|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 11 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Ruski starovjerci Postano: 04 tra 2019, 15:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75906 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Zanimljivo za pogledati.
----
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 09 srp 2019, 23:44 |
|
|
Gledao svojevremeno, zanimljive stvari. Pravoslavci itekako znaju biti netolerantni. Grci Vlasima sustavno brane materinski jezik, ne smiju ga govoriti ni na ulici. A i sami Vlasi su pravoslavni.
Rumunjska ih je sredinom XX. stoljeća vrbovala pokušavajući formirati svoju nacionalnu manjinu od njih, slično priči sa Srbijom... Od tad su pod đonom Atine. Silom Grci.
|
|
Vrh |
|
|
LakePlacid
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 10 srp 2019, 00:12 |
|
Pridružen/a: 23 tra 2018, 01:25 Postovi: 2842 Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
|
Imam knjigu koju sam dobio prije par godina a tice se njih, na zalost nikada je nisam procitao ...
Od 1667.g ne pripadaju Ruskoj pravoslavnoj crkvi jer su odbili reforme patrijarha Moskovskog Nikona, i od tada su prognani, to znam na prvu, sve ostalo mi je nepoznato jer me vjera opšte ne interesuje, tako da i ta knjiga dugo stoji ne procitana i to sa razlogom ...
_________________ Govorio je tad' moj debeli stric nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh za svu vasu zajebanciju jednom cete platiti ceh ...
Vjerski program nije obrazovni program i tačka !
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 10 srp 2019, 00:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75906 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
LakePlacid je napisao/la: Imam knjigu koju sam dobio prije par godina a tice se njih, na zalost nikada je nisam procitao ...
Od 1667.g ne pripadaju Ruskoj pravoslavnoj crkvi jer su odbili reforme patrijarha Moskovskog Nikona, i od tada su prognani, to znam na prvu, sve ostalo mi je nepoznato jer me vjera opšte ne interesuje, tako da i ta knjiga dugo stoji ne procitana i to sa razlogom ... Zar nije razlog bila neka glupost, tipa s koliko se prstiju krste ili koliko puta mašu rukom dok to rade? Ili koliko puta se ljube?
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 10 srp 2019, 00:25 |
|
|
LakePlacid je napisao/la: Imam knjigu koju sam dobio prije par godina a tice se njih, na zalost nikada je nisam procitao ...
Od 1667.g ne pripadaju Ruskoj pravoslavnoj crkvi jer su odbili reforme patrijarha Moskovskog Nikona, i od tada su prognani, to znam na prvu, sve ostalo mi je nepoznato jer me vjera opšte ne interesuje, tako da i ta knjiga dugo stoji ne procitana i to sa razlogom ... Tu imaš skraćeno. https://en.wikipedia.org/wiki/Church_reform_of_Peter_the_Great
|
|
Vrh |
|
|
LakePlacid
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 10 srp 2019, 00:37 |
|
Pridružen/a: 23 tra 2018, 01:25 Postovi: 2842 Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
|
Nemam pojma, iskreno ne zanimaju me te teme nesto pretjerano, vidim naslov teme i ustanem iz kreveta da vidim da li je to ta knjiga koju imam, vidim da ih danas smatraju i sektašima, inace knjigu sam dobio na ulici u Moskvi, štand u Tverskaj ulici, tako su mi mogli i Bibliju ili Kuran uvaliti nebi znao, a uzeo bih
_________________ Govorio je tad' moj debeli stric nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh za svu vasu zajebanciju jednom cete platiti ceh ...
Vjerski program nije obrazovni program i tačka !
|
|
Vrh |
|
|
master_mind_
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 10 srp 2019, 13:05 |
|
|
Ruski starovjerci nastali su kada je Petar Veliki proveo vjerske reforme. On je od Ruske pc napravio državno ministarstvo. Uz to ukinuo je instituciju Ruskog patrijarha i zamijenio svetim sinodom gdje bi on kao car sam odlučivao vjerskim pitanjima. Ruski patrijarh će te 1917. ponovo biti ustoličen.
Starovjerci su ta skupina RPC-a koja nije htjela prihvatiti Petrove reforme pa su se odcijepili. Oni si nešto kao Društvo Sv. Pija u KC (skupina katolika koja odbija drugi vatikanski koncil)
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 10 srp 2019, 13:33 |
|
|
master_mind_ je napisao/la: Ruski starovjerci nastali su kada je Petar Veliki proveo vjerske reforme. On je od Ruske pc napravio državno ministarstvo. Uz to ukinuo je instituciju Ruskog patrijarha i zamijenio svetim sinodom gdje bi on kao car sam odlučivao vjerskim pitanjima. Ruski patrijarh će te 1917. ponovo biti ustoličen.
Starovjerci su ta skupina RPC-a koja nije htjela prihvatiti Petrove reforme pa su se odcijepili. Oni si nešto kao Društvo Sv. Pija u KC (skupina katolika koja odbija drugi vatikanski koncil) Drugi vatikanski koncil proveli su komunisti ubačeni u sjemeništa u prvoj polovici XX. stoljeća. Zadatak je bio diverzija na svim poljima i srozavanje ugleda kc. Kroz razne skandale i takozvane reforme. Bela Dod, talijanska komunistkinja bila je aktivno umješana u sve to. Nakon Drugog svjetskog rata napisala knjigu o svojim aktivnostima u ovoj operaciji, odrekla se komunističke ideologije i vratila se crkvi. Ali šteta je već učinjena.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 10 srp 2019, 13:55 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: LakePlacid je napisao/la: Imam knjigu koju sam dobio prije par godina a tice se njih, na zalost nikada je nisam procitao ...
Od 1667.g ne pripadaju Ruskoj pravoslavnoj crkvi jer su odbili reforme patrijarha Moskovskog Nikona, i od tada su prognani, to znam na prvu, sve ostalo mi je nepoznato jer me vjera opšte ne interesuje, tako da i ta knjiga dugo stoji ne procitana i to sa razlogom ... Zar nije razlog bila neka glupost, tipa s koliko se prstiju krste ili koliko puta mašu rukom dok to rade? Ili koliko puta se ljube? Sa koliko prstiju se krste. Kolosalna budalaština od razloga.
|
|
Vrh |
|
|
Instruktor
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 11 srp 2019, 12:41 |
|
Pridružen/a: 10 vel 2018, 16:56 Postovi: 2951 Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
|
buenos aires je napisao/la: Gledao svojevremeno, zanimljive stvari. Pravoslavci itekako znaju biti netolerantni. Grci Vlasima sustavno brane materinski jezik, ne smiju ga govoriti ni na ulici. A i sami Vlasi su pravoslavni.
Za vrijeme dok su Srbijanci sluzili Hitleru SPC je zabranio prelazak Zidova na pravoslavlje. Tako su se neki mogli spasiti. A sto se tice Vlaha njih je Dusanov zakonik tretirao kao ne-Srbe odnosno kao poseban narod. SPC djeluje kao propaganda sirenja velikosrpske ideologije, tako su odbijali drzati pokop za Srbe koji su pravoslavci i koji su bili 90-tih u HV-u nasuprot jugokomunisticke crvene petokrake i srbocetnicke kokarde. Mene tu zanimaju slicnosti i razlike Ruske pravoslavne crkve, SPC-a i tih starovjeraca. Vrlo zanimljiva tema.
_________________ Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici
Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Ruski starovjerci Postano: 11 srp 2019, 13:48 |
|
|
Instruktor je napisao/la: buenos aires je napisao/la: Gledao svojevremeno, zanimljive stvari. Pravoslavci itekako znaju biti netolerantni. Grci Vlasima sustavno brane materinski jezik, ne smiju ga govoriti ni na ulici. A i sami Vlasi su pravoslavni.
Za vrijeme dok su Srbijanci sluzili Hitleru SPC je zabranio prelazak Zidova na pravoslavlje. Tako su se neki mogli spasiti. A sto se tice Vlaha njih je Dusanov zakonik tretirao kao ne-Srbe odnosno kao poseban narod. SPC djeluje kao propaganda sirenja velikosrpske ideologije, tako su odbijali drzati pokop za Srbe koji su pravoslavci i koji su bili 90-tih u HV-u nasuprot jugokomunisticke crvene petokrake i srbocetnicke kokarde. Mene tu zanimaju slicnosti i razlike Ruske pravoslavne crkve, SPC-a i tih starovjeraca. Vrlo zanimljiva tema. Židovi i inače prelaze u druge vjere u 99,99% slučajeva samo da spasu dupe. Ime i prezime također znaju prilagoditi okolišu. Ni jedan nedužan narod se toliko nije krio kroz povijest iza tuđe vjere i imena. Tragično je to...
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 11 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|