|
|
Stranica: 131/343.
|
[ 8565 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
espresso
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 21:34 |
|
|
daramo je napisao/la: Ma nisu niti u Devedesetki išta naučili, evo na dnevniku rtv hb Cvitanović tvrdi da je za loš rezultat krivo to što su ostali u HNS-u pa više nisu prepoznatljivi kao neki drugi (HRS). Ako je to rekao onda su i zaslužili ovo. Nen dobijaju se glasovi na lijepe oči moj Ilija. Loše vodsvo GO, loše liste, bezlični i neatraktivni kandidati, kandidati bez CVa, loša i depresivna kampanja, depresivni plakati, nije se znalo ni kome se obraćaju ni šta žele reći, bez programa, neko seljačko kritiziranje itd itd
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 21:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75641 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ma SDA glumi da pregovaraju, to znamo.
Glumimo i mi da će BiH postojati iza 2030.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 21:39 |
|
|
Nebula je napisao/la: Upravo iz ovih razloga ja se nadam da će stranci riješiti slučaj Komšić. Ako riješe to će biti veliki udar i za SDA i za HDZ. Zašto bi stranci nametali? Neka BH blok ponudi rješenje slučaja Komšić i tako udari SDA. Naravno, ako to uopće želite. Možda u stvari imate iste ciljeve kao i SDA?
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1029 of 2558 - 40.23%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
neretvanin
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 21:42 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Nebula
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 21:55 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2011, 16:12 Postovi: 8158 Lokacija: multietnicki entitet Bosna
|
Naša Kvačica je napisao/la: Nebula je napisao/la: Upravo iz ovih razloga ja se nadam da će stranci riješiti slučaj Komšić. Ako riješe to će biti veliki udar i za SDA i za HDZ. Zašto bi stranci nametali? Neka BH blok ponudi rješenje slučaja Komšić i tako udari SDA. Naravno, ako to uopće želite. Možda u stvari imate iste ciljeve kao i SDA? Šta mi imamo od toga što je alkoholičar u predsjedništvu? Apsolutno nikakve koristi. A sve dok SDA ima člana predsjedništva oni će održavati tu percepciju da su prva stranka u Bošnjaka. Naravno, četvorka ne može direktno reći ovo što ja pričam jer bi ispalo da su za Čovića umjesto Komšića. Zato je jedina nada da će stranci nametnuti rješenje (vjerovatno da se u parlamentu biraju članovi predsjedništva). O motivima stranaca bi se dalo raspravljati. Ja želim da vjerujem da su u USA shvatili da ovakva (blokirana) BiH predstavlja prijetnju njihovim interesima jer otvara vrata Rusima da ovdje prave probleme. Želim vjerovati da žele odblokirati BiH. Prvi korak je rješenje "rupe u Daytonu" zvane Komšić a drugi korak bi trebao biti smanjivanje mogućnosti blokada prije svega tako što bi se precizno definisale ovlasti domova naroda. Domovi naroda ne smiju imati istu moć kao zastupnički domovi. Mora se jasno definisati da domovi naroda štite nacionalni interes ali uz jasnu definiciju koji su to interesi (ustav, jezik, kultura, odbrana, itd). Ne očekuje niko pametan da će se ukidati entiteti niti kantoni. Ali mora se smanjiti mogućnost blokade tako što će se smanjiti ovlasti domova naroda.
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
|
espresso
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:01 |
|
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:03 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Nebula je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Zašto bi stranci nametali? Neka BH blok ponudi rješenje slučaja Komšić i tako udari SDA. Naravno, ako to uopće želite. Možda u stvari imate iste ciljeve kao i SDA? Šta mi imamo od toga što je alkoholičar u predsjedništvu? Apsolutno nikakve koristi. A sve dok SDA ima člana predsjedništva oni će održavati tu percepciju da su prva stranka u Bošnjaka. Naravno, četvorka ne može direktno reći ovo što ja pričam jer bi ispalo da su za Čovića umjesto Komšića. Zato je jedina nada da će stranci nametnuti rješenje (vjerovatno da se u parlamentu biraju članovi predsjedništva). O motivima stranaca bi se dalo raspravljati. Ja želim da vjerujem da su u USA shvatili da ovakva (blokirana) BiH predstavlja prijetnju njihovim interesima jer otvara vrata Rusima da ovdje prave probleme. Želim vjerovati da žele odblokirati BiH. Prvi korak je rješenje "rupe u Daytonu" zvane Komšić a drugi korak bi trebao biti smanjivanje mogućnosti blokada prije svega tako što bi se precizno definisale ovlasti domova naroda. Domovi naroda ne smiju imati istu moć kao zastupnički domovi. Mora se jasno definisati da domovi naroda štite nacionalni interes ali uz jasnu definiciju koji su to interesi (ustav, jezik, kultura, odbrana, itd). Ne očekuje niko pametan da će se ukidati entiteti niti kantoni. Ali mora se smanjiti mogućnost blokade tako što će se smanjiti ovlasti domova naroda. Blokade su obrana od vaših nasrtaja. To će uvijek ostati.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:07 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 38905 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Ma je li, da se smanji na ovlasti Vijeća naroda gdje od kada postoji nije prihvaćen nijedan vitalni interes Hrvata i Muslimana.
Vitalni nacionalni interes je sve ono je važno jednom narodu, kako će to definirati zakon.
Šta je to blokirano, navedi?
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:10 |
|
|
On bi sklanjao Komšića ali kad mu oduzme sve ovlasti i veto pravo. Pametno. Kako se mi toga prije nismo sjetili.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:11 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 38905 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
espresso je napisao/la: Najveća pobjeda je što Hrvati Mostara nisu nasjeli na retrogradnu politiku dotičnih i što su jasno poslali poruku šta misle o njima.
|
|
Vrh |
|
|
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:13 |
|
|
daramo je napisao/la: espresso je napisao/la: Najveća pobjeda je što Hrvati Mostara nisu nasjeli na retrogradnu politiku dotičnih i što su jasno poslali poruku šta misle o njima.
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
|
Nebula
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:15 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2011, 16:12 Postovi: 8158 Lokacija: multietnicki entitet Bosna
|
daramo je napisao/la: Ma je li, da se smanji na ovlasti Vijeća naroda gdje od kada postoji nije prihvaćen nijedan vitalni interes Hrvata i Muslimana.
Vitalni nacionalni interes je sve ono je važno jednom narodu, kako će to definirati zakon.
Šta je to blokirano, navedi? Promjene ustava? mora odobriti dom naroda. Formiranje vlade? mora odobriti dom naroda. Imenovanje na pozicije u agencijama? mora odobriti dom naroda. Omjeri u zajedničkim institucijama (poput oružanih snaga). mora odobriti dom naroda. Sve ostalo samo zastupnički dom. Naravno, puno je stvari već na entitetu RS to jest na kantonima sa hrvatskom većinom pa su i tu Srbi i Hrvati već dovoljno zaštićeni na nivou tih ovlasti (kultura, obrazovanje, sport, unutrašnji poslovi, komunalna privreda, infrastruktura, pravosuđe, zdravstvo itd). Plus što postoji entitetski veto na državnom nivou, veto člana predsjedništva, saglasnost svih naroda u VM itd. Trenutačne ovlasti domova naroda su overkill. Pa onda i oporezivanje kladionica bude vitalni nacionalni interes.
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
|
espresso
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:16 |
|
|
daramo je napisao/la: espresso je napisao/la: Najveća pobjeda je što Hrvati Mostara nisu nasjeli na retrogradnu politiku dotičnih i što su jasno poslali poruku šta misle o njima. Naravno. Al pogledaj te glave i priče. Prava ona HSP-ovska. Svi mu krivi sad. Pa ni na Jugu nema više od 6%. Evo u ZHŽ na lokalu ih isto nema nigdje. Mora da nitko ne vidi kakvi su ovo vrsni intelektualci i radnici.
|
|
Vrh |
|
|
ivica
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:21 |
|
|
Nebula je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Zašto bi stranci nametali? Neka BH blok ponudi rješenje slučaja Komšić i tako udari SDA. Naravno, ako to uopće želite. Možda u stvari imate iste ciljeve kao i SDA? Šta mi imamo od toga što je alkoholičar u predsjedništvu Vi ste ga birali, tko bi znao drugi, još priželjkujete da se MZ opet pokoznakojiput umješa. Pitanje, sjeća li se iko paralele Travnik Mostar, to je Tuđman i HVO isposlovo, a dnas se broji svaki glas po zapadu jugozapadu, neke federacije pariteta, jel idemo na izborni zakon ili na rasturanje šta kaže HDZ i ratni profiteri...vidim da se i škutori a i širokobriježani pa i ovi iz Završja ušutili, a Mostar pada, a gazde pobjegulje broje lovu i ne talasaj, ne mare...nigdar ni bilo da ni nekako bilo...
_________________ https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:22 |
|
|
Evo opet smo došli do kladionica, ko papagaji. I kako će zakon odrediti koja privredna grana je vitalni nacionalni interes a koja nije?
Zašto kladionice ne bi bile vitalni nacionalni interes Hrvata ako su većinom u vlasništvu Hrvata? Šta oitanje poreza isto ne bi bilo vitalni nacionalni interes.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:22 |
|
|
Nebula je napisao/la: daramo je napisao/la: Ma je li, da se smanji na ovlasti Vijeća naroda gdje od kada postoji nije prihvaćen nijedan vitalni interes Hrvata i Muslimana.
Šta je to blokirano, navedi? Promjene ustava? mora odobriti dom naroda. Formiranje vlade? mora odobriti dom naroda. Imenovanje na pozicije u agencijama? mora odobriti dom naroda. Omjeri u zajedničkim institucijama (poput oružanih snaga). mora odobriti dom naroda. Sve ostalo samo zastupnički dom. Naravno, puno je stvari već na entitetu RS to jest na kantonima sa hrvatskom većinom pa su i tu Srbi i Hrvati već dovoljno zaštićeni na nivou tih ovlasti (kultura, obrazovanje, sport, unutrašnji poslovi, komunalna privreda, infrastruktura, pravosuđe, zdravstvo itd). Plus što postoji entitetski veto na državnom nivou, veto člana predsjedništva, saglasnost svih naroda u VM itd. Trenutačne ovlasti domova naroda su overkill. Pa onda i oporezivanje kladionica bude vitalni nacionalni interes. Ako vam se ne sviđa otcijepite se, pa neće biti nikako doma naroda.
1029 of 2558 - 40.23%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Nebula
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:26 |
|
|
Ne znam šta mene ubjeđujete. Eto vam Bajden pa njega ubijeđujte da ne treba ništa mijenjati. Ili da se BiH treba raspasti. Pokušajte.
Mislim da raspad nije opcija a nije ni nastavak blokada. Pa eto, vidite to vi sa čika Bajdenom.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:26 |
|
|
Nemamo mi šta s Bidenom. Na njega vi računate. Sve nade ste položili na njega. Nama paše status kvo i vaš egzodus
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
|
|
Vi ste krivci, ne Biden.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:27 |
|
|
Nebula je napisao/la: Ne znam šta mene ubjeđujete. Eto vam Bajden pa njega ubijeđujte da ne treba ništa mijenjati. Ili da se BiH treba raspasti. Pokušajte.
Mislim da raspad nije opcija a nije ni nastavak blokada. Pa eto, vidite to vi sa čika Bajdenom. Pa zašto si došao razgovarati ako ne želiš razgovarati. Evo prijedlog, sve o čemu želite sami odlučivati prebacimo na kantone, pa odlučujte kako vas volja. Na ovaj način nema blokade, nema ni podjela. Jel pošteno?
1029 of 2558 - 40.23%
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:28 |
|
|
Ja mislim da Zastupnički dom ima previše ovlasti, 97% stanovniks BiH se izjasnilo da pripada nekom konstitutivnom narodu a samo 3% kao građani. I ja mislim da Zastupnički dom ima previše ovlasti u Odnosu na Dom naroda. Smanjimo ovlasti Zastupničkog doma i problem riješen.
|
|
Vrh |
|
|
Marko80
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:32 |
|
|
Nebula je napisao/la: Ne znam šta mene ubjeđujete. Eto vam Bajden pa njega ubijeđujte da ne treba ništa mijenjati. Ili da se BiH treba raspasti. Pokušajte.
Mislim da raspad nije opcija a nije ni nastavak blokada. Pa eto, vidite to vi sa čika Bajdenom. Ponasate se ko mala djeca. Kao da vam je Bajden tata.
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:34 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10004 Lokacija: No Country for White Men
|
Pa carina na uvoz aluminija. Ili bilo koje druge sirovine koje dominantno prerađuju Hrvati.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:34 |
|
|
Čika Biden ne može zaspati od muke jer u Bazniji Dom naroda ima previše ovlasti. Baznija ga brine više od Kine, Irana, Rusije i Turske skupa. Od smoga udarene Sarajlije misle da je Baznija primarna misao američke vanjske politike a Sarajevo centar svijeta.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Izbori u Mostaru, pregovori i razgovori u 2020 godini Postano: 21 pro 2020, 22:38 |
|
|
Evo svaki čas će doć Biden s vojskom. Protjerat Hrvate i Srbe iz BiH. Ukinut konstituivnosti, entitete i kantone, uložit milijarde u BiH, dat vam plaće 10 000 dolara svima za nerad, riješit smog i vodovode i da, zlatne kašike donjeti. Evo samo što nije.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|