HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 tra 2026, 01:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 206 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Turbo cajke u Hrvatskoj (Vice dokumentarac)
PostPostano: 13 pro 2018, 06:35 

Prosječna noć po kafanama kod nas:
Oko 11 nešto za ove od 15 do 18 tipa(mada nisam hejter, daleko od toga):

1-2 kad je najžešće:

Instinktivno se sagnem čim počne da ne dobijem čašu u glavu. Budimo gospoda, koristimo led, a ne čaše. :zubati

3 i kasnije kad jedva stojiš:

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 17:22 

s one strane dinare je napisao/la:
Evo npr kakav je to covjek da se nije ubio na ovo?

Ova pjesma dokazano daje nadljudske moci.

Prošli vikend masovna tuča policajaca i gostiju na koncertu Mitra Mirića u Bjelovaru, u prometnom kafiću na Trgu hrvatskih branitelja. :laugh =))

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2049643

Mitre vragolane, naložio si raju :smajl013

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 18:59 

Vujadin je napisao/la:

Mitru bih sve oprostio...i SANU, i F-16A, i ciroze koje je uzrokovao Hrvatima
:zubati

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 19:40 

Ja sam generacija koju su narodnjaci zaobisli, u moje momacko vrijeme po kaficima nije bilo narodnjaka, tek su se pojavljivali po periferiji. Danas kad izadjem takodjer ih vecinom nema, a kad krenu mi idemo kuci, em sto je vrijeme, ali i jer nam narodnjaci ubiju atmosferu. Nisam na njih naviko i ne pasu mi.
Nema ih ni na rostiljima kad se pjanci, vecinom bude techno, kao sto je i bilo sveprisutno u momacka vremena. Jedino Thompson od popularnih. Kad neko pusti recimo Olivera, nije lose, ali nakon 2 pjesme rusi atmosferu, Giboni i slicni ne dolaze u obzir, govorim za rostilje, ...
Ovakvu muziku mi vecinom pustamo, zanima me kao ssd i mladji dozivljavaju ovo kao generacija koju je ta vrsta muzike zaobisla, jel vam dosadno kao meni narodnjaci?

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 22:28 

Ti narodnjaci su zanimljiv balkanski fenomen, ako se malo analizira melodija, tekstovi i sami vizualni sadržaj i lifestyle kojeg promoviraju pjevači.

Sto se tiče melodije, narodnjaci su ti Middle Eastern i indijska muzika. Donesena preko Turaka, kao i ogromni broj rijeci medju balkanskim jezicima. Sasvim legitimno, sto se mene tiče.

Sto se tiče tekstova, ili pokušavaju biti šaljivi ili su spontano blesavi i priglupi.

Sto se tiče lifestyle kojeg pjevači promoviraju i samih pjevača, ima očito dosta asocijacija s krkanlukom, sponzorusama, prostitucijom i generalno publici koja ima tendenciju biti manje “sofisticirana”. Ima dosta tog trashy dojma i jeftinoce.

Meni ne smetaju zato sto su orijentalna melodija sama po sebi, ima orijentalnih pjesama koje dobro zvuče. Nemam kompleksa oko orijentalnih elemenata kulture koji su dio i našeg identiteta, od rječnika do kuhinje.

Narodnjaci mi generalno ne pasu, za 95% stvari ću reci da stisas zvučnik, ali ima par pjesama koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke, a koje su slušljive, ali to su vecinom one koje idu ka popu. I pola pjesama Severine naprimjer ubrajam u narodnjake.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 22:42 

Ja hrvatsku kulturu, kuhinju Itd doživljavam kao i grcku, radi se o blendu utjecaja s raznih strana. Strancima kad objašnjavam hrvatsku kuhinju uvijek kažem da mi zapravo imamo 3 kuhinje pod utjecajem tri civilizacijska kruga koji su rezultat povijesnih okolnosti i razapetosti Hrvata izmedju 3 carstva, koji su 1000 godina cekali da obnove drzavnost, nema jedna nacionalna kuhinja. I svi su fascinirani s tom cinjenicom, kako na tako malom prostoru ima toliko raznolikosti i toliko povijesnih zbivanja.

Orijetalizam je definitivno dio i hrvatske regionalne kulture, sto se vidi u bar 3 hrvatske regije koje su bile u sastavu Otomanskog Kalifata.

Neutralni i Pozitivniji primjeri utjecaja s istoka su:

-rječnik (ogroman broj iranskih, arapskih i turskih rijeci, od čekića do torbe, sata ili boje)
-kuhinja koja je dosta slasna

Slična situacija je i kod Grka, ili Izraelaca gdje imaš Askenaze (originalno njemačke Zidove, može se reci europske s izuzetkom juga), Sefardim (originalno Španjolske, iako su i oni orijentalizirani) i Mizrahi koji su arapski Zidovi, jako orijentalni.

Grci nemaju komplekse oko toga i ne pokušavaju istrijebiti orijentalni utjecai,, iako su velika nacija povijesno, ali nemaju bas toliko primitivne proizvode kao ovi mali seoski pjevači na slavenskom balkanu.

Opcenito, problem imam s nekvalitetom i primitivizmom, a ne s time iz kojeg smjera ide neki davni kulturni utjecaj na melodije, kuhinju, arhitekturu i ne znam ti ja sta. I Britanija je pod masivnim utjecajem istoka (pogledaj im kulturu caja), ali su to na sofisticiraniji nacin ukonporirali u svoje.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 23:12 

Pa i nisu baš orijentalna glazba, današnje cajke su mješavina pop glazbe, hip hopa, auto tune etc. Svega i svačega ali najviše modernih elemenata, orijentalni je u manjini. Većina tih pjevačica ni ne zavija uopće.
Da je low class jest ali jbg. Na balkanu nemaš više klase kao u zapadnim zemljama.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 23:14 

Istin je napisao/la:
Pa i nisu baš orijentalna glazba, današnje cajke su mješavina pop glazbe, hip hopa, auto tune etc. Svega i svačega ali najviše modernih elemenata, orijentalni je u manjini. Većina tih pjevačica ni ne zavija uopće.

Moguce, slabo i pratim. Nisam fakat ekspert.

Ali glavni element koji ih kategorizira je da su vecinom trashy i da im izvodjaci prakticki nikad nisu muzicki/glazbeno obrazovani, ali doduse ista stvar je i u rapu. Isto tako, glavni motiv tih izvodjaca nije ljubav prema muzici, nego ljubav prema brzoj lovi i slavi, bez puno rada, neki gangsterski pristup. Ali dobro danas je i vecina popa takva, prodaje se ono sto ide a to su sise i guzice.

Rap ja isto vidim kao poprilicno primitivnu muziku, s izuzecima koji uvijek postoje. Ali, neka svatko slusa sto hoce. U tome ne vidim nikakav problem.

U skoro svim zanrovima, od jazza, preko finskog metala, popa, repa, klasicne, klapa do cajki, ja imam bar jednu pjesmu koja mi se svidja i koja me pali.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 23:27 

Robbie MO je napisao/la:
Istin je napisao/la:

Moguce, slabo i pratim.

Ali glavni element koji ih kategorizira je da su vecinom trashy i da im izvodjaci prakticki nikad nisu muzicki/glazbeno obrazovani, ali doduse ista stvar je i u rapu. Isto tako, glavni motiv tih izvodjaca nije ljubav prema muzici, nego ljubav prema lovi i slavi.

Low class. Na balkanu nemaš više klase kao u zapadnim zemljama, što je rezultat povijesnih događanja.
To i jest jedan od glavnih naših problema jer na primjer nosioci napretka u anglosaksonskom društvu su high class WASP-ovi, old money elite. Oni sa džemperima što su studirali na harvardu. Toga kod nas nema.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 23:31 

Muslimanski turbofolk ima orijentalizama, i to onih sirovih poprilično:

:osama :ninja

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 23:33 

Mar-kan je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Mitar nije turbo cajka. Mitar je institucija.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 23:40 

Istin je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Moguce, slabo i pratim.

Ali glavni element koji ih kategorizira je da su vecinom trashy i da im izvodjaci prakticki nikad nisu muzicki/glazbeno obrazovani, ali doduse ista stvar je i u rapu. Isto tako, glavni motiv tih izvodjaca nije ljubav prema muzici, nego ljubav prema lovi i slavi.

Low class. Na balkanu nemaš više klase kao u zapadnim zemljama, što je rezultat povijesnih događanja.
To i jest jedan od glavnih naših problema jer na primjer nosioci napretka u anglosaksonskom društvu su high class WASP-ovi, old money elite. Oni sa džemperima što su studirali na harvardu. Toga kod nas nema.

Pa je, to je realno low class. Jeftin proizvod za "basic" ljude. Hrvati nazalost nemaju old money. Zadnji je to imao Dubrovnik, prije 200 godina. A Hrvati skoro da nemaju neku elitu koja bi drmala generacijama, obrazovanjem, novcima i vezama. Najblize tome su ustvari dosli hrvatski komunisti (na stranu njihova politicka ideologija), oni su "cak" dvije generacije elite uspjeli odgojiti, a dio ih se uz pomoc Tudjmana transformirao u politicke Hrvate, ali oni su propali s komunizmom iako i danas imaju natproporcionalan utjecaj.

Mislim da stvranja old money nema bez stvarnog kapitalizma, ali i drzava mora trajati duze od 30 ili 100 godina koliko je stara nezavisna Hrvatska ili ako uracunamo i hrvatsku republiku u sastavu Yu.

To je posebna tema za proucavati uzroke i povijesni razvoj, zasto Hrvatska nema pravu elitu, old money, nacionalno svjesnu deep state. Mada mogu pogadjati uzroke. Prvo, neupravljanje samim sobom (vazalski odnos u odnosu na jaca carstva), zatim preceste revolucije i ratovi na vlastitom teritoriju (30-50 godina) i nestabilnost. Ne mozes imati elitu koja ima ambicije da upravlja stvarima geografski, ekonomski i politicki sirim, a kada nemaju ni bazicnu samostalnost da samim sobom upravljaju.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2018, 23:58 

Hrvatska muzika je dosadna, suvoparna, ne diže raspoloženje, ne ushićuje te. Kao bljutava bezukusna hrana.
Od patetičnih smarača poput Tonija Cetinskog i Olivera Dragojevića do tralalala Jelene Rozge.
O kajkavskim popevkama ili klapama da ne govorim.

Nije ni čudo što će muzika iz Srbije i BiH dominirati među slušaocima u Hrvatskoj još dugi period. :kava

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 00:03 

Turbo folk = rap
To je to danas

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 00:32 

Vujadin je napisao/la:
O kajkavskim popevkama ili klapama da ne govorim.

Nije ni čudo što će muzika iz Srbije i BiH dominirati među slušaocima u Hrvatskoj još dugi period. :kava

Pjesme koje izode klape su jedne od najljepših. Ali to razumiju samo oni koji imaju "morske" krvi, tj. more :)

Muzika, generalno sa ovih prostora je sranje, pogotovo turbo cajke. Čast izuzecima. Prijeratni narodnjaci su posebna kategorija. I to mali broj.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 00:37 

Robbie MO je napisao/la:
Istin je napisao/la:

Pa je, to je realno low class. Jeftin proizvod za "basic" ljude. Hrvati nazalost nemaju old money. Zadnji je to imao Dubrovnik, prije 200 godina. A Hrvati skoro da nemaju neku elitu koja bi drmala generacijama, obrazovanjem, novcima i vezama. Najblize tome su ustvari dosli hrvatski komunisti (na stranu njihova politicka ideologija), oni su "cak" dvije generacije elite uspjeli odgojiti, a dio ih se uz pomoc Tudjmana transformirao u politicke Hrvate, ali oni su propali s komunizmom iako i danas imaju natproporcionalan utjecaj.

Mislim da stvranja old money nema bez stvarnog kapitalizma, ali i drzava mora trajati duze od 30 ili 100 godina koliko je stara nezavisna Hrvatska ili ako uracunamo i hrvatsku republiku u sastavu Yu.

To je posebna tema za proucavati uzroke i povijesni razvoj, zasto Hrvatska nema pravu elitu, old money, nacionalno svjesnu deep state. Mada mogu pogadjati uzroke. Prvo, neupravljanje samim sobom (vazalski odnos u odnosu na jaca carstva), zatim preceste revolucije i ratovi na vlastitom teritoriju (30-50 godina) i nestabilnost. Ne mozes imati elitu koja ima ambicije da upravlja stvarima geografski, ekonomski i politicki sirim, a kada nemaju ni bazicnu samostalnost da samim sobom upravljaju.

Da, to je duga i kompleksna priča zašto je to tako. Ukratko se razlozi svode na činjenicu da se često događaju prevrati, gdje jedna "elita" zamjeni drugu, pa se elitistički sustav ne stigne razviti. Kod Anglosaksonaca mnoge old money obitelji sežu u srednji vijek.
Tek smo stekli nezavisnu državu tako da će taj proces potrajati neko vrijeme. I anglo old money obitelji su nekad bili "krkani" pa su evoluirali kroz vrijeme, prihvaćajući kulturne obrasce od civiliziranijih skupina (njima su to bili Francuzi) i s vremenom razvijajući neki svoj identitet.

Ova dva videa bi najbolje dočarala razliku između high class i low class:

Ovi ljudi valjda pripadaju istoj ljudskoj vrsti genetski ali u metafizičkom smislu se radi o različitim bićima.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 00:47 

Istin je napisao/la:

Ovi ljudi valjda pripadaju istoj ljudskoj vrsti genetski ali u metafizičkom smislu se radi o različitim bićima.

ova swift je high class koza, a ova folkerka bi bila low class koza, u biti koze. Samo ova potrošila više love u produkciju.
Kad se već spomenula, klapska muzika, u poređenju sa ovim gore smećem, je svijet izmislila.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 01:32 

Mar-kan je napisao/la:
Istin je napisao/la:

ova swift je high class koza, a ova folkerka bi bila low class koza, u biti koze. Samo ova potrošila više love u produkciju.
Kad se već spomenula, klapska muzika, u poređenju sa ovim gore smećem, je svijet izmislila.

Ja se najbolje napijem na klape, narodnjaci su meni sranje.
Mogu proći neke cajke koje su više pop glazba u nekim situacijama, ali kad čujem ono pravo tursko zavijanje i muziku, kao hodža da se dere s minareta :laugh to mi je jaaako odbojno.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 05:44 

Mar-kan je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Mitar nije turbo cajka. Mitar je institucija.

To je tocno.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 06:09 

Bilo kojem zapadnjaku ako pustis balkansku cajku svi ce imati istu reakciju - "indijska muzika?" i cudjenje da se to slusa u nekom dijelu Europe.

Indijac ce pak, poceti plesati a nekad znati i tekst pjesme. :zubati

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 11:16 

Koliko čujem nisu tu samo indijske, već i grčke (većinom), bugarske, izraelske, turske itd. obrade...

Koga briga šta izdegenerisani Zapad misli? Niti smo zapad, niti želimo to sa postanemo.

Oni možda ne slušaju cajke, ali ih zato čekaju ilahije i kaside. :zubati

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 11:33 

Carmello Šešelj je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Jel ti išta slušaš kao odrastao čovek iz svoje rane mladosti , ili si popio neku pilulu za ovakvu pamet i da zbog nje imaš amneziju po pitanju muzike čim napuniš 20 godina?!

Ja volim Iron Maiden upravo zato što je to deo moje mladosti i slušam ih danas vrlo retko(kad se napijem i družim se sa starim drugarima) , a sa druge strane oni nisu nikakav dečiji bend već su svojim tekstovima i poetikom daleko iznad mnogih bendova.

Molim te navedi mi šta ti slušaš , pa čisto da uporedimo , i da vidimo koliko ti godina imaš danas čisto radi "muzičke komententnosti"?!

Slušam sve, najviše blues, američku country muziku, elektroniku.... Pravac mi nije bitan, bitan je kvalitet, a Iron Maiden sa svojim dečijijm rifovima ne spada u kvalitet i ljude kojima se to sviđa gledam na isti način na koji gledam ljude koji slušaju narodnjake ili hip hop. Nemam ništa protiv njih, ali nemoj mi o muzici, majke ti.

Americka country Muzika su veci Narodnjaci od svi narodnjaka skupa.
Svaka muzika je neka vrsta umjetnosti a poznato je da se o ukusima da svadat.
PCM je dobro objasnio da se Narodna Muzika najvise napada, jer prevladavaju Srpski umjetnici.
Isto tako je mnogo glupo kako se izjednacuju Narodnjacka muzika i pjevaci kao Mitar Miric, Saban Saulic, Toma Zdravkovic Sinan Sakic itd sa Turbo Folkom i ovim nekim stvarima sto su izasla u novije vrijeme i gdje su glumi Amerika. Zavisi u kojem sam razpolozenju to slusam ne moze se uvjek isto slusat.
Neko ko kaze da su narodnjaci primitivni definitivno nije saslusao kako treba.
Preporucujem "Sinan Sakic - minut dva" pa reci da je glup tekst.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 13:57 

Ma ja uopšte ne osporavam ničiji ukus, nek sluša svako šta hoće, nego mi je nejasan Vujadin što zajebava Hrvate što slušaju turbo folk, a i sam sluša turbo folk.

Američki country, koji jeste seoska muzika, je za tri koplja kvalitetniji od naše seljačke muzike. Američki ekvivalent, po kvalitetu, našim narodnjacima bi bila Beyonce i slična sranja, i Hip Hop, i nema razlike u kvalitetu između Beyonce i Cece.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 14:54 

Ono nesto pjesama od Beyonce, koje su mi poznate iz medija i kafica, su sve dobre pjesme, jako daleko od toga da ih se proglasi sranjem, ista stvar sa Rihannom koja mi je nesto i bolja.

Ovo sto kaze ludi :) JE je istina, najdraze mi je cuti nesto iz mladosti sto dugo nisam cuo , tipa Iron Maiden ili čak iz jos mladjih dana Psihomodo pop ili Jura Stublic. Nedavno sam bio na koncertu Psihomoda u Sirokom, bilo je fantasticno, a oni ostali kao sto su i bili, iskreni i dosljedni.

Imam jednog koji se i dan danas fura na muziku, aktivno sluša albume i prati scenu, njegov najbitniji kriterij, a sto inace ne prizna, je kako je nesto nevaljalo ako je komercijalno, jer kao on slusa kvalitetniju glazbu koja nije za svakoga... i tako jednom mi na nekom predstavljanju knjige , a ovi pustili Thompsona Ratnici svjetla, a Thompsona, jasno je , ne voli, kad ovaj mene kljuca i sapce "dobra zika" , ... poslije kad sam ga zajebavao vadio se kako je kopija Pink Flojda... treba li spomenuti kako je lik comi potomak, mada inace nije los decko.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2018, 15:12 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Ma ja uopšte ne osporavam ničiji ukus, nek sluša svako šta hoće, nego mi je nejasan Vujadin što zajebava Hrvate što slušaju turbo folk, a i sam sluša turbo folk.

Ako nisi do sad shvatio zajebavam ih zato što se prave da ne slušaju i glume neko mitteleuropsko pokondireno ludilo, a zapravo slušaju i otkidaju na turbofolk više nego iko u Srbiji.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 206 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: