HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 sij 2025, 23:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ] 

Regionalna nogometna liga
PROTIV 47%  47%  [ 7 ]
AUSTRIA HRVATSKA 7%  7%  [ 1 ]
MAĐARSKA HRVATSKA 0%  0%  [ 0 ]
SRBIJA HRVATSKA 0%  0%  [ 0 ]
AUSTRO-UGARSKO-HRVATSKA LIGA 20%  20%  [ 3 ]
BALKANSKA LIGA Grčka-Srbija-Hrvatska 7%  7%  [ 1 ]
JUGOLIGA 20%  20%  [ 3 ]
NE ZNAM 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 15
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Regionalna Bundes-HNL liga
PostPostano: 11 stu 2019, 23:46 

Cuj Austrijanci i Hrvati slicni mentalitetom.. =))

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 12:02 

Osnovna je stvar da su Belgijanci i Nizozomci vjerovatno procijenili da njihove lige sve više zaostaju iza prvih 5 i da im dugoročno prijeti sve veća marginalizacija, a time i manje love.

Lično mislim da bi jedno uvezivanje SLO-HR-BiH klubovima i gledaocima bilo od koristi.
Prva liga sa 16 ekipa -> ispadaju 3, a ulaze iz svake države po 1.
Dugorčno bi iz BiH u dotičnoj ligi vjerovatno igrali jedino Željo, Sarajevo, Zrinjski i Borac.

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 12:37 

Problem je što je jaz između Dinama i ostatka HNL-a velik i biti će sve veći. Nije Franjo bio blesav kad je htio napraviti državni klub Croatiu, znao je da ostali ne mogu držati kontinuitet.

Tako da bi regio liga Slo-HR-BiH imala smisla bez Dinama, a Dinamo da istupi iz HNL-a i ide igrati recimo u Serie A.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 13:04 

Daj ne prosipajte se, tko će donijeti lovu i sponzore u tu ligu, Željo i Sarajevo?
Jel vi znate koja se lova vrti iza RB Salzburga.

Ta bi liga bila marketinški privlačnija, zanimljivija, kvalitetnija i bez ikakvih nacionalnih tenzija i nereda.
Autrijska liga je u rangu s HNL, dok je Premijer liga daleko iza od infrastrukture, kvalitete pa nadalje.

Vidio ovoga, znači bolje da ti u Zagreb dolaze gologuzi muslimani kojima put i sendvić plaća KS ili da dolaze turistički Austrijanci s obitelji da sigurno pogledaju utakmicu?

Odprilike bi to bilo kad bi Englezi pristali praviti zajedničku ligu sa Škotima.
Zašto ne žele nego traže super ligu s španjolskim, njemačkim i talijanskim klubovima umjesto LP?

Nogomet je danas biznis, od te lige bi HNL klubovi samo izgubili kao što su ABA ligi.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 14:26 

Po meni nikakvo udruživanje nema smisla ako ta liga nije konkurencija najjačima. Ulazak u Seria A ili Bundesligu ima još i najviše smisla od sveg predloženog. Imamo nažalost samo 2 kluba s nekim većim potencijalom koja su na neki način benefit za uvećanu ligu, ostali su premali i beznačajni, mogu nešto predstavljati samo u HNLu. Raditi ligu s bližom regijom nema puno smisla jer Slovenci, BIH, Makedonija, Albanija i slični ne donose baš ništa niti ima smisla razvijati njihov nogomet, oni dobro dođu našim jačim klubovima kao baza za jeftino dovođenje talenata kako bi se netko od njih isprofilirao u profesionalnog igrača jednog dana.

Neki se vode interesom reprezentacije pa ne bi talasali, a nekima su klubovi na prvom mjestu pa bi željeli nešto više, teško je tu naći balans.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 14:38 

Dugoročno male lige nemaju šansu za opstanak, jači klubovi to neće htjeti igrati jer će se sve više elitizirati nogomet na vrhu, sužavaju sa svakom promjenom pristup Ligi prvaka, sad su osnovali i treće kontinentalno natjecanje da bi i Europsku ligu ostavili za jake lige (moći će ju igrati samo 15 najjačih liga i prvaci država koji se kvalificiraju kroz play off, a ispadnu iz Lige prvaka.

Iskreno ne vjerujem da će klubovi poput Dinama, Olympiakosa, Zvezde, Salzburga i da ne nabrajam pristati na takvu marginalizaciju.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:10 

Kako vam se da mlatiti a susjede niste ni upitali. Ta diskusija se vodi ako oni pristanu.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 19:40 

daramo je napisao/la:
Daj ne prosipajte se, tko će donijeti lovu i sponzore u tu ligu, Željo i Sarajevo?
Jel vi znate koja se lova vrti iza RB Salzburga.

Ta bi liga bila marketinški privlačnija, zanimljivija, kvalitetnija i bez ikakvih nacionalnih tenzija i nereda.
Autrijska liga je u rangu s HNL, dok je Premijer liga daleko iza od infrastrukture, kvalitete pa nadalje.

Vidio ovoga, znači bolje da ti u Zagreb dolaze gologuzi muslimani kojima put i sendvić plaća KS ili da dolaze turistički Austrijanci s obitelji da sigurno pogledaju utakmicu?

Odprilike bi to bilo kad bi Englezi pristali praviti zajedničku ligu sa Škotima.
Zašto ne žele nego traže super ligu s španjolskim, njemačkim i talijanskim klubovima umjesto LP?

Nogomet je danas biznis, od te lige bi HNL klubovi samo izgubili kao što su ABA ligi.

Ma da, sigurno ce neki tamo Hans Jurgen iz Amstettena ili St. Pöltena zaputiti se u lijepu vasu kako bi uzivao u nogometnim carima intera ali onog iz zapresica.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..

Vrh

PostPostano: 13 stu 2019, 09:32 

maradot je napisao/la:

Nizozemci i Belgijanci već dogodine skupa s Luksemburgom igraju zajedničku ligu.

Pogrešno. Razgovori se vode, ali nije još ništa ni blizu dogovoreno i lako je moguće da od toga ne bude ništa, a sigurno neće startati iduće godine.

maradot je napisao/la:
Amerikanci i Kanađani ogroman marketing rade sad sa MLSom i njihovim franšizama.
Poslije svjetskog prvenstva 2026 godine u SADu i Kanadi nogomet će vjerojatno biti prvi sport po popularnosti.
Sad je već prestigao bejzbal.

Ne. Bejzbol je nemjerljivo popularniji od nogometa u Americi. Čak i hokej koji je 4. sport po popularnosti u sj. americi ima 5 puta veće prihode od nogometa, a MLB ima duplo veće od NHL-a.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2019, 09:56 

dudu je napisao/la:
Po meni nikakvo udruživanje nema smisla ako ta liga nije konkurencija najjačima. Ulazak u Seria A ili Bundesligu ima još i najviše smisla od sveg predloženog. Imamo nažalost samo 2 kluba s nekim većim potencijalom koja su na neki način benefit za uvećanu ligu, ostali su premali i beznačajni, mogu nešto predstavljati samo u HNLu. Raditi ligu s bližom regijom nema puno smisla jer Slovenci, BIH, Makedonija, Albanija i slični ne donose baš ništa niti ima smisla razvijati njihov nogomet, oni dobro dođu našim jačim klubovima kao baza za jeftino dovođenje talenata kako bi se netko od njih isprofilirao u profesionalnog igrača jednog dana.

Neki se vode interesom reprezentacije pa ne bi talasali, a nekima su klubovi na prvom mjestu pa bi željeli nešto više, teško je tu naći balans.

Udruživanja od Baltika do Jadrana su previše, to bi bila inkoherentna frankenštajnska liga bez ikakve ukorijenjenosti. S tim da opet ne bi dobio ligu na razini najjačih jer je ekonomska baza puno slabija od zapadne europe.

Nekakav ulazak u Bundesligu je isto tako nerealan. Ako bi se oni i htjeli širiti sigurno bi prvo išli na Austriju i Švicarsku, pa na Nizozemsku. Zagreb im ni po čemu nije zanimljiv, a kamoli Split. A kad bi se kojim čudom to i dogodilo, Dinamo u takvoj ligi ne bi bio među 20 ekonomski najjačih klubova i vrhunac bi mu bio da bude jednom u 10 godina 12.

Ono što je realno je udruživanje sa Slovenijom. Time bi se dobila liga u kojoj ne bi bilo pola klubova koji uopće nemaju publiku i ne mogu dovesti 1 000 ljudi na utakmicu i dobila bi se neka pristojna lova za tv prava. To bi bila jedna dobra mala liga u kojoj bi se svaki tjedan mogle gledat utakmice protiv klubova koji imaju neku podršku i predstavljaju nešto osim izloga za agente i igrače. Najdalje što bi se moglo otić je Hrvatska, Slovenija + Mađarska.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2019, 10:19 

dudu je napisao/la:
Dugoročno male lige nemaju šansu za opstanak, jači klubovi to neće htjeti igrati jer će se sve više elitizirati nogomet na vrhu, sužavaju sa svakom promjenom pristup Ligi prvaka, sad su osnovali i treće kontinentalno natjecanje da bi i Europsku ligu ostavili za jake lige (moći će ju igrati samo 15 najjačih liga i prvaci država koji se kvalificiraju kroz play off, a ispadnu iz Lige prvaka.

Iskreno ne vjerujem da će klubovi poput Dinama, Olympiakosa, Zvezde, Salzburga i da ne nabrajam pristati na takvu marginalizaciju.

Ti klubovi već jesu marginalni i ova ih reforma neće posebno pogodit, barem ne dok su prvaci u svojim zemljama. Klubovi koji su stvarno marginalizirani su veliki nizozemski, portugalski, belgijski i škotski klubovi i to se dogodilo prije 25 godina pa su opet šutke pristali na to. To su klubovi koji imaju i jaku nogometnu kulturu i ekonomsku bazu, ograničeni su jedino nacionalnim granicama. Ali nacionalni identitet je važan i zato nisu stvorene prekogranične lige još prije 20 godina kad su već svi najbolji igrači iz navedenih zemalja igrali u 4 najjače lige. Zato bi nešto kao benelux liga moglo funkcionirat jer bi skoro svi klubovi bili iz istog jezičnog područja.

Vrh

PostPostano: 21 stu 2019, 12:26 

Malo info austrijanci i mi...

Privitak/ci:
Screenshot_2019-11-21 Bundesliga 19 20.png
Screenshot_2019-11-21 Bundesliga 19 20.png [ 21.64 KiB | Pogledano 3945 put/a. ]
Screenshot_2019-11-21 1 HNL 19 20.png
Screenshot_2019-11-21 1 HNL 19 20.png [ 18.74 KiB | Pogledano 3945 put/a. ]

PostPostano: 21 stu 2019, 12:33 

Uefa tablica liga po jačini...gleda se zadnji 5 godina, mislim da ćemo uć među 15 ove godine i sljedeće sezone imat 2 kluba u kvalama za LP

Privitak/ci:
Screenshot_2019-11-21 UEFA 5-year rankings(4).png
Screenshot_2019-11-21 UEFA 5-year rankings(4).png [ 3.69 KiB | Pogledano 3945 put/a. ]
Screenshot_2019-11-21 UEFA 5-year rankings(2).png
Screenshot_2019-11-21 UEFA 5-year rankings(2).png [ 22.01 KiB | Pogledano 3945 put/a. ]
Screenshot_2019-11-21 UEFA 5-year rankings(3).png
Screenshot_2019-11-21 UEFA 5-year rankings(3).png [ 21.81 KiB | Pogledano 3945 put/a. ]

PostPostano: 25 stu 2019, 00:25 

Ministry of Sound

Pogledo sam ovu tablicu i imam par primjedbi

1) Ne znam točno kako si računo tablicu...nadam se da nije nešto komplicirano za moju matematiku...

2) Brojo si EP i SP a vidim na kraju imaš UEFA koef. to mi isto nije logično...jer mi smo po FIFA u samom vrhu https://www.fifa.com/fifa-world-ranking ... table/men/
dok smo po UEFA puno slabiji https://www.uefa.com/memberassociations ... /#/yr/2020 odnosno oni ni nemaju klasični koef. (barem ga ja nisam mogo nać)

3) Pretpostavljam uzeo si broj stan. RH+BH hrvati, ali to ni približno broj potencijalnih igrača. Treba uzet da su za Vatrene važne uloge igrali Šimunić, Klasnić, Petrić, Rakitić, Kovač braća...a bio je tu i Šerić, Marić..itd. Nitko od njih ne spada u taj bazen, tako da realno za nogomet treba uzet sve iseljenike (recimo sjećam se U17 u Čileu i tada se bilo blizu dovođenja Pulišića, stari je bio za on li-la, al su ga kasnije vezali sponzori NIKE za USA itd.) Uglavnom to znači da bilo tko ko ima dida-babu hrvata-poluhrvata može igrat za nas...po meni to je cirka 10 mil. ljudi.

4) Recimo po meni je za nogomet važniji broj sunčanih dana u nekoj državi nego GDP države, kako će neko u Švedskoj, Islandu, Danskoj po zimi trenirat nogomet...dok recimo u Grčkoj, Portugalu, Dalmaciji može trenirat cijelu godinu.

5) Mislim da nije realno da si uzeo '96u jer je to naše prvo natjecanje, mislim da bi '98 bilo puno realnije uzet koef.

6) Ovo ti se vjerovatno neće nimalo svidjet, al za mene je GDP zastario način računanja razvoja zemlje. Danas ljudi u zemljama s manjim GDP žive bolje od onih s višim. Tu uopće nema najvažnijeg faktora a to je sigurnost. Uostalom zbog viška robe i profita, ti u nerazvijenim zemljama možeš živjet približno ko na zapadu.
Dečki što su prošli bliski istok Iran itd. kažu da oni žive možda nešto lošije od nas, jer su im usluge daleko jeftinije nego kod nas. Tog faktora isto nema u GDP-u. Uostalom Kuba ima solidno zdravstvo, sigurno bolje od nekih država s većim GDP-om. Uglavnom skreno sam malo previše u ekonomiju, to je ipak tvoj fah. Samo za kraj bi naglasio ekonomija je teorija, a teorija je nešto nedokazano oko čega se dogovorila određena skupina utjecajnih ljudi, svi ostali su prisiljeni prihvatit tu teoriju, bila ona Darwinova, Einstein-ova, Marx-ova ili nečija druga...

Vrh

PostPostano: 25 stu 2019, 08:26 

Baš si realan, čuj 10 milijuna ljudi je baza iz koje uzimamo nogometaše? Zato trenutno u reprezentaciji od 50 igrača koji dolaze u obzir samo jedan dolazi iz dijaspore, a to je Rakitić. Dijaspora već preko 10 godina nije dala nijednog novog reprezentativca, a kako stvari stoje tko zna i kad će, Hrvatska jednostavno stvara predobre nogometaše da bi se neki polovnjaci probili.

Podjela na sjever i jug je bezveze, sjevernih zemalja je relativno malo, ako Njemačku, Belgiju i Nizozemsku smatraš sjevernima onda tek teorija nema smisla, a repke poput Danske i Švedske su bolje od Grčke i zapravo dvije najbliže reprezentaciji Hrvatske kad je u pitanju nesrazmjerna nogometna veličina.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2019, 13:14 

A gdje bi bile sjeverne ili alpske reprezentacije danas bez igrača potomaka od imigranata s juga? U polufinalu SP su bile jedna autohtona reprezentacija s juga i 3 koje se oslanjaju na doseljenike u nekoj generaciji, nebitno kojoj.

Tako da nije ništa krivo rekao, nogomet je sport južnjaka , a autohtono stanovništvo u sjevernim i alspkim zemljama ima sve manje interesa za igranje. Ne bi rekao da je to zbog hladnoće, nego jednostavno nogomet im nije prioritet u životu. Baš gledam jučer skijanje u Finskoj, ljudi stoje u magli na snijegu i gledaju, kad imaš strast za nešto ne treba ti krov , stolice i grijanje kao današnjim nogometnim navijačima.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2019, 14:57 

Brane je napisao/la:
Ministry of Sound

Pogledo sam ovu tablicu i imam par primjedbi

1) Ne znam točno kako si računo tablicu...nadam se da nije nešto komplicirano za moju matematiku...

2) Brojo si EP i SP a vidim na kraju imaš UEFA koef. to mi isto nije logično...jer mi smo po FIFA u samom vrhu https://www.fifa.com/fifa-world-ranking ... table/men/
dok smo po UEFA puno slabiji https://www.uefa.com/memberassociations ... /#/yr/2020 odnosno oni ni nemaju klasični koef. (barem ga ja nisam mogo nać)

3) Pretpostavljam uzeo si broj stan. RH+BH hrvati, ali to ni približno broj potencijalnih igrača. Treba uzet da su za Vatrene važne uloge igrali Šimunić, Klasnić, Petrić, Rakitić, Kovač braća...a bio je tu i Šerić, Marić..itd. Nitko od njih ne spada u taj bazen, tako da realno za nogomet treba uzet sve iseljenike (recimo sjećam se U17 u Čileu i tada se bilo blizu dovođenja Pulišića, stari je bio za on li-la, al su ga kasnije vezali sponzori NIKE za USA itd.) Uglavnom to znači da bilo tko ko ima dida-babu hrvata-poluhrvata može igrat za nas...po meni to je cirka 10 mil. ljudi.

4) Recimo po meni je za nogomet važniji broj sunčanih dana u nekoj državi nego GDP države, kako će neko u Švedskoj, Islandu, Danskoj po zimi trenirat nogomet...dok recimo u Grčkoj, Portugalu, Dalmaciji može trenirat cijelu godinu.

5) Mislim da nije realno da si uzeo '96u jer je to naše prvo natjecanje, mislim da bi '98 bilo puno realnije uzet koef.

6) Ovo ti se vjerovatno neće nimalo svidjet, al za mene je GDP zastario način računanja razvoja zemlje. Danas ljudi u zemljama s manjim GDP žive bolje od onih s višim. Tu uopće nema najvažnijeg faktora a to je sigurnost. Uostalom zbog viška robe i profita, ti u nerazvijenim zemljama možeš živjet približno ko na zapadu.
Dečki što su prošli bliski istok Iran itd. kažu da oni žive možda nešto lošije od nas, jer su im usluge daleko jeftinije nego kod nas. Tog faktora isto nema u GDP-u. Uostalom Kuba ima solidno zdravstvo, sigurno bolje od nekih država s većim GDP-om. Uglavnom skreno sam malo previše u ekonomiju, to je ipak tvoj fah. Samo za kraj bi naglasio ekonomija je teorija, a teorija je nešto nedokazano oko čega se dogovorila određena skupina utjecajnih ljudi, svi ostali su prisiljeni prihvatit tu teoriju, bila ona Darwinova, Einstein-ova, Marx-ova ili nečija druga...

Tablica je potekla s ove teme: https://hercegbosna.org/forum/nogomet/matemati-ki-model-nema-emocije-najuspjesnije-ex-yu-i-europske-repke-t10829.html

1. Nije ništa komplicirano

2. UEFA koeficijent je koeficijent domaće lige (prosječan broj bodova između 1996. i 2014.). U biti, jačina domaće lige u europskim okvirima je najjači signal u ovome modelu. Zanimljivo je da je kasnije dizanje koeficijenta hrvatske lige prethodilo uspjehu na SP 2018.

3. Apsolutno je netočno da ciljamo na bazen od 10 milijuna ljudi, to je ono staro napuhavanje dijaspore koja odstupa od realnog stanja za barem 5x. Ako je i bilo nečega, to je izgleda doživjelo svoj vrhunac prije 10-ak godina pa ispuhalo.

4. Čak mi se sviđa taj parametar o broju sunčanih dana, ali kao što je i dudu već rekao, uz bok Hrvatskoj po uspjehu su Švedska i Danska (kao primjer malih zemalja koje su postigle puno više nego što bi se očekivalo po tim parametrima).

5. Uzeo sam period od 1996. do 2014. jer je to u vremenu kad je kreirana tabela predstavljalo period od ulaska Hrvatske na velike nogometne smotre

6. Ekonomija (BDP ukupni i po glavi) je tu ubačena kao mogući indikator infrastrukture i jačine klubova. Veliki broj stanovnika, visok BDP i jak koeficijent domaće nogometne lige su najvažniji faktori.

No koeficijent domaće lige na neki način u sebi već sadrži i BDP i veliki broj stanovnika. Nisam odavno analizirao, ali sam uvjeren da povećanje koeficijenta domaće lige (UEFA renking) je nagovještaj uspjeha reprezentacije.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 19:57 

Kaftanzoglio je napisao/la:
master_mind_ je napisao/la:
To se već dogodilo u košarci. Cibona, Zadar i Split ne proizvode više igrače i sve resurse bacaju na neke osrednje igrače i crnce. Dok recimo kod Srba je obratno. Tamo imaju oni ne samo Zvezdu i Partizan nego još dva kluba koja proizvode igrače i još k tome pobjeđuju svake godine ligu.

Očito Srbima paše sve regionalno pa zato i forsiraju, ne samo u sportu već i politici. S druge strane naši to prihvaćaju. Očito im leži u prirodi jer postavljaju uvjete dok naši su naučeni samo prihvaćati zahtjeve izvana.

To što si napisao je argument "ja ću se igrati samo ako ću ja pobijediti". Ne razumijem zašto jedni mogu proizvoditi igrače , a drugi ne mogu u istoj ligi.

Košarkaši se ne vrednuju jednako kao nogometaši jer dok se u nogometu 2. ili 3. mjesto slavi kao povijesni uspjeh, u košarci bi 90-ih to bio uspjeh samo ako su igrali Amerikanci sa najjačom NBA postavom. A 2. ili 3. mjesto na EP bi bio neuspjeh.

U košarci, rukometu i ostalim sportovima priznaju se samo prva mjesta.

Zato što se treba prvenstveno gledati svoje interese i činjenica se zbog regionalne lige srozala hrvatska košarka. Ajde sada pitaj zašto da Hrvati gledaju svoje interese

Nažalost činjenica je da su Srbi imperijalni. Postavlja svoje uvjete u regionalnim ligama. Naši s druge strane imamo jugoslavene kao intelektualne veličine su popustljivi prema njima ko nekakve curice.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2019, 09:57 

Što znači imati državnika.

Lik i djelo Viktora Orbana: https://www.youtube.com/watch?v=jk5XSKZAN7Y

Vrh

PostPostano: 01 pro 2019, 13:20 

Što se tiče proizvodnje igrača, naši klubovi bi isto tako profitirali ako bi HNL postala liga profiliranja mladih igrača iz cijele Europe. Odličan primjer je Dani Olmo. Da je ostao u Barceloni od njega ne bi bilo ništa jer nikada nebi dobio priliku u prvoj momčadi. Dolaskom u Dinamo si je lansirao karijeru i Dinamo će na kraju od njegovog transfera zaraditi milijune.

Slaven Belupo, Istra, Rijeka i drugi bi umjesto dovođenje igrača upitne kvalitete mogli dovesti mlade talente koji nemaju priliku u velikim klubovima.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: