HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 ruj 2026, 22:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 326 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Pereci
PostPostano: 14 ožu 2021, 03:43 

I tako, opet krive cajke. :D

Ne razumim kako da pijem bez one bizantijske melodije? Pa ono te automatski baca u trans i goni da ločeš i praviš haos. Kako ovi miteleuropljani kajkaveci piju? Šta slušaju? Na šta to liči? Zna li ko?

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 03:45 

divizija je napisao/la:
Josip Filipović je napisao/la:

To je velika glupost, cijela ta priča oko neke mitteleuropske orijentacije Hrvatske koja bi isključivala Balkan. Što bi bilo s konceptom hrvatstva da je Gaj tako mislio? Debili koji danas prakticiraju takvo što u biti sabotiraju hrvatski narod, a ugrožavaju i onaj mitteleuropski dio, odnosno sami sebe.

Gaj je itekako tako mislio, i on je vidio tadašnju Hrvatsku kao kultrnog prosvijetitelja južnh Slavena, ne samo Hrvata. Dapače, u tome je vidio i veliku ulogu Slovenaca, i ako pratiš rad zagrebake filološke škole, ona je zapravo radila standardni jezik u kojem se štokavština poprilično kajkavizirala, što je dovelo i do neuspješnog spajanja s vukovskim idejama, jer su Srbi takav pristup odbijali, jer ih je bolio tuki za sve zapadno od VKK.

No ono najvažije, Gaj je bio samo jezikoslovac, a kultura je puno šira stvar od toga. Naravno da je Hrvatska na kulturnom razmeđu svijetova, no Hrvati iz Like, Slavonije, BIH su ipak imali SVOJ kulturni identitet. On je imao orijentalnih obilježja, no imao je i specifičnosti. Slično kao i danas kod Grka, koji imaju logično puno tog utjecaja, ali su specifični. Tako je bilo i s Hrvatima, do
Jugoslavije. Imali su svoju prepoznatljvost, drukčije je bilo, npr. u Lici, doći na neku hrvatsku zabavu ili srpsku. Danas je to sve isto.

U SFRJ je stvoren jedinstveni kulturni krug u prostoru istočno od VKK i on je baštinjen i nakon njenog raspada, usprkos nacionalizmu i krvavom ratu. I to danas groteskno izgleda, kad dođeš na neku svadbu, red Magzina, Thompsona, Škore, Bulića i onda kad se raspamete krene užičko i ezan s džamije. Sve uz hrvatsku zastavu, a kultrološki Požarevac, Sofija ili Diyabakar.

Ono gdje vidim puno pozitivnog je polje jezika, jer danas Hrvati govore svoj jezik, svugdje.

Ali ovo ostalo je totalni poraz. I to nije pitanje orijentalizma, već pitanje totalnog odsustva hrvatske kulturne specifičnosti. Narod bez kulturnih obilježja nije narod, a pogotovo ne kad imaš praktički dva kulturno-civilizacijska kruga unutar istog naroda, a nemaš prema nekom drugom.

Treba dobro misliti o tome, jer ako će Vinkovci biti kultrološki Tutin, a Zlatar neka druga priča, kolika je vjerojatnost da se takva nacija održi za 10-15 generacija?

Cajke nisu slucajno prodrle svom snagom u Hrvatsku nakon 2000te.To da cajke slusaju samo Hrvati iz BiH je najobicnija glupost.
Evo malo vijesti sa mediterana.
https://www.zabranjeni.url/scena/strane-zv ... ta-8673794
https://www.zabranjeni.url/scena/domace-zv ... ju-4571504
https://www.zabranjeni.url/vijesti/hrvatsk ... om-9231620
https://dulist.hr/dosad-sutali-ali-sad- ... ne/615525/
http://izlasci.net/rijeka/09-02-2009/na ... acima.html
sjever Hrvatske
Sandra Afrika u srednjoskolskoj dvorani - Krapina. No comment.
https://www.muzika.hr/parada-cajki-u-krapini/
https://regionalni.com/varazdinci-zive- ... ova-28778/
Rekao je jedan grcki filozof, ako zelis osvojiti neki narod nametni mu kulturu. Kroz cajke se mladima namece balkanski identitet, a hrvatski identitet se stavlja sa strane. A ne treba niti ulaziti u raspravu o tome kakvo je to smece.
Evo zanimljiv rad jedan. https://repository.ffri.uniri.hr/island ... m/PDF/view
Ovo je citat iz juranjeg: Dok Thompson misli da pjeva o Hrvatskoj, a zapravo ostaje zarobljen u svojoj “metafizičkoj kraljevini” ili “katoličkoj džamahiriji” iz mračnog srednjeg vijeka, dotle Dubioza kolektiv na novom albumu pjeva o Apsurdistanu, naizgled
izmaštanoj, ali itekako istinitoj balkanskoj državi čija narav, nažalost, dobro pristaje i Hrvatskoj
Cekaj malo sad zato sto je BiH apsurdistan i Hrvatska mora bit?
Meni su starci pricali kako u kraju iz kojeg dolaze dok su bili mladi svi su uglavnom slusali stranu glazbu koja je u to vrijeme bila popularna, a turbofolk tko je slusao smatrao se primitivcem (cak su i lokalni Srbi rijetko to slusali). Danas u klubovima i kaficima na tom podrucju uredno gostuju cajkasi.
Inace, ono skakanje na pjesmu da sam pauk bilo je groteskno. Nisam mogla izdrazati, a da se ne smijem ko zadnja budala iako je to zapravo zalosno.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 08:59 

Josip Filipović je napisao/la:

Nisam mislio da Gaj nije miksao kajkavski i štokavski. Svjestan sam njegove ideje o misiji Hrvatske kao Pijemonta u kulturnom smislu. Kritizirao sam one koji misle da bi se Hrvatska, zbog traumatičnog jugoiskustva, trebala na neki način zatvoriti u identitet koji isključuje te istočne elemente koje spominješ. Mi to ne možemo jer bismo izgubili hrpu ljudi koja je, kako si opisao, već duboko u tome. Ako hrvatstvo bude očišćeno od toga, kako ćemo zadržati onaj dio južnoslavenskih katolika koji se više ne može odijeliti od toga? Gaj je shvaćao da štokavština treba biti naš standard, inače bismo u startu potpisali strateški poraz. Koji je današnji ekvivalent te dileme?

Ne radi se tu o tome da bi Hrvati trebali izgubiti bilo kakav istočni element ulture, već da bi trebali imati kulturnu specifičnost da opstanu kao nacija. Uostalom, mi smo je i imali do SFRJ. Imali smo je u BIH, Slavoniji ,Lici...Ako nemaš kulturnu specifinost prema drugom narodu, nego prema dijelovima svog, kolika je budućnost te nacije? Budi realan.

Već sam spomenuo Grke, koji imaju sve te element, ali im je kultura specifično grčka. Hrvati toga nemaju, osim u jeziku, gdje je hrvatska štokavština jasno hrvatska.
U ostalom, ti imaš jedinstveni kulturni krug postoosmanskog prostora, ali koji ne obuhvaća čitavu Hrvatsku. Kolike su šanse da u tome opstane hrvatska nacija kao zasebni i jedisntveni etnicitet?

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 09:02 

Planina je napisao/la:

Ne razumim kako da pijem bez one bizantijske melodije? Pa ono te automatski baca u trans i goni da ločeš i praviš haos. Kako ovi miteleuropljani kajkaveci piju? Šta slušaju? Na šta to liči? Zna li ko?

Kako su tvoji preci pili bez toga do dve generacije unazad?

I budi uvjeren da kajkavci piju više od ikoga.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 09:15 

amelie je napisao/la:

Cajke nisu slucajno prodrle svom snagom u Hrvatsku nakon 2000te.To da cajke slusaju samo Hrvati iz BiH je najobicnija glupost.
Evo malo vijesti sa mediterana.
https://www.zabranjeni.url/scena/strane-zv ... ta-8673794
https://www.zabranjeni.url/scena/domace-zv ... ju-4571504
https://www.zabranjeni.url/vijesti/hrvatsk ... om-9231620
https://dulist.hr/dosad-sutali-ali-sad- ... ne/615525/
http://izlasci.net/rijeka/09-02-2009/na ... acima.html
sjever Hrvatske
Sandra Afrika u srednjoskolskoj dvorani - Krapina. No comment.
https://www.muzika.hr/parada-cajki-u-krapini/
https://regionalni.com/varazdinci-zive- ... ova-28778/
Rekao je jedan grcki filozof, ako zelis osvojiti neki narod nametni mu kulturu. Kroz cajke se mladima namece balkanski identitet, a hrvatski identitet se stavlja sa strane. A ne treba niti ulaziti u raspravu o tome kakvo je to smece.
Evo zanimljiv rad jedan. https://repository.ffri.uniri.hr/island ... m/PDF/view
Ovo je citat iz juranjeg: Dok Thompson misli da pjeva o Hrvatskoj, a zapravo ostaje zarobljen u svojoj “metafizičkoj kraljevini” ili “katoličkoj džamahiriji” iz mračnog srednjeg vijeka, dotle Dubioza kolektiv na novom albumu pjeva o Apsurdistanu, naizgled
izmaštanoj, ali itekako istinitoj balkanskoj državi čija narav, nažalost, dobro pristaje i Hrvatskoj
Cekaj malo sad zato sto je BiH apsurdistan i Hrvatska mora bit?
Meni su starci pricali kako u kraju iz kojeg dolaze dok su bili mladi svi su uglavnom slusali stranu glazbu koja je u to vrijeme bila popularna, a turbofolk tko je slusao smatrao se primitivcem (cak su i lokalni Srbi rijetko to slusali). Danas u klubovima i kaficima na tom podrucju uredno gostuju cajkasi.
Inace, ono skakanje na pjesmu da sam pauk bilo je groteskno. Nisam mogla izdrazati, a da se ne smijem ko zadnja budala iako je to zapravo zalosno.

Posebni paraoks svega ovoga je to je to istovremeno tragično i smiješno, kad vidiš te ljude kad se raspamete skakuči na to odmah ti je jasno zašto je prostor istočno od VKK šupak Europe.

Kultura je odraz duha, a duh stvara sve ostalo. Kad ti je duh takav niskostrasni stupidni primitivizam, onda ti je takvo i društvo i ekonomija i pravni poredak i ekološka svijest i stopa prometnih nesreća itd...

To ti je isto kako se crnačka obitelj i društvo u SAD raspala i otišla u masovni abortus, razvode, drogu i zatvoreništvo paralelno s procesom u kojem soul, blues, gospel, Ray Charles i B.B. King ustupaju pred gangster rapom i sličnim debilizmom. Kultura je odraz duha i stanja svijesti.

Naravno da to nisu samo Hrvati iz BIH, to dominira totalno i u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Banovini, Bilogori, a treba znati da unutarnjim migracijama istok-zapad prodire svugdje. E sad, svatko onaj tko misli da njegovi potomci za 5-10 generacija, kad religija neće uopće biti bitan faktor, a SPC konačno utrpana u ekumenski proces LGBT crkve koji predvodi Bergoglio, neće sami sebe zapitati, pa zašto smo mi razdijeljeni, kad smo svi isto? Sad su još živa sjećanja na rat, u obitelji se zna tko je bio na kojoj strani, ali za 5-10 generacija ostat će samo kultura.

Pa nije to prvi put, ilirske i jugoslavenske ideje su nastale nekih stotinjak godina nakon što smo se prestali klat s osmanlijama i pravoslavnim martolozima. Samo sto godina nakon najgoreg genocida nad katolicima, isti katolici počeli brijat na kulturološku bliskost s ovima. Samo se tada to gledalo kroz jezik, i samo zahvaljujuć srpskom inzistiranju na srpstvu, čistom srpstvu i pravoslavlju, je hrvatstvo opstalo.

Ako Hrvati ne budu imali kutlurnu specifičnost, nestat će. To je jasno kao dan.

Ako hrvatski nacionalisti dobiju političku bitku protiv sorošoida, postkomunista i jugofila, te rješimo pitanje stausa Hrvata u BIH, slijedeća i ključna bitka biti će na polju kulture. Hrvatstvo ostaje ili propada tu

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 09:58 

U redu divizija, da ne citiram sve, uglavnom se slažem, ali zanima me što preporučuješ? Koje konkretne poteze bi povukao?

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:15 

Kajkavci da ne slušaju cajke? Pa di ti živiš, ja sam najgore cajke u životu slušao u Novom Marofu, frend, ja i dvojica Švaba smo bili jedini sa strane.

To je pošast ovog vremena.

Slovenci isto slušaju masovno.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:16 

dudu je napisao/la:
Kajkavci da ne slušaju cajke? Pa di ti živiš, ja sam najgore cajke u životu slušao u Novom Marofu, frend, ja i dvojica Švaba smo bili jedini sa strane.

To je pošast ovog vremena.

Slovenci isto slušaju masovno.

Oroslavje isto, pa i čakavci također: Krk, Lošinj...

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:23 

Identitet je danas postao kompleksan, a tek će biti u budućnosti.

Ako je glazba ključna onda Slovenci ne bi postojali kao narod.

Ali da, postoji paradoks, svi narodi sve slušaju, užive se, a mrze se medjusobno.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:28 

Svakome ko sluša cajku triba slomit glavu, treba zakonom zabranit to anadolijsko smeće.

Npr nakon uvođenja vojnog roka ročnike poslati na čišćenje takvih klubova npr random prebijanje svih koji se nađu na licu mjesta bez milosti.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:29 

dudu je napisao/la:
Identitet je danas postao kompleksan, a tek će biti u budućnosti.

Ako je glazba ključna onda Slovenci ne bi postojali kao narod.

Ali da, postoji paradoks, svi narodi sve slušaju, užive se, a mrze se medjusobno.

Da, dobro da si spomenuo Slovence, ljude koji nemaju svoju muziku i slušaju našu i srpsku. Cijela ta teorija s glazbom pada u vodu kad su oni u pitanju.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:38 

Upravo je suprotno, ja sam generacija 90 i sjećam se da sa 15 godina u nijednom klubu nisu svirale cajke, jedan Stavros je bio "seljačka glazba" a danas pored anadolijskog zavijanja gospodin.

Cajke su postale masovno tamo od 2009.

Isto kao što u gradu ne možeš uzgajati krave ili ovce ne možeš slušati niti cajke.

Smeće treba zabraniti

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:38 

Planina je napisao/la:

Neugodno bi se iznenadio. U Zagorju, Prigorju, Podravini itd. živi dosta ruralno stanovništvo. Seljačina u balkanskom fazonu za zapit se ima koliko ti srce poželi... a i tamo ljudi ekstremno puno piju... :zubati

Citat:

Volio netko ili ne volio cajke, to je glupost na n-tu. Svi glavni klubovi u zg-u su cajkaški, sigurno više od 50% klubova je takvo ... svi glavni klubovi u okolici su cajkaški... svi glavni klubovi u Zagorju i Prigorju isto cajkaški... preko 50% mladih sluša... Svako druženje počne s trap cajkama, završi na cca Šabanu iz 70-ih... Jedino za Međimurje ne znam kakva je situacija...

Citat:

Istina... premda treba naglasiti da mladi nemaju problema sa slušanjem Cece i Thompsona jedno za drugim ... Sluša se i domaće, dalmatinsko, slavonsko, trash 90-ih, ne diskriminiraju... mada i ovo "kao" domaće Severina, Rozga nije daleko od cajki pa se lako ubaci...

Kažem, sviđalo se nekom to ili ne, to je situacija na terenu...

bobanovski je napisao/la:
Svakome ko sluša cajku triba slomit glavu, treba zakonom zabranit to anadolijsko smeće.

Npr nakon uvođenja vojnog roka ročnike poslati na čišćenje takvih klubova npr random prebijanje svih koji se nađu na licu mjesta bez milosti.

Trebalo bi puno ljudstva za to.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:40 

Čakovec je meka cajkaških izlazaka četvrtkom, been there, done that. :D

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:40 

Fakat prestrašno. :001_rolleyes

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:43 

slika

Čovjek objasnio, ovo je živa istina, najbolje mjesto za upoznati komade i visokofertilne žene.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:44 

:laugh

Sve sve, ali mladić u športskoj majici je vrh, nema dalje.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:45 

Svi bi se cajkaški problemi ispravili da Ministarstvo kulture radi svoj posao i financira domaću glazbu.
(Ja bi doduše, da financiraju i TV serije još više (može i sapunice, ali trebamo sve žanrove) i prodaju ih vani, da i mi malo širimo kulturu.)

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:48 

Zaručnica mi srećom ne sluša cajku, to mi je jako bitno jer mislim da bi prije podnio one sapunice nego Micu trofrljarku i slično smeće.

Svaka koja sluša cajku mi je za jednu kratkotrajnu akciju ako je sisata i gadi mi se prirodno a i prijatelji mi svi ne slušaju smeće osim ovih par 92-93 godište ali nikad ne traže puštanje istih.

U kafiću kojeg mi drži prijatelj nikad ne svira cajka, jednom mu je konobar upalio cajku pa nakon što je ovaj čuo razbio mu je par boca o pod dok je ovaj naučio lekciju.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:49 

Agathonikos je napisao/la:

Moram te obavijestiti da se od prošle godine Plenki vratio na pravi, sportski put.
(Ministarstvo turizma i sporta)

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:52 

Stranica "a kaj sad"...

slika

Za upoznavanje hrvatske kulture obavezno pogledat stranice:

https://www.instagram.com/croatianstarterpacks/?hl=hr

https://www.instagram.com/rvatina/?hl=hr

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:52 

https://www.youtube.com/watch?v=slMvFZ1yH8Q&t=138s

Dudu je ovaj desni

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:53 

To sam prvo pitao ženu kad smo se upoznali, srećom voli tehno. Nije idealno, mogao bih sad pljuvati po tome, ali šuti super kako je moglo biti. :zubati

1697 of 2558 - 66.34%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:55 

bonus činjenica - jedna od najveleslušanijih pjesama na feštama/svadbama u Zagorju/Prigorju pa čak i Zagrebu "Hercegovko iz Mostara"...

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2021, 10:58 

Agathonikos je napisao/la:

Ovo je pravi gospodin za razliku od smradova degeneričnih s news bara koji su mi smišni ko i ti sa tvojim smajlićima.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 326 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Orko, sejdo.komsoglu, Vukota i 118 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: