|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 9 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Hrvatska povijest na stranicama Politikina zabavnika Postano: 13 lip 2010, 16:53 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Citat: ZORAN JANJETOVIĆ Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd, Republika Srbija Rad govori o različitim temama iz hrvatske istorije o kojima je između 1952. i 1991. pisao Politikin zabavnik. Autor se bavi brojčanim pokazateljima i analizom sadržaja objavljenih priloga. Ključne riječi: Politikin zabavnik, Hrvati, Hrvatska, povijest, srednji vijek, novi vijek, Zagreb, Dubrovnik, uskoci, “bratstvo i jedinstvo”, Josip Broz Tito Zanimljivo, preporučam ako ste odrasli uz Zabavnik Uvod: Citat: O Politikinu zabavniku
Politikin zabavnik je bio vodeći omladinski list u socijalističkoj Jugoslaviji.Počeo je izlaziti 1952. svakako kao dio određene liberalizacije kulture do koje je došlo poslije raskida sa Staljinom.1 Bio je namijenjen prije svega mladima školske dobi, ali je njegov krug čitatelja bio mnogo širi. Naklada mu se kretala između 100.000 primjeraka na početku i 300.000 1970-ih godina.2 Uz mnogobrojne priloge iz raznih područja znanja, objavljivao je i mnoštvo priloga iz povijesti. Među njima je bilo 210 priloga iz hrvatske povijesti, što je činilo oko 4,5% svih povijesnih priloga.3 U ovom radu pozabavit ćemo se pitanjem izbora tema iz hrvatske povijesti i načinom njihove obrade u listu u razdoblju od pokretanja lista do kraja postojanja socijalističke Jugoslavije.
Već smo u jednom ranijem radu utvrdili4 da je u tom razdoblju objavljeno 70 priloga iz hrvatske povijesti srednjeg vijeka, 120 s temama iz novog vijeka (do kraja 19. stoljeća) i dvadesetak priloga koji su se odnosili na 20. stoljeće. Uz to, treba reći da je postojao određen manji broj priloga koji je pokrivao kako srednji, tako i novi vijek, a nekad i kasnija razdoblja.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Hrvatska povijest na stranicama Politikina zabavnika Postano: 13 lip 2010, 17:11 |
|
|
Preteča interneta za informacije.
|
|
Vrh |
|
 |
Real gone
|
Naslov: Re: Hrvatska povijest na stranicama Politikina zabavnika Postano: 14 lip 2010, 01:29 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Hrvatska povijest na stranicama Politikina zabavnika Postano: 14 lip 2010, 10:50 |
|
|
moj brat je čitao politikin zabavnik, a ja sam sa mikija i paje i zagora i čike, odmah prešla na SAM(svoj majstor) gdje su mi omiljene rubrike bile one s recenzijama fotografija i one koje su mi bile za moje okolokućno i pokućno majstorijanje. tu je bila i galaksija, kao i krimići, a alan ford je nešto što i danas čitam tako da ima brojeva koje, kad pogledam prvu stranicu, već znam kakav je kraj. u vikendu sam čitala one rubrike o svjetskim čudima i misterijima, a nikad nisam čitala ljubavne vikend romane, arenu, politikin zabavnik, modru lastu i veselu svesku.
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
 |
bumbar92
|
Naslov: Re: Hrvatska povijest na stranicama Politikina zabavnika Postano: 14 lip 2010, 10:55 |
|
|
Čitao sam Zabavnik, al brzo sam ga otkanto, zamjenio Stripotekom, Alan Fordom, Sirius,... kasnije Galaksijom, ABC tehnikom, Moj mikro, Računari, Svet kompjutera,...i danas negdje u podrumu imam prve brojeve, dođu kao papirusi, al ih nekad prolistam samo da osjetim miris onog olova i papira 
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Hrvatska povijest na stranicama Politikina zabavnika Postano: 14 lip 2010, 11:01 |
|
|
eeee, sićam se siriusa... to je bilo onako nešto ko na rubu znanosti bug mi je u pretplati već godinama. otkazala sam ga lani. jednostavno su postali toliko komercijalni da iz njega teško možeš naučiti nešto novo. a možda se i nema što novo više ni naučiti...
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
 |
bumbar92
|
Naslov: Re: Hrvatska povijest na stranicama Politikina zabavnika Postano: 14 lip 2010, 11:13 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: eeee, sićam se siriusa... to je bilo onako nešto ko na rubu znanosti bug mi je u pretplati već godinama. otkazala sam ga lani. jednostavno su postali toliko komercijalni da iz njega teško možeš naučiti nešto novo. a možda se i nema što novo više ni naučiti... ono kako je Zabavnik obuhvatao puno stvari od stripa, postera, križaljki, nagrada, zanimljivosti..., ne znam da danas ima takvih, vjerovatno ima, ali primat su specijalizirani časopisi i naravno najbitnije na više jezika, onda je bio neki miks SH sa naglaskom na "S"..., al danas mi to više i nije bitno ostale su slike i u mislima priče.
|
|
Vrh |
|
 |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Hrvatska povijest na stranicama Politikina zabavnika Postano: 14 lip 2010, 11:29 |
|
|
ma zabavnik je bio baš ono što mu naziv kaže, ali jednostavno me odbio kad sam ga prvi put uzela u ruke (stigao iz mostara) jer je bio na ćirilici, a enigmatika me još nije zanimala i jednostavno se nikad više nije "primijo" za me  mikija i paju sam čitala u mikijevom zabavniku tako da me veliki format politikinog nije zanimao. enigmatika je došla kasnije, ali u zadnjih desetak godina, otkad je interneta, više mi i nije zabava čak ni na plaži...
|
|
Vrh |
|
 |
Real gone
|
Naslov: Re: Hrvatska povijest na stranicama Politikina zabavnika Postano: 17 lip 2010, 15:29 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 9 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 28 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|