HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 18 tra 2024, 23:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 516 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 19:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Znači genijalno :smijeh

Citat:
Iz Pekinga stiglo 80 respiratora koje je kupila Vlada FBiH, očekuje se još 20

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pošiljku od 80 respiratora, koji su stigli danas iz Pekinga, a koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema.
Riječ je o 80 respiratora sa po dva izlaza, koji mogu biti i mobilni i stacionarni, te su kao takvi trenutno najtraženiji na tržištu. Nabavka je koštala 10,5 miliona KM.

"Važna je pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te koristim i ovu priliku da im se zahvalim. Ali je važna i naša moć da, kao institucije, nabavljamo ono što nam je potrebno, naročito u nezapamćenim uslovima konkurencije na tržištu medicinske opreme. Sa ovom, dosada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sistem bit će još jači za suočavanje sa pandemijom. Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom FBiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora", rekao je premijer Novalić.

On je kazao da su ranije nabavljeni testovi, zaštitna odjela i druga oprema i nastavit će dobavljati svu potrebnu opremu.

"Vlada će, kao i dosad, sa snagom svojih resursa biti na raspolaganju našem zdravstvenom sistemu i ljekarima koji su na prvoj liniji odbrane", naglasio je Novalić.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/iz-peki ... /200425084

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 19:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH

Poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice uvoznik je respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH, a osim neobičnog posrednika u oči upada i cijena uvezene opreme.
Da je kompanija iz Srebrenice koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća uvoznik specijalizirane medicinske opreme za naš portal potvrdio je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

"Uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu je kompanija 'FH Srebrena malina' d.o.o., a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d.o.o.", izjavio je Kovačević.

Kako se može vidjeti na službenoj stranici, direktor "Srebrene maline" je TV voditelj Fikret Hodžić. Na broj telefona koji je naznačen na stranici ove kompanije javio se Fikretov brat Redžep.

"Sve što vam ja mogu trenutno reći je da je to isitna, a da će u narednim danima sve biti trasparentno prikazano", odgovorio je on na naše pitanje kako je "Srebrena malina" dobila posao nabavke respiratora.

Prvih 80 respiratora od ukupno 100 jučer je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao premijer Fadil Novalić. On je tada kazao kako je važna pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te im se tom prilikom zahvalio.

"Ali je važna i naša moć da, kao institucije, nabavljamo ono što nam je potrebno, naročito u nezapamćenim uslovima konkurencije na tržištu medicinske opreme. S ovom, do sada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sistem bit će još jači za suočavanje s pandemijom. Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom FBiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora", rekao je premijer Novalić.

Kako je nabavka koštala 10,5 miliona KM prostom računicom lako dođemo do podatka da je jedan respirator kineskog proizvođača koštao oko 100 hiljada KM.

Iz jednog od specijaliziranih uvoznika respiratora vrhunskih zapadnih proizvođača su nam kazali da respiratori najboljih svjetskih proizvođača sa svim opcijama (proizvođači GE, Draeger, ...) koštaju između 70 i 80 hiljada KM. Istina, kod proizvođača respiratora van Kine problem mogu biti rokovi isporuke, a prema procjenama, na njih bi se moralo čekati do septembra.

U ovom postupku ključnu riječ vodio je Federalni štab civilne zaštite koji na više upita medija u posljednjim sedmicama nije pojasnio uslove niti način odabira uvoznika. Iz Federalnog ministarstva zdravstva su jednom prilikom kazali da su oni samo izrazili potrebu te da nisu učestvovali u daljnjem procesu.

S obzirom na stanje prirodne nesreće u BiH izazvane pandemijom koronavirusa ranije je donesena odluka o suspendovanju Zakona o javnim nabavkama pa se umjesto toga primjenjuje postupak direktne pogodbe. Ipak, to nikako ne znači da proces nabavke koji vrše institucije države ne treba biti maksimalno transparentan i u skladu s normama profesionalnog odnosa.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/poljopr ... /200427095

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 19:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Citat:
Fikret Hodžić o nabavci respiratora: Iskoristili smo svoje relacije i osnažili naš zdravstveni sistem

Nakon informacije koju smo objavili o tome da je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice uvoznik respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH, a zbog čega je i Tužilaštvo KS najavili provjere ove nabavke, saopćenjem se oglasio direktor "Srebrene maline" i TV voditelj Fikret Hodžić.
On je u saopćenju potvrdio informaciju da je njegova kompanija, kako kaže, u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uslovima, uspjela nabaviti 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

"Najveći dio respiratora, njih 80, već je stigao u našu zemlju. O tome su izvještavali i brojni regionalni mediji. Kao što je svima poznato respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem. Istina, prije nekoliko mjeseci nismo pomišljali da ćemo se baviti i nabavkom medicinske opreme. Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja „FH Srebrene maline“, Federacija respiratore mogla čekati, kako je neko od kritičara i dobio informaciju, do septembra ili oktobra. Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade", naveo je Hodžić.

Kaže da je "Srebrena malina“ uvezla respiratore iz Kine, a u transportu su korištene usluge nekoliko međunarodnih aerodroma, carinske i sigurnosne agencije nekoliko država izdale su potrebnu dokumentaciju, kao i državne agencije specijalizirane za kontrolu i praćenje trgovine medicinskom opremom.

"Uz navedeno, niz međunarodnih organizacija prati svaki oblik i svaki segment trgovine respiratorima na globalnom nivou. Tako je bilo i sa našom isporukom. Uz navedeno, ispoštovani su svi domaći preduslovi, sve domaće obaveze i procedure. U posao su bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade s izdavanjem potrebnih dokumenata. Niko, ni na jednom meridijanu nas nije zaustavio i upitao: Kako to da preduzeće „FH Srebrena malina“ d.o.o. kupuje respiratore. Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo. Volimo zemlju i poljoprivredu, ali nismo „poljoprivredno gazdinstvo“. Da su nas oni koji se danas predstavljaju da znaju sve o nama nekada posjetili u Srebrenici, da su navratili do Sućeske, znali bi da iza nas stoji samo mnogo rada", istaknuo je on.

Podršku, kako navodi, nisu ni očekivali, ali, poručuje svima da ih poštede nepravednih i zlonamjernih napada.

"Posao s nabavkom respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega, bio je trgovina. U toj trgovini naša kompanija „FH Srebrena malina“ d.o.o. zaradila je određeni novac. Oni koji se bave „prostim računicama“ već su nas proglasili milionerima. Neki drugi kažu da „živimo na kredit“. Istina je u sredini. Jako mnogo radimo, u kreditima smo, ali ostane dovoljno i za nas i naših deset radnika, za desetke kooperanata. U poslu s respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom. Ali, ponavljamo, zarada nam i nije bila na prvom mjestu. Na kraju, iskreno se nadamo da će nedaća koja nas je zadesila brzo proći. Da će potreba za respiratorima biti sve manja. A mi u „FH Srebrena malina“ nastavit ćemo vrijedno raditi, ulagati u sebe i u svoje proizvode, pa valjda dočekamo dan da naši ljudi budu i ponosni na nas", poručio je Hodžić.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/fikret- ... /200427165


Znao sam ja da je para u malini. :smijeh

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 19:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35951
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Sebijin zet veza za maline.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 19:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18542
Ovo kod njih nikako ne miriše na dobro. Nikakva organizacija u vreme krize! Radnici se otpuštaju u velikom broju, i tako otpušteni gledaju kako se krade...

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 19:57 
Online

Pridružen/a: 05 lis 2019, 13:55
Postovi: 4927
HDZ oprao ruke od “******** partnera”...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/milicev ... /200427168

Povodom informacija o nabavci 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, ministrica financija FBiH i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite Jelka Milićević izjavila je kako smatra obavezom dati pojašnjenje javnosti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu učestvovale u navedenoj nabavci.

Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od Federalnog štaba Civilne zaštite i pribavlja saglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni štab usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena" naglašava ministrica Milićević.

Također podsjeća da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

"Zbog svega navedenog zaista je potrebno potpuno istražiti šta se desilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz budžeta FBiH", istakla je ministrica Milićević.

Kako smo objavili, Poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić uvoznik je respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH, a osim neobičnog posrednika u oči upada i cijena uvezene opreme.

Kako je nabavka koštala 10,5 miliona KM prostom računicom lako dođemo do podatka da je jedan respirator kineskog proizvođača koštao oko 100 hiljada KM.

_________________
Ode sve ovo u helać


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 20:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68988
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Podignuti optužnicu.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 20:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68988
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Troše li troše "kredit Srebrenice" kako Suljagić naziva politički i monetarni potencijal onog davnog masakra u Srebrenici.

Ovaj put da opravdaju krađu prema vlastitim biračima (respiratori plaćeni 100 000 KM po komadu), ali bogme radi se i o hrvatskom novcu i zato se mora dići optužnica.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 20:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27386
Ovo nije transparentno. Smiljare se zaobišlo. Nemere to tako. :zubati

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 20:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30418
Kisik sa okusom maline. :zubati

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

804 of 2558 - 31.43%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 20:20 
Online

Pridružen/a: 05 lis 2019, 13:55
Postovi: 4927
SDA će istraživati SDA “nabavke”. Pokrenut slučaj u tužilaštvu Kasabe Sarajstan...


Tužilaštvo Kantona Sarajevo provjerava spornu nabavku respiratora u Federaciji BiH

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je dva predmeta za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije BiH, potvrdila je to za portal Klix.ba glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

Nakon medijskih tekstova Tužilaštvo KS provjerava postupak nabavke testova i respiratora, a sve kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela", kazala nam je Bavčić.

Naime, poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice uvoznik je respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH. Osim što je riječ o firmi koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća te je samim time i vema čudno što je angažovana za te svrhe, ono što je posebno privuklo pažnju je i cijena uvezene opreme.

Vrijednost ugovora od 10,5 miliona KM za nabavku stotinu respiratora dodijeljen je upravo navedenoj firmi koja je u vlasništvu Fikreta Hodžića TV voditelja. Prvih 80 respiratora od ukupno 100 koji su stigli iz Kine jučer je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao premijer Fadil Novalić.

Također, u ovom postupku ključnu riječ vodio je Federalni štab civilne zaštite koji na više upita medija u posljednjim sedmicama nije pojasnio uslove niti način odabira uvoznika. Iz Federalnog ministarstva zdravstva su jednom prilikom kazali da su oni samo izrazili potrebu te da nisu učestvovali u daljnjem procesu.

Kliks već prebacuje lopticu na ******** štab. Hehe, papila mujsa

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzilas ... /200427152

_________________
Ode sve ovo u helać


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 20:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
10 melejona KM x 17% = 1.7 miliona KM u budžet RS od PDVa.
Hvala Bakiru sto kupuje od firmi iz RS. :zivili :zubati

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 20:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27386
Robbie MO je napisao/la:
Troše li troše "kredit Srebrenice" kako Suljagić naziva politički i monetarni potencijal onog davnog masakra u Srebrenici.

Ovaj put da opravdaju krađu prema vlastitim biračima (respiratori plaćeni 100 000 KM po komadu), ali bogme radi se i o hrvatskom novcu i zato se mora dići optužnica.


Ovaj trgovac je prije 2 dana prodavao taj isti respirator za 40k $.

https://tatrixmedical.com/product/acm812a-ventilator/

Ovdje cijena 17k $.

https://sunnybp.en.made-in-china.com/pr ... Child.html

Ovdje se vidi oznaka modela koji je stigao u kotlinu.

https://youtu.be/uxlQiuaTMp4?t=9

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 20:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27386
Citat:
Vlasnik gazdinstva

Fikret Hodžić o nabavci respiratora: Iskoristili smo svoje relacije i osnažili naš zdravstveni sistem

Tužilaštvo KS Fikret Hodžić respiratori

Fikret Hodžić o nabavci respiratora: Iskoristili smo svoje relacije i osnažili naš zdravstveni sistem Fikret Hodžić
Nakon informacije koju smo objavili o tome da je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice uvoznik respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH, a zbog čega je i Tužilaštvo KS najavili provjere ove nabavke, saopćenjem se oglasio direktor "Srebrene maline" i TV voditelj Fikret Hodžić.

On je u saopćenju potvrdio informaciju da je njegova kompanija, kako kaže, u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uslovima, uspjela nabaviti 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

"Najveći dio respiratora, njih 80, već je stigao u našu zemlju. O tome su izvještavali i brojni regionalni mediji. Kao što je svima poznato respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem. Istina, prije nekoliko mjeseci nismo pomišljali da ćemo se baviti i nabavkom medicinske opreme. Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja 'FH Srebrene maline', Federacija respiratore mogla čekati, kako je neko od kritičara i dobio informaciju, do septembra ili oktobra. Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade", naveo je Hodžić.

Kaže da je "Srebrena malina“ uvezla respiratore iz Kine, a u transportu su korištene usluge nekoliko međunarodnih aerodroma, carinske i sigurnosne agencije nekoliko država izdale su potrebnu dokumentaciju, kao i državne agencije specijalizirane za kontrolu i praćenje trgovine medicinskom opremom.


Tužilaštvo Kantona Sarajevo provjerava spornu nabavku respiratora u Federaciji BiH

"Uz navedeno, niz međunarodnih organizacija prati svaki oblik i svaki segment trgovine respiratorima na globalnom nivou. Tako je bilo i sa našom isporukom. Uz navedeno, ispoštovani su svi domaći preduslovi, sve domaće obaveze i procedure. U posao su bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade s izdavanjem potrebnih dokumenata. Niko, ni na jednom meridijanu nas nije zaustavio i upitao: Kako to da preduzeće 'FH Srebrena malina' d.o.o. kupuje respiratore. Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo. Volimo zemlju i poljoprivredu, ali nismo 'poljoprivredno gazdinstvo'. Da su nas oni koji se danas predstavljaju da znaju sve o nama nekada posjetili u Srebrenici, da su navratili do Sućeske, znali bi da iza nas stoji samo mnogo rada", istaknuo je on.

Podršku, kako navodi, nisu ni očekivali, ali, poručuje svima da ih poštede nepravednih i zlonamjernih napada.

"Posao s nabavkom respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega, bio je trgovina. U toj trgovini naša kompanija 'FH Srebrena malina' d.o.o. zaradila je određeni novac. Oni koji se bave „prostim računicama“ već su nas proglasili milionerima. Neki drugi kažu da „živimo na kredit“. Istina je u sredini. Jako mnogo radimo, u kreditima smo, ali ostane dovoljno i za nas i naših deset radnika, za desetke kooperanata. U poslu s respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom. Ali, ponavljamo, zarada nam i nije bila na prvom mjestu. Na kraju, iskreno se nadamo da će nedaća koja nas je zadesila brzo proći. Da će potreba za respiratorima biti sve manja. A mi u 'FH Srebrena malina' nastavit ćemo vrijedno raditi, ulagati u sebe i u svoje proizvode, pa valjda dočekamo dan da naši ljudi budu i ponosni na nas", poručio je Hodžić.


Nebi me čudilo da su ugrabili 3 mil dolara.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Muslimani rekoše da će napraviti svoj respirator - Halal Hava AF17-HC5-PPP
Gdje je zapelo, zna li se šta? :zubati

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27386
Citat:
"Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od Federalnog štaba Civilne zaštite i pribavlja saglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni štab usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena" naglašava ministrica Milićević.


Solak i Novalić šute. Ne vole da ih se za vrijeme posta smeta.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Citat:
Spornu nabavku 100 respiratora preko kompanije TV voditelja Fikreta Hodžića „Srebrena malina“ potpisao je Fahrudin Solak, načelnik Federalnog stožera civilne zaštite, iznos od 10, 5 milijuna KM uplaćen je direktno sa računa Civilne zaštite Federacije BiH, potvrđeno je za Raport.

Ovim potezom Fahrudin Solak, uz pomoć premijera Federacije BiH Fadila Novalića, izbjegao je procedure koje nalaže Federalni stožer civilne zaštite, ali i pitanja koja bi mogla postaviti zapovjednica stožera i ministrica financija Jelka Miličević.

Osim što je cijeli posao urađen mimo procedura, sumnjiva je i u najmanju ruku nevjerojatna suma koja je Hodžiću isplaćena za posao.

Prostom računicom dođe se do zaključka da je jedan respirator koštao 105.000 KM!? Kada se te cijene usporede sa ranijim nabavkama može se zaključiti da Hodžić nije imao najpovoljniju ponudu ili su cijene napumpane?

Na primjer, vlasnik kompanije „Violeta“ Petar Ćorluka nedavno je nabavio medicinske opreme u vrijednosti od 400.000 KM. Za to je dobio: 6 respiratora, 100.000 komada troslojnih zaštitnih maski, 5.000 kom KN95 maski za liječnike, 15.000 kom zaštitnih odijela za bolničku upotrebu, 200.000 pari zaštitnih rukavica, 200.000 pari zaštitnih navlaka za obuću, zaštitne naočale, štitnici za lice.

Inače, cijene respiratora kreću se od 20.000 do 30.000 dolara. To nam je potvrdilo nekoliko privrednika koji su se nudili da uvezu respiratore po znatno nižim cijenama, manjim i od 40.000 KM sa plaćenim PDV-om.

Također, Hodžić je za prijevoz respiratora platio avion FlyBosnie 150.000 KM.

Međutim, pored svih ovih, upitno je i šta su “Srebrena malina” uvezla u BiH! Sudeći prema onome što je stiglo na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a što se može vidjeti na fotografiji iz šifre koja se nalazi na paketima, nisu čak nabavljeni ni pravi respiratori nego portable verzije respiratora za hitne slučajeve?!

Takvi respiratori, prema onome što se može naći našao na internetu, koštaju od 3.000 dolara


Kakvi bogovi :smijeh
https://atlebs.com/products/acm-812a-em ... ventilator

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37
Postovi: 3926
Lokacija: Τριβαλλοί
Koji ciganluk majko mila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27386
Mislim da nije tako ako se može 2% vjerovati Novaliću. On je taj dan indirektno rekao
da su to mobilni i stacionarni respiratori (i brojao ih je kao dva, što je naravno glupost), tako da mislim da je realna cijena oko 18 tis. dolara.

https://youtu.be/uxlQiuaTMp4?t=61

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27386
Na Alibabi cijena 24.000 $ (za više od 50 kom.).

https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 37ff56NP2R

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:40 
Online

Pridružen/a: 05 lis 2019, 13:55
Postovi: 4927
Sad je jasniji onaj Radončićev potez kad se izvukao iz dilova sa nabavkama i donacijama. Skužio je da bi on mogao svirat za SDA brotherhood lopovovluk, ukoliko mu se ime nađe na “papirima” slučajno.

_________________
Ode sve ovo u helać


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
slika

slika

slika

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27386
Da, samo mobilni dio je toliko.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68988
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
SDA čak i 2020. i za vrijeme smrtonosne pandemije krade preko Srebrenice i to na medicinskim instrumentima koji spašavaju živote. :D

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Srebrena malina" je uvoznik kineskih respiratora u FBiH
PostPostano: 27 tra 2020, 21:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32123
Afera "Hava", Havafera :zubati


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 516 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Patriota, Teuton i 217 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO