HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 stu 2024, 12:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8224 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209 ... 329  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 05 pro 2020, 12:26 

SCALP za (udaljeno) skidanje skalpova...
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Storm_Shadow

slika

Vrh

PostPostano: 05 pro 2020, 13:50 

Brane je napisao/la:

Jel Pomorska škola ista za mornare (vojni brodovi) pomorce (civilni brodovi)?

Nije, jedna je škola za trgovačku mornaricu a druga je za ratnu mornaricu. Hrvatska je tek prije godinu dvije dana uspostavila smjer na fakultetima za časnike ratne mornarice, prije toga je bilo samo za trgovačku mornaricu.
To ti govori koliko smo zanemarivali svoje oružane snage i taj vrlo važan krak obrane, nema dobre mornarice bez dobro školovanih časnika
Brane je napisao/la:

Jesu li danas pomorci iskusniji/bolji od mornara?

Mornari rade fizičke poslove na brodu, oni nemaju puno veze s operativnim vođenjem broda, časnik mora znati sve što zna mornar kako bi mu mogao zadavati poslove dok obrnuto ne vrijedi.
Brane je napisao/la:

Da li bi po tebi možda bilo opravdano da mornari odrade par tura na civilnim oceanskim brodovima prije nego uđu u HRM da steknu iskustvo?

Mi moramo ustrojiti sustav školovanja časnika i budućeg osoblja HRM kako to rade Amerikancu u Annapolisu ( poznata akademija kao west point za mornaricu) . Već imamo vojne studijske programe u Zagrebu i mornaričke u Splitu ali trebali bi to objediniti u jedan vojni sustav koji nije razbacan po sveučilištima i fakultetima već je samostalan. Sve ostalo je kokošarenje i krpanje rupa i neozbiljno vođenje.
Brane je napisao/la:

Kako gledaš na osnove svog posla, a to je plivanje, dal je važno da su m/p vrhunski plivači (tu ne mislim na većinu hrvata koji znaju plivat uz obalu, nego plivanje na otvorenom moru uz struje i ostalo odnosno preživljavanje u nemirnom moru) dal se trenira preživljavanje/ upotreba sigurnosni splavova/čamaca

Neće ti plivanje tu puno pomoći, naravno bitno je održavati se na površini ali bez opreme si ti gotov, ako nisi na splavi ili u lifeboatu otpisan si.
Logika ti je u ovom smjeru, na brodu se ostaje dokle god je to moguće i napušta ga se u zadnjem trenu, ne želi proesti sat vremena ili dva u moru ako si ih mogao još provesti na brodu. Trenira se apsolutno sve živo, od napuštanja broda, lansiranja čamaca i splavi, a survival kit koji ti sadrži hranu, vodu razne alate i potrepštine ti se svako malo provjerava da je sve prema propisima i ispravno.
Brane je napisao/la:

Na to bi se nadovezo s Brodarskim Institutom u Zagrebu
- šta to nije suludo da je Institut u Zagrebu koji nema veze s brodogradnjom
- inače Brodarski Institut sad traži VladuRH da mu napravi novu zgradu i prostore ovi su u lošem stanju...
- šta nebi bilo logično da BI preseli u Dalmaciju/Kvarner i da to bude neki core za razvoj HRM i općenito razvoj/savjet brodogradilištima i konzultant za škole i Fakultete

Naravno da je suludo što je u Zagrebu, to bi trebalo seliti u Split ili Rijeku, treba uvezati taj institut s fakultetima, brodogradilištima i mornaricom i obalnom stražom kako bi imali razvoj ljudskih resursa, razvoj novih projekata itd. Taj institut je radio nekoć odličan posao ali naravno i to su uhljebi razhebali.
Brane je napisao/la:

Kako gledate u praksi na ove nove izraze (možda vam je to sasvim normalno, glavno da šoldi sidaju)
- "časnici" (to mi ne djeluje nimalo pomorski)
- obalno ophodni brod (to mi djeluje ko neki cheap copy/paste coast guard USA)
- policija/obalna straža zašto nebi ostalo "Kapetania" (ili recimo KAPO-kopnena i pomorska policija)

A kako bi ti drugačije rekao nego časnik? I englezi kažu Officer, nećemo valjda reći oficir, to je rezervirano za srbijance.

Obano ophodni brod je nužnost, ne može mornarica raditi zadaće obalne straže to je neozbiljno, skupo i neadekvatno.
Također policija ima jedan tip zadaća obalna straža drugi, sve zemlje koje drže do sebe imaju takav ustroj.

Brane je napisao/la:

- uzmimo primjer engleskog naziva za vojni brod "vessel" logika da je tu naš utjecaj veslo/veslari/veslai britanci su među zadnjima krenuli plovit

Englezi ti imaju riječ argosy koja od srednjeg vijeka označava velik brod. Riječ su skovali kada su brodovi dubrovačke mornarice došli u njihove luke. Jadni englezići takvo što još nisu vidjeli pa su u razgovoru s dubrovčanima krivo protumačili latinski naziv Dubrovnika tj. Ragusa.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 05 pro 2020, 17:08 

Brane je napisao/la:
Clint Eastwood je napisao/la:

Po B skali definitivno 12, znači klasičan uragan, vidi se da je i more u potpunosti bijelo što znači 12, valove je teško odrediti točno ono što je sigurno da su preko 14 metara, ja bih od oka rekao da je blizu 20. Većina brodova duge plovidbe je građeno da izdrži valove do 15 metara.
Brodovi imaju balastne vode su za stabiliziranje, znači tekućina u tankovima se prelijeva iz jednog u drugu stranu odjeljka u smijeru suprotnom od ljuljanja broda.
Sad u većoj neveri se ide provom prema valu inače si gotov.
Kruzeri imaju i aktivne krilne stabilizatore teretni ne.
Ne znam o ovom slučaju, nisam ni blizu Rijeke i Riječana.
Moram reći da je ovo vjerojatno najveća oluja koju sam uopće vidio, mislim da video ima i najviše pregleda od svih drugih s tom tematikom.

Fala! Ajmo malo o HRM...
(ipak je tema OSRH a ti si prvi pomorac kojeg sam ja primjetio tu, weasel mi djeluje više ko inžinjer)

Jel Pomorska škola ista za mornare (vojni brodovi) pomorce (civilni brodovi)?
Šta ide nakon toga Pomorski fakultet? ti si časnik znači da si išo dalje...zašto?
Sad kad već imaš iskustva (djeluješ mi relativno mlad oko 40g) kako bi ocijenio Pomorske škole/Fakultet?
Jesu li danas pomorci iskusniji/bolji od mornara?
Da li bi po tebi možda bilo opravdano da mornari odrade par tura na civilnim oceanskim brodovima prije nego uđu u HRM da steknu iskustvo?
Kako gledaš na osnove svog posla, a to je plivanje, dal je važno da su m/p vrhunski plivači (tu ne mislim na većinu hrvata koji znaju plivat uz obalu, nego plivanje na otvorenom moru uz struje i ostalo odnosno preživljavanje u nemirnom moru) dal se trenira preživljavanje/ upotreba sigurnosni splavova/čamaca

S obzirom da su srbi dotaknuli temu brodogradilišta u Beogradu, iskoristio bi priliku da spomen par stvari...
- nakon uspostave komunističke Juge '45 brodogradilište Split il Trogir je preseljeno u Beograd (koliko je to suludo ne treba komentirat, kasnije su ga sami vratili nazad) kad bi napravili brod, razrezali ga i poslali kompozicijom u Split di bi ga opet sastavili
- tako da dio beogradske brodogradnje opet treba zahvalit hrvatima iz Splita koji su srbe učili poslu...

Na to bi se nadovezo s Brodarskim Institutom u Zagrebu
- šta to nije suludo da je Institut u Zagrebu koji nema veze s brodogradnjom
- inače Brodarski Institut sad traži VladuRH da mu napravi novu zgradu i prostore ovi su u lošem stanju...
- šta nebi bilo logično da BI preseli u Dalmaciju/Kvarner i da to bude neki core za razvoj HRM i općenito razvoj/savjet brodogradilištima i konzultant za škole i Fakultete

Kako gledate u praksi na ove nove izraze (možda vam je to sasvim normalno, glavno da šoldi sidaju)
- "časnici" (to mi ne djeluje nimalo pomorski)
- obalno ophodni brod (to mi djeluje ko neki cheap copy/paste coast guard USA)
- policija/obalna straža zašto nebi ostalo "Kapetania" (ili recimo KAPO-kopnena i pomorska policija)

Kako vi pomorci gledate na našu vojnu pomorsku povijest ili vas to ne dira previše, jel kad pričate o tome na moru...
- recimo pomorci iz Armade su dofurali prve baklje na stadioni
- pomorci iz Torcide su dofurali prve spitke/vojne jakete na stadion
- uzmimo primjer engleskog naziva za vojni brod "vessel" logika da je tu naš utjecaj veslo/veslari/veslai britanci su među zadnjima krenuli plovit
- francuski primjer corvette, jako slično našem izrazu ko-vitar, ulovi vitar, uz vitar
- francuski izraz fregate jel fre-france/franci-francuzi gat-stari dalmatinski za brodogradilište, fregat-francusko brodogradilište,
- get dalmatinski izraz za naselje di su živjeli dica i žene pomoraca/ većinom skromna naselja jer su ribari tada bili siromašni "getto"

Mornar je fizički posao, može napredovati najviše do timunjera (kormilara), časnici palube se bave planiranjem i nadzorom plovidbe, časnici stroja održavanjem strojeva na brodu. Posao na teretnim brodovima ili putničkim nema veze s vojnim pomorstvom što se tiče obrazovanja.
Vojno pomorstvo je poseban smijer na fakultetu.
Naše škole su među najcjenjenijima na svijetu, hrvatski časnici su jedni od najcjenjenijih na svijetu i po uvjetima rada izjednačeni s Norveškim. Recimo ovo ti je posao gdje se plaća daje na osnovu nacionalnosti, moguće je da recimo neki Indijac obavlja isti posao pod istim činom na istom brodu nego neki europljanin a prima manju plaću.
Dakle hrvatska pomorska tradicija, škole i kadar su jako priznati od strane stranaca.
Fakultet ti treba da bi došao do senior pozicije, kao junior officer možeš i sa srednjom, i dalje su velike plaće za hrvatske standarde ali tek seniori imaju plaće zbog kojih se stvarno isplati navegati, recimo prvi časnik od 10000$ mjesečno a master i više. Da bi uopće radio na brodu u bilo kojem svojstvu potrebno je položiti brevete u kojima se uvježbavaju svi scenariji potencijalnih opasnosti, među kojima su i scenariji napuštanja broda i upravljanja brodicom za spašavanje.
Ovo su tečajevi koji traju nekoliko dana i obnavljaju se svako nekoliko godina+drilovi na brodu.
Naravno da treba brodarski institut premjestiti negdje na obalu.
Ovo za pojmove ti je Weasel odgovorio, naravno da bi htio biti časnik a ne oficir.
Obalna straža obavlja drugačije poslove od mornarice i u raznim europskim zemljama je odvojena od vojske pa se može financirati fondovima europske unije.
Naravno da nas dira, mi smo jedan od najjačih brendova ove države, mislim da nema puno drugih zanimanja u kojima smo usporedivi sa zapadnjacima i jednaki što se tiče plaća.
Zato i jest loše što država ne gura naše kompanije, mislim da kad bi svi naši pomorci navegali na hrvatskim kompanijama to bi bila ogromna flota i donosila ogromne novce državi i radna mjesta i na kopnu. Otprilike veličine Maerska.
Ovo za spitke u torcidi je poznata stvar. Da, kad se baviš poslom u kojem si svako malo u drugoj zemlji na drugom kraju svijeta onda tamo i kupuješ svašta kao suvenire, u ona vremena prije ere jeftinih letova su pomorci bili jedini ljudi koji su značajnije putovali pa su i donosili svašta doma.

Vrh

PostPostano: 05 pro 2020, 17:45 

Citat:
Meteor is an active radar guided beyond-visual-range air-to-air missile (BVRAAM) developed by MBDA. Meteor offers a multi-shot capability against long range maneuvering targets, jets, UAVs and cruise missiles in a heavy electronic countermeasures (ECM) environment with a range in excess of 100 kilometres (54 nmi). A solid-fueled ramjet motor allows the missile to cruise at a speed of over Mach 4 and provides the missile with thrust and mid-way acceleration to target intercept. A two-way datalink enables the launch aircraft to provide mid-course target updates or retargeting if required, including data from off-board third parties. The datalink is capable of transmitting missile information such as functional and kinematic status, information about multiple targets, and notification of target acquisition by the seeker.

According to MBDA, Meteor has three to six times the kinetic performance of current air-air missiles of its type. The key to Meteor's performance is a throttleable ducted rocket (ramjet) manufactured by Bayern-Chemie of Germany.

slika

https://en.wikipedia.org/wiki/Meteor_(missile)

Možda i najbolja raketa zrak zrak.

Citat:
Storm Shadow is an Anglo-French low-observable air-launched cruise missile, developed since 1994 by Matra and British Aerospace, and now manufactured by MBDA. Storm Shadow is the British name for the weapon; in French service it is called SCALP EG (Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général, meaning General Purpose Long Range Cruise Missile). The missile is based on the earlier MBDA Apache anti-runway missile, and differs in that it carries a warhead rather than submunitions.

slika

https://en.wikipedia.org/wiki/Storm_Shadow

Citat:
The MBDA Apache (/əˈpætʃi/; French: [apaʃ]), or Apache AP,[1] is a French-developed air-launched anti-runway cruise missile, manufactured by European arms company MBDA.[2] The Apache system is at the base of the SCALP EG concept.

slika

https://en.wikipedia.org/wiki/Apache_(missile)

Citat:
The Exocet (French pronunciation: ​[ɛɡzɔsɛ]; French for "flying fish"[1]) is a French-built anti-ship missile whose various versions can be launched from surface vessels, submarines, helicopters and fixed-wing aircraft. The Exocet saw its first wartime launch during the Falklands War.

slika

https://en.wikipedia.org/wiki/Exocet

Dio naoružanja za Rafale.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 05 pro 2020, 19:57 

Clint Eastwood je napisao/la:
Posao na teretnim brodovima ili putničkim nema veze s vojnim pomorstvom što se tiče obrazovanja.
Vojno pomorstvo je poseban smijer na fakultetu.

Ti si možda mlađi od 40, imate li ili da li se viđalo ex Jna mornaričkih časnika na službi? Jna je imala vrhunsku školu, što se tiče i vojne i tehničke izobrazbe.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2020, 13:19 

(Clint, Weasel)
Fala momci, malo sam upilo, a čisto da vide ljudi (dosta ljudi čita anonimno) koliko je važno za HRM i općenito da smo sačuvali industriju brodova (barem Brodosplit, ne znam šta je s V.Lenac) u našim rukama.

Tužno je bilo gledat (barem meni) kad je HRM kupovo stare ratne brodove od finaca...još ono komunističko uvjeravanje to je odličan poso...
Evo jedan stari intervju...ko proročanstvo:
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hr ... rm-u-21746
slika

Novi OB OMIŠ
slika

Vaš komentar na OB OMIŠ...jel se komentira šta u vašim/stručnim krugovim..
- vidimo da su uzeli CAT a ne MTU
- meni ko amateru je dizajn prove malo pretradicionalan, tu sam očekivo malo više inovacije...

Vidim da mnogi nisu zadovoljni s BSI, šta vi kažete (mene je Debeljak iznenadio općenito, nisam mislio da će tako solidno poslovat, čak sam mislio da je ušao u BSI radi zemljišta/parcele...)
https://morski.hr/2020/02/19/strucnjak- ... n-gresaka/

(Trgovčka Flota je definitivno top-tema, al s obzirom da je tema OSRH neću spamat)

Vrh

PostPostano: 06 pro 2020, 14:49 

Na prvi pogled Omiš ima sve što je potrebno za tu zadaću za koju je namijenjen, primjerene je veličine, ima svu potrebnu opremu, nije megalomanski...

Teško je znati probleme s konstrukcijom i dizajnom broda bez nekih detaljnijih podataka, ovo je sve rekla kazala. Ako je točno da brod ima probleme sa stabilitetom i sa manevriranjem to je ozbiljan manjak koji se dalje u seriji mora ispraviti. Problem je naravno što se to sve ne može vidjeti sa slike pogotovo gdje se ne vidi trup pod morem ili strojarnica.

Ovako na prvu nadgrađe su napravili dobro, ima dosta prostora na krmi za prihvat unesrećenih, most je izdignut i ima dobar pregled okoline bez opstrukcije nadgrađa.... prova kako spominješ izgleda "tradicionalno" ali to se ne crta na način kako da se nekome svidi već se rade proračuni i određuje se optimalan oblik prove za željenu brzinu broda. Na primjer nije ista prova za brod koji ide 10 čvorova ili 15 čvorova. To ti se sve detaljno računa.

Mislim da nisu napravili loš brod, problemi uvijek postoje posebno zbog činjenice kako je ovo prototip i puno stvari u konstrukciji je još neispitano u pravim okolnostima da se vidi što valja a što ne valja. Sve nedostatke će oni ispraviti u idućim brodovima koji su naručeni. Mislim da se gradi još 4 komada.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2020, 18:45 

Spominje se kao privremeno rješenje (prije uzimanja rafala i ostalog), nabavka 10-ak lakih višenamjenskih borbenih aviona (korejskih FA-50 ili talijanskih M-346) za cca 100-injak milja Eura.

https://obris.org/hrvatska/nadzvucno-il ... rivremeno/

slika

slika

Vrh

PostPostano: 06 pro 2020, 19:24 

Jedan T 50 je 30 milijuna dolara.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2020, 23:28 

Milenko je napisa isto sto i ja 20tak stranica prije

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 00:10 

M346...skup je ko što se i vidi iz priloženog...
detaljnije u linku: https://www.airforce-technology.com/projects/yak/

T-50 je još skuplji...
detaljnije u linku https://www.airforce-technology.com/pro ... uth-korea/

Privitak/ci:
Screenshot_2020-12-06 FA-50 Light Combat Aircraft, South Korea.png
Screenshot_2020-12-06 FA-50 Light Combat Aircraft, South Korea.png [ 20.8 KiB | Pogledano 3213 put/a. ]
Screenshot_2020-12-06 M-346 Master Advanced Fighter Trainer - Airforce Technology.png
Screenshot_2020-12-06 M-346 Master Advanced Fighter Trainer - Airforce Technology.png [ 87.65 KiB | Pogledano 3213 put/a. ]

PostPostano: 07 pro 2020, 18:30 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/svi-detalji-nabave-borbenih-aviona-kolika-je-cijena-zrakoplova-koji-su-rokovi-isporuke-15012432

Još malo do odluke... Kako stvari stoje - Francuzi će bit :aleale

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 19:06 

Spasili su nas Amerikanci miniranjem posla s Baracima. Svakako ćemo dobiti puno puno bolji lovac nego bi ga dobili prije 2 godine.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 20:18 

Jebote ali Ameri poklanjaju abramse i one dvije cool puce.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 20:47 

Upozorenja: 1

Evo malo više o TOW

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 21:30 

PCM je napisao/la:

Citat:
Francuska je Hrvatskoj ponudila 12 aviona Rafale F3R. Riječ je o višenamjenskom avionu. Ukratko - on je istodobno i lovac-presretač, daje podršku snagama na zemlji i bombarder. Ponuđeni avioni različite su godine proizvodnje, a najstariji imaju 10 godina. Dakle riječ je o avionima najnovije generacije.

Rafale F3R. :aleale

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 21:41 

Ovo je poklon.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 21:44 

dudu je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Citat:
Francuska je Hrvatskoj ponudila 12 aviona Rafale F3R. Riječ je o višenamjenskom avionu. Ukratko - on je istodobno i lovac-presretač, daje podršku snagama na zemlji i bombarder. Ponuđeni avioni različite su godine proizvodnje, a najstariji imaju 10 godina. Dakle riječ je o avionima najnovije generacije.

Rafale F3R. :aleale

:drool

1017 of 2558 - 39.76%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 21:48 

Sve bolje od boljeg, tko bi očekivao od Francuza takvo što.

Praktički novo, jedva korišteno.

Samo još da naši to finaliziraju i onda smo glavni u istoku Europe.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 21:52 

navodno na francuskoj ponudi piše: volimo Hrvatsku kao što je ona nas voljela.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 21:53 

Ufff. Zabrinjavajuće me uzbuđuje to.
Samo da se potpiše. Nema se što čekat više.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 22:03 

Joj da ne pokažemo malo više inicijative i ambicije pa pitamo jel mogu prodati i više od 12...

Ovo je odlična ponuda.

A i Plenki bi se mogao grliti i smijati s Macronom.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 22:04 

LOL
pa i da se nepotpiše ide f 16 blok 70 + abramsi + one puce

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 22:06 

Plenković o djelovanju Rafale-a po Balkanu od 1:40.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2020, 22:11 

dudu je napisao/la:

Plenković o djelovanju Rafale-a po Balkanu od 1:40.

prijevod?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8224 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209 ... 329  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: