HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 06:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zašto je pomilovan ubojica iz samostana Duha Svetoga?!
PostPostano: 17 stu 2019, 10:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
UBOJSTVO FOJNIČKIH FRATARA
Zašto je pomilovan ubojica iz samostana Duha Svetoga?!


stu 17, 2019
PIŠE: JOSIP VRIČKO

dnevnik.ba

Pripadnik ABiH Miralem Čengić osuđen je na 15 godina zatvora za bestijalno ubojstvo fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića. Međutim, samo nekoliko mjeseci nakon presude Alija Izetbegović ubojicu je čak tri puta pomilovao. Krije li se tu odgovor na pitanje zašto se do danas ne znaju nalogodavci ovoga bestijalnog zločina?

Piše Josip Vričko u kolumni za Nedjelja.ba.

Svake godine sredinom studenog obilježava se godišnjica smrti fojničkih fratara, gvardijana i župnika fra Nikice Miličevića i vikara i kapelana fra Leona Migića koje su 13. studenoga 1993. smaknuli pripadnici Armije Bosne i Hercegovine dajući tako, zapravo, alibi onima koji će poslije, a, evo, neki sve i do danas, uz naziv te postrojbe pisati – takozvana.

Jer pokojni fra Leon prvi je u Fojnici istaknuo zastavu BiH, (i to) onu s ljiljanima te ju ponosno postavio na zidine samostana. A fra Nikica je dva mjeseca prije smrti govorio: „Moja domovina, domovina moga naroda s kojim sam nikao, s kojim živim jedino je Bosna.“

Kroničar fojničkog samostana fra Miroslav Krajinović Carko svjedočio je tome bestijalnom zločinu: „U 00:55 čuo sam neku galamu. Pogledao sam kroz prozor. Vidim četvoricu - trojicu u vojničkoj odori, četvrti u crnom kaputu. Jedan tjera pred sobom fra Leona i reče mu: 'Stoj tude na stepenicama!' Fra Leon je sišao sa stepenica i stao. Uto se pojavi fra Nikica. K njemu pristupi vojnik. Udari ga šakom u lice, nogom u mošnje, opsuje mu ustašku majku i potjera ga u samostan. Ubrzo se čuo zvuk rafala od kojega je ubijen fra Nikica, a fra Leon je ranjen, i pao je pred vratima blagovaonice.“

Gore nego za vrijeme Turaka

„Ubojica je pristupio fra Leonu, udario ga nogom uz riječi: 'Diži se!' Kad se podigao, sasuo mu je rafal u zatiljak. Zadnje riječi fra Leona bile su: 'Nisam ništa kriv', a fra Nikice, kad mu je ubojica rekao da će ga ubiti: 'Ubij!' I zločinac je izvršio svoj naum. Fra Nikica je pao među dva krila vrata na hodniku“, svjedoči fra Miroslav koji je kada je kasnije na mjesto zločina stigla vojna policija, kazao: „Moj gvardijan je ubijen, ovo se nije dogodilo ni za vrijeme Turske.“

Vrhovni vojni sud u Sarajevu i Vrhovni sud Bosne i Hercegovine za ovo su bestijalno kazneno djelo procesuirali Miralema Čengića i osudili ga na 15 godina zatvora, te sudionike Nedima Zerdu, Samina Mušinbegovića i Vahida Begića na po šest mjeseci zatvora. Međutim, samo nekoliko mjeseci nakon presude tadašnji je predsjednik BiH Alija Izetbegović ubojicu čak tri puta pomilovao. A nakon četvrtog pomilovanja ondašnjeg predsjednika Federacije BiH Ejupa Ganića, ubojica je bio na slobodi.

Slijedom čega onda nije teško zaključiti kako je cijeli taj sudski proces bio (samo) igrokaz kojemu cilj nije bio utvrditi pravu istinu. Kasnije su objektivne pravne analize pokazale kako je vojni tužitelj ubojicu i ratnog zločinca Čengića stavio u najbolji mogući kazneno-pravni položaj. Znakovito je, također, da tužitelj niti jednom riječju ne predviđa mogućnost da je netko ovaj ratni zločin planirao i naredio. Štoviše, potpuno je ignorirana činjenica da je vojnik ubio civila te (bjelodani) zločin iz mržnje prema drugom narodu.

„Dobronamjerni“ savjet

Jasno, fratri nisu odustajali tražeći pravu istinu. Tako su, primjerice, 2013. uputili zahtjev Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvu BiH za pokretanje istražnih radnji i pronalaženje nalogodavaca zločina u Fojnici. Također, razgovarali su s istražiteljima SIPA-e i predali im sve dokumente i ostale dokazne materijale bitne za ovaj slučaj. No, nekoliko dana poslije u dva su navrata fratri dobili „dobronamjeran“ savjet da ne inzistiraju na traženju onih po čijoj je naredbi zločinac Čengić smaknuo fojničke fratre.

Bivši gvardijan samostana Duha Svetoga u Fojnici fra Nikica Vujica svjedočio je prije nekoliko godina kako su iz Tužiteljstva BiH tijekom svih ovih godina samo jednom došli uzeti izjavu od fra Tomislava Trogrlića Šituma. Uz to, gvardijan je nekoliko puta nazivao Ured tužitelja Mirka Lečića informirajući se o tijeku istrage. Jednom prigodom su fra Nikici kazali kako oni znaju tko su nalogodavci, ali da to znaju i fratri.

Gvardijan je odgovorio kako fratri doista znaju da postoje nalogodavci, ali da ne znaju tko su, i zamolio je da ih imenuju. Na što mu je rečeno da se – strpi. I tako, evo, sve do danas, 26 godina od monstruoznog zločina kakav se nije, kao što je primijetio jedan od svjedoka, događao ni u doba Osmanlija... mada su i ti osvajači bili laki na kuburi i nožu kada je o fratrima riječ. Ahdnami usprkos...

Isprika zapovjednika Mušinbegovića

Prigodom obilježavanja 21. obljetnice zločina, prije, dakle, pet godina, fratri su kazali ono što uvijek govore svih ovih godina nakon '93. – riječ je o pažljivo planiranu ratnom zločinu kojeg su izvršili vojnici Armije BiH s ciljem da se Hrvati potpuno isele s ovih područja.

Zanimljiv je, međutim, ali i znakovit događaj iz 2010. Na 17. godišnjicu zločina u Fojnicu je došla skupina Visočana, predstavnika političkih struktura predvođena Daliborom Tomčićem, predsjedateljem Općinskog vijeća Visokog, a među njima bio je i umirovljeni časnik Armije BiH, brigadir Hasib Mušinbegović,nekadašnji zapovjednik 302. motorizirane brigade Armije BiH, čiji su pripadnici ubili fojničke fratre.

„Došao sam ovdje u svoje osobno, ali i u ime brojnih Visočana, pa i boračkih udruženja ispričati se za zločin koji su počinili pripadnici postrojbe kojom sam zapovijedao, i izraziti duboku sućut franjevcima za bol koju zbog zločina nose sve ove godine“, kazao je taj brigadir dometnuvši kako ranije nije bilo prilike, točnije nije bilo posrednika da mu omogući dolazak u Fojnicu.

Uz to je brigadir Mušinbegović kazao kako mu je savjest (formalno) čista. „Iako su oni koji su ubili fratre bili pripadnici postrojbe kojom sam ja zapovijedao, oni zločin nisu učinili po mojoj zapovijedi. Naredbom viših pretpostavljenih oni su toga dana izuzeti od moje zapovijedi i prebačeni na područje Fojnice“, tvrdio je taj časnik ABiH ne vjerujući, po osobnome priznanju, da je takva naredba došla iz državnog vrha. Štoviše, zapovjednik 302. motorizirane brigade vjeruje kako je motiv zločina bio – koristoljublje...

Nadvladati zla...

Fojnički su fratri tada prihvatili ispriku konstatirajući kako je dobro da se zna tko je što učinio. Ali što se nalogodavaca tiče, kazali su kako pravna država treba uraditi svoj dio posla. I ova 26. obljetnica prigoda je da se još jednom inzistira na istini. Pravo ili, svejedno, obvezu za to daju im riječi fra Nikice Miličevića izrečene dva mjeseca prije smrti:

„Kad rat prođe, trebat će nam osnovno što kršćanstvo obilježava: velika duša koja je sposobna opraštati. Jer puno se zla dogodilo. Franjevci će kao svećenici moći svojim djelovanjem puno pomoći da se nadvladaju sva ova zla koja su se dogodila. Uvjeren sam, uz dobru volju, posebno uz vjeru, nadu i ljubav, da ćemo nadvladati sva zla što nam se događaju.“

Veliki je optimist bio fra Nikica. Pokoj mu duši.

Dnevnik.ba

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je pomilovan ubojica iz samostana Duha Svetoga?!
PostPostano: 17 stu 2019, 11:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
DOMOVINSKI RAT
RATNA ZVJERSTVA Mudžahedini su izučili ezan u crkvi u Gučoj Gori; 33 metka su ispaljena u križ u Kreševu

stu 13, 2019

Ubojstva fojničkih fratara, zarobljavanja svećenika i časnih sestara u Travniku, devastacija i uništavanje crkava, samostana i drugih katoličkih objekata - krvavi su tragovi borbe tzv. Armije RBiH da s prostora Središnje Bosne, osim hrvatskog naroda, zatre i kršćanstvo. Povodom 26. obljetnice brutalnih ubojstava fra Leona Migića i fra Nikice Miličevića, Dnevnik.ba donosi podsjetnik i na ostala stradanja svećenika u Središnjoj Bosni...

U Fojnici je danas obilježena 26. obljetnica strijeljanja dvojice franjevaca – fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića. Svetom misom zadušnicom franjevci i hrvatski narod ovog kraja odaje počast svirepo ubijenim fojničkim fratrima, kao i ostalim, stradalim Hrvatima u Domovinskom ratu.

Fojničke fratre, mučenike Lra Nikicu i fra Leona, 13. studenog 1993. godine strijeljali su pripadnici tzv. Armije RBiH, a sam se događaj u kazneno-pravnom pogledu sveo na „ubojstvo u krčmi".

Miralem Čengić, vojnik tzv. Armije BiH, neposredni izvršitelj i trojica njegovih pomogača Nedim Zerdo, Samin Mušinbegović i Vahid Begić, osuđeni su pravomoćno na 15 godina i po šest mjeseci zatvorske kazne.

Ubojicu i suizvršitelje kasnije je tri puta pomilovao Alija Izetbegović, a četvrti put i Ejup Ganić, pa je Čengić naposljetku oslobođen. Kazneni postupak protiv Čengića također je bio farsa, budući da je ubojstvo fratara u Fojnici 1993. godine kvalificirano kao zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a ne kao ratni zločin vojnika protiv civila kakvo ovo dvostruku ubojstvo i jest bilo.

Tim povodom Dnevnik.ba podsjeća i na druga stradanja katoličkih svećenika, časnih sestara i uništavanje crkvene imovine tijekom agresije tzv. Armije BiH na Središnju Bosnu.

Progon svećenika i časnih sestara u Travniku

Časna sestra Ljubica Šekerija u listopadu 1993. godine oteta je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u središtu gradske zone u Travniku, a potom zarobljena u mudžahedinskom logoru u Mehuriću, selu u kojem je bilo i sjedište odreda El-mudžahid. O teroru „vojske koja nije činila zločine" najbolje govori i njeno svjedočanstvo pred papom Franjom iz 2012. godine. Časna sestra Ljubica Šekerija tako je ispričala vlastiti križni put tijekom agresije tzv. Armije BiH na Središnju Bosnu.

„Meni su zapovjedili da sjednem i ispružim svoje prekrižene ruke uz komentar da samo sotona drži prekrižene ruke. U tom trenutku osjetila sam cijev puške na svome čelu. Jedan od njih tražio je od mene da priznam kako je islam najjača vjera uz zahtjev da o ovome ništa ne govorim, inače će mi glava otići u pakao", dio je iz njenog potresnog svjedočanstva

Osim časne sestre Šekerije, zarobljeni su bili u logoru na Mehuriću i travnički svećenici don Pavo Nikolić i don Vinko Vidaković koje su mudžahedini i pripadnici tzv. Armije RBiH natjerali da gaze križ i pljuju krunicu.

U logorima tzv. Armije RBiH bio je zarobljenik i fra Franjo Križanac, ratni župnik Župe Brajkovići u Travniku i prvi poslijeratni gvardijan samostana u Gučoj Gori koji je i nakon Daytonskog mirovnog sporazuma doživljavao brojne neugodnosti od mudžahedina koji su ostali živjeti u Gučoj Gori.

Fra Križanac je, podsjetimo, ranije u životnoj ispovijesti za Dnevnik.ba ispričao kako su snage tzv. Armije RBiH zauzele franjevački samostan, crkvu, kompletno selo.

„Dva mi puta nisu uopće dali ući, Armija BiH tu jede, spava, selo je spaljeno, prebrojavao sam te spaljene kuće, užas jedan, uništeno unutra, devastirano, parole nekakve, kod blagovaonice su čak napisali na francuskom i latinskom 'Arivederrci in Roma', kao 'Doviđenja u Rimu'. Imali su oni taj plan sve to srušiti i zapaliti, pa to se znalo", rekao je za Dnevnik.ba fra Franjo Križanac.

Podsjetimo, na oltaru u crkvi franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori Abu-Maali tadašnji zapovjednik odreda El-mudžahid je nakon vojnog „zauzimamanja" samostana i sela izučio ezan.

Osim toga, vojnici tzv. Armije RBiH, kao i mudžahedinski borci, crkvu su u potpunosti devastirali i uništili, a u samostanske se prostorije naknadno uselili. Također, u napadu na selo i samostan u kojem su se hrvatski civili krili, ubijeno je osmero civila, a naposljetku je i UNPROFOR pucao po tzv. Armije RBiH što je bilo prvi put tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba da strane vojne snage zaustavljaju napad bošnjačko-muslimanskog agresora.

Mudžahedini su unutrašnjost crkve i freske na zidovima mazali izmetom a njihov vođa Abu Maali (Ali Ahmed Ali Hamad iz Bahreina, osuđenik u zeničkom KPD-u za teroristički napad u Mostaru 1997. bio je svjedok – pokajnik Haaškog suda u postupku protiv Rasima Delića) popeo se na crkveni otlar i uputio poruku: "Allah je najveći. Svjedočim da nema Boga do Allaha. Pristupite molitvi, priđite spasu".

Napad i mudžahedinske aktivnosti po samostanu zabilježene su i na video snimci koja je poslije korištena za prikupljanje donacije za džihad u Bosni. Prema rječima Ali Hamada iz Bahreina, jedinice El mudžahedina samostan su planirale raznijeti TNT-om međutim od tog se odustalo jer je tadašnji travnički muftija Nusret ef. Abdidbegović u novinama Zlatni ljiljan i Radiju Travnik suptilno najavljivao pretvaranje franjevačkog samostana u "islamski centar".

Osim Travnika i Fojnice, hrvatski narod i katolički svećenici stradali su na prostoru cijele Središnje Bosne. Primjerice, u župi Deževice nadomak Kreševa u agresiji tzv. Armije RBiH u križ koji se nalazio u dvorištu crkve pucano je 33 puta – toliko je i Isus Krist imao godina kada je pogubljen.

Ranjeni kreševski križ s 33 metka

Za posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini za oltarom tijekom središnjeg misnog slavlja koje je u Sarajevu predvodio Sveti Otac nalazio se "Ranjeni križ" s ukupno 33 metka – simbol stradanja vjernika župe Deževice koji su u proteklom ratu protjerani, a njihova imovina potpuno uništena.

Inače, s prostora županija Zeničko-dobojske i Središnja Bosna protjerano je 110 tisuća Hrvata. Opljačkano je i spaljeno gotovo 12 tisuća hrvatskih kuća i druge imovine, devastirano i uništeno 67 crkva, 74 katoličke kapele, 41 prateći crkveni objekti, devastirana dva franjevačka samostana, a minirano čak 71 katoličko groblje. 140 000 Hrvata u enklavama Lašva, Lepenica i Žepče branilo je 15 tisuća vojnika Zbornog područja protiv 80 tisuća vojnika tzv. Armije BiH.

Rukovodstvo tzv. Armije BiH na prostoru FBiH formiralo je 331 logor, od kojih je 238 bilo na prostoru Središnje Bosne, a kroz njih je prošlo gotovo 10 tisuća Hrvata.

Oni koji se posebno ističu po muslimansko-mudžahedinskom teroru su zenički KPD i Muzička škola, bugojanski stadion Iskra, zgrada gimnazije, salon namještaja Slavonija, zgrade škole u selima Bugojčići iznad Novog Travnika, Crna kuća u Vitezu, Mehuriću, Silos u Busovači.

R.I. / Dnevnik.ba

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je pomilovan ubojica iz samostana Duha Svetoga?!
PostPostano: 17 stu 2019, 11:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Može se bez ikakvog sustezanja reći da se HVO borio protiv preteče ISIL-a i islamskog kalifata.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je pomilovan ubojica iz samostana Duha Svetoga?!
PostPostano: 17 stu 2019, 12:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Mogu li nam forumski muslimani reći nešto o ovome u crvenoj boji.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je pomilovan ubojica iz samostana Duha Svetoga?!
PostPostano: 17 stu 2019, 12:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 ruj 2019, 14:44
Postovi: 4267
Nije ni VRS bila bolja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je pomilovan ubojica iz samostana Duha Svetoga?!
PostPostano: 17 stu 2019, 12:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Što te muči naglo.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je pomilovan ubojica iz samostana Duha Svetoga?!
PostPostano: 17 stu 2019, 15:09 
Offline

Pridružen/a: 30 lip 2016, 15:26
Postovi: 7774
Babo Alija pomilova, ima li netko izvor o SOA-i devedesetih kada su presreli pisma Muslimanima?
Naime u pismima su navodili istrijebljenje Hrvata katolika, kako će nestati i kako je sve to zemlja "gazija".

Ne mogu se sjetiti članka, mislim da sam čita o tome u Slobodnoj Dalmaciji prije neki mjesec.

Tako su i slavili pad Bugojna i genocid nad Hrvatima Bugojna usred Makarske


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je pomilovan ubojica iz samostana Duha Svetoga?!
PostPostano: 18 stu 2019, 17:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
BBC je napisao/la:
tražio je od mene da priznam kako je islam najjača vjera

slika

koje su mudžahedini i pripadnici tzv. Armije RBiH natjerali da gaze križ i pljuju krunicu.

slika

na oltaru u crkvi franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori Abu-Maali tadašnji zapovjednik odreda El-mudžahid je nakon vojnog „zauzimamanja" samostana i sela izučio ezan.

slika

vojnici tzv. Armije RBiH, kao i mudžahedinski borci, crkvu su u potpunosti devastirali i uništili

slika

Mudžahedini su unutrašnjost crkve i freske na zidovima mazali izmetom

slika

popeo se na crkveni otlar i uputio poruku: "Allah je najveći. Svjedočim da nema Boga do Allaha.

slika

u križ koji se nalazio u dvorištu crkve pucano je 33 puta

slika

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica i 396 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO