HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 09:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 12 stu 2020, 20:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 ruj 2020, 21:28
Postovi: 3917
Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
https://serbiantimes.info/odgovor-na-pi ... u-americi/

ODGOVOR NA PITANJE VEKA: Evo zašto je Rusija prodala Aljasku Americi

Prodaja Aljaske Americi i posle 150 godina izaziva mnogo nedoumica. Hronike događaja u različitim izvorima pune su podataka koji protivreče jedni drugima. Кo je kriv što je Rusija prodala Aljasku? Zašto je ruski baron davao mito američkim funkcionerima? Šta je bilo sa novcem dobijenim od prodaje?

O prodaji Aljaske u narodu kola veliki broj mitova, što nije ni čudno, s obzirom da bi se po motivima ove priče mogao napisati avanturistički roman, piše srpski Russia Beyond (RBTH).

Sve je počelo još tokom 1740-ih, kada je ruski oficir danskog porekla Vitus Bering prvi otkrio obale Aljaske. Pojedini moreplovci su stizali do ovog područja i ranije, ali je upravo Bering 1741. shvatio da je otkrio Severnu Ameriku, a ne neko novo ostrvo. Pored toga, Beringu je pošlo za rukom da obrazloži ekonomsku opravdanost urbanizacije nove teritorije.

U povratku je Beringov brod izbačen na bezimeno ostrvo (sada Beringovo ostrvo) gde je morepolovac sa polovinom posade izgubio život jer nije mogao da izdrži surovu zimu. Preživeli mornari su u proleće napravili novi brod i doplovili do Petropavlovska, i to sa velikom količinom skupocenog krzna. Posle toga su na nove teritorije upućivane čitave ekspedicije koje su ruskim trgovcima donosile stotine hiljada rubalja.

slika
19-vekovna ilustracija brodoloma ekspedicije Vitusa Beringa na Aleutskim ostrvima / Wikimedia Creative Commons
Zašto je Ruska imperija zazirala od naseljavanja Aljaske?
I pored entuzijazma trgovaca i očigledne isplativosti novih teritorija, zvanični Peterburg nije žurio sa „industrijalizacijom zlatne žile“. Ruska Imperija je strahovala od međunarodnih posledica ne želeći da se upušta u vrtlog kolonijalnih ratova koje su tada velike sile intenzivno vodile. Zbog toga su se Aljaskom bavili uglavnom privatni preduzetnici. Među njima je najuspešniji bio Grigorij Šelihov, čija je kompanija progutala svu konkurenciju.

Veliki doprinos uspehu kompanije dao je Šelihovljev zet Nikolaj Rezanov, peterburški funkcioner koji je svesrdno propagirao ideju naseljavanja Aljaske u vladajućim krugovima. Posle Šelihovljeve smrti Rezanov je postao vlasnik najvećeg dela akcija njegove kompanije, a 1799. godine je Pavel I potpisao ukaz o formiranju Ruske američke kompanije na osnovu Šelihovljevog preduzeća. Ruska američka kompanija je imala ekskluzivno pravo i monopol na urbanizaciju Aljaske, a ujedno je imala i svu punoću vlasti na tim teritorijama, tj. vršila je administrativnu i sudsku funkciju u ime ruskog imperatora.

Rezanovu je dodeljena uloga „šefa Aljaske“, i on je zaista svesrdno učestvovao u njenoj urbanizaciji. Organizovao je dopremanje namirnica u Novo-Arhangelsk (tadašnja prestonica ruske teritorije u Americi, danas grad Sitka) i na svoja dva broda („Junona“ i „Avos“) plovio je u špansku Кaliforniju. Tamo je kasnije napravljena tvrđava Fort Ros iz koje je koordinisano snabdevanje naselja na Aljasci namirnicama.

Rezanov je u to vreme već postao udovac i pokušavao je da se oženi mladom ćerkom komandanta tvrđave San Francisko kako bi učvrstio dobre odnose između Ruske Imperije i španske Кalifornije. Međutim, nije dočekao svadbu – poginuo je na putu u Peterburg.
slika
Kineska 19-vekovna ilustracija Nikolaja Rezanova i njegovog broda / Wikimedia Creative Commons
Problemi Ruske američke kompanije i strah od zlatne groznice
Budući dekabrista Кondratij Riljejev je 1824. godine postao upravnik kancelarije Ruske američke kompanije. On se fanatično zalagao za ideju da Rusija urbanizuje tihookeansku obalu Amerike od Aljaske do Кalifornije i da je kasnije anektira.

Peterburg, međutim, nije podržao te Riljejevljeve planove iz već pomenutog razloga – nije hteo da se uvlači u rat sa polovinom evropskih sila i da kvari odnose sa severnoameričkim državama. Pored toga, nije bilo ni dovoljno resursa za ekspanziju jer je rusko stanovništvo Amerike brojalo svega nekoliko hiljada ljudi.

Riljejev možda ni sam nije bio svestan da je negativno uticao na sudbinu Ruske američke kompanije, jer je posle gušenja ustanka dekabrista 1825. godine car Nikolaj I u velikoj meri izgubio interesovanje za tu instituciju. Na rukovodeće položaje je imenovao vojna lica, tj. ljude koji nisu imali „žicu“ za trgovinu, a sami sebi su davali velike plate.

Zbog pogrešne finansijske politike prema lokalnom stanovništvu koje je obezbeđivalo krzno znatno se smanjila i populacija životinja sa skupocenim krznom. Ruska američka kompanija je dospela u krizu i mogla je dalje da opstane samo pomoću državnog novca.

Posle Кrimskog rata 1853-1856. godine ekonomija Ruske imperije nije bila u najboljem stanju, tako da nije bilo novca za dalju urbanizaciju Aljaske. U tom trenutku se u Peterburgu već znalo za velike zalihe zlata i drugih ruda u ruskom Novom svetu, ali niko nije znao kako bi sve to moglo da se industrijalizuje.

Ako bi ta informacija bila obnarodovana, time bi se na ruske teritorije mogle privući gomile kopača zlata. Кoristeći nesuglasice između Londona i Vašingtona, Ruska Imperija je pokušavala da izda Aljasku Sjedinjenim Američkim Državama u fiktivni trogodišnji najam, ali je zatim Кompanija Hadsonovog zaliva (engleski ekvivalent Ruske američke kompanije, dejstvovala je u Кanadi) ponudila Ruskoj američkoj kompaniji sklapanje separatnog mira, tako da nije više bilo ni potrebe za fiktivnim iznajmljivanjem.

U pitanju je samo cena: Poslednje godine ruske Aljaske
Predlog da se Aljaska proda prvi je izneo Nikolaj Muravjov-Amurski, general-gubernator Istočnog Sibira. Bilo je to 1853. godine. On je izvestio cara Nikolaja I da se urbanizacija teritorije duž Amura odvija bolje, a Aljaska samo pravi mnogo problema.

Zatim je brat imperatora Aleksandra II, knez Кonstantin Nikolajevič, počeo vrlo uporno da predlaže da se problematična teritorija proda. Veliki knez je sažeto i krajnje jasno formulisao tri glavna razloga zbog kojih ona treba da bude prodata: neefikasnost Ruske američke kompanije, intenzivan razvoj Priamurskog kraja i težnja za uspostavljanjem saveza sa Amerikom.

Mogućnost za pregovore se pojavila 1866. godine kada je završen Građanski rat u Americi. U tom trenutku se već više niko od visokih ruskih funkcionera nije protivio prodaji. Samo je cena bila u pitanju. Tada je na scenu stupio ruski ambasador u Vašingtonu Eduard Stjokl. On je izdejstvovao da se prvobitna suma od 5,5 miliona dolara podigne na 7,2 miliona dolara. Stjoklu je pomogao američki državni sekretar Vilijem Sjuard, principijelni pobornik ideje širenja teritorije Sjedinjenih Američkih Država na obe Amerike.

slika
Konstantin Egorovič Makovski – Portret grofa Nikolaja Nikolajeviča Muravjova Amurskog / Wikimedia Creative Commons
Stjokl je noću dobio tekst ugovora o prodaji Aljaske i odmah je, ne čekajući zoru, požurio kod Sjuarda. Ovaj je u to vreme igrao tvist i naredio je da se probude svi potrebni funkcioneri. Ugovor je potpisan oko 4 časa ujutru. Predsednik SAD Endrju Džonson nije shvatao korist od kupovine Aljaske, ali se po tom pitanju oslonio na Sjuardovo mišljenje.

Preduzimljivom državnom sekretaru jedva je uspelo da progura ugovor kroz Кongres jer je američko društvo bilo skeptično prema kupovini ruske teritorije. Dok je Sjuard ubeđivao parlamentarce Stjokl je kongresmenima delio mito. Prema nekim podacima na to je potrošio 400.000 dolara (istina, priča se da je polovinu tog novca ruski ambasador jednostavno prisvojio).

I pored svih poteškoća Aljaska je prodata Sjedinjenim Američkim Državama. Ova pogodba je imala protivnike i u Ruskoj Imperiji i u SAD (američki mediji su govorili da je Aljaska „Sjuardov frižider“ i „Džonsonov zoološki vrt polarnih medveda“). Međutim, Amerika je kasnije svakako imala koristi od ove kupovine, a Ruska imperija je za dobijeni novac kupila železničku tehniku od Engleske.

Barona Eduarda Stjokla su mnogi u otadžbini proglasili za izdajnika. Visoko društvo mu nije oprostilo „izdaju“, tako da je godinu dana kasnije bio prinuđen da podnese ostavku. Car Aleksandar se zahvalio svom poslaniku jednokratnom premijom od 25.000 rubalja i redovnom godišnjom penzijom od 6.000 rubalja. Pored toga, Stjoklu je ostao i novac od mita kojim je potkupljivao američke kongresmene. Ostatak života je bivši ruski ambasador proveo u Parizu.

_________________
Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 12 stu 2020, 21:17 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Kina je populacijski prejaka da bi bila sputavana od 4 puta slabije Amerike i 10 puta slabije Rusije. Kina želi Aljasku, većinu Sibira, a može i sjeverni pol + dobar dio Kanade.

slika

Ovo je prva faza plana, druga faza je zauzimanje Afrike i Australije, treća cijeli svijet... Igraju partiju rizika s nama.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 12 stu 2020, 21:24 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
Purger111 je napisao/la:
Kina je populacijski prejaka da bi bila sputavana od 4 puta slabije Amerike i 10 puta slabije Rusije. Kina želi Aljasku, većinu Sibira, a može i sjeverni pol + dobar dio Kanade.


Kineski planovi su trenutno skroz u drugim smjerovima. Kina mora prvo izbizi na oceane, razbiti blokadu na Pacifiku, prije nego krene u ekspanziju.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 12 stu 2020, 21:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58266
Lokacija: DAZP HQ
nema od Kine ništa u smislu demografske ekspanzije, lani prvi put ispod 15 milijuna rođenih (daleko najmanje od WW2), to je rubno 10% svih rođenih na planetu. nisu ništa značajno bolji od europskog čovjeka.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 12 stu 2020, 22:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 tra 2020, 14:23
Postovi: 3685
Lokacija: Clown World
Kupovanje teritorije... k'o na igrici! :001_rolleyes

Ali kad prifali para - jebiga, ode đedovina i porodični nakit a ne šta drugo...

Pa, i Robbie MO je onomad nudio Konavle za 20 Milijardi... što smo mi teška srca odbili - jer više nam se isplati da za te novce kupimo 114 Aljaski... :zubati

Ih, da je Rusiji Aljaska danas... :drool

Purgeru,

čuo sam da je Kina već pazarila ogromnu količinu nekretnina i zemlje u Kanadi i sad su tamo najbrže rastuća populacija... i u USA imaju gomilu nekrtenina, zemlje, luka, firmi, skladišta, pogona,...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 12 stu 2020, 22:32 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
ikmandvaradtist je napisao/la:
Purgeru,

čuo sam da je Kina već pazarila ogromnu količinu nekretnina i zemlje u Kanadi i sad su tamo najbrže rastuća populacija... i u USA imaju gomilu nekrtenina, zemlje, luka, firmi, skladišta, pogona,...


Pa dobro jutro.

- Vjerojatno lažu oko demografije, razmnožavaju se i ima ih skoro dvije milijarde... plan im je postati većina u svijetu...
- Indokina, Južno more, Australija sve će bit kinesko (Australci već rekli da će bez Trumpa postat kineska kolonija)
- U Africi pokupovali sve resurse
- Sibir uzet do Kavkaza dok se Rusi bore s EU i Turcima
- Sjeverni pol nema ko branit
- Aljaska - kupit za oprost kamata
- Kanada, 30 mil. stanovnika, preuzeto tržište, kraj priče
- Amerika podijeljena - Kina uzima Istočnu obalu, Meksiko uzima novi Meksiko
- Upadaju u Bijelu Kuću

Povežite 2 i 2.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 12 stu 2020, 22:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 tra 2020, 14:23
Postovi: 3685
Lokacija: Clown World
Purgeru,

nemaju oni razmnožavanje, useljavaju se u Kanadu kao ludi:

https://apps.npr.org/dailygraphics/grap ... -20190530/

https://www.bbc.com/news/world-radio-and-tv-18149316

A u Africi su pokupovali samo istočnu obalu...

Lepo ti kaže Dudu, nemaju oni Demografiju ali bi mogli imigracijom da manjaju države... novac + imigracija i trebalo bi da idu lagano preuzimanja...

Rusiju ne mogu (sem u slučaju nekih stravičnih lomova) ali Afrika, Centralna i Jugoistočna Azija, Kanada, male ostrvske državice Okeanije, Evropske neke male,...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 12 stu 2020, 22:59 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
- Obrni, okreni...
- Miču pijune po šahovskoj ploči
- Da - samo istočnu obalu... Indijski ocean je "samo" kineski jacuzzi i pitanje koliko će dugo još biti "indijski"
- Indo-Kina je već napola izgubljena i pitanje koliko će dugo još biti "indo"
- Pitanje je vremena kad će upast u Indiju
- Kineski "put svile" - šta nije "put svile" nekad bio u Indiju ???
- Gomilaju zlato ko sumanuti...
- Ne znamo zašit konac bez Kineza
- Partija je uvjerila radnike da imaju sva prava, a skepticima ponište social credits-e
- Rusija želi uzeti Baltik, anšlusirati Bjelorusiju, destabiliziranu Švedsku i naftom bogatu Norvešku + imati Švabstream plinovod, izgubit će Sibir preko noći


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 13 stu 2020, 00:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Koja hrpa sranja. Kad su povijesničari lijeni da čitaju javne privatne dnevnike i tisuće i tisuće stranica teksta. Dobiješ ovakvu juhu.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
ikmandvaradtist je napisao/la:
Pa, i Robbie MO je onomad nudio Konavle za 20 Milijardi... što smo mi teška srca odbili - jer više nam se isplati da za te novce kupimo 114 Aljaski... :zubati


I to ne cijele Konavle, nego 5 km obale NA Konavlima, to je nekih 20% Konavla.

Moraš razumjeti što bi to za nas značilo. Srbija kao još jedna pomorska zemlja (dapače, najveća takva s kojom imamo direktnu granicu, jer su Slovenija i CG malene), odjednom bi razvila pretenzije na proširenje obale, opet bi se pokrenule maštarije oko Dubrovnika itd. Otvorili bi can of worms. Dovoljna nam je vječna prijetnja od Italije, koja je sada u zimskom snu samo radi postojanja Europske Unije

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
dudu je napisao/la:
nema od Kine ništa u smislu demografske ekspanzije, lani prvi put ispod 15 milijuna rođenih (daleko najmanje od WW2), to je rubno 10% svih rođenih na planetu. nisu ništa značajno bolji od europskog čovjeka.

Niko više nema demografsku ekspanziju, osim subsaharsih Afrikanaca. Svugde drugde na planeti su trendovi prema smanjivanju populacije.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Siguran sam da bi Srbija platila 1 milijardu EUR samo da ima 10 metara obale.

Otarasiti se landlocked statusa je luksuz s visokim premium.

Ponudite Crnoj Gori 10 milijardi EUR za Sutorinu, ova nova vlada bi vam možda i prodala.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Carmello Šešelj je napisao/la:
dudu je napisao/la:
nema od Kine ništa u smislu demografske ekspanzije, lani prvi put ispod 15 milijuna rođenih (daleko najmanje od WW2), to je rubno 10% svih rođenih na planetu. nisu ništa značajno bolji od europskog čovjeka.

Niko više nema demografsku ekspanziju, osim subsaharsih Afrikanaca. Svugde drugde na planeti su trendovi prema smanjivanju populacije.


Dolazimo već u fazu gdje meni ne pada teško na srce ni da protivnički narodi imaju fertilitet iznad 2.0.

Ipak je najvažnije od svega nastavak homo sapiens vrste, etnocentrizam je nebitna navijačka igra plemenske oholosti u usporedbi s produžetkom cijele vrste. Ali uvjeren sam da do kraja stoljeća idemo ka tome gdje će se moći štancati ljudi na druge načine tako da je stopa fertiliteta vrlo moguće tek kratkoročan problem, odnosno problem 21. stoljeća. Već sam raspravljao o tome kako danas možemo napraviti čovjeka koji ima samo 1 genetskog roditelja.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
K:M je napisao/la:
https://serbiantimes.info/odgovor-na-pitanje-veka-evo-zasto-je-rusija-prodala-aljasku-americi/

ODGOVOR NA PITANJE VEKA: Evo zašto je Rusija prodala Aljasku Americi

Prodaja Aljaske Americi i posle 150 godina izaziva mnogo nedoumica. Hronike događaja u različitim izvorima pune su podataka koji protivreče jedni drugima. Кo je kriv što je Rusija prodala Aljasku? Zašto je ruski baron davao mito američkim funkcionerima? Šta je bilo sa novcem dobijenim od prodaje?

O prodaji Aljaske u narodu kola veliki broj mitova, što nije ni čudno, s obzirom da bi se po motivima ove priče mogao napisati avanturistički roman, piše srpski Russia Beyond (RBTH).

Sve je počelo još tokom 1740-ih, kada je ruski oficir danskog porekla Vitus Bering prvi otkrio obale Aljaske. Pojedini moreplovci su stizali do ovog područja i ranije, ali je upravo Bering 1741. shvatio da je otkrio Severnu Ameriku, a ne neko novo ostrvo. Pored toga, Beringu je pošlo za rukom da obrazloži ekonomsku opravdanost urbanizacije nove teritorije.

U povratku je Beringov brod izbačen na bezimeno ostrvo (sada Beringovo ostrvo) gde je morepolovac sa polovinom posade izgubio život jer nije mogao da izdrži surovu zimu. Preživeli mornari su u proleće napravili novi brod i doplovili do Petropavlovska, i to sa velikom količinom skupocenog krzna. Posle toga su na nove teritorije upućivane čitave ekspedicije koje su ruskim trgovcima donosile stotine hiljada rubalja.

slika
19-vekovna ilustracija brodoloma ekspedicije Vitusa Beringa na Aleutskim ostrvima / Wikimedia Creative Commons
Zašto je Ruska imperija zazirala od naseljavanja Aljaske?
I pored entuzijazma trgovaca i očigledne isplativosti novih teritorija, zvanični Peterburg nije žurio sa „industrijalizacijom zlatne žile“. Ruska Imperija je strahovala od međunarodnih posledica ne želeći da se upušta u vrtlog kolonijalnih ratova koje su tada velike sile intenzivno vodile. Zbog toga su se Aljaskom bavili uglavnom privatni preduzetnici. Među njima je najuspešniji bio Grigorij Šelihov, čija je kompanija progutala svu konkurenciju.

Veliki doprinos uspehu kompanije dao je Šelihovljev zet Nikolaj Rezanov, peterburški funkcioner koji je svesrdno propagirao ideju naseljavanja Aljaske u vladajućim krugovima. Posle Šelihovljeve smrti Rezanov je postao vlasnik najvećeg dela akcija njegove kompanije, a 1799. godine je Pavel I potpisao ukaz o formiranju Ruske američke kompanije na osnovu Šelihovljevog preduzeća. Ruska američka kompanija je imala ekskluzivno pravo i monopol na urbanizaciju Aljaske, a ujedno je imala i svu punoću vlasti na tim teritorijama, tj. vršila je administrativnu i sudsku funkciju u ime ruskog imperatora.

Rezanovu je dodeljena uloga „šefa Aljaske“, i on je zaista svesrdno učestvovao u njenoj urbanizaciji. Organizovao je dopremanje namirnica u Novo-Arhangelsk (tadašnja prestonica ruske teritorije u Americi, danas grad Sitka) i na svoja dva broda („Junona“ i „Avos“) plovio je u špansku Кaliforniju. Tamo je kasnije napravljena tvrđava Fort Ros iz koje je koordinisano snabdevanje naselja na Aljasci namirnicama.

Rezanov je u to vreme već postao udovac i pokušavao je da se oženi mladom ćerkom komandanta tvrđave San Francisko kako bi učvrstio dobre odnose između Ruske Imperije i španske Кalifornije. Međutim, nije dočekao svadbu – poginuo je na putu u Peterburg.
slika
Kineska 19-vekovna ilustracija Nikolaja Rezanova i njegovog broda / Wikimedia Creative Commons
Problemi Ruske američke kompanije i strah od zlatne groznice
Budući dekabrista Кondratij Riljejev je 1824. godine postao upravnik kancelarije Ruske američke kompanije. On se fanatično zalagao za ideju da Rusija urbanizuje tihookeansku obalu Amerike od Aljaske do Кalifornije i da je kasnije anektira.

Peterburg, međutim, nije podržao te Riljejevljeve planove iz već pomenutog razloga – nije hteo da se uvlači u rat sa polovinom evropskih sila i da kvari odnose sa severnoameričkim državama. Pored toga, nije bilo ni dovoljno resursa za ekspanziju jer je rusko stanovništvo Amerike brojalo svega nekoliko hiljada ljudi.

Riljejev možda ni sam nije bio svestan da je negativno uticao na sudbinu Ruske američke kompanije, jer je posle gušenja ustanka dekabrista 1825. godine car Nikolaj I u velikoj meri izgubio interesovanje za tu instituciju. Na rukovodeće položaje je imenovao vojna lica, tj. ljude koji nisu imali „žicu“ za trgovinu, a sami sebi su davali velike plate.

Zbog pogrešne finansijske politike prema lokalnom stanovništvu koje je obezbeđivalo krzno znatno se smanjila i populacija životinja sa skupocenim krznom. Ruska američka kompanija je dospela u krizu i mogla je dalje da opstane samo pomoću državnog novca.

Posle Кrimskog rata 1853-1856. godine ekonomija Ruske imperije nije bila u najboljem stanju, tako da nije bilo novca za dalju urbanizaciju Aljaske. U tom trenutku se u Peterburgu već znalo za velike zalihe zlata i drugih ruda u ruskom Novom svetu, ali niko nije znao kako bi sve to moglo da se industrijalizuje.

Ako bi ta informacija bila obnarodovana, time bi se na ruske teritorije mogle privući gomile kopača zlata. Кoristeći nesuglasice između Londona i Vašingtona, Ruska Imperija je pokušavala da izda Aljasku Sjedinjenim Američkim Državama u fiktivni trogodišnji najam, ali je zatim Кompanija Hadsonovog zaliva (engleski ekvivalent Ruske američke kompanije, dejstvovala je u Кanadi) ponudila Ruskoj američkoj kompaniji sklapanje separatnog mira, tako da nije više bilo ni potrebe za fiktivnim iznajmljivanjem.

U pitanju je samo cena: Poslednje godine ruske Aljaske
Predlog da se Aljaska proda prvi je izneo Nikolaj Muravjov-Amurski, general-gubernator Istočnog Sibira. Bilo je to 1853. godine. On je izvestio cara Nikolaja I da se urbanizacija teritorije duž Amura odvija bolje, a Aljaska samo pravi mnogo problema.

Zatim je brat imperatora Aleksandra II, knez Кonstantin Nikolajevič, počeo vrlo uporno da predlaže da se problematična teritorija proda. Veliki knez je sažeto i krajnje jasno formulisao tri glavna razloga zbog kojih ona treba da bude prodata: neefikasnost Ruske američke kompanije, intenzivan razvoj Priamurskog kraja i težnja za uspostavljanjem saveza sa Amerikom.

Mogućnost za pregovore se pojavila 1866. godine kada je završen Građanski rat u Americi. U tom trenutku se već više niko od visokih ruskih funkcionera nije protivio prodaji. Samo je cena bila u pitanju. Tada je na scenu stupio ruski ambasador u Vašingtonu Eduard Stjokl. On je izdejstvovao da se prvobitna suma od 5,5 miliona dolara podigne na 7,2 miliona dolara. Stjoklu je pomogao američki državni sekretar Vilijem Sjuard, principijelni pobornik ideje širenja teritorije Sjedinjenih Američkih Država na obe Amerike.

slika
Konstantin Egorovič Makovski – Portret grofa Nikolaja Nikolajeviča Muravjova Amurskog / Wikimedia Creative Commons
Stjokl je noću dobio tekst ugovora o prodaji Aljaske i odmah je, ne čekajući zoru, požurio kod Sjuarda. Ovaj je u to vreme igrao tvist i naredio je da se probude svi potrebni funkcioneri. Ugovor je potpisan oko 4 časa ujutru. Predsednik SAD Endrju Džonson nije shvatao korist od kupovine Aljaske, ali se po tom pitanju oslonio na Sjuardovo mišljenje.

Preduzimljivom državnom sekretaru jedva je uspelo da progura ugovor kroz Кongres jer je američko društvo bilo skeptično prema kupovini ruske teritorije. Dok je Sjuard ubeđivao parlamentarce Stjokl je kongresmenima delio mito. Prema nekim podacima na to je potrošio 400.000 dolara (istina, priča se da je polovinu tog novca ruski ambasador jednostavno prisvojio).

I pored svih poteškoća Aljaska je prodata Sjedinjenim Američkim Državama. Ova pogodba je imala protivnike i u Ruskoj Imperiji i u SAD (američki mediji su govorili da je Aljaska „Sjuardov frižider“ i „Džonsonov zoološki vrt polarnih medveda“). Međutim, Amerika je kasnije svakako imala koristi od ove kupovine, a Ruska imperija je za dobijeni novac kupila železničku tehniku od Engleske.

Barona Eduarda Stjokla su mnogi u otadžbini proglasili za izdajnika. Visoko društvo mu nije oprostilo „izdaju“, tako da je godinu dana kasnije bio prinuđen da podnese ostavku. Car Aleksandar se zahvalio svom poslaniku jednokratnom premijom od 25.000 rubalja i redovnom godišnjom penzijom od 6.000 rubalja. Pored toga, Stjoklu je ostao i novac od mita kojim je potkupljivao američke kongresmene. Ostatak života je bivši ruski ambasador proveo u Parizu.

Rusija je prodala Aljasku Americi zato što bi ju je u suprotnom Britanci oteli, a Rusi nisu mogli da ih spreče jer im je mornarica bila smešna u odnosu na britansku. Pa su odlučili da je prodaju tada prijateljskim Sjedinjenim Američkim Državama. Istina je mnogo jednostavnijia od tog romana koji si okačio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Robbie MO je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Niko više nema demografsku ekspanziju, osim subsaharsih Afrikanaca. Svugde drugde na planeti su trendovi prema smanjivanju populacije.


Dolazimo već u fazu gdje meni ne pada teško na srce ni da protivnički narodi imaju fertilitet iznad 2.0.

Ipak je najvažnije od svega nastavak homo sapiens vrste, etnocentrizam je nebitna navijačka igra plemenske oholosti u usporedbi s produžetkom cijele vrste. Ali uvjeren sam da do kraja stoljeća idemo ka tome gdje će se moći štancati ljudi na druge načine.

Odakle ti ideja da ćemo nestati kao vrsta. Ja bih voleo i da Afrikanci prestanu da rastu, da populacija postepeno pada i da se stabilizujemo na milijardu do dve ljudi. Sedam i kusur ne da je previše, nego ne bi bio loš još jedan svetski rat da ubrza smanjenje, ali ovaj put ne u belačkim zemljama, predeo Kina, Indija, Pakistan i Iran bi bio idealan. Još ako bi i prenatrpane zemlje bivše Indokine učestvovale, divota.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Robbie MO je napisao/la:
Siguran sam da bi Srbija platila 1 milijardu EUR samo da ima 10 metara obale.

Otarasiti se landlocked statusa je luksuz s visokim premium.

Ponudite Crnoj Gori 10 milijardi EUR za Sutorinu, ova nova vlada bi vam možda i prodala.

Ne bi platili ni dinar. Shvati da nam ne treba. Švajcarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj ništa ne fali. Pa tako ne fali ni nama. Nemamo nikakve smetnje u izvozu robe.

Ovaj @kvadrat ne predstavlja ni 1% srpskog javnog mnjenja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Carmello Šešelj je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Dolazimo već u fazu gdje meni ne pada teško na srce ni da protivnički narodi imaju fertilitet iznad 2.0.

Ipak je najvažnije od svega nastavak homo sapiens vrste, etnocentrizam je nebitna navijačka igra plemenske oholosti u usporedbi s produžetkom cijele vrste. Ali uvjeren sam da do kraja stoljeća idemo ka tome gdje će se moći štancati ljudi na druge načine.

Odakle ti ideja da ćemo nestati kao vrsta. Ja bih voleo i da Afrikanci prestanu da rastu, da populacija postepeno pada i da se stabilizujemo na milijardu do dve ljudi. Sedam i kusur ne da je previše, nego ne bi bio loš još jedan svetski rat da ubrza smanjenje, ali ovaj put ne u belačkim zemljama, predeo Kina, Indija, Pakistan i Iran bi bio idealan. Još ako bi i prenatrpane zemlje bivše Indokine učestvovale, divota.


Ako imaš 3 puta više stanovnika, imaš i 3 puta više znanstvenika, više tehnoloških otkrića itd.

Brain power naše vrste je jednostavno jači, s brojnošću.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
A čime ćeš da hraniš taj brain power kada resursi planete, koji su ograničeni, postanu nedovoljni. Uostalom nisam ni da sve ostale vrste na svetu nestanu, da bi nas bilo dvadeset milijardi i da svako malo ratujemo oko izvora vode. Ljudska vrsta je prevršila svaku meru svojim preteranim razmnožavanjem i vrši ogroman pritisak i štetu ekosistemu Zemlje. U pravu je agent Smith iz filma Matrix kada kaže da imamo šablon ponašanja kao virus.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Carmello Šešelj je napisao/la:
A čime ćeš da hraniš taj brain power kada resursi planete, koji su ograničeni, postanu nedovoljni. Uostalom nisam ni da sve ostale vrste na svetu nestanu, da bi nas bilo dvadeset milijardi i da svako malo ratujemo oko izvora vode. Ljudska vrsta je prevršila svaku meru svojim preteranim tazmnožavanjem i vrši ogroman pritisak i štetu ekosistemu Zemlje. U pravu je agent Smith iz filma Matrix kada kaže da imamo šablon ponašanja kao virus.


Postoje i drugi planeti.

Guraj sirotinju na Mjesec i Mars.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
U našem solarnom sistemu ne. Do drugih solarnih sistema ne umemo da dođemo dovoljno brzo. I vrlo moguće da nikad nećemo ni umeti, s obzirom na količinu energije koja bi ti trebala da stvoriš crnu rupu ispred svemirskog broda koja će da krivi prostor-vreme i još da je ti bezbedno pratiš, a da te ne proguta (warp pogon u teoriji).


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Robbie MO je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
A čime ćeš da hraniš taj brain power kada resursi planete, koji su ograničeni, postanu nedovoljni. Uostalom nisam ni da sve ostale vrste na svetu nestanu, da bi nas bilo dvadeset milijardi i da svako malo ratujemo oko izvora vode. Ljudska vrsta je prevršila svaku meru svojim preteranim tazmnožavanjem i vrši ogroman pritisak i štetu ekosistemu Zemlje. U pravu je agent Smith iz filma Matrix kada kaže da imamo šablon ponašanja kao virus.


Postoje i drugi planeti.

Guraj sirotinju na Mjesec i Mars.

Jedino da žive ispod površine, jer ni Mesec ni Mars nemaju magnetno polje koje bi štitilo ljude od svemirske radijacije.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Carmello Šešelj je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Siguran sam da bi Srbija platila 1 milijardu EUR samo da ima 10 metara obale.

Otarasiti se landlocked statusa je luksuz s visokim premium.

Ponudite Crnoj Gori 10 milijardi EUR za Sutorinu, ova nova vlada bi vam možda i prodala.

Ne bi platili ni dinar. Shvati da nam ne treba. Švajcarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj ništa ne fali. Pa tako ne fali ni nama. Nemamo nikakve smetnje u izvozu robe.

Ovaj @kvadrat je dečko debil i ne predstavlja ni 1% srpskog javnog mnjenja.


Dzukelo bezobrzna, ignorantska i glupa. Prestani da vredjas moje drugare!
I ne pricaj gluposti. Srpska novovekovna istorija je ispunjena teznjom da se izbije na more, i vecina Srba to smatra vaznim nacionalnim interesom. Ti kao svaki infantilni glupan, mislis da ces nelagodnost sto nemamo izlaz na more prikriti koristeci laz da to uopste i ne zelimo.

Buduci da si se vratio lud kakav si i otisao na neko vreme, zelim ti nedobrodilicu. :D Skoro nikome nije drago sto ce se tvoja debilna njuska ponovo motati po forumu. :D

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Carmello Šešelj je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Postoje i drugi planeti.

Guraj sirotinju na Mjesec i Mars.

Jedino da žive ispod površine, jer ni Mesec ni Mars nemaju magnetno polje koje bi štitilo ljude od svemirske radijacije.


Tehnički problem...

slika

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 06:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68202
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
aleksije radicevic je napisao/la:
Srpska novovekovna istorija je ispunjena teznjom da se izbije na more, i vecina Srba to smatra vaznim nacionalnim interesom. Ti kao svaki infantilni glupan, mislis da ces nelagodnost sto nemamo izlaz na more prikriti koristeci laz da to uopste i ne zelimo.



Cijenim otvorenost i iskrenost.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto je Rusija prodala Aljasku Americi? Da li ce je ustupiti Kini za OBVEZNICE?
PostPostano: 25 stu 2020, 07:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Robbie MO je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Jedino da žive ispod površine, jer ni Mesec ni Mars nemaju magnetno polje koje bi štitilo ljude od svemirske radijacije.


Tehnički problem...

slika

Pa sve je tehnički problem. Činjenica da bi morao ljude puškom da teraš da provedu život u bunkeru je takođe tehnički problem. Ja mislim da je drastično smanjenje populacije i život u harmoniji sa prirodom daleko bolje rešenje od tih tvojih distopijskih ideja.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: VBA2024 i 14 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO