|
|
Stranica: 3/5.
|
[ 120 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Diablo
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 24 tra 2019, 12:22 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Druga vjetroelektrana, Jelovača, u Tomislavgradu, 36 MW, je privatna. http://mandino-selo.com/wp/predstavnici ... -jelovaca/"Napomenimo kako je planirana izgradnja još jednog vjetroparka na planini Tušnica, planirane instalirane snage 40 MW, za koju je već izrađen idejni projekt i dobivena lokacijska dozvola. U tijeku je izrada glavnog projekta i ostalih potrebitih odobrenja kako bi se moglo pristupiti izvođenju radova." Tko će ovo gradit??
_________________ "Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
iJozo
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 24 tra 2019, 13:41 |
|
|
Nije se radovati izgradnji vjetroelektrana i solarnih elektrana na našem području. One su tržišno neisplative. Radi se o pljački potrošača pod krinkom zaštite okoliša. Svaka nova vjetroelektrana EPHZHB znači skuplju struju za kućanstva, obrte i poduzeća na području Herceg-Bosne tj. direktno se kosi s gospodarskim interesima HB. Struja je kvalitetom jednaka i ona proizvedena u vjetroelektrani i u termoelektrani i u hidroelektrani. Ali se cijena proizvodnje itekako razlikuje. Zašto bi hrvatska poduzeća i stanovništvo u BiH plaćali isti proizvod - struju - skuplje nego je potrebno? Zato da bi pojedinci (investitori u vjetroelektrane) mogli utrpati u svoje džepove mnogo novaca. To će onda naivnom, glupom, nepismenom narodu prodati kao razvoj i zaštitu okoliša. Na istu temu, kratko i jasno. http://tkojejohngalt.wordpress.com/2016 ... i-bastiat/
_________________ Djela su bitnija od rijeci.
Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 29 tra 2019, 16:17 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6416 Lokacija: Izvan sebe
|
iJozo je napisao/la: Nije se radovati izgradnji vjetroelektrana i solarnih elektrana na našem području. One su tržišno neisplative. Radi se o pljački potrošača pod krinkom zaštite okoliša. Svaka nova vjetroelektrana EPHZHB znači skuplju struju za kućanstva, obrte i poduzeća na području Herceg-Bosne tj. direktno se kosi s gospodarskim interesima HB. Struja je kvalitetom jednaka i ona proizvedena u vjetroelektrani i u termoelektrani i u hidroelektrani. Ali se cijena proizvodnje itekako razlikuje. Zašto bi hrvatska poduzeća i stanovništvo u BiH plaćali isti proizvod - struju - skuplje nego je potrebno? Zato da bi pojedinci (investitori u vjetroelektrane) mogli utrpati u svoje džepove mnogo novaca. To će onda naivnom, glupom, nepismenom narodu prodati kao razvoj i zaštitu okoliša. Na istu temu, kratko i jasno. http://tkojejohngalt.wordpress.com/2016 ... i-bastiat/Pa to je lako rijesiti. Kazniti svaki kilovat proizvedene struje u termo ili atomskim elektranama sa recimo jednom kunom i svi zadovoljni i ekonomski kriteriji zadovoljeni i uradeno nesto za okolis.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
iJozo
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 29 tra 2019, 23:59 |
|
|
Old Fridolin je napisao/la: iJozo je napisao/la: Nije se radovati izgradnji vjetroelektrana i solarnih elektrana na našem području. One su tržišno neisplative. Radi se o pljački potrošača pod krinkom zaštite okoliša. Svaka nova vjetroelektrana EPHZHB znači skuplju struju za kućanstva, obrte i poduzeća na području Herceg-Bosne tj. direktno se kosi s gospodarskim interesima HB. Struja je kvalitetom jednaka i ona proizvedena u vjetroelektrani i u termoelektrani i u hidroelektrani. Ali se cijena proizvodnje itekako razlikuje. Zašto bi hrvatska poduzeća i stanovništvo u BiH plaćali isti proizvod - struju - skuplje nego je potrebno? Zato da bi pojedinci (investitori u vjetroelektrane) mogli utrpati u svoje džepove mnogo novaca. To će onda naivnom, glupom, nepismenom narodu prodati kao razvoj i zaštitu okoliša. Na istu temu, kratko i jasno. http://tkojejohngalt.wordpress.com/2016 ... i-bastiat/Pa to je lako rijesiti. Kazniti svaki kilovat proizvedene struje u termo ili atomskim elektranama sa recimo jednom kunom i svi zadovoljni i ekonomski kriteriji zadovoljeni i uradeno nesto za okolis. Tko plaća tu kaznu? Svi korisnici EP HZ HB: kućanstva, obrti i poduzeća. Plaćaju skuplju struju što je više vjetroelektrana potrebno subvencionirati. Poduzeća kojima je struja značajna stavka u rashodima samim time su manje konkurentna. Kult majčice Zemlje na kojega se furaju Zapadnjaci je pokriće lokalnim lopovima da preko vjetroelektrana zgrću novce. Krađom od stanovništva kojemu se ne daje izbor hoće li kupovati skuplju struju iz tzv. obnovljivih izvora ili će kupovati jeftiniju struju iz termo/hidro/nuklearnih elektrana. Izbora nema. Nema slobodnog tržišta. Lopovluk. Argument zaštite okoliša je priča za majmune. Herceg-Bosna u zagađenju planeta ne sudjeluje ni 0,0001%. Osim toga, struja iz nuklearnih elektrana je najjeftinija i "najčišća" tj. one najmanje zagađuju okoliš. To je već druga tema, no činjenica da se lopovi ne otimaju da ulažu u nuklearke, već isključivo u vjetroelektrane koje će im pod prisilom subvencionirati narod dovoljno govori o kakvim se mutnim i nečasnim poslovima radi. Kada bi investitori u vjetroelektrane struju iz njih prodavali po tržišnoj cijeni, poslovali bi u minusu. Što znači da se radi o muljaži. Jer bez muljaže i otimačine nikada se ne bi odlučili ulagati u te aluminijske grdosije koje uništavaju okoliš svojih izgledom, pretvaraju prekrasne krajolike u ružne nazgrapne šume od štkljavog metala.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 12:20 |
|
|
@ijozo ti bi radije termoelektrane nego vjetrenjace? Umij se...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
iJozo
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 13:09 |
|
|
Naravno, termnoelektrane su kud i kamo produktivnije, isplativije.
Herceg-Bosna bi trebala iskoristiti priliku koja se pruža, a ta je:
1. da se čitava Zapadna Europa silom anti-global warming regulacija EU okreće skupim tzv. obnovljivim izvorima energije. Nas te regulacije još uvijek ne obvezuju i valjalo bi da EP HZ HB podigne što veći broj termoelektrana u što kraćem vremenu. Fala Bogu nenaseljenih prostora gdje ih smjestiti imamo.
2. autonomiju po ovom pitanju imamo. Vlastita elektroprivreda.
Nove termoelektrane i hidroelektrane bi osigurale jeftinu struju za ekonomiju Herceg-Bosne (valjda nije potrebno objašnjavati koliko je to bitno za gospodarstvo), a u konačnici mogli bi struju i izvoziti u prvom redu Erhaziji u kojoj su vjetroelektrane podigle cijenu struje u nebesa, tu bi se dalo dobro zaraditi, a zašto ne i dalje, Zapadnoj Europi kada im struje usfali.
Vjetroelektrane su muljaža preko koje se pojedinci bogate na račun gospodarstva Herceg-Bosne. Što veći udio struje iz skupih eko-zajebancija poput vjetrenjača, to skuplja struja.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 13:29 |
|
|
Jesu, TE su i zdravije takodjer, snijeg dobije prekrasnu crnu boju, zato ih svi zele, bolje rak djetetu nego skuplji racun za struju.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 13:46 |
|
|
I kakve veze ima globalni utjecaj, naravno da ce isti biti neosjetan sve i da imamo 100 TE, ali ko je ikad spomenuo globalnu razinu i globalni utjecaj na okolis i klimu itd? Pazi koja je razina zagadjenja u bosnjakistanskim gradovima pa cim izadjes iz kotline drugi je zrak. Ali sta to znaci ovima u kotlini? Bitan je utjecaj na lokalnu sredinu. VE su i meni gadne za vidit i bio sam u gornjem brisniku koji je odma ispod vjetrenjaca i ta konstantna buka je isto gadna ali to je sve kamilica naspram otrova iz TE i to ce ti se slozit 99% ljudi, ali eto bice da smo svi ludi i pusimo propagandu i da TE u biti prociscavaju zrak.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Bobovac
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 14:41 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25873 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
s one strane dinare je napisao/la: Jesu, TE su i zdravije takodjer, snijeg dobije prekrasnu crnu boju, zato ih svi zele, bolje rak djetetu nego skuplji racun za struju. Ah čuj, i pored toga su TE odlična stvar. Dokaz toga je da nigdje u ovom dijelu svijeta ljudi koji žive blizu TE ne žele uklanjanje istih. Gacko, Kakanj, Tuzla... ne bi dali TE nema te sile.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 15:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77292 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Bobovac je napisao/la: s one strane dinare je napisao/la: Jesu, TE su i zdravije takodjer, snijeg dobije prekrasnu crnu boju, zato ih svi zele, bolje rak djetetu nego skuplji racun za struju. Ah čuj, i pored toga su TE odlična stvar. Dokaz toga je da nigdje u ovom dijelu svijeta ljudi koji žive blizu TE ne žele uklanjanje istih. Gacko, Kakanj, Tuzla... ne bi dali TE nema te sile. Gacko bi bez TE bilo ko Ljubinje. Ovako je ekonomski per capita i demografski prakticki najjaca i najvitalnija RS opcina. Tesko je reci da je to slucajno.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 15:30 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77292 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
s one strane dinare je napisao/la: Jesu, TE su i zdravije takodjer, snijeg dobije prekrasnu crnu boju, zato ih svi zele, bolje rak djetetu nego skuplji racun za struju. A zasto svi Duvnjaci sele u gradove koji imaju termoelektrane?
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zaba1111
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 15:32 |
|
|
s one strane dinare je napisao/la: @ijozo ti bi radije termoelektrane nego vjetrenjace? Umij se... Ti bi radje racun za struju od 80 eura nego od 20 eura? Ijozo je u pravu, trebalo bi iskoristiti sansu i napraviti barem 2 TE. Ali ko ce to objasniti. Sto se tice bolesti, svi su uvjereni kako su TE uzrocnici raka, medjutim stvar vjerovanja za nesto tako lako dokazivo i provjerljivo je nevjerovatna. Svaki zainteresirani pojedinac moze otici u Zavod za javno zdravstvo HBZ, a onda u isti TK i uporediti statistike... medjutim nitko od protivnika se to nije sjetio jer oni valjda i ne vjeruju u statistike...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zaba1111
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 15:36 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: s one strane dinare je napisao/la: Jesu, TE su i zdravije takodjer, snijeg dobije prekrasnu crnu boju, zato ih svi zele, bolje rak djetetu nego skuplji racun za struju. A zasto svi Duvnjaci sele u gradove koji imaju termoelektrane? Duvnjaci koji zive u Duvnu nisu protiv TE, protiv je agresivna manjina i dijaspora. Ali mi se cini da mi nemamo zapravo ni ljudski ni materejalni potencijal da izgradimo TE, mislim mi u HB. Tu trebaju i politcki kapaciteti viseg ranga.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 16:32 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: A zasto svi Duvnjaci sele u gradove koji imaju termoelektrane?
Duvnjaci koji zive u Duvnu nisu protiv TE, protiv je agresivna manjina i dijaspora. Ali mi se cini da mi nemamo zapravo ni ljudski ni materejalni potencijal da izgradimo TE, mislim mi u HB. Tu trebaju i politcki kapaciteti viseg ranga. To je porazno. Jer i Srbi i Bosnjaci u BiH ocito imaju barem politicke kapacitete.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 16:51 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ah čuj, i pored toga su TE odlična stvar. Dokaz toga je da nigdje u ovom dijelu svijeta ljudi koji žive blizu TE ne žele uklanjanje istih. Gacko, Kakanj, Tuzla... ne bi dali TE nema te sile. ako ih duvnjaci i livnjaci žele tko sam ja ili itko iz dijaspore da im brani. samo dajte. Robbie MO je napisao/la: A zasto svi Duvnjaci sele u gradove koji imaju termoelektrane? eto sele baš zbog tih termoelektrana, one su ključ svega. zaba1111 je napisao/la: Ti bi radje racun za struju od 80 eura nego od 20 eura? Ijozo je u pravu, trebalo bi iskoristiti sansu i napraviti barem 2 TE. Ali ko ce to objasniti. Sto se tice bolesti, svi su uvjereni kako su TE uzrocnici raka, medjutim stvar vjerovanja za nesto tako lako dokazivo i provjerljivo je nevjerovatna. Svaki zainteresirani pojedinac moze otici u Zavod za javno zdravstvo HBZ, a onda u isti TK i uporediti statistike... medjutim nitko od protivnika se to nije sjetio jer oni valjda i ne vjeruju u statistike... naravno da ne bih, samo je pitanje odkud ti te cifre, nema šanse da je razlika tolika, zar nije bio podatak da samo VE mesihovina proizvodi struje za cijelu općinu tomislavgrad, ako ne i više. naravno da su čestice koje se ispuštaju u atmosferu radom TE štetne po zdravlje, to je u rangu nebo je plavo trava je zelena, ne znam jel ovo neka neslana šala ili šta? evo ti tuzla http://ekologija.ba/wp-content/uploads/ ... nistva.pdfzaba1111 je napisao/la: Duvnjaci koji zive u Duvnu nisu protiv TE, protiv je agresivna manjina i dijaspora.
Ali mi se cini da mi nemamo zapravo ni ljudski ni materejalni potencijal da izgradimo TE, mislim mi u HB. Tu trebaju i politcki kapaciteti viseg ranga. ako je većina duvnjaka koji stvarno žive tu za TE definitivno dijaspora ne bi smjela to branit, samo problem je što je većina duvnjaka i livnjaka- dijaspora. i definitivno se čini da je to zapelo i na puno više razina. u svakom slučaju prošlo svršeno vrijeme rekao bih.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 17:43 |
|
|
Ja znam da je ja u Mostaru ne želim. Radije ću platiti taj veći račun. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1099 of 2558 - 42.96%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zaba1111
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 17:45 |
|
|
Proletih na brzinu ovu eko studiju i vidim tamo su samo procjene rizika. Ne znam cemu procjene kad je tako jednostavno napraviti epidemiolosku studiju. Najvjerovatnije zato sto onda ne bi bilo prostora za pristranost . Incidencija raka u TK i HBZ i s interenta skunuti incidenciju u svijetu i eto nedvojbenog odgovra na pitanje raka, ista stvar za plucne i bilo koje druge bolesti.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 17:46 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Proletih na brzinu ovu eko studiju i vidim tamo su samo procjene rizika. Ne znam cemu procjene kad je tako jednostavno napraviti epidemiolosku studiju. Najvjerovatnije zato sto onda ne bi bilo prostora za pristranost . Incidencija raka u TK i HBZ i s interenta skunuti incidenciju u svijetu i eto nedvojbenog odgovra na pitanje raka, ista stvar za plucne i bilo koje druge bolesti. Pa ne nastaje rak samo od termoelektrane.
1099 of 2558 - 42.96%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zaba1111
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 17:49 |
|
|
Ne nastaje, ali se jasno moze vidjeti utjecaj temeljem epidemioloskih studija. Uzmes nekoliko slicnih podrucja sa i bez TE i vidis korelaciju.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 17:56 |
|
|
Gdje se to može uzeti, da pogledam?
1099 of 2558 - 42.96%
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 18:16 |
|
|
Lol pa ne moramo mi praviti i placati istraživanja, nismo mi izmislili termoelektrane i nismo jedini u svijetu s termoelektranom ovog ili onog tipa. Samo probrati par od sigurno par tisuća znanstvenih članaka na tu temu, od Europe, Amerike do Kine. Raznih tipova elektrana. Ma ne treba ni to. Pogledati koje kriterije ima EU za gradnju termoelektrana i prepisati ih. Njemacka je odustala od nuklearne energije poslije Fukushime, i u potpunosti se oslanjaju na termoelektrane i sve vise vjetroelektrane (koje su praktički neprofitabilne i postaju profitabilne jedino uvodjenjem ekoloških penala na termoelektrane i subvencijama). Takodjer, u Njemačkoj je radna snaga u termoelektranama daleko skuplja nego kod nas, dok vjetroelektrane praktički nemaju radnike. Zato je isplativost vjetroenergije vjerojatno puno veća u Njemačkoj nego kod nas. Troškovi plaća su im 4 puta veci. Nasa praktički jedina komparativna prednost je jeftina radna snaga. Ništa drugo. To je daleko važnije od “ima puno vjetra”. Zato je HBZ idealna za industriju energije. Poprilično bogati izvori energije, a investitor mora male place davati u usporedbi s Njemačkom. Nedostatak je trošak transporta te struje jer se ipak na svaki kilometar prijenosa u visokonaponskij mreži gubi mali postotak energije, mislim nešto tipa 1% za svakih par kilometara, koliko točno ako nekoga zanima može odgovor naci tu: https://zir.nsk.hr/islandora/object/etfos:1065/preview
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
robelec
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 19:14 |
|
|
U Hrvatskoj se trebala nedavno početi graditi plinska termoelektrana na Perući, ali je ministarstvo odbacilo tu investiciju zbog pritiska lokalaca i ostale javnosti u Dalmaciji. Iza te investicije je inače stajao suprug od rođene Mostarke i ministrice Marije Pejčinović Burić.
Mostov Bulj je prednjačio u hajci protiv termoelektrane, ali on ni nitko od prosvjednika nisu javnosti htjeli objasniti da Dalmacija muku muči sa strujom jer u Dalmaciji postoje samo hidroelektrane i problem je što one ne mogu osiguravati električnu energiju 24 sata na dan jer kada nema kiša, na njih se ne može računati pa se onda mora iz daljina u Dalmaciju “upumpavati” struja, što je skupo.
Inače, u Hrvatskoj postoji 7 termoelektrana, po jedna u Jertovcu ( Zagorje), Osijeku, Sisku, Rijeci, istarskom Plominu, dvije u Zagrebu, i postavlja se pitanje jesu li ti krajevi manje vrijedni od Dalmacije u kojoj ne smije biti nijedne termoelektrane.
Stanovništvo Dalmacije hoće jeftinu struju, a sabotiraju projekte koji to omogućuju skupa s medijima. E pa sad će lijepo dobiti vjetroelektrane koje gradi Lager Posušje i skuplju struju.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zaba1111
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 20:05 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Lol pa ne moramo mi praviti i placati istraživanja, nismo mi izmislili termoelektrane i nismo jedini u svijetu s termoelektranom ovog ili onog tipa. Samo probrati par od sigurno par tisuća znanstvenih članaka na tu temu, od Europe, Amerike do Kine. Raznih tipova elektrana. Ma ne treba ni to. Pogledati koje kriterije ima EU za gradnju termoelektrana i prepisati ih. Njemacka je odustala od nuklearne energije poslije Fukushime, i u potpunosti se oslanjaju na termoelektrane i sve vise vjetroelektrane (koje su praktički neprofitabilne i postaju profitabilne jedino uvodjenjem ekoloških penala na termoelektrane i subvencijama). Takodjer, u Njemačkoj je radna snaga u termoelektranama daleko skuplja nego kod nas, dok vjetroelektrane praktički nemaju radnike. Zato je isplativost vjetroenergije vjerojatno puno veća u Njemačkoj nego kod nas. Troškovi plaća su im 4 puta veci. Nasa praktički jedina komparativna prednost je jeftina radna snaga. Ništa drugo. To je daleko važnije od “ima puno vjetra”. Zato je HBZ idealna za industriju energije. Poprilično bogati izvori energije, a investitor mora male place davati u usporedbi s Njemačkom. Nedostatak je trošak transporta te struje jer se ipak na svaki kilometar prijenosa u visokonaponskij mreži gubi mali postotak energije, mislim nešto tipa 1% za svakih par kilometara, koliko točno ako nekoga zanima može odgovor naci tu: https://zir.nsk.hr/islandora/object/etfos:1065/previewMa govorim vezano za ove koji ne vjeruju u medjunarodna istrazivanja jer su " namještena" , vecina takvih je protiv TE, hocu reci koliko je to jednostavno i provjerljivo. Dakle ako si vec nekakav aktivist i javno istupas sa nekakvim studijama , a i placen si za svoj aktivizam, onda bi najmanje sto bi trebalo napraviti je obići barem 10 općina sa TE u regiji i izaci sa osnovnim podatcima o bolestima, zaposlenosti, stanju okolisa, placama, standardu... i sve to uporediti sa 10 slicnih opcina . To bi bio pozitivan i nepristran pristup, a ne vjecito neke procjene i teorije( zavjere uglavnom) Kad su kod nas organizirali tribunu, prvi govornik naglasak stavio na unistenje pitke vode( naravno po procjenama izvucenim iz vlastite glave) , a drugi govornik bijase cuveni Loso, koji je pak to povezao sa pozicioniranjem kako bi se preuzela pitka voda( procjene naravno iz vlastite tikve)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 20:11 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Lol pa ne moramo mi praviti i placati istraživanja, nismo mi izmislili termoelektrane i nismo jedini u svijetu s termoelektranom ovog ili onog tipa. Samo probrati par od sigurno par tisuća znanstvenih članaka na tu temu, od Europe, Amerike do Kine. Raznih tipova elektrana. Ma ne treba ni to. Pogledati koje kriterije ima EU za gradnju termoelektrana i prepisati ih. Njemacka je odustala od nuklearne energije poslije Fukushime, i u potpunosti se oslanjaju na termoelektrane i sve vise vjetroelektrane (koje su praktički neprofitabilne i postaju profitabilne jedino uvodjenjem ekoloških penala na termoelektrane i subvencijama). Takodjer, u Njemačkoj je radna snaga u termoelektranama daleko skuplja nego kod nas, dok vjetroelektrane praktički nemaju radnike. Zato je isplativost vjetroenergije vjerojatno puno veća u Njemačkoj nego kod nas. Troškovi plaća su im 4 puta veci. Nasa praktički jedina komparativna prednost je jeftina radna snaga. Ništa drugo. To je daleko važnije od “ima puno vjetra”. Zato je HBZ idealna za industriju energije. Poprilično bogati izvori energije, a investitor mora male place davati u usporedbi s Njemačkom. Nedostatak je trošak transporta te struje jer se ipak na svaki kilometar prijenosa u visokonaponskij mreži gubi mali postotak energije, mislim nešto tipa 1% za svakih par kilometara, koliko točno ako nekoga zanima može odgovor naci tu: https://zir.nsk.hr/islandora/object/etfos:1065/previewPa šta ja znam, kaže zaba nije problem, vidi. Pa ja rekoh de da vidim? Kad ono nema. Radna snaga kod nas jeftinija... pa upravo zato i jesmo u problemima. Zato nam radna snaga ide. Umjesto reklamiranja jeftine radne snage, trebamo obrazovati skuplju radnu snagu. Nitko se nije usrećio time što je jeftina radna snaga. Osim te uvjetno rečeno komparativne prednosti, imamo mi jednu veliku komparativnu manu, a to je korupcija. Citat: Pogledati koje kriterije ima EU za gradnju termoelektrana i prepisati ih. Ja vjerujem da bi smo mi ekspresno prepisali najbolje kriterije, a onda bi ih ignorirali. Kasnije bi izbila "afera". Pusti mi šuplje. Npr. BiH ima npr. super zakone za poduzetništvo, 10% poreza na dobit, 17% PDV, pa gdje zapinje? Pa zapinje u sudstvu tj. zakoni su mrtvo slovo na papiru. Nije termoelektrana u Tuzli ista kao ona u Njemačkoj, niti će se eventualno ona u Tomislavgradu kontrolirati kao ona u Njemačkoj. Doduše, ja vjerujem da će nadležni obećati sve što treba da dobiju dozvolu za gradnju. O tome se i radi, namamiti narod obećanjima, a onda tko zna kakvi standardi, možda i privatiziraju elektroprivredu, što onda? Kakve ja koristi imam ako vlasnik dionica iz Njemačke ostvaruje profit u državi sa labavim zakonima i korupcijom?
1099 of 2558 - 42.96%
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Bobovac
|
Naslov: Re: Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne Postano: 07 svi 2019, 21:25 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25873 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
zaba1111 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: A zasto svi Duvnjaci sele u gradove koji imaju termoelektrane?
Duvnjaci koji zive u Duvnu nisu protiv TE, protiv je agresivna manjina i dijaspora. Ali mi se cini da mi nemamo zapravo ni ljudski ni materejalni potencijal da izgradimo TE, mislim mi u HB. Tu trebaju i politcki kapaciteti viseg ranga. Reče mi prije nekoliko godina direktor EPHZHB da oni jednostavno nemaju novaca za takovu investiciju. ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif)
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|