|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Reciklaža plastike Postano: 20 pro 2020, 11:59 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ne postoji, iako takav naslov. Od kad je Kina (2017) prestala kupovati i uvoziti tuđi plastični otpad plastika se ne regenerira, reciklira. Završi na nekoj ledini zatrpana zemljom ili spaljena ako zemlja ima palionice. Zaboravite majice i nove boce od stare plastike, to ne postoji. Cijena reciklirane plastike je manja od nove plastike. Pa bih odmah krenuo sa anketom teme. Isplati li se odvajati plastični materijal u otpadu doma ? Moje osobno mišljenje je da se isplati. Jer se plastika odvaja u domovima od materijala koji se stvarno topi i stvarno reciklira. Smanjuje troškove čitavom društvu. https://e360.yale.edu/features/piling-u ... -recyclingInače, i kad je Kina uvozila svjetski plastični otpad to je bilo radi socijalnog mira, zaposlenih radnika i nekoliko privatnih firmi. Kina je uvijek bila u minusu sa tim otpadom. Trošak čišćenja kad privatnik baci u prirodu. Troškovi liječenja ljudi kojima plastika uništi zdravlje kad se baca u prirodu. U tom otpadu je dolazila i mala količina jakih otrova koji nisu plastika. Skriveni pa ih ti pronađi. Sve je to posliije bacano u prirodu. Danas mislim Malezija i Indija nešto tog otpada kupuju.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
LakePlacid
|
Naslov: Re: Reciklaža plastike Postano: 20 pro 2020, 12:58 |
|
Pridružen/a: 23 tra 2018, 01:25 Postovi: 2842 Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
|
Odlična tema, naravno da se isplati, samo što je problem mentalitet i svijest naroda
Prije par dana gledam TV, i zaustavim se na HRT-u, otok Vis, otvoren centar za reciklažu, pored toga privatnik otvorio fabriku u kojoj od istog tog materijala za reciklažu pravi izolacionu spužvu za krovove, spužva koja se stavlja između greda u krovu i zidova u kući i služi kao toplotna izolacija, čovjek sve što proizvode izvozi u EU, i uzima grdne pare za to
Biznis pokrenuo sa 5.000 evra, da bi danas došao do fabrike vrijedne par stotine hiljada evra sa desetoricom radnika, jedino cega se boji jeste da ne ostane bez smeća, pa ima ideju da uvozi smeće i bejha i Crne Gore
_________________ Govorio je tad' moj debeli stric nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh za svu vasu zajebanciju jednom cete platiti ceh ...
Vjerski program nije obrazovni program i tačka !
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Reciklaža plastike Postano: 20 pro 2020, 13:02 |
|
|
Jel otpad dobiva besplatno ?
|
|
Vrh |
|
|
LakePlacid
|
Naslov: Re: Reciklaža plastike Postano: 20 pro 2020, 13:10 |
|
Pridružen/a: 23 tra 2018, 01:25 Postovi: 2842 Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
|
Mislim da ne, otpad se plaća i to je posebna vrsta biznisa svugdje
Radi se o eko emisiji na HRT-u, prije par dana gledao, vjerovatno je i na yt, samo ne znam ime, ko prati HRT vjerovatno zna o kojoj je emisiji rijec
_________________ Govorio je tad' moj debeli stric nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh za svu vasu zajebanciju jednom cete platiti ceh ...
Vjerski program nije obrazovni program i tačka !
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Reciklaža plastike Postano: 20 pro 2020, 13:33 |
|
|
Ja razvrstam, ja im dajem plastiku, platim im za to (gradu) i onda još oni okrenu pare od tog otpada.
Trebali bi oni meni plaćat za to.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Reciklaža plastike Postano: 20 pro 2020, 13:43 |
|
|
Ne znam kako se to isplati. Osim ako država ne dijeli novac pomoći iz proračuna.
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Reciklaža plastike Postano: 20 pro 2020, 13:48 |
|
|
Moguće je da se ne isplati, ali npr. u Zagrebu, zapale 5 puta u 6 godina cijelo odlagalište, dobe neke pare od osiguranja, izvuku i podijele pare iz posebnog gradskog fonda za sanaciju tak da se njima isplati. Edit: i da, u pravu si od 2018. se ne isplati globalna reciklaža plastike. Baca se naokolo i pali: https://www.theguardian.com/environment ... ur-rubbish
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|