|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Vijek trajanja CD-ova Postano: 04 tra 2020, 18:52 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Evo onako malo iz osobnog iskustva zapažanja. Ne neke znanstvene metode ali zanimljivo svakako. Prebacujem preko 200 audio CD-ova u MP3 format na disk. Sigurno je ista stvar i sa DVD-ovima, ali još nisam do njih došao iako imam nešto. (Probao sa 3 razna aparata, čisto da iz zaključka izbacim mogućnost da se aparat pokvario.)
- Nekih 5-8% ugrubo CD-ova ne preživi 10-12 godina. Čitač ih učita ali ne može prekopirati više od pola (Obično kad glava lasera dolazi bliže vanjskom krugu CD-a. Bar tako je zateknem kad otvorim neispravan CD.) Vrijedi i za originale, bez ikakvih ogrebotina, iako prženi prave više problema. Rijetko korišteni CD-ovi, samo stajali daleko od direktnog sunca.
Prevelik rizik ako čovjek na taj medij pohranjuje nešto životno bitno i ne želi ostati bez toga. Logično je za očekivati kako godine prolaze, nakon tih 10 godina, da će ih sve više postajati neispravno i u bržem ritmu. Najbolja stvar je RAID backup ili backup na HDD i dupliciranje bitnih stvari na drugi HDD. Kad-tad će i HDD crknuti, onda treba brzo kupiti novi i nastaviti sa takvim metodama.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Vijek trajanja CD-ova Postano: 04 tra 2020, 20:01 |
|
|
Cloud je najbolje riješenje, naročito plaćeni Cloud kod nekog poznatog cloud servisa ili kod npr. GMX mail servisa. Ja tu čuvam slike sa mobitela. Stari telefon mi bio crkao i prije nego što će se to desiti, sačuvao sam slike sa starog telefona tako što sam ih uploadovao i sad ih gledam na novom telefonu preko cloud opcije u okviru GMX mail Android aplikacije i to besplatno zauvijek*.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Vijek trajanja CD-ova Postano: 04 tra 2020, 20:05 |
|
|
Pa je, jedna od opcija. Ne volim da držim moje stvari kod nepoznatih ljudi.
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Vijek trajanja CD-ova Postano: 04 tra 2020, 20:10 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 10000 Lokacija: Banja Luka
|
BBC je napisao/la: Evo onako malo iz osobnog iskustva zapažanja. Ne neke znanstvene metode ali zanimljivo svakako. Prebacujem preko 200 audio CD-ova u MP3 format na disk. Sigurno je ista stvar i sa DVD-ovima, ali još nisam do njih došao iako imam nešto. (Probao sa 3 razna aparata, čisto da iz zaključka izbacim mogućnost da se aparat pokvario.)
- Nekih 5-8% ugrubo CD-ova ne preživi 10-12 godina. Čitač ih učita ali ne može prekopirati više od pola (Obično kad glava lasera dolazi bliže vanjskom krugu CD-a. Bar tako je zateknem kad otvorim neispravan CD.) Vrijedi i za originale, bez ikakvih ogrebotina, iako prženi prave više problema. Rijetko korišteni CD-ovi, samo stajali daleko od direktnog sunca.
Prevelik rizik ako čovjek na taj medij pohranjuje nešto životno bitno i ne želi ostati bez toga. Logično je za očekivati kako godine prolaze, nakon tih 10 godina, da će ih sve više postajati neispravno i u bržem ritmu. Najbolja stvar je RAID backup ili backup na HDD i dupliciranje bitnih stvari na drugi HDD. Kad-tad će i HDD crknuti, onda treba brzo kupiti novi i nastaviti sa takvim metodama. Zašto prebacuješ u MP3 ? Bolji ti je WAV , manji gubitak kvalitete zvuka. Pretpostavljam da je to format na tim tvojim orginalnim CD-ima, onda ne gubiš ništa. Imao sam nekad davno VHS Panasonik M10 kameru i prvo ''skladište'' mi je bilo na VHS trakama (nešto kasnije i kratko , S-VHS ) Pa onda sa VHS/SVHS , prebacuj na mini DV trake , cd, dvd ( trake su se najbolje pokazale). A sad u doba jeftine memorije ,na nekoliko eksternih HDD . Kako se formati i tehnologije mjenjaju , prebacujem uspomene iz jedne u drugu . Sve bitne fotografije prebacujem na papir i u album .
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Vijek trajanja CD-ova Postano: 04 tra 2020, 20:45 |
|
|
Imam dosta loše iskustvo sa pozlaćenim Verbatim CD diskovima, ali i double layer DVD diskovima (8 GB), riknu iz čista mira ili rezač kenja da ništa nije ubačeno u drive pa od rezanja nema ništa. A pare niko ne vraća.
Za ozbiljan bekap zna se - prenosivi HD.
_________________ Долетеће бели голуб, једне зоре ране...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Vijek trajanja CD-ova Postano: 04 tra 2020, 20:57 |
|
|
Svarog je napisao/la: BBC je napisao/la: Evo onako malo iz osobnog iskustva zapažanja. Ne neke znanstvene metode ali zanimljivo svakako. Prebacujem preko 200 audio CD-ova u MP3 format na disk. Sigurno je ista stvar i sa DVD-ovima, ali još nisam do njih došao iako imam nešto. (Probao sa 3 razna aparata, čisto da iz zaključka izbacim mogućnost da se aparat pokvario.)
Prevelik rizik ako čovjek na taj medij pohranjuje nešto životno bitno i ne želi ostati bez toga. Logično je za očekivati kako godine prolaze, nakon tih 10 godina, da će ih sve više postajati neispravno i u bržem ritmu. Najbolja stvar je RAID backup ili backup na HDD i dupliciranje bitnih stvari na drugi HDD. Kad-tad će i HDD crknuti, onda treba brzo kupiti novi i nastaviti sa takvim metodama. Zašto prebacuješ u MP3 ? Bolji ti je WAV , manji gubitak kvalitete zvuka. Napola sam gluh od pucanja u ratu i preglasne muzike sa slušalicama pa mi svejedno. Ne primjetim nikakvu razliku. Prebacujem sa 320 kbit/s pa sasvim dovoljno.
|
|
Vrh |
|
|
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Vijek trajanja CD-ova Postano: 26 svi 2020, 15:17 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6374 Lokacija: Izvan sebe
|
BBC je napisao/la: Evo onako malo iz osobnog iskustva zapažanja. Ne neke znanstvene metode ali zanimljivo svakako. Prebacujem preko 200 audio CD-ova u MP3 format na disk. Sigurno je ista stvar i sa DVD-ovima, ali još nisam do njih došao iako imam nešto. (Probao sa 3 razna aparata, čisto da iz zaključka izbacim mogućnost da se aparat pokvario.)
Prevelik rizik ako čovjek na taj medij pohranjuje nešto životno bitno i ne želi ostati bez toga. Logično je za očekivati kako godine prolaze, nakon tih 10 godina, da će ih sve više postajati neispravno i u bržem ritmu. Najbolja stvar je RAID backup ili backup na HDD i dupliciranje bitnih stvari na drugi HDD. Kad-tad će i HDD crknuti, onda treba brzo kupiti novi i nastaviti sa takvim metodama. Uh, ja mislio da su mi podaci sigurni, ako cd- stoji daleko od toplote i svjetla. Morat cu malo pogledati , kada budem imao vremena. To 10-12 godina je premalovremena, *** treba unistisi.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Vijek trajanja CD-ova Postano: 26 svi 2020, 15:32 |
|
|
To su CD-ovi koji doslovce nisu bili korišteni, poneki od njih, skoro svi kupovni. Samo stajali godinama i skupljali prašinu. Vijek trajanja za korištene (i dodatno pržene) CD-ove je puno kraći od tog.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|