HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 stu 2024, 06:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8224 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215 ... 329  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 14 pro 2020, 00:19 

VUKsaJUGA je napisao/la:

Ja sam inzinjer pa cu odgovorit. G sila djeluje samo kod ubrzavanja i (nagle) promjene smjera.
Još da dodem da je usporenje nista drugo nego negativno ubrzavanje i tu isto djeluje G sila.
Ti si zamjenio „Erdanziehungskraft“ (Privlacnost zemlje? Ili kako se kaze) i G silu.
G silu itekako mozes izazvat i u svemiru, npr naglom promjenom smjera letenja.
Malo je meni to tesko objasnit sve na Hrvatski ali mogu na Njemački ako treba. :001_rolleyes

Ne moraš objašnjavat...

Nego daj neku brzu procjenu, koliko je opterećenje recimo na trupu aviona, kad avion lebdi u zraku (lebdi na mjestu) ko na snimci?

Evo ti ti nešto podataka da lakše procijeniš
slika

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:01 

Brane je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:

Ja sam inzinjer pa cu odgovorit. G sila djeluje samo kod ubrzavanja i (nagle) promjene smjera.
Još da dodem da je usporenje nista drugo nego negativno ubrzavanje i tu isto djeluje G sila.
Ti si zamjenio „Erdanziehungskraft“ (Privlacnost zemlje? Ili kako se kaze) i G silu.
Malo je meni to tesko objasnit sve na Hrvatski ali mogu na Njemački ako treba. :001_rolleyes

Ne moraš objašnjavat...

Nego daj neku brzu procjenu, koliko je opterećenje recimo na trupu aviona, kad avion lebdi u zraku (lebdi na mjestu) ko na snimci?

slika

Mehanika leta relativno je "težak" predmet :-) Imaš tzv opterećenje aviona, sile koje djeluju na njega, aerodinamičke, termičke, gravitacijsko-inercijske-centrifugalne, petalne itd. To se sve računa pri projektovanju, ovisno o namjeni. Rafale je robusne konstrukcije. Postoje formule, ubaciš podatke i dobićeš opterećenje. Logički, kad lebdi, nema nekog aerodinamičkog optetećenja npr. Također pilot ne trpi g silu. Imaš negdje video na ovoj temi desetak stranica ranije, gdje se Rafale naganja sa F35 mislim, pa obrati pažnju na HUD displeju indikator G sile, kad skoči preko 8...e tad su velika naprezanja, većini zrakoplova limit po G sili je +-9, nakon toga može doći do deformacije stroja.
Npr. SR71, na pisti mu curi gorivo. Međutim, kad dostigne par Mahova, termičko naprezanje zabrtvi te pukotine. Zanimljiv koncept.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:12 

Citat:
Mađarska od Izraela kupuje PZO sustav „Željeznu kupolu“

Glavni zapovjednik vrhovnog stožera mađarske vojske Ferenc Korom u petak je potpisao sporazum o kupovini izraelskog protuzračnog sustava „Željezna kupola“, koji bi trebao biti isporučen 2022. godine.

Mađarske oružane snage naručile su isporuku izraelskog protuzračnog sustava koji pruža zaštitu od raketa kratkog dometa i topničkih projektila.

Novi sistem protuzračne obrane izraditi će i isporučiti tvrtka ELTA Sistems Ltd, podružnica izraelske državne tvrtke Israel Aerospace Industries.

https://tribun.hr/madarska-od-izraela-k ... nu-kupolu/

Citat:
Iron Dome (Hebrew: כִּפַּת בַּרְזֶל‎, kippat barzel) is a mobile all-weather air defense system developed by Rafael Advanced Defense Systems and Israel Aerospace Industries. The system is designed to intercept and destroy short-range rockets and artillery shells fired from distances of 4 kilometres (2.5 mi) to 70 kilometres (43 mi) away and whose trajectory would take them to an Israeli populated area.

Israel hopes to increase the range of Iron Dome's interceptions, from the current maximum of 70 kilometres (43 mi) to 250 kilometres (160 mi) and make it more versatile so that it could intercept rockets coming from two directions simultaneously.

Unit cost $50 million per battery $40,000 per missile
Produced 2011–present
No. built 10 batteries deployed (planned deployment is 15)

https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Dome

Nije toliko skupo u usporebi s drugim stvarima.

Mađari krenuli sustavno opremati vojsku kako to rade i na drugim poljima.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:14 

Mađari stari imperijalisti se oblizuju na "Riječku kapicu", Baraniju.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:15 

Madzari ce se uskoro poceti ponasati kao srbi krajem 80tih i pocetkom 90tih, ili kao turci sada. Nisu dzabe povijesne karte u Orbanovom kabinetu.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:20 

ma oce

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:35 

Brane je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:

Ne moraš objašnjavat...

slika

Kad Avion stoji u mjestu onda je G sila ne postoji jer avion nema unrzavanje.
To sto ti znacis je snaga (u physici „F“) koja utjeće na avion.
(F=m x a) Znaci masa aviona pommozeno sa 9,81m/s^2
Lebdit u zraku uopšte nije neko veliko optercenje ni za pilota ni za avion.
Opterecenje za avion kao za covjeka (isto tako u nas u Auto industriji) nastaju unrzavanjem i brzim mjenjamjem pravca.
Sigurno si nekad se vozio na Rollercoster i kad u velikoj brzini skrene ljevo desno a tebe nosi na drugu stranu? To ti je G sila koja djeluje na tebe. Kad stojiš u mjestu ili vozis se (bilo kojom) permanentno istom brzinom onda nikakve G sile ne djeluju.
Druga stvar kod velike brzine je otpor zraka koji djeluje na avion !

Na tvoje pitanje. Kad bi avion bio iz jednog djela opterecenje je marginalno.
Posto je avion iz nekoliko djelova, opterecenje djeluje na tocke koje spajaju djelove.
Gravitacija vuce sebi, a motor vuce istom snagom u kontra smjer. Tu postoji opterecenje na pojedinancne tocke ali nista sto nisu konstruktori aviona ukalkulirali.
Inače to nije tako spektakularno, sjeti se Harrier Jet kojeg su englezi jos negdje 70ih godina uveli u RAF.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:44 

2.12.
dudu je napisao/la:
morat ćemo negdje izvršit invaziju, naša vojska neće moći trpiti biti toliko naoružana u prazno.

Mađari odmah reagiraju nabavkom Iron Domea, Orban prati hb. forum 1.01 :D

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:46 

zec je napisao/la:
2.12.
dudu je napisao/la:
morat ćemo negdje izvršit invaziju, naša vojska neće moći trpiti biti toliko naoružana u prazno.

slika

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:49 

zec je napisao/la:
2.12.
dudu je napisao/la:

Ceha je doušnik, dila mu mape. Novi vrhovnik, Kuhlen Hedervari.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:57 

slika

Do slijedećeg sastanka s Hrvatima bit će DGG u plavom...

Ali dobra početna situacija objašnjavanja naše situacije na terenu...

https://twitter.com/jasminmuj/status/968923447312240640

Moram stavit ovog lika. :smijeh

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 01:59 

Reconquista je napisao/la:
slika

Do slijedećeg sastanka s Hrvatima bit će DGG u plavom...

Ali dobra početna situacija objašnjavanja naše situacije na terenu...

Goran Broćeta djelatnik Mađ tajne službe, agent provokator.

Da zakuha rat Srba i Hrv, a Mađari posle lagano ušetaju u Zg i Rijeku, Baraniju. Na tenkovima i uz cvijeće.

Gledajte širu sliku. Ne mali pazl.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 02:02 

Mar-kan je napisao/la:

Npr. SR71, na pisti mu curi gorivo. Međutim, kad dostigne par Mahova, termičko naprezanje zabrtvi te pukotine. Zanimljiv koncept.

To je zbog nedostataka vremena, tada nisu imali kompozitne materijale kao danas, da se taj avion dizajnirao s danas dostupnim materijalima ne bi bilo curenja goriva.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 02:03 

DrMag, čini mi se da si ti veoma dobro upućen, ali i za ostale ako znaju.
Pročitao sam negdje da dolaze 4 Black Hawka sljedeće godine, hoće li se nabavljati još ubrzo?

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 04:47 

Robbie MO je napisao/la:
PCM je napisao/la:
Aj da se slozim s Karmelom, sve ispod 50.000 vojnika je go ***.
Pa mi smo u Oluji imali gotovo 200.000 ljudi pod oruzjem...

Amerikanci i Britanci su poslali 250 000 trupa na Irak tijekom invazije.

214 vojnika izgubili.

Invazije iz 2003? Iračani se nisu ni branili. Ovi su se samo ušetali u Irak. Posle su imali pobune u sunitskim krajevima, ali sama invazija skoro pa i da nije bila vojna operacija, Iračka vojska jedva da je postojala u tom trenutku. Pa pogledaj samo razliku u pristupu 1990., gde su prvo mesecima i mesecima bombardovali i raketirali hiljadama letelica, pre nego što je general Švarckopf naredio da se ijedan vojnik makne napred, i 2003. gde su odmah uleteli kopneno, bez ikakve o artiljerijske, a kamoli vazdušne pripreme. I 250k nije malo, toliko je učestvovalo na iskrcavanju na Normandiju ili napadu na Staljingrad (govorim samo o gradu, ne o celoj operaciji Fall Blau), a pogotovo ako se uzme u obzir količina i kvalitet artiljerijske i bombarderske podrške. Dok 30k i pogotovo 16k je komično malo, i opet, pogotovo uzevši u obzir kako su vojske opremljene (moderna sredstva se broje u jedva dvocifrenim brojevima (naglašavam jedva, jer i 99 je dvocifren broj, ali ovde su cifre bliže 9, nego 99)). Da se skupe sve vojske bivše Yu, Bugarske, Rumunije i Mađarske, ne dostižu ni 10% kapaciteta grčke ili turske vojske.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 05:25 

S obzirom na broj stanovnika svake zemlje, vojske u regionu su u ravnoteži (ne računamo Grke i Turke, jer su oni u specifičnoj situaciji) i to je dobro jer odvraća od rata. Sad, što smo odlučili da i tu pratimo evropske trendove i vojnu ravnotežu uspostavimo čak i ispod smislenog nivoa, to je bezveze. Štedi pare, ali treba vremena povećati vojsku da ima borbenu gotovost. Ali kada ti svi susedi imaju komedije od vojski, teško je opravdati trošenje za odbranu.

Inače, novinarski naslovi, a i veliki broj komentara ovde kako se Srbija i Hrvatska "masovno naoružavaju" su stvarno za podsmeh. I jedna i druga zemlja kupuju minimalan broj novih sistema. Mi uzeli šest dronova-bomardera, tri baterije Pancira, nepotpunu eskadrilu lovaca, 9 Airbus i 3 ruska borbena helikoptera, francuske Mistral manpadse itd. Vi uzeli 16 samohodnih haubica, 12 helkoptera, treba da uzmete nepotpunu eskadrilu lovaca i ne znam šta još, nisam skroz upućen, i ljudi to nazivaju "masivnim". Te simbolične brojke sredstava nazivaju "masivnim". Grci nam se sa 150-ak F-16 i 50-ak Miraža ili Turci sa preko 200 F-16, grohotom smeju koliko se "masivno" naoružavamo. Ne mislim da i treba da se stvarno masivno naoružavamo, jer nam nikom ne preti rat, ali mogli bi barem da prestanemo da seremo kako smo neke sile, zato što nismo, smešni smo.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 10:24 

zec je napisao/la:
DrMag, čini mi se da si ti veoma dobro upućen, ali i za ostale ako znaju.
Pročitao sam negdje da dolaze 4 Black Hawka sljedeće godine, hoće li se nabavljati još ubrzo?

BH se nabavljaju prvenstveno za specijalne snage prije svega zbog svojih sposobnosti brzog slijetanja pod vatrom, iskrcaja ili ukracaja ljudstva, te uzlijetanja.

U dogledno vrijeme trebati ce zamijeniti Milove, mislim da se polako okrecemo EU proizvodjacima i da ce se tu traziti njihov nasljednik.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 16:54 

K:M je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Vrhunski stroj, svjetska klasa u skladu sa hrvatskim mentalitetom. :zivili

Sliči na Ere ili Imoćane kad kupe neku ragu, olinjalu Mečku, da se hvale ispred seoske zadruge, da im susjedi zavide.

Ljepše su slike, ali do uporabe prođe 5 g, ili možda padne, ko baraci.

Zaboravio si da svaku mecku treba gasirati do kraja pred ljubomornim susjedima!
Ne možeš sportsko auto voziti kao neka tektica! To se odma guši!
Treba ga nagazit i pročistit!

slika

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 16:58 

šta ima?

slika

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 16:58 

weasel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

To je zbog nedostataka vremena, tada nisu imali kompozitne materijale kao danas, da se taj avion dizajnirao s danas dostupnim materijalima ne bi bilo curenja goriva.

To je tehnika tzv. mokrog krila.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wet_wing

Za taj tip motora koristilo se posebno gorivo sa visokom točkom zapaljenja, a koje je ujedno imalo funkciju hlađenja motora i konstrukcije. Termičko naprezanje je bilo toliko da se nije moglo farbati po oplati, boja bi otpala, koristila se kreda mislim, kasnije su napravili neku streč boju... A kokpit staklo je bilo od pećnice:) Osvrnuo sam se na pitanje forumaša Brane o naprezanju zrakoplova, tema nije ovaj sr71.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 17:23 

dudu je napisao/la:
šta ima?

slika

To iznad Hutova?

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 17:52 

:zubati

Vrh

PostPostano: 15 pro 2020, 22:49 

komšije najavljuju artiljerijske dalekometne sisteme u OSRH, od 6:00.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2020, 22:55 

Kongresmen Engel u Kongresu SAD je ocenio da su zemlje koje talasaju Balkan i faktor nestabilnosti su:

RH (ljulja i straši BiH). Oprali su vas. Za nabavu oružja PRVO DA KONGRES ODOBRI, pa idu komercijalne dogovori. Mapa puta je DUGAČKA, tko MARATON.

BUG (zbog Mkd).... ALB (zbog Mkd i terorizma).

Vrh

PostPostano: 15 pro 2020, 23:02 

Upozorenja: 1
Opa, nisam znao da su u planu M777 haubice. Mislio sam da su britanske, ne američke. U svakom slučaju to bi nam bilo vrh. Preko 50 komada. Vrh
Treba nam i VBR.
Himars po mogućnosti. To je sasvim realna opcija i to je premoćno oružje s potencijalnih 300 km dometa na balističke rakete :tank

Privitak:
HIMARS_-_missile_launched (1).jpg
HIMARS_-_missile_launched (1).jpg [ 54.43 KiB | Pogledano 1267 put/a. ]

Privitak:
id_himars_3751.jpg
id_himars_3751.jpg [ 31.37 KiB | Pogledano 1267 put/a. ]

:osama

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8224 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215 ... 329  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: