zaludjene komunjare koje odbijaju te tvoje magicne reforme. Ukinit tj. Privatizirat sve zivo i mrtvo.

Biraci su socijalisti, politicari samo daju narodu ono sto trazi. Narod hoce "besplatno" zdravstvo i bezbriznu starost bez muke podizanja i ulaganja u djecu koja bi im to osigurala i to je ono sto politicari isporucuju.

Nema tog premijera koji ce taknuti u zlatnu telad HZZO i HZMO koliko god mozda on osobno bio svjestan pogubnosti tih sustava po ekonomiju i natalitet.

Igra socijalnih transfera je zero sum game gdje se prvo glupom narodu uzima kroz poreze pa im se onda dio vraca. Da velike ribe ne bi bile zakinute, da kojim slucajem ne bi platili vise nego uzmu sluze subvencije. A da bi sve to uredno funkcioniralo potreban je glomazni birokratski aparat koji uzima svoju proviziju u vidu placa i korupcije.

Glupi prosjecni Perec tesko moze shvatiti da je on u toj igri donji, onaj koji vise placa nego dobije i da bi mu puno bolje bilo bez socijalnih transfera, bez besplatnog zdravstva i ostalih "usluga" birokracije.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2018, 14:27 

dudu je napisao/la:
to bi imalo smisla, da recimo prosječan Hrvat ima 27 godina, ali nema nego ima 45. to znači da za sobom vučemo gotovo pola stanovništva koje ima više od 50 godina. što možeš s njima? oni su jedini za koje si siguran da će ostati.

pa to bi otprilike bilo to.

ljetos mi priča prijatelj kako nitko ne želi u policiju u dubrovniku. male plaće. jednostavno ih nema, a i bolje raditi u ugostiteljstvu ili inozemstvu.

govorim mu kako je to logično, jer su za prijam u službu stavili (čini mi se) 27 godina. da su stavili možda maks. 35 bilo bi znatno primamljivije ljudima.

općenito su sve društvene prekretnice (milestone, ne znam prevesti bolje), od vjenčanja, rođenja djeteta itd. pomaknuti preko 27 godine. i logično je da oni koji nemaju nikakvu obvezu u životu idu u njemačku, irsku i dr zemlje. idu tamo gdje im je bolje.

da daš čovjeku, koji ima 30-ak godina i obvezu u vidu prehrane obitelji, plaćanja kredita i sl., mogućnost rada u MUP-u, popunila bi se ta mjesta sad-sad.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 26 sij 2018, 14:52 

s one strane dinare je napisao/la:

ma društvo je toliko kompleksno da nema smisla ulaziti u rasprave.

ono što vrijedi za nacionalnu, ne mora nužno vrijediti za lokalnu razinu. ono što vrijedi za SAD, ne vrijedi u nas. I tako...

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 10 vel 2018, 17:26 

Kako će ovo objasniti prokleti mediji u Hrvatskoj, ja sam mislio da smo propali čitajući naslove u njihovim dnevnim toaletnim papirima? Vjerojatno će sve prešutjeti i baviti se puno bitnijim stvarima poput Big Brothera. Nakon njega se nastavlja širenje crnila i defetizma po nalogu njihovih stranih vlasnika.

slika

Vrh

PostPostano: 10 vel 2018, 19:02 

mirv je napisao/la:
Kako će ovo objasniti prokleti mediji u Hrvatskoj, ja sam mislio da smo propali čitajući naslove u njihovim dnevnim toaletnim papirima? Vjerojatno će sve prešutjeti i baviti se puno bitnijim stvarima poput Big Brothera. Nakon njega se nastavlja širenje crnila i defetizma po nalogu njihovih stranih vlasnika.

slika

Nema tu nista vrijedno pohvale. Slovenija izveze 25 milijardi eura, Madarska preko 100, mi jedva 13 milijardi. Dok u nas ne dode do sveobuhvatne reindustrijalizacije (a nece) nema nama naprijed.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2018, 21:06 

opet uvoz brže raste od izvoza. indikator konkurentnosti hrv. gospodarstva.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 10 vel 2018, 22:24 

Ovo je izvoz roba. Mi smo malo vise fokusirani na izvoz usluga i tu smo apsolutni prvaci. A novac je novac, koga briga jesmo li ga zaradili izvozeci usluge ili izvozeci robu.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2018, 22:52 

Ronaldinho je napisao/la:
mirv je napisao/la:

slika

Nema tu nista vrijedno pohvale. Slovenija izveze 25 milijardi eura, Madarska preko 100, mi jedva 13 milijardi. Dok u nas ne dode do sveobuhvatne reindustrijalizacije (a nece) nema nama naprijed.

Povećanje izvoza za oko 10% na godišnjoj razini je svakako hvalevrijedno i ako išta pokazatelj da postoji rast industrijske baze.

Inače se slažem sa većinom tvojih upisa no ovdje si fulao. U razmjernim iznosim izvoz raste brže od uvoza te pokrivenost uvoza izvozom raste. Jasno da uvjeti nisu bajni, no ide nabolje.

pravnik95 je napisao/la:
Ovo je izvoz roba. Mi smo malo vise fokusirani na izvoz usluga i tu smo apsolutni prvaci. A novac je novac, koga briga jesmo li ga zaradili izvozeci usluge ili izvozeci robu.

Kad se sve zbroji usluge+izvoz naspram uvoza imamo pozitivnu bilancu već 3 godine.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 12 vel 2018, 10:13 

Zadar1993 je napisao/la:

Inače se slažem sa većinom tvojih upisa no ovdje si fulao. U razmjernim iznosim izvoz raste brže od uvoza te pokrivenost uvoza izvozom raste. Jasno da uvjeti nisu bajni, no ide nabolje.

pa ako se saldo robne razmjene smanji sa -55 na -57 onda se matematički ne može govoriti o bržem rastu izvoza od uvoza. nemojmo se hvatati stope rasta, jer pomak s prve stepenice na drugu je porast od 100%, a pomak od 99. na 100. je malo više od 1%. to je slično kao kad je bivši ministar grčić govorio kako stojimo super jer smo usporili pad. :D

ono oko čega se mogu složiti je kompleksnost kompozicije ukupnog zbroja izvoza i ukupnog zbroja uvoza te važnost rasta jednog od elemenata u odnosi na drugi.

međutim, to ovdje nije prezentirano. a nešto i ne pratim makroekonomske pokazatelje zadnjih cca 5 godina, da bih mogao nešto konkretnije reći.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 12 vel 2018, 12:52 

mirv je napisao/la:

slika

Stvarnost je još i gora jer su slovenska i mađarska ekonomija uglavnom očišćene od posrnulih socijalističkih velikih izvoznika. U HR odbij INU i Petrokemiju koje su problematične i to ti je već 10% izvoza manje.

Forumski nacionalkomunistički ekonomisti nikako da shvate kako je mjerilo uspjeha profit , a ne bruto promet.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2018, 13:11 

Kaftanzoglio je napisao/la:

Stvarnost je još i gora jer su slovenska i mađarska ekonomija uglavnom očišćene od posrnulih socijalističkih velikih izvoznika. U HR odbij INU i Petrokemiju koje su problematične i to ti je već 10% izvoza manje.

Forumski nacionalkomunistički ekonomisti nikako da shvate kako je mjerilo uspjeha profit , a ne bruto promet.

Tacno. Platna bilanca je za *** pokazatelj.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2018, 10:29 

Zadar1993 je napisao/la:

pa ako se saldo robne razmjene smanji sa -55 na -57 onda se matematički ne može govoriti o bržem rastu izvoza od uvoza. nemojmo se hvatati stope rasta, jer pomak s prve stepenice na drugu je porast od 100%, a pomak od 99. na 100. je malo više od 1%. to je slično kao kad je bivši ministar grčić govorio kako stojimo super jer smo usporili pad. :D

ono oko čega se mogu složiti je kompleksnost kompozicije ukupnog zbroja izvoza i ukupnog zbroja uvoza te važnost rasta jednog od elemenata u odnosi na drugi.

međutim, to ovdje nije prezentirano. a nešto i ne pratim makroekonomske pokazatelje zadnjih cca 5 godina, da bih mogao nešto konkretnije reći.

evo nešto na temu izvoza.

Why Eastern Europe dominates Croatian exports?

https://hrcak.srce.hr/index.php?show=cl ... zik=285667

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 17 vel 2018, 17:37 

Par zanimljivosti iz moje, Zadarske županije

Broj zaposlenih u sredini godine i prosjecna placa

2000. 15.708 ?
2016. 20.363 4.727,51kn
2017. 21.644 4.852,19kn

Robni izvoz Zadarske županije iznosio je 2015. godine 234,9 milijuna eura, a uvoz 231,2 mil eura. U 2016. je nešto pao, pa je izvoz 226,7 mil. eura, a uvoz 224,7 mil. eura.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2018, 12:03 

Hrvatska je tehnološki jako zaostala zemlja zato što je još do prije par godina hrvatski poslodavac imao na raspolaganju 400 000 robova i nije morao ulagati u automatizaciju a radnici nisu imali slobodno tržište i morali su šutjeti i slušati. Međutim, robova više nema, slobodno tržište je tu a izrabljivačka gamad se polako doziva pameti. Odgojna batina slobodnog tržišta brzo daje rezultate kad već ništa drugo do sada nije pomoglo.

U Križevcima su u utorak Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva i Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske potpisali kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

Izmjene stupaju na snagu u ožujku 2018. odsad će se osnovica za plaću, koja je prema dosadašnjem kolektivnom iznosila 3112, povećati na 3750 kuna.

Kolektivne pregovore poslodavci su inicirali radi poboljšanja položaja radnika, unaprjeđenja učinkovitosti, sprječavanja daljnjeg odljeva radnika i motiviranja kvalitetnih stručnih radnika, što je u zajedničkom interesu poslodavaca i radnika.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/osnovica-za-place-u-graditeljstvu-porasla-za-638-kuna-337889

Vrh

PostPostano: 22 vel 2018, 12:24 

pravnik95 je napisao/la:
Par zanimljivosti iz moje, Zadarske županije

Broj zaposlenih u sredini godine i prosjecna placa

2000. 15.708 ?
2016. 20.363 4.727,51kn
2017. 21.644 4.852,19kn

Robni izvoz Zadarske županije iznosio je 2015. godine 234,9 milijuna eura, a uvoz 231,2 mil eura. U 2016. je nešto pao, pa je izvoz 226,7 mil. eura, a uvoz 224,7 mil. eura.

Bitno da vi u rs napredujete :zubati

Vrh

PostPostano: 22 vel 2018, 15:39 

mirv je napisao/la:
Hrvatska je tehnološki jako zaostala zemlja zato što je još do prije par godina hrvatski poslodavac imao na raspolaganju 400 000 robova i nije morao ulagati u automatizaciju a radnici nisu imali slobodno tržište i morali su šutjeti i slušati. Međutim, robova više nema, slobodno tržište je tu a izrabljivačka gamad se polako doziva pameti. Odgojna batina slobodnog tržišta brzo daje rezultate kad već ništa drugo do sada nije pomoglo.

Slažem se za slobodno tržište, međutim ne slažem se za izrabljivačku gamad. U nas su jednostavno porezi ogromni kao i kultura neplaćanja koja ubija privatnike. Tek od 2016 poduzetnici ostvaruju veće profite i vidi čuda plaće radnicima isto rastu od tada.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2018, 18:05 

mirv je napisao/la:

Slažem se za slobodno tržište, međutim ne slažem se za izrabljivačku gamad. U nas su jednostavno porezi ogromni kao i kultura neplaćanja koja ubija privatnike. Tek od 2016 poduzetnici ostvaruju veće profite i vidi čuda plaće radnicima isto rastu od tada.

Ima i jednih i drugih. Neki nisu mogli zbog poreza dosad dizat plaće, a neki zbog toga što im firme služe za izvlačenje love pa ih se živo jebe za radnike.

Problem potonjima je što se počelo razvijati praksu oko proboja pravne odgovornosti firme, a vjerujem da će i Vrhovni sud uskoro to potvrditi. Vrijeme takvih "poduzetnika" je pri kraju.

Idući tjedan izlazi prva procjena rasta BDPa. Svi bankari očekuju oko 3.2-3.4% rasta što bi bilo najbolje od 2008.g.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2018, 18:12 

Citat:
Postavlja se pitanje hoće li hrvatsko gospodarstvo moći popuniti otvorena radna mjesta, čiji broj u drugom kvartalu ima potencijal premašiti 100 tisuća.

Citat:
Istraživanje tvrtke ManpowerGroup predstavljeno u utorak, pokazuje da 33 posto poslodavaca planira povećati broj zaposlenih u drugom tromjesečju ove godine, a uz neto prognozu rasta zapošljavanja u drugom kvartalu od 29 posto, u ManPoweru procjenjuju da je riječ o više od sto tisuća radnih mjesta.

Citat:
Primarno zbog turizma, povećanje zaposlenosti bit će najizraženije u zapadnoj i južnoj Hrvatskoj, 40 odnosno 37 posto. U središnjoj Hrvatskoj će iznositi 25 posto, a istočnoj 27 posto.

Citat:
Od sektora, ponajviše zbog sezonskog utjecaja, očekivano prednjače ugostiteljstvo i turizam, gdje će porast iznositi 48 posto, slijedi građevinarstvo s 46 posto, zatim proizvodnja s 33 posto (...) dok će u javnom i društvenom sektoru skok iznositi 16 posto.

Citat:
Pritom, kaže Biškup, hrvatsko gospodarstvo trajno gledano ima manjak od sto tisuća radnika. Po njihovim procjenama, od 190 tisuća ljudi na burzi rada, 120 tisuća ih je trajno nezapošljivo, čime ih ostaje tek 70 tisuća. No, oni su disperzirani po cijeloj zemlji, raspolažu s raznim znanjima, čime ih se na bar polovicu ne može računati kao na zapošljive

Citat:
Biškup kaže da će u Manpoweru nedostatak radne snage u Hrvatskoj pokušati amortizirati putem povećanja kompetencije postojeće radne snage, kao i pokušajima privlačenja radne snage iz zemalja EU, prije svega onih kulturološki sličnih, poput Poljske, iz koje i postoji velik interes za preseljenje i rad u Hrvatskoj.

Odlično, više radnih mjesta, više izbora i veće plače za nas koji ostajemo. :zastava_Hrvata

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2018, 10:04 

Balvane nalojeni,uvoziće radnu snagu iz BiH i Srbije. :kava
Napuniće ti tvoju lepu Hrvatsku muslimanima i Srbima a ti znaš kakvi su Srbi. :zubati

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2018, 14:22 

Kačamak je napisao/la:
Balvane nalojeni,uvoziće radnu snagu iz BiH i Srbije. :kava
Napuniće ti tvoju lepu Hrvatsku muslimanima i Srbima a ti znaš kakvi su Srbi. :zubati

Nece nasi ovdje to dopustiti. A i vecina poslodavaca su logicno Hrvati. Vidis da je izdat mizeran broj radnih dozvola koje se moraju obnavljati svake godine, a u slucaju prekida radnog odnosa dozvolu gube i radnik i poslodavac. Sto mislis zasto otvaramo konzulate ovih dana u svakoj prčiji na kugli zemaljskoj gdje ima vise Hrvata? Sto mislis zasto je nasa predsjednica sad u Juznoj Americi? Jel shvacas npr da imas gradove po Patagoniji poput Punta Arenas gdje nema osobe bez pretka Hrvata.

Realno, primjenit cemo Irski model.

Pokusat cemo vratiti sto vise ovih koji su iselili nedavno, velik broj njih ce se i sam vratiti jer su i otisli privremeno da zarade i ustede.

Do krize su se masovno vracali i nasi ljudi iz Kanade, SADa, NZa i Australije, to je nesto sto se odvijalo samo od sebe jer se radi o potomcima ustasa i antijugoslavenskih emigranata i razlog njihovog povratka nije ekonomski motiviran vec cinjenica da vide sansu i u Hrvatskoj, pa makar i malo losije zivjeli.

Naravno tu su i Hrvati Juzne Amerike koji losije zive nego Hrvati Hrvatske i vec sad ih bez ikakve organizirane politike mozes sresti na svakom koraku u pravilu u vecim gradovima, dodju na studij i tu i ostanu. Ili se povezu s rodbinom ovdje i jednostavno se presele. Ti ljudi su u pravilu tradicionalniji, skloniji katolickoj crkvi i cinjenici da su djeca blago. To nam i treba. Ironicno, i malobrojni Srbi u JAmerici zbog cinjenice sto su katolici misle da su Hrvati haha. Neka ih.

Na kraju, ukoliko ni to sve ne bude dovoljno, ostaju nam prijatelji Ukrajinci. A u ovom clanku se spominju i Poljaci koji dolaze raditi kod nas, najvise u sektoru brodogradnje. Mnoge nove clanice EU su prazna radna mjesta popunili Ukrajincima.

I ispred svega toga, nazalost, imamo i BIH Hrvate kao najveci demografski bazen. Tu treba gledati kako da se njega puni, a ne prazni, ali bojim se da politicari, metaforicki receno, zele od HR uciniti veliki usisivac koji ce usisivati sve ono sto je Hrvatsko i prihvatljivo.

Nasi politicari su svjesni da izvan HR brojcani zivi jos jedna HR. I to je nasa prednost i nas AS u rukavu

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2018, 14:25 

Tako da nikakvi muslimani i Srbi ne dolaze u obzir. Vi racunate na to, po FB trazite u grupama za zaposljavanje posao u HR, najvise muslimani ali i dio Srba, a ne shvacate da mi nikad necemo dozvoliti ikakvo vece useljavanje onih od kojih smo i htjeli pobjeci i odvojiti se... I na kraju uspjeli. Ista greska se ne pravi dva puta.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2018, 16:15 

Pa nisam primjetio da srbi imaju problema sa zaposljavanjem u hr

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1628 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 66  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: