HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 sij 2025, 11:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2771 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 111  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Srbija - Lider regiona
PostPostano: 12 pro 2020, 16:09 

dudu je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Pusti tržište rada (to je divota što je zatvoreno, dabogda nikad ne otvorili), roaming i te budalaštine...

Nemamo nikakva optetećenja na robu koju izvozimo i ne postavljamo nikakva opterećenja na robu uvezenu iz EU. Ne otvaraju ljudi po tri fabrike mesečno kod nas da bi plaćali carinu na Horgošu.

imate opterećenja, odi na granicu pa vidi oko granice špedicije, niste na jedinstvenom tržištu shvati to, niti postoji jedan dokaz o tome.

ovo je mapa jedinstvenog europskog tržišta.

slika

Samo na određene proizvode. Na većini proizvoda, koji su ujedno oni koje najviše izvozimo, nema opterećenja. Da ima, ne bi imali nekoliko puta veći FDI od npr Bugarske, a plate su nam tu negde. Isto tako, ne bi Makedonija, BiH i Albanija imale skoro nula FDI da status kandidata ne dovodi sa sobom skidanje opterećenja sa velikog broja proizvoda. Pa ne otvara sigurno nemački ZF fabriku menjača kod nas da bi ih prodavao u Srbiji. A slične troškove poslovanja bi imali u Bugarskoj ili Rumuniji. Da imamo carine na to, ne bi bili slični troškovi poslovanja i samim tim niko ne bi otvarao fabrike, a fabrike nam niču kao pečurke posle kiše. Ta mapa koju si stavio je mapa zemalja koje imaju skinute carine na ave proizvode. Mi nemamo na sve proizvode, samo na većinu.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 16:11 

K:M je napisao/la:
Lider Srbija sa visokom tehnologijom i usporedi to sa babama i didovima koji dremaju po ulicama, kolodvorima, i vuku za rukave turiste i moljakaju da izdaju neku sobicu u podrumčetu ili šupici.

Usporedba tehnološkog diva u nastanku, Koreja i parazitske ekonomije, bazirane na suncu, šljunku, kamenu i prikolicama sa roštiljem.

Neusporedivo. .

Zato su nam drugarčići neurozni na temi.

Velik dio konstrukcije i šasije bolida Formule 1 baziranih na kompozitnim materijalima dolazi iz Hrvatske. Kad se netko sudari i razbije na stazi, lete hrvatski dijelovi...

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 17:48 

Moraju da se pomeraju ganglije, ne vredi.

U Hrvatskoj danas ima ispod 3 i po milke stanovnika.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 17:55 

Nbgd88 je napisao/la:

U razredu mog djeteta, osnovna škola:
2 srba iz beograda
2 bošnjaka
2 povratnika iz kanade(rodjeni)
1 djevojcica rodjena u americi

Od 23 djece 7 rodjeno van RH, i to nije negdje u centru, već na periferiji..

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 18:05 

Ti si izneo 346 "ličnih primera", znaš ovog - znaš onog. Hiljade povratnika i porodica sa 15oro dece itd. Svi ti verujemo.

Bitno je da sva ta deca, kao i ostali tinejdžeri u HR prate srpsko-regionalni youtube trending.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 18:22 

Nbgd88 je napisao/la:
Ti si izneo 346 "ličnih primera", znaš ovog - znaš onog. Hiljade povratnika i porodica sa 15oro dece itd. Svi ti verujemo.

Bitno je da sva ta deca, kao i ostali tinejdžeri u HR prate srpsko-regionalni youtube trending.

Moja i njihova se djeca se druže, rijec je o ljudima koji su rodjeni u RH, živili u Beogradu, (srbi porijeklom)
stekli karijere i odlučili promijeniti sredinu, privremeno ili trajno.. Ne znam.

Vjerovatno je ovaj razred extreman po broju doseljenika...
Mislim za ove amerikance/kanadjane djeca imaju dupla imena.
Npr. Tomislav Paul..

Imam i poslovnog kolegu Srbina koji se vratio u Hr raditi. Naslijedio je brdo imovine, nekretninu na moru.. ima interes..

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 18:42 

Nemam ja ništa protiv toga, to je lepa priča koja smeta samo mentalno ograničenim osobama. I ne zameri, ti si u suštini korektan. Samo si naleteo sad jbg. :laugh

PREMIJERKA ANA BRNABIĆ NA MORAVSKOM KORIDORU: Sledeća godina je ključna, moramo da napravimo ozbiljne pomake
https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/ ... foto-video

Prvi digitalni autoput u Srbiji, koji se sastoji iz tri deonice Pojate-Kruševac, Kruševac-Adrani,Adrani-Preljina prolaziće kroz srce Srbije u dužini od 112 kilometara, dolinama Zapadne, Južne i Velike Morave.

- Kao što ste čuli od predsednika Vučića, već danas je sigurno da će Srbija imati najbolji ekonomski rezultat u Evropi u 2020. godini. Ali mi moramo da radimo svaki dan, da taj rezultat bude još bolji i pad još manji. 2021. godina je ključna za ovaj projekat, i moramo da vidimo ozbiljne pomake da bi prve deonice bile gotove do 2022. godine. Sledeće godine moramo da krenemo u neke ozbiljne projekte, kao što su Fruškogorski koridor, deonica Novi Beograd-Surčin, železnička deonica Novi Sad-Kelebija, moramo da krenemo sa izgradnjom KC Vojvodine, Tiršove 2, čak 17 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - rekla je premijerka.

- U budžetu za 2021. imamo opredeljeno 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP -a za kapitalne infrastruktrne projekte - navela je ona.

Da bi to postigli moramo da radimo svaki dan i subotom i nedeljom ,poručila je Brnabić.

Trenutno se na više lokacija odvijaju radovi,a zvaničnici danas obilaze radove na području Ćićevca, na mostu preko Jovaničke reke i železničke pruge Beograd-Niš. Planirano je da most bude dug 496 metara.Na teritoriji Kruševca,trenutno se gradi i kamp na 23,5 hektara sa smeštajnim kapacitetom za 1.400 radnika.

Autoput koji će povezivati Rasinski,Raški i Moravički okrug,gde živi oko pola miliona ljudi i posluje oko 20.000 kompanija gradi američko-turski konzorcijum “Behtel-Enka”.Angažovano je i 25 podizvođačkih lokalnih kompanija, uz čiju će podršku ambiciozni projekat biti dovršen do kraja 2023.godine.Osim što će povezati Čačak, Kraljevo,Vrnjačku Banju,Trstenik,Kruševac i Ćićevac, Kruševac ,gradi se i neposredan link sa sa koridorima 10 i 11.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 19:32 

Nbgd88 je napisao/la:

Čak da je to točno što to vama vrijedi, jer ako se ne računaju cigani, šiptari i muslimani kojih je puna Srbija i koji su ionako nelojalni i najradije bi da se srbija raspadne, nema vas ni 5,8 milijuna, opet dobar omjer za svakog Hrvata. :neznam
Vidim da namještate i patite od toga da vas ima duplo više, jer vas to ohrabruje, ali statistika je neumoljiva i ne ide vam u prilog nikako.. Kad idući popis pokaže 3,6 milijuna Hrvata u Hrvatskoj i 5,6 milijuna Srba u Srbiji, uhvatit će vas panika. :neznam
Kako bi se vi inače nosili sa nekim, a da vas nema barem 2 puta više? Još ako je dobro naoružan? Taman posla.
PS. Sad će mi reći da su se nosili sa NATO-om. Ako je ono izdrkavanje po vama bilo vaše nošenje sa NATO savezom, onda ste se nosili, eto. Ili bolje rečeno snošili. :laugh

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 20:00 

Ti si izgleda nervozan i militantno raspoložen, a ovo je vreme mira i stabilnosti. <3

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 20:05 

Ja sam samo britka sablja, nema u meni nervoze. :D

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 20:07 

Tako je, bravo... Vidiš kako fino pratiš Miroljuba Petrovića i koristiš njegove izraze. Nikad nemoj biti Miki Maus.

Ruski trgovinski lanac započinje ekspanziju u Srbiji: Kupljene prve lokacije za markete

Beograd -- Ruski trgovinski lanac Svetofor, u evropskim zemljama poznat pod brendom MERE, započeo je ekspanziju na srpskom tržištu.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1779701

Kako prenosi portal Retail Serbia, ruska pridružnica u Srbiji kupila je prve lokacije širom zemlje na kojima planira da i zvanično započne svoje poslovanje.

Kako je sredinom avgusta najavljeno iz filijale ruske kompanije u Beogradu, na srpskom tržištu planirano je otvaranje najmanje 100 marketa prosečne površine od oko hiljadu kvadrata.

Navedeno je da planiraju da rade direktno s proizvođačima, sa strogom kontrolom kvaliteta i niskom trgovačko maržom, a istakli su i da će njihove cene biti 20 odsto niže od prosečih.

MERE je pridružnica ruske Torgservis grupe, osnovane 2009. godine, koja trenutno posluje na više od 800 lokacija širom Rusije pod brendom Svetofor i treći je po veličini lanac iza trgovačkih kompanija X5 i Magnit. Retail Serbia navodi i da ruski diskonter uskoro planira i otvaranje prvih prodavnica u Grčoj, gde aktivno traži lokacije, dok u Atini, Solunu i Parti već radi na uređenju zakupljenih prostora.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 20:11 

Primarijus je napisao/la:

Fan i pratilac si "britke sablja*, Miroljuba.

Ako, živi po Bibliji i u miru.

@tučepi, ako Srbi se u Zg" predoziraju", i dođu na 100 tisuća preuzeće politiku, miliciju, SOA, i Ere će marginalizirati.

Biće kmečanje 2.0 o srpskoj supremaciji i dominaciji.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 21:15 

Lider Srbija sa visokom tehnologijom i usporedi to sa babama i didovima koji dremaju po ulicama, kolodvorima, i vuku za rukave turiste i moljakaju da izdaju neku sobicu u podrumčetu ili šupici.

Usporedba tehnološkog diva u nastanku, Koreja i parazitske ekonomije, bazirane na suncu, šljunku, kamenu i prikolicama sa roštiljem.

Neusporedivo. .

Babomaseri na svojih 3,8 mil st. Imaju 1,24 miliona penzića..

Bukvalno svaki treći stanovnik Rvacke je dekica ili bakica.. :laugh

Imaju 1,52 miliona zaposlenih na 1,24 mil penzionera, tj odnos zaposlen/penzos im je pretužnih 1,22/1...

Idu opušteno ka odnosu zaposleni/penzioner - 1/1, što je kataklizma za "proračun" u najavi..

Srbija pak, na svojih 6,8 mil st. ima 1,7 mil penzosa, tj. svaki četvrti stanovnik.

2,844 miliona zaposlenih na 1,7 miliona penzionera, tj. odnos 1,63/1 sa tendencijom ka 2/1..
Srbija godišnje ima 10.000 manje penzionera i 20000 više zaposlenih..

Tj. 2030-te ide na 2/1 lagano..

A oni bi sa svojih 1/1 da mere patku sa nama.

Ne biva..

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 21:20 

Primarijus je napisao/la:

@tučepi, ako Srbi se u Zg" predoziraju", i dođu na 100 tisuća preuzeće politiku, miliciju, SOA, i Ere će marginalizirati.

Imam ti ja jednu priču i u suprotnom smjeru. Kako sam radio na jednom internacionalnom projektu bila je jedna Srpkinja, zgodna, al već se bližile 40ete, škicao sam je na instagramu, facebook-u. Ono zgodna, šta je da je. A na faceebooku njezin stari sa srpskom zastavom i onom. kapom sa duplim krovom, simpatično i smješno ;).

Prije 2-3 godine sretnem kolegu iz Srbije..gdje je ona... kaže vratila se u Srbiju, živi u obiteljskoj kući negdje šumadija, ne znam točno. I udala se za programera iz Zagreba, Hrvata, 12 godina mladji i imaju dijete ;);) Rade od doma... Okrenula je ona fino zeca na ražnju. Ja misli da je i njezin stari sa onom kapom sa 2 vrha sretan..

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 21:25 

Što nebi bio sretan?
Vratili su jednog Hrvata svojim korenima.. :)

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 21:37 

Grobar je napisao/la:

Neusporedivo. .

Babomaseri na svojih 3,8 mil st. Imaju 1,24 miliona penzića..

Bukvalno svaki treći stanovnik Rvacke je dekica ili bakica.. :laugh

Imaju 1,52 miliona zaposlenih na 1,24 mil penzionera, tj odnos zaposlen/penzos im je pretužnih 1,22/1...

Idu opušteno ka odnosu zaposleni/penzioner - 1/1, što je kataklizma za "proračun" u najavi..

Srbija pak, na svojih 6,8 mil st. ima 1,7 mil penzosa, tj. svaki četvrti stanovnik.

2,844 miliona zaposlenih na 1,7 miliona penzionera, tj. odnos 1,63/1 sa tendencijom ka 2/1..
Srbija godišnje ima 10.000 manje penzionera i 20000 više zaposlenih..

Tj. 2030-te ide na 2/1 lagano..

A oni bi sa svojih 1/1 da mere patku sa nama.

Ne biva..

Od tih 1.24 milijuna penzionera, barem 300 000 -radi u turizmu, cijela Istra i Dalmacija
Gdje god dodješ u obiteljski apartman, penzioner će te dočekat, i žive ko kraljevi.
Zapravo što ranije idu u penziju da bi mogli na ribe i preko ljeta turizam.
Na pet apartmana 2 i po mjeseca. 5x80x70 = 28 000 godišnje, čisto ostane im 18000-20000 €.
Još je to neka sredna vrijednost. Apartman po 70€/ danu...

Još nešto moj otac je penzioneri ima veći dio penzije iz Njemačke, takvih imaš isto velik broj. Tako da taj broj penzionira po radnom čovjeku je stvar perspektive..

Tih 300 000 penzionera možeš prebaciti na drugu stranu jednažbe...Oni su beaplatna radna snaga..

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 21:44 

Jeste, jeste, kako da ne.. :)
Bogati su vam penzići kao Soroš, ali se ne odriču penzije.. :laugh

Lova ide iz "proračuna" pa ide..

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 21:52 

Grobar je napisao/la:
Jeste, jeste, kako da ne.. :)
Bogati su vam penzići kao Soroš, ali se ne odriču penzije.. :laugh

Lova ide iz "proračuna" pa ide..

Neka ide, al je i vraćaju kupuju stanove, stalno nadogradjuju.
Gdje sam bio na ljetovanju, bračni par penzionera, on bio kapetan, ona kučanica, ostalo im valjda još 10 godina života..srušili svoju stariju kuću odmmh na plaži, isagradili novu, imaju garaže ispod razine mora, investicija 400 000 eura na 12 vrhunskih apartmana 120-150 Eura po danu. Novac se okreče..

Mi imamo sreću da imamo najviše apartmana na svijetu po glavi stanovnika, pa se taj novac rasporedi. Da su nekekve korporacije sve bi otišlo van. Inače za nekakve stalne goste uglavnom se prijavi pola prometa... :)

Nije bitno samo šta dolazi iz proračuna, bitno je da novac kruži....

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 21:58 

Hahha..
Juče je Wazal pobedio sa 90K manje st. godišnje u Srbiji, a danas ti dominiraš sa penzićima.. :palacgore1

Dajte mi sto hiljada hrvatskih penzionera i napraviću 100000 apartmana na moru.. :laugh

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 22:06 

tucepi je napisao/la:

Imam ti ja jednu priču i u suprotnom smjeru. Kako sam radio na jednom internacionalnom projektu bila je jedna Srpkinja, zgodna, al već se bližile 40ete, škicao sam je na instagramu, facebook-u. Ono zgodna, šta je da je. A na faceebooku njezin stari sa srpskom zastavom i onom. kapom sa duplim krovom, simpatično i smješno ;).

Prije 2-3 godine sretnem kolegu iz Srbije..gdje je ona... kaže vratila se u Srbiju, živi u obiteljskoj kući negdje šumadija, ne znam točno. I udala se za programera iz Zagreba, Hrvata, 12 godina mladji i imaju dijete ;);) Rade od doma... Okrenula je ona fino zeca na ražnju. Ja misli da je i njezin stari sa onom kapom sa 2 vrha sretan..

Ljepo je da. Se ljudi smire, druže, vjenčavaju.
Samo da nije zle krvi i rata, i kotač povjesti NE možemo vratiti unatrag. Svak po svojoj osobno želji nek doseli đe želi.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 22:15 

Grobar je napisao/la:
Hahha..
Juče je Wazal pobedio sa 90K manje st. godišnje u Srbiji, a danas ti dominiraš sa penzićima.. :palacgore1

Dajte mi sto hiljada hrvatskih penzionera i napraviću 100000 apartmana na moru.. :laugh

I ti sa Srbijom od 6,3 milijuna 2051. To je provala stoljeća. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 22:19 

Ljepo je da. Se ljudi smire, druže, vjenčavaju.
Samo da nije zle krvi i rata, i kotač povjesti NE možemo vratiti unatrag. Svak po svojoj osobno želji nek doseli đe želi.

I ja kažem.
Hrvati programeri su dobrodošli u Srbiju.. :)

Mi njima šaljemo konobare koji troše 5 gr. koke i dve hrvatice na sat, a oni nama nek' šalju programere..

U Srbiju dolaze ZF, MTU, Brose, Kontinental, Nidec, LL, Toyo..

Srbija izrasta u visokotehnološkog giganta i leoparda na balkanu i trebaju nam cvikeraši..

Konobari su više za tamo neke -10 ekonomije... :)

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 22:30 

Eno jedan Hrvat koji je već desetljećima u Srbiji i koji vas voli vam se pravo p.osrao u usta. Kaže Beograd je kasaba, blatnjava selendra, Jagodina za bogate, Dubai za siromašne, kao da ga je snimio Radoš Bajić na metamfetaminima. :laugh :laugh :laugh

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 22:34 

Nigde nije rekao bltnjava selendra.

Opet lažeš..
Nije lepo.. :)

Vrh

PostPostano: 12 pro 2020, 22:35 

Grobar je napisao/la:
Hahha..

Proračun grada Dubrovnika za 2020 770 milijuna kn + prihod od zidina 250 milijuna kuna.( vodi se kao posebna kategorija proracuna).

Znači milijarda kuna cca 130 milijuna na 42000 ljudi...
Beograd milijarda eura na 1.3 milijuna ljudi..za 2020 godinu..

Da bi Dubrovnik imao proračun od milijardu eura, imao bi 323 tisuće ljudi...
Stanovnik Dubrovnika uplati 4x više u proračun grada nego stanovnik Beograda..

To je moć turizma, još se zamrači barem 30% novca..

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2771 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 111  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: