HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 10:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Mijenjanje iskaza pred sudom
PostPostano: 26 vel 2021, 19:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2020, 15:35
Postovi: 1537
Zanima me da li ova situacija koju cu opisati spada pod "Kazneno djelo davanja lažnog iskaza".
U Dorhu sam dao iskaz kao osteceni u nesretnom slucaju na poslu koje je okarakterizirano kao nemar ili nesto slicno od strane poslodavca. Dakle poslodavcu prijeti cak i zatvor zbog nemara sto se tice sigurnosti. Konkretno nije bilo ograde i pao sam. Bez obzira na moj iskaz drzava planira pokrenuti postupak protiv poslodavca. U vezi toga dao sam iskaz sto se dogodilo tog dana. Rekao sam da nisam vidio rupu u podu koja nije bila prekrivena i da sam pao. Na sudu jos nije pokrenut postupak, a iskaz sam dao u policiji. Pitanja je dobio inspektor u policiji od strane Dorha. I po tim pitanjima sam odgovarao.

Ako bi ja kad pocne sudjenje promjenio izreceno iz "nisam vidio rupu u podu koja nije bila zasticena" u "vidio sam tu rupu koja nije bila propisno zasticena, ali sam zbog obavljanja posla na toj poziciji, otkliznuo se i pao".
Naime zao mi je poslodavca, ne osijecam da je covjek kriv. A cijela ta situacija ga je jako pogodila. Nikad nije prema meni bio bahat ili ne fer i slicno. Sa mijenjanjem mog iskaza iz nisam vidio, vidio sam ali sam pao, pretpostavljam da bi poslodavcu barem malo pred sudom olaksalo kaznu. Jer kazem prijeti mu zatvor. Covjek je jos loseg zdravstvenog stanja i mislim da nebi prezivio zatvor.

Sto bi se dogodilo u konkretnom slucaju?
Jel mijenjanje iskaza kojeg sam dao u policiji, a ta pitanja je sastavio dorh u pripremi za sudjenje zbog odgovornosti poslodavca, mislim da je okarakterizirano pod teski nemar i dovodjenje u ugrozu radnika nemarom. Dakle ako bi na sudu kad budem pozvan promjenio iskaz, dali bi ja mogao kazneno odgovarati u tom slucaju? I dali bi to utjecalo na moj status kao ostecenika koji ima pravo na naknadu stete?

Dakle drzava pokrece sudjenje koje je u pripremi po sluzbenoj duznosti, ne ja.
Do sudjenja ce doci bez obzira na moj iskaz jer se radi o tome da je doslo do ozljede na radu zbog krivnje poslodavca. Odnosno nije propisno zasticeno bilo mjesto koje je trebalo biti prekriveno limenim plocama i ogradom. Tuda ja kao radnik prolazim, ne radi se o penjanju ne neko visoko mjesto ili slicno. Radi se u rupi u podu koja je prokopana i nije bila zasticena od pada radnika. Nisam gradjevinski radnik, nego radim na odrzavanju u pogonu.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 43 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO