|
|
Stranica: 168/333.
|
[ 8320 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
bobanovski
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 25 ožu 2020, 23:15 |
|
|
podrinje je napisao/la: bobanovski je napisao/la: Išao sam u Mostar prije 12 dana, dakle još 2 dana do potvrde da se nisam tamo zarazio.
Nemam nikakvih problema sa disanjem, ne kašljem ali su mi oči crvene i suva su mi usta i ne vjerujem da bi mi simptomi bili samo takvi. Bićeš ti ok, do sad bi već imao konkretne probleme da je imaš. Pa dobro, realno punim za koji misec 30 godina i mislim da nebi ni imao teže simptome a ovo oko učiju mi je nestalo. možda je bila neispavanost
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 25 ožu 2020, 23:24 |
|
|
bobanovski je napisao/la: podrinje je napisao/la: Bićeš ti ok, do sad bi već imao konkretne probleme da je imaš.
Pa dobro, realno punim za koji misec 30 godina i mislim da nebi ni imao teže simptome a ovo oko učiju mi je nestalo. možda je bila neispavanost Super je biti 30. Lude godine. Ali kao nešto stariji forumaš, ipak bih ti preporučio nošenje maske i rukavica. Može samo da pomogne a nije velika neprijatnost.
_________________ Долетеће бели голуб, једне зоре ране...
|
|
Vrh |
|
|
bobanovski
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 25 ožu 2020, 23:35 |
|
|
Nbgd88 je napisao/la: bobanovski je napisao/la: Ako mi umre neko iz obitelji prvo ću propucat ovoga jednoga šta je kršio izolaciju i možda i mene zarazio
A e! Iz dišpeta! Nemoj čoviče, lagano. Ajde budi pozdravljen, da ne pravimo od teme ćakulanje. Jedan as je vodio djecu na preglede dok je bio u civilnoj zaštiti pa je kašljao, pregledan i saznalo se da je bio u skijanju. Taj sutra može biti odgovoran za minimalno 100 mrtvih, teroristima u Francuskoj je to jackpot. pozdrav
|
|
Vrh |
|
|
bobanovski
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 25 ožu 2020, 23:37 |
|
|
podrinje je napisao/la: bobanovski je napisao/la: Pa dobro, realno punim za koji misec 30 godina i mislim da nebi ni imao teže simptome a ovo oko učiju mi je nestalo. možda je bila neispavanost Super je biti 30. Lude godine. Ali kao nešto stariji forumaš, ipak bih ti preporučio nošenje maske i rukavica. Može samo da pomogne a nije velika neprijatnost. Ma nosim masku nažalost bez filtera pravih jer je nemam di nabavit kao i rukavice koje mijenjam svaki put kad izađem negdi. Rukavice su važnije od maske po meni a većina ima samo masku
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 25 ožu 2020, 23:50 |
|
|
bobanovski je napisao/la: podrinje je napisao/la: Super je biti 30. Lude godine. Ali kao nešto stariji forumaš, ipak bih ti preporučio nošenje maske i rukavica. Može samo da pomogne a nije velika neprijatnost.
Ma nosim masku nažalost bez filtera pravih jer je nemam di nabavit kao i rukavice koje mijenjam svaki put kad izađem negdi. Rukavice su važnije od maske po meni a većina ima samo masku Ne nosim ni masku, ni rukavice, ali stojim na udaljenosti od ,,osobe,, najmanje 1,5 metar. Ovi virusi kao skakavci, na onim zutim trakama upozorenja ispred marketa, apoteka...pise, radi svoje i bezbjednosti ostalih drzite odstojanje 2 m.
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 25 ožu 2020, 23:53 |
|
|
bobanovski je napisao/la: podrinje je napisao/la: Super je biti 30. Lude godine. Ali kao nešto stariji forumaš, ipak bih ti preporučio nošenje maske i rukavica. Može samo da pomogne a nije velika neprijatnost.
Ma nosim masku nažalost bez filtera pravih jer je nemam di nabavit kao i rukavice koje mijenjam svaki put kad izađem negdi. Rukavice su važnije od maske po meni a većina ima samo masku Zavisi od okolnosti, najbolja kombinacija je imati oba. Za maske konkretno nemam komentar, sutra navodno stiže veća količina u apoteke. U sred epidemije apoteke nemaju maski ni zaštitnih rukavica, samo nas dobri Bog može spasiti...
_________________ Долетеће бели голуб, једне зоре ране...
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23959 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
U Italiji je umiralo 1.745 ljudi prosječno dnevno u 2019. godini. To bi sada trebalo biti skoro 2.500 ljudi dnevno, po ovim podacima od zadnjih 10 dana.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76336 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
lider30 je napisao/la: U Italiji je umiralo 1.745 ljudi prosječno dnevno u 2019. godini. To bi sada trebalo biti skoro 2.500 ljudi dnevno, po ovim podacima od zadnjih 10 dana. Ministar mi je poslao ovaj link, gdje se prati mortalitet u Europi radi detekcije sistematskih zdravstvenih problema. Odudaranje od ukupnog mortaliteta je najbolja i najrealnija mjera. Na moje veliko iznenađenje, zasada se nikakvo povećanje mortaliteta u Italiji ne vidi. Sve do 11. tjedna u godini a to je treći tjedan 3. mjeseca nema nikakvih anomalija. https://www.euromomo.eu/Izgleda kao da umiru uglavnom oni što i trebaju umirat.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76336 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Princ Charles, prijestolonasljednik britanske krune, pozitivan na koronavirus.
Pridodaje dojmu da "pola ljudi ima koronavirus", a ne samo 0.1%.
Brazilski predsjednik pozitivan. Albert od Monaka pozitivan.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23959 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Mora se uzeti u obzir da izolacija i poduzete mjere opreza, djeluju pozitivno na starije osobe i smanjenu smrtnost od uobičajenih (ostalih) uzroka. Kuća, jačanje imuniteta, sve ostale potencijalne zaraze manje, sezonska gripa minimalizirana.
Iako je ovaj gore podatak vrijedan analize.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:37 |
|
|
Zašto neke od ovih zemalja, npr. Italija, ne naprave 1000 random testova na zdravoj populaciji (ne samo onima koji su došli u bolnice ili koji su povezani sa zaraženima) pa da vidimo je li možda 10% populacije već preboljelo virus ili ga u ovom trenutku ima.
Ako bi svaki deseti ili dvadeseti test bio pozitivan, onda u biti imamo najveći fenomen pogrešnog tumačenja podataka u 21. stoljeću.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:46 |
|
|
Brod Diamond Princess je imao populaciju od 3000 ljudi, od čega 800 pozitivnih.
Na populaciji od 800, od prirodnog mortaliteta bi trebalo umrijeti 10-ero godišnje. To je 1 mjesečno. Taj brod prate već 3 mjeseca, znači među 700 pozitivnih očekivalo bi se 3 prirodno umrla tijekom 3 mjeseca, s tim da zbog fluktuacija ta brojka itekako može biti i samo 1, ali i npr. 5. Oni imaju mortalitet od 10 umrlih.
Znači, koroni se može pripisati možda 7 umrlih. Da su ovih 800 imali gripu, imali bi dodatni mortalitet od 2 umrlih.
Ok, netko moze reci da dobna struktura broda nije reprezentativna, i to treba uzeti u obzir. Ok možda nema previše osamdesetogodišnjaka, no ljudi koji putuju kruzerima po Japanu većinom su ljudi koji su u životu zaradili pare, znači tu nema previše ni djece ni tinejdžera. U bogatim državama mlađi penzioneri najviše putuju, jer imaju i para i vremena (putovanje ogromnim kruzerima koji idu između kontinenata traje po 30 dana, ljudi od karijere takav si odmor vremenski ne mogu priuštiti).
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:47 |
|
|
Ja se ne bih čudio, da je u svijetu stvarni broj zaraženih preko 10 milijuna. Većina država uopće ne testira ili jako malo testira.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:53 |
|
|
lider30 je napisao/la: Ja se ne bih čudio, da je u svijetu stvarni broj zaraženih preko 10 milijuna. Većina država uopće ne testira ili jako malo testira. Razni eksperti tvrde da je stvarna brojka u svakom trenutku vjerojatno 20 puta veća od službene. Većina država skenirala je oko 0.1% svoje populacije testovima, a odavno virus nije vezan uski krug oko "nultih pacijenata". Amerika sada masovno testira i u državi New York recimo broj pozitivnih porastao sa 2000 prije tjedan dana na 25 000 jučer. Virus koji navodno ima period inkubacije od oko 1 tjedna i kod kojeg svaka osoba u prosjeku zarazi još 2, ne može za tjedan dana porasti 10 puta. Jasno je da ovi novi slučajevi koji se otkrivaju su tu odavno.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:56 |
|
|
Inače, Amerika će za par dana izbiti na prvo mjesto jer najmasovnije testiraju.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 00:58 |
|
|
Evo recimo Predsjednik gospodarske komore Federacije kaže da je deset dana tražio u bolnici da ga testiraju, i da su ga odbijali jer ne spada u slučajeve koji su se vratili iz inozemstva ili su bili na partiju u Konjicu.
Tada je povukao svoj politički utjecaj, testirali su ga, i ispao pozitivan.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 01:05 |
|
|
Jel znate što bi se dogodilo da Amerika npr. masovno testira svoje stanovištvo i utvrdi se da ih je 1 milijun preboljelo virus ili ga trenutno imaju? -Karantene bi se slijedeći dan raspustile jer bi ispalo da virus uopće nije opasan.
Mislim da se Trump nada toj mogućnosti, i zato su i naručili ogroman broj testova. Ako budu mogli dokazati da je stvarni broj zaraženih 20 puta veći, sve one statistike mortaliteta treba dijeliti s brojkom 10, a uz postojanje bilo kakvog odobrenog lijeka ili tretmana koji dodatno smanjuje mortalitet, stvar je još jasnija.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 01:57 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: virus uopće nije opasan.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 02:06 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: virus uopće nije opasan.
Ne vadi mi riječi iz konteksta. Taj dio rečenice je "jer bi ispalo da virus uopće nije opasan." Razmatrao sam malo vjerojatni scenarije da ispadne da je već 1 milijuna Amerikanaca zaražen.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 02:10 |
|
|
Zašto se svi stariji od 72 godina jednostavno ne stave u hotele i hermetički ih se zatvori, skupa s određenim brojem osoblja koje bi se brinulo o njima a koje bi također s njima bilo u karanteni. Posebnim sistemom bi im se dostavljala hrana.
Bilo bi bolje i za te starije i za mlađe.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 02:20 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ne vadi mi riječi iz konteksta. Taj dio rečenice je "jer bi ispalo da virus uopće nije opasan." Razmatrao sam malo vjerojatni scenarije da ispadne da je već 1 milijuna Amerikanaca zaražen. Ne vadim. Kažem da virus nije opasan. Ni blizu koliko mediji pumpaju. Stopa smrtnosti 0,04%. Sezonska gripa 0,1%.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 02:29 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ne vadi mi riječi iz konteksta.
Taj dio rečenice je "jer bi ispalo da virus uopće nije opasan." Razmatrao sam malo vjerojatni scenarije da ispadne da je već 1 milijuna Amerikanaca zaražen.
Ne vadim. Kažem da virus nije opasan. Ni blizu koliko mediji pumpaju. Stopa smrtnosti 0,04%. Sezonska gripa 0,1%. 0.04% je manje od 0.1%. S Diamond Princess kruzera se vidi da je stopa smrtnosti vjerojatno oko 1%. Slažem se da nije ni blizu koliko se pumpa, jače je oko 5 puta od sezonske gripe, otprilike kao da 5 gripa preboliš i još imaš pauzu par mjeseci da se odmoriš između svake dvije.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 02:30 |
|
|
Druga mala studija o lijeku Hydroxychloroquine, rezultat osporava onu francusku studiju, nisu našli statistički značajan efekt. Citat: Hydroxychloroquine, a medicine for malaria that President Donald Trump has touted as a treatment for coronavirus, was no more effective than conventional care, a small study found.
The report published by the Journal of Zhejiang University in China showed that patients who got the medicine didn’t fight off the new coronavirus more often than those who did not get the medicine.
The study involved just 30 patients. Of the 15 patients given the malaria drug, 13 tested negative for the coronavirus after a week of treatment. Of the 15 patients who didn’t get hydroxychloroquine, 14 tested negative for the virus.
The results of the study weren’t statistically significant. Ja sam pročitao francusku studiju i našao očite znakove najmještanja rezultata, kroz izbacivanje točki podataka koje su rušile pozitivnu statistiku, pod izlikom proizvoljnog pravila da će ući u obradu samo oni koji su svih 6 dana bili praćeni. Što je smiješno, jer je 1 umro, pa kako ćeš ga pratiti ako je umro. Da su pošteno obradili podatke, izgubili bi 70% efekta ali bi i dalje bilo nešto statistički značajne pozitive.
|
|
Vrh |
|
|
robelec
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 04:27 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: lider30 je napisao/la: U Italiji je umiralo 1.745 ljudi prosječno dnevno u 2019. godini. To bi sada trebalo biti skoro 2.500 ljudi dnevno, po ovim podacima od zadnjih 10 dana. Ministar mi je poslao ovaj link, gdje se prati mortalitet u Europi radi detekcije sistematskih zdravstvenih problema. Odudaranje od ukupnog mortaliteta je najbolja i najrealnija mjera. Na moje veliko iznenađenje, zasada se nikakvo povećanje mortaliteta u Italiji ne vidi. Sve do 11. tjedna u godini a to je treći tjedan 3. mjeseca nema nikakvih anomalija. https://www.euromomo.eu/Izgleda kao da umiru uglavnom oni što i trebaju umirat. Nekima sam podijelio ovaj link gdje se prati mortalitet u Europi i sad me zatrpali raznim upitima. Uglavnom, jednog lika posebno zanima gdje se mogu pronaći dnevni podaci mortaliteta po zemljama (Italija ga jasno posebno zanima) barem za razdoblje 2017-2020 i po mogućnosti po vrstama bolesti? Citiram ga: "ključno bi bilo usporediti dnevne podatke o smrti od respiratornih bolesti u razdoblju veljača-ožujak 2020. vs. isti dani 2019. i 2018.? Ad hoc izvještaji iz talijanskih bolnica sugeriraju da bi linija 2020. za te dane trebala biti daleko iznad linija za prethodne godine. Međutim, ako nije, eeeeeeee.... Link koji ste stavili je koristan ali grafovi nisu baš pregledni i riječ je o ukupnom mortalitetu. Ukupan mortalitet nam ne govori mnogo. Naime, za priču o covid-19 ključan je mortalitet koji je izazvan viškom potražnje za bolničkom opremom koju sustav ne može zadovoljiti (npr za respiratorima kojih je u ITA prije krize bilo 83 na milijun stanovnika vs. 301 u GER i 200 u HR). Ako ova zaraza "lupa" u granice kapaciteta zdravstva kako pišu mediji i kako se kunu naši epidemiolozi, onda bi se to u Italiji i Španjolskoj sada moralo vidjeti u podacima." Ako može neka pomoć od Ministra ili tebe Robi, pomagajte.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Korona virus Postano: 26 ožu 2020, 04:31 |
|
|
Dnevne podatke nijedan zavod za statistiku u svijetu ne objavljuje, čak je i ovaj tjedni pregled velika sreća da postoje podaci.
Što se tiče Italije, sve vijesti koje dolaze su iz Lombardije, to je 1 od 20 talijanskih regija. I jedino je tamo bolnički sustav u kolapsu. Na Siciliji ili u Rimu i Trstu sumnjam da je bolnički sustav u kolapsu.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|