HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: sub kol 15, 2020 12:32 am.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 4:03 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 23, 2009 6:09 pm
Postovi: 5797
Upozorenja: 1
Zašto tema o temi?!
Prvo, zato što traje deset godina, svakodnevno se na njoj piše, svakodnevno se dobijaju novi podaci...
A nema naznaka da će u dogledno vreme aktuelnost teme nestati.

Može se reći da je genijalno osmišljena kada se radi o konceptu i naslovu, zbog čega i ima takve karakteristike.

Možda je moj primer najbolja ilustracija kvaliteta teme. Ne učestvujem upisima na njoj, ne znam kako bih doprineo raspravi, ali svakodnevno čitam ono što drugi upišu. A ako u nečemu ne učestvujete, a imate želju da posmatrate, onda mora da je to jako interesantno. I ne samo meni. Čitaju je i oni koji ne podnose zašto je uopšte otvorena.

Bilo bi nepravedno u uvodnom postu ne posvetiti par reči najzaslužnijem za postojanje teme. To je naravno gospodin RobbieMO, kojem ovom priliko moram uputiti reči pohvale. Nerado - jer me Sarajka Đevojka informisala da me dotični u poslednje vreme baniše često zbog zalaganja za saradnju Srba i Bošnjaka. :D

Molim gospodina RobbijaMO da uzme učešće u prigodnom intervjuu, tj. da odgovori na pitanja koja ovom prilikom želim da mu postavim.

1. Možete li da se setite trenutka, situacije od pre deset godina, koja vas je inspirisala da pokrente ovu temu, i da nam to opišete?
2. Pre deset godina nije baš izgledalo da će "multietnićarsko-demografska politika Bošnji" krahirati. Ali po podacima koji se u poslednje vreme pojavljuju na temi, krah se dešava. Kako ste onda znali, tj. da li ste uopšte znali, da će situacija tek nakon nekoliko godina posle, opravdati naslov?
3. Po vama, u ovih 10 godina, koja je godina bila prelomna - tj. kada je počeo krah?
4. Neki smatraju da je tema moralno ne prihvatljiva. Lično mislim da je moralno neprihvatljivo voditi multietnićarsko-demografsku politiku, a ne kritikovati i ismevati, ili nagoveštvati njen krah, kroz forumsku temu... Ali, molim vas za vaše mišljenje o moralnoj podobnosti teme?
5. Postoje i na drugim forumima teme sličnog karaktera. Da li biste mogli da uporedite ovu vašu sa sličnim temama, i koja vam se od tih drugih najviše sviđa?
6. Ko po vašem mišljenju, van foruma, najviše prati temu? Može li se naslutiti da neko od političara, ili bilo kojih drugih relevantnih ljudi, prati temu? Možda Emir Suljagić? Uočite li nekad neku pojavu koja vam predstavlja potvrdu daje tema praćena?
7. U ovih 10 godina, koja vam je faza, ili vremenski period, u razvoju teme bila najinteresantnija? I zašto?
8. Koliko dugo će tema po vama biti aktulena u budućnosti? Šta očekujete da će biti najinspirativnije za pisanje na temi, i kada će ti inpirativni momenti doći? (pokazali ste se kao dalekovid, zato očekujem da imate odgovor i na ovo pitanje)

Ne bih dalje zamarao gospodina RobbiaMO, nego bih ostavio drugim forumašima da daju svoje mišljenje, komentar ili da postave pitanje o temi Robbiju, ili nekome drugom...

Bujrum! :D

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 7:18 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34929
Jedino su prva cetiri pitanja zanimljiva, i možda pitanje broj 6.

aleksije radicevic je napisao/la:
1. Možete li da se setite trenutka, situacije od pre deset godina, koja vas je inspirisala da pokrente ovu temu, i da nam to opišete?
2. Pre deset godina nije baš izgledalo da će "multietnićarsko-demografska politika Bošnji" krahirati. Ali po podacima koji se u poslednje vreme pojavljuju na temi, krah se dešava. Kako ste onda znali, tj. da li ste uopšte znali, da će situacija tek nakon nekoliko godina posle, opravdati naslov?
3. Po vama, u ovih 10 godina, koja je godina bila prelomna - tj. kada je počeo krah?
4. Neki smatraju da je tema moralno ne prihvatljiva. Lično mislim da je moralno neprihvatljivo voditi multietnićarsko-demografsku politiku, a ne kritikovati i ismevati, ili nagoveštvati njen krah, kroz forumsku temu... Ali, molim vas za vaše mišljenje o moralnoj podobnosti teme?

6. Ko po vašem mišljenju, van foruma, najviše prati temu? Može li se naslutiti da neko od političara, ili bilo kojih drugih relevantnih ljudi, prati temu? Možda Emir Suljagić? Uočite li nekad neku pojavu koja vam predstavlja potvrdu daje tema praćena?1. Već je postojala 2009. tema "Demografija" na forum.hr sa stotinama stranica. Dudu je tamo bio vitez. :zubati Jednostavno smo se od tamo preselili tu, a tema ovdje samo ima poseban autentični štih. :zubati Ono što me inspiriralo je činjenica da sam sam bio žrtva stereotipa desetljeća zastarjelih podataka, i žrtva propagande zastarjelim ili netočnim podacima, prema kojima "Muslimani kurcem sve dobijaju, kao Albanci". Kad sam se upoznao s podacima koje su dudu i ekipa postavljali izračunao par stopa, bilo je očito da Muslimani ne samo da su jedini muslimani koji nemaju nafte, nego nemaju ni demografije! Ispadalo je recimo da je ZHŽ kanton s najvećim postotkom učenika u odnosu na broj stanovnika od 10 kantona Federacije, a da Muslimani kojih 99% nikad nisu bili u zapadnoj Hercegovini i o njoj saznaju iz zapaljivih članaka svojih medija, opisuju zapadnu Hercegovinu kao starački i iseljenički kraj što je u teškoj kontradikciji s realnošću koja se čak i golim okom vidi.
Inače kad smo kod "pravih muslimana", odnosno muslimanske populacije u svijetu, ona danas ima drastičnu demografiju u odnosu na prije 30 godina: svijet/bijela-kuga-u-saudijskoj-arabiji-t14483.html
Iran danas ima stopu fertiliteta 1.66 što je malo više od Hrvatske, što vjerujem da 99% ljudi ne zna.

2. Prije 10 godina je već izgledalo da bi im trebalo 100 godina postojanja BiH i 100 godina podrške međunarodne zajednice, da s onakvom demografijom iz 2009. godine, osvoje par općina i naprave neki napredak od 10%. Jedine općine koje su od Dejtona naovamo promijenile demografsku većinu su Mostar, Novi Travnik, Jajce, Busovača i eventualno povratkom Srebrenica. Mostar ima više stanovnika i veću površinu od svih njih zajedno.
Smatralo se također da će ulaskom u EU svi Bošnje ispaliti van. Koliko god neki kritizirali Merkel i Njemačku imigrantske politike, upravo Merkel je pokrenula ovaj iseljenički val kod Bošnji. Dakle ovo što Njemačka radi sa svojom ekonomskom i imigrantskom politikom je potpuno u skladu s hrvatskim interesima u BiH.

3. Iseljenički val kod Gradžana počeo je u pravom smislu prije 3-4 godine. Od tada su se svi parametri nekoliko puta intenzivirali. Mnogi Hrvati s nestrpljenjem i (ne)skrivenom zlobom ocekuju 1.1.2020.

4. Nisu Hrvati ti koji su kao jedini politički adut izabrali razmnožavanje. Isprva mi je tema bila malo nepolitički nekorektna, čak degutantna da Muslimani stalno spominju nekakvu demografiju (rađanje, iseljavanje) u svakom trećem komentaru, ali sam prihvatio izazov. Tema je otvorena kao reakcija na praktički jedini i dominantni adut muslimanske politike u zadnjih 50 godina. Poznato je da je Alija taj koji je sve karte bacio na demografiju. Odbijao je sporazume koji su gledali trenutno stanje, jer je smatrao da će budućnost donijeti više i bolje. Muslimanska politika od Dejtona se svodila na ulizivanje strancima, i kupovanje vremena dok ne isrcpe i demografski nadjačaju Hrvate i Srbe. Ne izgleda da ti ta strategija tako dobro radi kad u tom istom periodu izgubiš demografsku većinu u najvećoj miješanoj općini, Mostaru.
Sada kada Muslimani ne postizu nikakav napredak, ili čak gube i na ovom polju, tema im je odjednom "politicki nekorektna"?

6. Kad je tema otvorena, 2009. godine, je već bilo jasno da su u Hercegovini Hrvati mnogo vitalniji od Muslimana. To je bilo već tada jasno i hrvatskim političarima, jer su već tada Hrvati odavno inzistirali da Mostar bude jedinstveni grad. Mostar je bio jedini primjer u čitavoj regiji gdje se nemuslimani rado ujedinjuju s muslimanima s ciljem da ih demografski poklope. Hrvati su prema glasačkim popisima danas tek blaga većina u Mostaru mada je i to upitno gledajuci rezultate izbora i cinjenicu da Muslimani čine većinu među umrlima u Mostaru, i jasno je da ne bi tražili ujedinjenje s istočnim dijelom grada ukoliko ne bi imali čvrstog i konzistentnog razloga za samopouzdanja u analizu demografskih trendova, ako bi procijenili da se blaga hrvatska većina neće povećavati, nego smanjivati, išli bi na getoizaciju i "spasi sto se spasiti moze". Odmah nakon Dejtona Muslimani su bili većina u gradu, većina i među umrlima i među rođenima, no od tada situacija se konzistentno pomicala u hrvatsku korist i detektiran je čvrst i neosporan trend.
Dakle, lokalna hrvatska politika u Mostaru već skoro 20 godina pretpostavlja i zapaža, na temelju lokalnih podataka, da su Hrvati vitalniji čak i usprkos tadašnjoj lakoći migracija zbog putovnica, odnosno da su Hrvati u Hercegovini čak i u takvim uvjetima zapravo u ekspanziji i da su nama tamo otvorene granice interes, a ne zid i geto. Kad je to tada (2009.) bilo jasno, kako li je tek danas kada je pokrenut iseljenički val Muslimana? Jasno iseljavaju se vise i Hrvati nego 2009., ali iseljenicki cunami kod federalnih partnera ipak je novi dominantni proces.
Inače, i "Palestinci" su još jedan narod koji je sve karte bacio na demografiju, a danas gube i na tom polju (Haredi Židovi kojih je oko 10% u Izraelu imaju 10 djece, a ovi 3-4 i brojka se smanjuje). Recimo, u knjizi Israeli plan, Caroline Glick objašnjava da je postalo očito da je statistički zavod palestinske samouprave u zadnje vrijeme lažirao i napuhavao razne podatke da prikrije nepovoljne demografske trendove (tipa 30% napuhan broj stanovnika, a objavljivali istu stopu fertiteta 3 godine za redom, kakti 3.01, 3.01, 3.01, ista na dvije decimale preciznosti i to baš slučajno iznad psihološke granice 3 =)) što je dvostruka matematička nevjerojatnost, slično kao Bošnjinih 50.01% popisanih u BiH, dobro da nije 50.000001%), otkrivene su goleme kontradikcije u podacima. Istina uvijek izađe na vidjelo, tako da danas Netanjahuova vlada odustaje od rješenja s dvije države, i sve više jača zahtjev da se kompletna Zapadna Obala sa tobože vitalnim Palestincima pripoji Izraelu, po čemu je očito da su se i tamo okrenuli demografski trendovi.

Ili na hrvatskom: "Ako ste toliko demografski samopouzdani, zašto se ne ujedinite s nama u Mostaru"?? :thumbup :kava

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 7:57 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34929
Dakle sažetak je, Muslimani su demografijom htjeli eliminirati druga dva naroda, i nije im uspjelo.

Filmski, sada gube i na tom polju i povlače se.

Normalno je da ljudi komentiraju sa zadovoljstvom propast 50 godina dugog Master plana protivnika.

Desetljeća sabura, rahat patnje, trpljenja, čekanja u mržnji, desetljeća održavanja psihoze i PTSP-a putem medija, strpljivog čekanja kada će protivnik biti dovoljno slab za "drugo poluvrijeme", da bi to sve bilo zakurac! Čitavi životni vijekovi bačeni u smeće radi Alijinog nepoznavanja matematike i statistike (Bakir također imao dvojku iz matematike: https://www.atvbl.com/bakir-izetbegovic ... dnju-skolu)!

Ako netko misli da se Muslimanima barem simbolički isplatilo jer su dobili većinu u par općina Srednje Bosne, neka ne zaboravlja da su u istom periodu mirnim demografskim procesom izgubili većinu u trećem najvećem gradu u BiH (ne, Tuzla nije treći najveći grad u BiH), a što mislim da mnogo jače boli. A ako netko na to kaže da je Mostar podijeljen, neka se podsjeti da je Novi Travnik još jasnije podijeljen, i da se radi o matematičkoj većini i u jednom i u drugom slučaju.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 8:52 am 
Online
Avatar

Pridružen/a: čet vel 07, 2019 2:20 pm
Postovi: 31
Uvjerljivo najbolja tema na forumu, užitak ju je čituckat svakog jutra s pogledom na mapu BiH i kavicom u ruci :palacgore1

_________________
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Croatia (Uskoro bez Turkish)

Pri morju, pri plavomu morju, kak senja je z kamena grad, tam želje navek mi letiju, tam pak bi se vrnuti rad.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 9:26 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34929
Bakir ponudio 7 vječnih ministarstava u Vladi Federacije i da sami napišemo novi izborni zakon ako se tema privremeno ugasi i zacrni u slijedećih 5 godina dok najintenzivnije traje seoba naroda. :zubati

Mora da temu najviše čita SDA (Stranka Demografske Akcije), zato i jesu tako popustljivi. :zubati

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 9:48 am 
Online
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 5:49 pm
Postovi: 9603
U srednjoj Bosni nije završena igra. Tek čekamo u kom pravcu će se stvari odvijati iduće godine. Ne želimo neriješen rezultat. Želimo potpuni poraz protivnika.

Logika o kojoj smo pisali prije 10 godina počinje od principa da su Bošnjaci su u Jugoslaviji napredovali zahvaljujući pomoći razvijenih republika Hrvatske i Slovenije. Slično se događalo na Kosovu. Danas kada moraju sami financirati svoj razvoj, natalitet pada u oba slučaja.

Glavni motiv za temu o Krahu je bio ogromna medijska blokada u to vrijeme. Kampanja medija je bila da se pomirimo sa sudbinom, muslimani se kote kao zečevi, u Hrvata i Srba natalitet opada, cijeli jedan sustav proizvodnje beznađa.

Ipak, nekoliko znanstveno orijentiranih ljudi je željelo vidjeti brojeve koji potvrđuju takvo stanje. Već tu je zapravo krahirala politika Bošnji, sve ostalo je povijest. :zubati

I onda je krenula ta tema. Ispočetka su nas ismijavali, govorili da smo jadni jer brojimo svaku pojedinačnu bebu :palacgore1 , dok oni kao imaju toga na tisuće njima nije bitno.

Kasnije su nas mrzili, jer kao tema je nemoralna. Kako nas samo nije stid? Fašisti, nacisti, brojači, crtači karata, vrijedni svakog prijezira. :zubati

Sada nas se boje. :biceovodobro

_________________
nekada se previdi da je muslimanima Jihad iznad svega, pa i iznad interesa i života "graDŽana",...dakle njihov cilj se zna i pokušat će u svakoj prilici pa i ovoj da guraju u pravcu Jihada.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 10:11 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34929
Naša Kvačica je napisao/la:
U srednjoj Bosni nije završena igra. Tek čekamo u kom pravcu će se stvari odvijati iduće godine. Ne želimo neriješen rezultat. Želimo potpuni poraz protivnika.

Logika o kojoj smo pisali prije 10 godina počinje od principa da su Bošnjaci su u Jugoslaviji napredovali zahvaljujući pomoći razvijenih republika Hrvatske i Slovenije. Slično se događalo na Kosovu. Danas kada moraju sami financirati svoj razvoj, natalitet pada u oba slučaja.

Glavni motiv za temu o Krahu je bio ogromna medijska blokada u to vrijeme. Kampanja medija je bila da se pomirimo sa sudbinom, muslimani se kote kao zečevi, u Hrvata i Srba natalitet opada, cijeli jedan sustav proizvodnje beznađa.

Ipak, nekoliko znanstveno orijentiranih ljudi je željelo vidjeti brojeve koji potvrđuju takvo stanje. Već tu je zapravo krahirala politika Bošnji, sve ostalo je povijest. :zubati

I onda je krenula ta tema. Ispočetka su nas ismijavali, govorili da smo jadni jer brojimo svaku pojedinačnu bebu :palacgore1 , dok oni kao imaju toga na tisuće njima nije bitno.

Kasnije su nas mrzili, jer kao tema je nemoralna. Kako nas samo nije stid? Fašisti, nacisti, brojači, crtači karata, vrijedni svakog prijezira. :zubati

Sada nas se boje. :biceovodobro


Treba se podsjećati tko je ovu temu počeo.

Nije Tuđman sve karte bacio na demografiju, nego Alija.

Alija je zbog demografskih pretpostavki pristao na ogromne ratne ljudske štete (poginuli i iseljeni), zbog demografskih pretpostavki su se u nekim bitkama ponašali kao glineni golubovi koje je lako zamijeniti, zbog demografije je Alija odbijao potpisati sve mirovne planove koji su federalizirali BiH i onemogućavali Muslimanima da demografiju pretoče u političku nadmoć.

No, to je bilo prije 30 godina. Sve te pretpostavke s kojima je on računao su završile u smeću. Logično, jer su pretpostavljale da će Muslimani 100 godina jesti korijenje i živjeti u blokiranoj zemlji koja je nestabilnošću otjerala sve investitore, a da bi za tih 100 godina preuzeli 2 i pol male općine (0.5% teritorija BiH) koje su već pola-pola i demografski miješane? I to baš tih par malih i jedinih preostalih multietničkih općina koje demografskim balansom ustvari drže BiH na okupu kao babin zub jer je zbog njih BiH teže podijeliti? Naravno jasno je da Muslimane BiH ne interesira, nego što veća nacionalna država. A sada kad ju konačno dobiju imat će ispod 1 milijun stanovnika i biti će snage otprilike kao frtalj Moldavije ili neki propali ukrajinski grad.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 10:24 am 
Online
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 5:49 pm
Postovi: 9603
Robbie MO je napisao/la:
No, to je bilo prije 30 godina. Sve te pretpostavke s kojima je on računao su završile u smeću.


Pa zanimljivo to je greška skoro svih koji pokušaju predvidjeti budućnost. Samo uzmu postojeće trendove i produže ih u nedogled bez uzimanja u obzir zašto je trenutno stanje takvo kakvo jeste.

Sjećam se Alije jednom prilikom objašnjava Bošnjacima zašto se isplatiti patiti, nešto u smislu 30-40 godina u životu naroda je ništa, sve će se to nadoknaditi itd. Taj čovjek je bio spreman žrtvovati vlastiti narod i puno više da je mislio da treba. Bošnjaci su još i dobro prošli u ratu.

_________________
nekada se previdi da je muslimanima Jihad iznad svega, pa i iznad interesa i života "graDŽana",...dakle njihov cilj se zna i pokušat će u svakoj prilici pa i ovoj da guraju u pravcu Jihada.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 11:26 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34929
Jedino nismo predvidjeli da će im se i penzioneri iseljavati.

Hahaha.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 11:36 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub srp 08, 2017 11:10 am
Postovi: 10232
aleksije radicevic je napisao/la:
Zašto tema o temi?!
Prvo, zato što traje deset godina, svakodnevno se na njoj piše, svakodnevno se dobijaju novi podaci...
A nema naznaka da će u dogledno vreme aktuelnost teme nestati.

Može se reći da je genijalno osmišljena kada se radi o konceptu i naslovu, zbog čega i ima takve karakteristike.

Možda je moj primer najbolja ilustracija kvaliteta teme. Ne učestvujem upisima na njoj, ne znam kako bih doprineo raspravi, ali svakodnevno čitam ono što drugi upišu. A ako u nečemu ne učestvujete, a imate želju da posmatrate, onda mora da je to jako interesantno. I ne samo meni. Čitaju je i oni koji ne podnose zašto je uopšte otvorena.

Bilo bi nepravedno u uvodnom postu ne posvetiti par reči najzaslužnijem za postojanje teme. To je naravno gospodin RobbieMO, kojem ovom priliko moram uputiti reči pohvale. Nerado - jer me Sarajka Đevojka informisala da me dotični u poslednje vreme baniše često zbog zalaganja za saradnju Srba i Bošnjaka. :D

Molim gospodina RobbijaMO da uzme učešće u prigodnom intervjuu, tj. da odgovori na pitanja koja ovom prilikom želim da mu postavim.

1. Možete li da se setite trenutka, situacije od pre deset godina, koja vas je inspirisala da pokrente ovu temu, i da nam to opišete?
2. Pre deset godina nije baš izgledalo da će "multietnićarsko-demografska politika Bošnji" krahirati. Ali po podacima koji se u poslednje vreme pojavljuju na temi, krah se dešava. Kako ste onda znali, tj. da li ste uopšte znali, da će situacija tek nakon nekoliko godina posle, opravdati naslov?
3. Po vama, u ovih 10 godina, koja je godina bila prelomna - tj. kada je počeo krah?
4. Neki smatraju da je tema moralno ne prihvatljiva. Lično mislim da je moralno neprihvatljivo voditi multietnićarsko-demografsku politiku, a ne kritikovati i ismevati, ili nagoveštvati njen krah, kroz forumsku temu... Ali, molim vas za vaše mišljenje o moralnoj podobnosti teme?
5. Postoje i na drugim forumima teme sličnog karaktera. Da li biste mogli da uporedite ovu vašu sa sličnim temama, i koja vam se od tih drugih najviše sviđa?
6. Ko po vašem mišljenju, van foruma, najviše prati temu? Može li se naslutiti da neko od političara, ili bilo kojih drugih relevantnih ljudi, prati temu? Možda Emir Suljagić? Uočite li nekad neku pojavu koja vam predstavlja potvrdu daje tema praćena?
7. U ovih 10 godina, koja vam je faza, ili vremenski period, u razvoju teme bila najinteresantnija? I zašto?
8. Koliko dugo će tema po vama biti aktulena u budućnosti? Šta očekujete da će biti najinspirativnije za pisanje na temi, i kada će ti inpirativni momenti doći? (pokazali ste se kao dalekovid, zato očekujem da imate odgovor i na ovo pitanje)

Ne bih dalje zamarao gospodina RobbiaMO, nego bih ostavio drugim forumašima da daju svoje mišljenje, komentar ili da postave pitanje o temi Robbiju, ili nekome drugom...

Bujrum! :D


Ta tema ti je i odgovor zasto nece biti saradnje Srba i Bosnjaka.
Na stranu sto su nam ciljevi totalno suprotni.
Bosnjaci su najslabiji faktor u BiH. Nemaju buducnost, nasa politika je to prepoznala na vrijeme.
Osim brojnosti nemaju nista a i ta brojnost im se gubi.
Nemaju sto se ono kaze elitu, taj narod vode hodze. Ne potcjenjujem to je stvarno tako, oni nemaju profesora da im uče djecu, debil do debila. Musliman koji ima dva klikera u glavi bježi iz 24% rezervata. Plan o demografskom poklapanju BiH dovoljno govori o kakvim budalama je riječ. Ne kontaju da ljudi nisu šahovske figure.
Srbi i Hrvati imaju iza sebe svoje drzave. Muslimani nemaju nista, bukvalno zavise od atmosfere u medjunarodnoj politici. Sutra da sve propadne, Srbin i Hrvat kad se npr. razbole upale auto i odu Beograd ili Zagreb a Mujo moze samo sjediti u Sarajevu i cekati da umre. Banalan primjer al pokazuje suštinu.
Prikloniti se takvim Muslimanima a dobiti protiv sebe Hrvate i Hrvatsku i obrnuto, to ni debil ne bi uradio.

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=IChjIGFUyUQ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 12:19 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri ožu 13, 2019 10:34 pm
Postovi: 2722
Lokacija: Wien
Tema je Hrvatska rahat patnja, najaktivniji clanovi na toj temi uopce ne zive u BiH, odselili su, pitanje je imaju li i hoce li imati potomke.

_________________
Umzug nach Floridsdorf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: sub svi 25, 2019 4:17 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 23, 2009 6:09 pm
Postovi: 5797
Upozorenja: 1
Naša Kvačica je napisao/la:
Glavni motiv za temu o Krahu je bio ogromna medijska blokada u to vrijeme. Kampanja medija je bila da se pomirimo sa sudbinom, muslimani se kote kao zečevi, u Hrvata i Srba natalitet opada, cijeli jedan sustav proizvodnje beznađa.


Gosn Kvačice, dali ste mi šlagvort da vama postavim moje sledeće pitanje (budući da ovde imam ulogu Bujaneca :D ).

Ako je pre deset godina, postojala ideja da se medijskim pritiskom Srbi i Hrvati navedu na "pomirenje sa sudbinom", da li je neka druga medijska aktivnost dovela do preokreta, tj. do sadašnje situacije kod Bošnjaka u kojoj se oni iseljavaju?

Ili, ne mora se raditi nekoj planiranoj medijskoj aktivnosti, nego prosto o informaciji koja ima efekat medijskog pritiska.

Meni npr. pad na pamet Popis. Bošnjaci su dosta uložili da se popišu što više. A održavane su tribine na kojima su njihovi intelektualci govorili da će, ako ih bude preko 50%, BiH biti pretvorena u njihovu državu. Navukli supreko 50%, ali ovo drugo se nije desilo, niti ištaukazuje da hoće... E da li je to dovelo u izvesnoj meri, da oni kaži "mirimo se sa sudbinom, nema od BiH niša, palimo odavde..."?

Molim za komentar :)

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: ned svi 26, 2019 10:30 am 
Offline

Pridružen/a: pon tra 11, 2016 5:17 pm
Postovi: 5274
Lokacija: Сарај Чадор
Sta reci? Tema kao i svaka druga, tipicna robbimoevska. A to je nicim utemeljena, navijacka, megalomansko-senzacionalisticka.

Bosnjaci u najboljem slucaju stagniraju, a na toj temi se predstavlja kataklizma epskih razmjera, sto jednostavno neodgovara realnom stanju.

Hrvati su spali na folklorno drustvo u BiH, na podstanarsku ulogu u FBiH. To je jednostavno cijena, oni su cijena da bi hrvatska bila cijelovita bez srpskog faktora. To sto se oni sada i medijski i politicki pokusavaju osloboditi toga je nesto drugo cemu se ne treba pridavati nikakva paznja.

U BiH su faktor samo Bosnjaci i Srbi.

_________________
#Factofthemonth: Hrvati u BiH ne drže nijedan veći grad (u cijelini) u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 10 godina teme "Krah multietnićarsko-demografske politike Bošnji"
PostPostano: ned svi 26, 2019 10:55 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub srp 08, 2017 11:10 am
Postovi: 10232
Amiđa je napisao/la:
Sta reci? Tema kao i svaka druga, tipicna robbimoevska. A to je nicim utemeljena, navijacka, megalomansko-senzacionalisticka.

Bosnjaci u najboljem slucaju stagniraju, a na toj temi se predstavlja kataklizma epskih razmjera, sto jednostavno neodgovara realnom stanju.

Hrvati su spali na folklorno drustvo u BiH, na podstanarsku ulogu u FBiH. To je jednostavno cijena, oni su cijena da bi hrvatska bila cijelovita bez srpskog faktora. To sto se oni sada i medijski i politicki pokusavaju osloboditi toga je nesto drugo cemu se ne treba pridavati nikakva paznja.

U BiH su faktor samo Bosnjaci i Srbi.


Oooo kako je kolega faktore. :zivili
Evo mi u Republici Srpskoj formirali vlast ima vec vise od pola godine.
Kako ide kod vas u Republici Bošnjačkoj FBiH?

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=IChjIGFUyUQ


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO