|
|
Stranica: 214/329.
|
[ 8224 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 14:09 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 13882 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
prije 6 dana DrMag je napisao/la: Odabrali smo, najbolje ponude. Odlucivati ce se izmedju polovnog Rafala i novog f-16
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 14:41 |
|
|
Nek su oni gripen lobisti popušili. Papci jedni.
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 14:50 |
|
|
M777 nam je nepotreban. Prevelik je, preskup, prekompliciran i zahtjeva posadu od čak 8 ljudi. Nama treba jednostavno topništvo.
Imamo PZH, imamo D30, imamo dobre VBR-ovr, ako dođe MLRS imamo i previše.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 14:52 |
|
|
Isuse Bože...
Ničega mi nemamo previše. Prestanite filozofirat.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 14:58 |
|
|
Reconquista je napisao/la: Isuse Bože...
Ničega mi nemamo previše. Prestanite filozofirat. M777 kojeg nemaš s čim prevozit po našim uskim cestama oko Slunja može biti samo trošak.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 15:08 |
|
|
dudu je napisao/la: pala je odluka, Jan ne može sakriti. Svakom poštenom Hrvatu takva odluka izvlači osmjeh od uha do uha.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 15:11 |
|
|
Mi moramo zamijeniti sovjetske haubice. Imamo 5 kalibara u vojsci. To treba standardizirati na 155mm.
Što će se nabavljati, ne znam. Ali treba nam još PzH 2000. I treba nam još topništva jer to nije dovoljno. I skupo je. Vučeno topništvo je jeftin način kako da dobijemo kvantitetu koja nam treba. Neka struka odluči. Ali pričati o tome da imamo dovoljno s 15 PzH 2000 na teritoriju Hrvatske je ludost...
|
|
Vrh |
|
|
Siva eminencija
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 15:16 |
|
|
al tu nismo kriticni kolko ja znam artiljerije bar imamo
|
|
Vrh |
|
|
Gaugamela93
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 15:44 |
|
|
1986 je napisao/la: M777 nam je nepotreban. Prevelik je, preskup, prekompliciran i zahtjeva posadu od čak 8 ljudi. Nama treba jednostavno topništvo.
Imamo PZH, imamo D30, imamo dobre VBR-ovr, ako dođe MLRS imamo i previše. https://youtu.be/bfF52zBzr6k20 do 30 komada ovog sustava montirati na Patrie bilo bi super. Ovakvo nešto je dušu dalo za naše terene, poglavito krš.
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 15:45 |
|
|
Siva eminencija je napisao/la: al tu nismo kriticni kolko ja znam artiljerije bar imamo topnistva
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 16:00 |
|
|
Gaugamela93 je napisao/la: 1986 je napisao/la: M777 nam je nepotreban. Prevelik je, preskup, prekompliciran i zahtjeva posadu od čak 8 ljudi. Nama treba jednostavno topništvo.
Imamo PZH, imamo D30, imamo dobre VBR-ovr, ako dođe MLRS imamo i previše. https://youtu.be/bfF52zBzr6k20 do 30 komada ovog sustava montirati na Patrie bilo bi super. Ovakvo nešto je dušu dalo za naše terene, poglavito krš. Tako nešto je i najavljeno od strane zapovjednika HKoV-a. Da će skupinu Patrija činiti 4 Patrije u kombinaciji Patrija naoružana izraelskom borbenom stanicom UT30MK2 CRO s topom 30mm, strojnicom 7.62 mm i protuoklopnim raketama Spike-om, Patrija s AMOS minobacačem i Patrije s 12.7mm strojnicama za potporu pješaštvu. I da se ustroji srednja brigada pored postojeće dvije brigade.
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 16:59 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Brane je napisao/la: Evo recimo tu imaš kako "stoji" u zraku, treba razumijet koja G sila je na avionu odnosno težina aviona i torzijska čvrstoća trupa i krila da može gotovo minutu bez problema lebdit u mjestu... Oko 5:20 ide spori prolaz, indikator G sile desno, na HUD-u.. Bravo, vidi se o cemu sam pricao, tu se vidi da G-Sila se povecava u tom trenutku kad avio velikom brzinom mjenja smjer letenja. Tako da kad avion stoji u mjestu i nebitno jel lebdi ili vozi ili sta vec ond ane djeluje nikakva povecana G-Sila, samo obicni gravitacija.
|
|
Vrh |
|
|
Gaugamela93
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 17:00 |
|
|
Reconquista je napisao/la: Gaugamela93 je napisao/la: https://youtu.be/bfF52zBzr6k20 do 30 komada ovog sustava montirati na Patrie bilo bi super. Ovakvo nešto je dušu dalo za naše terene, poglavito krš. Tako nešto je i najavljeno od strane zapovjednika HKoV-a. Da će skupinu Patrija činiti 4 Patrije u kombinaciji Patrija naoružana izraelskom borbenom stanicom UT30MK2 CRO s topom 30mm, strojnicom 7.62 mm i protuoklopnim raketama Spike-om, Patrija s AMOS minobacačem i Patrije s 12.7mm strojnicama za potporu pješaštvu.I da se ustroji srednja brigada pored postojeće dvije brigade. Nema bolje "stvarčice" od AMOS-a za potporu pješaštva
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
|
Siva eminencija
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 17:19 |
|
|
DrMag je napisao/la: Siva eminencija je napisao/la: al tu nismo kriticni kolko ja znam artiljerije bar imamo topnistva topništva
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 18:08 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Oko 5:20 ide spori prolaz, indikator G sile desno, na HUD-u..
Bravo, vidi se o cemu sam pricao, tu se vidi da G-Sila se povecava u tom trenutku kad avio velikom brzinom mjenja smjer letenja. Tako da kad avion stoji u mjestu i nebitno jel lebdi ili vozi ili sta vec ond ane djeluje nikakva povecana G-Sila, samo obicni gravitacija. Da G sila je cca. 1G dakle standard.. Ne slažem se s vama dvojicom, jer vam argumentni nisu održivi... G-sila i je gravitacija? ...sila težine koja se može povećat ubrzanjem... Ako ja imam 80kg 1G = 80kg 2G = 160kg, 9G = 720kg ?? Čak iako sam ja krivo naveo G-silu (mislim da nisam) čista logika je da sam u pravu i da postoji veliki torzijski pritisak na avionu zbog težine, jer kad avion u mjestu "lebdi" gotovo neme nikakvog pritiska na površini krila koji bi ga održavo u zraku... Da pojasnim moje stajalište...(uzet ćemo vodu kao primjer zbog gustoće) Gliser spojimo na cargo-kontenjer, čim kontenjer dotakne vodu on će potonut i povuć gliser za sobom Gliser spojimo na cargo-kontenjer na kopnu sa dugom sajlom i kad gliser krene 50 čvorova (cca 90kmh) povuć će kontenjer i glisirat će po površini vode sve dok gliser ne uspori i tada će kontenjer potonut i povuć gliser sa sobom... Znači kad avion uzleti sa piste on ima potisak ispod krila, najveće opterećenje je logično na kljunu i rubovima krila i repu...zato se ti rubni dijelovi rade često od Titaniuma zbog male mase i velike čvrstoće... Kad avion lebdi on gubi taj pritisak ispod krila i sav teret ide na motor i trup koji spaja sve te dijelove...naravno da Rafale to izdrži, jer tako je građen lovac-bombarder (plus je prazan) al većina ostalih borbeni lovaca to nebi izdržala bez opasnosti po oštećenje...kolko znam samo rusi rade nešto slično kobra-manevar... Moj zaključak (možda sam u krivu) Kad avion lebdi ima veće opterećenje na trupu, nego kad normalno leti (ne pričam o J-manevrima i tzv. dog-fight) ???
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 18:22 |
|
|
Reconquista je napisao/la: Mi moramo zamijeniti sovjetske haubice. Imamo 5 kalibara u vojsci. To treba standardizirati na 155mm.
Što će se nabavljati, ne znam. Ali treba nam još PzH 2000. I treba nam još topništva jer to nije dovoljno. I skupo je. Vučeno topništvo je jeftin način kako da dobijemo kvantitetu koja nam treba. Neka struka odluči. Ali pričati o tome da imamo dovoljno s 15 PzH 2000 na teritoriju Hrvatske je ludost... Sasvim dovoljno. To je ubojit stroj i 1 takav vrijedi kao 30 onih srpskih NORA.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 18:41 |
|
|
De ba, ne trolajte
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 19:05 |
|
|
DrMag je napisao/la: Siva eminencija je napisao/la: al tu nismo kriticni kolko ja znam artiljerije bar imamo topnistva U koji rod vojske ste svrstali VBR-ove. Nisu topovi, a služe kao artiljerija.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 19:10 |
|
|
U raketno topništvo kao i sve civilizirane zemlje koje imaju terminologiju na svom jeziku. Za razliku od vas koji koristite strane termine jer nemate svojih.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 19:19 |
|
|
Raketno topništvo!? Razmisli malo o toj kovanici i koliko je debilna. Niti su kontejneri ili rampe za rakete topovi, niti bacači raketa imaju ali ikakve veze sa topovima. Nije slučajno što je u svakom jeziku reč za top različita od reči artiljerija. Hteo si da mi nešto spustiš, a ispao si epski glup.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 19:25 |
|
|
Na ovoj temi najviše postova Carmello Šešelj. Drmaju kompleksi i ljubomora Naravno da moramo još topništva nabavit, meni najdraži pzh2000 al nebi bilo ni loše M777 ako možemo jeftino a mnogo dobit Kao što je netko rekao uz njih treba pokoji transportni helikopter da ih vozi Što se raketnog topništva tiče glasam za himars. Može i m270 ali bolje moderniji i mobliniji himars.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 19:32 |
|
|
Niti imam veliki broj postova ovde niti sadržaj postova pokazuje ono o čemu kenjaš. Štaviše, ja sam jedini Srbin koji je pisao konstruktivne postove ovde. I za razliku od 99% vas, znam nešto malo o vojnim stvarima
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 20:05 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Raketno topništvo!? Razmisli malo o toj kovanici i koliko je debilna. Niti su kontejneri ili rampe za rakete topovi, niti bacači raketa imaju ali ikakve veze sa topovima. Nije slučajno što je u svakom jeziku reč za top različita od reči artiljerija. Hteo si da mi nešto spustiš, a ispao si epski glup. Da raketno topništvo. Mi smo se odlučili tu granu vojske nazivati topništvo. I to još prije ohoho godina. Prije nego su rakete postojale već samo topovska zrna. Onda radiš kovanice u svom jeziku za podskupine te grane kako hoćeš kako se tehnologija razvija. Ne trebam ja tebi ništa spuštati niti to namjeravam. Znam o čemu se radi. O jednom srednje inteligentnom Srbinu koji je ponešto informiran (koliko se se rugao Hrvatskoj oko "nemoguće" nabave Rafala toliko si puta valjda i spomenuo da nešto znaš o vojsci) pa će kakti u gostima ljubopitljivo podbadati Hrvate i "spuštati" im na jednoj razini više od onih poluidiota na temi lider regiona. Vlastita terminologija je odraz civilizacijske razvijenosti i svaki civilizirani narod ima svoje termine. Slabije razvijeni narodi preuzimaju strane termine u svoj jezik. Tu je razlika između nas i vas. Mi Hrvati se ponosimo što u duhu hrvatskog jezika izmišljamo nove termine u hrvatskom jeziku koje objašnjavaju nove stvari. To rade i svi ostali napredni narodi. A takvih nelogičnosti, nespretnosti i "debilnih" kovanica imaš u svim jezicima (ako malo informiran) od engleskog, francuskog, njemačkog, ruskog da ne spominjemo oni tek vole preuzimati sve i svašta iz drugih jezika u svoj. Govori jednim dijelom zašto su na stupnju razvoja na kojem jesu. Znamo da vi Srbi volite strane riječi kad nemate svoje i da vam je smiješno što Hrvati imaju svoje ali to je samo kulturna razlika. Kao i to što smatrate primjerenim i pristojnim ismijavati se Hrvatima zbog novostvorenih hrvatskih riječi (ne dira nas to, kako kažem mi smo na to ponosni). Recimo Srbi Hrvatima zvuče kao seljačine i mi se nekad u hrvatskom društvu znamo zabavljati oponašajući Srbe kako govore jer ste nam strašno smiješni. Ali vam se ne rugamo u lice jer je to nepristojno. Većina civiliziranih naroda smatra isto. Još jedna kulturna razlika. Prema tome ohladi malo od zabrinutosti i propitkivanja OSRH jer imaš mnogo materijala oko VS-a (o kojem i mi malo informiraniji znamo svašta pa nam ne pada na pamet rugati vam se bez razloga iako imamo podosta materijala)...
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 20:13 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: DrMag je napisao/la: topnistva
U koji rod vojske ste svrstali VBR-ove. Nisu topovi, a služe kao artiljerija. A artiljeriju kada prevedes sa francuskog na srpski dobijas sta?
|
|
Vrh |
|
|
K:M
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 16 pro 2020, 20:17 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2020, 22:28 Postovi: 3917 Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Niti imam veliki broj postova ovde niti sadržaj postova pokazuje ono o čemu kenjaš. Štaviše, ja sam jedini Srbin koji je pisao konstruktivne postove ovde. I za razliku od 99% vas, znam nešto malo o vojnim stvarima Točno. Najbolji si u klasi časnika vojnog sveučilišta, sa nagradom pištoljem i sabljom. Dok se ovde većina provaljuje i navija. Sećam se euforije oko baraka i da će RH biti balkanski Izrael. Da će svakog bombardirati i šamarati. Dudu ih palio i predvodio.
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|