|
|
Stranica: 4/7.
|
[ 151 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
zrinki_frank
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 20:19 |
|
|
Bihac-Krajina je napisao/la: zrikavac je napisao/la: Bihać , de mi reci di je točno u Bihaću ulica Sulejmana Veličanstvenog? Kako se ti kao BH građanin osješaš dok hodaš to ulicom? Što tebi kao Bošnjaku predstavlja Sulejman Veličanstveni? Smatraš li ga agresorom na svoju zemlju ili ne? Evo prenijele su i nezavisne banjalučke: http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... ezima.htmlStvarno ne znam gdje se nalazi ta ulica, moracu pogledati. To Bosnjak mi ne dolikuje, pa ti samo kao Bosanac mogu odgovoriti na to pitanje. Kao Musliman ti mogu reci da je on na neki nacin donio Islam u nase podrucje, pa ga ne bi mogao deklarirati kao agresora, nego nesto slicno kao Kriscani onog Paulusa sto je dosao iz Jerusalema da siri vjeru po Evropi. Eh sad metode su drugacije i ne moze se poricati da je bilo svega i svacega. A inace sam misljenja da vjerski poglavari nemaju sta traziti u nazivima ulica. Kratko receno mjenjao bi to ime za neko drugo, zato sto vrijedja na neki nacin ostale. Bihać, ta ulica se pruža preko b. mosta i ide prema intereksu i fisu (u narodu poznatija kao gorenjska) i što je meni najsmješnije križa se sa ulicom nostelja hrvatskog trolista
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 20:21 |
|
|
Bihac-Krajina je napisao/la: Redžep Tayyip Erdogan - Potez za historiju 16/05/2010 U historijski burnim grčko-turskim odnosima načinjen je "veliki korak naprijed" prilikom posjete turskog premijera Redžepa Tayyipa Erdogana Atini u petak.
"Veliki korak naprijed je načinjen u unapređenju bilateralnih odnosa na putu jačanja mira i stabilnosti u regiji", precizira se u saopćenju objavljenom nakon prve sjednice Visokog vijeća za grčko-tursku saradnju kojem je prisustvovalo desetak ministara iz obje zemlje.
Vijeće treba da se sastane jednom godišnje kako bi razvijalo saradnju između dvije zemlje, članice NATO-a, ali i dugogodišnje regionalne suparnice koje su posljednji put 1996. godine bile na rubu oružanog sukoba.
Dobro, Bihać, sve 5, ali ne moraš baš oči da mi iskopaš sa ovom high-resolution crvenom loptom.. Ipak smo mi Srbi po tradiciji ksenofobični i nepoverljivi prema Turcima, ja kritikujem malopre ovde, ali priznajem da toga i kod nas ima na tone. :)) Elem, nedavno su ovde poslovno bili neki Kiprani (Grci, pravoslavci) i u razgovoru sa njima videh da se čak i tamo stvari kreću brže nego kod nas. U smislu poslovne saradnje, naravno.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
daxt
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 20:24 |
|
|
Starfucker226 je napisao/la: daxt je napisao/la: Engleski ministar inostranih poslova je optuzio Dodika da ga finansiraju i pomazu Rusi, verovatno nesto englezi znaju.Ako se Rusija umesa u BIH kao protivteza turskoj, onda muye mogu samo da oblajve kobaju Dodiku, sto trenutno i rade Ne mogu ništa ni bez Rusa, Amerika da hoće ukidanje RS, onda ne bi poticala sporazum kojim je RS stvorena, još dok je položaj Rusije bio mnogo slabiji nego danas. Turska je američki saveznik i ima dobre odnose sa Rusijom, Rusi im grade nuklearku, teško da može na Balkanu voditi politiku koja bi bila u suprotnosti sa interesima Amerike i Rusije. Ruska potpora može samo dodatno učvrstiti položaj RS, koji ionako ne bi bio ugrožen. Trenutno ni Rusiji ni Turskoj nisu u interesu neki lomovi u regionu, dakle ostace ovakav status quo, stim da je moguc nastanak hrvatske federalne jedinice ako Hrvati budu uopste imali snage za tako nesto, jer izgledaju malo dezorijentisano. Nece biti nezavisnosti RS, niti unitarizacije BIH, muslimani su previse glupi da naprave novu jugu.Verovatno ce se Banja Luka okrenuti vise Zagrebu, i infrastrukturno i ekonomski, mada cini mi se da su te veze vec poprilicno izgradjene.
_________________ Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo
|
|
Vrh |
|
|
zrinki_frank
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 20:28 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ovaj Beton nejasan tip skroz, čas Osmanlija, čas kripto-Ustaša, a najveći mu gušt verbalno napasti "svoje" iz Bihaća. Vole oni to... eeee tako ti je to u Bihaću, vole sve ljude samo sebe ne vole
|
|
Vrh |
|
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 20:52 |
|
|
daxt je napisao/la: Trenutno ni Rusiji ni Turskoj nisu u interesu neki lomovi u regionu, dakle ostace ovakav status quo, stim da je moguc nastanak hrvatske federalne jedinice ako Hrvati budu uopste imali snage za tako nesto, jer izgledaju malo dezorijentisano. Nece biti nezavisnosti RS, niti unitarizacije BIH, muslimani su previse glupi da naprave novu jugu.Verovatno ce se Banja Luka okrenuti vise Zagrebu, i infrastrukturno i ekonomski, mada cini mi se da su te veze vec poprilicno izgradjene. Tako nekako, u godinama nakon sloma hrvatske samouprave, moćnici su govorili kako nema ništa od raspada države, ukidanja RS, unitarne države i hrvatskog entiteta. Tek prije dvije-tri godine počelo se govoriti o hrvatskoj federalnoj jedinici kao legitimnom rješenju, dok su ostala spomenuta rješenja i dalje neprihvatljiva. Dakle, moguće je jedino stvaranje hrvatske federalne jedinice, neko kompromisno rješenje i status quo, dok za ukidanje RS nema nikakve šanse, jer nitko relevantan to ne zagovara niti smatra prihvatljivim rješenjem. Većinski hrvatska federalna jedinica će biti stvorena ako hrvatska politika bude ustrajna u tom zahtjevu i ako Hrvati homogeno stanu iza tog prijedloga. Zasad dvije hrvatske najjače stranke podržavaju stvaranje federalne jedinice, najjasnije stavove oko toga ima HDZ, dok HDZ1990 traži preustroj cijele BiH i smatra neprihvatljivim opstanak RS u sadašnjim granicama. Hrvatska pozicija bi se bitno popravila kada bi HDZ dobio veću podršku na izborima i bacio na margine ostale stranke ili kada bi sve ostale stranke zagovarale hrvatsku federalnu jedinicu jednako jasno kao HDZ i proglasili to nacionalnim interesom koji se ne dovodi u pitanje.
|
|
Vrh |
|
|
Hrvat
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 22:13 |
|
|
Činjenica je da je Osmansko carstvo glavni razlog zašto danas istočna Europa zaostaje za zapadnom.
Dok su se zapadnoeuropske države razvijale i osnivale kolonije po čitavom svijetu, cijela istočna Europa, od Poljske do Hrvatske, je stoljećima krvarila u ratovima s divljim turskim osvajačima.
Zahvaljujući Turcima, cijela istočna Europa je praktički do 19. stoljeća bila u srednjem vijeku.
_________________ Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.
|
|
Vrh |
|
|
atan
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 22:33 |
|
|
Hrvat je napisao/la: Činjenica je da je Osmansko carstvo glavni razlog zašto danas istočna Europa zaostaje za zapadnom.
Dok su se zapadnoeuropske države razvijale i osnivale kolonije po čitavom svijetu, cijela istočna Europa, od Poljske do Hrvatske, je stoljećima krvarila u ratovima s divljim turskim osvajačima.
Zahvaljujući Turcima, cijela istočna Europa je praktički do 19. stoljeća bila u srednjem vijeku. pih..isto tako je zapadna "napredna" evropa kriva za današnju agoniju palestinaca,koloniziranje dijelova azije i afrike.u poređenju s tim krvožednim akrepima turci su al eto,ako će nas naše komšije, srbi i hrvati više volit,meni ne smeta da se osudi nešto što više ne postoji i neće ti zamjerit.
_________________ R.I.P. Sic
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 22:35 |
|
|
Pancho je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Turci nam jesu bili neprijatelji u svoje vrieme, ali ništa više nego Niemci ili Mađari. A također, prvo triba javno osudit talijanske osvajače za zadnjih 1300 godina nasilja nad Hrvatima. Samo je razlika što radi Talijana Hrvati nisu ništa teritorijalno izgubili, dok je zbog Osmanlija nastao Muslimanski narod i Hrvati su izgubili velik dio svoje zemlje na kojoj se nalaze od kada žive i na prostoru današnje RH. Nije samo sbog Osmanlija nastao Muslimanski narod, već i sbog mnogih ,,katolika'' koji su od komunista prieko noći postali veći katolici od Pape. Nisu Osmanlije smetale da 40% Ustaša čine muslimani, ali su zato Talijani bili zaslužni za to da se pojavi hrpa partizana i četnika u Dalmaciji, ter partizana u Istri. Prijatelju, glavne pogrješke su učinjene debelo poslije Osmanlija. Citat: I Strossmayer je bio za Jugoslaviju. To neznači da bi i danas nakon svega ovog što se dogodilo isto govorili. Uzporedba bi ti bila u redu, jedino u slučaju da su Starčević i Strossmayer približno jednako vriedni poštovanja.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 22:37 |
|
|
atan je napisao/la: al eto,ako će nas naše komšije, srbi i hrvati više volit,meni ne smeta da se osudi nešto što više ne postoji i neće ti zamjerit. ma atane, osuda je samo simbolika, de vi uklonite osmanske osvajače u imenima ulica, to bi bilo nešto konkretno.. ne možeš se jednom polovinom srca identifikovati sa porobljivačima, a drugom tvrditi da si za bosansku/bošnjačku naciju.. ili možeš?
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
Hrvat
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 22:55 |
|
|
atan je napisao/la: Hrvat je napisao/la: Činjenica je da je Osmansko carstvo glavni razlog zašto danas istočna Europa zaostaje za zapadnom.
Zahvaljujući Turcima, cijela istočna Europa je praktički do 19. stoljeća bila u srednjem vijeku. pih..isto tako je zapadna "napredna" evropa , koloniziranje dijelova azije i afrike.u poređenju s tim krvožednim akrepima turci su Ali zato su se te zapadne države otvoreno ispričale svojim bivšim kolonijama zbog svih zala koja su im nanijele. Da ne govorimo o tome da plaćaju odštete domorodačkim narodima - npr. SAD Indijancima, Australija Abridžinima itd. Kad ćemo mi takvo nešto doživjeti od Turaka?
_________________ Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.
|
|
Vrh |
|
|
atan
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 23:12 |
|
|
Hrvat je napisao/la: Ali zato su se te zapadne države otvoreno ispričale svojim bivšim kolonijama zbog svih zala koja su im nanijele. Da ne govorimo o tome da plaćaju odštete domorodačkim narodima - npr. SAD Indijancima, Australija Abridžinima itd. Kad ćemo mi takvo nešto doživjeti od Turaka? ček malo,neki od tih naprednih su imali robove i kolonije od unazad 20 godina.pa i red je da se izvinu.al ti turke teretiš za nešto što su uradili u doba kada su važila skroz drugačija pravila.ili si išao u pohode,ili ti je neko dolazio jesu li se izvinuli britanci i francuzi za križarske pohode? ako jesu,onda nek se i turci izvinu.
_________________ R.I.P. Sic
|
|
Vrh |
|
|
Hrvat
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 23:18 |
|
|
atan je napisao/la: Hrvat je napisao/la: Ali zato su se te zapadne države otvoreno ispričale svojim bivšim kolonijama zbog svih zala koja su im nanijele. Da ne govorimo o tome da plaćaju odštete domorodačkim narodima - npr. SAD Indijancima, Australija Abridžinima itd. Kad ćemo mi takvo nešto doživjeti od Turaka? ček malo,neki od tih naprednih su imali robove i kolonije od unazad 20 godina.pa i red je da se izvinu.al ti turke teretiš za nešto što su uradili u doba kada su važila skroz drugačija pravila.ili si išao u pohode,ili ti je neko dolazio Tko je imao robove do prije 20 godina?
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 23:19 |
|
|
atan je napisao/la: ček malo,neki od tih naprednih su imali robove i kolonije od unazad 20 godina.pa i red je da se izvinu.al ti turke teretiš za nešto što su uradili u doba kada su važila skroz drugačija pravila. Klanje i nabijanje na kolac su protivni ljudskoj prirodi o koejm god da vremenu i "pravilima" govorimo. Uostalom toj tvorevini je presudila upravo nemogucnost daljnjeg osvajanja teritorija i pljacke. Cim su zaustavljeni nastala je stagnacija a kasnijei propast. Na macu su prosirili tu pustinjsku religiju ovdje i to je jedini trag pored okrutnosti i izostanka kulturnog napretka koji su "ostavili" iza sebe. Sjebali su Palestinu i posijali sjeme zla na bliskom istoku jer su upravo Otomani za oprost pola duga dozvolili naseljavanje Zidova u 19.stoljecu iako ih je u to doba u Palestini bilo u simbolicnim brojevima.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
baščovan
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 16 svi 2010, 23:39 |
|
|
NEKA POVIJEST PRESUDI O PERIODIMA KOJI NEMAJU UTJECAJA NA RASPRIRIVANJE MRŽNJE I NETREPELJIVOSTI.
Osuditi fašizam(ovdje mogu i komunistički zločini),nacizam,rasizam. O Austro-Ugarskoj,Turskoj,Ugarsko-Hrvatskom razdoblju nek zaključuju stručnjaci. Ja mislim da je već poznato nasilno Muslimani i ostali bakrači. Mi možemo uz mišljenja stručnjaka raspravljati o pojedinim periodima i trebamo. Znači u današnjem vremenu je potrebno osuditi ideologije koje imaju loš utjecaj na mladog čovjeka. Raspirivanje mržnje i ostalo
|
|
Vrh |
|
|
horus
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 00:02 |
|
|
atan je napisao/la: ček malo,neki od tih naprednih su imali robove i kolonije od unazad 20 godina. ajd navedi barem jednu. atan je napisao/la: pa i red je da se izvinu.al ti turke teretiš za nešto što su uradili u doba kada su važila skroz drugačija pravila.ili si išao u pohode,ili ti je neko dolazio je sigurno, bas se po europi vidilo nabijanje na kolac, ili porobljavanje. atan je napisao/la: jesu li se izvinuli britanci i francuzi za križarske pohode? ako jesu,onda nek se i turci izvinu. sta je ovo jos jedna u nizu imbecilnosti iz medrese? ajmo ovako, jesu li se ispricat arabi sto su poharali cieli bliski iztok i sjevernu afriku sve do spanjolske?
|
|
Vrh |
|
|
zrikavac
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 01:03 |
|
|
Bihac-Krajina je napisao/la: zrikavac je napisao/la: Bihać , de mi reci di je točno u Bihaću ulica Sulejmana Veličanstvenog? Kako se ti kao BH građanin osješaš dok hodaš to ulicom? Što tebi kao Bošnjaku predstavlja Sulejman Veličanstveni? Smatraš li ga agresorom na svoju zemlju ili ne? Evo prenijele su i nezavisne banjalučke: http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... ezima.htmlStvarno ne znam gdje se nalazi ta ulica, moracu pogledati. To Bosnjak mi ne dolikuje, pa ti samo kao Bosanac mogu odgovoriti na to pitanje. Kao Musliman ti mogu reci da je on na neki nacin donio Islam u nase podrucje, pa ga ne bi mogao deklarirati kao agresora, nego nesto slicno kao Kriscani onog Paulusa sto je dosao iz Jerusalema da siri vjeru po Evropi. Eh sad metode su drugacije i ne moze se poricati da je bilo svega i svacega. A inace sam misljenja da vjerski poglavari nemaju sta traziti u nazivima ulica. Kratko receno mjenjao bi to ime za neko drugo, zato sto vrijedja na neki nacin ostale. vješto eskiviran odgovor i prebačen na temu vjerskog. Ajmo konkretizirat pitanje Krajišniče. Ok. bosanac si, s velikim B. Pretpostavljam da voliš BiH i da se smatraš njenim patriotom. te da svoj narod "bosanski" smatraš patriotskijim od našeg hrvatskog te od srpskog naroda budući da mi nismo za unitarnu bosnu kako ju zamisljaju bosanci. Ajmo zamislit jednu situaciju. Recimo da te fino sad teleportiramo u 15. stoljeće iz BiHaća u Jajce. Sjediš ti tako ispod slapa u Jajcu i uživaš u cvrkutu ptica te huci vode kad odjednom skika i vriska žena. Jauci naroda koji bježi. Ubrzo nakon toga čuje se topot turske konjice koja ulazi u grad. Lete glave tvojih prijatelja na ulazu u grad. žene se siluju pred djecom. Jedan turčin skrnavi jednu djevojčicu od 13 godina. S konja silazi Mehmed II EL fatih. Traži da mu se preda Stjepan II TOmašević, traži da mu dovedu i njegovog sina. Stjepan dolazi. pred okupljenim narodom El Fatih mu odrubljuje glavu. Pitam te kao Bosanca, patriota BIH kako se u tom trenutku, kao Bosanac osjećaš? Sretno jer ti je netko donio vjeru ili loše jer ti je netko upravo ubio kralja? Da čujem patrioto. I budi brz i kratak... Te pazi što ćeš reć. Ili zauvijek šuti.
_________________ Sarajka Đevojka: " Želim reći da Komšić izgleda poput simpatičnog dječaka iz susjedstva"
|
|
Vrh |
|
|
zrikavac
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 01:06 |
|
|
baščovan je napisao/la: NEKA POVIJEST PRESUDI O PERIODIMA KOJI NEMAJU UTJECAJA NA RASPRIRIVANJE MRŽNJE I NETREPELJIVOSTI.
Osuditi fašizam(ovdje mogu i komunistički zločini),nacizam,rasizam. O Austro-Ugarskoj,Turskoj,Ugarsko-Hrvatskom razdoblju nek zaključuju stručnjaci. Ja mislim da je već poznato nasilno Muslimani i ostali bakrači. Mi možemo uz mišljenja stručnjaka raspravljati o pojedinim periodima i trebamo. Znači u današnjem vremenu je potrebno osuditi ideologije koje imaju loš utjecaj na mladog čovjeka. Raspirivanje mržnje i ostalo Nisam primjetio ulice koje nose imena po austrougarskim vladarima. A niti džamije. Recimo džamija Franza josepha ne postoji. niti aleja austrijske vlastele. Zašto jednostavno ne priznate da ste prilikom etnogeniziranje i brendiranja novokomponovane nacije napravili kardinalnu grešku ne raskinuvši konačno s turkofilijom, grešku koja će vas u budućnosti skupo koštati. samo ime bošnjak ovime ste doveli u pitanje. Uvreda je to za Bošnjaka. biti Turkofil i biti patriot BIH. ne ide to.
_________________ Sarajka Đevojka: " Želim reći da Komšić izgleda poput simpatičnog dječaka iz susjedstva"
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 09:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60098 Lokacija: DAZP HQ
|
atan je napisao/la: Hrvat je napisao/la: Činjenica je da je Osmansko carstvo glavni razlog zašto danas istočna Europa zaostaje za zapadnom.
Zahvaljujući Turcima, cijela istočna Europa je praktički do 19. stoljeća bila u srednjem vijeku. pih..isto tako je zapadna "napredna" evropa kriva za današnju agoniju palestinaca,koloniziranje dijelova azije i afrike.u poređenju s tim krvožednim akrepima turci su al eto,ako će nas naše komšije, srbi i hrvati više volit,meni ne smeta da se osudi nešto što više ne postoji i neće ti zamjerit. bolje biti tlačitelj, nego tlačenik, to Muslimani dobro znaju.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Hrvat
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 10:34 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Što više Turske na 23% tzv. BiH i što više mentalnih Turaka među muslimancima - manje tzv. BiH. Dakle, protiv sam Deklaracije iz tih razloga i ujedno sam za velika slavlja po ulicama Šehera i ostalih muslim-gradova u slučaju sportskih pobjeda Turske nad Srbijom i Hrvatskom. Neka samo tekbiraju (ali na svojih 23% ). Vidiš, to je i moja velika dvojba: a) ako dopustimo da i dalje Turci šire utjecaj na BiH i (po drugi put) Muslimani bh. muslimane, bit će zaista sve manje te "BiH", a dijelovi BiH s različitim etničkim većinama bit će sve udaljeniji b) ako bude usvojena Deklaracija o osudi turske okupacije, onda bi to bio jasan znak Turskoj da odjebe s ovih prostora. BH muslimani bi izgubili podršku Turske, a možda i drugih islamskih zemalja. Pa, birajmo...
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 10:34 |
|
|
treba pod obavezno podržati taj zahtjev.
jer svo zlo na ove prostore je došlo s Osmanlijama i velika većina ratova je samo posljedica njihove ekspanzije i bolesnog načina organizacije života u ovim krajevima.
da nije bilo njih ne bi bilo Srba zapadno od rijeke Bosne, ne bi bilo nove instant nacije, bio bi pretežno mir Božji.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 10:42 |
|
|
Beton je napisao/la: dudu je napisao/la: ljiljani su nam omrzli u ratu, ali ne bih rekao da su za Hrvate do kraja izgubljeni. ima nade. naravno da se zviždi izmišljenoj himni, zastavi i državi i možeš biti siguran da ovakva BIH nema ni najmanjeg poštovanja od prosječnog Hrvata u BIH. s druge strane, Hrvatska je sve što BIH nije. Siroko ti polje,eno samo cekaju na tebe u Hrvatskoj,obozavaju vas toliko da ne mogu bez vas,a sad pogotovo kad su shvatili koliki ste teret poreznom "obvezniku"u RH, jadan je onaj koji pljuje po zemlji u kojoj se rodio,to mogu samo srpsko-hrvatski mazohisti,inace jedinstven primjer na bijelom dunjaluku,to kad se prica po svijetu normalni insani se ibrete...a ovo tvoje Hrvatska je sve sto BIH nije,pa ovako majstore da ti kazem,BIH je jos i dobra zemlja kad se uzme u obzir koliko su je takvi kao ti porusili ,opustosili ,popljackali...dobro je a bice i bolje ako Bog da ,a svanuce i nama... Gle ko se javlja i govori o jedinstvenom primjeru na svijetu. Pripadnik nacije koja se poziva na srednjovjekovnu Bosnu a slavi, a ne samo slavi nego je preuzela kompletni identitet, identificirala se sa okupatorom s onim tko je uništio i satrao srednjovjekovnu Bosnu. Takvog primjera nema na svijetu.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
|
patriot
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 11:52 |
|
|
Moram reci da apsolutno najjace zvuci kad krene lupetanje u stilu,ko ne voli nasu BiH,siroko mu polje .. i pokusaj nametanja krivnje na hrvate da ako ne vole unutarnje uredjenje BiH po ceifu bosnjaka,da odjebu u troskocima.. nikako da shvate da hrvati jednako vole svoj dom,svoj kamen,svoju livadu,svoje planine,svoje rijeke.. hrvati ne vole politicko uredjenje kakvo je sada u toj politickoj tvorevini nazvanoj bosna i hercegovina.. kao sto niti irci ne vole sjevernu irsku..daklen taj naziv i uredjenje 6 okruga otrgnutih iz njedara matice..na kraju,zanimljivo je sto pise u preambuli irskoga ustava.. zamisli da dodje pametni bosnjo i pocne seruckati pajdi u derryu kako on zapravo ne voli svoju kucu u derryu jer mu mrska sjeverna irska i nek slobodno ode u irsku .. no sto ocekivati od pripadnika naroda koji slave dzelate kotromanica,a potonjeg prisvajaju sebi..sto rece inkvi,samo kod nasih dragih dobrih bosnjana
|
|
Vrh |
|
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 11:56 |
|
|
zrikavac je napisao/la: Bihac-Krajina je napisao/la: Stvarno ne znam gdje se nalazi ta ulica, moracu pogledati. To Bosnjak mi ne dolikuje, pa ti samo kao Bosanac mogu odgovoriti na to pitanje. Kao Musliman ti mogu reci da je on na neki nacin donio Islam u nase podrucje, pa ga ne bi mogao deklarirati kao agresora, nego nesto slicno kao Kriscani onog Paulusa sto je dosao iz Jerusalema da siri vjeru po Evropi. Eh sad metode su drugacije i ne moze se poricati da je bilo svega i svacega.
A inace sam misljenja da vjerski poglavari nemaju sta traziti u nazivima ulica. Kratko receno mjenjao bi to ime za neko drugo, zato sto vrijedja na neki nacin ostale.
vješto eskiviran odgovor i prebačen na temu vjerskog. Ajmo konkretizirat pitanje Krajišniče. Ok. bosanac si, s velikim B. Pretpostavljam da voliš BiH i da se smatraš njenim patriotom. te da svoj narod "bosanski" smatraš patriotskijim od našeg hrvatskog te od srpskog naroda budući da mi nismo za unitarnu bosnu kako ju zamisljaju bosanci. Ajmo zamislit jednu situaciju. Recimo da te fino sad teleportiramo u 15. stoljeće iz BiHaća u Jajce. Sjediš ti tako ispod slapa u Jajcu i uživaš u cvrkutu ptica te huci vode kad odjednom skika i vriska žena. Jauci naroda koji bježi. Ubrzo nakon toga čuje se topot turske konjice koja ulazi u grad. Lete glave tvojih prijatelja na ulazu u grad. žene se siluju pred djecom. Jedan turčin skrnavi jednu djevojčicu od 13 godina. S konja silazi Mehmed II EL fatih. Traži da mu se preda Stjepan II TOmašević, traži da mu dovedu i njegovog sina. Stjepan dolazi. pred okupljenim narodom El Fatih mu odrubljuje glavu. Pitam te kao Bosanca, patriota BIH kako se u tom trenutku, kao Bosanac osjećaš? Sretno jer ti je netko donio vjeru ili loše jer ti je netko upravo ubio kralja? Da čujem patrioto. I budi brz i kratak... Te pazi što ćeš reć. Ili zauvijek šuti. Brzo i kratko, ne zivim u tom vremenu, nastojim da zivim normalno sa svim ljudima inace je moja porodica dosta ljevicarski orijentisana, ima prijatelja drugih nacionalnosti i tako sam odgojen. Druga stvar, zlocini se moraju osuditi i ne zaboraviti naravno, ali da se sad mi svi zamajavamo oko toga ko je veci ubica - nisam za. Ulice imena koje vrijedjaju druge nacionalnosti se moraju ukinuti, moje misljenje. Zbog toga dajem uvijek sansu gradjanskoj opciji nego nacionalnoj.
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 12:12 |
|
|
Nemas ti pojma Bihac, nemas kad ti se postavi pitanje kao sto ga je Zrikavac srocio. Jel tako, al si se sjetio u sekundi tamo nekog ko je sirio krscanstvo. Iako ti je usporedba, izvini na rijeci, debilna.. Poredis nekog proroka koji je "zujao" sa nekim stapom i ljudima pricao o krscanstvu, sa ubicama i okupatorima koji su tu Bosnu ,u koju se kunes kad zelis dokazat kako si veliki Bosanac jerbo je kraljevina odavno i samostalna, unistili i na taj nacin donijeli onu religiju koja nema veze sa nikakvom Bosnom niti sa Humom.
Atan bulazni o nekim krizarskim ratovima, isprikama krizara. Atan zaboravlja da je krscanstvo "malcice" starije od islama da je Sveta zemlja bila bas sveta za krscane i prije no sto su muhamedanci poceli sa svojim sirenjem ognjem i mecem, prije no sto su je muslimani htjeli okupirati i oteti od krscana. Logicno da su krscanske vojske isle braniti svoj narod. Jel to tesko za shvatiti??
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: INICIJATIVA: Deklaracija o osudi otomanskog režima Postano: 17 svi 2010, 12:25 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Nemas ti pojma Bihac, nemas kad ti se postavi pitanje kao sto ga je Zrikavac srocio. Jel tako, al si se sjetio u sekundi tamo nekog ko je sirio krscanstvo. Iako ti je usporedba, izvini na rijeci, debilna.. Poredis nekog proroka koji je "zujao" sa nekim stapom i ljudima pricao o krscanstvu, sa ubicama i okupatorima koji su tu Bosnu ,u koju se kunes kad zelis dokazat kako si veliki Bosanac jerbo je kraljevina odavno i samostalna, unistili i na taj nacin donijeli onu religiju koja nema veze sa nikakvom Bosnom niti sa Humom.
Atan bulazni o nekim krizarskim ratovima, isprikama krizara. Atan zaboravlja da je krscanstvo "malcice" starije od islama da je Sveta zemlja bila bas sveta za krscane i prije no sto su muhamedanci poceli sa svojim sirenjem ognjem i mecem, prije no sto su je muslimani htjeli okupirati i oteti od krscana. Logicno da su krscanske vojske isle braniti svoj narod. Jel to tesko za shvatiti?? A neka ti imas pojma. PA okupator je bio i Tudjman i Milosevic i Boban i taj Turcin. Zasto se oni slave, ti koljaci? I to doslovno svi ti nabrojani!!!! HAjde reci mi, ali nemoj molim te sad odbrana ovo ono, jes k...c odbrana.
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|