HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 vel 2025, 17:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 228 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Detuđmanizacija
PostPostano: 25 stu 2019, 10:53 

Malo je šovinistička ta priča o šefici Hercegovki, i meni su nekoliko šefova bili Hercegovci. Što to znači sad da i mene tlače Hercegovci... ili generalizacija vrijedi samo ako te muči šef iz drugog zavičaja?

1099 of 2558 - 42.96%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2019, 11:07 

Naša Kvačica je napisao/la:
Malo je šovinistička ta priča o šefici Hercegovki, i meni su nekoliko šefova bili Hercegovci. Što to znači sad da i mene tlače Hercegovci... ili generalizacija vrijedi samo ako te muči šef iz drugog zavičaja?

Moje iskustvo s Hercegovcima je pozitivno. Nikad problema, sve uredno isplaćeno, bez stresa, panike, drame, svađe. Normalna radna atmosfera i dobra za'ebancija. Naravno sve ovisi i o prirodi posla i do toga kakva je tko osoba.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2019, 11:43 

Govorim zašto mi je član obitelji bio(?) takav, jer ne govori to već 15-ak god. Ne odnosi se na mene. Dane, jer je priglupi lažljivac i osoba s kognitivnim problemima, kaže da se to odnosi na "moju obitelj" (valjda čitavu) i, da bude još luđe, na mene osobno (iako sam tada bio u nižim razredima oš). Jel čudno da sam iziritiran?

Vrh

PostPostano: 25 stu 2019, 12:19 

NiceBoyZg je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
Da li tvoja mama je ili nije dio tvoje obitelji. Malo zbunjuješ... Ovo da ti je mama imala šeficu Hercegovku, sad si prvi put spomenuo...

Je dio moje obitelji, ali nije cijela obitelj i svakako nije ja, a rekao si da sam i ja mislio loše o Hercegovcima. Pa izvoli predočiti dokaze da sam ja mislio loše o njima sa nepunih 12 godina, kao što si više puta ovdje napisao.

Sam si napomenuo kako te mama zastrašivala s Hercegovcima. Kad si to tako naglasio, logično je bilo predpostaviti da je to u većoj ili manjoj mjeri utjecalo na tebe. Također, jasno si pokazao kako vjeruješ u prenapuhane priče o Hercegovcima:

Citat:
A za ovo o Hercegovcima da ti mogu odgovoriti kako želim kupio bih upozorenja i možda poplavio.

Citat:
A to se događalo i umnogome zbog toga što se FT okružio Hercegovcima koji su bili dobar dio desne struje HDZ-a koja je prevladala.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2019, 12:29 

Purger111 je napisao/la:

Moje iskustvo s Hercegovcima je pozitivno. Nikad problema, sve uredno isplaćeno, bez stresa, panike, drame, svađe. Normalna radna atmosfera i dobra za'ebancija. Naravno sve ovisi i o prirodi posla i do toga kakva je tko osoba.

Najgore je kad netko nekog blati na osnovu piskaranja Nacionala ili Indexa, a kad se krene malo u detalje, onda se odkrije kako se većinom radi ipak o nečijoj propagandi.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2019, 20:32 

On (zgboy) koliko sam vidio piše o svojim razmišljanjima i iskustvima u 90-ima, a tada još nije bilo Indexa, Nacional je bio tiskan nakon 1995. i nije ga svatko čitao.

Pretpostavljam da je u to vrijeme stvarno bio neki jaz u mentalitetu, ja nisam baš tada imao doticaja sa Hercegovcima pa ne znam, ali ne bi sve priče i stereotipi nastali iz ničega u vrijeme kad nema interneta.

Sad toga više nema, pogotovo kod mlađih od 40, jer su se svi izmiješali i pokupili mentalitet jedni od drugih. Nekad se i iznenadim kad upoznam nekoga tko djeluje puno urbaniji od mene pa naknadno saznam da je rodom iz BiH.

Vrh

PostPostano: 26 stu 2019, 14:23 

Kaftanzoglio je napisao/la:
On (zgboy) koliko sam vidio piše o svojim razmišljanjima i iskustvima u 90-ima, a tada još nije bilo Indexa, Nacional je bio tiskan nakon 1995. i nije ga svatko čitao.

Pretpostavljam da je u to vrijeme stvarno bio neki jaz u mentalitetu, ja nisam baš tada imao doticaja sa Hercegovcima pa ne znam, ali ne bi sve priče i stereotipi nastali iz ničega u vrijeme kad nema interneta.

Sad toga više nema, pogotovo kod mlađih od 40, jer su se svi izmiješali i pokupili mentalitet jedni od drugih. Nekad se i iznenadim kad upoznam nekoga tko djeluje puno urbaniji od mene pa naknadno saznam da je rodom iz BiH.

I sam Niceboy je napisao kako su napadi na Hercegovce i počeli 95-te...
Svatko ima pravo izrazit javno svoje mišljenje, ali također i javno primit kritiku na svoje javno mišljenje...

Vrh

PostPostano: 27 stu 2019, 00:03 

Dane, "zastrašivala" me jer je pomalo iskompleksirana osoba realno, a i to bi možda utjecalo na mene da sam imao pojma o čemu trkelja.

Ovo da bih poplavio si sasvim krivo shvatio - poplavio bih jer bih ti, da ovdje vlada sloboda govora, mogao reći sve što te ide tj izvrijeđati te za tvoje priglupe zaključke. Dosta je tvog suluduog inizistiranja na nekom samo tebi vidljivom animozitetu koji sam imao prema Hercegovcima zbog nekih izjava jednog roditelja prije 20ak god i na osnovi stvari koje sam jednostavno vidio kod drugih ljudi u Zg.

A oko desnog krila HDZ-a i Hercegovaca, da, što? To je tada bila činjenica.

Vrh

PostPostano: 27 stu 2019, 03:15 

NiceBoyZg je napisao/la:
Dane, "zastrašivala" me jer je pomalo iskompleksirana osoba realno, a i to bi možda utjecalo na mene da sam imao pojma o čemu trkelja.

Ovo da bih poplavio si sasvim krivo shvatio - poplavio bih jer bih ti, da ovdje vlada sloboda govora, mogao reći sve što te ide tj izvrijeđati te za tvoje priglupe zaključke. Dosta je tvog suluduog inizistiranja na nekom samo tebi vidljivom animozitetu koji sam imao prema Hercegovcima zbog nekih izjava jednog roditelja prije 20ak god i na osnovi stvari koje sam jednostavno vidio kod drugih ljudi u Zg.

On "bih" poplavio jer "bih" mu ti mogao reći sve što ga ide. Tvoja potisnuta mržnja prema bih kipi iz tebe i manifestira se kroz gramatičke greške. :zubati

Vrh

PostPostano: 27 stu 2019, 06:20 

NiceBoyZg je napisao/la:

Tvoje iznošenje stavova po pitanju Hercegovaca već poprimaju tragikomičnu crtu...

Zanimljivo je kako vi s Filozofskoga smatrate slobodu govora da možete vrieđat neistomošljenika, a istovremeno kukate i tražite kazne za one koji vama malo žešće odgovore ili čak bi i zatvarali samo radi suprotnog mišljenja. Evo pred malo si pozivao uredničtvo da mene stave na hlađenje jerbo sam se usudio uzporediti velikog Dušana s Pavelićem, makar sam to liepo argumentirao.
Ti si po meni pravi primjer plačljivog licemjerčića kojemu je ideologija daleko izpred argumenata...

Vrh

PostPostano: 27 stu 2019, 11:33 

NiceBoyZg je napisao/la:

Može svatko reći što želi, uz neku minimalnu količinu osobne kulture. Nema smisla sad tu dozvoliti neko psovanje jer će se rasprava svesti na osobna vrijeđanja. Na kraju krajeva tema nije ni Dane ni tvoja cijenjena majka (pustimo drage majke na miru, dosta su jada vidjele dok smo narasli :zubati ), nego Detuđmanizacija.

1099 of 2558 - 42.96%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 00:49 

weasel je napisao/la:
Kako nije tjerana kad nam nisu dali izaći ni iz prve ni iz druge Jugoslavije. Stalno su nas trpali unutra. Tuđman je s razlogom napravio taj zakon jer su se već krajem 90-ih stvarale nove ideje nekakvog povezivanja ex-yu zemalja. Tuđan je znao da treća Jugoslavija kao takva nije moguća ali je moguća ekonomska, društvena, kulturna i kakva sve već ne Jugoslavija. Danas slušamo srpske cajke po Hrvatskim gradovima i Zagrebačko sveučilište surađuje s sveučilištima iz "regiona". Upravo takvu situaciju je Tuđman htio sprječiti jer je taj balkanski svinjac poguban za društveno zdravlje i htio nas je okrenuti u potpunosti prema Europi, prema Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji kojima smo povijesno bliži i gdje i sami pripadamo. Na žalost regionaši su pobijedili a dokle će nastaviti pobjeđivti vidjet ćemo...

Ne znam što ti točno znači da nam nisu htjeli dati izaći iz Jugoslavija ili nas u njih tjerali. Tko, Srbi? Pa nama 1918. Jugoslavija bila spas jer su nas mogli Talijani i Srbi, kao ratni pobjednici, raskomadati kako su htjeli, de facto su okupirali Hrvatsku kao Nijemci i Talijani 1941. Do 1941. ni nismo imali planove za izaći osim marginalnog ustaškog pokreta. Druga Jugoslavija je bila po mnogočemu drugačija zemlja od prve i po mnogočemu kakav-takav spas za hrv narod (nijedna Hitlerova tvorevina nije mogla opstati, hrvatski bi se narod našao u poprililčnoj biološkoj opasnosti pobjedom četnika itd) plus dobili smo neke teritorije na Zapadu koje nismo imali nikad prije, a meni su vrijedniji no oni u BIH (ne jer sam perec nego više vrijedi jedna Istra no Bosanska Posavina ili Sredja Bosna po blizini zapadu, gospodarstvu, moru i svemu ostalom, jbg realnost je realnost).... Raspad SFRJ nije bio o tome da je neki narod baš žestoko htio samu Jugoslaviju, to je bila čista krinka Srba za neke druge stvari (to dobro kaže Šešelj 1991. u Benkovcu).

A ovo o čemu pričaš veze nema s ustavom, jer ta odredba postoji u ustavu i danas pa se ne primjenjuje baš, je li? To što ti govoriš o ekonomskom i kulturnom povezivanju nije ta ustavna odredba nikako spriječila, jer se take stvari ne rješavaju ustavom (odnosno kad bi se rješavalo bi to bila smijurija, na razini najtotalitarnijih ustava na svijetu).

To što je u vrijeme FT bilo kako ti ovdje pišeš da želiš je posljedica rata i svega, bilo bi i sa i bez te gluposti u ustavu. Kao što se i raspalo nakon njega, pogotovo negdje od 2005., to je negdje bila godina prekretnice i konačnogh ponovnog kulturnog ulaska u "region" (pjesma "Sve je isto samo njega nema", koncert Bijelog dugmeta u Zg), ali to je jednostavno bilo što su ljudi htjeli i konačno su mogli zbaciti maske. Kako smo utvrdili, nitko od nas ne zna neke slovenske ili mađarske pjevače, a dobro je i Kaftanzoglio rekao su ovi zapadni dijelovi bili bliže Italiji u SFRJ no danas, tada se voljelo talijanske pjevače i puno ih slušalo, danas ništa. Nešto kao cro dance kao autohtoni hrvatski fenomen je bilo fenomen 90tih, ali je iščezlo davno prije, nema to veze s politikom. Jednostavno, ljudi su se okrenuli regionu još davno, ovo što spominjem 2005. je samo kad je isplivalo posve u mainstream.

weasel je napisao/la:

Tuđman je imao karakteristike autoritativnog vođe ali to je bilo potrebno s obzirom na krizna vremena. Čak i poželjno. Niti jedna zemlja nakon dobivenog rata ne zakopava odmah oružje, to samo budale rade. Što su Francuzi napravili nakon pobjede nad Njemačkom u prvom svjetskom ratu? Nisu raspustili vojsku nego su poboljšali obranu istočnih granica s gradnjom obrambenih fortifikacija (Maginotova linija). Mesić je uništio HV i obavještajne službe. Potez ravan veleizdaji. Poslati pobjedničke generale iz rata u penziju, nečuveno..... Svaka mlada država pogotovo ona nastala ratom mora imati snažnu vojsku koja će čuvati ustavno-pravni poredak.

Jesi ti dobro? Lakše malo s :dragobojic

Bio je autoritativan i daleko nakon rata.

Ne znam što misliš pod zakopavanjem oružja, ali usporedba s Franc-.Njem je kriva. Njem je 1914. uletjela u Francusku kao jedna država u drugu, sa milijunima vojnika i ciljem da joj porazi vojsku i okupira zemlju do Sredozemnog mora, a onda se pregovara što i kako. Dom rat nije bio sukob takve prirode. I naravno da Francuzi početkom 1920-ih nisu više imali toliku vojsku kao kad im ovi bilo ukopani 100 km od Pariza, tj da se raspuštalo velike dijelove vojske u odnosu na 1914-1918. I nisu samo radili Maginotovu liniju nego i ušli u Njem, držali Ruhr neko vrijeme, to se sa situacijio Hrvatske i Srbije gore ne može uspoređivati. Kad već ideš u usporedbe koje nemaju smisla.

Oko Mesićevih poteza, ne govorim nikad o nečemu s čime nisam koliko-toliko upoznat, ali puno tih generala ni nije imalo formalnog vojnog obrazovanja i došli su tamo raznim drugim zaslugama. Oko vojske kao čuvara ustavno-pravnog poretka, ne "mora" se ništa. To je rješenje nekih država, u drugima je vodilo u preuzimanje vlasti i diktaturu.

A oko toga kako koristim riječ "fašizam", a mislim to je samo riječ. Vi kad čujete fašizam odmah zamišljate Hitlerove trupe i njihove goose steps. Nije to uvijek tako. Fašizam dolazi u raznim oblicima, Tuđmanov je režim bio neki vrlo razblaženi oblik.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 01:47 

To sto je Tudjman unio u Ustav zabranu balkanskih asocijacija odnosno formiranje nove Jugoslavije je jako dalekovidno.

Teoretski, može se desiti da se u jednom trenutku recimo 2090. godine ili 2130. godine javi blaga natpolovicna većina u Hrvatskoj koja bi sa Srbijom htjela praviti Benelux, recimo pod pritiskom nekih stvari u svijetu koje ne mozemo danas predvidjeti. Tada će biti potrebna 2/3 većina za takvo sto, umjesto blago natpolovične.

Ako 2/3 Hrvata bude željelo Treću/Četvrtu Jugoslaviju, oni će to uraditi i sigurno ih preostala manjina od 1/3 neće spriječiti. Ali barem se neće desiti neki hir ako na kratki trenutak podrška za takvo sto predje 50%.

Ogromna je razlika izmedju natpolovične većine, i konsenzusa od 2/3. Tudjman je ugradio u ustav taj konsenzus, i on se neće moci zaobići jer za promjenu tog člana isto treba 2/3. Doduše ustavne promjene mogu se raditi i sa samo 50% podrške, preko referenduma, jer su rezultati referenduma obavezni https://www.izbori.hr/site/izbori-refer ... rendum/124 .

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 02:12 

Benelux nije nikakva državna zajednica kao Jugoslavija, a oko toga što će biti za 100 godina jednake su, ako ne u i veće, šanse i da će se dogoditi nekakav kataklizmičan događaj/serija događaja koji će učiniti stvari kao ustav i Sabor sasvim nebitnim. Kako je netko iz 1919. mogao predvidjeti sve što se događa danas, a sad se događaji odigravaju još brže no tada zbog tehnologije. Nekad su carstva mogla postojati po 500-1000 godina, danas se sve odvija puno brže.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 02:59 

NBZ, sto su po tebi, bez političke korektnosti, 3 najbolje stvari koje su rezultat Tudjmana?

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 06:41 

NiceBoyZg je napisao/la:
Ne znam što ti točno znači da nam nisu htjeli dati izaći iz Jugoslavija ili nas u njih tjerali. Tko, Srbi? Pa nama 1918. Jugoslavija bila spas jer su nas mogli Talijani i Srbi, kao ratni pobjednici, raskomadati kako su htjeli, de facto su okupirali Hrvatsku kao Nijemci i Talijani 1941. Do 1941. ni nismo imali planove za izaći osim marginalnog ustaškog pokreta. Druga Jugoslavija je bila po mnogočemu drugačija zemlja od prve i po mnogočemu kakav-takav spas za hrv narod (nijedna Hitlerova tvorevina nije mogla opstati, hrvatski bi se narod našao u poprililčnoj biološkoj opasnosti pobjedom četnika itd) plus dobili smo neke teritorije na Zapadu koje nismo imali nikad prije, a meni su vrijedniji no oni u BIH (ne jer sam perec nego više vrijedi jedna Istra no Bosanska Posavina ili Sredja Bosna po blizini zapadu, gospodarstvu, moru i svemu ostalom, jbg realnost je realnost).... Raspad SFRJ nije bio o tome da je neki narod baš žestoko htio samu Jugoslaviju, to je bila čista krinka Srba za neke druge stvari (to dobro kaže Šešelj 1991. u Benkovcu).

Ako nas nisu tjerali u Jugoslaviju, zašto nije bilo dopušteno Saboru da razpravlja o uvjetima i načinu eventualnog ujedinjenja sa Srbijom? U to vrieme jest postojala sklonost ujedinjenja sa Srbima (ali i to je pitanje u kojem postotku), ali ono što se na kraju dogodilo, prije je bila okupacija nego ujedinjenje.
„Hoćemo da budemo sa Srbijom, ali ne pod Srbijom, hoćemo Srbina za brata, a ne za gospodara ”
(Zagreb, 1919.) Stjepan Radić

Samo 4 godine nakon toga:
„Ovo ćemo i zaboraviti, neću reći zaboraviti, nego prekrižiti, ali to se ne zaboravlja da je 30,000 naših seljaka bilo izbatinano i zatvoreno samo radi republikanizma i da su naše žene, naši starci i naši mladići i djeca batinani, to se neće nikad zaboraviti. Nikad više neće se naći čovjek u našim redovima koji će reći da smo mi i Srbi jedan narod. Krvnik i njegova žrtva nisu jedno.”
(govor na zagrebačkim borongajskim livadama, 15.4.1923.)

Ne shvaćam što nam se moglo dogoditi gore? Tako i tako smo bili razkomadani bez da je itko štitio hrvatske interese bilo od Srbije, bilo od Italije.

Što se tiče druge Jugoslavije, za Hrvate se pokazala daleko gora od prve. Ubijeni su i protjerani svi koji su imalo drugčije razmišljali od režima. Od Mačekovca, katolika, do slobodomislećih ljevičara i komunista (poput Cilige ili Hebranga). Na vlast je došla najgora nepismena i neradnička ološ bez osnovne škole. Stvorena je nekakva formalna hrvatska tvorevina u sklopu Jugoslavije, a bez ikakvih stvarnih ovlasti, ter čiji su vođe bili samo poslušnici Beograda. Također, koliko je ta hrvatska tvorevina bila hrvatska, najbolje govori da su Srbi uz Hrvate bili i u Ustavu ravnopravno spomenuti kano da je to i njihova republika, jednako kano i od Hrvata. A u praksi je bilo da su Srbi vladali policijom i zauzimali direktorska mjesta u SRH.
Što se tiče da se SRH proširila na zapad, to je bila samo sretan splet okolnosti. Tu treba naglašavati da se Jugoslavija proširila na zapad. A Istra je otišla u SRH samo zato što su istarski partizani i istarsko svečenstvo inzistirali na tome da budu pod Hrvatskom, tako da partijskom vrhu nije drugo niti preostalo. Kome drugom bi mogli dati Istru? Ali gledajući na iztok, Hrvatskoj je oduzetio sve što se oduzeti moglo.
Kako mi možemo govoriti o nekom hrvatstvu ili ikakvoj samostalnosti SRH, kad su u njoj Srbi vladali i vojskom, policijom, poduzećima, a da ne govorimo o hrvatskim pripuzima na vlasti koji su se klanjali tim istim Srbima, ter još podupirali njihovu mitologiju (Jasenovac...) usmjerenu na Hrvate.

A na kraju, treba zaključiti da današnji problemi koje imamo (korupcija, uhljebi, stranačka podobnost...) upravo su razvijeni u Jugoslaviji, ter je u to vrieme to i ugrađeno u mentalitet našeg naroda (a ne samo političara koji i dolaze iz naroda). Također, te formalne granice SRH mi smo bili prisiljeni braniti 1991-95, tako da tu i ne vidim neke koristi i prednosti na račun granica od SRH.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 06:51 

NiceBoyZg je napisao/la:
A oko toga kako koristim riječ "fašizam", a mislim to je samo riječ. Vi kad čujete fašizam odmah zamišljate Hitlerove trupe i njihove goose steps. Nije to uvijek tako. Fašizam dolazi u raznim oblicima, Tuđmanov je režim bio neki vrlo razblaženi oblik.

I onda ti nisi Klasićev student... :zubati

Nego, ako je partizan Tuđman bio razblaženi fašist, kako to da nije progonio niti jednog ,,reformiranog'' komunistu, nego jedini nekakav progon koji je zabilježen jest onaj nad HSPovcima? (inače, u demokratskim zemljama poput Poljske čak je normalno da lustriraju bivše komuniste) I još taj razblaženi fašist drži Titovu bistu u svom uredu, ter slavi Dan antifašizma... :smajl007

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 07:45 

Robbie MO je napisao/la:
To sto je Tudjman unio u Ustav zabranu balkanskih asocijacija odnosno formiranje nove Jugoslavije je jako dalekovidno.

Teoretski, može se desiti da se u jednom trenutku recimo 2090. godine ili 2130. godine javi blaga natpolovicna većina u Hrvatskoj koja bi sa Srbijom htjela praviti Benelux, recimo pod pritiskom nekih stvari u svijetu koje ne mozemo danas predvidjeti. Tada će biti potrebna 2/3 većina za takvo sto, umjesto blago natpolovične.

Ako 2/3 Hrvata bude željelo Treću/Četvrtu Jugoslaviju, oni će to uraditi i sigurno ih preostala manjina od 1/3 neće spriječiti. Ali barem se neće desiti neki hir ako na kratki trenutak podrška za takvo sto predje 50%.

Ogromna je razlika izmedju natpolovične većine, i konsenzusa od 2/3. Tudjman je ugradio u ustav taj konsenzus, i on se neće moci zaobići jer za promjenu tog člana isto treba 2/3. Doduše ustavne promjene mogu se raditi i sa samo 50% podrške, preko referenduma, jer su rezultati referenduma obavezni https://www.izbori.hr/site/izbori-refer ... rendum/124 .

Nisam pravnik, no nije tako kako ti kažeš. Iako imamo jedan te isti ustav od 1990. godine s vremenom se dodalo toliko amandmana da današnji tekst ustava je bitno drugačiji od izvornog kada je donešen. Teoretski bi se moglo dogoditi da čak i ako neka velika manjina želi u nekoj budućnosti Benelux sa Srbijom mogla bi to bez problema uraditi.

Druga stvar, u ustavnoj povijesti Hrvatske postoji već presedan gdje je kršen ustav. Taj presedan je bio učlanjene u NATO savez. Po ustavu je trebao biti referendum pošto se dio suvereniteta prenosio na višu istancu, međutim Sabor je jednostavnom većinom izglasao učlanjenje. Siguran sam da bi elita tako uradila i sa učlanjenjem u EU da nisu sami EU birokrati inzistirali na referendumu (Josipović i Kosor su potpisali pristupni ugovor još prije samog referenduma o članstvu u EU).

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 22:59 

NiceBoyZg je napisao/la:
Kako smo utvrdili, nitko od nas ne zna neke slovenske ili mađarske pjevače, a dobro je i Kaftanzoglio rekao su ovi zapadni dijelovi bili bliže Italiji u SFRJ no danas, tada se voljelo talijanske pjevače i puno ih slušalo, danas ništa. Nešto kao cro dance kao autohtoni hrvatski fenomen je bilo fenomen 90tih, ali je iščezlo davno prije, nema to veze s politikom. Jednostavno, ljudi su se okrenuli regionu još davno, ovo što spominjem 2005. je samo kad je isplivalo posve u mainstream.

Ne samo Rijeka i Istra, koliko je Hrvatska bila zapadno orijentirana u glazbi za vrijeme SFRJ sjetio sam se po tome što smo imali kazete kod nas od Tomislava Ivčića i Mladena Grdovića gdje su kompletno pjevali na talijanskom.

Istarske pjevače neću ni spominjati, od njih je to i za očekivati, ali ova dva su poslije perjanice hrvatstva i siguran sam da Grdović više ne bi pjevao na talijanskom , a vjerojatno ni Ivčić da je živ.

Isto tako su jedno vrijeme bili popularni i meksički pjevači i filmovi. Negdje sam pročitao da kad je igrala Mama Juanita u Zagrebu, pali su svi rekordi prodanih ulaznica u kinima.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 23:11 

NiceBoyZg je napisao/la:

:nono
Hodaš po tankoj žici...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 23:25 

Kaftanzoglio je napisao/la:
NiceBoyZg je napisao/la:
Kako smo utvrdili, nitko od nas ne zna neke slovenske ili mađarske pjevače, a dobro je i Kaftanzoglio rekao su ovi zapadni dijelovi bili bliže Italiji u SFRJ no danas, tada se voljelo talijanske pjevače i puno ih slušalo, danas ništa. Nešto kao cro dance kao autohtoni hrvatski fenomen je bilo fenomen 90tih, ali je iščezlo davno prije, nema to veze s politikom. Jednostavno, ljudi su se okrenuli regionu još davno, ovo što spominjem 2005. je samo kad je isplivalo posve u mainstream.

Ne samo Rijeka i Istra, koliko je Hrvatska bila zapadno orijentirana u glazbi za vrijeme SFRJ sjetio sam se po tome što smo imali kazete kod nas od Tomislava Ivčića i Mladena Grdovića gdje su kompletno pjevali na talijanskom.

Istarske pjevače neću ni spominjati, od njih je to i za očekivati, ali ova dva su poslije perjanice hrvatstva i siguran sam da Grdović više ne bi pjevao na talijanskom , a vjerojatno ni Ivčić da je živ.

Isto tako su jedno vrijeme bili popularni i meksički pjevači i filmovi. Negdje sam pročitao da kad je igrala Mama Juanita u Zagrebu, pali su svi rekordi prodanih ulaznica u kinima.

Danas ne patimo za Zapadom kano nekad, jerbo smo danas i sami Zapad, ter osim vrlina znamo i mane Zapada i više nam on nije neki krajnji ideal. To što su nekad ljudi u tolikoj mjeri patili za Zapadom, samo je dokaz da smo bili zatvoreno i diktatorsko družtvo...

Vrh

PostPostano: 04 pro 2019, 14:24 

Robbie MO je napisao/la:
NBZ, sto su po tebi, bez političke korektnosti, 3 najbolje stvari koje su rezultat Tudjmana?

Ja nikad ni ne robujem istoj. Pa evo recimo domislio se 3 stvari. Ali prije nego počnem, samo da napomenem da o ovome što ću reći nema smisla kontemplirati bi li netko drugi mogao bolje. Nije bilo drugog nakon 1990. jer je te godine HDZ na računu već imao 6 milijuna dolara. Račan, Savka i ostali nisu imali šanse tu.

1. Ishod, a time umnogome i vođenje rata, barem u RH (ne bih komentirao niti toliko znam BIH, jednostavno ne znam dovoljno koliko se moglo postići nešto bolje za Hrvate tamo za razumnu cijenu - to bi trebalo godine i godine istraživanja da se utvrdi, a vjerojatno i rađena neka već) - uništio je RSK karcinom, vratio istočnu Slavoniju bez borbi - to je jedino što se nakon 25 god računa u tom pogledu. Neke operativne greške u samom vođenju rata su davno zaboravljene.

2. Pomirenje - Omogućilo dobivanje rata i kakvu-takvu slogu do sredine devedesetih, s nekim iznimkama (ono pismo da odstupi 1993, Paraga itd). Hrvatska je danas izrazito ideološki podijeljena, mislim da ovako desnijih ima malo više, ali da ima i više antifašista od baš fašista. Tu podijeljenost vidimo i na ovoj temi (iako se mene optužuje za gluposti jer nisam uopće lijevo ali dobro) ali bolje nego da se nasilno nametnulo jedno tumačenje bilo koje strane.

3. Hoćeš nešto baš politički nekorektno? To što je 1991/2 uglavnom potamanio ustaše ! :D

Onu divlju ekipu koja je izvukla top ispred Gradske knjižnice i sramotila nas kao novorođenu državu pred svijetom. Je da ih je u normalnim okolnostima trebalo trebalo izvesti na sud, ali država za to tada nije imala snage pa je ovako bilo najbolje. Tuđman ih je tu dobro prikačio, znam da će se neki ljutiti na ovo ako pročitaju, ali eto, pišem slobodno, ako hoćete circlejerk od foruma kažnjavajte me i brišite.

Nažalost, osim ove 3 stvari teško se i domisliti ičega. Ne znam što bi bilo četvrto, peto...

Vrh

PostPostano: 04 pro 2019, 14:52 

Mar-kan je napisao/la:
NiceBoyZg je napisao/la:

:nono
Hodaš po tankoj žici...

ovo ti je tipična fraza hercegovačkih Bošnjaka pa ti gledaj... :neznam

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2019, 15:12 

A onda me banirajte, ne znam. Evo, rekao koje mu dobre strane. Baš ste vi hercegovački Hrvati najveći fanovi FT jbt neš vas usrećio. Da vam je dao HB onda ok, razumio bih. Ovako baš i ne.

Vrh

PostPostano: 08 pro 2019, 20:26 

https://www.youtube.com/watch?v=5QMXjpaIhmc

Tunjo Filipović: Tuđmanova politika bila je pomirenje ustaša i partizana. A jedino što se desilo je da se samo on (Tuđman) pomirio sa ustašama. Za njega se ne može reći da je bio ustaša, ali se okružio ustašama, pa kad je umro, ostale su samo ustaše.

Lucidno od Tunje. :D Mada, možda mu je prejaka tvrdnja.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 228 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: